2023-10-06 133 浏览
友利冰室 x 勿當奴 6.10.23 五今日同朋友一齊去D2搵野食~Lunch time 去 吾算多人 坐得舒服梳化位有好多公仔做背景 打卡一流有個雜貨舖 好可愛😂輪到食物了~ 飲品 我地都叫左凍檸茶食物材料大部分由外國入口 菜都特別d😆芝士大啡菇手打牛肉漢堡 🌟🌟🌟🌟🌟 $68粗薯條 鹽味咸度 剛剛好菜有火箭菜 我喜歡🥰 原來夾芝士漢堡好好食 大啡菇非常爆汁 一口咬落去 成口充滿着汁嘅味道 Juicy!招牌乳豬卡邦尼意粉 🌟🌟🌟🌟 $88賣相可愛 呢個顏色配搭不錯 旁邊仲有啲香草做裝飾乳豬個皮 非常香脆 切出嚟嘅大小剛剛好聞到已經好香 再點醬汁 提升左成個味道卡邦尼意粉好香濃芝士味 非常重料勿落雞六件配薯條 🌟🌟🌟🌟🌟 $38以為係普通嘅麥樂雞口感 點知一咬落去超級鬆脆個皮好薄 食落去啲雞肉又係爆曬汁估唔到麥樂雞可以整得咁好食 可以唔使點醬 都好入味💫 #YauLeiBistro #友利冰室 #D2 #D2Two #荔枝角網址: https://s.openrice.com/QrbS0oMy500~uKdABAA📍地址: 荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓10
友利冰室 x 勿當奴 6.10.23 五

今日同朋友一齊去D2搵野食~
Lunch time 去 吾算多人 坐得舒服

芝士大啡菇手打牛肉漢堡 🌟🌟🌟🌟🌟 $68
粗薯條 鹽味咸度 剛剛好
菜有火箭菜 我喜歡🥰
原來夾芝士漢堡好好食 大啡菇非常爆汁
一口咬落去 成口充滿着汁嘅味道 Juicy!

招牌乳豬卡邦尼意粉 🌟🌟🌟🌟 $88

估唔到麥樂雞可以整得咁好食
可以唔使點醬 都好入味

💫 #YauLeiBistro #友利冰室
#D2 #D2Two #荔枝角
📍地址: 荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖
電話: 23386788

#休閒 #外國進口 #特式菜 #fusion
#米吃
#跟米吃出瘦身材
ig yt kumikofindeat kukeepfit
招牌乳豬卡邦尼意粉
  • 勿落雞六件配薯條
  • 芝士大啡菇手打牛肉漢堡
友利出名食中西式fusion菜、燒味,而最近佢哋就推出咗幾抵食嘅火鍋套餐,喺冰室打邊爐真係第一次,算係一個新嘅體驗,味道仲好唔錯添!🔸火鍋套餐 $268花膠雲吞雞、酸菜魚、麻辣雞三選一,包雜錦火鍋配料、蔬菜拼盤、飲品任飲同甜品x2。另外,仲可以加配肉類、配料、飯麵等~我哋揀咗花膠雲吞雞,都幾足料!滾起就食得,有雞肉、花膠、雲吞同大量娃娃菜。雲吞有8隻,記住唔好煮咁耐~ 雞肉幾嫩滑,花膠夠腍,雲吞比較細隻味道ok~ 火鍋配料有三款丸、午餐肉、日本豆腐,蔬菜拼盤有5款瓜菜,都幾新鮮豐富!我哋加咗一份新手肉食套餐$30,有美國肥牛片同豚肉片~ 平時比較鍾意食肥牛,但呢隻豚肉片反而更好食!肉質軟嫩唔韌,肉味香濃,幾好食!飲品係樽裝汽水同茶飲,而甜品係movenpick雪糕,有4隻味揀,朱古力🍫味好食!

