❣️荃灣性價比日本菜🍣荃新天地古今二❣️ 喺楊屋道街市買完餸,仲有兩個鐘先夠鐘接小俐俐放學👧🏻行返屋企再出嚟又好似好頻撲咁😅近近地過條馬路喺對面荃新天地同爸爸食少少嘢😋之後再去幼稚園接放學🏫時間就啱啱好啦😆電梯上一樓行前少少已經到步嘅古今二!地點就腳之餘,最重要係有窗邊位😍呢度選擇有好多!有定食、自選組合!我哋就散叫咗啲嘢食💓🥗日式麻醬豆腐沙律一放上枱已經好驚喜!因為真係超級大兜😆滿滿新鮮沙律菜🥬大大份嘅滑溜溜豆腐、配料仲有好多!車厘茄、中華沙律、蟹籽、大大粒嘅魚子配日式麻醬,非常開胃😊🍶清酒煮蜆爸爸一見到已經讚佢哋非常貼心💓用外層包滿錫紙嘅小鐵鍋盛著熱辣辣嘅清酒煮蜆!離遠已經聞到香氣撲鼻😌最重要係每一隻蜆到超級大粒!粒粒都有肉㗎,唔會淨係得個殼😆裏面嘅配料都有好多!洋蔥、海帶、香菇!蜆肉肉身!鮮甜可口!湯底散發住清酒嘅香氣,入口回廿😍🌈彩虹卷賣相非常精緻🥰三色魚生配清新牛油果🥑外層鋪上三文魚、吞拿魚、油甘魚、配牛油果!色彩繽紛😍好似彩虹咁!卷入面包左青瓜同蟹柳口感層次非常豐富✳️青龍卷 上層鋪滿牛油果🥑卷入面有鰻魚同蟹柳!用料豐富,多重口感!一啖一個!爸爸食到停唔到口😆🍢照燒雞肉串燒串燒外
❣️荃灣性價比日本菜🍣荃新天地古今二❣️

串燒外層微焦!肉質保持嫩滑!醬汁甜甜地!我同爸爸都爭住食💓

2025-05-14
  • 清酒煮蜆
2025-03-11 2064 浏览
喺荃灣區既日本餐廳唔多選擇,而古今二既款式都好多,佢個卷物同外型都係比較特別嘅龍捲風沙律 (蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)🥗Crazy Salad (Lettuce,Seaweed, Crab Fillet, Chips)呢個沙津兩個人食既份量岩岩好,🌶️佢個辣既沙律醬好開胃。清酒煮蜆 🍲💫💫💫💫Sake-Steamed Clams我覺得呢個清酒煮蜆係必點,因為佢係用好多份量既清酒去煮🍶,個湯汁非常濃厚的清酒味,而且啲蜆全部都係大大粒好厚肉😋。金龍卷 (三文魚、炸蝦、芝士) 🍣🍤🧀Golden Dragon Roll (Salmon, Tempura, Cream Cheese)金龍卷嘅炸蝦天婦羅好新鮮,食落啲蝦好彈牙。蜘蛛 (炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳) 🦀🥒🥑Spider Roll (Soft-shell crab, Cucumber , Avocado, Crab Fillet)蜘蛛嘅炸軟殼蟹份量都好大隻,仲好足料有牛油果蟹柳,件件壽司都係爆料呀。鹽燒白鰻 🔥✨Salt Roasting White Eel呢個白鰻嘅外皮燒得非常之脆身,而且烤白鰻好考功夫,肉質非常幼嫩。呢度既卷物非常

龍捲風沙律 (蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)🥗
呢個沙津兩個人食既份量岩岩好,🌶️佢個辣既沙律醬好開胃。

