2022-04-24 866 浏览
最近係網上見到油麻地有間超人氣茶餐廳「和順記」,佢地既生炸雞髀被稱為油麻地髀王,搞到我心思思都想試埋一份🤤🤤生炸雞髀皇煎蛋飯一黎到真係嘩左一聲🤩見到真係比手掌仲大既巨無霸生炸雞髀🍗雞脾皮脆肉嫩又多汁💦啖啖都係肉超滿足🥰🥰而且食落好香一啲油益味都冇😚原來佢地採用左韓式醃肉方法,將菠蘿、甘筍、檸檬、番茄、水果製成汁再醃足 4 個鐘,啲果酸令到果肉更滑嫩,再配埋煎蛋同椰菜,簡直冇得輸😝😝

炸雞髀皇煎蛋飯
2022-04-23
午餐
2022-04-19 546 浏览
超大雞脾已係特色,生炸出來外脆肉滑,黑椒汁夠辣夠濃郁,好味抵食。店舖需小,但太多美食不能盡錄,另外,有幾間分店,總有一間係附近PS:下次要試避風塘豬扒飯和豬潤麵先

PS:下次要試避風塘豬扒飯和豬潤麵先
生炸雞脾煎蛋飯
2022-04-18
午餐
生炸雞脾煎蛋飯
2022-04-18 459 浏览
話說食完大安之後 真係唔夠喉向前行多幾步路就係鼎鼎大名嘅和順記我諗鍾意食雞髀嘅人都應該聽過佢個朵聽就聽多 食到第一次 😆果然隻炸髀真係好Juicy 皮脆 肉嫩 🍗而且好抵食! 三十幾蚊連飲品 去邊度搵? 薑絲豬膶牛肉麵 天寒地凍食呢個真係好暖身 薑味濃豬膶同牛肉就正常發揮 份量都幾足👭🏻👭🏻四條友三樣嘢食四杯嘢飲 都係$123 🤭小插曲當日見到好似老闆嘅人物 同我哋吹水講大安好多排隊喎 仲問我哋好唔好食 唉我哋就係食完先過黎 言談間feel到老闆好proud of自己隻炸髀同出品仲話自己啲嘢食好似太平添😂Any肥。高質。下次去試避風塘豬扒飯
話說食完大安之後 真係唔夠喉
向前行多幾步路就係鼎鼎大名嘅和順記
我諗鍾意食雞髀嘅人都應該聽過佢個朵
聽就聽多 食到第一次 😆

果然隻炸髀真係好Juicy 皮脆 肉嫩 🍗
而且好抵食! 三十幾蚊連飲品 去邊度搵?

薑絲豬膶牛肉麵

同我哋吹水講大安好多排隊喎
仲問我哋好唔好食 唉我哋就係食完先過黎
言談間feel到老闆好proud of自己隻炸髀同出品
仲話自己啲嘢食好似太平添😂

Any肥。高質。下次去試避風塘豬扒飯
2022-04-14 401 浏览
今午外出工作經油麻地,順路去出名食大鷄髀和順記,的確名乎其實超大鷄髀蛋飯,黑汁另上,凍飲加2,收$50正,咁大隻髀中間仲好有肉汁總之……正,D飯份量少DD,可能隻大髀唔夠位放飯?唯一就係唔好坐
2022-04-12
2022-04-11 538 浏览
油麻地人氣茶餐廳「和順記」最出名就係巨無霸生炸雞脾,皮脆肉嫩又Juicy炸雞髀做法特別,採用韓式醃肉方法,將菠蘿、甘筍、檸檬、番茄、水果製汁醃足 4 小時,果酸讓果肉變得更滑嫩餐廳現在仲舉辦大胃王速食挑戰,只要限時係20分鐘內食得曬一份炸雞髀飯,仲會免費請你食飯,大家千祈唔好錯過食物方面:招牌瑞士汁雞髀王滷脾飯 : 滷水雞脾同炸脾一樣咁大隻,肉質嫩滑又Juicy,再加埋最喜愛的太陽蛋,簡簡單單又美味的Ours Tips : 小店座位不多,平日去用餐都需要排隊,記住預留時間等位啦

食物方面:

2022-03-11 609 浏览
有名你叫雞髀皇就一定無失望!你見唔見到隻雞髀大過我塊面啊🤣和順記採用美國大雞髀🇺🇸利用天然果酸浸泡來醃肉係我食過最嫩滑既雞髀🍗!如果你唔嚟試係你走寶🥴
有名你叫雞髀皇就一定無失望!
你見唔見到隻雞髀大過我塊面啊🤣

