唔係太鍾意食生野嘅我想食壽嘅話,一定會諗起古今😋呢度嘅壽司卷物真係好有創意,想像唔到嘅combination又會出奇地夾💯之前唔同分店都去過,尖沙咀分店都幫襯過好幾次,整體來講覺得今次冇之前咁有驚喜,壽司飯太過黏埋一舊嘅感覺,不過味道上多一樣嘅☺️.睇返資料,三間古今營運上都無關係,尖沙咀分店 @kokontst 嘅店主同老闆都有默默支持學生、支持活動,大家唔好再誤會佢哋啦🤣.this totally reminds me my days in Canada🇨🇦 some ‘gwailo’ sushi - salmon avocado rolls and sauce all over it! if you guys want something that is totally different from omakase, @kokontst is the place for you😉 they got all sorts of interesting sushi rolls and they even have a sushi pizza🍕 my favourite is defini
this totally reminds me my days in Canada🇨🇦 some ‘gwailo’ sushi - salmon avocado rolls and sauce all over it! if you guys want something that is totally different from omakase, @kokontst is the place for you😉 they got all sorts of interesting sushi rolls and they even have a sushi pizza🍕 my favourite is definitely the one with salmon and cream cheese🧀 & don’t underestimate how filling these rolls are😋
《金龍卷》$88 😋😋😋
每次都一定一定會叫金!龍!卷!真係冇諗過cream cheese同壽司可以咁夾🤪再加埋炸蝦同三文魚,真係絕配!
《搖滾樂》$92 😋😋
其實本身我好怕食鰻魚,覺得好多骨好麻煩,但呢個又唔會喎!牛油果同芝士真係好夾,口感超creamy!再加埋炸蝦脆脆地,口感層次好豐富。
《富士山》$88 😋😋😋
其實我覺得古今嘅壽司最特別嘅係會加啲脆片係面,係出面其他地方唔會食到嘅口感!蟹柳嘅份量好多,再加埋creamy嘅牛油果同鰻魚,好正~
炸雞芝士卷》$55 😋😋😋
又係一個每次嚟到都一定叫嘅壽司卷!呢個完全係將我最鍾意食嘅嘢擺埋一齊~正🤩
《三文魚披薩》$88 😋😋😋
《鰻魚披薩》$95 😋😋
pizza壽司又係另一樣我嘅古今至愛!酥炸壽司飯夠晒特別又好食!不過可能因為炸過,會有少少膩嘅感覺,記住多d人一齊share食~😚
《章魚小丸子》$42 😋
個人就麻麻哋呢個小丸子,裏面會有少wasabi,唔係太食到辣嘅我唔太鐘意,而且裏面嘅章魚都唔係特別大粒。
《雜錦天婦羅》$68 😋😋
正正常常不過不失嘅天婦羅,但如果呢個價錢我會寧願試多款壽司
古今 @kokontst
📍#BELLYwongs_TST
#BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_sushi #BELLYwongs_wongs #黃店 #懲罰黃店系列 #黃色經濟圈
  • 三文魚PIZZA
  • 金龍卷
2020-02-01 276 浏览
今日同幾個朋友慶祝生日,揀咗呢一間日本餐廳,店舖比較細所以我哋都係打電話去book定位穩陣啲!我哋坐咗係角落頭位,感覺自成一角傾計都幾舒服嘅!我哋買咗啲蛋糕諗住一陣同壽星慶祝,餐廳都好樂意幫我地雪住☺️呢個章魚小丸子都幾足料,食落去就熱辣辣,喜歡章魚小丸子嘅人可以一試!雞泡魚乾可以係話我見到必叫嘅野食,不過可惜佢整得太硬,咬嘅時候需要啲牙力呢個魷魚鬚配埋泡菜嚟食個感覺都幾新鮮,係一個幾特別嘅開胃菜,呢個叫做富士山,見個名幾搞笑所以就叫咗嚟食,真係幾特別,佢下面係小卷,上面有啲蟹柳同芝士,仲有啲辣辣地嘅醬汁,都幾特別!推介大家試吓!彩虹卷,食落就冇咩特別,可能因為食咗富士山卷先,呢個相對就比較失色呢個定食其實都有好多唔同嘅食物,前菜-中華沙律,有刺身-三文魚,吞拿魚(唔記得咗另一件係乜嘢😂),有小食-雞翼,有小卷-炸蝦卷,有烏冬,大至上都中規中矩,不過烏冬偏淋,我個人鍾意食質地煙韌嘅麵!最後食甜品我哋買嘅蛋糕終於上啦,餐廳好好,幫我地做好裝飾,等上枱嘅時候靚靚咁呈現出嚟!成功俾咗驚喜壽星!
章魚小丸子