清酒煮蜆 🍲💫💫💫💫
Sake-Steamed Clams

金龍卷 (三文魚、炸蝦、芝士) 🍣🍤🧀
金龍卷嘅炸蝦天婦羅好新鮮,食落啲蝦好彈牙。

蜘蛛 (炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳) 🦀🥒🥑

鹽燒白鰻 🔥✨
Salt Roasting White Eel

呢度既卷物非常之有創意,帶朋友嚟試吓啲新嘢都係一個唔錯嘅選擇。

1980 浏览

• 鹽燒白鰻
5天前 0 浏览
從調味和擺盤都覺得職員很細心。🥢埼玉網燒牛舌:牛舌爽口,而且冇騷味,加埋芝麻沾醬好惹味。🥢鹿兒島黑豚荔枝卷串燒:燒過既荔枝更甜,荔枝清香中和了肉的油脂。夏天食特別開胃,推介!🥢卷物:點了蜘蛛(牛油果軟殼蟹卷)、富士山(鰻魚卷)、金龍卷(三文魚吉列蝦卷),本身有蛋黃醬和鰻魚汁調味,口感也很豐富,視覺上很美,大滿足🥰。 🥢龍卷風沙律:好足料,有齊蟹柳絲、中華沙律、大量脆卜卜蟹籽,十分惹味,推薦!

從調味和擺盤都覺得職員很細心。

🥢埼玉網燒牛舌:牛舌爽口,而且冇騷味,加埋芝麻沾醬好惹味。

2025-07-25 127 浏览
荃灣向來是美食集中地,飲食上有很多選擇,來到荃新天地,大家想吃日式料理,這間居酒屋主打精緻卷物,食物設計很有特色。雜錦天婦羅天婦羅脆漿鬆化,大蝦和蔬菜口感清新,酥香可口。金龍卷外形好精緻, 壽司飯包著香脆炸蝦,上面鋪著鮮味三文魚,一件卷物有兩種口味, 整體口感很有層次。辣妹壽司飯上面是微辣的肉蓉,加上鹹鮮的魚籽,味道互相配合,口感清新。吉列廣島蠔廣島蠔熱辣辣外脆內嫩,蠔肉肥美多汁,點以日式沙律醬,更能提升肉質的鮮味,酥脆可口不油膩。古今日式煎餃煎餃外皮金黃香脆,餡料鮮味多汁,點配醬油,味道更加提升。幾款食物即叫即做有特色,顯現了厨師的心思和技藝。

雜錦天婦羅
天婦羅脆漿鬆化,大蝦和蔬菜口感清新,酥香可口。

金龍卷
辣妹

列廣島蠔

古今日式煎餃
煎餃外皮金黃香脆,餡料鮮味多汁,點配醬油,味道更加提升。
幾款食物即叫即做有特色,顯現了厨師的心思和技藝。

2025-07-24 0 浏览
成日都行荃新天地, 今日經過見到居酒屋幾多人又試下, 裝修好有日本風格。柚想蝦你前菜揀咗柚子甜蝦沙律, 有蕃茄,菜,中華沙律,蘋果,牛油果,柚子同甜蝦, 配上酸酸嘅汁好啱夏天食好開胃。招牌手捲 嚟到古今二定要食佢嘅手捲,今次試咗彩虹捲加四件鰻魚手捲, 每個朋友都話一定要食,果然無失望, 彩虹捲有吞拿魚,三文魚,牛油果同蟹柳, 口感同味道都好豐富。 鰻魚夠厚配上炸蝦手捲,幾夾。雜錦天婦羅炸物揀咗天婦羅, 哈好新鮮同大隻, 秋葵中間夾住蝦滑唔會好乾有肉汁,最好食係甜薯,甜甜軟糯。昭和豆腐煎 呢個真係睇一次食,豆腐外皮炸到香脆配上甜甜地好似日本團子上面會有嘅 醬油,好特別醬油同個外皮亦都好夾,中間嘅豆腐非常之軟滑。成間餐廳真係好有日本嘅感覺,啲面服務亦好好 唔怪得知咁多人食。
柚想蝦你
招牌手捲
昭和豆腐煎
2025-07-20 0 浏览
再次黎到荃新天地今晚揀咗日本野,食慾即刻UP! 🍣🥗 日式麻醬豆腐沙律第一眼見到碗咁大,超適合2人Share!豆腐好滑嫩,仲有蟹籽加持,鮮味滿分! 😍🌈 彩虹卷賣相精緻到爆,三文魚、吞拿魚、油甘魚配牛油果,色彩像彩虹咁靚!飯卷藏青瓜同蟹柳,口感豐富到停唔低!🌋 火山起初唔明點解叫火山,點著芝士一刻就醒晒!4個卷物鋪滿芝士同蟹柳,蟹柳控嘅我超滿足! 🔥🍤 軟殼蟹天婦羅 + 古今日或煎餃子天婦羅香脆炸粉薄,食落唔膩;煎餃子Juicy滿瀉💦今晚食得開心,見到隔籬枱有牛舌同鍋物,好吸引,值得下次再嚟試!
再次黎到荃新天地
今晚揀咗日本野,食慾即刻UP! 🍣

