2025-01-02
今年冬至飯跟家人嚟 Grand Cafe 食 dinner buffet 。 上次嚟呢到食自助餐都係幾年前嘅事, 咁耐無嚟過, 今次再嚟總會是有點新鮮感和期望。酒店內有兩間自助餐餐廳, 兩間餐廳都有唔同特色及各自捧場客,如果講食物多元化,我會比較喜歡Grand Cafe, 較啱我口味。但講到用餐舒適度及喜歡西式食物為主的, 另一間餐廳相信會較為適合。 至於Grand Cafe 嘅員工服務, 真是有點可改善空間。Grand Cafe 食物方面無論凍海鮮, 冷盤, 沙律, 中西熱輋, 燒烤等, 食物款式選擇多,食物補充處理亦做得非常好,呢度無論中西熱輋水準以自助餐來講,做得相當不錯。《凍海鮮》— 幾款凍海鮮水準不過不失,但一round就夠 。刺身- 幾款刺身都keep得到新鮮, 味道鮮甜, 水準正常。 《中式熱輋》- 呢到大部分熱輋食物, 無論款式, 味道,都幾啱我個人口味, 自助餐來講絕對是滿意之上。 《西式熱輋》- 西班牙海鮮燴飯 /燒羊架/燒大蝦/烤多寶魚/火雞肉卷無花果舞茸赤靈芝杞子煲豬腱/龍蝦海鮮粥好味。 《海南雞飯》—呢度其中一個signature dish,單叫一份價
無花果舞茸赤靈芝杞子煲豬腱/龍蝦海鮮粥
好味。
《海南雞飯》—呢度其中一個signature dish,單叫一份價錢都唔平。 嚟到當然又係必食之選。
《天婦羅》— 炸天婦羅位師傅工夫比較差,但酒店自助餐都可以食得到天婦羅呢樣咁少見嘅食物, 值得
西班牙Teruel Ham/ 自家製煙三文魚 / 自家製肝醬, 必試之選
全晚最期待嘅甜品環節,蛋糕款式和甜點選擇非常足夠。Tiramisu 當然係必食之選。 另外各款蛋糕及甜點質素是比我預期中好。