2024-09-23 1015 浏览
上星期下班,又和king 姐去覓食。今次去了台北人,品嚐台灣風味的地道小食。台灣風格的居酒屋,價錢算是便宜,叫到一枱菜餚,賣單都只是三百多元,人均消費大概$170左右。台南薑汁蕃茄$38 新鮮蕃茄遇上薑汁的小食,略帶梅子粉,感覺清新健康。口感清甜爽口,每口感覺特別,甜中帶微薑辣。炸甜不辣 $32口感煙靭,味道有點像食炸魚蛋炸魚片的。軟靭口感,咬口十足,聊天餸酒佳。梅子地瓜球$32 一個個圓滾滾的地瓜球,賣相可愛。同樣有煙靭口感,微甜,略有梅子粉味道,當甜品隨心吃。滷肉飯便當$58 經濟實惠,份量不少。滷肉肥瘦適中,醬汁烹調得宜,伴飯吃很滿足。其他的配菜,例如木耳,椰菜,溫泉蛋,同樣滿意。加$5 還有古早味冬瓜茶。滷酥酥雞便當$68 跟滷肉飯便當有點相似,但多了酥炸雞,炸到脆卜卜,硬中帶脆,酥炸感強,香口十足。同樣有木耳,椰菜,溫泉蛋等配料。加$5 亦有古早味冬瓜茶,晚市套餐來說,實在便宜!原味蛋餅 $75加芝士,芋泥,肉鬆,鮪魚蛋香濃厚,餡料充足,芝士肉鬆加蛋的組合本來就好食。再加有澎湃的芋泥,滿嘴餡料的感覺很實在。芋泥軟綿可口,值得一讚。

台南薑汁蕃茄$38

炸甜不辣 $32

梅子地瓜球$32

滷肉飯便當$58

滷酥酥雞便當$68

原味蛋餅 $75
加芝士,芋泥,肉鬆,鮪魚

2024-09-05
2024-08-21 1684 浏览
今晚和太太在佐敦辦完事,順便在附近吃晚餐,上網找到這家台北人好像不錯,就來試試水準。餐廳面積不大,但位置空間感足夠,正好可以舒舒服服地傾計,平日晚市接近全院滿座,記得要先訂位。餐牌選擇繁多,有多種常見的地道台灣菜,主食、小吃都有,而價格亦實惠。餐廳有$188任飲套餐,有多種酒類提供,可惜今晚之後有事不能暢飲。台南薑汁番茄 $38先點一客店家推薦的台南薑汁番茄,番茄微酸微甜,加上薑汁獨特的清新香氣,味道清新可口,輕怡開胃。臭豆腐 $48臭味恰到好處,獨有味道滲入豆腐,份外濃郁,口感鬆脆,非常適合下酒,只可惜今晚沒有點酒類。黑輪 $32點了少見的台灣黑輪,一咬正是正宗Q軟的口感,細嚼之下帶有淡淡的魚香,十分有特色。牛腱 $48最後一客小食點了滷牛腱,牛腱滷煮入味,帶有淡淡的辛香料的香氣,口感軟糯,中間的筋腱帶點嚼勁。滷肉飯便當 $58主食點了一客最傳統的滷肉飯便當,附有半隻滷蛋,以及多種不同的配菜,用上肥瘦相間的腩肉,入口軟綿油潤,脂香味美,而醬汁特別醇厚和味,十分出色。豬腳便當 $70另一客主食點了豬腳便當份量十足,有豐富的骨膠原,滷煮入味,油香豐富,醬香馥郁滲透骨肉,有齒頰留香之妙。冬