火鍋套餐
🔸火鍋套餐 $268

火鍋套餐
2023-10-03 58 浏览
原來而家友利喺荔枝角搬咗新舖開大咗我都唔知㖭添🤭🤭🤭今晚就一於過去食吓原來而家仲有好抵食嘅火鍋餐甜品有雪糕,而飲品就任飲可以飲罐裝飲品或者咖啡仲可以揀佢哋自家製嘅茶除咗火鍋,其實佢其他嘢食都好吸引下次要再過嚟食吓先得🤩🤩🤩💛花膠雲吞雞火鍋套餐🐔🍲個鍋都幾大個,入面都有好多雞同雲吞如果食到冇晒湯,佢會比一樽雞湯你而唔係倒滾水落去👍🏻👍🏻👍🏻調味醬就可以自己出去揀有辣椒、蔥粒、炸蒜、蒜蓉另外仲叫咗新手肉食套餐有美國肥牛片同美國豚肉片佢哋嘅食材大部份都係外國入口兩個人食夾埋有300g都唔錯仲有一份蔬菜添兩個人食呢個火鍋餐都好飽😋😋😋
原來而家友利喺荔枝角搬咗新舖
開大咗我都唔知㖭添🤭🤭🤭
今晚就一於過去食吓
原來而家仲有好抵食嘅火鍋
甜品有雪糕,而飲品就任飲
可以飲罐裝飲品或者咖啡
仲可以揀佢哋自家製嘅茶
除咗火鍋,其實佢其他嘢食都好吸引
下次要再過嚟食吓先得🤩🤩🤩

💛花膠雲吞雞火鍋套餐🐔🍲
個鍋都幾大個,入面都有好多雞同雲吞
如果食到冇晒湯,佢會比一樽雞湯你
而唔係倒滾水落去👍🏻👍🏻👍🏻
調味醬就可以自己出去揀
有辣椒、蔥粒、炸蒜、蒜蓉
另外仲叫咗新手肉食套餐
有美國肥牛片同美國豚肉片
佢哋嘅食材大部份都係外國入口
兩個人食夾埋有300g都唔錯
仲有一份蔬菜添
兩個人食呢個火鍋餐都好飽😋😋😋
2023-10-03 50 浏览
店內乜嘢最吸精,就係佢個勿當奴公仔,鐘意公仔嘅我,緊係拍拍照。食午餐除咗價錢合理,重要嘅就係質素,餐牌上寫上所用嘅材料,大部份係外國入口,日本蛋、日本珍珠米、日本麵包糠和美國穀飼梅頭,而且重有雜貨買,食完飯去睇吓先。叉燒日本煎蛋飯煎蛋嘅蛋黃係流心,香香叉燒,咬口肉質軟。日式咖喱吉列豚肉日本蛋包飯我鐘意唔係甜嘅咖喱,吉列豚肉咬落係脆,肉質唔乾,再加上滑蛋,豐富嘅口感。例湯粉葛紅蘿蔔赤小豆豬肉湯飲得出煲咗幾個鐘,湯唔油亦足料。

叉燒日本煎蛋飯
煎蛋嘅蛋黃係流心,香香叉燒,咬口肉質軟。

日式咖喱吉列豚肉日本蛋包飯

例湯
粉葛紅蘿蔔赤小豆豬肉湯
飲得出煲咗幾個鐘,湯唔油亦足料。
2023-09-22 153 浏览
講起勿當奴,好多人會念起薯條同漢堡包🍔,但原來仲有火鍋架🥘!呢間冰室晚市推出左一個火鍋套餐,好多食材都係外國入口,例如美國,西班牙,日本等等,加上環境舒適,乾淨企理,就入去試吓😆。二人火鍋套餐 $268 🥘鍋底有三款選擇,花膠雲吞雞,酸菜魚同麻辣雞,最後試左花膠雲吞雞🐔。佢都落足料,有好多雞件同雲吞,雞件肉質鮮嫩夠晒滑,雲吞既鮮蝦夠晒大隻,加上佢既花膠夠厚身,成個湯底好入味✨️! 呢個套餐仲包左一個雜錦火鍋配料,包括牛丸墨魚丸,龍蝦丸,金菇,日本豆腐,粟米雜菜等等,非常豐富。🥬🍡🌽 精選肉類套餐🐷🐮🐔食火鍋一定要配埋肥牛豚肉,所以我地加多50蚊,試埋佢由美國入口既雞柳,肥牛同豚肉。全部都好新鮮,基本上唔點鼓油都好鮮味!呢個價錢絕對抵食,下次可以試埋個西班牙豬頸肉!🤤🤤