🥗 日式麻醬豆腐沙律
第一眼見到碗咁大,超適合2人Share!
豆腐好滑嫩,仲有蟹籽加持,鮮味滿分! 😍

🌈 彩虹卷
飯卷藏青瓜同蟹柳,口感豐富到停唔低!

🌋 火山
起初唔明點解叫火山,點著芝士一刻就醒晒!
4個卷物鋪滿芝士同蟹柳,蟹柳控嘅我超滿足! 🔥

🍤 軟殼蟹天婦羅 + 古今日或煎餃子
天婦羅香脆炸粉薄,食落唔膩;
煎餃子Juicy滿瀉💦

2025-07-16
2025-07-16 0 浏览
夜晚黎荃灣呢間日式壽司店,坐左出面落地玻璃位,未日落望到出面,感覺好寬敞。點左柚想蝦你沙律,好特別,未食過呢個配搭而且好清新,甜蝦新鮮,蘋果好爽口而柚子一啲都唔酸,甜蝦彈牙,搭配熟度恰好的牛油果片,清甜唔膩,誠意創意十足。 清酒煮蜆用既係花甲,尺寸飽滿,而且無沙,應該大約有20隻,個湯係中湯但又飲到少少酒味,唔似係味精湯,忍不住飲多幾啖。 蜘蛛原來係炸軟殼蟹卷,上菜時仲有熱氣,食得出係岩岩炸起,但啲壽司飯仲係熱,蟹肉鮮香既味完整保留,但一定要趁熱食先食到最佳風味。 火山造型吸睛,侍應會加個火係側邊,影相好靚,蟹柳絲堆疊好似熔岩,底層帶子鮮甜,辣度點到即止。 辣妹卷將辣味吞拿魚鋪滿表面,內藏熱脆炸蝦,微融芝士低調融入醋飯中,三者搭配意外地唔覺得厚重。

柚想蝦你沙律

清酒煮蜆

火山

柚想蝦你沙律
清酒煮蜆
  • 蜘蛛
  • 柚想蝦你
2025-07-15 24 浏览
這次我去了一家新派日本料理店,點了幾道好吃的菜,每一道都讓我驚喜。 ✨ 柚想蝦你沙律 🥗 這道沙律非常清新,海草、莓果和蘋果的組合讓口感很特別。 柚子的香氣更是增添了風味。 甜蝦和蟹子讓沙律的味道更加美味,酪梨的滑順也很搭。 🥑 彩虹捲 🌈 鮭魚和酪梨的搭配永遠不會失敗,加上蟹柳,口感更豐富。 色彩繽紛的外觀讓人看了就想吃,是一道視覺和味覺都很棒的菜。 🎉 辣妹 🌶️ 這道菜以辣味吞拿魚為主,還有炸蝦和起司,口感豐富。 辣味和海鮮的鮮味交錯,讓人很想再點一份。 🔥 火山 🌋 帶子的鮮甜和黃瓜的脆感很好,酪梨和蟹柳的搭配讓整道菜更圓潤,吃上一口,感覺像在品味海洋的味道。 🌊 自家玉子燒🍳 這道玉子燒口感柔滑,甜味適中,讓人想多吃幾件。 😋 蒜香牛油紫薯🍠 這串紫薯看起來很好吃,經過蒜香牛油的調味,更美味。 紫薯的天然甜味很吸引。 🌟 餐廳的裝潢時尚舒適,櫻花的裝潢增添了浪漫氣,讓用餐體驗更愉快。 😊

