2024-12-13 219 浏览
這間人氣火鍋店是叁嘗的副線,位於天后的樹林銀座,主打港式火鍋,裝潢以八十年代老香港為主題,有仿九龍皇帝的字體牆及港漫巨型油畫等,充滿港式的獨特風味,適合多人聚會。限時優惠完成指定任務可享$1/支啤酒,可跟齊一班朋友聖誕飲勝~醬料 - $18位排列得整齊有序的十種醬油配料,其中蔥頭油最為有特色,酥香四溢、餘味悠長;自家製沙嗲醬亦值得一試,有濃厚的花生香氣又帶點微辣。開胃小食 - $20/碟莫生氣椰椰雞湯 - $178奶白色的鮮雞湯細火熬煮而成,內有一絲絲椰子肉,倒入一整個優質老椰子水,再加入半份肥美飽滿的鮮雞,椰子雞湯的清甜不膩,口感順滑,充滿豐富營養又滋補清潤。牛魔王拼盤 - $488六個不同部位各有六片。極級本地手切肥牛肥瘦相間,肥而不膩,瘦而不柴,嫩滑又多汁;頂級安格斯牛頸脊密密分佈著雪白的油花,肉味濃郁,肥嫩而具彈性;牛脷托取自牛舌最近喉嚨最厚肉的部位,外層軟腍,內裹煙韌有彈性,油香及肉味極濃;手切封門柳結實而有嚼勁;鮮牛肉粒油花雖少,但極軟腍多汁;黑安格斯牛板腱有一根透明的嫩筋,脂肪少肉結實。日本扇貝 - $38/隻雪白肉厚的鮮帶子有著純淨的清甜,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯。海中蝦

醬料

醬料 - $18位

開胃小食 - $20/碟

莫生氣椰椰雞湯 - $178

牛魔王拼盤 - $488
日本扇貝 & 海中蝦

日本扇貝 - $38/隻
雪白肉厚的鮮帶子有著純淨的清甜,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯。
海中蝦 - $88/半份
爽口彈牙且易去殼充滿鮮味。
蘇格蘭蟶子

蘇格蘭蟶子 - $58/隻
色白鮮甜的蟶子肉嫩且肥厚,入口無沙啖啖肉。
大連鮑魚

大連鮑魚 - $38/隻
厚身爽身的鮮鮑魚切去內臟,有明顯的鮑魚鮮味。
雙拼豆卜

雙拼豆卜 - $70
軟綿綿的豆卜好掛湯,免治豬肉軟腍多汁富鮮味,而鯪魚肉則嫩滑起膠富彈性。
水魷

水魷 - $68
魷魚肉身較厚,口感爽滑,而魷魚鬚則較爽脆,兩者均好鮮甜。
唐生菜

唐生菜 - $42
新鮮翠綠的蔬菜平衡油膩感。
藍妹 & 夏枯草

藍妹 - $42/支
源自德國的藍妹啤酒味道較為清新淡雅,啤酒花苦味則偏淡。
夏枯草

夏枯草 - $48/榨
甘甜可口,有清熱解毒之用,最適合火鍋
2024-12-12
近排天氣轉涼梗係要去打邊爐暖吓身暖吓胃. 呢間天后樓上充滿懷舊大排檔氣息嘅火鍋店「叁不館」超火熱勁高人氣,平日夜晚都爆,真係唔講得笑. 呢度環境好啱打卡,坐得舒適,食物高質多選擇而且不乏特別菜式. 餐牌以報紙形式呈現設計好有心思. 店員態度友善,好有心同我哋講解最佳食用方法. 坐低店員先送上開胃小食有手拍車瓜同花生. 先來一渣竹蔗茅根海底椰,清涼鮮甜解渴. 如果飲酒嘅朋友而家仲做緊限時特價,只要讚好社交平台就可以享受一蚊一支啤酒優惠,$10有成10支咁多😱,一大班人去啤啤佢啱晒. 湯底同材料高質之餘,醬料更加提升食物層次所以都好重要㗎. 呢度醬料有超過10款,蔥蒜沙茶醬辣醬等等超級惹味,自家製蔥頭油不得不試令人一試愛上. ⭐️鴛鴦鍋兩個湯底分別揀咗🌹玫瑰花花藥膳湯🌶️麻辣湯. 前者夠特別又養生,除咗幽幽花香味仲有濃濃酒香夠滋補,店員特別叮囑落料之前先飲一碗湯暖胃,味道出色. 麻辣鍋辣得出色有層次用嚟煮肉不得了. 值得一讚湯底打得耐再加湯都唔會淡味. ⭐️養生類大愛花膠、鯊魚唇,入口滿滿骨膠原,啱晒女士. 呢兩個真係唔係間間有得食. ⭐️海鮮蘇格蘭蟶子、日本扇貝啖啖肉,珊瑚蚌夠爽口,海鮮款款

⭐️鴛鴦鍋

⭐️養生類

⭐️海鮮
蘇格蘭蟶子、日本扇貝啖啖肉,珊瑚蚌夠爽口,海鮮款款新鮮鮮甜夠高質.

