2022-01-10 76 浏览
今天休息一天,特意過來探店。聽說臺北車站有正宗台灣小吃,又很抵食,就下午過來吃個下午茶,放鬆一下自己。 餐廳裝修設計很舒適,很有台灣風格。不用去旅行都可以有正宗小吃,簡直就是省下來了機票錢。人生嘛,就是要探索世界,日子過得越來越自由。 香辣幹鍋豚肉 61很適合冬天,一個小炒鍋,一碗白飯,補充維生素和礦物質。吃完全身都是暖暖的。豚肉肉質鮮嫩多汁又有營養,還有洋蔥和蔬菜,滿滿的幸福感。薑母茶 6特別適合冬天趨寒,強身健壯身體。从飲食開始對自己照顧有佳。台北車站將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖

香辣幹鍋豚肉 61

薑母茶 6
特別適合冬天趨寒,強身健壯身體。从飲食開始對自己照顧有佳。

台北車站
2022-01-06 73 浏览
地址-台北車站將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖💋乾煸法國長豆,見到餐牌有呢碟餸即刻叫黎試下,睇下法國長豆有咩分別,一上碟就見到好大碟下,份量好足,食落長豆都幾清脆可口,雖然有乾煸過,但都保持到翠綠的顏色,唔錯,呢碟佢附上大量肉碎一齊去炒,加埋少量辣椒,食落辣辣地,好正。💋煙燻章茶鴨(半隻),呢隻鴨都幾大隻,以為佢係煙燻過會好乾,但又唔會喎,食落仲有唔少肉汁,做到皮脆肉嫩的效果,佢食落雖然鹹鹹地,但都唔會蓋過有種淡淡的茶味,唔錯。💋鹵肉飯,之前2碟小菜都偏鹹,都要用白飯黎中和一下味蕾,我地咁岩見到加$5就有鹵肉飯,當然唔會執輸啦,即叫!佢D鹵肉份量唔少,完完全全地蓋過晒D飯,D肉食落都肥瘦均勻,配埋D鹵水汁,基本上唔使食其他,味道都好足夠。💋朱古力珍珠奶茶及冷泡烏龍茶,佢杯朱古力珍珠奶茶的朱古力味好濃郁,又飲得出淡淡的奶香味,配埋QQ的珍珠口感,層次豐富,正!而佢支烏龍茶茶味香濃,解膩作用一流。
地址-台北車站

2022-01-04
2022-01-06 48 浏览
☆ 台北車站將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖✦ 芝士黄金蝦d蝦唔算好大隻但肉質都彈牙,蛋黃好惹味,不過無乜芝士味。✦ 招牌小炒王初初唔知係咩,見個名好勁咁,原來係韭菜、魷魚、蝦乾、腰果炒埋一碟,平時好怕d炒野會好油,不過佢就無,同埋韭菜仲好嫩,好食。✦ 薑母茶(熱)好夠薑!冬天飲一流。✦ 柚子蜜平時出面整個d柚子蜜,可能因為要慳嘅關係成日都會沖到好淡,難飲過水,好彩呢到無,不過柚子蜜都係咁,正常味道。餐廳用台北車站做主題,座位都做到好似車卡咁幾得意,價錢唔貴,價得一試。
☆ 台北車站
芝士黃金蝦

✦ 芝士黄金蝦
d蝦唔算好大隻但肉質都彈牙,蛋黃好惹味,不過無乜芝士味。
招牌小炒王

✦ 招牌小炒王

✦ 薑母茶(熱)
好夠薑!冬天飲一流。

✦ 柚子蜜

芝士黃金蝦
招牌小炒王
2022-01-03 61 浏览
喺寶琳見到新開咗一間叫台北車站嘅餐廳,估係台灣嘢於是入去試吓!睇menu原來除咗台灣嘢食仲有港式小炒,選擇都幾多!.🦆 煙燻樟茶鴨 半隻$88樟茶鴨係一道幾花功夫嘅菜式,喺度可以食到!鴨皮燻得色澤金紅,皮下肉色紅潤,咬落皮酥肉嫩,帶淡淡煙燻嘅特殊香氣,風味鹹鮮夠入味。.🎃 黃金日本南瓜 $78日本南瓜口感香甜軟綿,外層炸漿薄薄的炸得好鬆脆,沾上金沙鹹蛋黃,鹹香滋味,十分香口!.🫖 凍冬瓜茶 加配半價 +$12 冬瓜茶味道天然,甘甜滋潤。.🍵 冷泡茉香綠茶 加配半價+$6綠茶味清香,口感溫順。.總括而言:餐廳新開乾淨企理,菜式選擇幾多,除咗台式小菜都有牛肉麵滷肉飯等,好少餐廳可以同時食到台灣嘢又食到港式食物,而定價同一般茶餐廳差唔多,將軍澳食嘢有多一個選擇(●'◡'●)ノ.

