2023-02-28 320 浏览
朋友介紹佐敦有間可以媲美日本的燒肉店,而且價錢合理,服務貼心,最緊要無限時交枱,好適合約三五知己去大吃大喝🍻去到見到座位好寬敞,坐得舒適,店員態度有禮,當晚見到隔籬有幾枱係日本人,連日本人都光顧嘅日式燒肉店,品質應該唔差😎點左個豆腐沙律🥙,食燒肉前多食蔬菜幫助消化😬肉類點左日本鹿兒島黑豚肉,平時唔鍾意食豬肉嘅我都覺得好食,因為肉質鮮嫩唔鞋口,牛肉就點左美國牛小排,貪佢油脂均勻,即使略熟都唔會太靭,而且價錢比和牛經濟,可算係性價比之選食完兩款肉覺得唔夠喉,點多個牛舌芯厚切,油脂豐富,外脆內嫩除咗燒肉,天婦羅軟殼蟹都好好味要讚店員服務態度好用心,會主動上前協助燒肉,分享燒肉技巧由於朋友係餐廳熟客,埋單有9折優惠,超讚👍🏻

點左個豆腐沙律🥙,食燒肉前多食蔬菜幫助消化😬

食完兩款肉覺得唔夠喉,點多個牛舌芯厚切,油脂豐富,外脆內嫩

除咗燒肉,天婦羅軟殼蟹都好好味

要讚店員服務態度好用心,會主動上前協助燒肉,分享燒肉技巧

由於朋友係餐廳熟客,埋單有9折優惠,超讚👍🏻
2023-02-24 1278 浏览
朋友介紹這家在佐敦有眾多鐵粉的日式燒肉,肉肉及海鮮食材的選擇處理有到位啊!開始烤肉前先享用一份豆腐沙律🥗,選用日本安曇野豆腐,入口軟滑,配沙律及胡麻醬,為烤肉前作好準備😋店員很親切會協助燒烤掌握熟度😍~除了享受美食同時長知識,以後懂得如何將食物燒至最佳狀態😌店家好講究,堅持採用陶瓷燒烤爐,因為既高溫又穩定最似炭燒,容易將燒肉造成梅納效應,更似對燒肉有要求嘅人應該頗為滿意🐽鹿兒島黑豚黑豚飼料內加入咗薩摩番薯,因此豚肉肉質柔軟鬆化,口味更鮮甜,不油膩~非普通豬肉可比🥩美國牛小排雪花般的油花,肉質精美滑嫩,多汁它適合各種牛排熟度,不論您希望品嚐幾分熟的牛排口感,甚至是煎烤至全熟,都能滿足您的味蕾!性價比高!🐂厚切牛舌芯牛舌芯為牛舌入面最柔嫩的位置,每條牛舌只有兩至三成可以被叫為牛舌芯。牛舌芯上枱時表面輕微煎過,根據自己的喜好再燒下,燒到外脆內嫩,咬落爽彈,肉質鮮嫩多汁特大虎蝦野生海捕,長達10吋,啖啖蝦肉,鮮嫩彈牙😍除了烤肉,天婦羅都做得好炸軟殼蟹天婦羅~即叫即做,酥脆香口

🐽鹿兒島黑豚

🥩美國牛小排
雪花般的油花,肉質精美滑嫩,多汁

🐂厚切牛舌芯

特大虎蝦
野生海捕,長達10吋,啖啖蝦肉,鮮嫩彈牙😍

除了烤肉,天婦羅都做得好
炸軟殼蟹天婦羅~即叫即做,酥脆香口
2023-02-22
  • 緬甸虎蝦
  • 豆腐沙律
  • 美國Prime 牛小排
  • 日本國產鹿兒島黑豚
  • 厚切牛舌芯
2023-02-20 108 浏览
日本安曇豆腐沙律- 胡麻醬好香,很適合的前菜,開胃一流,粟米好甜,份量好多。軟殼蟹天婦羅 - 店員介紹這是餐廳的新菜式,非常香脆。美國prime牛小排-這是美國最高級的牛肉,牛味好重,油脂分布均勻,口感夠淋,入口有溶化的感覺。美國Prime牛角切-廚師教了我們燒的方法,怎樣可以保持肉汁。牛味夠重,口感不錯。日本產A4和牛肉眼-油脂更多,吃起來很juicy, 牛味重,入口即溶。豚腩肉 - 兩面燒到金黃香脆,賣相和味道都不錯,配上燒汁後更香。日本帆立貝-配上黑松露、蒜蓉、牛油來燒,帆立貝很大隻,吃起來很爽口。野菌稻庭手打烏冬-九州豬骨湯湯底,湯味夠濃,手打烏冬很彈牙爽口。