章魚小丸子
富士山卷
切餅服務
2020-01-06 419 浏览
閒日放工嚟食🤤等咗一陣就有位食咗三文魚pizza! 壽司底好脆!仲嗌咗搖滾樂壽司卷,入面有牛油果、炸蝦🍤、芝士,上面有鰻魚!超高質!仲有清酒煮蜆!酒味薑味超濃,蜆都幾新鮮,昆布好入味!嚟居酒屋點少得酒!初戀橘子酒超好飲👍🏼最後每人埋單$223.5 我覺得可以
閒日放工嚟食🤤等咗一陣就有位
食咗三文魚pizza! 壽司底好脆!

仲有清酒煮蜆!酒味薑味超濃,蜆都幾新鮮,昆布好入味!

嚟居酒屋點少得酒!初戀橘子酒超好飲👍🏼
最後每人埋單$223.5
我覺得可以
$223.5 (晚餐)
纪念日
  • 三文魚PIZZA
OK
2020-01-04 237 浏览
食過觀塘嗰間古今幾次, 覺得都唔錯, 尖沙咀呢間都keep 到食物水準。, 好食。好少會寫食評, 但當晚服務的確令我唔知點反應好。 首先我地張枱隔離係一張靠牆四人枱, 貼到實一實, 當隔離枱埋單走時, 店員要收拾佢地枱嘅野要橫誇我地枱, 除非我地企起身讓個位比佢執野, 其實我地唔介意, 但店員完全無開過口問/ 請我地讓一讓位, 要我同朋友自己食食下飯出去食煙等佢執枱, 希望下一次編排book 枱位置會好啲。另外, 亦希望店員可以一係戴返個圍裙一係攝返件衫入條褲, 因為當晚送菜上枱嘅時候店員件恤衫邊邊係咁hi 到我地枱嘅食物, 店面比較細小我明白理解, 所以希望呢方面都可以顧及到。 到最後另一店員有同我地道歉返招呼不周, 所以其實明白店舖都係無心之失。 但整體食物味道各樣的確好食, 不過下次應該會去返觀塘古今二了。

• 鰻魚pizza  壽司
2019-12-29 322 浏览
經好朋友介紹,今日同朋友三個人黎到尖沙嘴,呢間隱世小店‘古今’!聽朋友講佢地既特色就係卷物。睇佢地既menu 有好多唔同款式既卷物,讓人睇到咩都想食。但係我地三個人唔知點揀,因為卷物多到眼花。於是我就問店鋪內既白白淨淨既靚女姐姐,佢好認真好熱情既介紹卷物同埋唔同既食物俾我。讓我了解到佢地邊d食物係主打推薦!於是我叫左佢推薦既食物俾我。有卷物火山,辣妹。跟住佢仲介紹左珍寶蠔同埋鵝肝壽司,真係好好食,尤其係生蠔鮮甜美味!呢一餐,多得呢個靚女姐姐既介紹同埋熱情服務,讓我地食的好開心
珍寶蠔
2019-12-20
珍寶蠔
  • 火山
  • 辣妹
  • 鵝肝壽司
2019-12-25 299 浏览
平安夜成街都係人 而我地又無book枱🤭由旺角行左去尖沙咀搵野食~睇到呢間係新派既fushion日本野就決定一試啦~我地8:45左右去到 店員話要9:30先可能有位同埋佢地booking都幾full都理解既所以我地係門口等😛大概9:20有人走就可以入去了店舖唔大 坐到20幾人左右同埋佢無兩人枱得兩張六人枱 但兩枱二人客既話中間兩個位就唔會放人所以都幾多空間坐得舒服同放食物既😛我地見壽司pizza都幾得意所以叫左黎試下睇相以為好大個 其實都幾迷你😂佢既底係用類似飯焦既方法整 又有層脆皮飯有嚼勁又脆脆地 配埋凍凍地既吞拿魚沙律好有驚喜好好食!鰻魚牛油果卷味道正常 金龍係有芝士 炸蝦 三文魚(如果無記漏😛)個人比較中意金龍🤤 因為啲壽司飯都係偏黏同暖暖地所以加埋芝士會有入口即溶既感覺又係會有驚喜🤤魚生個人覺得都幾鮮 唔會太薄飯同魚生比例都岩岩好埋單$377~總結價錢唔係平但fushion黎講可接受 份量都足所以整體性價比都高既個人覺得卷物比普通壽司吸引飯既口感我自己就中意粒粒分明啲既所以對我黎講會太黏要一提既係餐廳人手唔多所以上菜時間都會偏耐 每碟中間都隔左一段時間同埋都係book位會好啲啦
平安夜成街都係人 而我地又無book枱🤭
由旺角行左去尖沙咀搵野食~
睇到呢間係新派既fushion日本野

