2022-02-28 201 浏览
合興車仔麵今日一早約咗朋友行山,行之前梗係要食飽個肚先起行啦。咁我地揾咗冇耐就行咗入合興車仔麵食個午餐。由於係疫情期間,好少人選擇堂,但店外既外排隊買外賣既人係冇停過既。而係疫情呢段時間佢地都推出咗抗疫麵餐,好抵食!合興比食客揀餸既種類正常,而湯底方面就可以選擇清湯,滷水汁,腩汁同埋辣汁。行山之前我地都唔食得太油膩,廢事行行下要揾廁所,所以我地咗滷水油試下。 ps 我地見到有人叫咗大辣,湯底呈深紅色,而且睇落好杰身下,喜歡食辣既朋友可以試下!咁我自己就揀咗韮菜餃,芝士腸同埋豬大腸,而男朋友就叫咗芝士丸,滷水豆腐同埋豬脷。落單後十分鐘到就上枱啦。芝士腸品質正常。韮菜餃都算幾大隻,肉眼睇都見到佢好飽滿,食落韮菜味幾香,但入面有少少木耳絲,可能係為咗增添少少口感,但我覺得韮菜加豬肉已經係perfect match,有木耳返而冇咁好味。而豬大腸,品質好好,大腸入味之餘亦唔會太韌咬唔開,推薦大家食!而男朋友果碗,芝士丸正常。豬脷份量幾多,而且豬脷都幾厚切,厚得黎唔會太韌,幾好食。而滷水豆腐幾有驚喜,豆腐外皮有好香滷水味,豆腐本身亦散發好明顯既豆味。豆腐好新鮮,唔會一夾就散,推薦大家試下!男朋友仲
合興車仔麵

而男朋友果碗,芝士丸正常。豬脷份量幾多,而且豬脷都幾厚切,厚得黎唔會太韌,幾好食。而滷水豆腐幾有驚喜,豆腐外皮有好香滷水味,豆腐本身亦散發好明顯既豆味。豆腐好新鮮,唔會一夾就散,推薦大家試下!男朋友仲話第一次食車仔麵有擺盤,咁佢碗麵又真係擺得幾靚仔既。

麵既質素正常,滷水湯底唔要過咸,湯頭反而有少少甜味,而滷水亦好香,好好食!
2022-02-08 200 浏览
好耐無食過呢間車仔麵,主要係因為呢間飯市時間真係好鬼多人,不過終於忍唔住口去食。至從疫情開始佢已經做緊$42五餸麵,不過入到去比錢果陣個伙計都係照當左正價既五餸麵,所以一定要記得同佢講係要抗疫果個五餸麵。咁一碗就要咗雞翼、豬耳、豬腸、豬紅、雲吞。雞翼同豬紅都係正正常常無咩特別;豬耳好大舊,不過同時都好多毛;豬腸都唔會話咬唔開;而雲吞應該係用黎打邊爐既果種雲吞,唔好期望會係鮮蝦雲吞。不過真係好多餸,可以食到飽一飽。另外一碗就要咗豬腸、豬紅、冬菇、豬皮、牛柏葉。豬皮同牛柏葉都好爽口;而冬菇就好冧好入味。

2022-01-29
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2021-08-10 529 浏览
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好多人都話好食😋點知無諗過原來一樣餸都咁多,最後飽到呢。湯底一定要有辣,豬腸好味過豬大腸。下次會再食唔叫咁多餸唔叫麵😻😻
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好多人都話好食😋點知無諗過原來一樣餸都咁多,最後飽到呢。

