因為朋友推介而去,一共三個人,落完我張單就截左,係度處理外賣單,成10幾杯,我另外兩個朋友勁無奈,店員話要等40分鐘就冇叫。跟住等拎野飲,三個女店員不斷講粗口,態度勁差,明明我張單早過果張10幾杯嘅外賣單,居然整左佢地先。拎野飲又要比錯2次,明明係個店員遞比我,但態度又差咁話我「係你快左,拎左人地杯野飲」。三個店員態度勁差,做野太慢,不斷講粗口,埋怨客人太多,推卸責任,感覺佢哋不停將問題轉移到客人身上面。
成日經過呢間台式飲品店,終於有機會試吓佢嘅手調飲品,一直都知道呢間黃店好多人排隊,見今日時間尚早唔使點等終於可以飲吓叫咗個蜂蜜綠茶加芋圓,本來想試白玉珍珠不過因為太早未有得食!杯嘢飲嘅性價比好高 😍雖然甜度係固定嘅因為餐廳堅持用蜂蜜冇得自己揀,但整體來講甜度適中,芋圓口感煙銀,綠茶濃郁得來又唔會苦澀,調製得啱啱好,值得欣賞😽仲有少少黃色嘅地瓜圓,影相出嚟好靚,打卡一流👍🏻杯飲品仲唔使加錢就係大杯裝,真係好抵飲㗎!用料健康之餘又可以飲到綠茶同勁有口感嘅芋圓,超級滿足!下次可以試吓佢嘅其他飲品,撐下呢間有好多分店嘅黃店

2021-09-06 312 浏览
旺角行街經過依間台式飲品鋪頭,見好似幾有特色,又有好多人幫襯,就買杯黎試下,順便又可以解解渴。我叫咗杯經典水果茶,冰度同埋甜度唔得更改,店員同我講話無另外加糖,飲品嘅甜度係靠生果嘅甜度。攪勻後開黎飲第一啖,果然無令我失望,清清甜甜嘅感覺。因為加左熱情果,有少少酸,但飲落去好開胃。果茶裡面都加左生果片同埋果粒,我就最鍾意食佢嘅菠蘿粒。茶底係綠茶,唔太濃但茶味都好夠。店員都有推介佢哋嘅國王珍珠奶茶,下次再經過一定要試下😋

經典水果茶

店員都有推介佢哋嘅國王珍珠奶茶,下次再經過一定要試下😋

經典水果茶
  • 寶島經典水果茶
最近因為要忙屋企裝修嘅嘢成日都經過上海街砵蘭街一帶,意外發現呢間台灣手搖店,所有嘅茶都係即沖所以一般等候時間都比較長~但係佢嘅質素係你試完就知道點解值得等,真係非一般好飲🤣我嘅最愛係水仙桂花+百花香密+纖玉菓子唔會好甜,用菓子取代左珍珠,同樣有口感但係就感覺健康好多😋今次仲試咗佢新出嘅夏日系列,鳳梨厚奶,不過呢個就固定甜度冇得調,果肉係幾多既不過對我來講真係有啲太甜,仲要配左雪霜厚奶飲到一半就有啲「漏」🥴有少少失望🙍‍♂️但係我唔會因為咁而唔再幫襯,因為佢招牌飲品依然係我鍾情嘅,下次希望可以試埋佢嘅國王珍珠奶茶啦(*^_^*)
但係佢嘅質素係你試完就知道點解值得等,真係非一般好飲🤣
我嘅最愛係水仙桂花+百花香密+纖玉菓子
唔會好甜,用菓子取代左珍珠,同樣有口感但係就感覺健康好多😋

唔洗點介紹喇 大家見到呢條麻繩都知係咩喇😌呢個係佢既特色 毫無疑問已經係深入民心😂任何時候都係咁多人 尤其我地撞岩放工時間去啲人係輪住黎 店舖只係得兩個員工🥺感覺上唔多熟手 所以等候既時間都長好多😮店舖外有少少空間可以俾人坐低飲下野🪴個感覺有一種身處高山既茶座😂🍵天氣無咁熱既時候應該都係一個幾好既歇腳點👍🏼-🔸玉露青檸 青茶味道好香濃 由於我本身叫左走甜關係🙅🏼‍♂️所以更容易飲到茶既原味同香味 完全無被青檸味覆蓋🍵青檸味道好清新好有新鮮感 唔似係溝出黎個d青檸汁🍋同青茶簡直係夥伴 兩者都唔會搶去對方既味道💯-🔸凍頂烏龍+香醇鮮奶+國王珍珠 烏龍茶味好突出 唔會因為加左鮮奶後就只飲到奶味☕️係調教方面既平衡做得好好 同埋茶底真係教得好靚🤤好清晰飲到每種茶既原味 淨飲茶應該都會好出色👍🏼珍珠特別有咬口 而且似用黑糖煮 食到微微既黑糖香😳係一杯有靈魂既珍珠奶茶 😍-由於佢本身既茶底已經好好飲🤩所以基本上配搭唔出錯 成杯野都唔會有問題😂雖則等得有啲耐 但飲完之後覺得係值得既😌👍🏼-🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
唔洗點介紹喇 大家見到呢條麻繩都知係咩喇😌