軟殼蟹天婦羅 - 店員介紹這是餐廳的新菜式,非常香脆。

2023-02-16
2023-02-17 1110 浏览
自從朋友介紹過之後今次已經係個第五次再度回頭嚟和匠,無論對食物水準、款式、環境、店員服務都念念不忘,每次嚟menu都有新款式✨日本安曇豆腐沙律🥗日本豆腐好軟綿綿,配胡麻醬感覺清新開胃牛魔再現🐮一個set可以試哂3款精選牛肉:✨日本國產和牛肉眼✨美國Prime牛小排🇺🇸✨美國Prime牛角切店員都好Nice教哂我地點樣燒,原來唔同種類既肉,燒既方法同時間都唔同,有燒肉教法冇浪費到咁靚既🇺🇸美國Prime牛&🇯🇵日本和牛🤤店員建議先食美國牛再食日本牛,和牛比較牛油油脂重,食落三款牛口感、味道都各有特色Prime牛都係美國最頂級牛,厚切燒完都保持到肉質嫩滑,食到飽滿濃味既肉汁鎖住喺牛肉之中 日本國產和牛自然入口即溶,和牛既油脂分布平均,絕對屬頂級水準牛肉建議先試肉質原味食出牛肉本身香味,再試秘製柚子汁/燒汁,肉味別有一番風味✨軟殼蟹天婦羅好鍾意每次menu都有新款式,炸軟殼蟹食得多但係用天婦羅做法原來仲好食Timer仲有好多天婦羅款式,下次有機會嘗試為虎蝦天婦羅、鰻魚天婦羅等✨日本產帆立貝每次嚟到呢個都必叫!每粒帆立貝size都非常大隻,而且燒既時候配埋牛油、蒜蓉、黑松露醬,帆立貝吸收哂d味

✨日本安曇豆腐沙律🥗
日本豆腐好軟綿綿,配胡麻醬感覺清新開胃

牛魔再現🐮
一個set可以試哂3款精選牛肉:
✨日本國產和牛肉眼
✨美國Prime牛小排🇺🇸
✨美國Prime牛角切

✨軟殼蟹天婦羅

✨日本產帆立貝
每次嚟到呢個都必叫!每粒帆立貝size都非常大隻,而且燒既時候配埋牛油、蒜蓉、黑松露醬,帆立貝吸收哂d味非常香濃豐富👍🏻
1987 浏览
2023-02-16
  • 豚腩肉
  • 日本產帆立貝
  • 牛魔再現
  • 日本國產帆立貝(黑松露蒜蓉牛油燒)
  • 美國Prime 牛小排
2022-11-16 182 浏览
天氣涼涼地,好想食燒肉,朋友帶左我去呢間佢平時食開既試吓,今日同大家分享下。小食叫左芥辣章魚同雞軟骨。炸雞軟骨送酒一流,好香脆!芥辣章魚濃味左d, 個人唔係好接受到。主角我地叫左拼盤牛魔再現,有美國prime牛小排、牛角粒同沖繩A4和牛。呢個價錢($660)叫到呢啲質素同份量真係幾抵! 美國prime牛味濃,加上職員幫手燒,完全食到牛既油香肉味!和牛更加係入口即溶,推介!之後我地仲叫左豬腩肉同汁燒牛肋肉。豬腩肉大大件又厚身,每邊燒5分鐘就夠香脆!汁燒牛肋肉因為有汁唔可以太大火燒,慢火燒3-4分鐘岩岩好!最後仲有鹽燒牛舌串燒同溫泉蛋飯。牛舌厚身,做到一口size,肉味香濃又juicy, 好惹味。最後食埋個溫泉蛋飯做總結,非常滿足。

