2022-08-09 93 浏览
咁多年來紅磡德民街同民泰街不時又有新食店,受惠嘅當然係我哋附近嘅居民啦! 辛苦咗啲小店,希望佢哋疫情裏面可以支持住!今日試咗新嘢,位於民泰街36號K1B的台北人。老闆兼廚師係台灣人,應該係我見到嗰個掛,識講廣東話的~只做外賣 即叫即整欣賞佢哋用比較環保嘅包裝,超薄嘅不織布袋,盒係紙造的或者有少少好薄的木片;今日打風落雨都冇事喎! 而我自己都冇要餐具最鍾意係呢個地瓜圓,好煙刃嗌咗兩個便當:1. 鹽酥雞2. 蝦卷便當中規中矩,飯量大、配料充足叫咗肉鬆+粟米蛋餅,呢個菜式味道同口感幾特別另外,買便當會送冬瓜茶,個人認為偏甜,甜到冇得揀因為已經整好咗一包包係雪櫃。但係都可以接受👍🏻 或者自己溝都ok!整體來講幾滿意,上面每個菜式有兩張圖,可以睇到即場影同埋返屋企冇乜分別。因為路程都有一段時間同埋自己炒碟蔬菜balance返,除咗小丸子之外其他唔係即時食。P.S. follow 社交平台會送呢個地瓜圓成餐總共 $158, 合理價錢總結就係都有機會再返去幫襯

今日試咗新嘢,位於民泰街36號K1B的台北人。
老闆兼廚師係台灣人,應該係我見到嗰個掛,識講廣東話的~
只做外賣

即叫即整

最鍾意係呢個地瓜圓,好煙刃

嗌咗兩個便當:
1. 鹽酥雞

2. 蝦卷

便當中規中矩,飯量大、配料充足

叫咗肉鬆+粟米蛋餅,呢個菜式味道同口感幾特別

P.S. follow 社交平台會送呢個地瓜圓

成餐總共 $158, 合理價錢
總結就係都有機會再返去幫襯
  • 地瓜圓
  • 台式蛋餅
2022-07-27 130 浏览
幾年來的疫情改變了不少人的生活習慣,例如下班後買外賣飯盒,而外賣店更是愈開愈多,中西日餐想得出都有。這晚就來到這家位於黃埔站附近新開張不久的「台北人」,顧名思義以台式便當小食為主。便當都是現做故等候需時,店家安排了幾個坐位在外頭,很貼心。餐牌選擇很多,隨雞腿、排骨及滷肉外,小食包括花枝丸、豆腐和蛋餅都有照顧到,當然亦不少得冬瓜茶及珍珠奶茶等台式茶飲。外賣袋結構紮實,完全不用擔心途中出現傾瀉或損壞。台式香腸滷肉便當(HKD 65)足料的便當隨了點題的台式腸和滷肉,還帶大量配菜包括粟米、粉絲、蘿蔔及滷蛋,非常有質感。 值得一讚的是主角-自家製的滷肉煮的非常軟冧入味,拍得上台彎在地的味道,惹味開胃,送飯一流。台式臭豆腐(HKD 38)酥脆金黃的臭豆腐一開盒就香噴噴,難得的是回家後仍應保持一定溫度,加甜醬同吃最搭。阿嬤鮮奶茶(HKD 32)高質的紅茶底加上明治鮮奶,入口順喉細滑,爽彈的QQ果則附責口感。總括而言水準不俗,價錢合理,值得bookmark進外賣店list。

便當都是現做故等候需時,店家安排了幾個坐位在外頭,很貼心。

外賣袋結構紮實,完全不用擔心途中出現傾瀉或損壞。

台式香腸滷肉便當(HKD 65)

台式臭豆腐(HKD 38)

阿嬤鮮奶茶(HKD 32)

2022-07-27 83 浏览
好耐冇去旅行啦好掛住台灣嘅嘢食,咁啱樓下開咗間新嘅台灣便當店,所以就決定試吓,入面嘅堂食盒唔會好多,但裝修都好有台灣嘅感覺。我哋落單之後大概等咗15分鐘就有得食啦,佢哋係即叫即整嘅所以都需要少少時間。我哋就叫咗鹽酥雞便當同埋排骨便當,入面嘅配菜仲有粟米椰菜雲耳,以我最鍾意嘅就係佢哋嘅菜甫,撈飯食一流!佢哋嘅鹽酥雞同埋排骨都整得好好, 兩樣食落都唔會太乾身,都幾Juicy同埋調味啱啱好😬如果以呢個價錢嚟講算幾抵食!以嘢飲方面我就幾鍾意佢哋嘅阿嬤鮮奶茶,入面嘅QQ果口感都幾特別,有少少爽爽地咁樣,奶茶嘅味道都好好,唔會太過重奶味!而檸檬特飲就夠晒開胃啱晒依家大熱天時飲!

