同屋企人嚟到尖沙咀食中菜,環境闊落,坐得幾舒服!部份菜式新穎,立即睇吓邊啲抵食,邊啲又係必避嘅伏啦!✍🏻 / 冰鎮咕嚕💵價錢:HK$109🔘美味指數:❤️❤️❤❤❤好大盤~估唔到咕嚕肉都有得冰鎮,仲要好味過熱食。而冰鎮後,更估唔到嘅係,外皮咬落仲係keep住香脆㗎添😋✨✍🏻 / 煸四季豆(含豬肉)💵價錢:HK$89🔘美味指數:❤️❤️❤❤❤煸四季豆係我出街會捨得畀錢食嘅菜,炸過嘅四季豆連埋豬肉碎一齊炒,鹹香爽脆,餸飯一流🍚✨✍🏻 / 大肚婆炒飯💵價錢:HK$99🔘美味指數:❤️❤️❤❤❤呢碟炒飯比起其他菜式嚟講,性價比相當高!多種食材帶嚟豐富口感,有薑米、蟹肉、蝦、脆豆同粟米,好味又飽肚👍🏻✨✍🏻 / 松露紅菇💵價錢:HK$49🔘美味指數:❤️❤️❤❤🤍1碟3件,外型係好可愛又有幾分像真嘅紅菇!咬開後嘅餡料十分豐富,有黑松露配雞脾菇,但黑松露味就唔算特別香濃👌🏻✨✍🏻 / 醉沙白蚌💵價錢:HK$79🔘美味指數:❤️❤️❤❤🤍醉雞翼同醉鮑魚都食過,醉沙白蚌係第一次食。1碟8隻,沙白蚌肉質飽滿,酒香都蓋唔住原有嘅鮮甜!✍🏻 / 椰皇燉雞💵價錢:HK$69🔘美味指數:❤️❤️❤❤🤍原個椰皇上菜,打開蓋熱辣辣,雞湯鮮

✍🏻 / 冰鎮咕嚕
💵價錢:HK$109
冰鎮咕嚕

✍🏻 / 煸四季豆(含豬肉)
💵價錢:HK$89
🔘美味指數:❤️❤️❤❤❤
煸四季豆(含豬肉)

✍🏻 / 大肚婆炒飯

醉沙白蚌

✍🏻 / 椰皇燉雞
💵價錢:HK$69
🔘美味指數:❤️❤️❤❤🤍
原個椰皇上菜,打開蓋熱辣辣,雞湯鮮美,飲到椰子清甜味,仲有2、3舊滑雞係入面,冬天飲唔錯!
椰皇燉雞

✍🏻 / 沙薑豬手
🔘美味指數:❤️❤️❤🤍🤍
惹味小吃,但份量真係好小,可能半隻豬手仔都冇🐖✨
沙薑豬手

✍🏻 / 素蓮藕餅(新豬肉)
💵價錢:HK$99
🔘美味指數:❤️❤️🤍🤍🤍
好似啊媽係屋企煮嘅菜式,味道正常,但1碟4件要咁嘅價錢,um⋯我真係返屋企食算😂✨
素蓮藕餅(新豬肉)

✍🏻 / 臘味煲仔飯
🔘美味指數:❤️🤍🤍🤍🤍
一上菜好驚喜,有好豐富嘅食材,包括四川麻辣腸、臘腸、潤腸、臘鴨脾同臘肉。可惜⋯我要食嘅係煲仔飯!呢個掛名煲仔飯冇飯焦都算,啲飯仲要勁濕,食落好似蒸飯。配料幾豐富都冇用,一心只想食煲仔飯嘅人表示好失望🙍🏻✨
臘味煲仔飯