湯底一定要有辣,豬腸好味過豬大腸。

下次會再食唔叫咁多餸唔叫麵😻😻
2021-07-10 389 浏览
朋友多次推薦我去呢間車仔麵檔,但位置唔就腳,所以未有機會食到。今日終於拎到visa入元朗國,當然去試試當地出名既車仔麵店。魚蛋:來貨嘢,冇咩特別,配上魷魚既辣汁當咖哩魚蛋食。牛柏葉:有咬口,唔會煮到太冧,唔錯。咖哩魷魚:我懷疑係咪咖哩,如果準確講似係辣汁多d……即使我忘記嗌辣度,用呢款汁咁撈都有同等效果,甚至比我朋友既小辣更加辣。魷魚爽口,係出面食唔到呢種感覺,所以呢個店鋪招牌菜真係值最高價位。埋單計數,加埋底係$57,晚餐黎講算可接受水平。

魚蛋:來貨嘢,冇咩特別,配上魷魚既辣汁當咖哩魚蛋食。
牛柏葉:有咬口,唔會煮到太冧,唔錯。
埋單計數,加埋底係$57,晚餐黎講算可接受水平。
必食豬腸 咖喱魷魚!我認為呢間車仔麵 係全香港少數堅持原始做法的👍無論顏色、香味 就係傳統喺街邊推車仔街邊士多 嗰隻風味 !我很希望 這種正宗味道 往後日子都可以得到傳承👍
無論顏色、香味 就係傳統喺街邊推車仔

外卖自取
2021-03-28 367 浏览
元朗出名多野食✌🏻✌🏻 今日一個人嚟食lunch啲時間又倉猝 所以最啱食車仔麵元朗呢間合興車仔麵 都好出名✌🏻✌🏻不過次次經過都係好多人排隊 🥲🥲今日等咗10分鐘左右就有位佢一睇餐牌 我就叫咗碗豬紅 豬腸 雞翼尖 粗麵本身想叫佢啲牛腩但係佢哋未整好🥲🥲D朋友話牛腩必食😋😋😋等嘅期間望吓呢度嘅環境小店一間 座位唔算闊 但係呢啲舊式嘅環境我都接受到✌🏻✌🏻✌🏻碗麵嚟到 個湯底比較淡 可能我比較鍾意食濃嘅嘢食 所以我覺得太清淡而雞翼尖都算入味 豬紅豬腸配搭都幾好不過下次我都唔會再去 因為個湯底真係唔適合😅😅😅
元朗出名多野食✌🏻✌🏻 今日一個人嚟食lunch
而雞翼尖都算入味 豬紅豬腸配搭都幾好
不過下次我都唔會再去 因為個湯底真係唔適合😅😅😅
2021-01-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
朋友帶咗我嚟佢話覺得元朗最好食嘅車仔麵,我咁耐都冇食過,今日就試吓啦。如果唔係住元朗,其實個位都唔容易搵。豬紅豬腸係我嘅車仔麵必點之選,朋友就推介我一定要試吓佢個咖喱魷魚!服務態度非常好👍好似圖中所見,份量係非常多,對女仔真係好難食得晒,但由於太好食,我哋都食晒。我叫咗小辣,比想像中辣好多😖而咖喱魷魚對我都係非常之辣,但係係非常惹味👍豬腸唔算太肥,係我鍾意嘅類型。豬紅都非常爽口。唯一一個唔好處,就係無奶茶飲😭對於新界西來講,我覺得佢個車仔麵真係可以稱霸。