如果以呢個價錢嚟講算幾抵食!
2022-07-24 121 浏览
同同事做完野,最緊要快,熱到不得了,買外賣上車食!雞腿便當 ($65)等咗大概10分鐘就有得食啦~ 隻雞腿熱辣辣,外脆內juicy,好入味;而且好多配菜,有我最鍾意嘅椰菜及粟米!排骨便當 ($65)排骨肥瘦適中,啖啖肉,好酥脆鹹酥雞 ($35)鹹度適中,而且雞嘅份量算多,啱啱整起,聞到啲香味忍唔住即場拮一件食吓先!店員非常有禮貌,見今日咁熱,提我唔好企喺門口等,好貼心呀!值得一提係門口嘅木櫈影相都好靚,不過太熱太曬喇,否則將便當放喺木櫈上影就靚喇。
同同事做完野,最緊要快,熱到不得了,買外賣上車食!

雞腿便當 ($65)
雞腿便當

排骨便當 ($65)
排骨肥瘦適中,啖啖肉,好酥脆
排骨便當

鹹酥雞 ($35)

午餐
雞腿便當
排骨便當
2022-07-23 98 浏览
/ /黃埔新開台灣便當🤩🤩超文青裝修,好有台灣風味!今日同朋友嚟開呢頭附近,堂食位唔係好多便當超大份,都好抵食‼️阿嬤排骨便當🍱呢個排骨好腍,超入味!!份量都算好多,米飯係用咗日本米🇯🇵仲有少量麻辣菜脯、滷水蛋阿嬤雞腿便當🍗雞腿超大隻!又juicy💦真係值得encore!仲有一隻溶心蛋添!#鹽酥雞 即叫即炸,不過炸粉份量多番啲會更正!阿嬤鮮奶茶🥤QQ果超有咬口!食落好fresh!茶底又夠濃,真係好好飲!📍 台北人 (紅磡)紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
/ /
黃埔新開台灣便當🤩🤩
超文青裝修,好有台灣風味!
今日同朋友嚟開呢頭附近,堂食位唔係好多
便當超大份,都好抵食‼️

阿嬤排骨便當🍱
呢個排骨好腍,超入味!!
份量都算好多,米飯係用咗日本米🇯🇵
仲有少量麻辣菜脯、滷水蛋

阿嬤雞腿便當🍗
雞腿超大隻!又juicy💦
真係值得encore!
仲有一隻溶心蛋添!

#鹽酥雞
即叫即炸,不過炸粉份量多番啲會更正!

阿嬤鮮奶茶🥤
QQ果超有咬口!食落好fresh!
茶底又夠濃,真係好好飲!

📍 台北人 (紅磡)
紅磡民泰街36號黃埔新邨安華樓地下K1B號舖
2022-07-18 107 浏览
平日較少到黃埔,今日黃埔下班,看到一家特色台灣店舖「台北人」,順路買外賣回家解決晚飯。阿嬤雞腿便當即點即做,可透過玻璃看到師傅烹煮過程,安心放心把食物吃在肚里。包裝保留台灣專用的木制便當盒,超強吸濕力可避免菜餚出水,二三十分鐘路程也不影響整體口感,同時減低食材變質的可能。雞腿整件大而厚肉,雞皮薄而香脆、腿肉嫩滑酥軟,肉汁豐富。蛋餅個人極喜歡蛋餅,手抓餅隨處可見,蛋餅卻不算大眾化。選了芝士拼火腿,蛋餅皮薄有韌性,芝士半融心,整體不錯,可試增加更多配料配搭。阿嬤紅茶紅茶香帶微甜,正常口感。整體來說,味道台式地道,食物保存得宜,外賣還是不錯選擇。