✍🏻 / 脆蝦多士
💵價錢:HK$89
食懷舊味道 ,1碟只有3件,而且都幾細舊,唯有讓畀長輩試試😆👋🏻
脆蝦多士

▪️服務:❤️❤️❤❤🤍
▪️環境:❤️❤️❤❤❤
2021-12-03
冰鎮咕嚕
煸四季豆(含豬肉)
松露紅菇
醉沙白蚌
椰皇燉雞
  • 冰鎮咕嚕肉
2022-01-18 929 浏览
星期日同屋企人飲茶🫖,飲開傳統茶樓都想轉下口味試新式點心,唔洗下下飲茶都咁悶😎👍🏻// 🦆沙田乳鴿 ($39)熱辣辣岩岩滾油炸起,個皮夠晒脆,唔油膩😍// 🥧焗鮑魚酥 ($69)鮑魚食落幾彈牙;撻皮食出幾重既牛油味🧈;個醬會夾埋幾條茶樹菇🍄,唯一美中不足係唔夠熱// 🥩和牛啤梨 ($49)黑松露和牛鹹水角,個醬黑椒味會重少少🤏🏻,少辣,但外型同用料搭夠// 🟣非常山竹 ($49)龍蝦汁🦞同蟹肉🦀做餡料,個頂用左pocky做支架,呢個配搭真係大人同小朋友都會中意食//🔴松露紅菇($49)蒸包非常鬆軟,入面包左唔同種類既菇,松露醬好香,包同餡既比例半半// 🪵子薑鹹雞煲仔飯 ($79)唐宮每道菜既presentation都做得令人好有食慾,煲仔飯有木架上,避免客人辣親。飯底粒粒分明,有焦香,子薑精華入晒個飯到,鹹雞同時中和左陣酸味,唔錯😊

// 🦆沙田乳鴿 ($39)
熱辣辣岩岩滾油炸起,個皮夠晒脆,唔油膩😍

// 🥧焗鮑魚酥 ($69)

// 🥩和牛啤梨 ($49)

// 🟣非常山竹 ($49)

//🔴松露紅菇($49)

// 🪵子薑鹹雞煲仔飯 ($79)
  • 和牛啤梨
2022-01-18 626 浏览
用OpenRice 落單,冇單號出。問咗一個女reception 同一個男職員,佢哋都實牙實齒話落咗單,冇問題。點知半個鐘頭之後先話冇單,我地已經一早確認咗幾次,佢地客人又唔多,都冇心機去check,只係話時間未到未有得攞,大話連篇。根本全部員工都冇心工作。要blacklist 呢間餐廳 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
用OpenRice 落單,冇單號出。
2022-01-18
30 分钟 (外卖自取)
2022-01-18 547 浏览
已經告訴員工open rice下的單未接。 重要的說話講左3次。員工話已入單要等30分鐘。 好,我等。過程再次問過,並回答已入單。結果30分鐘後話系統有問題未收到張單。以後永遠唔會來食。

