餐厅: 周記點心 (流心點心)
资讯:

同朋友經過天后,肚餓又唔知想食啲咩,朋友話佢好鍾意食點心,於是我哋就去咗試吓呢間啦。環境非常之闊,裝修亦都好新穎。我哋叫咗一份蝦多士、牛肉球、燒賣同埋兩杯嘢飲。首先講吓蝦多士、因為唔係好多地方都有得食,所以我入到嚟第一眼就想試一試蝦多士🙏蝦多士整得非常之好,咬落非常之脆、面上鋪上芝麻增加口感。在點埋嗰張去食,真係一流。燒賣亦都非常之高水準、每一粒都整得好通透。而牛肉球亦都好爽口、配埋喼汁食真係一流。

環境非常之闊,裝修亦都好新穎。

我哋叫咗一份蝦多士、牛肉球、燒賣同埋兩杯嘢飲。

蝦多士整得非常之好,咬落非常之脆、面上鋪上芝麻增加口感。
在點埋嗰張去食,真係一流。

蝦多士、燒賣、牛肉球
蝦多士
蝦多士、燒賣、牛肉球
蝦多士
2023-04-24 534 浏览
星期日中午12點多d去到,要等位,不過都好快,入邊其實唔大,好似就十張檯左右,唔可以超過90分鐘,不過其實上得快半個鐘都可以我地兩大兩細,叫左7樣野,味道都唔錯,中意蝦多士同埋千層糕,蝦多士中間全部都係蝦,啱啱整好熱辣辣,好鬆脆,千層糕好大一件,唔太甜,小朋友中意。
周記點心 (流心點心) (天后)話說其實港男都幾喜歡食點心,呢間點心店經過幾次都未試過,咁啱今次tea time行過又未食晏,見佢下午茶時段做緊免加一,咁就一於試吓先。首先現場環境係坐得幾舒服嘅,座位間完全唔會話太逼。呢度就無收茶錢嘅,所以要飲茶就要自己另外嗌啦。咁港男就叫咗幾款點心再加流心西多。蝦餃話明一口真係偏細粒,但蝦係彈牙嘅,好味。鴛鴦燒賣一半係正常普通款嘅燒賣,另一半係有黑松露係上面取代蟹子嘅燒賣,個蝦同樣彈牙,而有黑松露嘅就梗係香口好多啦。金錢肚惹味,正。流心西多奶皇流心,脆、熱、流心美味。總體嚟講,雖然唔算平,但味道係幾好嘅,咁啱行過又想食點心係可以嘅。好食度: 😋😋😋😋/5性價比: 😌😌😌/5回頭率: 🚶🏼🚶🏾🚶🏻/5價錢:HKD148———-//////————地址:天后琉璃街13號南景樓地舖電話:28329968~~~~~~~~~#堂食 #kongerguy #kongercouple #搵食 #情侶 #港侶 #couple #foodie #food #美食 #天后 #天后美食 #流心點心 #流心西多士 #點心
周記點心 (流心點心) (天后)