🦆 煙燻樟茶鴨 半隻$88

🎃 黃金日本南瓜 $78

🫖 凍冬瓜茶 加配半價 +$12
冬瓜茶味道天然,甘甜滋潤。
🍵 冷泡茉香綠茶 加配半價+$6
綠茶味清香,口感溫順。

2022-01-01 67 浏览
酸菜魚片好正,好足料⋯好大份量先59蚊,好抵食。下次一定要試試麻辣魚,望過去好吸引。好多台都點了酸菜魚片和麻辣烤魚,有埋爐添,好好味咁。另外還點了滷肉飯,份量大,肉碎同汁都多,仲有豆腐和滷蛋,撈飯好味。
2021-12-30 56 浏览
今日同阿媽喺屋企附近食晏,見到新開咗間台灣嘢就試吓先,餐廳食物種類好多,今次揀咗每日精選推介《Lunch》兩款麻辣烤魚 $66揀咗小辣,麻辣味,香噴噴!唔會太麻,辣度適中,啱晒我呢啲唔係好食得辣但係又鍾意食辣嘅人,魚肉嫩滑,越食越想食🤩配料仲有芽菜、木耳、蓮藕,阿媽表示好滿足!唔怪得見好多枱都叫呢個烤魚食,六十幾蚊真係好抵食!香辣千鍋牛肉$61香辣牛肉味道濃且微辣,牛肉好嫩唔會韌,牛肉之中仲帶有肉汁,好味!薑母茶+$6帶住口罩都聞到陣薑味,唔會太辣同甜,味道適中,飲完暖笠笠冷泡烏龍茶 +$3冷泡茶較甘甜,食完辣嘢可以中和返啲油膩感

今次揀咗每日精選推介《Lunch》兩款

麻辣烤魚 $66

香辣千鍋牛肉$61

薑母茶+$6
帶住口罩都聞到陣薑味,唔會太辣同甜,味道適中,飲完暖笠笠
冷泡烏龍茶 +$3
冷泡茶較甘甜,食完辣嘢可以中和返啲油膩感
2021-12-30 55 浏览
早排見#台北車站,開張了,以為是一間台式餐廳,見餐牌都有好多選擇,除台食外,還有小菜、干鍋等等。咁入餐廳環境都光亮,坐位闊落,喜歡試新嘢的我一定會去食下。招牌小炒王,韮菜份量好多,仲有🍤蝦干、腰果,惹味嘅小菜。日本黃金南瓜🎃,鍾意食炸野嘅,一定要試吓呢一個菜,炸得香脆,份量都多。用嚟配飯都唔錯啊!咕嚕肉,豬肉炸過好入味,酸酸甜甜幾開胃,連唔鍾意食酸野嘅家人,都食咗幾舊!冷泡烏龍茶,舖頭自製烏龍茶,茶味夠清香!
水蜜桃🍑紅茶,家人說夠晒解渴!
闊落,喜歡試新嘢的我一定會去食下。

招牌小炒王,韮菜份量好多,仲有🍤蝦干、腰果,惹味嘅小菜。

冷泡烏龍茶,舖頭自製烏龍茶,茶味夠清香!

水蜜桃🍑紅茶,家人說夠晒解渴!
2021-12-29
2021-12-25 58 浏览
聖誕節睇完早場就同朋友試新開嘅「台北車站」,兩個人各點一個套餐+$12轉台式飲品+$8小食!❤️煙燻樟茶鴨飯$63賣相好好,鴨肉、肉躁、飯量份量,鴨肉有少少柴,有啲韌,煙燻味濃。👍🏻🧡台灣排骨麵$56排骨酥脆,湯底清淡。👍🏻💜香芋珍珠奶茶🧋💚綠茶拿鐵珍珠奶茶🧋少甜,味道一般,珍珠彈牙😅💛小食涼拌木耳,涼拌蓮藕,睇落好似好辣咁,食落一啲都唔辣,幾爽口👍🏻埋單免加一合共$159!

❤️煙燻樟茶鴨飯$63

🧡台灣排骨麵$56
排骨酥脆,湯底清淡。👍🏻

💜香芋珍珠奶茶🧋
💚綠茶拿鐵珍珠奶茶🧋
少甜,味道一般,珍珠彈牙😅

💛小食

埋單免加一合共$159!
2021-12-25
2021-12-23 53 浏览
🤍台北車站 (將軍澳)🖤將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖今日同屋企人經過寶琳,見到呢間新開嘅台式餐廳,就咁望落環境都幾闊落,就入嚟試吓先。老干媽炒牛肉 豆角份量好多,加埋炒牛肉非常之夾,唔算好油,係一碟好惹味嘅小菜香辣干鍋豚肉鍾意食辣嘅一定要試吓呢一個菜,炒落非常之有鑊氣,豚肉份量都多,配菜嘅薯仔炸過嚟好入味,連唔鍾意食辣嘅屋企人都忍唔住食咗幾舊!冷泡烏龍茶係舖頭自家製冷泡,仲印左佢地logo,烏龍茶味好香濃,唔錯!百香果紅茶飲品唔算好甜,好香百香果味,同紅茶配搭好夾!
🤍台北車站 (將軍澳)
🖤將軍澳貿業路8號新都城中心一期地下G25號舖

