今次嚟油麻地嘅和順記食超多明人推薦嘅港式fusion菜❣️ 呢度有多款老闆自創嘅地道菜式,超吸引,大熱天時都排晒隊🤩 (佢仲有其他分店比較少人)🍗 麻辣汁生炸大雞髀杯麵套餐老闆自創大雞脾杯麵套餐,「杯麵」其實係自己煮嘅咖喱海鮮麵🍜 好味過普通杯麵多多聲🤪 生炸大雞脾係呢度嘅招牌!雞脾勁大隻、勁多肉、勁多汁💦 記得加埋周中師傅都愛嘅自家製炒麻辣醬🌶️ 香脆爽口一次過😍 🐷 豬扒西多士西多士新鮮出爐!上面佈滿煉奶同牛油,切開仲有流心芝士🧀,十級邪惡呀😈 加上炸豬扒嘅香口,竟然做到鹹甜得宜又唔會濟!🐠 豉椒蒸龍躉最後我哋仲叫咗個蒸龍躉,估唔到呢庿嘅龍躉都蒸得咁好食,仲要入味又抵食😍
1934 浏览

🍗 麻辣汁生炸大雞髀杯麵套餐

🐷 豬扒西多士

🐠 豉椒蒸龍躉

2024-01-25 2061 浏览
約11:30來到和順記, 一心想吃生炸雞髀, 可惜要等下午茶時段才供應。因實在餓了, 欲改吃藥膳黑毛豬潤牛肉麵, 但被告知也是下午茶時段才供應, 唯有下午茶時段再來光顧。約14:15再訪, 因小店本身座位不多, 已座無虛席, 幸好不用久等, 便被安排入座。精選下午茶1) 生炸雞髀薯條 (細脾) $412) 紅豆冰 $10生炸雞髀薯條的雞髀為細脾, 手掌大小, 雞皮炸得脆口, 肉質juicy嫩滑, 實在不錯。薯條亦是我喜愛的風琴薯條, 脹卜卜的, 可惜份量略少, 吃畢有點空虛感, 爭扎要不要多叫一碗藥膳黑毛豬潤牛肉麵, 想著想著, 還是決定餓時再掃街。吃生炸雞髀, 感覺要配一杯少少邪惡的紅豆冰才合襯。紅豆本身味道香, 軟綿程度適中, 不會過於軟腍。

生炸雞脾薯條 (細脾) + 紅豆冰
精選下午茶
1) 生炸雞髀薯條 (細脾) $41
2) 紅豆冰 $10

2024-01-17
生炸雞脾薯條 (細脾) + 紅豆冰
2023-11-30 1596 浏览
經朋友介紹,知道有間雞髀好好食既餐廳係油麻地,於是去一探究竟。✨生炸雞髀王大過手掌既炸雞髀!炸得好脆嫩,外皮炸粉不厚,雞肉好鮮嫩而且保持到肉汁在裏面,出色!✨滷水雞髀王怕熱氣既話可以試下滷水雞髀,滷水味好重好香,肉質夠淋好滑嫩。✨特色豬扒西多士其他地方食唔到既西多士,有豬扒、牛油、煉奶、沙律菜,超級邪惡。

✨生炸雞髀王

滷水雞髀王
生炸雞髀王
特色豬扒西多士
2023-11-22 1303 浏览
睇到網站好多人寫食評,話呢間餐店的炸雞髀好大隻,超好食。所以今日決定去呢間餐店試吓。中午12:30pm左右去到。店內已差唔多坐滿人,我好彩仲可以搵到個位堂食。店內實在太細,只能放得幾張細枱,我亦要同幾個人搭一張枱坐,坐得好迫,超唔舒服。我叫咗個黑椒汁炸雞髀飯,差唔多十分鐘左右上枱。望落隻雞髀,好大隻,以為一定超好食。點知?一食,隻雞髀炸得太乾身,d肉好“鞋”,一d都唔“jucy”。難食。飯又唔熱,黑椒汁又少,唔好食。成個飯我只係食咗少少,實在吞唔落。🥵埋單走人。真係冇下次,信錯d網評。唔會再去。
睇到網站好多人寫食評,話呢間餐店的炸雞髀好大隻,超好食。
難食。飯又唔熱,黑椒汁又少,唔好食。
成個飯我只係食咗少少,實在吞唔落。🥵
埋單走人。真係冇下次,信錯d網評。唔會再去。
用餐时段
2023-10-18 1364 浏览
油麻地A出口行幾分鐘就到,舖頭好細唔容易搵到,但附近嘅人一定識,長期多人😂 鋪入面大概得10個位,所以有時只能夠坐外面生炸雞髀煎蛋菜底 +飲品 $55佢有滷水髀、生炸雞髀同鹽酥髀,所有雞髀大到手掌咁,而且肉質好滑!!大推~+另外可以配飯底/菜底/出前一丁麵/烏冬 (面底要加錢)+太陽蛋/荷包蛋+隱藏叫法係可以加黑椒汁/咖喱汁/沙嗲汁/麻辣汁(呢個要加$2)/沙薑汁(要碰運氣先有).油麻地呢間老闆好鍾意嘗試新菜式,所以成日都會有新嘢,今次去就撞正佢推出偽咖喱合味道杯麵~.咖喱味香濃,不過面比起平時細啲,唔係太夠飽。.除咗雞髀,佢仲有好多唔同食物都整得出色,特別推介避風塘豬扒飯😋😋.不過要改善嘅係佢餐具嘅衛生,洗完好似冇洗咁🙈要自己再清潔~