如果唔係住元朗,其實個位都唔容易搵。

服務態度非常好👍

我叫咗小辣,比想像中辣好多😖
而咖喱魷魚對我都係非常之辣,但係係非常惹味👍
豬腸唔算太肥,係我鍾意嘅類型。
豬紅都非常爽口。

唯一一個唔好處,就係無奶茶飲😭
對於新界西來講,我覺得佢個車仔麵真係可以稱霸。
2020-06-28 503 浏览
1個人既浪漫😂 元朗呢間車仔麵唔係最平 但CP值最高🤩 雖然最少要叫三餸一麵 餸都唔算平 最貴有17蚊、12蚊、10蚊 菜類就9蚊 麵就11蚊 加埋都大約40蚊左右一餐 但勝在大大份 樣樣都好捉料👍🏻👍🏻 今次叫左豬腸、蘿蔔、豬耳、豬紅、米粉 仲有佢個辣汁 叫左少辣 都幾辣下😂 米粉好索湯汁 好好味 而佢d餸 豬腸豬耳都好有滷水味👍🏻👍🏻 豬紅又唔會一夾就散👍🏻👍🏻 不過蘿蔔爭少少 唔夠嫩口有點老🤔 但都可以接受 整體質素都唔錯 大家去開元朗都可以試下🤤👍🏻
2020-06-28
車仔麵又叫拿渣麵,但係拿渣麵唔一定要拿渣。如果有食過合興本店,你可能都會聽過老細個句:「啲牛腩/牛筋/豬腸/雞翼未得呀⋯⋯」說話未必好聽但係會睇到製作用心:雞翼煮得岩岩好漲卜卜唔係出面個種乾柴雞翼、豬腸好似𠺘過(豬)油咁彈牙又香口⋯⋯大約兩年前合興開分店,舖大啲又就腳啲所以就轉場,個個星期六都食食到而家。唔敢講同本店水準一樣但從來無令我失望。年少無知可能會鍾情深水埗文記個種爆炸式重口味,步入中年就覺得和階平衡是真理。來合興如果點牛丸水餃一類其實唔會有咩驚喜—可能仲會覺得貴,應該點嘅係「功夫菜」,即係滷水野。豬腸牛筋金錢肚豬紅係我嘅「定番」:豬腸、金錢肚彈牙香口無異味;牛筋絕對夠淋又入味;豬紅有「香辣」二字形容,同樣彈牙惹味。湯底夠熱,食麵湯唔熱不如唔好食。味道濃但唔會似好多車仔麵咁膩,配埋啲餸食就相得益彰唔會互搶,一啖又一啖真係停唔到。有人話必殺技係個辣汁,可惜我愛辣但食唔到辣只能夠微辣。辣汁係好刺激,食開辣實鍾意。上兩星期老細話自製左啲辣椒油,完全滿足左我呢啲辣度低嘅辣椒友。香而不太辣,想再減低辣度都可以。特別再提各位:重點在功夫野,即係要用心製作個啲。湯底都可以揀加滷水汁、香辣汁、

金錢肚牛孖筋豬肚香辣豬紅米粉滷水汁微辣

特別再提各位:重點在功夫野,即係要用心製作個啲。湯底都可以揀加滷水汁、香辣汁、腩汁、清湯。我揀開滷水汁加微辣,回味無窮又唔會俾辣味搶哂。

貴?用心野當然貴。兩個人食左$135,對比其他車仔麵係貴,對比拉麵就平。食得開心,百四蚊俾得起。
2020-04-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
金錢肚牛孖筋豬肚香辣豬紅米粉滷水汁微辣
2020-04-01 305 浏览
非常之想食車仔麵,行過元朗合興車仔麵,二話不說入去坐低,基本上招呼非常好,因為疫情關係,鋪面小人。立刻點一碗車仔麵,習慣食嘅蘿蔔豬皮 .. 等等。麵質鞋颯颯,豬皮一般,牛丸一般,蘿蔔正常甜。結論:一定冇下次🤦‍♀️🤷🏻‍♀️
2020-03-14 220 浏览
經常幫襯車仔麵,合興係元朗區嘅最愛,呢間係新店,比舊店闊落不少,坐得舒服,冷氣又夠,店外唔係街市,感覺乾淨好多。佢哋嘅出品一向材料多夠大碗又夠辣,俘虜咗唔少街坊同食客。平常點開五個餸的,今次下午茶輕手少少點咗四個餸,油麵,必食嘅彈牙咖喱魷魚,入味豬腸(唔係豬大腸),帶甜味嘅辣豬紅,爽口豬皮,大中少辣揀咗唔辣......因為官方設定魷魚係分上,碗麵唔要辣,佢嘅咖喱醬份量相當於大辣,唔駛再加,太辣又要身水身汗咁行出門口。
2020-03-12
2019-10-23 418 浏览
元朗好多人介紹這間車仔麪,吃完了我覺得沒有真的好好吃的感覺,如果真的要講的就應該是辣醬和人情味吧😂😂我點了两個麪,每人要點三個餸或以上,如果唔叫麪底就要四個餸以上l.魚皮餃+韭菜餃+魚蛋+豬皮+ 幼麵其實好明顯上述嘅材料都係入貨返嚟,魚蛋雖然係入咗返嚟,不過就值得一讚,因為佢真係以前個種有陳皮味,dd彈牙個種, 而家市面已經買少見少, 但係個豬皮就唔係我鍾意食嘅q彈型而係爽口嘅, 至於個面都係普通,無乜特別2. 豬腸+鹵水豆腐+雞翼+米粉個米粉唔係爽口嗰種, 但又唔係鞋口普普通通甘, 全部嘢都炆得入味嘅,入口即溶,無臭味或者唔新鮮其實總括兩碗車仔麵而言,真係冇乜特別,不過呢間車仔麵舖嘅特色係個汁, 可能太高期望嘅關係我又覺得冇乜特別,只係一味辣,無點食到辣香,所以我覺得可以一試,試完未必一定會愛上😂😂😂
l.魚皮餃+韭菜餃+魚蛋+豬皮+ 幼麵
2. 豬腸+鹵水豆腐+雞翼+米粉