⭐️肉類
🔥🐮牛魔王拼盤真係啱晒牛魔王,有六款不同部位各六片,有本地手切肥牛、牛頸脊、牛脷丶牛柳粒仲有牛板鍵,可惜是日未能供應. 但係餐廳會喺其餘幾款牛補返份量,果然夠老實. 整體牛味十足肉質嫩滑. 🐑蒙古羊肉片香而不氈

⭐️手打五寶丸
一次過試晒五款丸抵食又滿足. 蝦丸、墨魚丸、鯪魚球丸、牛丸、貢丸,粒粒爽口彈牙真材實料.

⭐️ 雜菜拼盤
健康之選,份量大種類多. 有蕃茄、粟米、金菇、木耳、仲有多款時令新鮮蔬菜.

就嚟聖誕新年約朋友又多個好選擇👍

• 手打五寶丸
  • 日本扇貝
  • 牛魔王拼盤
  • 蒙古羊肉片
  • 竹蔗茅根海底椰
  • 雜菜拼盤
2024-09-09 3485 浏览
朋友推介天后叁不館火鍋,整間店舖裝潢充滿九龍城寨味道,到處都係打卡位。而家做緊限時優惠,Follow 社交平台就可享$1/支啤酒,$10就有10支醇滑嘉士伯或青島。醬料有成十款,特別推介自家製蔥頭油,令食物味道更昇華。手拍青瓜+花生:開胃小食。香茜茜皮蛋湯:滿滿芫茜味,加左皮蛋、淮山和魚湯熬製,芳香濃郁,店員建議我哋先飲湯,才開始打邊爐。自家製鮮蝦雲吞拼自家製韮菜餃:皮薄餡料足。手打五寶丸:豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各2粒,手打份外爽彈。豬頸肉片:入口爽脆有彈性。原條鮮活桂花魚:原條切片上,肉質嫩滑。南非鮑魚:店員已幫忙去殼,肉質帶嚼勁,鮮味十足。海中蝦半份:新鮮又大隻,肉質結實彈牙。雜菜拼盤:有蕃茄、萵筍、木耳、粟米和多款時蔬,非常豐富。竹庶茅根海底椰:自家製,真材實料。總結,食材新鮮,份量十足,店員服務殷勤,聚餐之選。

醬料有成十款,特別推介自家製蔥頭油,令食物味道更昇華。

手拍青瓜+花生:開胃小食。

自家製鮮蝦雲吞拼自家製韮菜餃:皮薄餡料足。

豬頸肉片:入口爽脆有彈性。

原條鮮活桂花魚:原條切片上,肉質嫩滑。

南非鮑魚:店員已幫忙去殼,肉質帶嚼勁,鮮味十足。

海中蝦半份:新鮮又大隻,肉質結實彈牙。

雜菜拼盤:有蕃茄、萵筍、木耳、粟米和多款時蔬,非常豐富。

竹庶茅根海底椰:自家製,真材實料。

總結,食材新鮮,份量十足,店員服務殷勤,聚餐之選。

• 海中蝦
  • 南非鮑魚
  • 原條鮮活桂花魚
  • 豬頸肉片
  • 自家製韮菜餃
  • 自家製鮮蝦雲吞
  • 手打五寶丸
一間十分用心嘅打邊爐餐廳🫶🏻由一踏出電梯,見到門口前嘅裝橫,到入到店舖感受到各種懷舊嘅大排檔裝橫,最後再睇到佢好似舊報紙咁嘅Menu設計,真係好有風味好用心❤️淨係醬料佢哋都有成十款,我想講佢自家製蔥頭油好正,原來有得買走,$58樽!而火鍋🍲湯底和食材都十分新鮮👍🏻個人今次點了「莫生氣椰椰雞」,店員會將一整個椰青水倒入去鍋入邊,好瘋狂!海鮮方面,個人都好喜歡,所以今次叫咗半份海中蝦同呢兩隻蟶子,十分新鮮鮮甜!之後,椒鹽雞軟骨,炸得啱啱好,唔會有油嘅感覺同味道,很好!頂級安格斯牛頸脊,我哋叫左例牌,佢個肉嘅質地入口好軟淋,軟淋得嚟帶小小口感,不過想食肉味濃啲嘅,建議可以叫封門柳,都好正😊原條活鮮桂花魚,十分新鮮 ,分量亦都比我想像中多,桂花魚食落好嫩滑❤️另外,我地仲有叫到蝦膠油炸鬼、檸檬薏米水(榨)同白菜仔,呢啲都係十分不錯的選擇👍🏻我見到佢哋有個promotion,啤酒🍻$10有10支,真係好Crazy!!!(而且飲唔哂,可以留喺餐廳,佢可以幫手keep 90日)
一間十分用心嘅打邊爐餐廳🫶🏻

