2023-12-24 45 浏览
呢日同大少去咗觀塘工業中心學整聖誕小食,整完順便響嗰邊搵嘢食,佢又話要食日本嘢,就嚟咗呢度食飯。呢度地點都幾方便,地鐵站一出就係。而家仲有啲聖誕裝飾,幾有氣氛!蜘蛛:蜘蛛壽司結合了軟殼蟹的鮮甜和牛油果的濃郁,味道豐富多層次。軟殼蟹的脆脆的質地和牛油果的柔軟口感相得益彰。整到好似蜘蛛嘅形狀,非常吸睛!海老天婦羅卷:海老天婦羅的外層酥脆,蝦肉肉質彈牙,與濃郁嘅芝士完美配合,食落非常有口感,非常美味。鹿兒島豚肉露筍:融合了鹿兒島豬肉和新鮮的露筍 豚肉豐富的油脂和嫩滑的與露筍的清爽和脆脆的質地形成了完美的組合。野菜鍋:這是一道營養豐富且充滿健康蔬菜的料理。這道鍋內滿滿的食材包括蕃茄、金菇、冬菇、豆腐、津白、洋蔥和蟹柳。豆腐是這道料理的主角之一,它的滑嫩質地完美地吸收了湯底的風味。蕃茄的酸甜味道為湯底帶來了豐富的層次感。金菇和冬菇的加入為這道料理增添了香氣和口感。金菇的肉質鮮嫩,冬菇則帶有微妙的堅實口感,兩者相互輝映,使湯底更加豐富。津白和洋蔥的加入為這道料理增添了清爽的口感和淡雅的香氣。蟹柳的加入為這道料理帶來了豐富的海鮮風味。在寒冷的冬天,野菜鍋是一項不錯的

蜘蛛:

蜘蛛+海蝦天婦羅卷
鹿兒島豚肉露筍
野菜鍋
2023-12-21 40 浏览
古今二 (觀塘工業中心)地址:觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室諗住同老婆食餐好既日本餐廳,上Openrice睇到依間好多好評,所以就帶左老婆過黎試叫咗幾樣野食,分別有海老天婦羅卷 6件 $42富士山 $88龍卷風沙律 $78安格斯蔥牛卷 $72黑豚豬頸肉串燒 $28芝麻雞翼 $38蒜香牛油粟米 4件 $38古今日式煎餃 $56古今日式煎餃是一款讓人垂涎欲滴的美食。這種煎餃結合了古老的傳統製作技巧和現代的創新元素,呈現出獨特的口感和豐富的味道。首先,讓我們來談談它的外觀。古今日式煎餃的外皮金黃酥脆,烘烤出迷人的香氣。它們的形狀均勻美觀,每個餃子都經過精心包裝,展現出廚師們的巧手和細膩的工藝。一咬下去,香氣四溢。內餡的選材非常講究,使用新鮮的肉類和蔬菜,搭配各種香料和調味料,使得每一口都充滿豐富的層次感。肉香與蔬菜的鮮甜相互輝映,令人回味無窮。更令人驚艷的是煎餃的口感。外皮的酥脆和內餡的鮮嫩相得益彰,咬下去時,餡汁四溢,讓人愛不釋口。煎餃的煎炸工藝使得外皮保持了一定的韌性,與內餡的柔軟口感形成完美的對比。總的來說,古今日式煎餃是一道結合了傳統和現代的美食佳餚。它的外觀精
古今二 (觀塘工業中心)
地址:觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室

叫咗幾樣野食,分別有
海老天婦羅卷 6件 $42
富士山 $88
龍卷風沙律 $78
安格斯蔥牛卷 $72
黑豚豬頸肉串燒 $28
芝麻雞翼 $38
蒜香牛油粟米 4件 $38
古今日式煎餃 $56