二人火鍋套餐 $268 🥘

精選肉類套餐🐷🐮🐔

2023-09-20 102 浏览
去開荔枝角D2 Place市集買東西,找個地方晚飯,今次就嚟到「友利冰室X勿當奴」,還以為是一般茶餐廳的食物,竟然原來也有火鍋套餐。湯底我們選了花膠雲吞雞,雞件意想不到地嫩滑,原來是選用海南雞,花膠及雲吞都不錯!套餐還包括雜菜拼盤及雜錦火鍋配料,職員主動介紹餐廳食物材料大部份由外國入口,所以豆腐也不是普通的,而是日本豆腐呢!我們加配了新手肉食套餐,包美國肥牛片及美國豚肉片,份量足夠2人吃飽!飲品是雪櫃內的款式任飲,種類繁多,除了罐裝及支裝飲品外,還有咖啡、羅漢果茶、洛神花茶等等。甜品可選擇布甸或雪糕,這個套餐真的很抵食!

甜品可選擇布甸或雪糕,這個套餐真的很抵食!
2023-09-20 73 浏览
📍 (荔枝角)友利冰室 ×勿當奴天氣涼涼地,去打個邊爐🍲迎接冬天就最好不過,我食量一向唔係好多,唔想食仼食火鍋🍲聽講呢間餐廳有2人火鍋套餐,食物材料大部分由外國入口,當然要試下🍲呢個價錢好抵食🥢湯底有3款可以選擇,花膠雲吞雞,麻辣雞煲,酸菜魚。二人套餐包括:雜菜拼盤及雜錦火鍋配料,雪櫃飲品任飲,甜品兩客{$268}另加$30{新手肉食套餐2人份}我地嗌左花膠雲吞雞,花膠份量好多,充滿骨膠原,岩哂女士,湯底更吸收晒雞加花膠的精華,令整個湯都好好飲,而且全無味精!雞肉好嫩滑,差唔多有一隻全雞,雲吞大大粒,入面真材實料,正👍另外仲配左基本火鍋配料🍲有午餐肉,雜菜,丸類,日本豆腐等~新手肉食套餐,有牛肉同豬肉,好新鮮,可以烚下烚下🍲足夠2人份量~甜品方面,都係黎自日本直送🇯🇵飲品係玻璃樽可樂,好有懷舊感🥤

📍 (荔枝角)友利冰室 ×勿當奴

另加$30{新手肉食套餐2人份}

另外仲配左基本火鍋配料🍲有午餐肉,雜菜,丸類,日本豆腐等~

甜品方面,都係黎自日本直送🇯🇵

飲品係玻璃樽可樂,好有懷舊感🥤
$68招牌即燒爆谷🍿️燒鵝🪿招牌即燒爆谷燒鵝$68招牌果然招牌燒鵝,表面顏色好似用正宗荔枝柴甘燒,色澤平均,而肥瘦比例平均,濃郁的既膏帶有點點油香,鵝皮甘甜香脆,肉汁豐腴!配搭爆谷,鹹甜鹹甜,偏爆香雲呢拿味滲透每啖肉質!👍🏻💕🫶🏻大愛!軟殼蟹鮮茄羅勒葉意粉$98揀食軟殼蟹,貪佢唔駛用手折殼,就可以大口大口享用,配埋羅勒葉,蟹肉味道更鮮甜。 好欣賞羅勒葉,係喺烹調期間加入,唔係只係放喺面就當一個菜式,有誠意~飲品方面轉左自取,更為方便適合自助式處理😊配餐:熱奶茶,紅茶☕️D2必到餐廳之選🤍食物材料大部分由外國入口🤍餐廳🍴 友利冰室 x 勿當奴地址: 荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖#foodie_ cadi #foodie #hk #tasty #hkig#food #thkfoodie #hker #香港美食#荔枝角#勿當奴#荔枝角美食#荔枝角黄店 #d2place
$68招牌即燒爆谷🍿️燒鵝🪿