之後,椒鹽雞軟骨,炸得啱啱好,唔會有油嘅感覺同味道,很好!

2024-08-19
2024-08-15 3749 浏览
呢間#叄不館 嘅懷舊大排檔裝修十分之打卡able📸 舊式報紙咁嘅menu加上街頭都手寫字句都令人會心微笑🗞️好正~野食當然都係賣點,食材十分新鮮,必定要點佢地嘅特色鍋、牛肉同海鮮!仲有🔟蚊🔟支啤酒🍻(一定要10支,留唔晒可留喺餐廳下次再飲),岩晒同班fds嚟! 一盤十款醬油,其中蔥頭油係佢地自家製,仲有一樽樽賣架($58)🧂 🍲 《 卜卜蜆豬骨煲 💲228 》 呢個我喺澳門食過!個鍋嘅蜆好多,蜆肉好嫩,豬骨湯底嘅豬骨好大件,有筋有肉幾有咬口~🥣邊爐前可以飲湯先!🦪《 日本扇貝 💲78/2只 》 好鮮味彈牙~🦐《 海中蝦 (半份)💲88 》 新鮮到個個讚!👍🏻🥩《 滑牛肉 💲148 》 份量好多,好有牛肉味~🥓《 豬頸肉片 💲68 》 口感爽而不韌~🥟《 招牌芫荽餃 💲90 》** 拼韭菜餃($10)每粒漲卜卜,餡多唔會咸~ 🐟《 棉花魚肚 💲88 》 即係花膠嚕~ 大大塊,膠原滿滿~🦆《 新鮮鴨血 💲68 》 好滑嫩~🥗《 雜菜拼盤 💲88 》 好豐富~🫙《 檸檬薏米水 💲48/榨 》 都係自家製,淡甜清新,岩晒唔中意加糖水嘅我~▫️醬油費 💲18/人▫️開胃小食 💲40/2碟▫️*加一服務

🦪《 日本扇貝 💲78/2只 》 好鮮味彈牙~
🦐《 海中蝦 (半份)💲88 》 新鮮到個個讚!👍🏻

🥩《 滑牛肉 💲148 》 份量好多,好有牛肉味~
🥓《 豬頸肉片 💲68 》 口感爽而不韌~

🥟《 招牌芫荽餃 💲90 》** 拼韭菜餃($10)
每粒漲卜卜,餡多唔會咸~

🦆《 新鮮鴨血 💲68 》 好滑嫩~

🥗《 雜菜拼盤 💲88 》 好豐富~

▫️醬油費 💲18/人
▫️開胃小食 💲40/2碟
▫️*加一服務費*
服務:友善有禮,又會主動介紹及換碟~

2024-08-07
4天前 0 浏览
近排同朋友一齊去送外賣😇做左成日梗係獎勵吓自己食好啲🤣見到間懷舊裝修火鍋好正咁😆加上天氣又凍😇呢個季節最啱食火鍋😇又真係唔錯bo ~🙈當日我哋叫左好多野食~成枱食物非常豐富😉有多款醬料可以自己調配🙂湯底叫左個鴛鴦鍋🙈玫瑰花花藥膳湯、香茜茜皮蛋湯😍啲湯好濃味☺️夠養生🥹又夠暖胃🤣味道清香🙂肉類🥩花雕醉牛肉~花雕酒的香氣濃厚,酒味醇厚,牛肉肉很鮮嫩🙂入口即化☺️手打五寶丸豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸(各兩粒)每種丸子層次豐富~口感彈牙😅海鮮類~鮑魚、聖子、沙白蜆~啲海鮮好新鮮🙂好鮮味十足🙂山水豆腐豆腐的質地滑嫩,入口即化~配清湯最適合🙂海產類花膠(6枝)、珊瑚蚌、白柏葉~好清脆~彈性十足🙂皇帝菜每次食火鍋都必點🙂口感清脆滑嫩~飲品竹蔗茅根海底椰~清甜的口感,並有助於解膩🤪雙拼豆卜~豬肉豆卜、鯪魚豆卜~外脆內嫩~每一口都充滿肉香🙂手打墨魚滑墨魚本身的味道鮮甜,海味濃郁😍質地光滑,彈性十足😍自家四拼餃~鮮蝦雲吞、芫荽餃、韮菜餃、午餐肉餃皮薄且有嚼勁,餡料豐富且多汁~餐廳環境似九龍城寨版火鍋館😍每一處都係打卡位😝我哋既童年回憶返晒嚟😍特別推介~餐廳做緊優惠$1啤酒🍻$10有$10枝咁多😍認真抵

