一上到去就好像時光倒流到80年代的香港,在當時的大排檔吃火鍋,牆壁還有蠱惑仔的畫像,還見到外面有麗花皇宮夜總會的招牌。入座後店員細心介紹醬料,特別是自家製薑蔥油及自家製沙茶醬,這兩款都非常出色。🌸象拔蚌刺身 🌟🌟🌟🌟🌟大大盤,象拔蚌非常新鮮,象拔蚌刺身非常脆口,鮮味十足。🌸咯咯雞花膠湯🌟🌟🌟🌟🌟店員細心地說湯滾起後可先飲湯,湯底比較濃郁鮮甜,然後加半隻切雞及大大隻花膠放落湯底,再滾起後撈起雞件及花膠,雞件肉質非常鮮嫩,花膠大大隻非常厚身,每一隻都滿滿骨膠原。🌸牛魔王拼盤🌟🌟🌟🌟🌟這拼盤分別有六款牛肉,有手切封門柳、頂級安格斯牛頸脊、牛脷托、極級本地手切肥牛、鮮牛肉粒、黑安格斯牛板腱,每一款牛味非常突出,而且肉質非常鮮嫩,牛脷托非常脆口。🌸蒙古羊肉片🌟🌟🌟🌟🌟羊味十足,羊臊味特別濃郁,肉質非常鮮嫩。🌸新鮮肥鵝腸🌟🌟🌟🌟🌟很少見這麼肥的鵝腸,而且非常之新鮮,每一條鵝腸都非常爽脆,配搭埋自家製薑蔥油非常惹味。🌸手打墨魚滑🌟🌟🌟🌟🌟濃郁墨魚味道,墨魚滑非常彈牙,蟹籽包裹着墨魚滑,每一粒都有卜卜脆脆的口感。🌸鯊魚唇🌟🌟🌟🌟鯊魚唇不是度度都見到的,這個本身是沒有味道的,配搭自家製沙茶醬,非常惹味。

🌸象拔蚌刺身 🌟🌟🌟🌟🌟
大大盤,象拔蚌非常新鮮,象拔蚌刺身非常脆口,鮮味十足。

🌸咯咯雞花膠湯🌟🌟🌟🌟🌟

🌸牛魔王拼盤🌟🌟🌟🌟🌟

🌸蒙古羊肉片🌟🌟🌟🌟🌟
羊味十足,羊臊味特別濃郁,肉質非常鮮嫩。

🌸新鮮肥鵝腸🌟🌟🌟🌟🌟

🌸手打墨魚滑🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鯊魚唇🌟🌟🌟🌟

🌸新鮮鴨血🌟🌟🌟🌟🌟
新鮮嘅鴨血都不是經常見到的,難得有當然要試試啦,這鴨血先放落湯底,等待好湯汁再食,先吃到鮮嫩的鴨血,然後在鴨血裏也品嚐到滋潤的湯。

🌸竹蔗茅根海底椰🌟🌟🌟🌟🌟
材料十足,超濃郁的竹蔗茅根海底椰,也能解解火鍋的熱氣,配火鍋非常一流。

🌸 Asake啤酒🌟🌟🌟🌟🌟
叫啤酒當然要配搭戰勝碗啦!用戰勝碗飯啤酒真是一大享受!而且戰勝碗也是在雪櫃取出,加入啤酒非常冰涼。
2025-02-17
  • 咯咯雞花膠湯
  • 鮮墨魚滑
  • 蒙古羊肉片
  • 牛魔王拼盤
My friend and I went to a restaurant called "City of Darkness" (叁不館)located in 7/F, Golden Wheel Plaza , 68 Electric Road, Tin Hau(天后電氣道68號金輪天地7樓)..The restaurant is docorated in vintage Hongkonese style with a graffiti as the statement wall...The restaurant offers Chinese hotpots with arrays of ingredient...Fresh Chinese perch新鮮桂花魚HKD$138..the perch is incredibly fresh .the fillet is flaky.the fillet is translucent ..white eel fillet白鱔片HKD$98.fresh and sweet..firm yet delicate..highly recommend
(天后電氣道68號金輪天地7樓)

Fresh Chinese perch

大連鮑魚
HKD$38/piece 隻
soft and tender
not rubbery at all
fresh without unpleasant fishy smell

Japanese scallops
日本扇貝
HKD$38/piece 隻
sweet and delicate

"Fish maw chicken hotpot soup base"
花膠雞湯底

the soup base is rich
Fresh sliced beef
鮮牛片
HKD$148
the beef is juicy,tender and soft
sweet and fresh
with a fresh runny egg at the center
highly recommended

"Shrimp wontons"
雙子鮮蝦雲吞
HKD$80/6 pcs 粒

Incredibly fresh,sweet whole shrimp is wrapped inside!

The filling is soooooooo bouncy and springy!!

