2009-01-04
其實筆者對於鮑參翅肚一向興趣不大, 可能因為去飲 & 同屋企人喜慶都係食呢d, 所以筆者食到有d麻木, 亦都一向唔會自己主動俾錢去食的不過當早幾年食過一次佐敦名苑, 筆者就覺得原來真係可以有唔同的 (當然係講緊價錢接受到, 唔係天價啦)早幾個月, 荃灣名苑為慶祝荃灣新店開張, 出左呢個特價餐, 其實之前出廣告時都想食, 只係又係心結問題, 覺得唔想俾錢食, 所以一直都無去, 到左早幾日, 心血來潮想同女友食下好野, 最後都係去左其實佢都開左一段時間... 筆者都唔係好明點解新張誌慶左咁耐, 都仲有呢個promotion, 可能因為金融海潚而繼續做下promote啦講番個餐, 以$198 & 咁既質素黎講, 呢個餐係抵食既, 仲要只係荃灣先有, 橫掂筆者都係金融海潚受害者, 人一世物一世, 食左先算啦宮廷皇燒翅 - 足料多翅, 雞湯又夠濃, 正古法扣五頭鮑魚伴玉掌 - 筆者對鵝掌其實係一般的, 但都覺味係好食的, 鮑魚就唔駛講啦... 哈哈紐西蘭烤羊鞍 - 有羊味, 又唔太"un", 正!翠盞砵酒焗龍躉球 - 呢味都唔差金瓜蝦乾浸菜苗 - 唔係十分特別, 但都好味養顏燕窩蛋白杏仁茶 -
宮廷皇燒翅 - 足料多翅, 雞湯又夠濃, 正
紐西蘭烤羊鞍 - 有羊味, 又唔太"un", 正!
翠盞砵酒焗龍躉球 - 呢味都唔差
金瓜蝦乾浸菜苗 - 唔係十分特別, 但都好味
養顏燕窩蛋白杏仁茶 - 比我想像中多燕窩, 當時係碎燕啦, 呢味比我想像中失色左, 因為杏仁味唔夠, 平時係佢度食既蛋白杏仁茶既杏仁味香好多
呢個promotion唔知做到幾時, 現場所見, 其實好多人都係叫呢個餐, 連加一茶芥, 大約每位$240
提番大家, 部長話, 個餐只能從牛柳 / 羊鞍中間選一, 無得一人揀一樣, 由於個餐係兩位起, 而筆者又只係得兩個人, 所以揀左羊鞍, 亦都見到叫羊鞍既比例好似多d, 無緣見到牛柳既真面目, 幫唔到大家比較到底邊樣好似好食d
最後, 大家最好訂位, 因為間野真係好細, 唔係好多位, 我地訂左都要等15-20分鐘左右先入得去...