阿嬤雞腿便當

雞腿整件大而厚肉,雞皮薄而香脆、腿肉嫩滑酥軟,肉汁豐富。

蛋餅

個人極喜歡蛋餅,手抓餅隨處可見,蛋餅卻不算大眾化。

阿嬤紅茶
紅茶香帶微甜,正常口感。

整體來說,味道台式地道,食物保存得宜,外賣還是不錯選擇。
  • 阿嬤雞腿便當
2022-07-16 68 浏览
今晚屋企無煮飯,反正在黃埔那邊甚多外賣店,揀了間以台灣便當為主的外賣店買了個便當開餐。小店食物款式不算多,主打三款台灣地道便當及幾款小食,便當價錢由四十幾至六十幾蚊,便當及小食全部都即叫即做,新鮮熱辣,尤其是炸物十分香脆。阿嬤雞腿便當:雞腿醃得很入味,而且炸至金黃香脆,雞腿比我的手掌還要大,肉質嫩滑多汁,另外還有些粟米、椰菜及雲耳配菜,滷水蛋都很入味,食完都好飽肚。炸花枝丸:花枝丸即叫即炸,表面煙韌有咬口,中間有粒粒的花枝,十分彈牙。阿嬤鮮奶茶:奶茶香滑,茶味突出,亦都不會太甜。

阿嬤鮮奶茶:奶茶香滑,茶味突出,亦都不會太甜。
2022-07-15 43 浏览
這間位於紅磡的外賣店,主打台灣便當及小食,價錢便宜,份量十足。所有便當都是即叫即做,所以新鮮熱辣。阿嬤排骨便當便當以紙盒盛載,比較環保,裏面有些青瓜、粉絲等配菜,另外還有隻滷得入味的滷水蛋,排骨炸至金黃酥脆,肉質鬆化,不會太乾,米飯用了珍珠米,煙韌有咬口。鹹酥雞炸至金黃香脆,表面酥脆中間肉嫩,而且有肉汁,醃得非常入味。蜂蜜檸檬蘆薈包裝乾淨企理,蘆薈有咬口,加上淡淡檸檬清新的香味,大熱天時非常解渴。

阿嬤排骨便當

鹹酥雞
炸至金黃香脆,表面酥脆中間肉嫩,而且有肉汁,醃得非常入味。

蜂蜜檸檬蘆薈
2022-07-10 69 浏览
黃埔呢幾年咁多好野食, 今次我就決定外賣台灣嘢!因為都好一段時間冇食過台灣嘢喇!😣呢間名為台北人嘅店舖, 雖然唔係好大但就吸引咗好多人嚟食, 店舖老闆真係台北人嚟㗎!🤩佢哋感覺非常友善同好主動同人傾計!感覺就好似台灣嘅小店,不過由於佢哋都幾多人幫襯,所以我就冇同佢地傾好多計,下次嚟一定要再同你哋傾吓偈😄🙆🏼‍♀️阿嬤雞腿便當 $65大大件雞腿就放係便當內, 肉質美味!配埋醬油同粟米嚟撈飯一流😋🙆🏼‍♀️阿嬤排骨便當 $65排骨肉完全冇骨, 食落超級方便!其他配料就同雞腿便當一樣!所以超級開胃!🙆🏼‍♀️芝士蛋餅 $30勁大量芝士同蛋一齊煎,超級香口!!仲可以分到好多件👍🏾🙆🏼‍♀️鹽酥雞 $35我最鍾意就係呢個鹽酥雞, 鹽酥味超強!食完一件接一件👍🏾🙆🏼‍♀️阿嬤紅茶 + $7呢個紅茶唔會好甜,飲落非常解膩舒服😋🙆🏼‍♀️阿嬷鮮奶茶 + $17奶味比較重,而甜味冇想像中咁強,比較似奶茶但同樣好飲👍🏾

