OK
2012-05-27 682 浏览
今天要「遠遊」,早上先在元朗吃個早餐打打底。選擇了在大橋街市附近的名川麵棧,一來位置就腳,二來麵店門外貼滿了雜誌的報導,看似不錯。這裡二十四元一個麵餐,包一碗兩餸米線、兩塊牛油方包和一杯熱飲,價錢也算實惠。我要了沙爹牛肉和豬扒米線,女友要的是雲吞和豆卜米線,湯底同樣是蕃茄湯。米線的份量當然不多,質地也太腍了;沙爹牛肉沒有沙爹味道;豬扒是另上的,但炸得太乾,有點柴皮;雲吞有兩粒,餡料主要是豬肉,但也不飽滿,味道也不及超市買到的雪藏包裝雲吞;豆卜有兩個,是最穩陣的配料。兩片白方包,中間已搽了少許牛油,我把豬扒夾在中間吃,成為自製的豬扒包。最好的是蕃茄湯底,有淡淡的鮮茄味,喝了幾口湯也不口渴。另一樣要讚的是這裡的熱檸茶,檸檬新鮮,茶味也濃郁,不會苦澀。名川麵棧的早餐,質素確實平平,這個價值,不計味道,只求快捷飽肚,也是不錯的選擇。
2012-05-21
$24 (早餐)
2011-07-30 337 浏览
今日終於有時間去名川試下點半鐘去到因為1個人唔洗等位叫左碗酸辣湯底上海麵配豬軟骨&五香牛肉(湯底配菜有腐皮 芽菜 肉碎 木耳絲 九菜 酸菜)$27 連飲品,我加左$2飲凍檸茶 價錢唔貴等左幾分鐘就有得食但係見到碗麵已經有D失望1. 好多肉碎浮係湯上面,望真D原來係肥豬肉2. 五香牛肉碎濕濕, D肉重要係柴皮質地3. 最唔得係個湯底 水 + 味精 + 辣味4. 湯底配菜好少腐皮得一塊仔 , 食到將近尾聲先發現比漏左木耳絲5. 凍檸茶茶味唔夠好彩D豬軟骨幾好味都有3件&上海麵軟硬適中如果要快+食得飽+價錢唔貴 名川係一個選擇
今日終於有時間去名川試下
點半鐘去到因為1個人唔洗等位
叫左碗酸辣湯底上海麵配豬軟骨&五香牛肉
(湯底配菜有腐皮 芽菜 肉碎 木耳絲 九菜 酸菜)
$27 連飲品,我加左$2飲凍檸茶 價錢唔貴

如果要快+食得飽+價錢唔貴 名川係一個選擇

2011-07-29
  • 豬軟骨&上海麵
2011-07-18 241 浏览
我都係睇雜誌先知呢度有間米線店, 見佢既介紹/廣告又幾吸引, 所以走來一試星期二晚, 來到都已經八點鐘, 點解無乜客的, 原來佢地八點半就收舖的了 (點解收甘早呀 ?)環境OK, 四四正正, 加上連埋我地得三台客, 招呼亦好, 見我老婆係度眼望望唔知食乜, 就主動介紹佢食豬骨湯米線我二話不說, 就叫佢地的招牌名川肉燦飯. 配料非常豐富的有兩隻即炸的雞翼, 三件豬軟骨, 幾舊冬菇, 還有肉碎和菜心, 撈埋一齊食, 非常滋味餐飲就有改善的空間, 凍奶茶只有奶味無茶味, 不過見佢地已經係度執野收工, 算啦..老婆叫的米線亦非常大碗和足料, 米線唔會過淋 或 過硬 可以俾個"讚" 佢小食方面, 多春魚, 即叫即炸, 熱辣辣, 不過HKD19得個五條, 有點貴油菜 , HKD10, 但原來飯/米線都已經有幾條菜, 下次可以慳返