蝦餃
話明一口真係偏細粒,但蝦係彈牙嘅,好味。

金錢肚
惹味,正。

流心西多
奶皇流心,脆、熱、流心美味。

好食度: 😋😋😋😋/5
性價比: 😌😌😌/5
回頭率: 🚶🏼🚶🏾🚶🏻/5
價錢:HKD148

———-//////————
地址:天后琉璃街13號南景樓地舖
電話:28329968

~~~~~~~~~
2023-02-20 487 浏览
📍 周記點心 (流心點心) (天后)天后琉璃街13號南景樓地舖-說到蝦多士我就會想到港大附近的周記 但我這次是去他在天后的分店 這家的環境和擺盤比較好 但我還是比較喜歡西環那家比較local的環境 他的蝦多士外皮非常的酥脆 尤其是邊邊最好吃 裡面的蝦漿也很Q彈多汁 -🍞 芝麻蝦多士 $48🐔 什醬蒸鳳爪 $32🥚鵪鶉蛋燒賣 $30🥕 XO醬炒蘿蔔糕 $48環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 5/5推薦指數⭐️ 4.5/5
📍 周記點心 (流心點心) (天后)
天后琉璃街13號南景樓地舖

🍞 芝麻蝦多士 $48

🐔 什醬蒸鳳爪 $32

🥚鵪鶉蛋燒賣 $30

🥕 XO醬炒蘿蔔糕 $48

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 5/5
推薦指數⭐️ 4.5/5

無意中閒逛見到這間點心,於是13/11第一次試食,店鋪細細但新淨舒適,用QR code點餐非常方便。點心種類令我非常驚喜,既有傳統點心,亦有創意點心,非常美味,令我一星期後特登再來歎點心。食過兩次,我的推介:燒賣:4粒兩款,既有傳統大大粒蝦燒賣,又有黑松露燒賣,一籠食到兩種味道,我至愛,兩次都有點焗西米布甸:以前在舊式傳統酒樓可以食到的甜品,竟然在這間點心店都有,兩次都有叫,太好味,成為每次完美的ending流心奶皇西多士:創意食品,一切便大量奶皇流出好正蝦多士:鋪滿芝麻又香又脆又多蝦卡邦尼芝士春卷:非常濃卡邦尼芝士味,又夠香脆,3大條分開6件。喜歡芝士嘅我都非常喜歡黑松露灌湯餃:非常香黑松露味,皮薄涵足料,好味粟米魚肚羹:有火熱住送上,很足料茶用茶包,自己選自己喜歡的茶我覺得好好,兩次兩個人試過3款茶:桂花烏龍、玫瑰茉莉茶、普洱茶。都係好味好香嘅。建議每檯有自己熱水壺,便不用侍應忙沖水了其他點心如牛肉球、鳳爪、叉燒包都好食。總括而言點心很多選擇。能令我7日內去兩次,真心喜歡(相片是兩次去影低單是第一次食cap電話留低)
食過兩次,我的推介:
流心奶皇西多士:創意食品,一切便大量奶皇流出好正
蝦多士:鋪滿芝麻又香又脆又多蝦
黑松露灌湯餃:非常香黑松露味,皮薄涵足料,好味
粟米魚肚羹:有火熱住送上,很足料

(相片是兩次去影低
單是第一次食cap電話留低

2022-11-03 915 浏览
𝑪𝒉𝒂𝒖 𝑲𝒆𝒆 周記點心-🥢 鴛鴦燒賣🥢 春風得意腸🥢 芝麻蝦多士🥢 奶黃流沙西多士🥢 黑松露湯餃懷舊點心愈來愈難搵!周記點心有兩間分店,口碑好,真材實料٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 飲茶唔再老老土士,加入一啲新口味,新既感受(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 今次選擇天后分店,環境較闊落,位置多!點心紙選擇多到冇選擇困難症都變有( ・᷄ὢ・᷅ ) 要食就要食最好既!鴛鴦燒賣分別係兩粒黑松露味、兩粒蟹籽燒賣!每粒都真材實料,皮唔厚,仲要超大蝦肉(*⁰▿⁰*) 仲要超大粒der~春風得意腸就係腸粉包蝦春卷!中意脆卜卜食物既你一定愛上♪(´ε` ) 腸粉皮「超級」薄!晶瑩剔透!春卷極脆!加埋一齊口感甚佳!春卷內有大大隻既蝦,夠哂爽口(๑˃̵ᴗ˂̵)另一signature dish芝麻蝦多士!多士外皮薄,炸得好酥脆 ,脆到有聲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 脆而不油膩,就算放耐左食,口感都係咁香酥!脆是基本,中間夾住滿滿der蝦膠,韓分彈牙,成件蝦多士咬落超豐富!足料又惹味(≧∇≦) 必叫!再一話題點心係流心西多士,個人私心奶黃流沙*\(^o^)/* 炸到金黃色既西多士上枱脹卜卜,貌相夠哂足料!一切開,「痴線」地瀑布式瀉出嚟,十分治愈!每食一