炸雞髀煎蛋菜底 +飲品 $55
另外可以配飯底/菜底/出前一丁麵/烏冬 (面底要加錢)
太陽蛋/荷包蛋

咖喱味香濃,不過面比起平時細啲,唔係太夠飽。

不過要改善嘅係佢餐具嘅衛生,洗完好似冇洗咁🙈要自己再清潔~
2023-10-18
  • 生炸雞髀煎蛋飯
2023-08-07 1577 浏览
今日因為路過油麻地,就去試下一直都好想試既和順記,而油麻地又係總店黎,一定要朝聖一下!生炸雞髀皇煎蛋飯雞髀真係好似手掌咁大,非常厚肉,可能因為生炸嘅關係,佢表皮炸到好脆,入面亦唔會好乾身,唔會好似有啲餐廳咁成隻雞髀都乾爭爭,食晒成碟飯隻雞髀都仲有半隻剩,可想而知隻雞髀有幾大!加埋凍飲先$54,斬幾抵食!因為2-3年前試過一次荃灣店,呢到環境就差少少,不過食得茶記都你諗住快食,夏天食冷氣都足夠!歡迎唔怕熱氣嘅朋友試試!

炸雞髀皇煎蛋飯

歡迎唔怕熱氣嘅朋友試試!
2023-05-13 2088 浏览
今日剪完🐷毛的我,🔒定要去吃藥膳🐖潤麵。成日都想去幫襯,但次次即興想去時,都是周日。(和順記周日是例休的😅)點知,午市只供應飯。麵食要等到下午茶時段才供應。於是我叫了個滷水雞扒🌞蛋🍚,老公叫了滷水🐔肶🌞蛋飯。老公問:好吃麼?我:個汁及🐔扒我吃到有蔥蒜味,所以(因蔥蒜是我世仇)。總的來說,肥仔哥哥侍應係咁忙的午市時段,態度都幾不錯。價錢方面,$50幾一個飯包野飲,真係超級抵吃。至於味道方面,正常吧!沒驚喜。但份量算大份,男仕應夠飽。希望下次適逢周六又適逢三點幾時,又適逢想起它時,便過黎吃碗🐷潤🍜吧!
今日剪完🐷毛的我,🔒定要去吃藥膳🐖潤麵。

點知,午市只供應飯。麵食要等到下午茶時段才供應。

於是我叫了個滷水雞扒🌞蛋🍚,老公叫了滷水🐔肶🌞蛋飯。

老公問:好吃麼?

我:個汁及🐔扒我吃到有蔥蒜味,所以
(因蔥蒜是我世仇)。

2023-05-13
2023-04-04 2783 浏览
為左同小絲平時拍拖有多啲選擇,所以工作時間都會走圍搵啲食店試下。呢間和順記最出名係炸脾,第一次去當然試炸脾先啦。先唔講味道,size 已經贏咗。真•大炸雞脾。唔係炸漿炸完變大一個size果種,而係隻雞脾本身就咁大隻。超大份最後食唔晒。味道就正常,都入味,唔會得出面塊皮有味,最入邊啲肉都有醃料味道。最近又二刷,今次試避風塘豬扒飯,又係極浮誇,目測豬扒份量比雞扒少,如果你是重口味人士,這個會好啱你口味。蒜味,蔥味,辣味,加甜甜的鼓油,成碟飯都是不同的味。很餸飯。如果我同小絲去食就當然會去荃灣分店啦,荃灣分店比較清潔整齊。