總的來說,古今日式煎餃是一道結合了傳統和現代的美食佳餚。它的外觀精美,口感豐富,配料獨特,無論是作為主菜還是小吃,都能帶給人們愉悅的食用體驗。無論你是喜愛古典美食還是追求創新口味的人,古今日式煎餃絕對值得一試。
2023-12-21 47 浏览
同朋友喺觀塘工廈搵食,想食日本嘢,又唔想食平時食開嗰啲,見到呢間好似幾特別,就上嚟試吓位置都幾方便,一出地鐵站口,隔離嘅工業大廈上一層就到餐廳環境唔錯,鋪面都大,地方闊落坐得幾舒服,兩個人掉咗兩款卷物,再加啲小食,已經幾飽煙花,入面有吞拿魚同三文魚,面頭仲有啲牌子同埋薯片,食落口有脆脆嘅感覺忘不了你,諗咗好耐點解係忘不了你,原來係因為芒果😂芝士同牛肉,加埋酸酸甜甜嘅芒果,好食櫻花蝦茄子,超級多櫻花蝦,少少辣,呢個配搭好少見雞胸軟骨同椒鹽燒雞翼,燒物做得唔錯!炸蠔都係新鮮炸起,上枱時熱辣辣,大大隻,好滿足今次我哋散嗌,另外都見到餐牌入邊有午市套餐,價錢合理,種類都多,附近返工嘅朋友仔有福了!👍

位置都幾方便,一出地鐵站口,隔離嘅工業大廈上一層就到

櫻花蝦茄子,超級多櫻花蝦,少少辣,呢個配搭好少見

雞胸軟骨同椒鹽燒雞翼,燒物做得唔錯!

炸蠔都係新鮮炸起,上枱時熱辣辣,大大隻,好滿足

2023-12-20 39 浏览
今次嚟到觀塘工廠大廈的日本料理店,舖頭位置都近地鐵站出口,這間餐廳出名特色卷物,今次就嚟試下佢啲壽司卷啦,餐廳裝修系日系風,簡潔精美,有很多日本裝飾品和日本酒做佈置,座位寬敞,有梳化位,感覺舒服,適合情侶,同事,朋友或家人聚會,另外餐廳都好快滿座,如果想嚟食嘅朋友記得訂位喇 🙂日式麻醬豆腐沙律豆腐沙律配合麻醬,上面還有一些蟹子和飛魚子,酸酸甜甜配合得唔錯,魚子卜卜脆,野菜都很大兜,適合兩人食用 😋費城卷 & 超級龍捲風 我哋嗌咗兩條卷物,費城卷口感一流,裏面有芝士,牛油果,三文魚,咬落去芝士味好出,同埋佢有少少凍,所以有唔同嘅層次,食完想即刻再食第二粒 😆超級龍捲風有天婦羅蝦,鰻魚,芝士,薯片, 佢呢度嘅特色卷物就係加了薯片有另一口感,大大件咬落去好多唔同嘅食材,口感有層次, 配合埋表面嘅燒汁好好味 😁秋葵蝦肉天婦羅 秋葵天婦羅真係未食過,所以要嗌嚟試下,秋葵將中間的秋葵子刮走,中間讓了蝦肉,蝦肉好豐滿,天婦羅炸得香脆,皮薄,外脆內軟 😚黑豚豬頸肉串燒豬頸肉串燒,燒得好香,唔肥膩,少少煙韌,有口感,味道惹味 😉

日式麻醬豆腐沙律

費城卷 & 超級龍捲風

秋葵蝦肉天婦羅

黑豚豬頸肉串燒

2023-12-19 25 浏览
聖誕前夕,最好當然係約下朋友送吓禮物啦 😝 之前去過一次古今二,覺得嗰度啲嘢好特別,氣氛又唔錯,今次就約返喺朋友公司附近嘅觀塘店,兩個鍾意食飯嘅人,今日特登試多幾款卷物,每款都好特別同唔錯,大家都好滿足 🤤煙花呢款卷有辣味三文魚同辣味吞拿魚,再加少少香口嘅脆片,佢唔算特別辣,所以怕食辣嘅朋友都食得好滋味 😋 魚生口感彈牙,微微嘅辣味仲提升咗佢嘅鮮味,一咬開爆多餡料,啖啖魚生好滿足 😌金龍卷呢個金龍卷就有炸蝦、三文魚同埋芝士,隻蝦炸得勁香脆,就算擺咗一陣都仲keep到個脆脆嘅口感 😋龍卷風裏面有鰻魚同埋芝士,兩樣都係我最愛 😍 芝士好 creamy,鰻魚又好肥美,兩種濃厚嘅材料 mix 埋一齊,再加埋面頭上面嘅脆片,意外地口感同味道都好正 🫶🏻龍卷風沙律呢個沙律真係好巨無霸,份量好驚人 😆 大量嘅蟹柳同海藻加埋菜,個醬辣辣地 mix埋一齊,好開胃同 fresh,每樣配料都比得好足,啖啖都可以食到蟹柳同海藻,超滿足 😌串燒:鹽燒雞中翼串、黑豚豬頸肉串點都要有啲肉點綴一下嘅 🤤 兩款串燒都燒得剛剛好,肉質嫩滑夠 juicy ,雞翼就鹹鹹香香,豬頸肉就好彈牙,味道又夠香,唔錯唔錯 😍最鍾意去夠

