2019-07-12 275 浏览
人哋話馬鞍山係美食沙漠,其實沙田都係一樣。以為河畔花園以為好多嘢食,嚟食去都係車仔麵🤔一係就係茶餐廳,啱啱好耐冇行過麗豪酒店見到有一間叫做台軒台式野,係間酒店入面。望入去好似都整整齊齊,就同女友行入去跟住打開個餐牌見到都多嘢選擇嘅。於是就點在一份甜品同埋一份雞飯嚟試下,來到味道都ok唔錯,其實環境都尚算坐得舒服丶光線充足有溫和感。但係冷氣非常之熱因為冇得調較🤔 而且我覺得員工嘅招呼麻麻地。不過都算係一間坐得舒服嘅餐廳
不過都算係一間坐得舒服嘅餐廳

2018-12-17 564 浏览
一間屬於麗豪酒店既台式食店不過水準絕對沒有酒店質素一至五係有午市套餐不過今日係星期六只有單點而且另收加一服務費所以都冇叫到野飲叫一款食物會送2款小食不過小食都係凍既 豆腐比較硬身 花生🥜淋左麻麻地海帶亦都係普普通通隨餐仲送一個紫菜湯不過感覺真係紫菜加肉碎加熱水所以我都係食左啲紫菜就算叫左牛肉麵同平時食開既台灣牛肉麵吾同佢選用左牛展麵質都算吾錯不過同台灣食既比較仲差一段距離另外叫左鹽酥粒粒骨肉燥飯的確差不多粒粒都係骨肉就真係比較少但都算炸得吾錯反而肉燥就吾夠味不過肥肉比平時食開既少所以都算合格店舖面積比較少但係都幾多人食特別係遊客多因為始終都係酒店樓下
一間屬於麗豪酒店既台式食店

特別係遊客多
因為始終都係酒店樓下
2018-12-15
2018-12-02 338 浏览
This place can satisfy your Taiwanese food cravings! Despite it being a hotel restaurant, their lunch sets are very affordable, with the 肉燥飯 and half boiled egg which comes with a XL sized bubble tea at less than $60! Out of all, the bubble tea tastes the best, comparing to the top bubble tea establishments in HK. However, the food is a bit disappointing and isn’t anything special. Unfortunately, the service can be a bit hit or miss with the waitresses sometimes yelling at you.

• 珍珠奶茶
2018-11-29 295 浏览
Tea time 食呢間,選擇唔算好多,不過勝在菜式唔太 common ,唔使成日都果幾味。我楝左 Set C, 可選黑麻油雞翼 or 麻辣豬耳 or 雞腎 然後拚酸菜湯餃子,仲有餐飮,共計 $42,平民Tea 來講算中價了。不過環境真係唔錯的,落地大玻璃,配上卡位,另一邊都算是靚裝。重點係 tea time 冇乜人,所以等食期間都係一種享受,可以放空一下.......黑麻油雞翼兩隻,正常 size 正常味道,唔會太咸亦唔會太甜,冇乜麻油香。唔難食但又讚唔出,普通過普通的雞翼,合冇要求人仕食用。酸菜湯餃子餃子隻隻都反艇,底層仲有好多一間間紋,令人想起超市急凍的餃子,勁 hea 。食落皮厚的,內饀都多,而且餃子有成五六隻,夠飽肚。驚喜位置在酸菜,似自家秘製,湯底夠清又酸酸地,仲有不少靚生菜,加曬分餐飲珍珠奶茶唔會太甜,但是奶多了點,師傅重手左。超大杯,足足 hea 左成個鐘,冇乜人又唔趕客,一流啦!

酸菜湯餃子

食落皮厚的,內饀都多,而且餃子有成五六隻,夠飽肚。

餐飲珍珠奶茶唔會太甜,但是奶多了點,師傅重手左。
超大杯,足足 hea 左成個鐘,冇乜人又唔趕客,一流啦!

