2019-08-16 275 浏览
以前都唔寫食評,但太嬲。話說有啲趕時間,索性去買小食,點知。。。等咗半小時都未得。所以去咗處理緊要事先,離開前才剛開始燒我點咗嘅食物。特登揸車返到鋪頭拿外賣,店員反而講:「點解咁耐?」這就是所謂服務態度。店舖整串燒慢要等並沒有事先講明。如果等得耐係好食都唔介意,但啲食物又咸又苦,調味料重且燒焦,十分失望😞!!牛舌邊燒到好燶。雞軟骨超淋,唔脆又苦,有機會係烚完是旦燒幾下,出面求其一間放題店絕對都燒得比佢好食。
牛舌邊燒到好燶。
外卖自取
2018-03-23 1218 浏览
屋企附近食到冇野好食,去左聯和墟叫外賣。酸辣粉- 酸辣.紅薯粉.微辣.韮菜.微辣。粉量很大,花生很脆;湯底叫微辣,但完完全全唔辣,只有酸,好在湯底一d都唔油。哩個價錢哩個份量好抵食。食得辣既朋友記得叫高幾級辣🤣串燒- 牛利.粟米.雞脾菇.牛柳粒.多春魚.叫既全部都係bb辣,但就比酸辣粉既微辣,辣好好好多!牛利燒得岩岩好,唔會過火;粟米意外地幾甜,儀加好多粟米都冇咩味;多春魚唔會腥,亦係正常size;牛柳粒個人覺得肥左d,但朋友覺得肥瘦夾雜先好味。串燒最主要係燒既時間同調味,哩2東樣佢都做得好好👍叫外賣既話,燒好左仲會打電話通知你。酸辣粉既價錢同份量係成正正正比;串燒價錢同質量又係正正比。值得再去幾次!
屋企附近食到冇野好食,去左聯和墟叫外賣。

2017-09-26 1092 浏览
呢間串燒店印象開好夜,岩晒d食宵夜的人士。雖然唔係款款都做得非常好食,但以呢個價錢,有呢個質素算係咁,絕對可以頂到串燒㦩的,我覺得佢地d蔬菜燒得不錯,但記得叫少辣或超少,蔬菜吸辣得好勁,比起其他辣好幾倍,燒波蘿都好juicy,大件(是四份之一個波蘿上)茄子超好食,好多調味料,夠晒味,次次叫兩碟的,相比之下燒肉,如燒雞翼, 燒雞軟,墨魚咀等等就比較失色,但都算係水準之內的!另外佢地也有粉面賣,有酸辣粉,如果唔夠飽可以填肚
另外佢地也有粉面賣,有酸辣粉,如果唔夠飽可以填肚
2017-08-23 699 浏览
一個人响聯和墟唔知食乜嘢好,諗起可以去食d平時帶住小朋友唔太適合食嘅嘢,就走左去食串燒,份量食多食少都得,最後揀咗今日推介既燒鮑魚、燒韭菜、雞中翼,魷魚鬚及燒菠蘿!味道可自選辣或不辣,再選辣既程度,辣味亦可自選,我除咗燒菠蘿選了唔辣外,其他全選麻辣小辣😍第一口食了韭菜,超香辣,無諗過燒完仲咁有水份!加上食物燒時加入大量香料,好惹味,好有食重慶燒既感覺!鮑魚用咗澳洲鮑,細細隻但都好有咬口!另外必食燒菠蘿,燒完真係好甜多汁好好味!