湯底叫左個鴛鴦鍋🙈
玫瑰花花藥膳湯、香茜茜皮蛋湯😍
啲湯好濃味☺️夠養生🥹又夠暖胃🤣味道清香🙂

肉類🥩

手打五寶丸
豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸(各兩粒)
每種丸子層次豐富~口感彈牙😅

海鮮類~
鮑魚、聖子、沙白蜆~
啲海鮮好新鮮🙂好鮮味十足🙂

山水豆腐
豆腐的質地滑嫩,入口即化~配清湯最適合🙂

海產類
花膠(6枝)、珊瑚蚌、白柏葉~
好清脆~彈性十足🙂

皇帝菜
每次食
火鍋都必點🙂口感清脆滑嫩~

飲品
竹蔗茅根海底椰~清甜的口感,並有助於解膩🤪

雙拼豆卜~
豬肉豆卜、鯪魚豆卜~
外脆內嫩~每一口都充滿肉香🙂

手打墨魚滑
墨魚本身的味道鮮甜,海味濃郁😍質地光滑,彈性十足😍

自家四拼餃~
鮮蝦雲吞、芫荽餃、韮菜餃、午餐肉餃
皮薄且有嚼勁,餡料豐富且多汁~

特別推介~餐廳做緊優惠$1啤酒🍻$10有$10枝咁多😍認真抵飲🙃

2024-12-03
2024-12-14 0 浏览
一到秋冬季節,當然唔少得約三五知已去打邊爐吹下水聚吓啦😌今次去咗天后嘅参不館~店內嘅裝修以懷舊設計好多霓虹燈牌可以打卡😊除咗打邊爐火鍋之外,仲有好多小食可以選擇今次叫左椒鹽粟米同埋椒鹽雞軟骨~好惹味🤤椰子🥥雞🐔湯底$178份量十足有半隻雞之餘,成個椰青係你面前倒落去,本身已經淆咗好耐嘅湯底再加上椰青嘅青甜味。絕配👍🏻差啲未開始已經飲晒個湯🤣手持封門柳$358好新鮮鮮仲好有牛味👍🏻👍🏻重點要提嘅係有幾款配料醬汁都係自家制~炸蔥油好香🤤而家follow佢哋社交平台仲有個一蚊啤酒🍻優惠重要係可以10蚊10支😆😆😆
店內嘅裝修以懷舊設計好多霓虹燈牌可以打卡😊
除咗打邊爐火鍋之外,仲有好多小食可以選擇
今次叫左椒鹽粟米同埋椒鹽雞軟骨~好惹味🤤
椰子🥥雞🐔湯底$178
手持封門柳$358
好新鮮鮮仲好有牛味👍🏻👍🏻
重點要提嘅係有幾款配料醬汁都係自家制~
炸蔥油好香🤤
而家follow佢哋社交平台仲有個一蚊啤酒🍻優惠
重要係可以10蚊10支😆😆😆
2024-12-13 0 浏览
卜卜蜆鍋合乎預期,無沙鮮味。牛魔王拼盤,多款牛肉部位拼湊,一次滿足各樣口感,但沒有太多牛味。四拼餃、五寶丸十分正常。炸午餐肉可以再炸脆一點。兩款椒鹽小吃略鹹。總的來說,沒特別,沒招牌,沒投訴,人均$500港式火鍋合理。3人光顧,點餐如下:醬油費 x3開胃小食竹蔗茅根海底椰可樂 x4椒鹽豆腐椒鹽雞軟骨今晚卜卜蜆鍋牛魔王拼盤自家製四拼餃炸午餐肉手打五寶丸山水豆腐雜菜拼盤大紅袍烏龍茶加一後,合共HK$1,566。
3人光顧,點餐如下:
炸午餐肉
手打五寶丸
雜菜拼盤
大紅袍烏龍茶
加一後,合共HK$1,566。
2024-10-30
2024-12-12 0 浏览
呢間火鍋店非常有老香港舊情懷, 一出𨋢已經見到有手寫嘅文字牆,餐廳內亦有一幅巨型嘅油畫非常搞嘢😝,以電影為主題,而裝修係懷舊茶檔風格,充滿港式風味,連餐牌嘅設計都好獨特,並播放著 80年代嘅歌曲🎶。🫕莫生氣爺爺雞湯$178原隻椰青倒落個湯底,裏面仲有椰子肉及粟米;烚雞前一定要飲番碗湯,超清甜又滋潤,啖啖都有椰香味😋,最正就係個湯越滾越濃郁,烚完嘅火鍋配料都帶有椰香味,而且啲雞肉仲好嫩滑又有雞味,呢個湯底超正👍。🥢大連鮑魚4隻$138洗得好乾淨,肉質爽滑細嫩,完全唔韌👍。🥢蘇格蘭聖子1隻$58肉嫩肥厚,超新鮮爽脆,鮮甜好味😝。🥢日本扇貝1隻$38厚身,鮮甜味濃郁,口感充滿彈性😄。🥢白鱔片$98好新鮮,肉質軟糯又爽彈,油香豐盈,鮮甜味濃😋。🥢鯊魚唇$98超厚身,我哋一開始已經放哂落個湯底,越滾越腍滑亦帶Q彈口感,充滿膠原蛋白及膠質,可以美顏滋陰🤗。🥢Q彈鮮蝦丸拼鮮墨魚丸 $98雙拼必點嘅蝦丸及墨魚丸,兩隻丸都Q彈爽口,而且都非常鮮味😚。🥢極級本地手切肥牛$388油脂分佈平均細緻,切到厚薄剛好,只需灼幾秒就食得,食落有口感,亦帶濃郁牛味😄。🥢皇帝菜$45口感軟嫩,皇帝菜嘅獨特香味打邊爐一流👍