2022-11-13 161 浏览
餐廳環境舒適,燈光柔和,座位與座位之間的空間亦足夠,,有助用餐體驗。前菜先上的是八爪魚刺身莎律,刺身新鮮,芥末亦充足,是一道開胃好選擇。另一道前菜是炸雞軟骨,炸得非常香脆,雞軟骨爽口,配合檸檬汁或沙律醬都非常不錯。跟着是鹽燒厚切牛舌,厚切口感豐富,牛舌味亦夠香。接下來就是主菜部分,分別是美國牛小排及角切牛,另外就是戲肉的日本A4和牛肉眼。和牛的雪花非常均勻,望着就知道會是入口即溶。快燒一下,已經香味四溢,入口果然即化,更重要的是油香爆發,牛味豐富,非常好送飯,令人一再回味,有encore 的衝動。美國牛亦相當有驚喜,牛味與和牛不相伯仲,雖不是入口即化,但亦非常稔滑,角切牛更可燒至外脆內軟,顯然牛本身的質素相當高。最後的汁燒牛肋肉及豬腩肉皆非常下飯,總結全餐的肉類皆有質素,份量亦足,令人回味

2022-11-12 194 浏览
經朋友介紹嚟到呢間位於佐敦嘅日本燒肉料理。 二話不說,我哋就點了二人前廚師推介 "牛魔再現"。 當中包括日本國產A4和牛肉眼、美國prime牛小排和牛角切, 所以非常吸引。先嚟兩客日本安曇野絹豆腐沙律, 豆腐豆味非常濃沃,新鮮蔬菜配芝麻醬,非常醒胃。國產A4和牛肉眼非常出色, 油脂分佈平均之餘亦品嚐到牛肉味, 而且店員非常細心,亦有指導如何可以燒出香味十足嘅牛肉,不會燒得過熟, 完全鎖住牛肉汁。 豐潤嘅牛油脂肪,已經溶喺口入面, 惹味十足。至於美國prime牛小排和牛角切, 店員亦會建議我們先輕輕燒一下每一面, 主要係將肉汁鎖住, 然後再慢慢燒到金黃色, 以達致最佳效果。 入口牛味非常香濃, 厚薄均勻, 口感一流。燒原條茄子非常之入味, 用原條茄子,將燒汁搽上表面, 然後再放上爐嗰度燒, 之後灑上櫻花蝦和香蔥調味, 做法看似簡單,但味道非常香口,櫻花蝦的鹹香味,絕對提升了整條茄子嘅味道, 值得一試。鹽燒豬腩肉亦係好出色, 腩肉部位的油脂分佈非常均勻, 經燒過後的豚腩肉溢出的油脂, 入口非常金香, 肥而不膩。最後,還點了一小客半熟蛋迷你丼飯, 再配 燒汁牛肋骨,可以話係非常滿足。 牛肋骨

最後,還點了一小客半熟蛋迷你丼飯, 再配 燒汁牛肋骨,可以話係非常滿足。 牛肋骨用特製醬油預先醃過, 令到牛肋骨味道更加濃郁, 而且牛花脂肪嘅分佈又係冇得輸, 估唔到仲可以保留到牛肉味之餘,食落非常之有層次感, 攞嚟送半熟蛋丼飯真係一絕。
2022-11-09 163 浏览
老友話佢升職加薪,請我食好西,我當然奉陪啦😍!! 佢搵左間位於佐敦長樂街既”和匠日式燒肉店”,話方便我放工! 佐敦港鐵站行去只係2分鐘路程!!坐底就叫左杯ASHAI & 熱情果特飲,為對方慶祝一番~~🥂💥前菜點了溫室蕃茄沙律,蕃茄清爽的甘甜,雜菜口感爽脆,再配日式意大利醋,夠清新!💥芥辣八爪魚🐙八爪魚新鮮彈牙又爽口,芥辣味夠獨特,刺激辛辣,醒神!!💥美國牛小排🥩牛肉及油脂本身的味道會比較重,而油花分布均勻飽滿,造成肉質更為鮮美軟嫩,入口不覺油膩!!💥汁燒牛肋肉肉味濃郁,肥肉部分也不少,咬起來的濃厚感堪稱頂級,燒到八成熟食係最佳。如果燒耐一點,就會烤出多餘的油脂,咬落香口。💥日本國產鹿兒島黑豚肉質緊緻多汁、口感柔軟有彈性、滋味甘甜鮮美、脂肪清爽不黏膩!💥牛舌薄切牛舌有肉質既口感,品嚐得到油脂,郤沒有油滋滋的膩;放落高溫既烤爐上面,立即收縮緊實,把獨有風味鎖係一口大小牛舌上面! 而且入口香軟,滋味無窮!💥日式燒帆立貝大大粒帆立貝,加上牛油、蒜蓉、黑松露醬,香氣撲鼻,厚肉彈牙,正!💥天婦羅蝦 & 牛油果前者🍤肉身彈嫩,仲有香酥既外皮成為絕配;後者🥑外面有薄薄的一層炸漿,入口有清淡而香甜既牛油
💥芥辣八爪魚🐙
八爪魚新鮮彈牙又爽口,芥辣味夠獨特,刺激辛辣,醒神!!
💥美國牛小排🥩
💥汁燒牛肋肉
💥日本國產鹿兒島黑豚
💥牛舌薄切
💥日式燒帆立貝
💥天婦羅蝦 & 牛油果