台南薑汁番茄 $38
臭豆腐 $48

黑輪 $32
牛腱 $48
滷肉飯便當 $58

豬腳便當 $70

冬瓜茶/蜂蜜檸檬蘆薈
冬瓜茶/蜂蜜檸檬蘆薈 跟便當加$5/$20
冬瓜茶飯後解膩飲用,十分不錯,而蜂蜜檸檬蘆薈酸甜適口,腴而不膩,是夏日佳饌。
2024-08-21
冬瓜茶/蜂蜜檸檬蘆薈
2024-07-28 1301 浏览
香港真係比較少呢類型嘅地道小店,所以好值得推介俾大家👍‘’台北人‘’門面非常低調,但其實係一間非常有格調嘅小店,裏面裝修偏簡潔,俾人一種很舒服的感覺。餐廳食物非常多元化,你會搵到好多台灣地道菜,滷味、串燒、夜市小食、蛋餅等等……而家佢哋仲有一個promotion,就係$188酒精任飲90分鐘🍻,適合鍾意飲酒嘅朋友。鹹酥雞便當鹹酥雞炸得非常香口,咬落去仲有肉汁,好好味蛋餅加薯餅&吞拿魚去台灣必要嘅早餐組合,味道相當好,加埋薯餅真係非常地道👍👍台灣香腸餐廳非常細心,將腸切開,方便入口😍滷味:百葉豆腐百葉豆腐非常入味台式臭豆腐呢個小食真係真心推介,炸得非常脆口,同台灣嘅夜市味道一樣,旁邊仲有一啲酸菜伴碟,真係好正宗👏👏👏貢丸菜頭湯冬瓜鮮奶平時都係飲開冬瓜茶,今次加埋鮮奶,兩者又幾夾喎總結嚟講,餐廳食物非常正宗,如果想喺香港食到台灣風味,呢間餐廳係唔錯嘅選擇
香港真係比較少呢類型嘅地道小店,所以好值得推介俾大家👍