Super tasty!!Highly recommended!

2024-12-13 2602 浏览
這間人氣火鍋店是叁嘗的副線,位於天后的樹林銀座,主打港式火鍋,裝潢以八十年代老香港為主題,有仿九龍皇帝的字體牆及港漫巨型油畫等,充滿港式的獨特風味,適合多人聚會。限時優惠完成指定任務可享$1/支啤酒,可跟齊一班朋友聖誕飲勝~醬料 - $18位排列得整齊有序的十種醬油配料,其中蔥頭油最為有特色,酥香四溢、餘味悠長;自家製沙嗲醬亦值得一試,有濃厚的花生香氣又帶點微辣。開胃小食 - $20/碟莫生氣椰椰雞湯 - $178奶白色的鮮雞湯細火熬煮而成,內有一絲絲椰子肉,倒入一整個優質老椰子水,再加入半份肥美飽滿的鮮雞,椰子雞湯的清甜不膩,口感順滑,充滿豐富營養又滋補清潤。牛魔王拼盤 - $488六個不同部位各有六片。極級本地手切肥牛肥瘦相間,肥而不膩,瘦而不柴,嫩滑又多汁;頂級安格斯牛頸脊密密分佈著雪白的油花,肉味濃郁,肥嫩而具彈性;牛脷托取自牛舌最近喉嚨最厚肉的部位,外層軟腍,內裹煙韌有彈性,油香及肉味極濃;手切封門柳結實而有嚼勁;鮮牛肉粒油花雖少,但極軟腍多汁;黑安格斯牛板腱有一根透明的嫩筋,脂肪少肉結實。日本扇貝 - $38/隻雪白肉厚的鮮帶子有著純淨的清甜,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯。海中蝦

醬料

莫生氣椰椰雞湯 - $178

牛魔王拼盤 - $488
日本扇貝 & 海中蝦

日本扇貝 - $38/隻
雪白肉厚的鮮帶子有著純淨的清甜,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯。
海中蝦 - $88/半份
爽口彈牙且易去殼充滿鮮味。

蘇格蘭蟶子 - $58/隻
色白鮮甜的蟶子肉嫩且肥厚,入口無沙啖啖肉。
大連鮑魚

大連鮑魚 - $38/隻
厚身爽身的鮮鮑魚切去內臟,有明顯的鮑魚鮮味。
雙拼豆卜

雙拼豆卜 - $70
軟綿綿的豆卜好掛湯,免治豬肉軟腍多汁富鮮味,而鯪魚肉則嫩滑起膠富彈性。
水魷

水魷 - $68
魷魚肉身較厚,口感爽滑,而魷魚鬚則較爽脆,兩者均好鮮甜。
唐生菜

唐生菜 - $42
新鮮翠綠的蔬菜平衡油膩感。
藍妹 & 夏枯草

藍妹 - $42/支
源自德國的藍妹啤酒味道較為清新淡雅,啤酒花苦味則偏淡。
夏枯草

夏枯草 - $48/榨
甘甜可口,有清熱解毒之用,最適合火鍋
1956 浏览
2024-12-12
近排天氣轉涼梗係要去打邊爐暖吓身暖吓胃. 呢間天后樓上充滿懷舊大排檔氣息嘅火鍋店「叁不館」超火熱勁高人氣,平日夜晚都爆,真係唔講得笑. 呢度環境好啱打卡,坐得舒適,食物高質多選擇而且不乏特別菜式. 餐牌以報紙形式呈現設計好有心思. 店員態度友善,好有心同我哋講解最佳食用方法. 坐低店員先送上開胃小食有手拍車瓜同花生. 先來一渣竹蔗茅根海底椰,清涼鮮甜解渴. 如果飲酒嘅朋友而家仲做緊限時特價,只要讚好社交平台就可以享受一蚊一支啤酒優惠,$10有成10支咁多😱,一大班人去啤啤佢啱晒. 湯底同材料高質之餘,醬料更加提升食物層次所以都好重要㗎. 呢度醬料有超過10款,蔥蒜沙茶醬辣醬等等超級惹味,自家製蔥頭油不得不試令人一試愛上. ⭐️鴛鴦鍋兩個湯底分別揀咗🌹玫瑰花花藥膳湯🌶️麻辣湯. 前者夠特別又養生,除咗幽幽花香味仲有濃濃酒香夠滋補,店員特別叮囑落料之前先飲一碗湯暖胃,味道出色. 麻辣鍋辣得出色有層次用嚟煮肉不得了. 值得一讚湯底打得耐再加湯都唔會淡味. ⭐️養生類大愛花膠、鯊魚唇,入口滿滿骨膠原,啱晒女士. 呢兩個真係唔係間間有得食. ⭐️海鮮蘇格蘭蟶子、日本扇貝啖啖肉,珊瑚蚌夠爽口,海鮮款款

⭐️鴛鴦鍋

⭐️養生類

⭐️海鮮
蘇格蘭蟶子、日本扇貝啖啖肉,珊瑚蚌夠爽口,海鮮款款新鮮鮮甜夠高質.