煙花

金龍卷

龍卷風

龍卷風沙律

串燒:鹽燒雞中翼串、黑豚豬頸肉串

最鍾意去夠氣氛嘅日式餐廳度食,呢度無論燈光、佈置等,都好有日式居酒屋嘅氣氛,就係咁先至可以 chill 住 girls‘ talk 😝 加上佢嘅卷物款式真係好多好有創意,兩個鍾意食飯嘅人表示下次仲要去試埋其他款式 🤤
2023-12-19 47 浏览
Kokon🍢 (kwun tong)Had to try this restaurant for myself after reading all the positive comments on OpenRice!The golden dragon roll was delicious. It’s crispy texture with the special sauce that laid over the sushi was salivating. The fried udon’s texture was still chewy after frying. The okonomiyaki sauce matched the udon very well. I also loved the chicken neck skewer. A little too salty but very flavourful. Would order again next timeThe restaurant was full around 7pm on a weekday, so recommen
Kokon🍢 (kwun tong)

The restaurant was full around 7pm on a weekday, so recommend to book a seat before you go!
2023-12-17 69 浏览
今日嚟到觀塘「古今二」日本料理,裝修好普通,我今日享用「古」既套餐,沙律入面有好多蟹柳·中華沙律·蟹籽·沙律醬,比平時既沙律味道更有層次更好食,佢哋既卷物配上沙律醬和燒汁特別鮮美。鍋物係用壽喜蟯汁,配上烏冬甜甜地好好味,呢3道係我最鍾意既食物。「古」套餐$498沙律刺身三文魚•油甘魚•北寄貝卷物超級龍捲風鍋物豚肉泡茶鍋古今二 (觀塘工業中心) (觀塘)觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室

「古」套餐$498

沙律

刺身
三文魚•油甘魚•北寄貝

卷物
超級龍捲風

鍋物
豚肉泡茶鍋

古今二 (觀塘工業中心) (觀塘)
觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室
2023-12-17 36 浏览
講到食卷物,第一時間就諗起要去觀塘嘅古今二。呢度嘅卷物好有特色,特別係卷物上會加有脆脆。龍卷風沙律:龍卷風沙律有大量蟹柳,十分鮮甜,沙律菜新鮮爽脆,超級推介。煙花卷物主要由辣味吞拿魚和辣味三文魚組成,味道不錯。富士山卷物卷物內有口感順滑的牛油果和鰻魚,上面舖有蟹柳和脆片。蟹柳份量多,味道鮮甜,而脆片則增加了口感的層次感。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒:黑豚肉嫩多汁,荔枝則提供了甜美的口感和水果香氣,味道既獨特,又美味。照燒雞肉串燒:雞肉嫩滑口感,而且照燒醬 提升了雞肉濃郁的味道。日式章魚小丸子:小丸子外皮酥脆,內部鬆軟,咀嚼時有嚼勁。今餐食得非常飽足,相信以後食卷物都會繼續再嚟光顧!