鹹酥雞便當
鹹酥雞炸得非常香口,咬落去仲有肉汁,好好味

蛋餅加薯餅&吞拿魚
去台灣必要嘅早餐組合,味道相當好,加埋薯餅真係非常地道👍👍

台灣香腸
餐廳非常細心,將腸切開,方便入口😍

滷味:百葉豆腐
百葉豆腐非常入味

台式臭豆腐

貢丸菜頭湯

冬瓜鮮奶
平時都係飲開冬瓜茶,今次加埋鮮奶,兩者又幾夾喎

2024-07-09
  • 台式臭豆腐
5天前 0 浏览
位於佐敦的地道小店-台北人居酒屋餐廳佈置別具格調餐單以小食為主,適合佐酒邊食邊傾 🍻仲有90mins任飲優惠🍱鹹酥雞便當 $68鹹穌雞表皮脆炸,帶點鹹香味道內裡雞肉鮮嫩帶有肉汁,滿滿台式風味😍🍅台南薑汁番茄 $38番茄口感fresh,配上一層薄薄薑蓉味道清新酸甜,最後帶有薑味餘韻很有新鮮感的開胃小菜🤤🐮黑松露牛舌滷肉飯 $58滿滿牛舌粒上鋪有半熟蛋黃,賣相吸引濃濃的蛋香配上牛舌,十分好味份量恰到好處,味道令人滿足,值得推薦👍🏻🥚芝士芋泥蛋餅蛋餅即叫即製,可以自選口味入口微暖,質感柔軟🍥黑輪 $32黑輪口感柔軟彈牙滷水味道濃郁而不會過鹹🥩厚切牛腱 $48牛腱足料厚切,牛筋部份通透整體口感軟熟煙韌🥤蜂蜜檸檬蘆薈-酸甜清新🥤冬瓜鮮奶入口即嘗到奶香味道然後細細滲出冬瓜茶風味
位於佐敦的地道小店-台北人居酒屋
餐廳佈置別具格調
餐單以小食為主,適合佐酒邊食邊傾
🍻仲有90mins任飲優惠
🍱鹹酥雞便當 $68
鹹穌雞表皮脆炸,帶點鹹香味道
鹹酥雞便當
內裡雞肉鮮嫩帶有肉汁,滿滿台式風味😍
🍅台南薑汁番茄 $38
番茄口感fresh,配上一層薄薄薑蓉
味道清新酸甜,最後帶有薑味餘韻
很有新鮮感的開胃小菜🤤
🐮黑松露牛舌滷肉飯 $58
滿滿牛舌粒上鋪有半熟蛋黃,賣相吸引
黑松露牛舌滷肉飯
濃濃的蛋香配上牛舌,十分好味
份量恰到好處,味道令人滿足,值得推薦👍🏻
芝士芋泥蛋餅
🥚芝士芋泥蛋餅
蛋餅即叫即製,可以自選口味
入口微暖,質感柔軟
🍥黑輪 $32
黑輪口感柔軟彈牙
滷水味道濃郁而不會過鹹
🥩厚切牛腱 $48
厚切牛腱
牛腱足料厚切,牛筋部份通透
整體口感軟熟煙韌
2024-12-19
芝士芋泥蛋餅
蜂蜜檸檬蘆薈&冬瓜鮮奶
2024-12-26 0 浏览
位於佐敦文苑街31號文輝樓地舖的「台北人」是一家以台灣風味為主的餐廳,提供各式地道的台灣美食。最近有機會光顧這家餐廳,並分享一下我的體驗。餐廳的裝修簡約且充滿台灣特色,營造出溫馨的用餐氛圍。雖然店內的座位不太多,但安排合理,不會顯得擁擠,座椅下可放隨身物品,讓人感到舒適放鬆。「台北人」的菜單豐富多樣,涵蓋了許多經典的台灣小吃和主菜。甜不辣是一道經典的台灣小吃,這裡的甜不辣外皮酥脆,內裡鮮嫩。這道小吃既可以作為開胃菜,也可以作為主食,讓人一試難忘。 鹽酥雞的外皮酥脆,調味恰到好處,香氣撲鼻。無論是作為小吃還是主菜,都是一道非常受歡迎的美食。 滷肉飯的滷汁香氣四溢,滷肉軟嫩入味,配上鬆軟的米飯,每一口都讓人回味無窮。感受到台灣家常菜的溫暖。地瓜球外酥內軟,甜而不膩,口感十分特別。這道小吃充滿了台灣夜市的風味,是絕對不能錯過的美食之一。 蛋餅口感柔軟,內餡的肉鬆更是增添了口感。這是一道非常適合作為早餐或小吃的菜餚。 滷肉麵的湯頭濃郁,滷肉軟嫩入味,麵條Q彈有勁。整體味道非常和諧,每一口都讓人感受到滿滿的幸福感。服務人員態度友善,服務周到,讓人感到賓至如歸。開始時等了很久

「台北人」的菜單豐富多樣,涵蓋了許多經典的台灣小吃和主菜。

服務人員態度友善,服務周到,讓人感到賓至如歸。開始時等了很久,可能小店不夠人手,但上了第一道菜後,迅速上埋其他菜。

餐廳的價格合理,性價比高。無論是朋友聚餐還是家庭聚會,都是一個非常不錯的選擇。開了支白酒都係 $195

「台北人」是一家值得推薦的台灣風味餐廳。無論是其豐富多樣的菜單,讓人感到滿意。如果你正在尋找一家正宗的台灣料理餐廳,「台北人」絕對不容錯過。但最緊要訂枱,因坐位不太多。
  • 和牛臭豆腐
2024-12-06 262 浏览
平時去佐敦食嘢通常都淨係會諗起廟街嗰邊、今次決定食一間唔係點樣賣廣告嘅餐廳!除咗嘢食獨特之外佢嘅食物層次感重非常豐富!當然佢哋最出名嘅係牛肉同埋滷水肉、呢度係一間台北人居酒屋、除咗有好多唔同種類嘅酒飲之外!仲有佢嘅黑松露牛舌滷肉飯同臭豆腐都係招牌菜!我呢度仲可以$188 90分鐘任飲台灣清酒或者hiball!今次叫咗個台南薑汁蕃茄:蕃茄大家食得多、但係利用甜嘅薑汁做醬、原來夾出嚟嘅感覺都真係幾好食!再加上好開胃!食落去又唔會覺得好酸!柚香蓮藕片:柚子嘅味道非常之重,蓮藕片非常爽口!係1盤好好食嘅冷盤小食!佐酒小食炸豬腸,府城蝦卷:豬腸炸到卜卜脆、份量都好足夠、蝦卷外面炸到到好似紙咁薄!好香口!口感超愛!鹽酥雞粟米滷蛋便當:鹽酥雞係我想食嗰種質感、出面香脆、入面肉質又彈喎!再加上粟米滷蛋食落去好有層次感!便當嘅份量亦都好夠抵食!飲品我就選擇左QQ果粒奶茶,飲落去嘅茶香都好足夠唔需要再加糖都好好飲!台北人(左敦)渡船角文苑街31號

