2019-07-14 421 浏览
位於上環禧利街尾近皇后大道中台式飲品店 <品茶六境>,店子自從在7月轉名後,我幫襯至今!我個人欣賞設計店名及飲品名稱的設計師!充滿想像力,把賣到成巷成市的台式飲品美其名,顯得吸引食客幫襯意欲!我喜歡幫襯此店的原因,是因為比其他台式飲品店的出品較為養生!加上直至現時為止,全港只此一間!獨一無二!店方供應冷熱飲冷飲:中杯裝及大杯裝熱飲:只限:品茶六境、品.珍珠鮮奶茶、品.純牛奶、品.味咖啡等 (中杯裝)品.純牛奶系列:紫醉迷情 (紫薯鮮奶) $28 紫薯天然的紫色,混合鮮奶,變成吸引的粉紫色,入口香滑清甜!堅有粒粒紫薯粒浮起來,並非只有紫薯味而已,的確真材實料!熱杏花綻放 (杏仁鮮奶) $28 + $3 珍珠 熱杏仁奶香滑細膩,值得一試! 珍珠份量慷慨都幾多! 誤打誤撞!店員加入當月限定的雪耳,口感更豐富! 而且很滋潤順喉!白雪迷霧 (8月期間限定雪耳雲呢拿牛奶/鮮奶) $28 + $3 珍珠由於這款飲品只限凍飲,加上混合了雲呢拿雪糕,入口香甜誘人!口感更似奶昔的濃稠;加入攪碎的雪耳,感覺更滋潤, 我要求加埋珍珠,可增添飽肚感呢!凍飲的珍珠更有彈性咬感!整體口感豐富!白雲情

顯得吸引食客幫襯意欲!

加上直至現時為止,全港只此一間!獨一無二!

店方供應冷熱飲
冷飲:中杯裝及大杯裝

品.純牛奶系列:
紫醉迷情 (紫薯鮮奶) $28
並非只有紫薯味而已,的確真材實料!

熱杏花綻放 (杏仁鮮奶) $28 + $3 珍珠
熱杏仁奶香滑細膩,值得一試!
 珍珠份量慷慨都幾多!
 誤打誤撞!店員加入當月限定的雪耳,口感更豐富!
 而且很滋潤順喉!
熱杏花綻放+$3珍珠
熱杏花綻放+$3珍珠
 我要求加埋珍珠,可增添飽肚感呢!
凍飲的珍珠更有彈性咬感!整體口感豐富!
白雲情緣 $31
早前,黑糖產品越出越多!以飲品加黑糖及牛奶,還可以做到掛杯效果!
 牛奶加黑糖,更加香甜滑溜!
 加入珍珠,口感就不會單調嘞!

白雲情緣
白雲情緣

品.珍珠鮮奶茶系列:
熱黑鑽茉香奶茶 (少甜 80% 糖) $26
店方把台式飲品常見的珍珠,美其名為黑鑽!
 黑鑽茉香奶茶相等於茉香鮮奶綠茶加珍珠!
 茉茶的清香跟鮮奶很夾得來,珍珠跟坊間的貨色差不多,Size 及口感煙韌!
熱黑鑽茉香奶茶
熱黑鑽茉香奶茶

品景果茶系列:
紅顏果茶 $31 (大杯裝)
材料包括紅肉火龍果、紅石榴及西瓜,底部是紅石榴籽,單看店員搖動之後色澤變得通紅亮麗,
入口是西瓜味澴重,滲出淡淡茶味,冰涼透心不錯喝!
紅顏果茶
熱木瓜鮮牛乳 $28
表面的奶泡綿密,混合木瓜碎,入口順喉微甜,味道偏向天然!
每一啖也嚐到粒粒木瓜碎,口感豐富又真材實料!

雲佈芝士奶蓋系列:
雲佈芝士蕎麥 $27 (中杯裝) 少冰
芝士奶蓋的台式飲品,近年大受歡迎!
 最近,連店子也加入這個系列!
驟眼看成品幾似啤酒!
芝士奶蓋浮在蕎麥茶上面,其飄浮不實在的狀態,令我意想到在飛機上見到雲海的意境!

杯子特別在於杯蓋設計,把紅色心形杯蓋塞移去另一個位置,直接飲用,
先嚐到香滑帶鹹芝士奶蓋的濃稠質感,然後喝到味清然淡雅微甜、滲出麥味的蕎麥茶,一次過嚐到兩種味道及口感層次!如果,覺得吸綴不太順的話,可以輕輕打開飲管的蓋子以便空氣流入!自然吸綴得更順喉!