⭐️肉類
🔥🐮牛魔王拼盤真係啱晒牛魔王,有六款不同部位各六片,有本地手切肥牛、牛頸脊、牛脷丶牛柳粒仲有牛板鍵,可惜是日未能供應. 但係餐廳會喺其餘幾款牛補返份量,果然夠老實. 整體牛味十足肉質嫩滑. 🐑蒙古羊肉片香而不氈

⭐️手打五寶丸
一次過試晒五款丸抵食又滿足. 蝦丸、墨魚丸、鯪魚球丸、牛丸、貢丸,粒粒爽口彈牙真材實料.

⭐️ 雜菜拼盤
健康之選,份量大種類多. 有蕃茄、粟米、金菇、木耳、仲有多款時令新鮮蔬菜.

就嚟聖誕新年約朋友又多個好選擇👍

• 手打五寶丸
  • 日本扇貝
  • 牛魔王拼盤
  • 蒙古羊肉片
  • 雜菜拼盤
2024-09-09 4614 浏览
朋友推介天后叁不館火鍋,整間店舖裝潢充滿九龍城寨味道,到處都係打卡位。而家做緊限時優惠,Follow 社交平台就可享$1/支啤酒,$10就有10支醇滑嘉士伯或青島。醬料有成十款,特別推介自家製蔥頭油,令食物味道更昇華。手拍青瓜+花生:開胃小食。香茜茜皮蛋湯:滿滿芫茜味,加左皮蛋、淮山和魚湯熬製,芳香濃郁,店員建議我哋先飲湯,才開始打邊爐。自家製鮮蝦雲吞拼自家製韮菜餃:皮薄餡料足。手打五寶丸:豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各2粒,手打份外爽彈。豬頸肉片:入口爽脆有彈性。原條鮮活桂花魚:原條切片上,肉質嫩滑。南非鮑魚:店員已幫忙去殼,肉質帶嚼勁,鮮味十足。海中蝦半份:新鮮又大隻,肉質結實彈牙。雜菜拼盤:有蕃茄、萵筍、木耳、粟米和多款時蔬,非常豐富。竹庶茅根海底椰:自家製,真材實料。總結,食材新鮮,份量十足,店員服務殷勤,聚餐之選。

醬料有成十款,特別推介自家製蔥頭油,令食物味道更昇華。

手拍青瓜+花生:開胃小食。

自家製鮮蝦雲吞拼自家製韮菜餃:皮薄餡料足。

豬頸肉片:入口爽脆有彈性。

原條鮮活桂花魚:原條切片上,肉質嫩滑。

南非鮑魚:店員已幫忙去殼,肉質帶嚼勁,鮮味十足。

海中蝦半份:新鮮又大隻,肉質結實彈牙。

雜菜拼盤:有蕃茄、萵筍、木耳、粟米和多款時蔬,非常豐富。

竹庶茅根海底椰:自家製,真材實料。

總結,食材新鮮,份量十足,店員服務殷勤,聚餐之選。

• 海中蝦
  • 南非鮑魚
  • 原條鮮活桂花魚
  • 豬頸肉片
  • 自家製韮菜餃
  • 自家製鮮蝦雲吞
  • 手打五寶丸
再訪叁不館!環境勁有特色,好似去咗以前嘅茶餐廳咁,燈光影影吓吓,幾有feel,好啱我呢啲鍾意懷舊嘢嘅人!叫到成枱都係嘢食!個湯底咯咯雞花膠湯係金黃色,聞落好香,肯定係用好多料熬嘅!啲肉片,靚到不得了,尤其係西班牙黑毛豬肉片,粉紅色,薄薄一片,睇見都流口水啦!除咗肉,仲有好多海鮮,叫左蟶子、鮑魚同魚片,新鮮到不得了!仲有好多蔬菜,夠晒均衡!特別要推薦佢哋個響鈴,真係世一!一定要試!講真,我平時食火鍋都唔會叫咁多嘢,但係呢間嘢,樣樣都想試吓!最後當然係食到扶牆而出啦!哈哈!性價比超高,下次一定再encore!強烈推薦俾大家!記得book位呀,好多人等位㗎!而家佢哋仲做緊一蚊雞啤酒 !真係可以約埋朋友仔一齊過嚟 隊隊佢!