雖則等得有啲耐 但飲完之後覺得係值得既😌👍🏼
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2021-08-02
2021-08-23 2798 浏览
噚日(22-8-2021 Sun)晏晝,同老公行完旺角,由於佢想飲嘢,但我哋身處朗豪坊附近,好似冇乜珍珠奶茶店,老公話咗呢座舊建築物睇有冇嘢飲,我哋咗到,見到水牌寫地下有間珍珠奶茶店,皇天不負有心人?咁我哋就喺喥買嘢飲啦,由於唔想太飽濟,所以都唔要有珍珠嘅飲品,我哋要咗:1. $30.00嘅松針芒果茶少冰呢個係松針綠茶+芒果果露,我唔係咁飲到綠茶味,只飲到淡但甜嘅芒果味,似稀嘅芒果汁,不過老公話飲到綠茶嘅甘.味道: 3分飲到中間,覺得啲冰唔似少冰,飲完兩杯後比較,冰嘅份量真係差唔多.2. $32.00嘅凍頂烏龍鮮奶茶少甜呢個有驚喜,兩隻味都飲到,啱啱好.味道: 5分服務:我哋買嘅時候都多人等, 我老公等咗16分鐘,都忍唔住同我講如果趕時間真係死得,話5個人整,都整咁耐,如果真係個工序製作需時,佢應該喺門面貼警語提示.最後,我哋等咗23分鐘至有.其他:不過佢哋嘅包裝幾貼心,用麻繩綁住瓦通紙做嘅座,令客人唔飲時容易啲拎,而且減少接觸,令啲冰唔會咁快溶晒.而且佢哋有賿紙黐住蓋同杯身,我諗係如果客人唔用飲管,唔使一手拎住個蓋嚟飲.

1. $30.00嘅松針芒果茶少冰
味道: 3分

兩杯冰一樣咁多

2. $32.00嘅凍頂烏龍鮮奶茶少甜
呢個有驚喜,兩隻味都飲到,啱啱好.

味道: 5分
松針芒果茶少冰同凍頂烏龍鮮奶茶少甜
松針芒果茶少冰同凍頂烏龍鮮奶茶少甜

服務:

其他:

2021-08-22
23 分钟 (外卖自取)
  • 凍頂烏龍鮮奶茶少甜
2021-08-10 592 浏览
朋友帶完我試新嘢食再試呢個新開嘅台灣奶茶茶底香濃而不澀,甜而不膩聽講,吃茶三千係喫茶小舖另一個頂級茶飲新品牌,從一開鋪就係台中爆紅,吃茶三千提供左6款自選基底茶種,都係精選台灣自有與契作茶園的茶葉而且係2021年全新升級乳品,採用左鮮乳坊嘅「A2β酪蛋白鮮乳」,即使乳糖不耐受嘅人都可以飲,簡直係鮮奶茶界嘅名牌茶飲!唔試唔知道,一試就愛上左
朋友帶完我試新嘢食再試呢個新開嘅台灣奶茶
茶底香濃而不澀,甜而不膩

唔試唔知道,一試就愛上左
2021-08-09 1137 浏览
聽聞係香港最好味嘅珍珠奶茶被熱烈地推介下,終於去試左甜度有3個選擇:完美(100%)/ 輕盈(50%)/油切(0% no sugar)冰量:正常冰/少冰/熱全部嘢飲一個size🧋國王珍珠奶茶$34紅茶+厚奶+國王珍珠茶 底 好 清 香!粒粒皆珍珠,極多又非常彈牙!叫左輕盈甜度,如果叫走甜,個茶應該會再濃d😗 下次試埋我最愛嘅仙草👀🍯水仙桂花蜜 $30 水仙桂花+白花香蜜叫左少冰+少甜(50%)淡淡桂花清香味,幾潤喉,熱應該都會幾好飲總括味道:9/10性價比: 8/10
聽聞係香港最好味嘅珍珠奶茶
被熱烈地推介下,終於去試左