𝑪𝒉𝒂𝒖 𝑲𝒆𝒆 周記點心
🥢 鴛鴦燒賣
🥢 春風得意腸
🥢 芝麻蝦多士
🥢 奶黃流沙西多士
🥢 黑松露湯餃

春風得意腸

奶黃流沙西多士
一切開,「痴線」地瀑布式瀉出嚟,十分治愈!每食一舊就蘸多多奶黃汁! 食落充滿蛋黃香,十分滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 又一必叫dish!

黑松露湯餃
最後既湯餃,質素超乎想像!即叫即蒸,夠足料♪(´ε` )餃內同湯裡都充滿松露味,但又唔會太濃搶味!湯餃大,皮薄,原隻大蝦加豬肉,蝦夠彈牙!連湯食一流!

總括周記體驗一流,環境舒服,食物足料,味道一流,價錢合理,性價比十分高٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

📍 No. 13, Lau Li Street, North Point
#jcfoodgasm @chaukeehk
春風得意腸
2022-09-27 879 浏览
喺天后想食點心,可以試吓周記。佢哋每逢假日都大排長龍,就算叫外賣都要等個幾鐘;難得平日唔使排隊,一於叫個外賣試吓!🔸 燒賣燒賣同平時食開嘅差唔多,鴛鴦燒賣上面粒蝦都幾爽口,燒賣皮唔太厚。🔸 蝦餃蝦餃都一樣幾爽口,蝦餃皮都幾簿,但略嫌細粒咗少少,我以為會大粒啲。🔸腸粉包蝦春卷比炸兩好食,因為有蝦春卷喺入面;春卷仲好脆,口感不錯!🔸荷葉蒸章魚雞粒飯雞粒幾嫩滑,章魚味都有,淋上少少甜豉油,味道啱啱好!
喺天后想食點心,可以試吓周記。

🔸 燒賣

🔸 蝦餃

🔸腸粉包蝦春卷

比炸兩好食,因為有蝦春卷喺入面;春卷仲好脆,口感不錯!

🔸荷葉蒸章魚雞粒飯

雞粒幾嫩滑,章魚味都有,淋上少少甜豉油,味道啱啱好!

2022-09-27
30 分钟 (外卖自取)
2022-08-21 761 浏览
點了外賣,有牛肉球、菜苗餃、蝦餃、燒賣、蝦多士、叉燒包、皮蛋春卷。蝦多士好食,夠厚身。蝦餃、菜苗餃同燒賣有一定質素,味道不俗。牛肉球無甚特別,皮蛋春卷夠特別,值得一試。總的來說,如果想食點心,呢間值得試吓。
2022-08-16 598 浏览
帶媽媽試下天后周記 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯呢度多款馳名點心製作意念既創新亦不乏懷舊款式同口味尤其糯米包「菲林」芝麻卷現在已經比較少見~🥢甘荀咸水角🥢芝麻蝦多士🥢懷舊糯米包🥢懷舊芝麻卷🥢鴛鴦燒賣🥢春風得意腸(腸粉包蝦春卷)🥢爸爸粟米魚肚羮(記念店主家父的味道)有機會會去試點好出名非常邪惡嘅奶皇/紫薯流心西多士~整體來講,點心高質素,食材新鮮,店舖座位尚算舒適,環境光潔,店員服務亦好好,不時替客人加水,照顧周到。
帶媽媽試下天后周記
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
呢度多款馳名點心製作意念既創新
亦不乏懷舊款式同口味
尤其糯米包「菲林」芝麻卷現在已經比較少見~

🥢甘荀咸水角

🥢芝麻蝦多士

🥢懷舊糯米包

🥢懷舊芝麻卷

🥢鴛鴦燒賣

🥢春風得意腸(腸粉包蝦春卷)

🥢爸爸粟米魚肚羮(記念店主家父的味道)

有機會會去試點好出名非常邪惡嘅
奶皇/紫薯流心西多士~