叫到成枱都係嘢食!個湯底咯咯雞花膠湯

• 新鮮炸響鈴
  • 招牌午餐肉餃
  • 蟶子
6天前 0 浏览
天氣凍就特別想打邊爐🍲今次就選擇咗天后樓上火鍋叁不館,依間火鍋店食物出名質素好,裝修好有九龍城寨感覺,每一個角落都好有心思,到處都係打咭位!座位就係大排檔風格,每枱都有竹籮比你放私人物品,都幾細心!而且服務很不錯,仲好好禮貌😘依家仲有個限時優惠,Follow 餐廳社交平台 ,like and share 呢個優惠既post就可以享有$1支啤酒🍻優惠,$10一套有十支指定啤酒,細則就同餐廳了解一下喇!莫生氣椰椰雞湯 $178 已經有半隻雞,湯底有大量椰子肉,再加多個椰青水,所以非常清甜,湯底滾起就已經可以飲,感覺好清潤🥰極級本地手切肥牛(例牌)牛肉好新鮮,輕輕焯幾下就已經足夠!蘇格蘭聖子-新鮮大隻就自然好食😋日本扇貝-好飽滿,焯完仍然係咁大粒!白鱔片-薄薄地輕焯一下就可以了~手打五寶丸-有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、牛丸同豬肉丸,最愛必定係蝦丸,好彈牙又夠爽口!自家製四拼餃-最得意係午餐肉餃,第一次食唔錯唔錯😌其次鮮蝦雲吞大大粒夠爽身,韮菜餃同芫荽餃菜肉比例不錯,係我喜愛的多菜少肉款式!椒鹽粟米🌽 夠甜夠惹味~椒鹽鱔球-配啤酒真係一流~鮮淮山+䈑荀片竹庶茅根海底椰-滋潤清甜**總結:記得要訂座

莫生氣椰椰雞湯

極級本地手切肥牛(例牌)
牛肉好新鮮,輕輕焯幾下就已經足夠!

蘇格蘭聖子-新鮮大隻就自然好食😋

日本扇貝-好飽滿,焯完仍然係咁大粒!

白鱔片-薄薄地輕焯一下就可以了~

椒鹽粟米🌽 夠甜夠惹味~
椒鹽鱔球-配啤酒真係一流~

鮮淮山+䈑荀片

竹庶茅根海底椰-滋潤清甜

**總結:記得要訂座,記得要訂座,記得要訂座🤣

👅味道指數:4.8/5
💰價格指數:4/5
💁‍♀️禮貌指數:5/5
🌻推薦指數:4.5/5

📍
叁不館 (天后)
天后電氣道68號樹林銀座7樓

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻
踏入叁不館,彷彿跌入時光隧道,濃濃的復古港風撲面而來。花磚地板、鐵閘門、舊式招牌,每一處細節都精心雕琢,瞬間將人拉回上世紀的老香港。然而,這不僅僅是一場視覺的懷舊之旅,更是一場味蕾的極致享受。**湯底:** 這次選擇了招牌「卜卜蜆」湯底,一上桌便聞到撲鼻的鮮香。肥美的蜆肉在乳白色的湯汁中翻滾,每一口都鮮甜無比,彷彿將大海的精華濃縮其中。湯底越煮越濃郁,卻絲毫不會過鹹,反而帶出食材的鮮味,令人回味無窮。**食材方面:叁不館絕對稱得上「高質」二字。日本扇貝肉飽滿,肉質鮮嫩彈牙;鮑魚新鮮爽口,蘸上醬汁更顯鮮美。手打五寶丸是店家的得意之作,蝦丸鮮甜、豬肉丸彈牙、墨魚丸爽脆、陳皮鯪魚丸香氣四溢、牛肉丸肉汁豐盈,每一款都各具特色,令人驚喜。**牛魔王拼盤:** 對於無肉不歡的食客來說,牛魔王拼盤絕對不容錯過。極級本地手切肥牛油脂分布均勻,入口即化;頂級安格斯牛頸脊肉味濃郁,口感嫩滑;牛脷托爽脆有嚼勁;手切封門柳肉質細膩;鮮牛肉粒肉汁豐盈,每一款都令人欲罷不能。**海鮮:** 珊瑚蚌鮮甜爽脆,白鱔片薄如蟬翼,涮幾秒即可食用,口感鮮嫩無比。**蔬菜:** 西洋菜清新爽口,正好可以中和肉類的油膩感。紫菜