招牌即燒爆谷燒鵝$68

軟殼蟹鮮茄羅勒葉意粉$98

飲品方面轉左自取,更為方便適合自助式處理😊
配餐:熱奶茶,紅茶☕️

D2必到餐廳之選🤍
食物材料大部分由外國入口🤍

餐廳🍴
友利冰室 x 勿當奴

#荔枝角美食#荔枝角黄店 #d2place
🍴乳豬卡邦尼意粉招牌菜之一,脆皮肉嫩乳豬,濃厚忌廉&芝士,整個醬汁好creamy ,完全掛係每條意粉上,仲有煙肉&磨菇,中西合璧既菜式,神奇地夾!🍴日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯賣相好靚,望落去雞蛋好滑,餐廳說明用上日本雞蛋,吉列牛柳外皮香脆,粉嫩牛柳,肉質淋滑,咖喱係日式甜咖喱,落左好多配菜薯仔、甘荀,配飯一齊食好滋味🍴是日老火例湯冬瓜紅蘿蔔薏米豬骨湯平時屋企好少有住家湯飲,本身想要燉湯,但暫停供應,呢個老火湯好足料,唔會好鹹,冇味精👍🏻📍友利冰室X勿當奴長順街D2 place Two 1樓

🍴乳豬卡邦尼意粉

🍴日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯

🍴是日老火例湯
冬瓜紅蘿蔔薏米豬骨湯

📍友利冰室X勿當奴
長順街D2 place Two 1樓
2023-09-12 118 浏览
餐廳位於文青最喜歡的D2 Place,位置方便;食物款式多,大多為港式茶記或西式美食;環境舒服光猛,木系裝修,空間寬敞,有卡位坐很加分最近餐廳新出晚市限定二人火鍋套餐,$268起,包一款自選鍋底、雜錦蔬菜拼盤、甜品兩客和飲品任飲,份量非常豐富,價錢非常相宜,而且食材都是外國入口,有美國、西班牙、台灣等,便立即與友人去嘗嘗超值平價火鍋~🐓麻辣雞煲鍋底有三款可供選擇,分別係麻辣雞、酸菜魚、花膠雲吞雞,我們選了麻辣雞煲半隻雞好厚身足料,雞件斬得大小適中,而且肉質嫰滑不乾柴另外有洋蔥花椒辛辣結合熬煮,麻辣雞味道濃郁,香辣惹味夠刺激🥬雜錦火鍋配料火鍋配料份量十足,有娃娃菜、油麥菜、蘿蔔、粟米、翠玉瓜、冬菇、豆腐、午餐肉、牛丸、貢丸、魚蛋,全部食材都新鮮鮮甜,尤其是豆腐用上日本安曇野絹盒裝豆腐,比起市面上的軟身滑溜🥩新手肉食套餐 +$30🐮肥牛和🐷豚肉是打邊爐必備,所以加了$30美國肥牛片及美國豚肉片美國肥牛和豚肉都切得好薄,肥瘦適中,肉質夠新鮮,咬落無筋,絕對高質,十分抵食另外,雪櫃飲品任飲,有綠茶、可樂、雪碧、芬達、自家製茶品,選擇好多,最特別是有玻璃樽汽水🥤買少見少~最後送上每人一客Move

🐓麻辣雞煲
半隻雞好厚身足料,雞件斬得大小適中,而且肉質嫰滑不乾柴
另外有洋蔥花椒辛辣結合熬煮,麻辣雞味道濃郁,香辣惹味夠刺激

🥬雜錦火鍋配料

🥩新手肉食套餐 +$30

最後送上每人一客Movenpick,有四隻味,朱古力、士多啤梨、雲呢拿、咖啡,大滿足!