🫕莫生氣爺爺雞湯$178
莫生氣爺爺雞湯

🥢大連鮑魚4隻$138
洗得好乾淨,肉質爽滑細嫩,完全唔韌👍。
🥢蘇格蘭聖子1隻$58
肉嫩肥厚,超新鮮爽脆,鮮甜好味😝。
🥢日本扇貝1隻$38
厚身,鮮甜味濃郁,口感充滿彈性😄。
大連鮑魚 & 蘇格蘭聖子 & 日本扇貝

🥢白鱔片$98
好新鮮,肉質軟糯又爽彈,油香豐盈,鮮甜味濃😋。
白鱔片

🥢鯊魚唇$98
鯊魚唇

🥢Q彈鮮蝦丸拼鮮墨魚丸 $98
Q彈鮮蝦丸拼鮮墨魚丸

🥢極級本地手切肥牛$388
極級本地手切肥牛

🥢皇帝菜$45
口感軟嫩,皇帝菜嘅獨特香味打邊爐一流👍。
🥢萵筍$48
爽脆多汁,清爽口感😝。
萵筍 & 皇帝菜

🍹竹蔗茅根海底椰$48
打邊爐幾燥都唔怕,飲返杯就可以清熱下火,清甜好味😋。
🍺藍妹$42
火鍋當然要配啤酒喇,而家仲可以有個超特優惠價$10購買10枝指定啤酒,咁抵🤩?!當然要follow,share & like 店舖嘅社交平台喇,飲唔哂仲可以暫存90日,詳情記得自己留意返喇😜。

🧆小食1碟$20
當晚係麻辣腎片及炸花生,都幾好食。
🧂醬料每位$18
有自家製超香嘅蔥油醬及惹味沙嗲醬,總共有成11款醬料。

餐廳侍應嘅服務態度好好,有講解每款海鮮所灼嘅時間及食法;而且鍋底及食物質素都好高,仲要有啤酒優惠添,當然要book定位下次再嚟喇😝。

2024-12-10 0 浏览
呢間火鍋店不是第一次來,不過食物一次比一次有進步👍🏻裝修用心,而且播住懷舊音樂🫰🏻門外亦有唔少嘅打卡位。媽媽行動不便,職員見到馬上換上有背靠的椅子,非常細心🫡。有自家製醬料,多款選擇。食物方面全部都好高質素。特別是肉類,鮮味十足,脂肪比例剛好,豬牛雞肉全部都好香🫰🏻,值得這個價錢的。發現follow店家社交平台有一蚊啤酒優惠添,不過要買夠10枝,酒鬼啱哂。📍叁不館天后電氣道樹林銀座7樓
呢間火鍋店不是第一次來,不過食物一次比一次有進步👍🏻