🙆🏼‍♀️阿嬤雞腿便當 $65

🙆🏼‍♀️阿嬤排骨便當 $65

🙆🏼‍♀️芝士蛋餅 $30
勁大量芝士同蛋一齊煎,超級香口!!仲可以分到好多件👍🏾

🙆🏼‍♀️鹽酥雞 $35
我最鍾意就係呢個鹽酥雞, 鹽酥味超強!食完一件接一件👍🏾

🙆🏼‍♀️阿嬤紅茶 + $7
呢個紅茶唔會好甜,飲落非常解膩舒服😋

🙆🏼‍♀️阿嬷鮮奶茶 + $17
奶味比較重,而甜味冇想像中咁強,比較似奶茶但同樣好飲👍🏾

2022-07-10 57 浏览
位置黃埔既呢間台灣小店早期已經聽過佢地既鹽酥雞做得幾出色, 今次特登過黎試下!😋博通左咁耐黃埔地鐵站我都未黎過, 一出站外原來呢區都變左幾多, 多左好多小店食市好似都好唔錯, 而且都幾多人幫襯, 而台北人就係出站轉個彎就到, 位置都幾方便👍🏾一到步已經有好幾個人等外賣, 因為即叫即整, 所以都需要的時間!⏱1/ 阿嬤排骨便當🍱 $65排骨炸到脆卜卜, 而整個便當份量都唔少!2/ 阿嬤雞腿便當🍱 $65成個雞腿🍗放在係便當, 肉質軟淋超容易就食到😋😋3/ 阿嬤紅茶☕️ + $7紅茶底做得好香, 消除食滯咗既感覺!4/ 阿嬷鮮奶茶☕️ + $17用meji既奶沖制而成, 底部為珍珠等, 唔會好甜岩岩好👍🏾5/ 芝士蛋餅🍳 $30佢整既時候已經見到加左大量芝士🤤芝士加蛋無得輸🤫6/ 鹽酥雞🐓 $35件數都幾多而且粒粒都好香口而且幾大件, 而家都回味緊😋

1/ 阿嬤排骨便當🍱 $65
排骨炸到脆卜卜, 而整個便當份量都唔少!

2/ 阿嬤雞腿便當🍱 $65
成個雞腿🍗放在係便當, 肉質軟淋超容易就食到😋😋

3/ 阿嬤紅茶☕️ + $7
紅茶底做得好香, 消除食滯咗既感覺!

4/ 阿嬷鮮奶茶☕️ + $17

5/ 芝士蛋餅🍳 $30
佢整既時候已經見到加左大量芝士🤤芝士加蛋無得輸🤫

6/ 鹽酥雞🐓 $35
件數都幾多而且粒粒都好香口而且幾大件, 而家都回味緊😋
2022-07-02 103 浏览
#20220616 午餐食個便當先, 叫左 #酥炸花枝丸 #炸雞腿便當 #蛋卷 #台灣便當 #冬瓜茶 個台式醃菜真係好送到飯, 一拎出黎, 雞脾炸得好熱辛辣辣, 酥炸花枝丸食落花枝的成分比例好高, 彈牙的口感, 好得! 其實午餐便當的飯都夠食,包裝又靚, 以為自己置身在台灣咁。個冬瓜茶有焦糖爆谷味咁, 好神奇呀!給花枝丸有些椒鹽粉助食會更神奇,皆因我喜歡加辣粉, 炸雞腿飯的卤蛋都好入味, 蛋加飯加雞腿真係好飽呀!下次會再試豬扒和魯肉
, 好得!
其實午餐便當的飯都夠食
,包裝又靚
, 以為自己置身在台灣咁。
個冬瓜茶有焦糖爆谷味咁, 好神奇呀!

2022-06-16
午餐
  • 酥炸花枝丸
2022-07-02 104 浏览
依間小店主打台灣便當外賣,亦有唔同小食,眼見大部分食物都係即叫即造。店面裝修睇落簡潔企理,但格局就令排隊冇咁方便。阿嬤雞腿便當 🍱 $65便當既米飯係珍珠米口感,唔乾身且粒粒分明,兩件雞腿都好大份,即使拎番屋企食,外皮都依然香脆。我特別鍾意佢地既配料,既有開胃爽口既小菜,亦有清淡既蔬菜,每款都增添唔同風味,但榨菜同木耳都係偏辣,🌶️ 食唔到辣既朋友就要留意。蛋餅 🌯 $22蛋餅配料任君選擇,餅皮幾香口,但係偏硬身個隻,加上比較薄身,唔算抵食。冬瓜茶🥤 (跟餐)清涼解暑,岩曬夏日炎炎既日子,但味道偏甜,包裝唔算方便,而且幾易溢出。