-總體評分-
環境:8/10
食物:8/10
服務:8.5/10
抵食:8.5/10

友利冰室 x 勿當奴
📍荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓109號舖
2023-09-12 84 浏览
三年疫情令好多餐廳結業,但呢間—友利冰室 x 勿當奴 可以殺出重圍,仲可以響荔枝角開佢哋第三間分店,可見佢有一定吸引力🤩今天與爸爸在荔枝角逛街,所以特登嚟試吓🫰軟殼蟹牛油果漢堡🦀漢堡結合了軟殼蟹及牛油果🥑的元素:軟殼蟹酥脆的外殼和鮮嫩的蟹肉,口感獨特,而牛油果則提供了濃郁的奶油感🧈和綿軟的質地,營造出濃郁又獨特滋味,與漢堡麵包形成一種有趣的對比。乳豬卡邦尼意粉🐽🍝之前我有食評有提過,我覺得正宗卡邦尼應該係黃色嘅🥲佢一嚟到我見到佢白雪雪有少少失望😟但當我第一啖落去件乳豬度所有失望即刻煙消雲散🌤️ 乳豬脆卜卜帶陣陣油香,卡鼻邦尼意想不到地夾,令我估唔到嘅係,甜甜地嘅乳豬醬撈埋呢個卡邦尼一齊食可以拼成一種獨特嘅意粉口味,比傳統卡邦尼更添一份港式風味🥳
今天與爸爸在荔枝角逛街,所以特登嚟試吓🫰

軟殼蟹牛油果漢堡🦀

乳豬卡邦尼意粉🐽🍝
___________🏖店鋪狀況🏖___________ 🌶📝不是第一次到友利冰室,但記憶中只有一間餐廳大小,想不到竟然擴大到有兩三倍size😃餐廳像新裝修?見到部份位置有封起,而且枱凳都頗為新淨。吃一般套餐和吃火鍋的顧客分開了兩區,而火鍋區是最近廚房的。設有炸蒜、香蔥、芫荽等配料供給顧客自行調配火鍋醬汁😊-_____________🍽食物🍽_____________🐤 二人麻辣雞煲(火鍋套餐) $268推介指數 ■■■□□雞件滑嫩,汁醬惹味,而且份量比想像中大,絕對夠兩人食😋配料有洋蔥、芫荽、辣椒……吃到八八九九,便可以叫侍應幫忙加湯,繼續打邊爐,吃火鍋配料。-🍢火鍋拼盤(跟餐附送)推介指數 ■■□□□拼盤有瓜菜、冬菇、丸類、豆腐,還有兩塊超厚切午餐肉!不過其實是所有配料都非常厚切😅由其是蘿蔔跟翠玉瓜🤪烚了一小時都還未淋。而且跟餐沒有跟任何肉食,需要另外加點,有點失望。-🍖 新手肉食套餐($30)推介指數 ■■■□□價錢不貴,而且30元已經有牛跟豬肉,份量亦非常足夠,因為雞煲已經有雞肉了,所以今次就沒有另點雞肉。-🍨甜品 (每人一個)甜品種類亦算很多選擇,有Movenpick雪糕、森
___________🏖店鋪狀況🏖___________

🐤 二人麻辣雞煲(火鍋套餐) $268
推介指數 ■■■□□
麻辣雞二人火鍋

🍢火鍋拼盤(跟餐附送)
推介指數 ■■□□□
火鍋拼盤

🍖 新手肉食套餐($30)
推介指數 ■■■□□
新手肉食套餐

🍨甜品 (每人一個)
甜品種類亦算很多選擇,有Movenpick雪糕、森永布丁、雪米糍etc.