**蔬菜:** 西洋菜清新爽口,正好可以中和肉類的油膩感。紫菜炸響鈴是店家的特色,酥脆的外皮包裹著鮮美的紫菜,令人停不下口。

**溫馨提示:** 餐廳生意火爆,建議提前預訂。
2025-02-17 30 浏览
呢間火鍋店一出𨋢就有種「嘩~呢度好正喎!」嘅感覺,裝修直接將你帶返去 80 年代 👀 牆上有一幅古惑仔 Style 嘅港漫壁畫,再加埋夜總會 Feel 嘅霓虹燈招牌,成個 Vibe 好有九龍城寨嗰種懷舊味道~📸🔥【湯底】呢度部分湯底只需加 $20 就可以雙拼~ 玫瑰花藥膳湯:飲落有淡淡嘅花香,加埋滋補嘅蟲草花,清甜又暖胃!香茜皮蛋湯:湯底濃郁,仲有清熱效果,正式打邊爐前記得飲多兩碗 🥰🦐【海鮮】啖啖都係天然嘅鮮味~ 日本扇貝:幾大粒幾厚,入口爆汁,仲好有咬口~ 蘇格蘭蟶子:冇沙,店員仲會教你淥幾耐最啱,呢啲細心位加分 💯🐟【養生】如果你鐘意滋陰養顏,一定必食佢哋嘅鯊魚唇同花膠!呢啲係其他火鍋店未必單點到~ 鯊魚唇:越滾越腍滑,少少彈牙,入口滿滿膠質 ✨ 花膠:吸晒湯底嘅味道,滋補又鮮甜~ 👊🏻【丸類】五寶丸全部都係手打,口感彈牙,完全冇嗰啲粉多過肉嘅假「演」Feel~ 牛丸:肉味濃郁,非常 #好食!蝦丸:啖啖都係蝦肉好鮮甜!🥩【肉類】手切封門柳一上枱,深紅色嘅肉同紋理望落已經覺得好正~ 薄切嘅封門柳只需淥幾秒就熟,入口嫩滑,肥瘦比例啱啱好!🧄【醬料】最推介一定係蔥頭油 👍🏻 蔥味香濃帶

🔥【湯底】呢度部分湯底只需加 $20 就可以雙拼~
🦐【海鮮】啖啖都係天然嘅鮮味~
日本扇貝:幾大粒幾厚,入口爆汁,仲好有咬口~
鯊魚唇:越滾越腍滑,少少彈牙,入口滿滿膠質 ✨
花膠:吸晒湯底嘅味道,滋補又鮮甜~
牛丸:肉味濃郁,非常 #好食!
蝦丸:啖啖都係蝦肉好鮮甜!
🧄【醬料】最推介一定係蔥頭油 👍🏻
蔥味香濃帶少少油香,點肉類或者海鮮都即刻提升食材嘅鮮味 🥢
🥬【蔬菜】蔬菜拼盤超豐富,有粟米、娃娃菜、木耳、蕃茄等等,啲菜全部都好新鮮 💚
冰 / 蜂巢豆腐:淥完吸晒湯底精華,咬落滿口湯汁!

🎋【飲品】竹蔗茅根清熱解膩,甜度啱啱好,有海底椰香,Refreshing!
成日聽見人地話去天后打邊爐,話有間「叁不館」環境氣氛都好好❤️今晚終於有機會試吓,餐廳設計真係好有心思,有以前舊香港歌舞昇平嘅感覺😍今次我地2個人叫野食唔多呀,下次要搵多啲人打邊爐會再開心啲🤭咯咯雞花膠湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好鍾意佢嘅雞係另上,飲完啖湯可以按自己喜好落雞,同時間打埋邊爐真係好正呀💕雞湯飲得出落咗好多心機,而雞肉係勁嫩滑而且份量超大,推介3、4個朋友嚟一定要叫呢個湯底!椒鹽雞翼尖 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️見到餐廳推介而我又係雞翼尖fans,諗都無諗過原來咁大碟🤣椒鹽惹味炸得香脆,咬吓食吓好過癮,我差唔多自己KO晒成碟👍🏻海鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(大連鮑魚、日本扇貝、蘇格蘭蟶子)食海鮮一定要set定時間計時,咁先唔會浪費咗!呢度嘅海鮮價錢合理好值得食,叫咗3款海鮮都極新鮮,誠意推介必食大蟶子,口感爽嫩鮮甜味好突出❣️手切封門柳 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢度嘅牛又係好抵食💰大大碟都只係$358!封門柳肉味濃郁,手切厚度剛剛好,唔駛淥得太耐,7成熟就剛剛好了😁自家製四拼餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(鮮蝦雲吞、韮菜餃、芫荽餃、午餐肉餃)我超鍾意打邊爐食餃😋第一次見午餐肉餃好特別呀!其次鮮蝦雲吞真心推介,大大隻蝦皮薄餡靚好有水準!手打五寶丸
成日聽見人地話去天后打邊爐,
話有間「叁不館」環境氣氛都好好❤️
今晚終於有機會試吓,
餐廳設計真係好有心思,
有以前舊香港歌舞昇平嘅感覺😍
今次我地2個人叫野食唔多呀,
下次要搵多啲人打邊爐會再開心啲🤭

咯咯雞花膠湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好鍾意佢嘅雞係另上,
飲完啖湯可以按自己喜好落雞,
同時間打埋邊爐真係好正呀💕
雞湯飲得出落咗好多心機,
而雞肉係勁嫩滑而且份量超大,
推介3、4個朋友嚟一定要叫呢個湯底!