和順記採用美國大雞髀🇺🇸
利用天然果酸浸泡來醃肉
係我食過最嫩滑既雞髀🍗!
如果你唔嚟試係你走寶🥴
2022-03-04
下午茶
  • 炸雞髀
2022-02-18 548 浏览
本人十分愛好生炸雞髀,連鎖店三多的炸雞髀一直是本人很喜歡的,今次選擇了比較出名的和順記。今次選擇了在平日下午去試它的下午茶餐,點了生炸雞髀拼薯條,炸雞髀非常大,比我的手掌還大,表皮非常的脆,最重要是吃下去口感不會太乾,還保留了不少肉汁,另外薯條是選用粗波浪形薯條。下午茶份量非常的多,性價比非常高。下次經過還是會幫襯。

生炸雞髀拼薯條
生炸雞髀拼薯條
2022-01-12 934 浏览
.神級雞髀🍗大家食過未‼️食雞髀🍗一定要食呢間‼️和順記係我食過嘅雞髀最好食嘅一間❗️❗️……….平時lunchtime 🍽門口一定會有人係門口等外賣等位😆今日終於食到啦!!!!……….我地叫左🌟生炸雞髀王煎蛋飯 ($48)雞髀🍗真係好大隻!!!食完真係大滿足✨☄️😆白飯淋上調配過嘅甜豉油,再加上太陽蛋🥰撈飯一流✨好抵食😝🐷……….味道:🌕🌕🌕🌕🌑4/5環境:🌕🌕🌕🌑🌑3/5服務:🌕🌕🌕🌕🌑4/5性價比:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5……….
神級雞髀🍗大家食過未‼️
平時lunchtime 🍽門口一定會有人係門口等外賣等位😆
今日終於食到啦!!!!
……….
我地叫左🌟生炸雞髀王煎蛋飯 ($48)
雞髀🍗真係好大隻!!!食完真係大滿足✨☄️😆
白飯淋上調配過嘅甜豉油,再加上太陽蛋🥰撈飯一流✨好抵食😝🐷
味道:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
環境:🌕🌕🌕🌑🌑3/5
服務:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
性價比:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5
衛生:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
2022-01-12
  • 生炸雞髀王煎蛋飯
好少食到我咁背脊骨落老老實實我好幾年前已經幫襯開,老闆幾好人,好caring,又會介紹邊樣好食。最正係個生炸雞脾,朋友問開油麻地有咩好嘢食都會推介佢哋。但今日食個時老闆唔係度,得個女伙記同一個肥仔。個女伙記應該有啲關係,差不多次次都見到佢,但就無試過係佢serve…teatime我例牌叫個個餐(應該都明顯熟客吧⋯),我:A餐吖吾該女伙記:(問我)而家幾點?我:。。。女伙記:而家2點24分,無下午茶我:下。。。女伙記:下午茶2點半先有。然後佢就完全無理過我,談論過程除左問我而家幾點之外,佢係無望過我Fine!!!! 咁我照叫正常餐牌。然後我問個女伙記:呢個可唔可以轉麻辣汁?女伙記:可以。食得勁快嘅我其實都覺得,算啦,反正都係快食快走,無咩所謂。由2點24分入座,到我2點45已經上左油麻地地鐵,就知我坐吾耐。即係咁,係我輪緊最後隻雞翼嘅時候,女伙記走埋嚟伸手就想收左我碟嘢。我呆左,個口仲咬住隻雞翼。乜嘢事呀?係有幾趕住收工洗碗呀?!俾錢個下,變左個肥仔收錢。我:埋單。。。肥仔:49我:下?點解貴左2蚊嘅?( 禮貌問)肥仔:你轉麻辣汁就係要加2蚊咁我叫個時點解隻字不提!?咁等錢使我就豪埋呢2
好少食到我咁背脊骨落
teatime我例牌叫個個餐(應該都明顯熟客吧⋯),
我:A餐吖吾該
女伙記:(問我)而家幾點?
我:。。。
女伙記:而家2點24分,無下午茶
我:下。。。
女伙記:下午茶2點半先有。
女伙記:可以。

乜嘢事呀?係有幾趕住收工洗碗呀?!

俾錢個下,變左個肥仔收錢。
我:埋單。。。
肥仔:49
我:下?點解貴左2蚊嘅?( 禮貌問)
肥仔:你轉麻辣汁就係要加2蚊
咁我叫個時點解隻字不提!?咁等錢使我就豪埋呢2蚊俾你

食到咁低賤都無乜邊次
平日時間都咁嘅態度
真係想像吾到weekend有幾西
2021-12-11 817 浏览
一直都食和順記個雞髀今日特登去佐食😁叫咗一份豬扒公仔麵同埋雞髀餐下午茶有包一杯嘢飲$37呢個雞髀真係好大隻大過手掌😜肉質好香脆,又唔會太乾另一份豬扒公仔麵豬扒份量都幾多下呢個下午茶好滿足🤓
一直都食和順記個雞髀
今日特登去佐食😁
叫咗一份豬扒公仔麵同埋雞髀餐
下午茶有包一杯嘢飲$37

