2019-05-18 1818 浏览
因為關注咗beyond日記主角嘅關係,知道尋日係beyond之夜,第一次嚟到呢間餐廳。據知呢間餐廳每一個五/六/日都會有一場嘅live show,尋日係音樂劇beyond日記兩位男主角Bosco 同Oscar 嘅演唱。今次嘅入場費320蚊,包咗六個餸同兩杯drinks,每次嘅package都唔同。按正常二人分量嚟講佢係偏多嘅,又有好嘢食,又有好歌聽,weekend消閒係一個唔錯嘅選擇,亦為本土未為人所熟悉嘅音樂人提供咗一個可以近距離接觸群眾同有即時互動嘅演出平台。餐廳嘅環境就係一般嘅茶餐廳, 兩邊有幾組四座嘅卡位,中間有可移動嘅二人枱組合,場中有一幅巨型嘅油畫,畫咗幾十年前餐廳所在嘅街道, 我諗應該係1989年佢開業嗰陣時嘅街景嚟嘅,做表演場地嘅背景,整體感覺都好和諧,好有復古嘅味道,襯托live band 剛剛好。食物方面,整體嚟講嘅味道唔錯,分量亦都好足夠。紅酒燴牛尾, texture 剛剛好,唔韌亦都唔會太淋,但就略嫌甜咗少少,坐我隔離嗰位阿太都係咁講,牛尾嘅二人份量係ok嘅。胡椒豬肚雞, 呢個就略嫌胡椒味唔夠,一般飲呢個湯都會prefer個胡椒同咸菜味重啲,同埋個人鍾意胡椒碎同
,尋日係音樂劇beyond日記兩位男主角Bosco
同Oscar
嘅演唱

今次嘅入場費320蚊,包咗六個餸同兩杯drinks

,好有復古嘅味道,襯托live band 剛剛好。

食物方面,整體嚟講嘅味道唔錯,分量亦都好足夠。

紅酒燴牛尾, texture 剛剛好
紅酒燴牛尾

胡椒豬肚雞, 呢個就略嫌胡椒味唔夠,一般飲呢個湯都會prefer個胡椒同咸菜味重啲,同埋個人鍾意胡椒碎同胡椒原粒並用, 層次會複雜啲。呢味餸唔適合用碟嚟上, 啲湯凍曬根本就唔會飲,我prefer佢當係湯品,好似後來我哋request加湯,一人一碗嘅份量比例就啱啱好喇,因為基本上精華係落係啲湯度,呢個菜式嘅主角唔應該放系雞度,雞嘅話未必會食。如果客人一入到舖頭第一道菜就係個湯品,整件事個舖排就會有規劃一啲

蜜桃咕嚕肉
, 蜜桃好甜,咕嚕肉嘅質感同味道亦都好好, 醬汁嘅texture同味道都恰到好處。

酥炸生蠔個口咁好ok
,但係個味道就靠晒個醬,個醬又唔係特別配,我會expect嗰個炸漿再多一啲咸味,帶番多少惹味,再點嗰個sauce就應該會好味啲同充實啲

酥炸生蠔

咖哩海鮮配蒜蓉包,老實講食到呢一味餸嘅時候,我同我朋友已經飽喇,所以直接打包
。我就用咗少少嘅咖哩汁點咗件蒜蓉包食, 點都要親新鮮試下味嘅。食咖哩嘅餸菜最緊要梗係個咖哩汁啦,呢款咖哩汁唔夠香,辣度係可以嘅。蒜蓉包就麻麻地喇,包嘅軟硬度係適中嘅,但係因為佢唔夠熱,蒜蓉唔多蓉,唔夠蒜亦唔夠香

咖哩海鮮

蒜蓉包

西蘭花炒鮮魷,呢味餸唔錯
。佢嘅份量亦都好合適,西蘭花嘅口感好好,個汁嘅味道配鮮魷或西蘭花都好夾,個汁非常好食,汁嘅比例亦恰到好處。

西蘭花炒鮮魷

大致上餐廳分咗三輪出菜(3-1-2),一開始坐低出頭3個餸,中途出炸蠔,最後再出最尾兩個餸,個flow係ok嘅,但係可能佢一開始牛尾會有啲膩,已經有裹腹感,接住落嚟嘅餸菜亦都食唔得多喇,出第四道菜已經full晒要打包。建議可以換下出菜順序,甚至係少個肉,加個流質口感嘅dessert,如 jelly/西米/芋丸/凉粉之類,咁個set就完滿啲喇!

呢間茶餐廳平時同一般茶餐廳一樣,唯一特別嘅係 每星期都會有一場live show
, 茶餐廳入面大約可以容納36位觀眾
,都有啲迫,啲伙計出菜成日撞到我張櫈,哈哈!但我諗都要視乎live band嘅規模, 如果對band嘅樂器/成員係多嘅話,或者能夠容納嘅觀眾數就會再少啲
,想去聽live嘅就要留意, 一啲熱門嘅音樂人或者演唱者可能會好快爆場,好似今次咁就爆咗場,要下月再加場喇!

茶記配live show確實係唔錯,遇到有興趣嘅表演者,我相信我再去幫襯嘅可能性都幾高
2019-05-17
紅酒燴牛尾
酥炸生蠔
咖哩海鮮
西蘭花炒鮮魷
2019-03-17 1183 浏览
今次係第一次同朋友嚟到和記餐廳吃晚餐,叫咗個窩蛋牛肉飯和柚子蜜!柚子蜜太甜, 很符合我的口味!❤️很怕飲品很甜,而令到食物味道變味!窩蛋牛肉飯,很足料熱辣辣上菜,是有心機的餸菜!不會太鹹,牛肉很多!價錢很便宜!今日他們有個活動,所以客人到有歌聽!大家都很開心!聽完歌都坐咗3-4小時,老闆娘很好客,完全覺得氣氛很好,亦都很開心!會再來!希望老闆娘常常會搞活動,我們又可以聽歌,又可以食好嘢,亦都是大家平民首選!