椒鹽雞翼尖 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
見到餐廳推介而我又係雞翼尖fans,
諗都無諗過原來咁大碟🤣
椒鹽惹味炸得香脆,
咬吓食吓好過癮,
我差唔多自己KO晒成碟👍🏻

海鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(大連鮑魚、日本扇貝、蘇格蘭蟶子)
食海鮮一定要set定時間計時,
咁先唔會浪費咗!
呢度嘅海鮮價錢合理好值得食,
叫咗3款海鮮都極新鮮,
誠意推介必食大蟶子,
口感爽嫩鮮甜味好突出❣️

手切封門柳 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢度嘅牛又係好抵食💰
大大碟都只係$358!
封門柳肉味濃郁,
手切厚度剛剛好,
唔駛淥得太耐,
7成熟就剛剛好了😁

自家製四拼餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(鮮蝦雲吞、韮菜餃、芫荽餃、午餐肉餃)
我超鍾意打邊爐食餃😋
第一次見午餐肉餃好特別呀!
其次鮮蝦雲吞真心推介,
大大隻蝦皮薄餡靚好有水準!

手打五寶丸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)
心思思唔知揀邊款餃,
呢個正寶丸就真係滿足晒!
平時打邊爐我好少食鯪魚丸,
原來可以咁好味😋

大連鮑魚、日本扇貝
椒鹽雞翼尖
手切封門柳
2025-02-15 0 浏览
充滿懷舊風的中式火鍋店🥢 這裡以茶檔、電影佈置為主題,讓人仿佛置身於舊香港時期,每個角落均是打卡點📸✂︎ 餐廳的店員親切有禮❣️ 現在推出的限時優惠只需完成指定步驟就有$𝟭一支啤酒,相約朋友來最適合不過了🍻🍻✂︎❥$𝟮𝟵𝟴 咯咯雞花膠湯:湯底煮滾先喝上一口,濃郁咸香滋潤養顏👍🏻✨ 再依自已的喜好放入雞件及花膠,滿滿一碟份量十足,感覺只吃湯料就可以飽了😻🫦✂︎ ❥$𝟰𝟴𝟴 牛魔王拼盤:頂級本地手切肥牛|頂級安格斯牛頸脊|牛脷托|手切封門柳|鮮牛肉粒|黑安格斯牛板腱🐮擺放成滿滿一大盤造型極吸睛👀 不同部位各有六片,牛魔王的同行友人吃得滋滋有味相當滿足🤤🥢✂︎❥$𝟭𝟭𝟲 蘇格蘭蟶子(2pcs):肉質爽脆,又鮮又甜🫶🏻 ✂︎❥$𝟳𝟲 日本扇貝(2pcs):幼嫩可口,一絲絲的肉質非常鮮甜🫶🏻 ✂︎❥$𝟳𝟲 大連鮑魚(2pcs):軟軟嫩嫩不過硬,細膩鮮甜🫶🏻 ✂︎❥$𝟴𝟴 沙白蜆:肥嘟嘟的蜆肉沒有半顆沙石,清甜爆汁,份量也不少😚 ✂︎❥$𝟵𝟴 白鱔片:爽脆鮮甜✂︎❥$𝟵𝟴 自家製四拼餃:自家鮮蝦雲吞|自家韮菜餃|招牌芫茜餃|招牌午餐肉餃🥟每款都有滿滿的餡料,真材實料👍🏻👅 ✂︎❥$𝟵𝟴 手打五寶丸:豬肉丸|鯪魚丸|牛丸