大學既時候喺西環經常食周記做Lunch😅 佢嘅流心西多士已經係名物吸引好多人👍🏻 今次嘅天后嘅呢間分店首先闊落好多坐得舒服😚 但問題點心質素比西環店差🌝 西環店已經偏貴 呢度價錢貴左不單止 飲茶嘅茶包仲要$10一位😅貴唔係問題但CP值唔高 冇咩事我都係去返西環店算⭐️ 芝麻蝦多士 🍤蝦膠同多士唔係好融入🌚 都是比較欠缺香口的效果🔥⭐️ 鴛鴦燒賣 💛 口感夠爽口 🤩唯一同西環店接近的一樣🤨⭐️ 奶皇流沙包 🍼一籠得兩件CP值唔高🧐 打開唔係好做到流心效果有啲失望💔⭐️ 籠仔荷葉鳳爪排骨蒸飯 🍚整體口味比較淡 荷葉唔夠入味

⭐️ 芝麻蝦多士 🍤

整體口味比較淡 荷葉唔夠入味
奶皇流沙包
籠仔荷葉鳳爪排骨蒸飯
2022-05-22 958 浏览
今日來到天后一間小店飲早茶。以前讀書嗰時呢度仲係間西餐廳,附近啲食肆已經全部唔同哂….呢度將點心加入新元素,成為新款菜式。令飲茶變得年輕化👍🏻🔸奶皇流心西多士(💰38)(7.5/10)真係非常流心,啲奶皇漿流哂出嚟,味道幾好。不過佢個包邊為咗整實啲令唔漿唔流出嚟,真係炸得太硬,係太硬。🔸芝麻蝦多士(💰48)(8/10)蝦餃好多好厚,彈牙,有好多好多芝麻喺包面,炸到脆脆,好香!多士個包邊同上面有同樣問題,太硬。🔸鴛鴦燒賣(💰36)(7/10)同平時的燒賣差不多。🔸懷舊糯米包(💰32)(8/10)呢個糯米包反而令我幾surprise喎!佢用一塊薄皮包住啲糯米飯。糯米飯幾好味炒得好香好足料!臘腸香氣撲鼻😂🔸籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯(💰40)(7/10)正正常常,幾足料。Overall評分: 7.5/10👍🏻

🔸奶皇流心西多士(💰38)(7.5/10)
奶皇流心西多士

🔸芝麻蝦多士(💰48)(8/10)
芝麻蝦多士

🔸鴛鴦燒賣(💰36)(7/10)
鴛鴦燒賣
同平時的燒賣差不多。

🔸懷舊糯米包(💰32)(8/10)
懷舊糯米包

🔸籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯(💰40)(7/10)
籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯
正正常常,幾足料。

Overall評分: 7.5/10👍🏻

奶皇流心西多士
籠仔荷葉章魚雞粒蒸飯
2022-04-04 714 浏览
1月時去了周記點心本身都有去過西環甚至已經關門的分店試過這間天后坐得最舒服野食質素都依然好好不過天后叫茶有d奇怪 有d其他新款式 係貴d不過都好飲必叫當然係流心西多士啦 然後蝦多士最驚喜有蓮蓉布甸 lee個布甸約來越難找到了價錢可以接受啦 對得起質素
1月時去了周記點心
蓮蓉布甸
蓮蓉布甸
1/2
2022-02-17 840 浏览
終於下班了爆累的日子將近在附近看看有什麼吃幸好今天是半日班不然只有得看..流心點心 不是被文字吸引而是色彩繽紛的招牌設計掃好安心便進店這時5:00左右 客人只有一枱即是說在下快要包場了 😆豉蒜炒尖椒 $52制造過程中已經聞到迷人香氣是豆豉和蒜的香味混合即點即做即上枱涼涼的天氣吃熱熱的東西就舒服啊紫薯流心西多士 $38 🙁🙁奶黃吃過了 所以今二試試紫薯西多士的外觀沒太像西多士先把它切開看看吧哇 真的像是解剖第一現場血流滿地 (是不是形容得稍微嘔心?)沒差吧 就是加倍液態的流心效果感觀上是覺得不夠肉啊吃下去就..怎麼會帶酸酸的 🤔🤔🤔🤔正常。。。。。。?懷舊糯米包 $32這是故意去點些飽肚食物事關發現自己近日肚子長蟲了糯米飯被一層薄薄的皮包裹著中心的糯米比較軟但周邊的似乎是放久了蒸得有點乾乾硬硬胃要受罪 😶黑松露湯餃 $30 這不是灌湯餃所以皮裡的包著是滿滿的蝦肉 粉絲 湯底更多濃郁的黑松露又香又滿足沒想到這的確還是不飽只是晚餐..算了..不吃太多而且怕點來的質素不好會變了影響心情回家去 別阻人下班 🤣

終於下班了
爆累的日子將近
在附近看看有什麼吃
幸好今天是半日班
不然只有得看..
流心點心 不是被文字吸引