龍卷風沙律:
龍卷風沙律有大量蟹柳,十分鮮甜,沙律菜新鮮爽脆,超級推介。

煙花
卷物主要由辣味吞拿魚和辣味三文魚組成,味道不錯。

富士山卷物

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒:

照燒雞肉串燒:
雞肉嫩滑口感,而且照燒醬 提升了雞肉濃郁的味道。

日式章魚小丸子:
小丸子外皮酥脆,內部鬆軟,咀嚼時有嚼勁。

今餐食得非常飽足,相信以後食卷物都會繼續再嚟光顧!
  • 龍卷風沙律
  • 富士山
2023-12-10 106 浏览
這是的我第三次到訪古今了😂,之前去過其他分店,這次來觀塘試試😊~𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚❥ 雜錦天婦羅 HK$88這是海老天婦羅、野菜天婦羅和秋葵蝦肉天婦羅的合併🤩炸蝦天婦羅的炸漿厚度把握得很好,炸得外皮酥脆當天的野菜天婦羅是紫薯😍口感粉糯味道微微的甜,喜歡🥰至于秋葵蝦肉天婦羅,本身不太愛吃秋葵,不過店家把秋葵裡面的籽去掉,塞了一團蝦肉,蝦肉Q彈鮮嫩,沒像在吃秋葵的感覺,所以還不錯喲🤭❥ 綠野仙蹤 HK$98這卷物裡面有八爪魚、蘋果、牛油果和蟹柳,而表面就灑了些飛魚子、黑芝麻和黃桃顆粒,還有些沙拉醬~有了蘋果和黃桃的加入,覺得味道和口感上更提升了一個層次,甜甜脆口的😋,加分✍🏻❥ 鰻魚牛油果卷 HK$52鰻魚上沾了甜甜的醬,配上牛油果,真的滿配的,好吃😋❥ 古今日式煎餃 HK$56餃子皮厚薄剛剛好,基本上是軟滑的,略煎得有微微的焦脆,更香口😙肉餡也有不少,肉汁也有鎖住👍🏻❥ 櫻花蝦茄子燒 HK$68好大一塊茄子,上面鋪滿了厚厚一層櫻花蝦,增添了口感和鮮味,還有些黑胡椒味,鹹香十足😆.喜歡的就給個贊👍🏻鼓勵支持我👉🏻👈🏻

𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚

❥ 雜錦天婦羅 HK$88
雜錦天婦羅
這是海老天婦羅、野菜天婦羅和秋葵蝦肉天婦羅的合併🤩
炸蝦天婦羅的炸漿厚度把握得很好,炸得外皮酥脆
當天的野菜天婦羅是紫薯😍口感粉糯味道微微的甜,喜歡🥰

❥ 綠野仙蹤 HK$98
綠野仙蹤

❥ 鰻魚牛油果卷 HK$52
鰻魚牛油果卷
鰻魚上沾了甜甜的醬,配上牛油果,真的滿配的,好吃😋
綠野仙蹤+鰻魚牛油果卷
❥ 古今日式煎餃 HK$56
古今日式煎餃
肉餡也有不少,肉汁也有鎖住👍🏻

❥ 櫻花蝦茄子燒 HK$68
鰻魚牛油果卷
綠野仙蹤+鰻魚牛油果卷
櫻花蝦茄子燒
2023-12-07 70 浏览
夜晚去咗呢間觀塘嘅古今二食飯❤️我餐廳位於觀塘工業中心第四期一樓❤️位置方便😊❤️辣味三文魚卷三文魚新鮮 一口一件 好滋味😚❤️超級龍卷風呢款創意卷物裏面係鰻魚芝士炸蝦🍤口感非常之豐富❤️宫崎黃金炸豆腐豆腐揸炸得好香脆 外脆內嫩❤️櫻花蝦茄子燒茄子燒上面鋪滿左櫻花蝦 充滿着蝦嘅香氣😍❤️龍卷風沙律沙律好開胃 滿滿嘅沙律菜上面鋪咗中華沙律 蟹柳同埋秘製嘅沙律汁🫶🏻❤️芝麻雞翼芝麻雞翼都炸得好香口 勁好食😋兩個人食到好飽,$400左右埋單 CP值幾高☺️☺️☺️