今次叫咗個台南薑汁蕃茄:

柚香蓮藕片:

佐酒小食炸豬腸,府城蝦卷:

鹽酥雞粟米滷蛋便當:

台北人(左敦)
渡船角文苑街31號

2024-12-05 134 浏览
在尖沙咀逛街後, 約了老公吃晚飯, 這次想找間未試過又較有特色的, 於是走遠一點, 試試這間充滿台灣風味的小店台南薑汁蕃茄 $38味道相當清新, 甜+咸+辣, 配合起來不會有違和感, 而且以薑的熱性中和番茄的寒性, 很有健康價值, 另有沙律配菜及蔥粒, 很醒胃的一道小吃流沙芋泥丸 $38賣相不錯, 有兩款顏色, 口感外脆內軟, 味道甜甜黑輪 $32原來黑輪是來自關東煮, 台語音譯成黑輪, 跟甜不辣差不多, 很特別的一款小吃, 以魚肉打成魚漿經烹調而成, 口感煙韌彈牙, 味道鮮甜台式豆包 $32豆包為豆腐皮, 酥脆軟嫩又入味厚切牛腱 $48牛腱口感不錯, 味道濃厚, 醃得很入味黑松露牛舌滷肉飯 $58賣相吸引, 店員提醒要先將流心蛋撈勻才吃, 味道香濃, 足料好味, 牛舌口感軟嫩, 撈勻之後每一粒飯都被香口的蛋汁包裹著, 吃到一粒飯也沒剩青花菜 $38以味道濃厚的醬汁烹調而成的西蘭花, 帶點辣味今日蔬菜 $48是日蔬菜為娃娃菜, 味道香辣還有多款精彩豐富的小吃, 佐酒一流, 這裏可以$188享有90分鐘任飲台灣清酒或high ball, 可惜我們不喝酒, 否則更是絕佳享受

台南薑汁蕃茄 $38

流沙芋泥丸 $38
賣相不錯, 有兩款顏色, 口感外脆內軟, 味道甜甜

黑輪 $32

台式豆包 $32
豆包為豆腐皮, 酥脆軟嫩又入味

厚切牛腱 $48
牛腱口感不錯, 味道濃厚, 醃得很入味

黑松露牛舌滷肉飯 $58

青花菜 $38
以味道濃厚的醬汁烹調而成的西蘭花, 帶點辣味

今日蔬菜 $48
是日蔬菜為娃娃菜, 味道香辣

還有多款精彩豐富的小吃, 佐酒一流,
2024-11-25 132 浏览
今日在佐敦附近買完東西,不知不覺走到柯士甸附近,決定吃一頓台灣美食。 環境挺舒服,還有充電寶可以借。我們叫了臭豆腐,炸蝦捲,台南薑汁番茄,黑輪,牛腱,醬燒羊架,牛舌滷肉飯,還有一份鮪魚蛋餅臭豆腐挺脆的,喜歡吃乾一點的朋友會喜歡,醬料也不錯。薑汁番茄很清新多汁,好吃! 黑輪和炸蝦卷正常發揮,彈牙爽口。鮪魚蛋餅我個人喜歡再煎香口一點的蛋餅~我自己挺喜歡牛腱和醬燒羊架,牛腱厚切有口感,五香味剛剛好。 羊架也燒得很香。總得來說會推薦給佐敦喜歡台灣食物的朋友~牛舌滷肉飯上面的蛋黃是精髓,撈飯一流。