燒韭菜
燒韭菜
2017-02-10 1420 浏览
20170209--是夜氣温寒冷,温度大約只有十度以下,無損我走到街道上玩Pokémon Go的心情,又心思思想吃宵夜,在冷清的街道上走來走去,不想去到過的店,最終選擇試點新意思--名串王。由於門面很小,不太顯眼,位置就在匯豐銀行側的路上。店子不大,我們早已想到點酸辣粉:酸辣粉小辣($18)+鹵肉($7)--家人點的酸辣,我嚐了一點湯,個人覺得酸辣比麻辣好吃,酸酸的,有醋的味道,開胃,鹵肉入味,正。下次我要叫麻辣湯底。麻辣紅薯粉中辣($18)+豬耳仔($6),本來是叫大辣的,店員提醒此店味道偏辣,建議中辣,幸好接受了店員的意見,因為真的辣到,不知從何開始吃,還是用匙小匙小匙慢慢吃,不會嗆到喉嚨,辣得過癮。豬耳仔和薯粉份量很多,沒有因為是宵夜而縮減份量,做正餐也夠飽肚。已經很飽,被店內相片吸引,加點了:雞翼串(2隻)$12--雖然是加單,但不到10分鐘也可上桌,雞翼小小的,但燒得剛好,不會乾身,雞肉嫩滑,雞翼灑上辣粉,中辣對我來說太辣,但還是覺得很美味。骨付肉($10)--比預期好吃,肉質新鮮,抵食。因為太辣,急急點了可樂$8,沒有我喜歡的無糖可樂。說到辣,用餐時有段小插曲,鄰座有三位青
由於門面很小,不太顯眼,位置就在匯豐銀行側的路上。
店子不大,我們早已想到點酸辣粉:
已經很飽,被店內相片吸引,加點了:
骨付肉($10)--比預期好吃,肉質新鮮,抵食。

因為太辣,急急點了可樂$8,沒有我喜歡的無糖可樂。說到辣,用餐時有段小插曲,鄰座有三位青年人,點地獄辣,店員再三提醒辣度偏辣,也沒有改變,他們辣得喝冷飲還不夠,最後要走到附近洗手間洗口,洗走口中的辣味,有位年青人嘴唇變了孖潤腸,廚房傳來一把聲音,不知是否老闆娘說,燒一店娃娃菜給他們解辣,非常有人情味的小店。自問愛吃辣,不妨到此店讓味蕾挑戰地獄辣吧。

埋單:$79,店子雖小,但食物味道出色,也吃出小店的人情味。相約家人下次到此吃正餐,嚐試更多燒物。是夜除了吃到美味的食物,還捕捉了3隻稀有精靈,收穫甚豐,心情大好。
2017-02-09
  • 燒雞中翼
2016-10-05 912 浏览
食左酸辣麵 $18+$7 白蘿白蘿白唔知點解有酸味後尾夾走哂啲蘿白酸辣麵 都幾辣 唔好以為係三哥個隻唔辣既味 其實係辣多過酸😂仲叫左幾串燒烤 燒烤冇影相唔講詳細佢啲燒烤似自己燒個隻味 唔重香料 唔會好似東北個邊落勁多味粉 so far 自己唔想燒又想食下燒烤野都可以黎 不過價格偏貴 咁。。。人地燒埋比你喎 算係咁啦~環境好迫 唔坐個身會hi到後面背隻留意返舖張冇酒牌 唔賣啤酒 但可以去對面便行店買酒過黎飲 唔會另外收費
食左酸辣麵 $18+$7 白蘿白
蘿白唔知點解有酸味
後尾夾走哂啲蘿白

仲叫左幾串燒烤 燒烤冇影相唔講詳細
咁。。。人地燒埋比你喎 算係咁啦~

環境好迫 唔坐個身會hi到後面背隻

2016-09-29
2014-10-24 1670 浏览
聯和墟真的有很多不太起眼的小食店..不過我就是喜歡這小社區的感覺..除了吃味道..還會吃到人情味^^'名串王'以我所知..開業不久..沒特別宣傳..純粹自己行過見到..'為阿b寫夠100篇'..當然要去試試.. 有吃串燒店經驗的都知道..一般叫了都要等..因即燒嘛..我現有身孕一肚餓就很難等..所以除了點多款串燒外..即時還點了'貴州傳統秘製湯鹵粉'..加了鹵薯仔(試試獨家餸)和豬腸..我知道不應吃辣..不過少少啦(我都只是能吃bb辣的一群吧)^^完全不辣不好吃的..粉底是晶瑩的紅薯粉..配上獨特酸辣帶鹵水味湯底..​難得辣+鹵水又出奇地夾~豬腸一向是我叫車仔麵的鐵腳..雖然明知肥又唔健康..但就是愛吃嘛..平時自己真的不會煮..太麻煩了..這裡的味道..不過不失啦..它們的秘制鹵水餸反而有驚喜..鹵薯仔和鹵肉..入味非常..特別是鹵薯仔..味道令人一試難忘..眼見以為這碗粉很細..但原來碗很深..和老公兩份吃都吃不完^^說說串燒部份..不得不讚這裡每位員工的用心和禮貌..或者就是鋪仔細細才可以與客人有交流吧..我們邊吃廚房姨姨邊問我們這隻辣OK嗎?若覺得不夠..下一款我幫你加辣..