❤️辣味三文魚卷

❤️龍卷風沙律

❤️芝麻雞翼
芝麻雞翼都炸得好香口 勁好食😋

兩個人食到好飽,$400左右埋單 CP值幾高☺️☺️☺️
#MC帶你去觀塘.前幾日食完銅鑼灣間「古今」,啲卷物食落又幾好食😋,性價比唔錯,今次就試埋觀塘依間,睇下有無分別😜。✨ 古今二(觀塘)雖然與銅鑼灣間「古今」同出一門,但單睇裝修氛圍已經覺得有所分別。觀塘依間以古舊復興裝潢為主🏺,配以昏暗嘅燈光🏮,氛圍感十足;銅鑼灣間「古今」就燈光明亮,以傳統日系居酒屋為主🍶,兩者裝潢截然不同,但食物款式所見略同。🥢 辣妹 $72每舊卷物上面都有粒吞拿魚波波,食落口感軟滑😋,加上蟹籽🫧同薯片碎🥔,口感豐富,十分足料👍🏻!🥢 雜錦天婦羅 $88 有大蝦🦐、秋葵、日本番薯仔。每款有兩件,啱曬乜都想試嘅朋友仔😉。炸粉唔會過多,外脆內軟🥰。秋葵就相對特別啲,有啲似秋葵釀蝦滑咁,食落蝦肉仲非常爽彈😝。🥢 古今日式煎餃 $56 餃子🥟煎得金黃色,十分香脆可口😍,豬肉份量適中,連埋啲肉汁💦一齊食就啱啱好。🥢 日式炒烏冬 $98點都想有啲熱食飽肚啲,所以嗌咗炒烏冬。鳥冬十分彈牙,味道唔錯唔會太鹹👍🏻,而且用石鍋上枱♨️,所以食一口都熱辣辣。🥢 壽司薄餅 $98最後,都忍唔住 Encore 返依個壽司薄餅,因為出面其他食鋪真係好少會食到😝。餅底係壽司飯炸到脆卜卜,有啲似薯餅
#MC帶你去觀塘

✨ 古今二(觀塘)
辣妹

🥢 辣妹 $72

🥢 雜錦天婦羅 $88

🥢 古今日式煎餃 $56
日式炒烏冬

🥢 日式炒烏冬 $98
壽司薄餅

🥢 壽司薄餅 $98
最後,都忍唔住 Encore 返依個壽司薄餅,因為出面其他食鋪真係好少會食到😝。餅底係壽司飯炸到脆卜卜,有啲似薯餅口感,餅面就舖滿辣味吞拿魚☺️,加上蟹籽、千島醬、薯片碎,食落味道唔辣,口感好特別,依個好推薦大家試下👍🏻。
2023-11-30
辣妹
日式炒烏冬
壽司薄餅
  • 辣味三文魚壽司薄餅
2023-12-06 38 浏览
中午諗唔到食咩好,於是同朋友嚟到「古今二」食lunch~~餐廳主打創意卷物同日式料理,包括串燒、沙律、湯鍋、定食等!食物選擇多,價錢又唔貴~整體性價比好高🤩🤩🍣搖滾樂(6件) $82✨嚟到一定要試佢地的特色卷物,款款賣相吸引!!呢款包括鰻魚、芝士、炸蝦同牛油果,全部都係我至愛!鰻魚肉質肥美、炸蝦口感香脆,一啖擺落口好滿足🤤🤤🐮安格斯蔥牛卷(4件) $72✨肥牛肉質鮮嫩,油脂分佈平均~中間卷住香蔥,口感好豐富!!外層沾滿香濃的秘製醬汁,夠哂惹味❤️❤️🥗柚想蝦你 $98✨份量十足!包括有蔬菜、車厘茄、蘋果、牛油果、柚子、甜蝦等~~沙律菜好新鮮,甜蝦爽口彈牙🦐!配搭酸酸甜甜的柚子汁,好開胃呢😋😋🔥鹽燒白鰻 $38✨另外仲叫咗款串燒試試~~鰻魚厚肉肥美,外皮燒得香脆、內裡嫩滑多汁!味道仲好鮮甜👍🏻👍🏻
中午諗唔到食咩好,於是同朋友嚟到「古今二」食lunch~~

🍣搖滾樂(6件) $82✨
嚟到一定要試佢地的特色卷物,款款賣相吸引!!