2018-05-18 635 浏览
朋友住附近,之前見酒地下開了這間台灣餐廳,已經話想試一試。今天趁lunch有時間就來了試。大約中午十二時多,來到的時候還有幾張空枱,不用等位進入餐廳時係自己找位置坐下的。😥不知是不是太忙。。。食物方面,選擇也算多。有飯,麵,小食,甜品等等點飯,麵會有前菜。係硬的豆腐同海帶之類的東西。麻麻地。。🙊叫飯的話還會有紫菜湯。我沒有喝過,但朋友說普通。我點的是 溫泉蛋肉燥麵。個人認為溫泉蛋不好吃,沒有蛋味。去台灣便利店買的會好吃點😂麵和肉燥就還好,麵質地適中,唔會太淋。朋友點的是雞排肉燥飯。雞排係新鮮剛炸好,我偷食了一塊,不錯肉燥飯就有點失色。。不像在台灣吃那些。可能加小小汁會好一點。太dry了飲料選了珍珠奶茶。味道正常但珍珠有點硬。食完這一餐。$150埋單,又真係不能期望太多的。😂
朋友住附近,之前見酒地下開了這間台灣餐廳,已經話想試一試。
今天趁lunch有時間就來了試。
大約中午十二時多,來到的時候還有幾張空枱,不用等位

進入餐廳時係自己找位置坐下的。😥不知是不是太忙。。。

食物方面,選擇也算多。
有飯,麵,小食,甜品等等

點飯,麵會有前菜。
係硬的豆腐同海帶之類的東西。
麻麻地。。🙊

叫飯的話還會有紫菜湯。
我沒有喝過,但朋友說普通。

我點的是 溫泉蛋肉燥麵。
個人認為溫泉蛋不好吃,沒有蛋味。去台灣便利店買的會好吃點😂
麵和肉燥就還好,麵質地適中,唔會太淋。

朋友點的是雞排肉燥飯。
雞排係新鮮剛炸好,我偷食了一塊,不錯

肉燥飯就有點失色。。不像在台灣吃那些。
可能加小小汁會好一點。太dry了
飲料選了珍珠奶茶。
味道正常但珍珠有點硬。

食完這一餐。$150埋單,又真係不能期望太多的。😂

2018-05-18
2018-02-14 470 浏览
今天在麗豪酒店樓下臺灣式小店吃午飯,剛下了單,就來了來位電工師傅説要拆炸爐,我點了一些食物還沒做好,店里人也不多,為什麽不把已經點好的餐做完,大酒店是這樣管理的嗎,令人費解,我只好放棄用餐,用腳投票。
2017-12-01 542 浏览
成日駕車經過新發現開左間食台灣野,係麗豪酒店嘅轉角位,原先諗都唔會平啦! Happy Firday Lunch就去左食,係門口睇左Menu價錢亦算合理,一班同事走入內,六人枱剛好但冷氣就唔夠,裝修都精采連櫈亦好特別。 我地各自選左幾款套餐,有飯又有拉面台灣地度小食添。台式炸雞扒拉面,細心位將炸雞扒同拉面分開上,亦送上小食海帶同肉燥。感覺良好但味道就驚喜,因為碗湯面,白雪雪但食落有好夠味而面質又剛剛好,軟滑適中。另外其他同事亦選肉燥溫泉蛋拉面 她們也相當滿意。黑麻油雞亦肉燥拉面,雞亦三隻入晒味。可加$18 要杯台灣飲品,推介珍珠奶茶,柚子愛玉冰同埋芋香珍珠奶茶!