我地見壽司pizza都幾得意所以叫左黎試下
睇相以為好大個 其實都幾迷你😂
佢既底係用類似飯焦既方法整 又有層脆皮
飯有嚼勁又脆脆地 配埋凍凍地既吞拿魚沙律
好有驚喜好好食!
金龍卷+鰻魚牛油果卷

鰻魚牛油果卷味道正常
金龍係有芝士 炸蝦 三文魚(如果無記漏😛)
個人比較中意金龍🤤

金龍卷+鰻魚牛油果卷
壽司
  • 金龍卷
2019-09-01 812 浏览
午餐放飯嘅時間黎左食呢間日本餐廳,次次經過都想食,終於有時間食到😌👏🏻✌🏻佢lunch set有幾款,今次試左呢款刺身飯望個餐牌佢仲有幾款lunch set可以揀,其他幾款望落都幾好食,下次有機會一定要試😗佢個醋飯幾好食,本來以為68蚊嘅刺身飯,啲刺身會好薄同得好少,但事實上佢比我expect嘅多😆😆啲刺身食落去都好新鮮,而且佢係都算厚,食落都有咬口😻題外話,雖然唔知佢個茶係咩茶,但幾好飲,都飲左兩杯🤣🤣🤣
佢lunch set有幾款,今次試左呢款刺身
刺身食落去都好新鮮,而且佢係都算厚,食落都有咬口😻
題外話,雖然唔知佢個茶係咩茶,但幾好飲,都飲左兩杯🤣🤣🤣
2019-08-13 523 浏览
之前經過呢間舖 都會俾佢餐牌照片吸引。但有好幾次想入去食 都冇位因爲間舖頭唔大 得十幾個位終於有一次見到有位 Lala聲入去 結果去完一次又一次 試曬所有想食嘅嘢~第一次係食呢set餐 好好味 有沙律🥗 刺身 雞翼以及鹽燒三文魚~ 第二次食呢個 刺身厚身而且新鮮 醋飯亦唔錯 最主要價錢親民 非常值得一試~第三次係呢個set餐 可選一個烏冬or 拉麵 再加 四+四卷物。火山卷物好特別 上面係將芝士同蟹柳一齊火炙 再淋d 燒汁醬➕蟹子。酸酸地好好味真係好鍾意呢間舖,之後一定會再食~
因爲間舖頭唔大 得十幾個位
和式鹽燒三文魚便當🍱
雜錦刺身飯
第二次食呢個 刺身厚身而且新鮮 醋飯亦唔錯
最主要價錢親民 非常值得一試~
火山;鰻魚牛油卷物
酸酸地好好味

金龍卷+鰻魚牛油果卷物
真係好鍾意呢間舖,之後一定會再食~
和式鹽燒三文魚便當🍱
雜錦刺身飯
火山;鰻魚牛油卷物
金龍卷+鰻魚牛油果卷物
2019-08-01 415 浏览
路過呢間日式小店 比佢門口嘅poster吸引左但經常性都無位 因為裡面真係好細終於有次lunch hour 時間去到有位就試下佢嘅lunch set la其實已經唔只食過一次試過刺身飯 亦都試過卷物定食兩者都值得推介!!!刺身飯啲刺身算新鮮 啲三文魚係厚切食落係滿足嘅!!而卷物定食更吸引一個set有紫菜烏冬 8件卷物(4+4)另外食完仲有雪米糍啲卷物真心好食!而且比較特別!裡面有牛油果三文魚同芝士 食落去唔會互搶左風頭 另有炸蝦都好食 皮唔會太厚總括黎講 呢間係好食嘅 我會再黎架!!希望有位啦😂😂😂
路過呢間日式小店 比佢門口嘅poster吸引左
但經常性都無位 因為裡面真係好細
終於有次lunch hour 時間去到有位
就試下佢嘅lunch set la
其實已經唔只食過一次
試過刺身飯 亦都試過卷物定食
兩者都值得推介!!!