阿嬤雞腿便當 🍱 $65

蛋餅 🌯 $22

冬瓜茶🥤 (跟餐)
2022-07-01 75 浏览
放工經過買個便當返屋企食 又見係新嘢試試佢叫咗個排骨便當 排骨炸得熱辣辣 本身醃料都好夠味道 配上珍珠米 飯又有少少滷肉汁 好好食 便當裏面仲有好多配菜 我覺得好有心思因為連配菜都好好食 菜譜個辣到剛剛好送飯一流 黑木耳配上少少麻油 仲有甜粟米 所以材料真係好豐富另外再叫咗個炸鹽酥雞 可能因為炸嘅時候仲有放九層塔 所以啲雞特別香 炸完嘅雞唔會太dry 雖然呢度就冇好多台式特別飲品 但係有冬瓜茶揀 甜到剛剛好 同埋因為係放喺雪櫃 而唔係落冰 所以亦唔會飲到一半嘅時候就淡而無味整體來講啲以外賣店嘅水平來講唔錯 仲可以食到台灣 抵食
放工經過買個便當返屋企食 又見係新嘢試試佢

整體來講啲以外賣店嘅水平來講唔錯 仲可以食到台灣 抵食
2022-06-19 128 浏览
好開心喺黃埔有多一間台式便當小店,熱愛台灣料理嘅我,又點可以錯過呢😎😎小店主要係外賣,店面簡單整潔。佢哋個餐牌選擇唔算非常多,但係淨係台式便當同埋小食,已經夠吸引😎😎我自己都幾鍾意台式便當,少少一個便當,就可以食到好多唔同嘅配菜,每次都覺得好滿足,好幸福☺️☺️起碼冇咁頹先啦~~今次叫咗排骨便當,豬扒都幾大塊,而且唔算肥,豬扒嘅醬油味道都幾好食,唔會太鹹,配埋粟米,辣菜甫,椰菜,木耳等等嘅配菜一齊食,每一啖飯嘅口感都唔同,正👍🏼👍🏼👍🏼另外我仲叫咗一個鹽酥雞同屋企人一齊分享,打開就已經有驚喜!有好大塊九層塔!炸雞份量都幾多,而且雞肉基本上冇乜肥膏,認真啖啖肉,我連塊葉都食埋😛😛整體來講,對依間小店嘅印象都唔錯,而且價錢合理,以後喺黃埔買外賣就多一個選擇喇~~

今次叫咗排骨便當,
豬扒都幾大塊,
而且唔算肥,
豬扒嘅醬油味道都幾好食,
唔會太鹹,
鹽酥雞

鹽酥雞
2022-06-15 1055 浏览
今日有些趕急,要快食,當經過這間台灣美食便當舖。 跟住停一停望一望! 這店不是太大,但能夠有地方在店內進食都是不錯的選擇。又很想食鹽酥雞。所以就order左一個鹽酥雞飯+1個小食再加一杯冬瓜茶飲。 講真這個價錢食到台灣正式的風味,在香港真是少之又少。 而這舖主是正正是台灣人。可想言之,這一定可以食到地道的台灣風味。在店內等候時, 觀察他們用心製作的便當。是即叫即整。 等候了大約10-15分鐘後, 鹽酥雞便當就準備好。 好! 先講一講它的鹽酥雞, 真係好好好食! 不太鹹但肉質很嫩滑。最重要咬落去真是好有酥炸的口感!配菜有粟米,雲耳,椰菜都是平衡整個酥炸鹽酥雞的最好配搭。 台式臭豆腐製作中,已經聞到臭臭香香的豆腐味。原來豆腐上是酸菜。店主介紹要一起食。原來口感是不一樣,味道也不一樣!這樣食法很清新,因為如果只吃臭豆腐就比較感覺油膩一些。 最後就是品嚐它的凍飲冬瓜茶。這杯冬瓜茶簡直是增添不少。滋潤清新可口!真係好抵食!

在店內等候時, 觀察他們用心製作的便當。是即叫即整。

台式臭豆腐製作中,已經聞到臭臭香香的豆腐味。

真係好抵食!

• 台式臭豆腐