前者🍤肉身彈嫩,仲有香酥既外皮成為絕配;
後者🥑外面有薄薄的一層炸漿,入口有清淡而香甜既牛油果,味道集中而且極濃郁,第一次咁食,夠特別!!
💥爐燒原條茄子🍆
烤得軟軟既茄子肉配上醬汁,再鋪滿櫻花蝦及香蔥,又香又惹味,越吃越開胃
多謝老友帶我食左餐又豐富又美味既日式燒烤,希望佢快d再加薪請我再食!!!
2022-10-27
2022-10-31 160 浏览
朋友知我愛食日式燒肉😍😍去咗佐敦,近地鐵站,方便👍🏻店內未夠7點已經坐滿人🤭好彩一早訂左位先吃溫室蕃茄沙律-開胃前菜,大大片蕃茄,鮮甜配上新鮮沙律🥗菜,一流大蝦天婦羅-炸至金黃色香脆,入口不油淋淋,非常爽脆,粉漿超薄,口感一流美國牛小排-花紋匀稱,油脂多,牛超超濃,我就會配上柚子汁來提升牛的鮮味。好正。牛脷-一定要試,不算太厚但質素好好,咬口夠爽帶點油脂香,真心出色。日本帆立貝-有黑松露,蒜蓉,牛油一齊燒,店員會好細心咁幫你講解,帆立貝大大粒,超鮮,味道正原條燒茄子,有櫻花蝦,蔥,甜甜地另一蕃味道,飲番杯啤酒,好值得介紹一間日式燒肉😍😍😍👍🏻
朋友知我愛食日式燒肉😍😍去咗佐敦,近地鐵站,方便👍🏻
店內未夠7點已經坐滿人🤭好彩一早訂左位
2022-10-28 1744 浏览
❤️長樂街呢間日式燒肉店,未去得日本,都要揾地方止渴😍😍 ❣️朋友推介入面嘅牛魔再現套餐當然要試吓😋入面有三款牛:日本A4和牛肉眼、美国prime级牛小排及牛角切 ❣️日本A4和牛肉眼油花如霜降般分佈,油份豐富,入口即化😋❣️三款各有不同口感及味道,牛小排肥瘦均勻,肉味突出😍 ❣️牛舌(厚切)~燒到焦香,咬落嫩滑有嚼口,平時少食都忍唔住食多件👍👍❣️豚腩肉(鹽燒)~燒得香脆
❣️燒深海老虎大蝦❣️燒原條櫻花蝦茄子🍆夠特別❣️日本安曇野豆腐沙律❣️芥辣八爪魚❣️味淋雞泡魚干❣️燒番薯❣️燒白鳝 ❤️店員耐心教我地燒,下次去日本都識點燒,座位寬敞,仲有獨立房私隱度高,服務態度好,食物性價比高份量足冇限時,抽風系統做得好,食完最緊要唔會成身油煙味,一試有回頭😊👍
#香港美食#HKRestaurant#日式燒肉#燒肉#和牛#和牛燒肉 #wagyu#japanesebbq#bbq#beef#牛肉#佐敦#和匠#燒烤#日本菜#油尖旺#佐敦美食  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍和匠📮地址 : 佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖☎️電話:22648928⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
❤️長樂街呢間日式燒肉店,未去得日本,都要揾地方止渴😍😍