有自家製醬料,多款選擇。

📍叁不館
天后電氣道樹林銀座7樓

👅叁不館 以九龍城寨做主題嘅港式懷舊火鍋店💈霓虹燈招牌 摺檯 木椅 貼滿街招的鐵皮牆身 打造出舊香港情懷✨配埋廣東話舊歌🥹 幾有feel der🌟 佢仲有一間房係有落地玻璃😳 以夜幕中幢幢樓房的點點燈光做背景 打卡幾靚——————————————————————佢啲手工醬料幾出色🤫麻辣醬炒得香 基本上萬能必試佢嘅炸蒜油點肉片🥹🐣咯咯雞花膠湯($298)喺港式邊爐嘅必點湯底!貴啲但包半隻雞同花膠都抵玩😚建議先品其湯 先可以再落雞同配料😚湯底嘅膠質同雞油熬成一體 濃雞湯金黃濃厚 香醇暖胃似濃版雲吞雞咁!推薦!🐮手切封門柳 (例$298)份量比想像中多!封門柳有一定厚度 所以肉質感偏重 相對油脂感較低 牛肉味濃 適合怕肥膩又中意有咬口嘅人🦐海鮮雖然蟶子 海中蝦同桶蠔都大大隻但個人最推薦沙白蜆!$88一大盤 而且清甜帶汁🐷炸午餐肉 ($48)當小食熱辣辣即食都幾正相對珍姐 佢嘅炸皮偏薄脆用黎打邊爐都亦唔會太咸其他火鍋配料$30起就有份量不少 一碟大約四人份⋯建議大家唔好眼闊肚窄🥹會食到勁飽😮‍💨😮‍💨除咗中式涼茶竹蔗茅根外 佢有個鬼佬涼茶限時優惠 消費夠$500可以1蚊1枝啤酒😳 同一大班朋
👅叁不館

——————————————————————
佢啲手工醬料幾出色🤫
麻辣醬炒得香 基本上萬能
必試佢嘅炸蒜油點肉片🥹

🐣咯咯雞花膠湯($298)
喺港式邊爐嘅必點湯底!
貴啲但包半隻雞同花膠都抵玩😚
建議先品其湯 先可以再落雞同配料😚
湯底嘅膠質同雞油熬成一體
濃雞湯金黃濃厚 香醇暖胃
似濃版雲吞雞咁!推薦!