刺身飯啲刺身算新鮮 啲三文魚係厚切
食落係滿足嘅!!

而卷物定食更吸引
一個set有紫菜烏冬 8件卷物(4+4)另外食完仲有雪米糍
啲卷物真心好食!而且比較特別!
總括黎講 呢間係好食嘅 我會再黎架!!
希望有位啦😂😂😂
2019-07-26
2019-07-02 446 浏览
中學同學聚會簡左呢間日本餐廳,餐廳外面裝修都有啲日本風,好似日本啲居酒屋咁!主要以木為主嘅,感覺比較簡單舒服,餐廳內只有幾張枱招呼客人,所以會比較寧靜唔會太嘈!所以記得打電話黎book位呀!當晚我哋一行八人,叫咗好多嘢,而且啲嘢食個名係比較特別,講完都唔知係咩黎嘅😂我哋都係帶咗啲沙律,小食,刺身,生蠔,卷物沙律::超級新鮮,加咗啲蟹柳同蟹子,感覺完全唔同咗,好開胃 ,好食到我哋再encore多一碟!小食::雞翼,魷魚鬚,其實就冇乜特別嘅,純粹係等埋啲朋友到,但肚餓想食住等!味道OK嘅,不過就貴,一碟得幾件,就7.8十蚊!刺身::刺身拼盤加海膽,海膽(白色膠盒裝住)OK吾差,但唔夠鮮甜,反而刺身拼盤內有少少海膽(海膽個身裝)嗰個就超級甜,應該唔同品種,而且拼盤內嘅刺身全部都10分新鮮,應該全部都係日本新鮮運送生蠔::我唔知呢個係咩國家嫁,但係超級甜,連啲海水都係甜,我連檸檬汁都冇用,原汁原味!好得意佢又加咗啲蟹子上去,出奇地有好夾喎!朋友唔食生野俾我又食多隻,正呀😋😋😋呢間餐廳有好多卷物,壽司,啲材料都比較特別,創新,又會用下和牛,牛油果,龍蝦,芒果.....啲嘢又估唔到可以夾埋一齊又幾
我哋都係帶咗啲沙律,小食,刺身,生蠔,卷物

呢間餐廳有好多卷物,壽司,啲材料都比較特別,創新,又會用下和牛,牛油果,龍蝦,芒果.....啲嘢又估唔到可以夾埋一齊又幾好食喎!因為我食咗太多啦都唔知自己食咗啲咩,淨係覺得都好好味!!

總括來講,我覺得呢間小店都幾有創意,會試吓用唔同嘅材料去配搭出唔同嘅味道。而且佢地嘅擺位都好靚有用心設計過,可以俾d女仔影相呃like。
建議你哋多啲人嚟食,可以試多啲,因為好多野簡😂😂😂服務員都好好,佢會用心介紹番啲嘢食同埋會推介你哋食啲咩,所以如果你哋去到都可以叫佢哋推介俾你啊‼️
2019-05-01 450 浏览
聽講呢間係一間fusion嘅日本菜,所以經過就黎呢到試一試。嗌左一個唐揚龍鬚冷烏冬,真係有港日兩種風味Mix埋一齊嘅影子。首先要講下成個presentation真係幾好,日式嘅器皿加上顏色豐富嘅食材,令到成件事生色不少。試下個魷魚鬚,可惜可能係因為佢本身就好幾幼下,令到食落好乾同好老,口感大打折扣。然後就到配菜,蕃茄有少少出乎意料地甜,而生菜就係正常。最後到主食烏冬,比較特別地係同時加左胡麻醬同埋照燒汁去涼拌,但實際食落,都係以胡麻醬係主導。