冰量:正常冰/少冰/熱

總括
味道:9/10
性價比: 8/10
2021-07-28 895 浏览
「吃茶三千— 弱水三千 只願這杯好茶獻萃給你」個名已經好有文青味,近期係旺角上海618仲有少量室外座位、將軍澳、vwalk都開左店,有啲飲品only available in vwalk好似芋泥😮‍💨😮‍💨可惜試唔到芋泥就叫左佢地熱賣嘅國王珍珠奶茶-呢間幾好係佢有得間茶底+調味,雖然會選擇困難但對我嚟講可以唔洗成日走珍珠😂😂同埋勁好有手抽,成日拎到隻手凍晒😮‍💨___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ✨ 國王珍珠奶茶 $30 記住要搖混,幾好飲嘅茶底,欣賞佢地本身茶底係人地店嘅70%甜,所以飲落唔會膩,奶茶係近期飲過幾唔錯嘅茶底🤩國王珍珠就係細細粒嘅,比其他店嘅細粒食落冇咁煙韌,成杯飲落唔會話好飽🤤

可惜試唔到芋泥就叫左佢地熱賣嘅國王珍珠奶茶
___ ___ ___ ___ ___ ___ ___
✨ 國王珍珠奶茶 $30
2021-07-27 397 浏览
❤旺角 吃茶三千 @chichasanchen_hk🌸夏日炎炎,最適合飲啲冰凉清爽既飲品消消暑🌞𝑺𝒖𝒎𝒎𝒆𝒓 𝒔𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏 𝒊𝒔 𝒉𝒆𝒓𝒆 𝒂𝒏𝒅 𝒊𝒕'𝒔 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒕𝒐 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌 𝒔𝒐𝒎𝒆 𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝒃𝒆𝒗𝒆𝒓𝒂𝒈𝒆𝒔 𝒕𝒐𝒈𝒆𝒕𝒉𝒆𝒓🥂🥳當週適逢慶祝Anson Lo 生日,擺放左好多相片同生日牌,真係好有氣氛吖🥰👅鳳來厚奶 $38 【𝐇𝐢𝐠𝐡 𝐌𝐨𝐮𝐧𝐭𝐚𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐮𝐜𝐡𝐨𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞 & 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞🍍】▪︎吃茶三千被譽為係米其林星級台式茶飲店🌟 裝修走文青風,有不少打卡位😚茶底香濃出眾,啖啖鳳梨果肉,奶蓋質感比較輕身~ 整體不會太甜👍可以一試😊
❤旺角 吃茶三千 @chichasanchen_hk

👅鳳來厚奶 $38

2021-07-22 426 浏览
今日因為嚟m,所以唔飲得凍野,行咗好耐都唔知飲咩好,經過見到呢間吃茶三千一於試吓,嗌咗杯熱嘅熔岩黑糖波霸鮮奶👏🏻熱度啱啱好🉑唔會辣親又唔會太甜💛幾好飲🤣而且包裝都用心用麻繩包住方便攞
2021-07-22
午餐
⭐️【旺角】挽着吃茶三千,慢遊上海街618⭐️由台中進駐香港的台式飲品【吃茶三千】,旺角分店位於活化了【上海街618】大樓保育建築物內,店內環境亦很特別🤩,有一個小露天而且有木檯木櫈,算是一個小打卡位📸,而且份外有種文清的感覺📖。看到它們有季節限定新系列【鳳來季】~台灣金鑽鳳梨飲品🍍,起初有點擔心鳳梨會不會酸,因為之前在其他飲品店有不好經歷(我很怕酸😳),所以有點猶豫,最後還是點選了台灣金鑽鳳梨飲品😋。🌟另外店內亦有不少【Mirror】 Anson Lo盧瀚霆的相片,Anson迷可以去看看~⭐️【鳳梨系列Pineapple Series】👉【鳳來厚奶】鳳梨湯+玉露青茶+皇家厚奶 (HK$38)【季節限定150杯】High Mountain Pouchong Tea with Pineapple Juice and Mousse使用得獎茶「玉露青茶」做茶底🍵,帶有很香的茶味,配上充滿膳食纖維的台灣金鑽鳳梨🍍,一粒粒果肉,味如蜜甜而口感非常有質感,沒有罐頭水果味道,鳳梨味不會蓋過皇家厚奶🥛,整杯飲品攪均後,味道豐富,夏天飲都不會感覺太膩。📍【吃茶三千】Chicha Sanchen🇭🇰香港九龍旺角
⭐️【旺角】挽着吃茶三千,慢遊上海街618⭐️

⭐️【鳳梨系列Pineapple Series】

📍【吃茶三千】Chicha Sanchen
🇭🇰香港九龍旺角上海街618號地下G04D號舖
Shop G04D, G/F, 618 Shanghai Street, MongKok, Kowloon, Hong Kong