❣️日本A4和牛肉眼油花如霜降般分佈,油份豐富,入口即化😋

❣️三款各有不同口感及味道,牛小排肥瘦均勻,肉味突出😍

❣️豚腩肉(鹽燒)~燒得香脆

• 豆腐沙律
  • 厚切牛舌
  • 芥辣八爪魚粒
  • 牛油炒雜菜
  • 豚腩肉 (鹽燒)
2022-10-27 169 浏览
之前已經來過和匠幾次,全因地點就腳,食物質素又高~燒肉的單品選擇多,有一般美國和日本牛肉,也有日本國產和牛,其他肉食種類亦有提供,豐儉由人。今次和朋友二人過來敘舊,簡單點了職員推介的牛魔再現二人套餐,當中已經包括了三款牛肉。除此以外,我們也再多加點了幾款小食。【日本安晏野豆腐沙律】日本製的豆腐果然不同,豆腐特別香,而且豆腐非常滑身,每次來都會必點!【美國Prime牛小排】牛小排油花均勻,肉味十分濃郁,入口不會太靭。【日本國產和牛肉眼】和牛油脂豐富,燒至金黃色後,大火完全把油脂帶出,入口充滿油香,與牛小排完全不同風味。【美國Prime牛角切】有別於其他燒肉店,和匠的牛角切肉質比較軟腍,同時不失肉味。加上職員會傳授燒烤技巧,保證客人不會浪費食材~【鹽燒豚頸肉】豚頸肉不會過分油膩,反而但有豚肉香,本身豚肉沾上岩鹽,燒完也不必額外調味~【燒原條茄子】燒茄子甚有日本特色風味,上面鋪上一層味噌醬,加上大量沖繩櫻花蝦,味道鮮香。【黃金燒深海老虎大蝦】燒大蝦一隻$128,感覺大蝦尺寸比較細,不過勝在肉質彈牙結實,配上鹹香的芝士別有一番風味。【桃味梳打 熱情果梳打】飲品方便除了一般酒精飲品,餐廳亦有特調

之前已經來過和匠幾次,全因地點就腳,食物質素又高~

【日本安晏野豆腐沙律】

【美國Prime牛小排】
牛小排油花均勻,肉味十分濃郁,入口不會太靭。

【日本國產和牛肉眼】

【美國Prime牛角切】

【鹽燒豚頸肉】

【燒原條茄子】

【黃金燒深海老虎大蝦】

【桃味梳打 熱情果梳打】
飲品方便除了一般酒精飲品,餐廳亦有特調的非酒精飲品選擇,款式也不少。梳打非常解油膩,同時甜度不會過高~

2022-10-25 335 浏览
等唔切飛去日本先係香港食燒牛肉,朋友book 左係佐敦的和匠,服務同牛的質素都好高。用的是陶瓷爐,唔需要成日換爐都唔會痴底。另外waitress 每種肉都會教你點樣烤先係最好,目的係唔想浪費左啲肉,欣賞!豬腩肉-肥瘦比例一半半,薄切但不是薄到透明-烤後口感微脆, 豬味好濃郁日本安曇野豆腐沙律-豆腐豆味好濃,沙律菜新鮮,$68黎講份量唔少!牛魔再現(2人前)-美國prime 牛小排: 牛味最濃厚,雪花分佈均勻-美國Prime 牛角切: 口感最好,烤完每一面後會有微脆的口感-日本國産A4和牛肉眼: A4真的非同凡響,偏肥但唔會膩,牛香味係口中停留最耐,有120g, 唔會太薄切。汁燒牛肋肉-汁燒又係另一種味道,牛肉十分淋滑吸哂啲汁-加埋葱花係面,味道帶點清新減少膩感原條燒茄子-茄子燒得好好入面唔會乾-加左櫻花蝦係面,蝦的鮮味令茄子味道更多層次