🐮安格斯蔥牛卷(4件) $72✨
肥牛肉質鮮嫩,油脂分佈平均~中間卷住香蔥,口感好豐富!!
外層沾滿香濃的秘製醬汁,夠哂惹味❤️❤️

🥗柚想蝦你 $98✨

🔥鹽燒白鰻 $38✨
另外仲叫咗款串燒試試~~
2023-12-05 43 浏览
今次到觀塘總店位於工廠大廈內,好近地鐵站十方便。要食它出色的卷物壽司🍣今次叫了兩款卷物:🍣金龍卷材料有三文魚、炸蝦及芝士。新鮮好味👍🍣忍者雙辣 材料有吞拿魚拌辣味沙律醬,廚師把外層紫菜炸到金黃色,脆卜卜的非常之有口感👍好好味😋🥗龍捲風沙律大大碟,沙律菜夠新鮮👍沙律菜上鋪滿一絲絲的的蟹柳、蟹子及有中華沙律喺裏面口感豐富。配上自家配製的醬汁,好味😋🥟古今日式煎餃餃子皮唔會太厚,煎到剛好。還是暖暖的。👏👏🍗鹽燒雞中翼熱辣辣炸得好香脆又好味👏👏地方寬闊、坐得舒服,同朋友可以慢慢傾🎊聚一聚的好地方✅

今次到觀塘總店位於工廠大廈內,好近地鐵站十方便。
要食它出色的卷物壽司🍣
今次叫了兩款卷物:
🍣金龍卷
材料有三文魚、炸蝦及芝士。新鮮好味👍
🍣忍者雙辣

🥗龍捲風沙律
大大碟,沙律菜夠新鮮👍

🥟古今日式煎餃
餃子皮唔會太厚,煎到剛好。還是暖暖的。👏👏

🍗鹽燒雞中翼
熱辣辣炸得好香脆又好味👏👏

地方寬闊、坐得舒服,同朋友可以慢慢傾🎊聚一聚的好地方✅
  • 龍卷風沙律
  • 蜘蛛
  • 龍捲風沙律
2023-12-04 47 浏览
觀塘區出名多美食,上個月同friend捐窿捐罅食好西,去咗間主打特色手卷的日本餐廳,呢度食物種類都好多,樣樣都咁吸引,選擇困難症的我好難揀😂😂🥗龍捲風沙律份量大方,堆到成座山咁高;配料有蔬菜、海草、蟹柳、脆片,沙律菜都好新鮮爽口,而醬料甜甜酸酸,非常適合作為開胃前菜🍙忘不了您以芒果、炸牛肉、芝士製作而成的Fusion卷物,惹味又清新;店內所有特式卷物都是即叫即做,使用來自日本的新鮮食材;師傅都好悉心擺盤、賣相美觀🥬炒椰菜健康之選,惹味得來又有鑊氣🥟古今日式煎餃一份六隻,皮薄餡料又飽滿,煎得恰到好處🥩江戶薄燒牛仔骨烤至外脆內嫩,肉汁豐富,搭配蘸醬調味,風味十足

🥗龍捲風沙律

🍙忘不了您

🥬炒椰菜
健康之選,惹味得來又有鑊氣

🥟古今日式煎餃
一份六隻,皮薄餡料又飽滿,煎得恰到好處

🥩江戶薄燒牛仔骨
烤至外脆內嫩,肉汁豐富,搭配蘸醬調味,風味十足

2023-12-03 30 浏览
觀塘呢間居酒屋聽朋友講有好多特色配搭既卷物,平時出面好少見,所以心郁郁黎食🤭日式麻醬豆腐沙律:叫左道健康既前菜,豆腐配麻醬食落好滑嫩,然後再連埋沙律菜食,幾清幾好炸軟殼蟹天婦羅:天婦羅食得出師傅功架,個炸漿唔會太厚,好酥脆!同埋入面舊軟殼蟹好大件,真材實料,食落去覺得幾肥美鮮甜蒜香牛油粟米:呢道完全係食完再點,粟米金黃,食落牛油香幾重,連埋蒜香,好好食!4件完全唔夠喉江戶薄燒牛仔骨:牛仔骨一共有6塊,每一塊都燒得幾靚同埋好夠味,牛仔骨薄得黎又唔會鞋口,食落幾滑嫩辣妹:卷物入面包住炸蝦,而上面鋪滿曬辣吞拿魚蓉同埋芝士,咬落去有淋有脆,口感好豐富🤤好特別