2022-02-28
合興車仔麵今日一早約咗朋友行山,行之前梗係要食飽個肚先起行啦。咁我地揾咗冇耐就行咗入合興車仔麵食個午餐。由於係疫情期間,好少人選擇堂,但店外既外排隊買外賣既人係冇停過既。而係疫情呢段時間佢地都推出咗抗疫麵餐,好抵食!合興比食客揀餸既種類正常,而湯底方面就可以選擇清湯,滷水汁,腩汁同埋辣汁。行山之前我地都唔食得太油膩,廢事行行下要揾廁所,所以我地咗滷水油試下。 ps 我地見到有人叫咗大辣,湯底呈深紅色,而且睇落好杰身下,喜歡食辣既朋友可以試下!咁我自己就揀咗韮菜餃,芝士腸同埋豬大腸,而男朋友就叫咗芝士丸,滷水豆腐同埋豬脷。落單後十分鐘到就上枱啦。芝士腸品質正常。韮菜餃都算幾大隻,肉眼睇都見到佢好飽滿,食落韮菜味幾香,但入面有少少木耳絲,可能係為咗增添少少口感,但我覺得韮菜加豬肉已經係perfect match,有木耳返而冇咁好味。而豬大腸,品質好好,大腸入味之餘亦唔會太韌咬唔開,推薦大家食!而男朋友果碗,芝士丸正常。豬脷份量幾多,而且豬脷都幾厚切,厚得黎唔會太韌,幾好食。而滷水豆腐幾有驚喜,豆腐外皮有好香滷水味,豆腐本身亦散發好明顯既豆味。豆腐好新鮮,唔會一夾就散,推薦大家試下!男朋友仲
而男朋友果碗,芝士丸正常。豬脷份量幾多,而且豬脷都幾厚切,厚得黎唔會太韌,幾好食。而滷水豆腐幾有驚喜,豆腐外皮有好香滷水味,豆腐本身亦散發好明顯既豆味。豆腐好新鮮,唔會一夾就散,推薦大家試下!男朋友仲話第一次食車仔麵有擺盤,咁佢碗麵又真係擺得幾靚仔既。
麵既質素正常,滷水湯底唔要過咸,湯頭反而有少少甜味,而滷水亦好香,好好食!