今日他們有個活動,所以客人到有歌聽!大家都很開心!

2018-09-05 1155 浏览
難得係灣仔有勝價比高的茶餐廳~食過一兩次,就成了同事心中的飯堂!靚靚老板娘超Nice!有度不得不提吓,讚埋面書,知道時日午餐,例湯,諗定去到唔洗煩。精品咖啡更是一绝,套餐都算多款式,涼瓜蚊鲩魚、例湯都靠得住~係地方細D,同人太多~
講真,圓圓雖喜愛茶餐廳的奶茶、鴛鴦,但對於成間都係充滿男人味既茶記就有所保留,就算搵食都好快食完就走,地下有黏笠笠既就更加唔會入去,好簡單我只係想舒舒服服食番餐安樂茶飯之嘛!上星期去灣仔Mira Moon酒店探兩位鬼鬼朋友,佢地就話想食本土local野,落樓行向銅鑼灣方向,兩、三間鋪位,見有間新裝修茶記叫「和記餐廳」,裡面既凳,椅都好特別,吊燈好雅致,睇得出個老板係一個有品味既人,見間餐廳幾乾淨,正前方大牆係紙皮石階磚,有幅富有香港特式既畫作;鬼鬼朋友們即說Hey Why not here,佢地似乎好想係呢度食,於是我地就在近街的窗口位坐下。睇下餐牌,價錢竟然同我屋企附近茶記一樣,仲免費包埋即磨咖啡,加3蚊雞就有埋椰汁紅豆冰,灣仔有咁樣既價錢,正呀!好,一於叫茶記野睇下得唔得先! 叫左銀芽肉絲炒麵、印尼炒飯、XO醬豬頸肉炒公仔麵、瑞士雞翼配沙律、煙肉卷夾牛角包、碎蛋夾法包,西多士,飲品叫左椰汁紅豆冰、奶茶、滾水蛋,份量唔少,賣相企理,水準我會比9個讚,性價比相當高,原來全因有個嫌尖老板娘Cherry,叫佢老板娘好似又老得滯,因為佢屬於80後係做左20年既OL。 當然識食唔係必然,要有班

當然識食唔係必然,要有班高人做後盾,Cherry有班勁姨媽,係主理西灣河「和記餐廳」班前輩,高峰時期,「和記餐廳」曾經有12間分店,不過始終茶記係辛苦困身行業,好多時都後繼無人,但Cherry就希望傳承下去,於是在家族幫忙底下,向各位阿姨們學師,由零知識,零經驗,到如今由食材、器具採購,收銀、招呼客人、外賣落單,事事都要落手落腳,親力親為,創業真不易,幸好,Cherry有個好幫手,係「金茶皇」比賽嘉賓評判之一既陳貴生師傅,30多年水吧經驗,令我地呢種有要求既食客就有機會飲到正奶茶。聽老板娘講,在附近工作的酒店員工,落場時候都會來歎杯即磨咖啡,吃個套餐,有時早、午、黃昏都見到同一班人,可想而知食物有相當質素。
80後既Cherry令茶記的形象改變不少,Cherry話玩social media係其一,另外餐牌飯名又可以搞搞新意:「好似平日午市套餐既粟米肉粒飯,我就叫佢做Show Me Your Love,人人都估係乜野黎,於是好奇之下個日既《粟米肉粒飯》就第一時間賣晒!又好似下午茶時段,有個叫《寂寞的雞扒包》,因為,無敵是最寂寞,即係超級無敵好味道啦!」

牆身係紙皮石階磚,有幅富有香港特式既畫作,有香港情味。

銀芽肉絲炒麵、印尼炒飯、XO 醬豬頸肉炒公仔麵都係 $48,大大碟,足料又抵食。

印尼炒飯有西班牙臘腸、爽滑蝦仁、蟹柳,那天食唔晒,拎左返屋企比印尼工人姐姐食,差 D 打爛佢個無豬砵添!

XO 醬豬頸肉炒公仔麵肉質彈牙

奶茶飲落喉嚨,係舌頭之中有回甘既感覺,果然茶王水準,我呢個對奶茶有極高要求既人都好滿意呀!

無敵是最寂寞的《寂寞的雞扒包》

食得出係冇味精豉油的瑞士雞翼

脆口肉香既《和記特式牛角包》

邪惡勁厚西多士$25

叫套餐加3蚊雞就有埋椰汁紅豆冰

老板娘Cherry以貼地價錢,將姨媽創立既老字號注入新意,好似那《芝士麵餐》的芝士麵就係跟那正宗韓國品牌入貨,好多OL、女生們呀都愛order這個。

滾水蛋可以係呢度搵都到呀!

新思維做港式餐廳生意,跟支付寶、八達通、係網上外賣平台合作,面書 update餐單。

早餐唔再只係得唔健康既選擇,有鮮奶麥皮,仲有用幾十斤蕃茄煲出黎既通心粉湯底。

上面書專頁可以睇到即日餐單
營業時間:早七至晚七
地址:灣仔謝斐道392-402號維新大廈地下E舖

其中餐牌

2018-03-30
  • 和記特式牛角包,香滑�奶茶