2019-10-04 172 浏览
由於唔熟地頭,好難先搵到一間車仔麵,見到即入,點了三餸麵,全部都係菜加粗麵,要中辣清湯。湯清甜,但要讚的是辣汁,好怕D辣醬係齋油,竟然呢到嘅辣係有D韓醬式,辣味亦足,十分驚喜。
2019-10-04
2019-07-06 220 浏览
買外賣兩碗車仔麵,回家後發現一碗俾漏雞中翼,山長水遠叫我去拎過?又下次先拎?上次已計錯數,計多$5,結論係店員質素有問題,冇check,難道我下次外賣要揭開碗蓋做覆核?!
外卖自取
1K
2019-07-03 223 浏览
元朗區嘅車仔麵店,我地幾鐘意合興。合興車仔麵喺元朗有兩店,今次只係第一次黎新店,原來闊落咁多,而且感覺口味差異唔算大(我覺得呢邊冇咁辣)店內裝潢普通,約30個座位,枱面上放有餐具及點餐紙。餐牌供應一般車仔麵配料,例如魷魚、大腸、豬肚、牛坑腩、雞翼、丸餃、蔬菜等,定價每款9/10/15。可選配幼麵、粗麵、油麵、河粉、米粉、瀨粉。湯底分清湯、腩汁、鹵汁、香辣汁,辣度分微、小、中、大。每碗最少點三款配料,而淨餸則四款起。有啲配料去到下午茶時間多數沽清,例如餃、冬菇咁。香辣豬紅、雞翼、魚片頭幼麵、微辣香辣汁 $40豬紅係每次都會點嘅,有5至6粒,十分香滑,不易散開。魚片頭正常水準;雞翼兩隻,煮得夠腍,當然不及文記嘅招牌。幼麵煮得比一般麵店硬身,口感較爽。麵嘅份量都唔少,基本上男士都夠飽,而我三餸一麵啱啱好微辣香辣汁剛好過癮,唔會食到冒汗。金錢肚、豬耳、豬皮米粉、微辣鹵汁 $44配料份量幾大方,鋪滿成碗麵,金錢肚大件,煮得腍身。豬耳清脆、豬皮入味。之前都有食過咖喱魷魚,同麵分開上,醬汁甜辣,魷魚軟腍,都唔錯嘅。如果要再食,我諗我會黎分店喇,始終冇咁逼。
店內裝潢普通,約30個座位,枱面上放有餐具及點餐紙。

香辣豬紅、雞翼、魚片頭幼麵、微辣香辣汁 $40
微辣香辣汁剛好過癮,唔會食到冒汗。

金錢肚、豬耳、豬皮米粉、微辣鹵汁 $44