呢間和順記最出名係炸脾,第一次去當然試炸脾先啦。

2023-04-03
  • 炸雞脾
2023-03-09 1966 浏览
聽人介紹完就去試下個生炸雞脾飯,本身諗住反轉佢影張靚仔相放上黎分享下,大細有半個飯盒大,唔知係咪叫外賣,佢驚放唔落所以比左呢個尺寸我,正面個樣叫正常但皮同肉係分開左,背面睇就係骨肉分離,唔知係炸完變左咁定未炸已經小咁幾忽肉,味道就一般般。不過唔會有下次
2023-03-09
外卖自取
2022-10-25 2402 浏览
呢間餐廳最出名嘅就係生炸雞脾,而且雞脾超級大,大到好似食緊半邊雞咁,真係淨食個雞脾都飽!由於新鮮即炸,所以即使外賣返到屋企,都仲可以keep住皮脆肉嫩,配埋白飯同煎蛋既蛋汁,正!食完飲返杯涷奶茶就非常滿足了!
2022-07-20 2844 浏览
✦☀︎∗⚛︎ 和順記 ⚛︎∗☀︎✦《二次拜訪》係油麻地發圍,以生炸雞髀作主打,外酥肉嫩的口感吸引了不少回頭客。我就係其中一個🙌🏻📍分店仲愈黎愈多🕋每次黎到都有新驚喜🫵🏻新菜式今次我食既係▶️▶️▶️🍛黑椒肉餅飯聽落去平平無奇,普通一碟碟頭飯!絕對唔係呀😽肉餅新鮮炸出黎,餡料有粟米馬蹄,食落去口感十足🧡❣️💛黑椒汁佈滿極個飯,仲有一隻太陽蛋🍳咁樣撈飯食,真係正到不得了🔸🔹價錢抵食~絕對係物超所值🔖
✦☀︎∗⚛︎ 和順記 ⚛︎∗☀︎✦
《二次拜訪》

每次黎到都有新驚喜🫵🏻新菜式
今次我食既係▶️▶️▶️

🍛黑椒肉餅飯

2022-06-22 2102 浏览
早前無意睇到youtube有段介紹炸雞脾既片,一seach openrice發現有4間分店.早幾日一於決定搭車去其中一間位於油麻地既一試睇下正唔正.餐廳其實位置係碧街果邊, 要開google map先搵到正確位置.餐廳環境雖然細少, 得幾張枱, 但都算乾淨企理, 落單果位姐姐都好有禮貌.叫左份招牌生炸雞髀薯條同店員推介, 未印係餐牌上面既新菜式-豬扒煉奶西多士.份炸雞髀一上到枱,  心唸點解隻雞脾會咁細隻既?可能我睇youtube果d真係廣告, 食落去係皮脆既, 但肉質唔係好嫩.反而呢份豬扒煉奶西多士既配搭就唔錯, 值得再試.
早前無意睇到youtube有段介紹炸雞脾既片,
一seach openrice發現有4間分店.
早幾日一於決定搭車去其中一間位於油麻地既一試睇下正唔正.

生炸雞髀薯條
炸雞髀一上到枱,  心唸點解隻雞脾會咁細隻既?
豬扒煉奶西多士
反而呢份豬扒煉奶西多士既配搭就唔錯, 值得再試.
2022-05-28
豬扒煉奶西多士
2022-06-16 1393 浏览
✨生炸雞髀薯條炸雞髀 好巨型 好厚肉皮炸得夠脆 肉都算嫩 仲有少少肉汁入味 味道帶微甜 略嫌有啲油膩 薯條微溫 炸得略乾 好一般✨凍檸茶茶底帶微澀 一般般總結:食物正常 雞髀味道可以 但冇驚喜 神級稱不上環境普通 服務好一般店員冇乜禮貌 態度差劣各人只顧傾偈 樓面只顧玩手機見到其中有一個客人 問店員有乜嘢好食店員竟然可以回答 唔知呢度冇乜嘢好食 都唔知有乜咁好食😮 另外明明我對面一直無人坐 全店亦只得亦我一個客店員竟然喺我張枱不抹 講下衛生好嗎😩服務真係嚇親人 價錢合理 以份量黎計都算幾抵食想試經過可以試下 特登去就唔需要
✨生炸雞髀薯條

服務真係嚇親人 價錢合理
以份量黎計都算幾抵食
想試經過可以試下 特登去就唔需要
2022-05-12 1507 浏览
炸雞脾係我童年其中一樣老是常出現嘅食物,中午時鍾意配腸仔茄汁,下午茶就要搭什果沙律,仲要舊式港式茶餐廳嘅出品先有嗰種味道(係因為萬年油哈哈?)。留意到另一半屋企附近有一小店自稱「神級雞脾皇」,平時只做到六點,終於有一日的起心肝中午去試吓。生炸雞脾王煎蛋飯 $48上檯時真係嚇一嚇,炸脾果然對得住「雞脾皇」個名,隻蛋即時變咗做鵪鶉蛋。雞脾切開後肉汁緩緩流出,肉質嫩滑,外皮香脆,高質。另外叫炸脾仲可以自選汁,有咖哩、黑椒等等,我揀咗瑞士汁,汁醬香料味濃,甜甜地好食。首創麻辣煎雞扒飯 $48相比之下雞扒飯顯得迷你,雞扒同樣juicy脆身,不過原來麻辣汁同雞扒係分開,如果可以喺醃料上都加入少少麻辣元素可能會更融合。

炸雞脾王煎蛋飯 $48
首創麻辣煎雞扒飯 $48
2022-04-30 1011 浏览
去和順記再次挑戰大脾飯,今次食咖哩汁,食到雞脾中間無炸乾到,仍然好多肉汁,咖喱汁比想像中好味,因隻脾好大,仍然要食曬啲飯,先可以安全食隻脾,凍飲加$ 2共$50大元
2022-04-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 咖哩雞脾蛋飯