總得來說會推薦給佐敦喜歡台灣食物的朋友~
牛舌滷肉飯上面的蛋黃是精髓,撈飯一流。
2024-10-25 314 浏览
12:45第一檯客入去坐,等到1:25先齊晒食物。好在食快d都趕得切返工,但搞到好難enjoy。我同事話佢個雞飯麻麻地,我碗撈麵就正常好食既。本身好期待個炸米血糕,因為喺台灣食過好好食,香港好少有,但係呢間餐廳真係就咁炸/焗咗就咁上菜,醬都無,好寡….😩我喺台灣食係會加花生醬烤,再加芫荽同埋花生粉咁食好好食。臭豆腐唔難食既,但係切到好細粒,炸完根本食唔到豆腐入邊白色軟軟嘅部分,炸到成嚿偏硬脆,食完個口小痛。蛋餅好平,好抵食,所以入面包嘅料都相對比較少,感覺有啲空虛…都ok 既因為食其他嘢都好飽。

2024-10-17 281 浏览
位於九龍柯士甸的一家餐廳,是一個烹飪寶藏,提供一份不繁複但令人印象深刻的經典菜單。這家餐廳在熟悉和實驗之間找到了完美的平衡,為傳統主義者和冒險的美食愛好者帶來令人愉悅的用餐體驗。〘 杏鮑菇 〙要品嚐最美味的一口,品嘗台北風格的切碎杏鮑菇,這是一種清爽簡單的美食,也是最好的蔬菜之選。〘 炸排骨酥 〙沉浸在台灣風格的炸排骨中,這是一種經過充分調味的脆口美食 - 這款脆口餐點因其完美的口感而成為當地人的最愛。〘 醬燒牛舌 〙嫩滑且煮得完美,這道肉質美味的餐點會令您心馳神往 - 牛舌本身絕對會留下深刻印象。〘 鹽燒鯖魚 〙沉浸在台灣風格的烤鯖魚中,展現了每口的台灣風味精髓,這對海鮮愛好者來說是一個必試之選。〘 鹽酥雞 〙〘 雞腿便當 〙在這個烹飪天堂中,不會遺失任何傳統,台灣風格的炸雞飯稱霸一方 - 還附有一些蔬菜!〘 芋泥蛋餅 〙開啟一場烹飪之旅,品嚐台灣蛋餅,這是蛋和芋泥完美融合的饗宴,也是我們的最愛。〘 Orion Beer 〙只加$188都可享有台灣清酒和highball任飲90分鐘📍 台北人 (佐敦)佐敦文苑街31號文輝樓地舖

〘 杏鮑菇 〙

〘 雞腿便當 〙

〘 芋泥蛋餅 〙

〘 Orion Beer 〙
只加$188都可享有台灣清酒和highball任飲90分鐘

📍 台北人 (佐敦)
佐敦文苑街31號文輝樓地舖
2024-10-04 351 浏览
台式餐廳喺香港吾多,但經濟實惠,菜式亦深受大家歡迎。佐敦八文樓近年開咗好多餐廳,最近就有間台式居酒屋開業,好耐冇食台灣菜😊最近近做緊$180 90分鐘任飲台灣清酒或high ball!✿ 百葉豆腐 $36滷味系台灣好受當地人歡迎,百葉豆腐當然佔一席位,滷水使得百葉豆腐入味非常,百葉豆腐本身豆味明顯,咀嚼時更能感受到陣陣滷水味道。✿ 梅子地瓜球 $32之前去饒河街夜市必食地瓜球,香港台式餐廳見到會想食👅有地瓜球同紫薯球🍠兩者同樣煙煙韌韌,紫薯球顏色鮮艷💜✿ 鹹酥雞 $58即鹽酥雞🐔外皮脆卜卜,鹽酥鹹香十足。雞肉肉質嫩滑,令人諗起夜市風味。✿ 滷肉飯便當/ 香腸滷肉飯便當 $58/ $68滷肉飯原來系老闆外婆傳授食譜比佢😳難怪滷肉啖啖肉十分有口感🐷醬汁濃郁而不膩,撈飯一啖啖食好快食曬😆✿ 冬瓜鮮奶 $32傳統台式飲品,冬瓜茶加上鮮乳,香甜冬瓜味道配香醇鮮奶🤍有解膩作用。