奶黃吃過了 所以今二試試紫薯
西多士的外觀沒太像西多士
先把它切開看看吧
哇 真的像是解剖第一現場
血流滿地 (是不是形容得稍微嘔心?)
沒差吧 就是加倍液態的流心效果
感觀上是覺得不夠肉啊
吃下去就..
怎麼會帶酸酸的 🤔🤔🤔🤔
正常。。。。。。?

懷舊糯米包 $32

而且怕點來的質素不好會變了影響心情
回家去 別阻人下班 🤣
豉蒜炒尖椒
2022-01-27 611 浏览
I have passed by this restaurant many times in Tim Hau and finally got to try it. 1) Deep fried sesame prawn 🍤 toast 芝麻蝦多士 $48. For this price it’s a decent dish. Not too oily and it’s quite a huge portion.2) Shrimp & imitation crab dumpling 鮮蝦賽螃餃 $36. I didn’t quite this, the dumpling skin were too thick and the dumpling meat was too salty.3) Sweet corn & fish stomach soup 粟米魚肚羹 $48. The soup was too fishy 腥.. too difficult to consume4) Chicken & octopus steamed rice 章魚雞粒蒸飯 $40. Very nicely pre
4) Chicken & octopus steamed rice 章魚雞粒蒸飯 $40. Very nicely prepared, nice dish.
5) pork dumpling 燒賣 $36. Quite good 👍🏻
Sesame  prawn  toast
Shrimp  and  crab  dumpling
Sweet  corn  &  fish  stomach  soup
Chicken  and  octopus  steamed  rice
Pork  dumpling
Sesame  prawn  toast
Pork  dumpling
2022-01-26 423 浏览
疫情嚴峻, 大團年都變成了分組小聚.  作為周記的粉絲, 今年知道他們有KEN哥一品煲便早早預訂了一個在年廿三過小年的時候和朋友一同享用.  個人對於盆菜煲菜之類一向小心翼翼, 最主要原因是食材的監督很重要, 過往有不少經驗總是吃了口渴, 或者配搭十分滯胃, 甚至因為層層疊疊, 出現有些太熟太老有些未夠味或者加熱時不均勻的情況.我們對周記向來有信心, 太清楚他們對每個細節的考慮和心思了.  大家可以自己看看. 首先, 這不是一般盆菜見慣的蝦, 燒味大雜燴, 而是大大隻金蠔, 大大隻元蹄, 還有海參, 瑤柱, 鮑魚, 花菇, 鵝掌, 百花釀物, 是精緻的煲, 最重要是好味但不膩!  這對於人到中年或者注重健康人士是至關重要的.  再說, 他們調教的味道恰到好處, 夠味,但不會偏淡,亦不口乾,我們真是「連汁都撈埋」, 你們自己睇下, 我們把汁撈他們配的瑤柱蛋白炒飯, 那炒飯完全做到粒粒爽, 不油, 加入少許汁, 好味到暈! 我們完全無浪費, 最後是一件不留, 一粒不剩,連碎片都完美KO了.  黃金千層糕, 直情開始左食, 才記得要補番張相, 所以只拍出部份.  我朋友個個讚, 到走的時候,

.  我朋友個個讚, 到走的時候, 仍在讚, 第二天還在WHATSAPP群組說回味著昨晚的一品煲.  呵呵, 我覺得他們是暗示我下次要再訂囉.

2022-01-25
10 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
团年饭