2007-04-23 22 浏览
我今日又係無飯帶既日子,叫下外賣先,哩間既味皇炸釀魚寶係最正架,三件HK$12,好熱氣.今日我只係叫咗個魚皇五寶配幼麵HK$20,有魚片頭兩件,魚蛋一粒,魚皮餃一舊,鯊魚丸一粒&炸魚皮一塊;清得黎好好味,又唔鯹,good,美中不足既係,幼麵有鹼水味.麵同湯分開送黎,幾好.係炮台山果間分店都有食過佢地既焗飯,都幾okey.12:40叫外賣,1:20到步,聽電話果個人話要等半個鐘,點不知都係遲多十分鐘先至到.

2007-03-06 15 浏览
我地通常lunch叫外賣1.魚皇五寶--魚片頭,魚旦,魚皮餃,鯊魚丸,唔”鯹”,有魚香;炸魚皮好脆,無油溢味,不過有點熱氣~2.牛三寶--有醬爆牛丸, 牛根丸,牛腩,d汁好正,又有我最鍾意食既牛筋~3.醬爆四寶丸--鯊魚丸,牛丸,貢丸,豬肉丸,紫菜--d丸好夠味,又彈牙,但覺得d餡略油,唔小心又會彈到周圍都係; 紫菜好軟,無沙4.雞中翼,好正,夠味,d 酸甜辣醬,超好味~魚皇五寶有兩條菜跟,OK“嫁”~最最最正就係外賣既湯同粉麵米係分開上,就算做野做到唔得閒食住,都唔怕D粉麵米”林”哂~~同埋價錢只係廿蚊左右, 唔錯唔錯~**環境評分:因未去過佢過鋪頭, 所以無改個setting~~
我地通常lunch叫外賣
4.雞中翼,好正,夠味,d 酸甜辣醬,超好味~

魚皇五寶有兩條菜跟,OK“嫁”~
同埋價錢只係廿蚊左右, 唔錯唔錯~
前幾日係到食過個味皇牛三寶湯河,味道都不錯,但稱不上十分好食,而且份量不足,D牛腩得兩.三塊,丸就一樣一粒,真係唔係好夠飽!
2006-12-18 2 浏览
間鋪都幾臭煙味的.下午茶order了:1.馬來亞咖喱牛脯湯麵$18~~牛腩份量好小及好細舊.咖喱唔辣,味道亦唔得.2.味皇牛三寶湯麵(柱候牛腩,醬爆牛丸,粗根牛丸)$20~~無樣好食,每粒丸得一粒.
間鋪都幾臭煙味的.下午茶order了:
2006-11-14 2 浏览
星期日去開灣仔腦城睇野, 成三點都未食lunch. 睇完野行出黎穩D野醫下肚, 見呢度有鮮炸鱼皮, 未入左呢度試下. 求其叫左碗鱼旦粉, 一碟細炸鱼皮. 鱼旦幾彈牙, 湯都Ok有D味精, 粉都好大碗. 炸鱼皮吾係窗口邊擺出黎果D咁大塊, 係D碎左既細細塊. 有蒜味, 但食完個口有少少苦. 下午荼價錢兩樣野, Ok呢.
(非会员)
2006-11-13 0 浏览
與朋友去食, 叫了牛三寶麵, 五丸米(炸魚皮改醬爆牛丸)牛腩碎濕濕, 牛丸個心凍既.魚蛋無魚味, 唯一可取係醬爆丸, 個餡幾好味.食魚蛋, 我會去番安利, 牛腩去天后食.
與朋友去食, 叫了牛三寶麵, 五丸米(炸魚皮改醬爆牛丸)

牛腩碎濕濕, 牛丸個心凍既.
魚蛋無魚味, 唯一可取係醬爆丸, 個餡幾好味.

食魚蛋, 我會去番安利, 牛腩去天后食.
2006-11-02 3 浏览
灣仔麵店多不勝數,依間算是當中佼佼者,單從午市外面那長長的人龍己可見端倪。初時我都只是抱著一試心態,但試過果然覺得此店有其成功因素。無論是牛魚還是丸,各種食品的質素都屬平均以上,而標價卻不會像那些麥乜記那樣不成比例,實屬貨真價實之選。本人較喜歡叫四寶醬爆丸麵,貪其一碗麵集齊各種丸,而朋友則喜歡牛三寶,雲集牛筋牛腩於一爐。最後,麵底跟紫菜是又一令人滿意的地方,因可令整碗麵的口感更臻完美。
2006-10-31
住灣仔咁耐竟然今日先至第一次去試,皆因自開張個日起無時無刻都係人人人人人人!!!!!同吃友人覺得他們的魚皮唔掂於是冇叫,又食過牛腩,於是叫了個4寶醬爆丸米線,一個馬來咖喱牛腩米線,一個豆漿,一個腩汁芥蘭。果然有驚喜!湯就普普通通,但牛腩軟熟但有嚼勁。唔係好味係好入味!正!相比下,醬爆丸變得一般。腩汁芥蘭又係好驚喜,唔係芥蘭,係腩汁!好味到索性將D米線放哂入去。走時D阿姐有講拜拜,都幾好禮貌呀~!