以後永遠唔會來食。
外卖自取
2022-01-03 1010 浏览
三個老友今天為我慶祝生日,之前在L Place食過兩次,第一次嚟尖沙咀食。這裡座位多,燈光明亮,裝修漂亮。可以用手機點餐。即時入會還有迎新優惠! 有些點心只有三件,四個人比較難分。堂食只有90分鐘時間,侍應上得很快,收碟也很快,感覺有些趕!職員很忙,使整個氣氛有些緊張而不是relax。我們四人都爭着和得意小豬影相。總括來說食物滿意,但服務員服務有參差,可以加強溝通上的培訓。
2022-01-02
肉鬆抓餅
特意小豬
松露紅姑
2022-01-01 645 浏览
预料到除夕夜点外卖可能会忙,故错开中午饭点来这家点外卖。外卖时间只可选择30分钟。所以看到外卖可以拿的时候就过去了。结果前台黑面说还没好。接着又等了半个多小时了,拿回家发现不光袋子被汤洒的到处都是还有份外卖搞错。他们用一个特别难吃的不新鲜的大闸蟹换原本点的肉蟹,价格根本不同,我不吃年糕,这个大闸蟹基本空壳…其他菜也不好吃,联系平台连基本差价都不退,说要周一回复。有意思,明明天天营业,空桌那么多,也没那么忙,却没时间给个简短回复。除夕夜遇到这种黑心店家,真是气炸。永久列入黑名单
永久列入黑名单
2021-12-30 658 浏览
放假最開心就係約埋閨密老友去搵食,中午同好朋友飲茶,再約埋老友係港威中心小聚,一行4人即興去唐宮小聚晚飯,員工服務態度熱情有禮,特別讚賞Candy 工作勤快,對客人貼心周到的工作態度。沙田乳鴿:每次必食,香口入味,肉質鮮嫩;精選套餐:黑胡椒焗虎蝦,黑椒惹味,蝦新鮮彈牙;子薑鹹雞煲仔飯,我冇食比唔到意見;冰梅欖角骨:酸甜鹹香;和牛啤李:外脆內軟,好睇好食;煸四季豆:OK香;得意小豬(草莓乳酪凍)及酒釀丸子兩個飯後甜品都好好味;試過芋頭糕/棗香糕有賣相有水準整體味道滿意值得推介👍
沙田乳鴿:每次必食,香口入味,肉質鮮嫩;
冰梅欖角骨:酸甜鹹香;
和牛啤李:外脆內軟,好睇好食;
煸四季豆:OK香;
得意小豬(草莓乳酪凍)及酒釀丸子兩個飯後甜品都好好味;
試過芋頭糕/棗香糕有賣相有水準整體味道滿意值得推介👍
2021-12-29
  • 黑胡椒焗虎蝦
  • 和牛啤李
2021-12-27 652 浏览
唐宮小聚不嬲都係熱門餐廳~之前食過中環分店,覺得點心質素都好唔錯,所以就再黎左尖沙咀分店食下啲小菜~兩個人食飯,叫左幾道菜。燒乳鴿: 基本上入到餐廳見到每一台都會叫呢度最出名嘅燒乳鴿~ 上菜超級快,亦都係暖既。一個人食一隻不是問題~因爲啲皮都燒得幾乾身,而且肉質都好嫩,又唔會太肥。咸度適中。以連鎖店黎講真係燒得幾好食,質素好穩定!鮑魚酥: 呢個真係必點!雖然$69/兩件唔係話超平,不過有時佢特定日子做會員可以$39/兩件,就真係超級抵食!! 鮑魚都唔細隻,而且加埋下面有啲撈左黑松露油既香菇絲,再加埋酥皮底,超級香口!真係忍唔住要encore多兩件先夠過癮!XO醬炒蝦仁豬腸粉: 炒豬腸粉睇落去比較平平無奇,不過勝在炒得夠熱,都幾有鑊氣。而且豉油王味調得唔算好咸,唔會怕太重口味,蝦仁都炒得幾爽。冰鎮咕嚕肉: 又係唐宮小聚嘅一大名菜。雖然我唔係好明點解要用冰去伴碟,不過食完之後就發現其實個口感都幾特別。酸酸甜甜有啲熱有啲凍,溫差令到咕嚕肉同個脆皮可以完全分離🤣又真係同出面有少少唔同咁。不過份量就唔算超多,未試過嘅話可以試一次。臘味煲仔飯: 最後黎個煲仔飯暖下胃~試吓佢啲臘味。整體黎講冇乜特色
兩個人食飯,叫左幾道菜。

燒乳鴿

鮑魚酥

XO醬炒腸粉

冰鎮咕嚕肉

臘味煲仔飯: 最後黎個煲仔飯暖下胃~試吓佢啲臘味。整體黎講冇乜特色,唯獨是係有一條辣嘅臘腸,有啲似西班牙辣肉腸,都幾特別。但啲臘味整體來講係超級咸,本來唔打算食晒啲飯,但因為啲臘味太鹹所以要逼住送飯食😂可試可唔試。
臘味煲仔飯

總體而言,唐宮小聚食物質素都幾穩定,每度菜都唔會太怕中伏。不過份量就唔算話超級抵食。我食過小菜同點心,覺得點心會更加有特色~都算係可encore 既餐廳,適合朋友聚會一齊食。
(Price: Lunch ~$500/2pax.)