環境OK, 四四正正, 加上連埋我地得三台客,

我二話不說, 就叫佢地的招牌名川肉燦飯. 配料非常豐富的
撈埋一齊食, 非常滋味

小食方面,
2011-07-12
  • 豬軟骨
  • 雞翼
  • 冬菇
2011-03-30 152 浏览
最近在家樓下收到一份頗吸引的傳單,食店叫名川麵棧;之後某次行經,見到店內店外都有不少人,與老公即時認定這店一定衰極有譜! 終是,之後連續兩個週日返完教會,就來了這裡午餐。講環境,名川只是一間普通米線店,地方不算很大,店內的掛起的紅燈籠算是較有特色的佈置。由於店小人又多,首次光顧時與老公也要先搭檯,等鄰桌埋單後再轉吉檯。然而在平凡的環境下,各飲食雜誌的報導卻貼滿一店,預告了這小店並不平凡。傳單中最吸引的項目,就是押上店名的名川肉燥飯($30),也成了首次幫襯的目標。落單後約5分鐘就上檯,大大碗飯包含三款食材,分別豬軟骨、冬菇、雞翼,再加上大量的肉燥,並再搭條靚菜芯,陣容十分豐富。第一時間品嚐肉燥撈飯,發覺店內用的是較瘦的豬肉粒,感覺不似坊間的肥膩,味道卻保持濃郁,撈飯滋味挺不錯。豬軟骨份量也不少,且是炆到相當的軟稔入味,也值欣賞;雞翼有兩大隻,亦煎得脆口吸引,而最後的冬菇與菜芯,就起了綠葉襯托作用。整體質素令人滿意,加上定價相宜,難怪客似雲來! 而叫得做麵棧,此店的麵線類也有過人之處。首次老公要了香辣蕃茄湯米線($28),價錢包兩款自選配料,他跟隨店方推介揀了五香牛腩及小雲吞。推介的牛腩
傳單中最吸引的項目,就是押上店名的
名川肉燥飯($30),也成了首次幫襯的目標。落單後約5分鐘就上檯,大大碗飯包含三款食材,分別豬軟骨冬菇雞翼,再加上大量的肉燥,並再搭條靚菜芯,陣容十分豐富。第一時間品嚐肉燥撈飯,發覺店內用的是較瘦的豬肉粒,感覺不似坊間的肥膩,味道卻保持濃郁,撈飯滋味挺不錯。豬軟骨份量也不少,且是炆到相當的軟稔入味,也值欣賞;雞翼有兩大隻,亦煎得脆口吸引,而最後的冬菇與菜芯,就起了綠葉襯托作用。整體質素令人滿意,加上定價相宜,難怪客似雲來!
而叫得做麵棧,此店的麵線類也有過人之處。首次老公要了
香辣蕃茄湯米線($28),價錢包兩款自選配料,他跟隨店方推介揀了五香牛腩小雲吞。推介的牛腩粒果然肉質鬆化,三分肥食感豐腴幾誘人的,小雲吞就沒有太特別;至於主角的湯米,老實講米線質感太稔了,與譚仔充滿咬口的出品不能比,然而清甜中帶辣的香辣茄湯卻是非常吸引,令人越來越開胃,越食越想食,拉勻來計又是滿意! 而除了香辣蕃茄湯,店內又提供濃骨湯、蕃茄濃湯、酸辣湯、麻辣蕃茄湯、清湯、香辣濃骨湯、麻辣濃骨湯、芝士濃骨湯、名川有機蕃茄湯、牛油濃骨湯等,選擇極多!