然後就到配菜,蕃茄有少少出乎意料地甜,而生菜就係正常。

2019-04-08
午餐
朋友話之前食過一次覺得唔錯,所以今日帶我再去食原來位置就係金巴利道尾,三角公廁附近,我地book左9:30pm ,去到先知原來地方唔太大,大概有20個座位,我以為係自家經營嘅小店,睇完OpenRice先知原來有三間分店,另外兩間分別係觀塘同銅鑼灣。朋友話想飲梅酒,所以未叫野食就order左酒先,我哋叫咗一支$298 500ml ,我地揀左凍飲,入口甜甜地,幾好飲,幾岩女仕們之後就開始order 食物,朋友話想食生蠔,叫左半打,大概$220-$240 ,夠新鮮但味道唔算濃,再order 埋北海道海膽壽司,海膽壽司好新鮮,好好味,同埋一件壽司𥚃面有2層海膽份量好足,推介另外,睇完Menu 先知道原來呢度卷物出名,而且好多款式,所以我地都試左3款,分別係:富士山(牛油果🥑,蟹柳,鰻魚,脆片)$88紅龍卷(吞拿魚,芝士,炸蝦🍤)$110 煙花 (辣味三文魚,辣味吞拿魚,脆片)$98卷物賣相靚,味道唔錯,叫得太多,好飽啊!三文魚Pizza $88 賣相都好靚,色彩繽紛,但我唔太鍾意食底下塊炸pizza 底,有D油膩,不過整體幾特別,其他日式料理少見
朋友話之前食過一次覺得唔錯,所以今日帶我再去食

,同埋一件壽司𥚃面有2層海膽
份量好足,推介

富士山(牛油果🥑,蟹柳,鰻魚,脆片)$88

紅龍卷(吞拿魚,芝士,炸蝦🍤)$110

煙花 (辣味三文魚,辣味吞拿魚,脆片)$98

卷物賣相靚,味道唔錯,叫得太多,好飽啊!

2019-03-04
$450 (宵夜)
  • 海膽壽司
2019-03-20 1021 浏览
有次和愛人訴說,突然好想雞腸麵,之後食到那份心情好鬼正⋯⋯接著愛人說,原來隔離有間壽司店,很受學生歡迎,我聽到又再叮一聲,於是我們決定這個星期六去吃午餐。為食果然有舖癮,而且當天因爲有點事要處理,所以我們11:45am已到達食店,食店開12:00pm ,當時正在準備中⋯⋯店員禮貌地叫我們看著餐牌點咗餐先,稍後再作安排。午餐由$45-$85 不等,還有加推小食項目。餐飲: 紙包飲品+$4, 罐裝飲品+8先來兩碗麵豉湯,質地稀稀的⋯⋯但喜歡自助斟茶,不用時常請店員斟茶,繁忙時段,省卻不少人手。加推項目:炸餃子(餐另加$12)剛剛炸出來,熱騰騰,$12有四隻,確實唔錯,但相信煎比炸會較為吸引。加推項目:芝士年糕(餐另加$10)~正所謂早起的鳥兒有蟲吃,早到來食店果然有著數,同樣也是熱騰騰的,外層鬆軟帶點點甜味,煙煙韌靱,內裡流心芝士味夠濃,相信以上加推項目,一定大受學生哥歡迎。磨菇汁漢堡扒便當$55~這個便當可以跟飯或烏冬,當端上檯面時,看見是用即棄膠盒式的盆盛著,看來也是出現洗碗人身短缺的問題,又或是方便學生外帶吧!滿滿的磨菇醬汁配上飯,小朋友口味會喜歡。C 餐:自選湯麵 拼 卷物八件$7

有次和愛人訴說,突然好想雞腸麵,之後食到那份心情好鬼正⋯⋯

店員禮貌地叫我們看著餐牌點咗餐先,稍後再作安排。

午餐由$45-$85 不等,還有加推小食項目。
餐飲: 紙包飲品+$4, 罐裝飲品+8

先來兩碗麵豉湯,質地稀稀的⋯⋯

加推項目:炸餃子(餐另加$12)