柚想蝦你沙律 🥗

彩虹捲 🌈

辣妹 🌶️

火山 🌋

自家玉子燒🍳
這道玉子燒口感柔滑,甜味適中,讓人想多吃幾件。 😋

蒜香牛油紫薯🍠

好多年以來都聽過呢間古今二居酒屋好好食,不過之前成日都喺觀塘,因為返放工唔方便,所以一直都未試過。原來朋友介紹,荃灣最近都開咗間古今二,咁就一於過嚟試吓啦。呢度嘅環境好闊落,而且好有日本風味,就算好多人聚會都會坐得好舒服啊。朋友食過話最出名嘅就係呢個辣妹,雖然佢叫辣妹但係一啲都唔辣,但係就好似一嚿好豐富嘅飯團咁樣樣,大人小朋友都食得得。呢個火山我哋都未食過,但係竟然佢就好似一舊飯團入面出面點火,非常適合打卡。佢嘅味道唔差,但係又味道好出色,不過會建議大家食嘅話都嚟打卡啊。本身已經好飽,但係朋友話佢好多年前食過呢個櫻花蝦茄子,除咗適合打卡之餘味道都好好。咁我哋就叫多咗過嚟試吓啦。估唔到原來真係好出色,本身已經好飽,但係食落竟然會突然間好開胃。非常推薦大家嚟試吓啊。呢間餐廳除咗性價比高之外,而且好多食物適合打卡,非常推薦聚會嚟試吓啊。

• 富士山
  • 青龍卷
2025-06-24 359 浏览
玉子燒不功不過…..坐窗邊位子,2個人食飯幾舒服,可能係平日唔多人,服務員幾好,天氣熱一開始講咗要杯冰水,一路都有keep住來幫我加冰水。清酒煮蜆幾正,不過玉子燒不功不過…..龍捲風沙律醬汁辣辣地、入邊有海草蟹籽….口感幾豐富,幾好食。
玉子燒不功不過…..
2025-06-24
  • 龍卷風沙律
  • 清酒煮蜆
2025-06-18 470 浏览
舊同事約我食飯傾計,我哋去左位於荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖的<古今>,環境舒適,坐得舒服。我哋點咗:📍鹽燒鯖魚 $68:青魚燒得皮脆肉嫩,魚肉香滑可口又好味。📍柚想虾你 $55:好清爽嘅沙律,沙律菜新鮮,配菜有中華沙律、生蝦、蟹籽及柚子 。📍芝麻雞翼兩隻 $38:雞翼皮香脆可口,芝麻好味,雞肉嫩滑。📍芝士年糕兩件 $26:熱辣辣嘅年糕,芝士流心,好夾嘅配搭。📍黑龍捲八件 $105:炸蝦做餡料嘅捲物,面頭鋪上鱔肉和牛油果,好味。📍金龍捲八件 $98:炸蝦做餡料的捲物,面頭鋪上三文魚,好食。

我哋點咗:
📍鹽燒鯖魚 $68:青魚燒得皮脆肉嫩,魚肉香滑可口又好味。
  • 鹽燒鲭魚
  • 黑龍捲
  • 金龍卷
  • 柚想蝦你
  • 芝士年糕
2025-06-17 379 浏览
龍捲風沙律以其清新的沙律菜、海藻、蟹柳和脆片,為整頓餐點帶來了輕盈的開端。每一口都充滿了層次感,特別是海藻的鮮味與脆片的口感完美結合,讓人心情愉悅。接著,我品嚐了金龍卷,三文魚的鮮嫩與炸蝦的酥脆交相輝映,芝士的絲滑更是為這道菜增添了豐富的風味。每一口都讓人忍不住想再來一份。而特色飯卷-蜘蛛則是另一番風味,炸軟殼蟹的酥脆感搭配清爽的青瓜和牛油果,讓整個飯卷口感更加豐富,令人回味無窮。最後,網燒味醂魚干與大阪自家製炸雞都展現了居酒屋的精髓。魚干的鮮味和炸雞的香脆,都是與朋友小酌時的完美搭配。

2025-06-15 324 浏览
約咗1245,屋企人早到咗但未齊人,已經同佢地講聲話諗住門口等下。點知齊人時就話已經過咗少少就比咗枱人。遲咗10分鐘枱比咗人,我接受,最多食下間。但員工對我地態度差到呢(我地一直好好禮貌)。條友西面+完全無幫我地做下安排(間鋪仲要有幾張空枱,出面除咗我地無人等緊),再加串到爆,話"你地等個半鐘囉,而家無位"。ok你幫我食埋佢🤗唔想做生意咪出聲..............................