🐮手切封門柳 (例$298)
份量比想像中多!
封門柳有一定厚度 所以肉質感偏重
相對油脂感較低 牛肉味濃
適合怕肥膩又中意有咬口嘅人

🦐海鮮
雖然蟶子 海中蝦同桶蠔都大大隻
但個人最推薦沙白蜆!
$88一大盤 而且清甜帶汁

🐷炸午餐肉 ($48)
當小食熱辣辣即食都幾正
相對珍姐 佢嘅炸皮偏薄脆
用黎打邊爐都亦唔會太咸

其他火鍋配料$30起就有
份量不少 一碟大約四人份⋯
建議大家唔好眼闊肚窄🥹
會食到勁飽😮‍💨😮‍💨

除咗中式涼茶竹蔗茅根外 佢有個鬼佬涼茶限時優惠 消費夠$500可以1蚊1枝啤酒😳 同一大班朋友嚟聚餐的話幾抵玩😲
——————————————————————

┍━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。━。┑
🏠 叁不館 (天后)
📍天后電氣道68號樹林銀座7樓
┕━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━┙
  • 咯咯雞花膠湯
  • 手切封門柳
  • 咯咯花膠湯
2024-12-09 0 浏览
今晚我哋喺天后一間餐廳打邊爐,環境好特別好懷舊好有90年代feel,連俾客人擺袋都係用竹籮超有feel🤩坐低冇耐就會有一大盤醬汁俾客人自己調製,其中蔥頭油、沙嗲醬係餐廳自家製架!係老母必試推介🤗莫生氣椰椰雞湯🐓🥥湯底用咗新鮮椰子、椰青水同埋雞煲出嚟,味道清甜又香濃,飲落去好舒服,完全冇油膩感,打邊爐前飲返碗湯潤一潤先😌牛魔王拼盤🐂拼盤上面有唔同部位嘅牛肉:本地手切肥牛、安格斯牛頸脊、牛脷托、手切封門柳同鮮牛肉粒,每款都有六片架😍食落去每一款都有唔同嘅口感,特別係封門柳,肉質軟嫩得黎有咬口而且牛味仲好濃郁🤤簡直係肉食者嘅天堂🤩日本扇貝&海中蝦🦐佢哋嘅扇貝新鮮到不得了,肉質鮮甜,簡單一煮就已經好好味。而且每隻扇貝都雞乸咁大隻,食落去彈牙又鮮,正到爆🤤海中蝦都一樣新鮮彈牙又唔梅,剝完蝦殼掉埋個蝦頭落去湯底繼續煲,成煲湯更加鮮🤩鮮墨魚滑🦑呢個墨魚滑真係一流,口感滑溜彈牙,墨魚味仲好出好鮮,完全唔需要加多餘嘅調味,就算淨係用湯底煮已經夠晒味😋山水豆腐質地滑嫩,吸收咗湯底嘅味道後,食落去真係好正仲好香豆味,而且份量唔少夠晒大碟🤗白菜仔🥬蘿蔔片白菜仔清脆爽口,蘿蔔片煮過之後更加甜,兩者都係打邊爐嘅最

莫生氣椰椰雞湯🐓🥥

牛魔王拼盤🐂

日本扇貝&海中蝦🦐

鮮墨魚滑🦑

白菜仔🥬蘿蔔片
白菜仔清脆爽口,蘿蔔片煮過之後更加甜,兩者都係打邊爐嘅最佳伴侶,食咁多肉梗係要食多啲菜,咁先均衡飲食架嘛😌

餐廳而家仲做緊優惠,follow餐廳IG就可以用優惠價$1叫一枝啤酒🤩指定兩款啤酒,每枱最多仲可以叫十枝tim🤭岩晒成朋友飲酒食飯吹水🤗

🤑 人均消費:~$630
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:叁不館 (天后)
天后電氣道68號樹林銀座7樓

朋友見呢期天氣開始涼,就帶咗我去-個好懷舊復古、勁有80年代港風feel 既地方度打邊爐🥰順便感受下老香港既特色😀我地食左:⬇️⬇️🐟海鮮類:✨大連鮑魚✨ x1 $38✨蘇格蘭蟶子✨ x2 $116✨日本扇貝✨ x1 $38全部都乾淨新鮮又大隻,都算幾抵食🤞🏻✨枝竹豆腐魚頭湯✨$198奶白色嘅魚頭湯鮮香味美,魚味超濃又唔腥,感覺冇乜味精,入面仲有個煎香過嘅超大魚頭,絕對足料👍🏻👍🏻好飲到水滾之後,我哋唔經唔覺就飲咗大半煲🤣✨極級本地手切肥牛例牌✨$388手切肥牛刀功唔錯‼️厚薄適中油花靚,色澤紅潤肉質嫩❗️正👍🏻✨牛魔王拼盤✨ $488拼盤入面齊有極品本地手切肥牛、頂級安格斯牛頸脊、牛脷托、手切封門柳、鮮牛肉粒同黑安格斯牛版腱 ,每款各6片。乜都有d唔使選擇困難🧐種類豐富得梨仲要款款都牛味香濃有質素‼️小妹覺得牛脷口感最滑最正👍🏻👍🏻✨新鮮肥鵝腸✨$96鵝腸洗得好乾淨🥰;佢爽脆既口感再加埋油脂既香嫩,真係會令人食到停唔到口‼️✨炸午餐肉✨$48外脆內軟又乾身,認證過既香口👍🏻✨陳皮鯪魚滑✨$78鯪魚滑入面加入左甘香既陳皮即刻變到冇咁腥同有鮮之效👍🏻食完個咀會有回甘慢慢滲出梨❣️✨珊瑚蚌✨$128味道

我地食左:⬇️⬇️

🐟海鮮類:

✨大連鮑魚✨ x1 $38

✨蘇格蘭蟶子✨ x2 $116

✨日本扇貝✨ x1 $38

全部都乾淨新鮮又大隻,都算幾抵食🤞🏻

✨枝竹豆腐魚頭湯✨$198

好飲到水滾之後,我哋唔經唔覺就飲咗大半煲🤣

✨極級本地手切肥牛例牌✨$388

✨牛魔王拼盤✨ $488

✨新鮮肥鵝腸✨$96

✨炸午餐肉✨$48

外脆內軟又乾身,認證過既香口👍🏻

✨陳皮鯪魚滑✨$78

✨珊瑚蚌✨$128

味道鮮美口感脆,用魚湯煮過之後唔點醬都好好食
👍🏻

✨新鮮田雞✨$78

肥大肉厚既田雞晶瑩剔透,新鮮食落特別甜‼️

✨西洋菜✨$42

✨竹蔗茅根海底椰✨$48

竹蔗味好重,清甜冰涼但又唔會好甜‼️

中意飲啤酒既朋友仔更加要過𠼝‼️因為而家限時優惠只要讚好佢哋嘅社交平台,即可以享有一蚊一支既啤酒優惠‼️約埋三五知己上梨邊飲邊食,真係人生-大樂事丫👍🏻👍🏻

🟥叁不館

📍天后電氣道68號樹林銀座7樓

港鐵天后站 A2 出口,步行約2分鐘

#hkfood #hkfoodie #foodie #hkig
#hkiger #hkfoodblogger #香港美食 #香港食評 #天后 #天后美食#天后餐廳#天后火鍋#火鍋#打邊爐
2024-12-07 0 浏览
打邊爐就當然要有新鮮嘅食材啦,同埋個湯底都非常重要。今日就嚟咗位於天后嘅叁不館,佢除咗平時都會食到嘅香茜皮蛋、沙嗲同麻辣湯底之外,仲有好流行嘅養生嘅藥膳湯底,除此之外,仲有滋補嘅椰子雞湯、胡椒豬肚雞湯等,而我個人最揀咗好養顏嘅咯咯雞花膠湯。一開始就緊係飲返啖湯先啦,十~分~鮮~味~,雞湯嘅味道十分鮮甜濃厚,而且呈現奶白色,可想而知花咗幾多時間去製作。跟住就係時候加入跟湯嘅雞同花膠,雞啖啖肉、花膠大大件,真係正呀。跟住就緊係食海鮮啦,扇貝大大粒而且洗得十分乾淨,海蝦新鮮爽口,配上清甜嘅湯底完全食得到食材嘅新鮮同味道。原條嘅桂花魚亦都十分值得推介,每一片都片得好乾淨俐落,唔會有骨,真係抵讚。成晚我最期待就係呢個牛魔王拼盤,一次過可以食到本地手切牛、牛頸脊、封門柳、牛肉粒同埋牛脷托,每款都各有特色,同時十分新鮮同牛味濃郁。丸、滑同餃都係一餐火鍋不可或決嘅,丸同滑爽口彈牙,而最驚豔嘅係餃,有2款好特別嘅餃,首先係午餐肉餃,完全意想不到午餐肉加上餃皮原來可以咁夾咁好味,而另一款就係極重口味嘅莞茜餃,莞茜fans必定要試。愛好內臟嘅我,比我發現呢度竟然仲有新鮮鵝腸同豬腰,咁當然要叫嚟食啦。洗得好乾

愛好內臟嘅我,比我發現呢度竟然仲有新鮮鵝腸同豬腰,咁當然要叫嚟食啦。洗得好乾淨同處理得好好,完全無異味,仲好新鮮爽嫩,點埋個加左蔥頭油嘅混醬就更加惹味。

2024-12-03 199 浏览
天后這家「叁不館」火鍋出電梯後,馬上感受到老香港的風味今天點了象拔蚌,以及牛肉拼盤,因為我們三個人,牛肉拼盤比較適合小食方面好精彩,椒鹽粟米和椒鹽牛腩粒都好好味醬料必須推介自家製蔥頭油,令食物更加精彩而家做緊限時優惠,Follow 社交平台就可享$1/支啤酒,$10就有10支醇滑嘉士伯或青島。湯底我哋揀咗沙嗲拼藥膳湯,個沙嗲湯底濃郁其中有個蝦膠油炸鬼好精彩,鋪滿咗蝦子韭菜餃味道都好濃郁陳皮鯪魚球丸、蝦丸同埋牛丸都好好味檸檬薏米水:自家製,味道好濃,真材實料。
天后這家「叁不館」火鍋

出電梯後,馬上感受到老香港的風味

小食方面好精彩,椒鹽粟米和椒鹽牛腩粒都好好味

醬料必須推介自家製蔥頭油,令食物更加精彩

湯底我哋揀咗沙嗲拼藥膳湯,個沙嗲湯底濃郁

其中有個蝦膠油炸鬼好精彩,鋪滿咗蝦子
韭菜餃味道都好濃郁
陳皮鯪魚球丸、蝦丸同埋牛丸都好好味

檸檬薏米水:自家製,味道好濃,真材實料。
  • 蝦膠油炸鬼
  • 椒鹽粟米