走時D阿姐有講拜拜,都幾好禮貌呀~!
2006-10-30 6 浏览
是常會擦身而過,一間不起眼的街坊式麵店。不愛麵食,也未曾想過光顧。那天,陰錯陽差,看到小店的爆漿丸食評。嘩!不得了,愛這內涵豐富,又叫人驚喜萬分的小吃。坐言起行,立即買個外賣回家慢慢享用。一心要試醬爆牛丸,但又多心。於是就來一道魚皇五寶:是魚片頭、魚蛋、魚皮餃、鯊魚丸及炸魚皮,再加四個大洋,要了兩粒醬爆牛丸。服務友善勤快,不消兩分鐘,外賣經已預備好。那片又長又大片的炸魚皮,是放在已預先由機器密封的獨立包裝袋內,細心、文明,但那「企業化」,有點跟街坊小店的形象格格不入。魚片頭、魚蛋及鯊魚丸,均是十分彈牙,口感十足。一口啖下,是濃濃的魚香,丸吸收了那白皚皚的濃魚湯汁,嚼破那刻,魚汁溢滿口腔。那重重魚鮮,直叫我內心感謝海洋送上的偉大賞賜。那魚皮餃,皮是滑滑的,又是那濃濃的魚香。炸魚皮,新鮮、香脆。醬爆牛丸,牛味香濃,嚼勁十足。大口咬下,內裡是充滿濃香十足的肉汁,踐到一口也是,暢快非常。湯底的生菜,是毫不吝嗇的多,還綴有兩條翠綠的菜心。可惜,生菜不是我愛的那爽脆類型。美食當前,也少不了呷了口凍冰冰、口感厚濃的Sparkling Shiraz。只有「妳」那雍容華貴,變化複雜的口味,方可匹配「他」

美食當前,也少不了呷了口凍冰冰、口感厚濃的Sparkling Shiraz。只有「妳」那雍容華貴,變化複雜的口味,方可匹配「他」那叫人稱奇的驚喜內涵。
(非会员)
2006-10-27 9 浏览
我叫咗一碗魚片河同一碟炸魚皮。都唔知點解有D魚片少少硬,同埋碟炸魚皮有D深色。比平時嗰D好唔同呀,好深色
2006-10-20 0 浏览
味皇係我好喜愛既粉麵店..地點方便..又平又好味..星期六我成日都去食LUNCH..最好味係:魚皮:無得頂..脆卜卜..就算浸左湯都仲好脆..勁有魚味..D蒜頭又勁香..大大塊..好好味....次次黎都一定要食魚皮....係我食過最好既魚皮..超正咖哩牛腩河:無乜人會叫..因為D客多數都係食佢D魚湯粉麵..哈哈..我就識食啦..佢D牛腩入哂咖哩味..好正架..D河粉又滑..好味!!五寶米線: 有魚旦,魚皮,醬爆沙魚丸,魚皮餃,炸魚皮..講真..呢款係最多人叫..但我反而覺一般..遠比唔上咖哩牛腩河..五樣得炸魚皮同魚皮餃好味..其他都係一般..但個湯底係幾香..好重魚味..唔錯..所以我多數叫魚皮餃米線另加炸魚皮..咪好味好多..

2006-09-14 4 浏览
因為要睇側田音樂會,所以嚟呢度醫肚先......叫了一個魚片河,朋友叫了咖喱牛腩面,一碟魚皮......魚片ok,河粉一般....沒有菜底同葱..=..=, 魚皮脆口,但色澤深左少少,好似番炸過咁.....我想潮州粉面會啱我D...
我想潮州粉面會啱我D...
2006-04-29 0 浏览
呢度魚蛋、魚片都不錯,魚蛋麵若果唔走青有菜芯贈送。個人推介魚皇五寶,有魚蛋、魚片頭、鯊魚丸、招牌炸魚皮同魚皮餃,大大碗,亦可將當中丸類轉換另一款,如粗筋牛丸、墨魚丸、或醬爆牛丸。在灣仔區算抵食,平過翠華,但質素並不輸蝕。上麵速度幾快,環境比一般潮州粉麵舖清潔。
呢度魚蛋、魚片都不錯,魚蛋麵若果唔走青有菜芯贈送。
上麵速度幾快,環境比一般潮州粉麵舖清潔。
2006-04-20 9 浏览
蒙牛帶我來食味皇, 叫左個魚寶麵$18比我, 其實有魚皮,魚餃, 魚蛋, 醬爆鯊魚丸, 魚片頭各一件,另叫一個魚皮$5呢個蒜味魚皮雖然細細碟, 但係真係幾好味喎, 蒜味重又無咩油益味, 正一小小咸多多脆~~魚餃一般無咩特別, 餃皮油了點, 潮州魚蛋好彈好香滑,有魚香, 正~~ 魚片頭好薄, 無左咬口之餘, 根本都食唔到個d魚肉, no good, 醬爆鯊魚丸個外面個層鯊魚肉唔見得同魚蛋有咩唔同, 咬開好多油係入面, 一咬開就見到油淋淋, 好唔掂....湯底就清清地都ok啦, 麵的portion都算大, 但係每樣都係得一件唔係好夠食, 同埋$18唔算平.....service麻麻, waiter一個推一個, 叫人都要叫一輪先有人應.....

2006-02-08 4 浏览
返學前個肚有少少餓,但吾係咁想食飯,食個包又吾夠飽,所以就去食魚旦粉,本想去"表X"到食,但上網睇過食評都係對佢冇乜信心,咁就行多幾步去味皇到幫親下,店鋪門口有少少簡陋,但幾乾淨,入到去叫左碗雲吞麵食,價錢都差吾多二十蚊一碗,但雲吞有四粒都幾大粒下,入面D料新鮮,麵冇乜皂水味,湯底清少食吾到味精,員工服務周到