____________🥂飲品🥂____________
跟餐可以任飲雪櫃內的飲品,種類亦算不少,有汽水、樽裝茶、咖啡......其中還自家的清涼茶飲。🌶📝選擇了羅漢果茶,味道淡淡的,帶點甘味,屬於正正常常。建議飲樽裝類飲品比較划算,而且還有不少無糖選擇。

________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說,火鍋套餐味道份量還可,麻辣惹味,雞肉品質比預期好,可惜跟餐沒有配任何肉食,需要另加錢。

📍 友利冰室 x 勿當奴 (D2 Place TWO)
荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓109號舖
是次消費:$150/人

#火鍋 #邊爐 #雞煲 #酸菜魚 #快餐 #D2place #荔枝角美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-09-07
麻辣雞二人火鍋
新手肉食套餐
飲品任飲
今日點了日式咖喱軟殼蟹蛋包飯,軟殼蟹原隻上,炸得鬆脆。蛋炒得滑,配上新鮮沙律菜(如果沙律萊加些日式沙律汁會更好😃)份量方面也很足夠,細食嘅可能會食唔哂。餐牌上還有香港道地食品如燒臘,奶茶咖啡,也有日式拉麵和西式意粉。地方寛敞,坐得很舒適。有圓枱和長枱,適合-兩個人或大伙兒-起用餐,服務也不錯,性價比非常高。上菜快。最like每張枱也有本地循還再造紙巾Mil Mil供客人使用,支持本地環保事業👍💪
2023-09-06
2023-09-04 122 浏览
同朋友黎左D2睇戲,順便食個午餐,揀左友利冰室😋快快落完單入去搵位先。啱啱過左最繁忙嘅午餐時段,餐廳剩六成食客左右,揀左張圓枱等送餐了😋🥢日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯朋友點左蛋包飯,賣相幾靚😍餐牌強調用日本雞蛋的。咖喱係日式甜咖喱,紅蘿蔔同薯仔都下得很多,吉列牛香脆,肉邊仲好有肉汁㗎,好味噃🤤🥢蒜片封門柳粒冷烏冬自己點左烏冬餐,賣相無蛋包飯咁吸引🤫但味道唔差喎,牛柳粒肉味甚濃,有炸蒜粒很香口。烏冬很滑很彈牙,味噌湯亦很鮮味。🥢蠔油菜心苗再加了碟菜一齊食,條條菜軟㗎👍🧊凍咖啡 & 🍎蘋果伯爵茶朋友要了杯凍啡走甜,自己揀嘅伯爵茶都係微甜的,啱口味😋雖然友利係在店門口落單,但坐低後有人送餐㗎,仲無加一添。

🥢日式咖喱吉列牛柳日本蛋包飯

🥢蒜片封門柳粒冷烏冬

🥢蠔油菜心苗
再加了碟菜一齊食,條條菜軟㗎👍

🧊凍咖啡 & 🍎蘋果伯爵茶
朋友要了杯凍啡走甜,自己揀嘅伯爵茶都係微甜的,啱口味😋

雖然友利係在店門口落單,但坐低後有人送餐㗎,仲無加一添。
2023-09-04
2023-09-04 83 浏览
去左D2 Place呢間餐廳,雖然午市冇好多選擇,但每一款食物質素都好好,而且座位坐得舒服,空間好夠,唔駛好似坐茶餐廳咁好迫咁招牌燒鵝飯個人認為係必試之選。燒鵝肉質鮮嫩多汁,而且每舊燒鵝都好厚肉,無鵝蘇味!我房都做得好出色,夠軟綿🤤🤤🤤美國叉燒煎蛋飯呢款都非常出色,叉燒片燒得香脆,肉質鮮嫩多汁,搭配煎得剛好既太陽蛋,蛋汁連埋叉燒同下一齊食,口感一流。無骨泰國雞飯都雞肉鮮嫩多汁,而且無雪味,送飯食一流!

招牌燒鵝飯

美國叉燒煎蛋飯

無骨泰國雞飯都
雞肉鮮嫩多汁,而且無雪味,送飯食一流!