❥$𝟮𝟵𝟴 咯咯雞花膠湯:
❥$𝟰𝟴𝟴 牛魔王拼盤:
❥$𝟭𝟭𝟲 蘇格蘭蟶子(2pcs):
肉質爽脆,又鮮又甜🫶🏻
❥$𝟳𝟲 日本扇貝(2pcs):
幼嫩可口,一絲絲的肉質非常鮮甜🫶🏻
❥$𝟳𝟲 大連鮑魚(2pcs):
軟軟嫩嫩不過硬,細膩鮮甜🫶🏻
❥$𝟴𝟴 沙白蜆:
肥嘟嘟的蜆肉沒有半顆沙石,清甜爆汁,份量也不少😚
❥$𝟵𝟴 白鱔片:
爽脆鮮甜
❥$𝟵𝟴 自家製四拼餃:
自家鮮蝦雲吞|自家韮菜餃|招牌芫茜餃|招牌午餐肉餃🥟
每款都有滿滿的餡料,真材實料👍🏻👅
❥$𝟵𝟴 手打五寶丸:
豬肉丸|鯪魚丸|牛丸|墨魚丸|蝦丸🍡
最喜歡扎實鮮甜的墨魚丸和爽彈鮮甜的蝦丸🫶🏻
❥$𝟰𝟴 竹蔗茅根海底椰:
口味清新帶著微微的甜,解渴解膩之時來一杯透心涼🧋
✂︎
另外,餐廳有收費開胃小食和醬油費🫙
2025-02-11 0 浏览
早幾日打完邊爐今日其他朋友又約🙈凍冰冰香港人真係好鍾意打邊爐,今日就食番港式~呢到環境充滿懷舊感,有啲大排檔feel,打卡位超多,氣氛好好▪️咯咯雞花膠湯$298店員建議煲滾後先飲一碗花膠湯,之後就可以放雞同花膠落去,雞件大約3分鐘到就食得,嫩滑多肉。花膠都唔細隻,湯底清甜養生,足料👍🏻▪️大連鮑魚$58/隻鮑魚厚肉爽彈,有半個拳頭咁大隻,洗得好乾淨▪️海中蝦半份$88估唔到呢個蝦都幾爽口,88蚊有6隻,都幾新鮮▪️頂級安格斯牛頸脊(大)$368牛頸脊切得較為厚身,但係食落去都唔會韌,口感幾滑,牛味濃郁,食完覺得唔夠喉想再食🫶🏻▪️手打五寶丸$98五寶有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸同蝦丸。全部都係店家新鮮手打,粒粒彈牙,推薦牛丸✨✨▪️自家製四拼餃$98款款餃都想試,所以揀四拼。有齊雲吞、午餐肉餃、芫荽餃同韭菜餃。粒粒餡料飽滿,個人最鍾意個雲吞,爽口又夠味,午餐肉餃就幾特別,出面未見過▪️雜菜拼盤$88 油麥菜、皇帝菜、生菜、娃娃菜、粟米、蕃茄、木耳、萵筍▪️棉花魚肚$88 一份算幾多件,新鮮又吸湯!值得一試▪️水魷$68 ▪️紫菜炸響鈴$68平時食開普通版,今次有紫菜版仲好食!一份有六條▪️靈芝菇$35

▪️咯咯雞花膠湯$298

▪️大連鮑魚$58/隻
鮑魚厚肉爽彈,有半個拳頭咁大隻,洗得好乾淨

▪️海中蝦半份$88
估唔到呢個蝦都幾爽口,88蚊有6隻,都幾新鮮

▪️頂級安格斯牛頸脊(大)$368

頂級安格斯牛頸脊(大)

▪️手打五寶丸$98

▪️自家製四拼餃$98

▪️雜菜拼盤$88
油麥菜、皇帝菜、生菜、娃娃菜、粟米、蕃茄、木耳、萵筍

雜菜拼盤

▪️棉花魚肚$88
一份算幾多件,新鮮又吸湯!值得一試

▪️水魷$68

棉花魚肚

▪️紫菜炸響鈴$68
平時食開普通版,今次有紫菜版仲好食!一份有六條

紫菜炸響鈴

▪️靈芝菇$35

▪️醬料$18/位

▪️開胃小食$20/位

因為都係大圓枱設計,兩個人都會坐得好舒服,枱就唔算多,個場都好爆,必須book位!啤酒仲做緊一蚊一支優惠,大癲😱😱

咯咯雞花膠湯
頂級安格斯牛頸脊(大)
紫菜炸響鈴
2025-02-10 0 浏览
今日去咗天后叁不館打邊爐,我哋六點左右去到已經有人食緊了!佢係香港舊時設計,入到去就有一種溫馨嘅感覺😊,牆上仲有啲裝飾畫🎨,增添咗幾分藝術氣息。餐廳內部嘅擺設簡約又實用!湯底方面,我哋揀咗洛洛雞花膠湯🍲,佢味道濃郁,花膠大大隻,雞又嫩滑,絕對係一流嘅滋補湯底! 野食方面,首先係本地手切肥牛🥩,肉味濃郁入口滑,真係冇得彈,原條活鮮桂花魚🐟魚肉鮮嫩,而且肉質非常細滑,真係食完一塊又一塊。Q彈鮮蝦丸🦐同手打墨魚滑都非常出色,口感彈牙,味道同樣好鮮甜!海鮮叫左蟶子同鮑魚,2者都好新鮮,鮮甜!另外,豬腰嘅處理非常好,冇異味,入口鮮甜😋,處理得非常乾淨利落,口感滑嫩無比。仲有粉絲吸哂湯底嘅味道,真係好好食。鮮蝦雲吞皮薄餡靚,蝦肉鮮甜!服務方面,服務員非常細心,清楚講解湯底同每一款醬汁,令人感受到佢哋嘅專業態度和貼心服務。🥢整體嚟講,叁不館嘅食物質素高,環境舒服,服務態度好,值得一試。佢仲有一蚊啤酒優惠,無論家庭聚餐定朋友聚會,都係好選擇👍