豬腩肉
-肥瘦比例一半半,薄切但不是薄到透明
-烤後口感微脆, 豬味好濃郁
豬腩肉

日本安曇野豆腐沙律
-豆腐豆味好濃,沙律菜新鮮,$68黎講份量唔少!
日本安曇野豆腐沙律

牛魔再現(2人前)
-美國prime 牛小排: 牛味最濃厚,雪花分佈均勻
牛魔再現
美國prime 牛小排
美國prime 牛角切

日本國産A4和牛肉眼

汁燒牛肋肉
-汁燒又係另一種味道,牛肉十分淋滑吸哂啲汁
-加埋葱花係面,味道帶點清新減少膩感
汁燒牛肋肉

原條燒茄子
-茄子燒得好好入面唔會乾
-加左櫻花蝦係面,蝦的鮮味令茄子味道更多層次
原條燒茄子

2022-10-20 91 浏览
朋友介紹過,提及過呢度員工幾細心,同埋會慢慢介紹食物,所以今次特登嚟到佐敦食下,整個體驗也不錯~餐廳都有唔同set,今次簡左牛魔再現二人前($660),再order d 小食。order完,員工上菜時基本上都會做次好簡單嘅介紹,比我地知道食物嘅味道/燒嘅方法👍🏻牛魔再現包括有,日產A4和牛肉眼、美國prime 牛小排、美國prime 牛角切和牛色澤均勻,白色嘅都係和牛嘅脂肪,所以職員話喺燒既過程要留意吓出油既情況。如果脂肪變油有啲泡泡時,就可以反轉燒一邊。原來咁樣燒先可以鎖住肉汁味,入口即融~牛小排聽職員講美國牌子Prime係頂級嘅美國牛,全部都係人手切,所以每片肉都相對厚身。職員都有貼士點燒,由於牛小排都比較厚身,所以都要燒耐少少,燒過程都有啲唔好多手翻太多次,基本上一至兩次已經足夠,保持到肉味同埋燒得香口。牛角切牛角切好似牛柳粒咁,每邊燒到佢熟其實就食得啦~不過本身好重肉汁味,肉質同脂肪平均,食落都唔覺得肥膩~牛油果天婦羅本身都好鍾意食牛油果,第一次見牛油果配天婦羅,口感唔差,炸完天婦羅之後亦都可以保留住牛油果嘅口感同埋清新嘅味道~魔鬼魚翅七味燒咬口有啲似雞泡魚乾,不過加咗啲七味粉

和牛

牛小排

牛角切

牛油果天婦羅

魔鬼魚翅七味燒
咬口有啲似雞泡魚乾,不過加咗啲七味粉同沙律醬,味道變得特別,果然係送酒小食~

日本安曇野豆腐沙律
大大碗嘅新鮮前菜,不過如果加多少少番茄片喺面,賣相就會更加靚。大碟、抵食,的確係一個開胃前菜。

大啡菇
係明太子既味道,咁樣配搭都幾特別,最緊要個菇唔會燒到太乾,仲保留到有菇菇入面的水份😋

Sapporo, Mango mock tail
飲品方便揀咗杯啤酒同mock tail, 始終需要酒🥂
2022-10-12 97 浏览
近排身邊朋友都傾多咗去日本旅行嘅嘢,可能因為開始有朋友已經買咗機票準備出發,諗諗下雖然仲未有得去日本旅行,唯有去番喺日本都會食嘅日式燒肉店回味下先。有朋友講起有間燒肉店食過好食,今次就聽佢講咗,睇下回唔回味到。日本安曇野豆腐沙律$68豆腐沙律,日式地道開胃前菜,量份多到有啲估佢唔到😂,本身諗住開下胃,點知都食到有啲啲飽嘅感覺。磯煮鮑魚2隻$98諗緊磯煮嘅味道會係點,不如就叫嚟食吓。同清蒸好唔一樣,切片食,幾開胃,份量啱啱好👍。牛魔再現$660-美國Prime牛小排牛肉味濃,我本身鍾意食較濃味嘅牛肉,所以依款味濃,入口亦有咬口嘅牛小排都有啲驚喜嘅感覺👍。-美國Prime牛角切經過店員嘅專業指點之後,真係燒得比較均勻,亦都令我終於了解到牛角切依款肉粒應該點先可以燒得靚,令到唔會浪費本身牛肉味咁濃嘅美食,而肉粒形狀得關係令咬口更豐富。-日本產A4和牛肉眼食左兩款味道較濃味嘅美國牛之後,終於到回味日本感覺嘅時候。日本產A4和牛,燒嘅時候明顯牛嘅油脂再比較美國嘅牛更多,令到會有搶火嘅情況出現😵。同時,搶火出現就可以換燒叻另一面。和牛入口嘅時候真係有即溶嘅感覺,亦食到滿口油脂,但係唔會太油膩,應該