加推項目:芝士年糕(餐另加$10)~

磨菇汁漢堡扒便當$55~

滿滿的磨菇醬汁配上飯,小朋友口味會喜歡。

C 餐:自選湯麵 拼 卷物八件$75~
筆者選擇了醬油烏冬,覺得煮得過腍,但味道不過不失,肚餓先來碗熱騰騰的烏冬,已確不錯。

卷物八件
此店有三種項目可供選擇:

金龍卷~ 三文魚、炸蝦、芝士。
費城卷~三文魚、芝士、牛油菓。
火山~帶子、蟹柳、青瓜、牛油菓。

費城卷(左) 拼 火山(右)~
費城卷~三文魚、芝士、牛油菓:
看樣子先吃費城卷,很喜歡壽司內加上牛油菓的,牛油菓一向都是最佳配角,配上三文魚,尤其那點點的芝士,帶出這壽司的神粹。

火山🌋~
火山包括了: 帶子、蟹柳、青瓜、牛油菓。
那火山面真的有點像火山爆發的溶岩,相信蟹子就是那溶岩吧!
沙律醬加了點點辣粉、帶子碎粒,初嚐只覺甜酸沙律醬混合味道,但後來那微辣上升,帶出點點層次感,撈混放在那蟹柳、青瓜、牛油菓卷上,
吃出廚子用心製作。

此店的卷物,值得一試,附近的學哥果然識食。

2019-03-16
  • 芝士年糕
  • 火山卷
  • 費城卷
2019-03-04 301 浏览
今日喺朋友介紹之下試食呢間新奇卷物朋友話佢已經食過兩三次所以今日決定要帶我食一次因為佢話呢一間卷物最好似多人食越好咁就可以食到唔同嘅口味因為每一份都好大分量我哋叫咗三個卷物一個係三文魚另一個係 鰻魚另 一個係軟殼蟹最後仲叫咗一個類似pizza嘅仲有一個沙律, 同埋一個係明太子餃子雞翼今次我哋係四個人食咁就叫咗5款嘢其實都已經夠飽其實每款都好好食當然原來真係多人一齋食係越好嘅價錢方面中等不過大家可以值得一試黎緊我都會嘗試去銅鑼灣嘅分別
今日喺朋友介紹之下試食呢間新奇卷物

我哋叫咗三個卷物一個係三文魚
另一個係 鰻魚
另 一個係軟殼蟹

最後仲叫咗一個類似pizza嘅
仲有一個沙律, 同埋一個係明太子餃子雞翼
今次我哋係四個人食咁就叫咗5款嘢其實都已經夠飽
其實每款都好好食
當然原來真係多人一齋食係越好嘅

價錢方面中等不過大家可以值得一試

黎緊我都會嘗試去銅鑼灣嘅分別
2018-12-15 720 浏览
韓國街個邊除咗食韓國嘢之外、估唔到仲有日式餐廳選擇、本身諗住食一間西餐聽都係喺韓國街嗰邊但係相比之下見到日式餐廳就會想入去。都係果句崇日嘅人係鍾意食日式野,星期五晚食飯地方都一定好多人、好好彩搵到黎間、一試之下真係唔錯。一貫居酒屋形式,一定有前菜 、炸物、刺身、壽司第一次食個壽司個表面係吉列面 好特別 壽司創意係有 會改唔同ge名 。叫咗個沙律、安格斯牛樓粒、刺身拼盤、牛油果軟殼蟹壽司等 、不過牛油果軟殼蟹壽司唔夠熱、熱食更好。刺身拼盤入邊嘅海膽係最好食嘅 其他一般新鮮 有待改善
韓國街個邊除咗食韓國嘢之外、估唔到仲有日式餐廳選擇、本身諗住食一間西餐聽都係喺韓國街嗰邊但係相比之下見到日式餐廳就會想入去。都係果句崇日嘅人係鍾意食日式野,星期五晚食飯地方都一定好多人、好好彩搵到黎間、一試之下真係唔錯。一貫居酒屋形式,一定有前菜 、炸物、刺身壽司第一次食個壽司個表面係吉列面 好特別 壽司創意係有 會改唔同ge名 。叫咗個沙律、安格斯牛樓粒、刺身拼盤、牛油果軟殼蟹壽司等 、不過牛油果軟殼蟹壽司唔夠熱、熱食更好。刺身拼盤入邊嘅海膽係最好食嘅 其他一般新鮮 有待改善