2025-02-08 0 浏览
叁不館環境夠特別,全場係舊香港特色「麗花皇宮夜總會」、招紙、九龍皇帝墨寶、傳統日曆等裝飾,同以前香港一模一樣!🌽椒鹽粟米 $68先要咗個小食,超有鑊氣好惹味,食唔停口🍲咯咯雞花膠湯 $298煲滾咗可先飲一碗,超好飲又滋潤,隨後可放入花膠、雞件,花膠好稔雞又滑🉐🐮頂級安格斯牛頸脊 $308例牛味香濃,肥瘦均勻,好得🉐🤍海鮮有極大粒扇貝、鮑魚,超新鮮又彈牙,必食‼️🥢珊瑚蚌 $128新鮮爽口🥟招牌午餐肉餃 拼 招牌芫荽餃 $90/雙拼 $80/單拼兩款都好好食,午餐肉餃較特別,皮薄饀多,好有口感,午餐肉都較香;鐘意芫荽嘅我都好鐘意芫荽餃,夠多夠香,正👍🏻🥢爽彈牛筋丸 $78老公好鐘意,爽口又多汁有牛味🤤🥢芝士墨魚丸 $98一樣爽口彈牙,入面有芝士味道更有層次🍋檸檬薏米水 $48/榨好好飲,消暑解渴🉐
叁不館環境夠特別,全場係舊香港特色

🌽椒鹽粟米 $68
先要咗個小食,超有鑊氣好惹味,食唔停口

🍲咯咯雞花膠湯 $298

🐮頂級安格斯牛頸脊 $308例
牛味香濃,肥瘦均勻,好得🉐

🤍海鮮
有極大粒扇貝、鮑魚,超新鮮又彈牙,必食‼️

🥢珊瑚蚌 $128
新鮮爽口

🥟招牌午餐肉餃 拼 招牌芫荽餃 $90/雙拼 $80/單拼

🥢爽彈牛筋丸 $78
老公好鐘意,爽口又多汁有牛味🤤

🥢芝士墨魚丸 $98
一樣爽口彈牙,入面有芝士味道更有層次

🍋檸檬薏米水 $48/榨
好好飲,消暑解渴🉐
懷舊裝修 + 超友善員工 + 高質火鍋 一入到「叁不館」,真係有種穿越時空嘅感覺!餐廳嘅懷舊裝修超靚,復古嘅霓虹燈、舊式鐵閘、懷舊海報,仲有啲舊香港嘅擺設,真係打卡打到手軟📸✨!每個角落都充滿細節,影相一流,仲好有feel,完全係新派火鍋店中嘅一股清流~ 唔止環境正,員工嘅服務態度都超級友善!由入座到介紹菜式,全程都好細心,仲會主動問你需唔需要幫忙影相,真係好貼心🥰! 講返食物,開胃小食已經好驚艷!脆炸花生香脆可口,麻辣拍青瓜清爽又帶少少辣勁,好開胃!今晚試咗佢哋嘅「卜卜蜆鍋」,湯底鮮甜到不得了,蜆肉飽滿,一啲沙都冇,正! 🔥 必點推介: - 海中蝦(半份 $88):新鮮彈牙,蝦味濃郁! - 日本扇貝:大大隻,鮮甜到爆! - 自家製炸墨魚餅:外脆內軟,墨魚味好香! - 黑豚五花腩:肥瘦均勻,入口即化! - 自家製四拼餃:芫茜餃同韭菜餃特別出色,皮薄餡多! - 芝士墨魚丸:芝士流心,超邪惡但好好食! - 海中蝦滑:鮮味十足,打邊爐必點! 最後仲有竹蔗茅根海底椰,清甜解膩,完美為呢餐畫上句號~ 總括嚟講,「叁不館」無論環境、服務定食物都係高水準,絕對係天后區嘅隱
懷舊裝修 + 超友善員工 + 高質火鍋

🔥 必點推介:
- 海中蝦(半份 $88):新鮮彈牙,蝦味濃郁!
- 日本扇貝:大大隻,鮮甜到爆!
- 自家製炸墨魚餅:外脆內軟,墨魚味好香!
- 黑豚五花腩:肥瘦均勻,入口即化!
- 自家製四拼餃:芫茜餃同韭菜餃特別出色,皮薄餡多!
- 芝士墨魚丸:芝士流心,超邪惡但好好食!
- 海中蝦滑:鮮味十足,打邊爐必點!

最後仲有竹蔗茅根海底椰,清甜解膩,完美為呢餐畫上句號~

總括嚟講,「叁不館」無論環境、服務定食物都係高水準,絕對係天后區嘅隱世火鍋寶藏!快啲約埋朋友去試吓啦~🔥🍲

📍 叁不館
🚩 天后電器道68-70號樹林銀座7樓全層

#叁不館 #懷舊火鍋 #天后美食 #打邊爐 #打卡餐廳 #香港美食 #卜卜蜆鍋 #芝士墨魚丸 #竹蔗茅根 #友善服務