日本安曇野豆腐沙律$68

磯煮鮑魚2隻$98

牛魔再現$660

-美國Prime牛小排

-美國Prime牛角切

-日本產A4和牛肉眼

和牛入口嘅時候真係有即溶嘅感覺,亦食到滿口油脂,但係唔會太油膩,應該係和牛本身真係靚嘢嘅關係,做到油而不膩嘅效果😋。

豚腩肉(盬燒)$84

食咗三款牛之後,轉轉口味食豚肉。豚肉燒到有啲濃濃地,雖然唔知燒得係味最好,但係食落有燒烤味道,帶啲脆口,加上豚肉味濃😋,所以都無理燒得係咪好,最緊要好食🤣。

桃味特飲$28
青蘋果特飲$28

食咗咁多燒物,飯啲有氣飲品都真係有需要😂。

牛油炒雜菜$48

每一餐都要有嘅菜,今次見到有個炒雜菜,唔洗考慮太多,就叫嚟上吓,菜類多,雖然係牛油炒,但食落唔會太油👍。

特大緬甸虎蝦2隻$260

最後見到限定推介,特大緬甸虎蝦。本身好鍾意食蝦嘅我都好想試下喺專人指點嘅情況燒吓虎蝦🤣。

上枱嘅時候一睇,真係特大oversize 😵,其實如果唔係專人指點,真係有啲摸不着頭腦點燒法😑。

經過專人指點,特大真係大到可以用刀叉嚟食,咬落啖啖肉,蝦頭蝦咪濃到不得了😋😋😋。蝦肉實的的,真心限定推介無錯😂。

朋友講得真係無錯,有日本旅行嘅feel 😂。另外燒烤本身都係學問,真心唔想燒得差而浪費靚食材,好在店員真心用心指點,令我可以盡力燒到最好。唔止有日本嘅回味,亦學到唔少嘢😂👍,真係雙重嘅享受😎。

2022-09-29
  • 緬甸虎蝦
  • 日本國產A4和牛肉眼
今次第一次黎食,朋友介紹服務好同埋質素高的餐廳😙即管過嚟食下🥂 位於佐敦長樂街,雖然唔係大街但行兩步路就搵到餐廳了。今次叫左$660 二人前dinner set, 另外再加左啲小食。 整體來講CP值都好高, 夠新鮮之餘。仲好欣賞職員會細心逐一介紹同示範點樣燒先係最好食👍🏻🍖日產A4和牛肉眼主菜之一,脂肪平均。燒時含較多油份,職員教路可以燒時迫出哂啲油,再反轉燒。咁樣先可以鎖實牛汁。和牛的口感就係好似入口有融化既感覺。食時可點柚子醋中和下油膩味😃🍗美國prime 牛小排Prime 係最頂級嘅美國牛,比較厚身,所以燒嘅時間要長少少。但店員好細心地講解同示範👍🏻店員貼士,燒肉唔好反太多次,咁樣先可以保持肉汁。🥓美國prime 牛角切 好似牛柳骰仔粒嘅大細,每邊燒一陣,燒夠六面就可以食了。本身好重肉味,所以我都唔建議再點任何醬汁😊🥑牛油果天婦羅用牛油果黎做天婦羅係第一次見,本身唔食牛油果既我都覺得十分新鮮同驚喜。口感唔差,仲保留到牛油果的清新味。 🥗日本安曇野豆腐沙律好新鮮好大碗,加咗好多粟米沙律更加有咬口👍🏻芝麻醬足夠,撈埋一齊食就係一個開胃前菜。🐡魔鬼魚翅七味燒送酒小食一流,同雞泡魚乾有少
位於佐敦長樂街,雖然唔係大街但行兩步路就搵到餐廳了。

🍖日產A4和牛肉眼

🍗美國prime 牛小排

🥓美國prime 牛角切

🥑牛油果天婦羅

🥗日本安曇野豆腐沙律

🐡魔鬼魚翅七味燒
送酒小食一流,同雞泡魚乾有少少唔同,但一樣爽口彈牙,一面飲酒真係會一面密密食。有七味粉同沙律醬嘅配合下,味道更加豐富☺️

🍄大啡菇
入邊係明太子的材料,食落去口感豐富,燒得啱啱好能夠保持大啡菇嘅鮮味,唔會太過乾身。

🥂Sapporo,Mango mock tail

📇和匠日式燒肉店 (佐敦)
佐敦長樂街23-27號德威大廈地下3號舖