2025-06-15
午餐
2025-05-31 762 浏览
荃灣出名多嘢食,平時都好鍾意食日本嘢嘅我,今日去到一間好出名食物賣相嘅日本餐廳🍴,佢會將食物擺盤擺得好靚,最適合閨蜜去打卡💖柚想蝦你$55平時唔鍾意食沙律嘅我,都出奇地會食呢一個,柚子配埋生菜好FRESH,入邊亦有少量嘅蝦作為靈魂,總括沙律🥗嘅感覺好清新係夏天開胃嘅美食!日式章魚小丸子🧆$48大大粒嘅小丸子,裏面有大大粒嘅章魚,好有咬口,外面脆卜卜嘅表皮,裏面軟腍腍,配沙律醬同燒汁一齊食,令人食唔停!鹽燒白鱔$38白鱔啖啖肉,有少量嘅骨,但係都可以照食,好香口,值得推介!燒雞中翼$28一串有兩隻,雞翼好大隻,雞翼燒得好均勻,外脆內軟!富士山$88外型真係好特別啊,係富士山🗻咁嘅形狀,佈滿蟹柳絲,好滿足,啖啖蟹柳肉,壽司🍣包住牛油果🥑,青瓜🥒絲,同埋蟹柳鮮甜嘅口感配搭得很好👍🏻蜘蛛$96入邊有炸軟殼蟹,青瓜🥒,牛油果和蟹柳,軟殼蟹好香口,好適合下酒配搭一齊食,配上醬油和芥末一齊食,令人回味無窮!古今二 (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

柚想蝦你$55

日式章魚小丸子🧆$48

鹽燒白鱔$38
白鱔啖啖肉,有少量嘅骨,但係都可以照食,好香口,值得推介!

燒雞中翼$28
一串有兩隻,雞翼好大隻,雞翼燒得好均勻,外脆內軟!

富士山$88

蜘蛛$96

古今二 (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
2025-05-28 667 浏览
前日同朋友去荃新天地行街行過見到呢度都有古今先前係旺角食過覺得唔錯龍捲風沙律 $48雜菜、中華沙律、蟹柳、蟹籽、脆脆蟹柳面上鋪滿海量蟹籽,沙律菜爽脆新鮮,口感豐富是日飛機魚壽司 $70第一次食伊左目壽司~估唔到肉質鮮甜爽口,口感唔錯辣妹 $96辣味吞拿魚、炸蝦、芝士炸蝦勁脆口同芝士mix埋好夾,辣味吞拿魚十分綿滑,好有層次,一口一件剛剛好彩虹卷 $116刺身:三文魚、吞拿魚、油甘魚牛油果、青瓜、蟹柳色彩繽紛既配搭,打卡一流,同時間食到3款刺身,CP值爆燈,一口一件唔經唔覺就食晒😆自家玉子燒 $55/6件熱辣辣,綿密香甜,作為飯後甜點都唔錯
前日同朋友去荃新天地行街
行過見到呢度都有古今
先前係旺角食過覺得唔錯

龍捲風沙律 $48
雜菜、中華沙律、蟹柳、蟹籽、脆脆
蟹柳面上鋪滿海量蟹籽,沙律菜爽脆新鮮,口感豐富

是日飛機魚壽司 $70
第一次食伊左目壽司~估唔到肉質鮮甜爽口,口感唔錯

辣妹 $96
辣味吞拿魚、炸蝦、芝士

彩虹卷 $116
刺身:三文魚、吞拿魚、油甘魚
牛油果、青瓜、蟹柳

自家玉子燒 $55/6件
熱辣辣,綿密香甜,作為飯後甜點都唔錯

2025-05-26
  • 龍卷風沙律