老干媽炒牛肉

香辣干鍋豚肉

冷泡烏龍茶

百香果紅茶
飲品唔算好甜,好香百香果味,同紅茶配搭好夾!
2021-12-20 99 浏览
屋企樓下有間新開食肆,見佢個名「台北車站」好似以為唔錯咁,咪諗住試吓囉。去到門口見冇人排隊心諗會唔會有少少伏伏地架,都係叫兩個小菜試吓啦。今晚叫左個京蔥爆牛肉,佢夠膽死成碟都係蔥都算,啲牛肉橙橙地色好似中咗輻射咁,好彩佢啲牛肉份量夠少,唔講以為去咗泰國食牛肉。好彩另外一個炒萵筍絲叫正常發揮。跟杯洛神花茶,唔講以為我嗌左杯利賓納,仲要係咳藥水版。另一杯薑母茶除咗薑味我乜都飲唔到。都係走先啦,係咁先啦,下次唔好預我啦~

跟杯洛神花茶,唔講以為我嗌左杯利賓納,仲要係咳藥水版。

2021-12-18 1318 浏览
屋企附近有間新開張嘅台式餐廳😳最鐘意試新野嘅我就急不及待同埋媽媽去落黎食個lunch😛呢度嘅午市套餐主要係小炒 份量十足 啱晒大食嘅朋友而且仲包左珍珠米白飯 只要加$5就可以轉做滷肉飯.🌟香辣干鍋牛肉 (跟爐) ($61)估唔到午市嘅小炒都跟爐上牛肉鬆軟得黎又有鑊氣👍🏻就算係配菜例如青椒、紅椒🫑、紫洋蔥🧅同薯仔🥔都有惹味芡汁均勻包住有個火爐烘熱 就算冬天都唔驚好快就凍晒.🌟麻辣烤魚 (跟爐) ($66)鐘意食烤魚嘅朋友就要試下呢個!🐟大大條魚用火爐上 條魚仲有走油食落唔係好辣 所以好啱晒怕辣但又想食辣野嘅人魚肉亦都夠嫩滑 再加埋啲芹菜、蓮藕、大豆芽等等真係大滿足😌.🌟熱薑母茶 (+$6)冬天第一時間就係睇下滋養系列有冇啱飲 呢杯薑母茶好重薑味 又唔會太甜☕係女士們嘅恩物 飲完之後全身暖晒好養生.🌟冷泡茉香綠茶 (+$3)食辣野亦都好想飲d解渴飲品🍵呢個冷泡茉香綠茶夠清香就啱晒啦
屋企附近有間新開張嘅台式餐廳😳
最鐘意試新野嘅我就急不及待同埋媽媽去落黎食個lunch😛

呢度嘅午市套餐主要係小炒 份量十足 啱晒大食嘅朋友
而且仲包左珍珠米白飯 只要加$5就可以轉做滷肉飯

🌟香辣干鍋牛肉 (跟爐) ($61)
香辣干鍋牛肉 (跟爐)

估唔到午市嘅小炒都跟爐上
牛肉鬆軟得黎又有鑊氣👍🏻

有個火爐烘熱 就算冬天都唔驚好快就凍晒
🌟麻辣烤魚 (跟爐) ($66)
麻辣烤魚 (跟爐)

鐘意食烤魚嘅朋友就要試下呢個!🐟
大大條魚用火爐上 條魚仲有走油
食落唔係好辣 所以好啱晒怕辣但又想食辣野嘅人

魚肉亦都夠嫩滑 再加埋啲芹菜、蓮藕、大豆芽等等真係大滿足😌

🌟熱薑母茶 (+$6)
冬天第一時間就係睇下滋養系列有冇啱飲
呢杯薑母茶好重薑味 又唔會太甜☕
係女士們嘅恩物 飲完之後全身暖晒好養生
🌟冷泡茉香綠茶 (+$3)
食辣野亦都好想飲d解渴飲品🍵
呢個冷泡茉香綠茶夠清香就啱晒啦
去將軍澳搵吓有咩好食,今次去到寶琳,新都城中心有間新開張食台灣嘢嘅精選午餐勁多選擇,點了一個飯餐加一個麵餐,麵餐可選擇刀削麵或陽春麵,我就揀了刀削麵來試,而跟餐還有熱飲或加錢轉凍飲▶️台灣滷肉飯 - 滷肉份量好足,滷蛋滷得入味,飯底口感軟糯,十足十糯米飯一樣,呢個比較特別,撈埋滷肉一齊吃最惹味,一向冇飯癮嘅我都把飯吃清光▶️招牌台灣牛肉麵 - 牛肉食落無渣有嚼口,紅蘿蔔燜得軟稔清甜,紅燒湯底有點油,勝在牛味濃,原汁原味,刀削麵淋身夠滑,食落依然有咬口▶️餐飲都多選擇 - 個人推介冷泡烏龍茶總結:食物選擇真係多,除主打台式食物,而一般茶餐廳嘅食物都可供選擇,比較多元化!

▶️餐飲都多選擇 - 個人推介冷泡烏龍茶

午餐