2016-03-29
真係完全無諗過放假晨早六點半居然會坐係粉嶺食早晨囉!平時可能剛剛上床瞓乍!是關係粉嶺搭車去行山,所以文廸姐建議依度食。今日登高由粉嶺出發,收到風長華邨平台食肆將會被領展霸權全面收回,年尾死期前黎幫襯多次啦!朋友們都仲未到,咁我食先唔客氣喇。太陽蛋豬扒沙嗲牛出前一丁,第一次幫襯當然整個基本先啦。賣相井井有條,擺位得宜,香噴噴熱騰騰,good!太陽蛋豬扒沙嗲牛出前一丁,雖然麵條煮耐一點會入味一點,不過依個麵質對我黎講實在太腍喇,爽彈先啱我架。染成深色既滑溜溜軟棉棉麵條,湯汁味特濃,別有一翻特色,跟我阿媽煮即食麵一模一樣,泛起一絲童年回憶。豬扒味道唔錯,質感鬆多左一點點喇,過腍不過煎得香口,微微肉汁未算乾涸。自家沙嗲牛,略乸不過份,味道香而不濁,食得過,滿意既。大路普通辣椒油,微弱辣味帶少少香口,不過不失。金牌麵餐豬扒火腿牛肉太陽蛋出前一丁,第一眼已被深深吸引,似乎非常豐富,貪心又大食的我實中啦!$36 蚊勁平勁抵食呢,平過紅磡十蚊呀!湯底味道係出前一丁,但麵質完全唔似,粉口過腍又溶溶地,好黏嘴呢!似大江麵多過出前一丁。金牌麵有點失望,跟我想像差太遠。過份乸豬扒腍劈劈滑潺潺,薄切煎到乾硬鞋,
湯底味道係出前一丁,但麵質完全唔似,粉口過腍又溶溶地,好黏嘴呢!似大江麵多過出前一丁。金牌麵有點失望,跟我想像差太遠。過份乸豬扒腍劈劈滑潺潺,薄切煎到乾硬鞋,味道偏咸。勁乸牛肉質地跟豬扒同出一徹,味道就跟火腿一樣正常啦,最好味係天然太陽蛋,撈麵好好食啊。
碗麵完全唔掂,想搵辣椒油急救,但辣油無咩味又唔辣,可憐!最終都格硬全部食晒。食完朋友們剛到,但帶住隻狗唔坐得裡面呢,唯有齊齊轉坐露天啦。