以上兩款飯麵又平又有質素,而且還會附送冷熱咖啡或茶,老公的
凍鴦做到茶啡味平衡,口感也夠滑,收貨了;我選了較健康的
熱檸茶,檸檬片新鮮、茶味又夠濃,也不錯。
由於首次用餐經歷很好,翌週與老公返完教會又來幫襯。第二次則是下雨天,食客較少,不過店內也有八九成滿的。這次我改選
名川菜飯($28),其實內容大致與上回的名川肉燥飯相約,都有美味的豬軟骨雞翼冬菇坐鎮,只是肉燥加白飯變成了菜飯,然而配搭的菜芯卻沒有少,繼續美味之餘,感覺更為健康;特別要讚這裡的菜飯並不欺場,充充足足的有大量小棠菜碎在飯內,吃畢感覺是飽而不滯。名川的菜飯與肉燥飯可謂各有所長,實在都很得人心;而除了指定的組合外,各自都有自選食材的選項,以後還可以來這裡變很多花款出來!
老公這次也想吃飯,但又很想重溫美味的茄湯,就選了特色湯飯($35)。湯飯的湯底選擇不如米線多,只得豬骨湯飯、蕃茄湯飯、酸辣湯飯三款,各包兩款食材,老公就選了
蕃茄湯飯豬膶牛腩的組合。美味的牛腩之前已介紹過,想不到名川的豬膶也不差,爽嫩可口,配上清新的茄湯尤其美味;而蕃茄湯則是繼續的出色,而且泡飯的飯量特多,一碗吃下七成,老公也大呼好飽好飽,大食之士最為適合了。

這次的飲品選了
熱奶茶
熱檸水,奶茶味道馥郁濃厚,值得一讚;檸水繼續用上新鮮檸檬片,清新可喜。

最後,其實店內還有不少吸引的小食,例如醉雞翼紅油抄手蜜餞雞翼鹽酥雞芝麻蜜餞叉燒等,不能盡數。不用想,接下來的數週,我與老公肯定還會密密返兜!
2011-03-20
  • 名川肉燥飯
  • 香辣蕃茄湯米線
  • 名川菜飯
  • 蕃茄湯飯
2011-03-26 115 浏览
最近,常在家留下,接過明川的傳單今日終於叫了它的外賣菜飯這裡的菜飯很適合我,味道不太鹹以前食過的,只是得個鹹字菜的分量適中.豬扒豬扒的分量比我想像中的多,味道也不錯唯獨是豬扒有少少乾不過,整體來說也不錯,
最近,常在家留下,接過明川的傳單
今日終於叫了它的外賣
豬扒菜飯(外賣)
菜飯
這裡的菜飯很適合我,味道不太鹹

以前食過的,只是得個鹹字
菜的分量適中.

豬扒
豬扒的分量比我想像中的多,
味道也不錯
唯獨是豬扒有少少乾
不過,整體來說也不錯,

2011-03-26
外卖送餐
豬扒菜飯(外賣)
2010-09-29 69 浏览
星期日, 和老婆去了一間之前未幫趁過叫"名川"的麵店吃午餐, 這兒一個麵餐24元包兩款餸連飲品一杯, 我點了雞扒,午餐肉上海麵配蕃茄湯底, 而老婆則要了豬軟骨, 龍蝦丸米線配清湯底.雞扒唔好食, 炸得太久, 炸到連皮都乾晒水, 一點兒肉汁都無, 味道又怪怪哋, 不是一般食到的炸雞扒味道. 午餐肉無特別. 上海麵太硬, 淥得未夠熟就上碗, 最好味的是湯底, 幾有蕃茄味. 老婆的米線一樣唔得, 龍蝦丸唔夠入味, 豬軟骨最差, 食落似煲湯的豬肉湯渣多些, 米線非常碎, 清湯底真是清湯得交關, 無味. 總之除了我的蕃茄湯底之外, 大部份都是水準以下.這兒除了平之外, 食物質素絕對只是一般過一般, 但這樣的價錢都不能有太高的期望了. 如果只看價錢的話, 或者對食物沒有甚麼要求, 還是可是一來的, 起碼都食得飽.

, 最好味的是湯底, 幾有蕃茄味
, 米線非常碎, 清湯底真是清湯得交關, 無味
. 總之除了我的蕃茄湯底之外, 大部份都是水準以下.