聯和墟真的有很多不太起眼的小食店..

有吃串燒店經驗的都知道..一般叫了都要等..因即燒嘛..

粉底是晶瑩的紅薯粉..配上獨特酸辣帶鹵水味湯底..
​難得辣+鹵水又出奇地夾~

說說串燒部份..不得不讚這裡每位員工的用心和禮貌..
或者就是鋪仔細細才可以與客人有交流吧..我們邊吃廚房姨姨邊問我們這隻辣OK嗎?若覺得不夠..下一款我幫你加辣..整個過程就好像私房串燒餐一樣..很有為你而設的感覺..而且這裡上菜是絕對不用等很久的..有別於過往在其他串燒店的情況..

有吃過串燒的..都一定知道..點呀點..每樣十數二十元..很快就會點了很多..我和老公說今餐豁出去啦..就著就著就會吃得不痛快..想吃就叫我請..哈哈..除了好吃還要氣氛..這樣才快樂嘛^O^

燒雞軟骨 HKD 10

我很愛吃雞軟骨..燒得又香又脆..最重要是新鮮熱辣..

過往吃得太多上檯是'凍冰冰硬崛崛'的~

燒安格斯牛粒 HKD 28

表面看似燒到很乾..事實內裡肉嫩又有肉汁..加上惹味的香料粉..當然好吃又香口啦..

燒雞肉串 HKD 12

賣相和肉質都很'鞋'..下次完全不敢再叫雞了..鞋鞋鞋..

真的又乾又鞋..不好吃..

燒豆腐 HKD 10

又平又好味..很抵吃..大大件加上燒得外脆內軟..簡簡單單都可以很好吃..很滿足~

燒花虎蝦 @HKD 25 x 2

我覺我這個是又貴又不好吃..蝦殼燒得入味..

不過蝦肉我覺得沒什麼味道..而且肉乾..又不特別覺得它大隻..絕對沒下次..

燒金菇肥牛 HKD 12

份量多而又很好吃的必點項目..由於有大量金菇..感覺較健康.

.即使吃了兩大串..都不覺得有罪惡感^^其實燒牛肉只要不燒過老就很易好吃^^

燒雞脾菇 HKD 10

又一抵吃而又好吃之選..由於雞脾菇本身質感較厚..配上惹味的香料..燒得熱辣辣..感覺有點像肉呢..哈哈..

燒大扇貝 HKD 38

味道是不錯的..不過唔覺得值38蚊..太貴了..

燒粟米 HKD 9

老闆娘教要吃原味..果然很香甜..燒粟米在家整會很煩..

9蚊就可以在街上吃..令我想久不久就來買支..哈..又香又甜又好吃..重點是方便嘛..必叫之選..

燒生牛舌串 HKD 24

一來我很喜歡厚切牛舌..

二來有身孕後可大條道理吃多些牛吸取鐵質..三來真的燒得很惹味..(我常覺得只要調味調得好..再簡單的食材都可變美食^^)

燒牛肋骨 HKD 15

肉嫩..juicy又夠淋..我不是吃牛專家..如看價錢的話..會選擇叫這款2串牛肋骨(明明只是肉)去取代安格斯牛肉粒

燒一口蕃薯 HKD 10香甜煙韌的蕃薯粒..都是吃原味吧..簡單燒熟已很好吃..如果多一兩粒會更開心^^

和各串燒大戰一論後..我和老公都飽到傻了..今次吃得很痛快.

總數hkd 290..我覺得只是貴在海鮮部份..其他都很合理..特別是蔬菜部份..完全是超值..加上他們很貼心的服務態度..令我和老公即使在小食店吃了幾百元都很順意..還說要再來呢^^

於我們而言..上街吃飯..食物質素固言重要..服務態度與氣氛都同樣有影響..我相信人人都希望使錢使得開心吧^o^

2014-09-19