雲佈芝士蕎麥
黑糖薑汁鮮奶茶 $25
紙杯印有韓國人氣歌星相片,
 黑糖薑汁鮮奶茶質感稀薄,薑汁反而辛辣度強烈!
 不知道是否薑汁影響奶茶的香滑度?!
黑糖薑汁鮮奶茶
這裡的台式飲品定價合理!又夠真材實料!
值得支持!
5 分钟 (外卖自取)
紅顏果茶
2019-05-04 380 浏览
我同老公食完個Tea之後本來打算去食完雞煲先去睇戲但係時間上唔夾所以我哋嘅行程係睇完戲先食雞咁我同老公又覺得之前要食啲嘢醫下肚先喎突然經過呢度見到佢有燒賣仲好似好抵$10有七粒邊度搵所以二話不說就停低買燒賣老公又想試吓佢嘅茶咁就買咗唔記得係咩茶啦不過我同老公都話個茶味都幾清香可能係冇落芝士嘅關係呢度都好似冇得落芝士🤔所以個茶味道幾出而且感覺又好似健康啲不過佢喺呢個位置又真係唔多人發現所以冇乜人幫襯但係佢嘅茶係唔錯個喎希望佢俾多啲人發現啦👍🏻
我同老公食完個Tea之後

希望佢俾多啲人發現啦👍🏻

2019-04-05
宵夜
2019-02-12 426 浏览
第一次飲嘅時候係幾個月前 當時試左雲佈芝士草莓,勁好味,我同同事係第二日再黎返飲,又試左芝士芒芒。雲佈芝士系列好好味。厚ge芝士奶蓋 再加水果 正。不過因為季節限定 冇啦啦冇左芝士草莓😭,所以好耐都冇去飲。今日再試下佢d黑糖鮮奶,個名叫夜幕星情。又好味wo, 珍珠超煙un👍🏻👍🏻👍🏻又唔會太甜。上環返工可以去試下✌🏽
不過因為季節限定 冇啦啦冇左芝士草莓😭,所以好耐都冇去飲。

上環返工可以去試下✌🏽

2018-11-10 879 浏览
之前黑糖珍珠颱風吹到個個都每日一杯咁濟,其實同時都吹左d新鮮飲品嚟hk😃😃 呢間小店嘅黑糖珍珠鮮奶可以話係我心中no.1😘😘黑糖味同奶味都香濃,夾得好好。珍珠煙韌又大粒,而且只係28蚊杯👍🏻👍🏻💖💖今次試左另一樣係芋頭鮮奶($28)🌟🌟如果有熱嘅可能仲好個人覺得☀️😺😺佢調左微糖嘅,所以不會太甜,芋頭超級多,啖啖都有!而且有芋頭香,值得一讚!鮮奶奶味十足,似係meji嘅😺😺

2018-10-28 578 浏览
平時唔多理我飲茶既老公竟然提出話要飲,擾讓一輪,我又由唔飲變飲點左杯紫醉情迷,已經無叫少甜都甜味適中。平時真係好怕飲甜野,食甜品又唔同講法呢杯係紫薯奶飲品,有蓉蓉既紫薯蓉,大少適中,有咬口仲要買五就送一,講真平時飲一杯普通既都等於叫到碟飯,我覺得呢個價位ok好點對我又好ok平時路過我可以飲下😋

呢杯係紫薯奶飲品,有蓉蓉既紫薯蓉,大少適中,有咬口

好點對我又好ok

平時路過我可以飲下😋
2018-10-28 455 浏览
由於見到klook有特價!9蚊1杯喎,唔係唔係買啊?咁我地買左2杯,1杯係水果茶,1杯係芋頭牛奶(本身係紫薯牛奶嘅,不過無紫薯,所以轉左芋頭咁就咁睇張相就知邊杯好飲d啦😏首先係芋頭牛奶,奶味好重,有芋頭粒粒,芋頭蓉同牛奶融入得好好,又唔會話好甜,真係好抵飲啊!然後水果茶,其實係足料嘅,不過成杯野都偏淡,茶味淡啦,因為有好多百香果所以又偏酸喎,其實如果可以加番多d糖,等杯野甜番dd,就會好飲好多嫁啦!不過總括而言,9蚊杯就超曬班啦,特別係杯芋頭牛奶!真係幾好飲
由於見到klook有特價!9蚊1杯喎,唔係唔係買啊?