蕃茄湯底幾好, 但雞扒太差
似湯渣的豬軟骨
2010-09-26
2010-09-14 56 浏览
一個人返工前搵野食,但又唔係太肚餓,唔想食飯就搵麵線食下係名川麵棧出面見到好多上左雜誌既相,入面又幾多人wo,應該冇死入到去就睇下有咩送食,有十幾廿樣款,唔錯仲要廿蚊送熱飲tim!!!佢有得俾你choose要咩湯,有tomato,豬骨,麻辣要左tomato佢d湯真係有半夠tomato係求,d湯都算ok好味其他都唔算有咩特別廿蚊一個下午茶,真係唔錯呀,會encore
一個人返工前搵野食,但又唔係太肚餓,唔想食飯
就搵麵線食下
入到去就睇下有咩送食,有十幾廿樣款,唔錯
仲要廿蚊送熱飲tim!!!
佢有得俾你choose要咩湯,有tomato,豬骨,麻辣
要左tomato
佢d湯真係有半夠tomato係求,d湯都算ok好味
其他都唔算有咩特別
廿蚊一個下午茶,真係唔錯呀,會encore
menu
gd sauce
gd sauce
2010-04-29 38 浏览
佢有幾款湯底揀, 豬骨濃湯/蕃茄湯/酸辣湯...等!我揀左豬骨濃湯, 配上海麵, 再加2款餸, 貢丸和豬潤, 熱飲, 24蚊~一泥到碗麵唔熱!!!!! 食湯粉麵一唔熱就已經唔好食啦!!!!!!豬骨湯底, 白色, 個樣呃得下, 夠濃嘛, 不過! 味精湯! 完全唔要得啦! 食落係"出前一丁豬骨濃湯"的味精呀! 貢丸唔好食! 唔爽! 佢餐牌寫"爽脆豬潤"的豬潤, 都ok既, 切到細細舊, 又薄片, 呢個接受到~呢間野係做街坊生意架啦,d人粗粗地食一餐就算數,服務員都係d四十幾歲女人,多謝唔該都唔會講果d~(可能我要求高或者食之前我對佢期望大左d囉,食完就失哂望,所以... 係唔會再去食!)
佢有幾款湯底揀, 豬骨濃湯/蕃茄湯/酸辣湯...等!

貢丸唔好食! 唔爽!
2010-04-25 30 浏览
睇到咁多都話好食, 即管去試下, 叫左個下午茶, 酸辣湯底, 點知黎到, 一d辣都無, 又唔酸, 米線又硬, 好似係求其煮下就算. 元朗區咁多野食, 這一間真係唔得..
2010-04-25
2010-04-22 44 浏览
呢日放假,訓到黃朝白晏,走去元朗食d野,諗住帶老公同BB去食左1次o既名川。o個時5點半,諗住食下午茶,入到名川之後諗住落Order,點知睇到佢個Menu寫下午茶至5:30,o個時5:34,所以例牌問一問佢仲有冇下午茶,點知個店員指一指個鐘,好似劉華廣告個侍應仔o既態度「過左就冇ga啦!」,我見佢咁串,唔賣罷就,話之佢放低左幾杯水,即刻同老公&個女走人,仲要大大聲過「冇呀,咁去乳豬大王食lu」。其實大部份食肆都唔會計得咁清楚,唔通有生意唔做咩,而且好少至到5:30咁早。o個時名川仲要得門口1台客,但都咁串趕客,好無里頭lor,老公就講到明以後唔去,我都要考慮下,況且元朗大把選擇。我覺得最唔好就係坐o係收銀位o個位店員,見到我地走仲係度眼超超,咀妙妙,先檢討下先啦!

2010-04-17
  • 是次咩都冇食
  • 上次就食酸辣米線
2009-12-22 33 浏览
昨天和朋友到了元朗, 就在車站附近發現一間裝修不錯的麵店, 就和朋友一起進去吃吧, 店內環境尚算不錯, 地方也很乾淨, 看完menu, 叫了一個名川菜飯和一個小鍋米線,還叫了兩個小吃,一個是蜜餞雞翼,一個是香炸雞扒.五分鐘左右就來了小鍋米線, 味道很香, 很惹味, 令我回想到旺角那間很著名米線的味道, 再試試是不是真的這麼好吃, 吃完後, 我發覺比起旺角那間米線的味道有過之而無不及, 可惜他店開在元朗, 對我這個九龍人來說有點失望.之後再來的就是香炸雞扒, 炸得很脆, 味道也不錯. 大家值得一試.再來的就是蜜餞雞翼, 吃下還不錯, 不過下次也會試別的小吃.最後來了的是名川菜飯, 味道也很好吃呢, 而且還要值得一提的就是, 菜飯內的菜非常之多呢, 感覺就是很抵吃.總括來說食物味道中上, 如果去開元朗, 不妨到這間食店試一試.下次我再入元朗, 這間是我必然之選.