呢個雞髀真係好大隻大過手掌😜
肉質好香脆,又唔會太乾
另一份豬扒公仔麵豬扒份量都幾多下
呢個下午茶好滿足🤓

2021-11-27 571 浏览
巨大炸雞腿,我好喜歡各種煎炸的食物,最近發現家裡附近有這家,必須馬上去試試,可能因為點了兩份,開始吃的時候覺得辣的好好吃呀,不過到最後有點膩,但是性價比好高,一份➕飲料不過50💰,而且離著家很近,方便
由於之前食過生炸雞脾,所以今次特登試吓另一皇牌「瑞士汁雞脾王煎蛋飯」。結果,非常失望!瑞士汁雞脾外觀唔錯,可惜刀叉一落,便知不妙!太淋太爛了,根本不用刀叉切,求其一督就散,彷彿在豉油汁內「燉煮」了很久!現坐在店內,原本很想向廚房阿姐表達一下「雞脾熟就夠,不要死浸死燉」,但見全店3位阿姐起勁大大聲聊天,實在不敢打擾,唯有在此寫低意見,希望老闆看見,可改善一下。力不到不為財,店舖主理人真的要多花時間關心一下出品質素。明白小店薄利多銷,不能要求即叫即煮,但好地地一隻雞脾,如要節省時間,可以鹵熟便撈起,有柯打才再浸熱,無必要長時間「燉煮」大大影響口感。時勢艱難,唯有努力,才可保住招牌。
結果,非常失望!
時勢艱難,唯有努力,才可保住招牌。
2021-11-04
2021-10-19 777 浏览
認識《和順記》老闆,也是友好睦鄰街坊;路過小店叫了外賣,就試吓佢獨門鷄脾好吾好食! 😋第一,隻《炸鷄脾》係真係好大隻!點左炸脾返屋企稍稍加熱五分鐘,出嚟又脆又熱又入味! Ok, 因為外賣再「返焗」少少,冇喺舖即場食《很得輝》嗰隻鮮嫩,但佢隻脾既色同味贏返吾少分數。手掌🖐️咁大既脾食到孜然粉香料味,皮脆肉厚,好快俾我連骨都啜埋,下次真係要喺鋪頭熱食!另外點左《焗豬扒飯》,用新鮮蕃茄菠蘿,我冇得評論,因為我家「化骨龍」大少吾出聲食吓食吓食曬!食到嘴啉啉奸笑,一舊豬扒一啖飯都冇留俾我 ! 佢哋話「超好食」喎 🤔😝😋😋😋總結: 鷄脾好食!

第一,隻《炸鷄脾》係真係好大隻!

總結: 鷄脾好食!

炸雞脾
炸雞脾
2021-09-10 1604 浏览
今日全家出動!可以再點多D小菜一齊食 另外再點白飯就好夠食蔥油淋雞  原條蒸魚 腰果蜜排骨 蝦仁肉片炒時蔬蔥油雞本身已經超嫩滑 加埋特別香既蔥油,味道更加香同豐富,雞皮爽肉又嫩滑原條蒸魚好抵食 今日鮮貨,用蒸原汁原味,只加豉油蔥食佢既鮮味同魚肉甘香炒時蔬入面有瓜有菜有洋蔥,蝦仁大隻爽甜仲有牛肉片 撈飯食一流蜜糖排骨 蜜糖腰果香脆,加上炸到酥脆既排骨條,特別有肉味又香甜美味評分7/10消費$300油麻地碧街24號地舖
今日全家出動!可以再點多D小菜一齊食 另外再點白飯就好夠食
蔥油淋雞  原條蒸魚 腰果蜜排骨 蝦仁肉片炒時蔬

評分7/10
消費$300
油麻地碧街24號地舖
2021-09-09 812 浏览
每次見到炸雞脾都會忍唔住想買番隻,特別係宵夜嘅時候😋睇到有人推介油麻地呢間炸雞脾就即刻放工嚟食😙#生炸雞脾薯條 ($35)😋好味指數:(8/10)勁大隻,炸到好脆又多汁😋同埋有多數係港式餐廳先會見到果隻粗薯條😋男朋友嗌咗生炸雞脾王煎蛋飯 ($46),唔知係咪隻炸脾太大所以顯得隻蛋好細咁😂不過佢果隻就炸得冇咁脆😔😔
每次見到炸雞脾都會忍唔住想買番隻,特別係宵夜嘅時候😋
睇到有人推介油麻地呢間炸雞脾就即刻放工嚟食😙

#生炸雞脾薯條 ($35)
😋好味指數:(8/10)
勁大隻,炸到好脆又多汁😋
同埋有多數係港式餐廳先會見到果隻粗薯條😋