我地各自選左幾款套餐,有飯又有拉面台灣地度小食添。

另外其他同事亦選肉燥溫泉蛋拉面 她們也相當滿意。

黑麻油雞亦肉燥拉面,雞亦三隻入晒味。

可加$18 要杯台灣飲品,推介珍珠奶茶,柚子愛玉冰
同埋芋香珍珠奶茶!
2017-12-01
2017-10-30 578 浏览
麗豪酒店有不少食店,品質都是一般的。今次試吃新店 - 台式美食餐牌上很多吸引的圖片,選擇困難症的我又發作了幸好一班朋友一起order,可以試試不同小食。而每人就叫午餐,包括湯麵或是飯。有花枝麻將湯麵、台灣牛肉湯麵、雞翼肉操飯、流心蛋肉操湯麵、韭菜盒、小籠包、白灼生菜、煎餃、炸豆腐、炸蜜糖甜番薯等。總括來說,麵質幾好,不會太硬或過軟,而花枝麻将很香,配合花枝很夾流心蛋炮製時間剛好,合如其名。肉操味道亦不太鹹。可是最出色的牛肉麵的牛肉就不合格了只是一般看似牛展,肉質比較硬,不會再食了小籠包好一般,餃子亦厚皮唯一炸豆腐幾好味
餐牌上很多吸引的圖片,選擇困難症的我又發作了
只是一般看似牛展,肉質比較硬,不會再食了
小籠包好一般,餃子亦厚皮
唯一炸豆腐幾好味
午餐
花芝麻醬湯麵
炸豆腐
2017-09-23 590 浏览
睇Menu印得靚靚哋 食物相片&價錢都吸引,就入黎試下啦飲品叫香芋珍珠 味道可以,珍珠入口溶溶地嘅感覺 之但係珍珠煮得唔夠透。第一道上嘅雞排麵 - 雞排咬落鬆散 無意慾追住食 個麵都幾淋Pat Pat 唔爽口呢個OK 包好夠熱 都Juicy 包底有芝麻 食落脆脆哋有咬口吐司份量都算多 兩個人真係食唔哂 上碟賣相好求其吐司條有蜜糖&花生醬 勉強OK
睇Menu印得靚靚哋 食物相片&價錢都吸引,就入黎試下啦

吐司份量都算多 兩個人真係食唔哂 上碟賣相好求其
吐司條有蜜糖&花生醬 勉強OK

2017-09-10 495 浏览
估唔到喺沙田區都搵到台灣嘅味道。 餐廳面積唔算大, 但係價錢合理, 環境又舒適, 最重要係餐牌上嘅食物, 真係可以令我感受到台灣嘅感覺。今次食嘅係早餐套餐A, 裏面有煎鍋貼兩隻, 鹵水豆腐肉燥飯, 豆漿(凍飲加三蚊3), 份量亦都唔算少, 食完個早餐之後, 簡直可以唔使食午餐。不過都有值得一提嘅地方, 可能餐廳面積細, 侍應 會不停咁問你可以收碗未, 即使你係未食曬。另外咖啡裏面嘅冰亦太多, 令到杯咖啡水汪汪, 冇咩㗎啡味, 不過飲品 對我嚟講唔算係重點, 水準可接受啦
呢間台軒前身係手信店,即係賣下電話卡呀,“名錶” 果隻啦,手信店執左後都空置左好耐,終於開間食肆造福下街坊。始終店舖面積大細,坐得比較迫,都冇計啦,唔同附近嘅月光光坐得咁舒服。講大家最關心嘅嘢食啦,其實幾好食,份量又好大份,我同老婆一人一個麵 (牛肉麵同肉燥旦麵,仲有前菜送),驚唔夠再加個小食(花枝餅),但食碗麵都飽得不得了,差啲食唔落個小食。掉轉你試下去附近差唔多時間開張嘅台灣菜食?價錢貴一截,又難食,仲分分鐘要去麥記再食先夠飽。但反而果間門庭若市喎。不過我想講呢,咁大間酒店竟然一坐低同人講唔供應水,要加十五蚊買台式飲品,真係非常小家,呢間酒店咁多間食肆係得呢一間係咁。可能真係坐位太少佢想人消費多啲,但咁做比人嘅觀感實在太差了。