下次我再入元朗, 這間是我必然之選.
小鍋米線好惹味.
雞扒影得比較模糊
我的餐品
明川菜飯好味道,估唔到菜飯d菜咁多,冇呃錢.
蜜餞雞翼
2009-12-20
小鍋米線好惹味.
雞扒影得比較模糊
我的餐品
明川菜飯好味道,估唔到菜飯d菜咁多,冇呃錢.
蜜餞雞翼
2009-12-20 15 浏览
有一日收到名川的外賣紙, 見到有D 特色米線, 所以去試試 我叫咗個豬軟骨米線, 但D 豬軟骨一D 都唔軟囉, 根本係排骨...... 下次可唔可以炆耐D不過個蕃茄湯底真係幾得, 送米線一流! 老公叫咗麻辣米線, D 麻辣真係好惹味配料方面, 除咗特別D 嘅豬膶, 其他都係好普通嘅車仔麵料 (丸呀、菇呀) 令我第二次再去食的, 唔係D 麵, 係個名川雞翼 ($15/4隻)好脆, 連D 皮都好好味, 加咗椒鹽, 真係食多幾隻都得
有一日收到名川的外賣紙, 見到有D 特色米線, 所以去試試

不過個蕃茄湯底真係幾得, 送米線一流!

老公叫咗麻辣米線, D 麻辣真係好惹味

好脆, 連D 皮都好好味, 加咗椒鹽, 真係食多幾隻都得
  • 名川雞翼
2009-11-25 20 浏览
本人看了16-11-2009第532期新假期雜誌的餐廳熱選介紹後得知 貴店賣的米線很有特色!所以昨午特地從上水驅車而來試試貴店出品!是日點了豬軟骨併肥牛米線配鮮笳湯底$20跟凍奶茶凍飲加$2(下午茶!)豬軟骨入味但較硬身,肥牛好食鮮笳湯底味道鮮甜又有小量鮮笳!凍奶茶幼滑!下次再試菜飯同鶏亦!
所以昨午特地從上水驅車而來試試貴店出品!
豬軟骨入味但較硬身,肥牛好食鮮笳湯底味道鮮甜又有小量鮮笳!
凍奶茶幼滑!
下次再試菜飯同鶏亦!
2009-11-24
2009-11-22 72 浏览
星期六同老婆行元朗,肚餓諗住食少少野,去到呢間名川麵棧,我叫左名川茶飯加奶茶..老婆就叫左名川雞翼..茶飯$27蚊大大豌..份量亦多..味道真的不錯..奶茶亦非常香滑..唯一不好就是冰太多..開頭諗住食少少野..點知抱住個肚走..
星期六同老婆行元朗,肚餓諗住食少少野,去到呢間名川麵棧,

我叫左名川茶飯加奶茶..老婆就叫左名川雞翼..
茶飯$27蚊大大豌..份量亦多..味道真的不錯..

奶茶亦非常香滑..唯一不好就是冰太多..

開頭諗住食少少野..點知抱住個肚走..
2009-11-21
  • 明川菜飯
2009-11-22 22 浏览
今日行過小巴站見到名川麵棧, 應該開張無幾耐, 一於下午茶試下新野, 叫左旦治奶茶同名川雞翼, 奶茶水準中上, 茶夠濃唔澀, 蛋治份蛋真係超厚, 最正係個雞翼, 夠香口夠熱, 應該係即叫即整. 但食完飽晒, 無再叫其他野, 下次再試其他款雞翼先得, 見其他人食個米線都好正咁, 拎左個外賣紙返黎, 大家有機會可以去試下, 讚
餐牌1
餐牌2