✿ 百葉豆腐 $36

✿ 梅子地瓜球 $32

✿ 鹹酥雞 $58

✿ 滷肉飯便當/ 香腸滷肉飯便當 $58/ $68

✿ 冬瓜鮮奶 $32

2024-10-02
2024-09-10 629 浏览
總結: 1. Lunch hour去幫襯,等上菜等咗超過一個鐘,仲要隔籬枱比我哋遲點餐,但係竟然佢哋上菜先。問服務員點解會咁耐,佢哋個答案好模棱兩可,一句唔好意思都冇。連最簡單嘅冬瓜茶都要等一個鐘,我覺得不可接受。2. 千祈唔好嗌豬腳飯,咬到你牙骹甩咗都未咬到,好硬。3. 蛋餅都好食嘅,但係有啲鹹。如果大家想嗌可以嗌滷肉飯。總結就係食完一次唔會再去,今時今日咁嘅服務態度唔得囉🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃
總結:
2. 千祈唔好嗌豬腳飯,咬到你牙骹甩咗都未咬到,好硬。
3. 蛋餅都好食嘅,但係有啲鹹。如果大家想嗌可以嗌滷肉飯。
2024-08-22 725 浏览
今晩同朋友去咗喺佐敦嘅台式居酒屋人! 台北居酒屋嘅嘢食種類繁多, 而且平民價!而家嘅優惠係 $188 90 分鐘任飲台灣清酒或 high ball! 香腸滷肉飯便當非常豐富,除咗台式香腸,仲有菜及粉絲,好惹味!醬燒甜不辣鹹鹹甜甜又煙韌有咬口,唔會太膩!炸蝦卷切片,軟綿綿好易入口!皮蛋豆腐賣相好吸引,有大量豬肉鬆佈滿豆腐上層! 豆腐香滑,原來同皮蛋好夾! 蛋餅選了芝士、玉米、芋泥及鮪魚!芋泥香滑, 好食到停唔到!  耶果果鮮奶茶唔會太甜蜜蜂檸檬蘆薈酸酸哋好清新!

醬燒甜不辣鹹鹹甜甜又煙韌有咬口,唔會太膩!
炸蝦卷切片,軟綿綿好易入口!

蛋餅選了芝士、玉米、芋泥及鮪魚!芋泥香滑, 好食到停唔到!

耶果果鮮奶茶唔會太甜
蜜蜂檸檬蘆薈酸酸哋好清新!
2024-05-24 1071 浏览
📍 台北人- 佐敦最近喺公司附近嘅一條小巷開咗一間台式美食🥢依間台灣店內嘅裝修,都真係好有台灣風味~店內最近舉行一個清酒活動!$188 90分鐘任飲 台灣清酒或 high ball🍻見到好多人,收工都會入嚟同朋友聚一聚~飲返兩杯🍻✨櫻花蝦滷肉飯半肥半瘦的焢肉滷得很夠味口感也很軟嫩,非常適合撈飯🈴甜甜的滷肉更是一入口就化開仲有櫻花蝦,鹹香味更特岀😚✨厚切牛腱牛腱肉很軟嫩,滷的很透每一口都是滿滿的香氣必須點!✨芝士肉鬆蛋餅軟Q的麵糊蛋餅,而且感覺特別有飽足感!表層煎到微焦脆,鬆讓口感更加分有豐富既芝士🧀仲有鹹香肉鬆好推薦加芝士🧀,濃郁度及層次感更提升!✨紅燒牛肚牛肉麵上桌立刻被他的高CP值嚇到非常大一碗🍜內含牛肉、牛肚,肉質軟嫩牛肉塊塊入味軟嫩牛肚的部分也是煮到微Q彈不軟爛且咀嚼感適中的程度🐮湯頭味道濃郁而不過鹹帶有豐富層次感不辣極為順口🥢麵體為粗拉麵,吸滿著湯汁且咀嚼感十足❣️兩杯台式飲品🥤都係夏日之選~✨蜂蜜檸檬蘆薈比較清新,而且有蘆薈粒粒,有得咬又有得飲🥤✨冬瓜鮮奶第一次飲冬瓜茶鮮奶,感覺都好有驚喜,鮮奶味比較重,同時又有冬瓜茶,好夾🫶🏻
📍 台北人- 佐敦
最近喺公司附近嘅一條小巷開咗一間台式美食🥢
依間台灣店內嘅裝修,都真係好有台灣風味~
店內最近舉行一個清酒活動!
$188 90分鐘任飲 台灣清酒或 high ball🍻
見到好多人,收工都會入嚟同朋友聚一聚~
飲返兩杯🍻

