2009-04-27 77 浏览
望下吉野家月曆, 今月coupon係早餐烏冬免費飲品升級, 即由套餐的日本茶免費轉冷/熱飲品 (果汁, 特飲, 推廣飲品除外). 叫左牛肉烏冬, 因為比牛肉飯多左昆布, 獅子狗卷及鳴門卷, 牛肉份量相應減少, 而且牛肉浸係湯內, 不像牛肉米粉會將牛肉另放碟上, 故牛肉味會浸淡 烏冬一向軟軟的幾好食, 帶少少煙韌 湯底係淡味的豉油湯, 再帶多一份甜味 選了凍檸茶, 因太耐無飲, 唔記得吉野家的凍檸茶係無檸檬的, 像雀巢罐庄檸茶的味道, 而且偏甜, 所以下次都係叫回凍啡/ 凍奶茶較好

烏冬一向軟軟的幾好食, 帶少少煙韌
湯底係淡味的豉油湯, 再帶多一份甜味
牛肉烏冬
牛肉, 昆布, 嗚門卷, 獅子狗卷, 洋葱
凍檸茶係無檸檬的
2009-04-25 10 浏览
lunch和老媽子到吉野家吃個簡單午餐, 分別叫了一個細雞及細牛飯, 多汁.飯粒軟熟有黏力, 但不會過淋或太濕, 好ok~雞肉一貫的沒雞味, 不過呢個價錢也不能要求有靚雞, 只能以濃而惹味的雞汁搭救~牛肉沒啥特別, 就是很薄很薄的, 如果可以厚返少少會好d~總括而言, 簡單而抵食~
lunch和老媽子到吉野家吃個簡單午餐,

分別叫了一個細雞及細牛飯, 多汁.

飯粒軟熟有黏力, 但不會過淋或太濕, 好ok~

牛肉沒啥特別, 就是很薄很薄的, 如果可以厚返少少會好d~

總括而言, 簡單而抵食~
細雞飯
細牛飯
細雞飯
細牛飯
2009-02-19 5 浏览
現在牛肉飯早餐及下午茶做返舊價 $15 肥牛水準依然無變, 依然夠稔唔會韌, 唔會煮得過火, 未試過失準; 仍然覺得牛肉飯的牛肉比這兒火鍋的牛肉好食 飯就有時偏稔, 落多左水 配料洋葱亦煮得好入味 記得叫"多汁", 會另附一碗仔牛肉汁, 咁就唔怕唔夠汁撈飯啦
現在牛肉飯早餐及下午茶做返舊價 $15
飯就有時偏稔, 落多左水
配料洋葱亦煮得好入味

2008-11-22 4 浏览
早前天氣稍涼,主人有點兒想食火鍋,但是奴隸獸覺得食火鍋實在是一件麻煩事,沒有太大興趣,(真是可惡呀!)不過仍然陪伴著主人去『吉野家』食了一份日式牛肉火鍋(HK$48)。肥牛肉雖然夠腍有『牛』味,但還沒有達到入口融化的口感,只得個『肥』字,其它配料不算多,總體味道只是普普通通,味噌湯亦有點兒過鹹,唯一是白飯及烏冬的份量足夠,確保可以食得飽飽。

日式牛肉火鍋套餐
日式牛肉火鍋
2008-09-18 2 浏览
早幾日見其他食友posted 出黎張相明明有2大塊魚, 但係我今日買只係得一塊, 即刻覺得好唔抵~~~味道只係一般既鰻魚飯, 加上係外賣, 味道一定會有差異, 不過整體都好過以前食既雞飯, 如果啲汁無咁甜會好好多, 同埋唔明點解啲菜要落過 "蜆" 汁, 唔落清啲會好啲.$35 都幾貴, 試過就算
$35 都幾貴, 試過就算
2008-08-16 14 浏览
暑假都有學生餐好多菇我指份量同種類都多有金菇,草菇,仲有其他唔識叫...@_@個湯幾好飲淋完雨天氣凍凍地食真係好...有一個jelly做甜品比左朋友食但係我食返人地d泡菜我覺得幾好食..
暑假都有學生餐

好多菇
我指份量同種類都多
有金菇,草菇,仲有其他唔識叫...@_@
個湯幾好飲
淋完雨天氣凍凍地食真係好...

有一個jelly做甜品
比左朋友食
但係我食返人地d泡菜
我覺得幾好食..
2008-08-06 19 浏览
六月廿五日(三)今日打八號風球,但十一點幾落左,都係要返工,老婆過左黎同我食飯,由於佢已經食左d野,所以無去原本想去藍天使去左吉野家就算~牛肉煎雞雙拼飯一貫水平,又大份又好食~餃子雞翼賣相睇落幾好,而且仲無骨,但食落雞肉係微波爐即食雞肉串味道,好罐頭Feel,雖然叫燒雞翼,但皮一D都唔脆,似用燒汁黎鹵雞翼多D,失望~蜜桃椰果賓治都幾香幾好飲,椰果亦幾多,但要加成$6一杯又唔係太值味道3.5
六月廿五日(三)