其他分店: 將軍澳|旺道28號Vwalk|尖沙咀海港城海運大廈
2021-07-11
15 分钟 (外卖自取)
2021-07-17 302 浏览
『吃茶』與普通話讀音『喫茶』的同音,原意思是喝茶。翻查資料好像是台灣大集團的子公司,一直專注研究茶類,在全球幾個國家都有分店。同事推介國王奶茶好飲,是和同事一起叫外賣,在他們的網站訂購,從旺角上海街送到九龍灣運費是$33,滿$300元有8折。送貨時間都算快,冰仲未溶添! 下單的時候不知道為什麼國王珍珠奶茶沒有了,我們自製這個combination! 選了皇家厚奶系列, Black Tea鳳眉紅茶 ,No Sugar 油切 ,加珍珠。(油切是台灣常用的日語詞,意思是濾油器。而經過炒作後的主要意思是脂肪被切斷。不過,有奶的飲品不要想多了還是會肥的)每一間新嘗試的飲品店去選擇無糖的時候都是個實驗,每間店鋪的調配的份量比例和選的茶類都影響味道,大多怕不下糖會影響出來太澀。談談這次選的厚奶系列,跟店員核實過其實就是等於國王了(但不明白沒有國王選的原因是什麼)。油切加上用黑糖煮過的珍珠甜度剛好,我猜他們是用全脂奶所以飲落很厚的,所選的紅茶茶底非常濃郁,後段有點一丁點回甘。 再來說珍珠的部分,他們選用傳統大粒版的,平常最怕吃到像車胎口感的珍珠...  雖然都算幾大粒,但咬感保持軟和糯,我覺得非常im
『吃茶』與普通話讀音『喫茶』的同音,原意思是喝茶。

油切加上用黑糖煮過的珍珠甜度剛好,我猜他們是用全脂奶所以飲落很厚的,所選的紅茶茶底非常濃郁,後段有點一丁點回甘。 再來說珍珠的部分,他們選用傳統大粒版的,平常最怕吃到像車胎口感的珍珠...  雖然都算幾大粒,但咬感保持軟和糯,我覺得非常impressive!

另外一杯是玉露青檸,跟鮮榨檸檬汁的味道很接近,很新鮮 so refreshing ! 如果在室外的話必定是夏天之選!
2021-07-15 218 浏览
係將軍澳試過一次,一直念念不忘😆係旺角開分店一定要試!順便行下個文青商場🤓呢度仲有露天座位不過就唔多 傍晚時分天氣冇咁熱同埋冇咁多人 都幾好坐嘅😚😚🧋國王珍珠奶茶鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠😋整體搭配合適👌🏻茶味濃郁清香😚不過話明厚奶 但飲落牛奶冇想像中咁濃厚😶茶的比例更多🤪珍珠煮得好煙韌份量都好足夠 唔會太甜 抵讚👍🏻呢間手搖店除左萃取茶嘅過程係噱頭外,文青包裝都係一大特色🥰好適合打卡🥳🥳好有日系茶飲嘅感覺🧋🧋唯一要彈嘅就係要等較長時間😂😂建議大家order完可以附近行下市集再返來拎😉

🧋國王珍珠奶茶

-吃茶三千🍃TGIF who is also feeling sweltering today? ☀️ Missing this nice and fresh tea accompany with a little succulent 🌵作為茶飲愛好者又點會放過任何一間茶飲店呢🤫呢間用萃茶機黎沖茶就算離遠都聞到陣陣茶香🍃水仙桂花蜜 ($30)水仙桂花 + 百花香蜜 (少甜)初初入口會有點平淡但再入口就會飲到 桂花香 + 茶底香濃清香中帶點回甘 加埋少少蜜糖完全冇假甜 / 化學味 可能真係想符合番「純粹原味」 果句slogan(?)但總之成個組合都係好清爽 同會飲到唔想停🍃而家望住張相又好想試埋佢其他茶🤤-📍吃茶三千Shop G04D, G/F, 618 Shanghai Street, Mong Kok
吃茶三千🍃

作為茶飲愛好者
又點會放過任何一間茶飲店呢🤫
呢間用萃茶機黎沖茶
就算離遠都聞到陣陣茶香

水仙桂花蜜

🍃水仙桂花蜜 ($30)
水仙桂花 + 百花香蜜 (少甜)

初初入口會有點平淡
但再入口就會飲到 桂花香 + 茶底香濃
清香中帶點回甘 加埋少少蜜糖
但總之成個組合都係好清爽 同會飲到唔想停🍃

而家望住張相又好想試埋佢其他茶🤤
📍吃茶三千
2021-06-12
15 分钟 (外卖自取)