✨櫻花蝦滷肉飯
半肥半瘦的焢肉滷得很夠味
口感也很軟嫩,非常適合撈飯🈴
甜甜的滷肉更是一入口就化開
仲有櫻花蝦,鹹香味更特岀😚

✨厚切牛腱
牛腱肉很軟嫩,滷的很透
每一口都是滿滿的香氣必須點!

✨芝士肉鬆蛋餅
軟Q的麵糊蛋餅,而且感覺特別有飽足感!
表層煎到微焦脆,鬆讓口感更加分
有豐富既芝士🧀仲有鹹香肉鬆
好推薦加芝士🧀,濃郁度及層次感更提升!

✨紅燒牛肚牛肉麵
上桌立刻被他的高CP值嚇到
非常大一碗🍜
內含牛肉、牛肚,肉質軟嫩
牛肉塊塊入味軟嫩

牛肚的部分也是煮到微Q彈不軟爛且咀嚼感適中的程度🐮

湯頭味道濃郁而不過鹹
帶有豐富層次感
不辣極為順口🥢
麵體為粗拉麵,吸滿著湯汁且咀嚼感十足❣️

兩杯台式飲品🥤都係夏日之選~
✨蜂蜜檸檬蘆薈
比較清新,而且有蘆薈粒粒,有得咬又有得飲🥤
✨冬瓜鮮奶
2024-05-17 508 浏览
柯士甸站行過去幾分鐘就到,交通算方便。餐廳環境以台式居酒屋為主,有bar台和正常枱可選擇。台南薑汁番茄($38)台南薑汁十分特別,有少許甜味和淡淡薑既辣味,作為前菜十分開胃。黑輪($32)類似日本關東煮,黑輪係台灣當地口味既叫法,主要由魚漿製成,味道甜甜地。厚切牛腱($58)啖啖肉,有一定厚度,肉和筋分怖分例剛剛好,肉質鮮嫩可口,牛味濃郁,配酒飲應該幾正。貢丸菜頭湯($32)台灣地道湯,湯底清清甜甜,有一粒貢丸和一塊蘿蔔。梅子地瓜球($32)有黃色和紫色地瓜球,地瓜球表面除左梅子粉外,仲灑上椒鹽粉,開胃得黎又惹味,口感煙韌。櫻花蝦滷肉飯($58)滷肉飯上鋪滿櫻花蝦和香蔥,中間夾住一塊流心蛋,店員提議食之前可以均勻攪拌,流心蛋汁配搭口感香脆、味道咸香既櫻花蝦,再加上油香濃郁既滷肉,大飽口福。今日蔬菜($48)以醬汁炒時菜,調味合適,有少許辣味,想食番啲菜可以試一試。

台南薑汁番茄($38)

黑輪($32)

厚切牛腱($58)

貢丸菜頭湯($32)
台灣地道湯,湯底清清甜甜,有一粒貢丸和一塊蘿蔔。

梅子地瓜球($32)

櫻花蝦滷肉飯($58)

今日蔬菜($48)
以醬汁炒時菜,調味合適,有少許辣味,想食番啲菜可以試一試。