牛肉煎雞雙拼飯

一貫水平,又大份又好食~

餃子雞翼

蜜桃椰果賓治

都幾香幾好飲,椰果亦幾多,但要加成$6一杯又唔係太值

味道3.5
雙拼飯餐+餃子雞翼
餃子雞翼
2008-06-25 6 浏览
六月十五日(日)今日又黎吉野家食Lunch,因為尋日換唔到銀包心有不甘,今日一定要得到佢!尋日食得太多飯,所以只叫左個牛肉煎雞雙拼飯、烏賊餅同鯖魚~ 雙拼飯同烏賊餅尋日講左,只講今日新試鯖魚~鯖魚(+$10)鯖魚其實都推出左唔小日子,但始終唔大有好感,因為之前見過煙三文魚係係個膠袋度唧出黎加熱,感覺唔太好~ 因為見到網上有網友話唔錯所以一試~ 其實係日式食店不時都會點鯖魚,都幾鐘意鯖魚味道,估唔到吉野家尼舊都幾好食,舊魚魚骨起得非常乾淨,唔使驚食到骨,雖然無豉油但亦唔會唔夠味,仲覺得D魚肉都幾滑,食落亦無食罐頭感覺,不錯~$10一件好食鯖魚真係唔錯,以後又多一個選擇~食夠$50終於換到銀包,有得食仲有野送真係抵抵抵~
六月十五日(日)

鯖魚(+$10)

$10一件好食鯖魚真係唔錯,以後又多一個選擇~
食夠$50終於換到銀包,有得食仲有野送真係抵抵抵~
雙拼飯+烏賊餅+鯖魚
鯖魚
贈送銀包
雙拼飯+烏賊餅+鯖魚
鯖魚
贈送銀包
2008-05-02 2 浏览
四月廿九日(二)想食番D好D既野,於是去左龍翔中心度搵食由於下午茶時段,揀左個人認為最抵既吉野家黎食$15一碗高質素牛肉飯連餐飲又飽肚又好食 價性比之高真係無其他地方做得到叫多碗牛汁令牛肉飯既飯更加有味~以前都會唔鐘意日本茶改汽水宜家人大左可能重多左健康反宜覺得連茶仲好真係又好味又抵 可惜三點先有得平~下午茶都唔會減小份量先正!!!唔似得茶餐廳炒粉麵下午茶平左但細左咁半厄人味道分4.5
四月廿九日(二)
想食番D好D既野,於是去左龍翔中心度搵食

由於下午茶時段,揀左個人認為最抵既吉野家黎食
$15一碗高質素牛肉飯連餐飲
又飽肚又好食 價性比之高真係無其他地方做得到
叫多碗牛汁令牛肉飯既飯更加有味~
以前都會唔鐘意日本茶改汽水
宜家人大左可能重多左健康反宜覺得連茶仲好
真係又好味又抵 可惜三點先有得平~
下午茶都唔會減小份量先正!!!
唔似得茶餐廳炒粉麵下午茶平左但細左咁半厄人
味道分4.5
牛肉飯、牛汁、日本茶
牛肉飯
牛肉飯、牛汁、日本茶
牛肉飯
  • 牛肉、牛肉同牛肉
2008-03-31 10 浏览
之前一直都想附近有間吉野家可以買牛肉飯返屋企食,早排終於有一間係龍翔中心開張,非常興奮!今次都係第一次幫襯,仲一連兩日幫襯佢添~前日買了特盛牛肉飯餐($31)試試如何特盛,發覺牛肉份量的確不小,滿足到一時食牛肉既慾望=)但太耐無食過大牛肉飯,比較唔到係咪多左....牛肉質素方面一貫的有牛味、嫩滑,正!!!今日則同老婆去左食下午茶雖然尋日食完,依然意猶未盡,都係叫左牛肉麵($16)。老婆則叫了牛肉昆布烏冬($16),飲綠茶及橙汁汽水(+$2)牛肉麵本人最愛,因為鐘意食麵多過飯好多。牛肉碟上,配合牛肉汁及出前一丁麻油麵,非常美味。牛肉昆布烏冬麵鼓湯底,配合昆布,較有拉麵店烏冬feel。但牛肉沒有分碟上。烏冬未算彈牙。餐飲方面綠茶好像比以前稀,整體感覺滿意~另想回應一下一面,金菇其實愈煮得耐只會愈韌~ ~"

今次都係第一次幫襯,仲一連兩日幫襯佢添~

但太耐無食過大牛肉飯,比較唔到係咪多左....
牛肉質素方面一貫的有牛味、嫩滑,正!!!

今日則同老婆去左食下午茶

牛肉麵

牛肉昆布烏冬

餐飲方面綠茶好像比以前稀,整體感覺滿意~

另想回應一下一面,金菇其實愈煮得耐只會愈韌~ ~"
2008-02-28
終於去試吉野家火鍋..一個人食..好飽..見它個樣細細的..以為唔飽肚..哈"好味道`
終於去試吉野家火鍋..
一個人食..好飽..見它個樣細細的..
以為唔飽肚..哈"好味道`
2008-02-22
晚上與男朋友去食,等左陣就有..岩岩開始食..就俾我見到d菜燒焦了..d材好似少左.. 服務生好似怪怪地..整個火鍋一人食ok..^^\"
晚上與男朋友去食,等左陣就有..
岩岩開始食..就俾我見到d菜燒焦了..
d材好似少左.. 服務生好似怪怪地..

整個火鍋一人食ok..^^\"
2008-02-03 8 浏览
再次食火煱,今次較失望,因金菇尾無切開,一大抽連住,即使滾好耐都好難咬散唯有全抽扔掉,好浪費我跟朋友一人一煱,大家都無食到金菇
唯有全抽扔掉,好浪費
我跟朋友一人一煱,大家都無食到金菇

2007-12-26 2 浏览
第一次食火煱($42),用料夠新鮮及乾淨,肥牛亦好靚,不會太多肥肉最開心係食到靚靚烏冬,軟軟的,好煙韌雖然無其他快餐店咁多肉類,但因吉野家食材最乾淨,食得夠放心,故已成為心目中的火煱首位
最開心係食到靚靚烏冬,軟軟的,好煙韌

2007-12-05
之前睇電視勁推介話皮1d都唔肥但呢個塊皮有肥wor同埋唔脆1d雞味都無賣相唔吸引
之前睇電視勁推介
話皮1d都唔肥