咁就咁睇張相就知邊杯好飲d啦😏

• 芋頭牛奶
2018-10-18 466 浏览
《紫醉迷情》- 紫薯鮮奶用Klook嘅優惠價$9 (!!!!) 飲左呢杯原價$26嘅紫薯鮮奶,真係抵到爛!!! 本身以為咁平就會hea 沖,但又唔會喎!!! 顏色好靚,漸變嘅層次感,奶味香濃,仲有好多紫薯粒粒喺入面,好有咬口。呢杯嘢好飽肚,中size 就啱啱好,大杯啲就真係飲唔晒啦~《六景果茶》- 水果茶同樣用$9 可以買一大杯,茶內有六種水果,有百香果,蘋果,橙,西瓜,葡萄柚,檸檬。水果茶酸酸甜甜,絕對係解渴之選。大家快啲趁住呢個優惠去試啦,仲有好多其他款可以揀👅👅
《紫醉迷情》- 紫薯鮮奶

《六景果茶》- 水果茶

大家快啲趁住呢個優惠去試啦,仲有好多其他款可以揀👅👅
六景果茶
六景果茶
2018-09-17 604 浏览
那天經過上環的小巷中,看到這間「品茶六境」店舖的名字很特別,故拿起單張看一看,發現飲品的名字都很有詩意,我買了一杯「白雪迷霧」!等候的時間不長,可能開了不久的緣故,還不需要排隊。我先說說這杯飲品的味道,是香芋牛奶打成的奶類飲品,奶味香!飲品底仲有少量芋頭碎,咁芋頭跟牛奶混為一體,味道很不錯,下次再試試其他飲品。
芋頭跟牛奶混為一體,味道很不錯,下次再試試其他飲品。
2018-08-21 619 浏览
想飲呢間珍珠奶茶都好耐 前排襯冇咩嘢做就特登過去買 點知原來依家已經改左名 不過聽講賣既野飲冇乜點變本身好想試佢地方型珍珠 點知竟然冇曬我地四個人一人買左一杯野飲我自己就飲圓形珍珠鮮奶 即係黑糖佢既黑糖掛杯幾靚 唔算好甜但係都唔係太濃黑糖味 珍珠彈牙幾好食 鮮奶都算濃郁唔會比冰沖淡曬另外我仲試左黃金烏龍鮮奶茶加圓形珍珠呢杯既冰度甜度都可以調整 我就叫左半糖微冰我覺得半糖既甜度剛剛好烏龍茶茶味香濃 同奶味都配合倒覺得呢間飲品舖不過不失 價錢合理路過買下都ok既
本身好想試佢地方型珍珠 點知竟然冇曬

烏龍茶茶味香濃 同奶味都配合倒

覺得呢間飲品舖不過不失 價錢合理
路過買下都ok既
2018-07-30 598 浏览
食飽飯行經之前買方形珍奶既地方,點知已經執左笠,但反正已經到左就試下呢間同一個地址既品茶六境。買左一杯黑糖珍奶,店員話係推介。飲後覺得偏甜,早知叫少甜,珍珠好QQ,奶味重。不過真係好一般。

2018-07-30
2018-07-18 748 浏览
減肥是一份終身職業,儘管多愛吃,總是要停停口,返工就是鍛鍊的好時間。返工教我如何在多累多眼訓情況下都不能接觸零食,多餓都不可亂吃茶記及飯盒,真是比工作更艱辛。可是近來卻多了一處邪魔外物令我欲罷不能,就是新開小店招牌的黑糖珍珠鮮奶。不是說笑,不少人都中了它的降,走來買杯止止癮。等了半小時,終有得飲,先要搖勻約12下才會得到終極的美味。果然,等是值得的,先講珍珠,質感煮得剛好,煙韌有咬口,又唔糊,咬入不像橡皮膠般。再到黑糖鮮奶,黑糖味濃而不苦,同牛奶比例平衡,飲落舒服唔算太甜。那樣的滋味,我唯有繼續把Quota雙手加把口全部送上
不是說笑,不少人都中了它的降,走來買杯止止癮。
2018-07-16 556 浏览
Previously this joint was want to drink or something like that.Now it has changed to another drinks joint within a few months. Normally you find soda floats on the menu hence I was attracted by their tea floats.There are four tea bases to choose from.I chose oolong tea with the icecream.When it came, it looked like milk tea with icecream in it.I was expecting plain oolong tea with icecream floating.Perhaps the presentation would be awful hence they mixed the oolong base with milk.The taste was
The taste was ok, it was just likes your usual tea but lighter and then it becomes creamier with icecream.
經過上環諗住想去「想要飲茶」搵唔到於是飲咗呢間😂點知原來前身就係想要飲茶我叫咗一杯叫夜幕星晴既黑糖鮮奶~~28蚊杯 都唔算細杯黑糖掛杯都幾多,但我覺得再多d黑糖會正D珍珠好煙韌,而且都唔少
經過上環諗住想去「想要飲茶」
搵唔到於是飲咗呢間😂
點知原來前身就係想要飲茶

我叫咗一杯叫夜幕星晴既黑糖鮮奶~~
28蚊杯 都唔算細杯
黑糖掛杯都幾多,但我覺得再多d黑糖會正D
珍珠好煙韌,而且都唔少

夜幕星晴
5 分钟 (外卖自取)
夜幕星晴