燒乳鴿
鮑魚酥
XO醬炒腸粉
冰鎮咕嚕肉
2021-12-22 613 浏览
比想像中岀色既中式小點👍🏻掛住食好多相都冇影😅————————————————————————🔻糟滷醉蝦 $89隻隻蝦都大大隻😍頭大有膏,肉質紮實爽口用咗花椒油,所以食完個嘴會有啲麻但唔辣既,放心🤣🔻酒醉鮑魚 2隻 $89鮑魚好爽口,淡淡酒香,少許甜醬油味,幾好食👍🏻🔻脆蝦多士 $79見枱枱都嗌,我地又嗌🤣多士鬆脆,有原隻蝦同少少黑松露醬係面味道ok,無咩特別🔻非常山竹 $49外皮似山竹,炸到好似鹹水角咁但聲稱餡料有龍蝦汁同蟹肉!但我就完全食唔出😂唔推薦👎🏻🔻沙田乳鴿 $39隻招牌菜,梗係要嗌返隻試下外皮香脆,內裏肉嫩,係幾好食😋🔻紅油抄手 $59有8粒,算係好抵食🤣醬汁惹味,味道正正常常————————————————————————(by C)#sissyfoodie
比想像中岀色既中式小點👍🏻掛住食好多相都冇影😅
————————————————————————
🔻糟滷醉蝦 $89
隻隻蝦都大大隻😍
頭大有膏,肉質紮實爽口
用咗花椒油,所以食完個嘴會有啲麻
但唔辣既,放心🤣

🔻酒醉鮑魚 2隻 $89
鮑魚好爽口,淡淡酒香,少許甜醬油味,幾好食👍🏻

🔻脆蝦多士 $79
見枱枱都嗌,我地又嗌🤣
多士鬆脆,有原隻蝦同少少黑松露醬係面
味道ok,無咩特別

🔻非常山竹 $49
外皮似山竹,炸到好似鹹水角咁
但聲稱餡料有龍蝦汁同蟹肉!但我就完全食唔出😂
唔推薦👎🏻

🔻沙田乳鴿 $39隻
招牌菜,梗係要嗌返隻試下
外皮香脆,內裏肉嫩,係幾好食😋

🔻紅油抄手 $59
有8粒,算係好抵食🤣
醬汁惹味,味道正正常常
————————————————————————
(by C)

#sissyfoodie
  • 糟滷醉蝦
  • 酒醉鮑魚
2021-12-20 419 浏览
Go if you like cartoon dim sum, dont go if you want to really enjoy your dining experience.Went on a Friday night for gathering for 8 persons and they way they set the table was awkward. 90 mins time limit on the table and they like to hand you the bill very promptly. Super busy and pretty noisy. Food on the whole was ok. Signature dish - roasted pigeon, skin not crispy enoughAubergine with salted egg yolk - flavour was rich for the salted egg yolk batter. Chilli pork dumplings - sauce was not s
Food on the whole was ok.

Pigeon

Chilli pork dumplings - sauce was not spicy enough.

Dumpling in spicy oil

Spare Ribs with plum sauce and black olive - well cooked, meat was tender and was very flavoursome.

Spare ribs in plum and black olive sauce

Shepherds purse dumplings - flavouring nice and light for this dish.

Shepherds purse dumplings

Spring Rolls with spicy fish fillets - filling was too wet.

Spicy fish spring roll

Piggy pudding - super cute but couldnt really taste any 'caramel' flavouring.

Piggy caramel pudding

Fried rice roll with shrimp - this was cooked well, not too oily and good flavours.

Fried rice roll with shrimp

Mushroom Bun
Claypot rice
Claypot rice
2021-12-08 1194 浏览
適逢阿辣妹生日🎂,找了一間別致一點的中餐來招呼她,點知失望而回。位於尖沙咀新港中心上層,地點算是方便,鄰近辦公室九龍公園廣東道等等。訂了位知道有分時段進場,當天準時到達,等了5分鐘算是快。由於訂位時已經看過餐牌,坐下後便可以立刻點菜。老實說,整個用餐過程都是失望。首先食物出品只有賣相沒有味道已經出了事。除了最後加點的蜜糖欖角骨算是比較接近合格外,其他的真不想多提。如果去這裏食飯只能滿足打咭部份,那我會用可憐去形容自己。另外服務方面真的強差人意,由於是慶祝生日,特別買了蛋糕想飯後在餐廳內慶祝。拿了蛋糕到餐廳後交給服務員,拜託他們先放雪櫃,但是過了15分鐘之後剛好給我發現整個蛋糕被放在一個很可憐的角落,幸好我及早發現,要不是蛋糕融了後真的不堪設想。🧐這一點都算了,很可惜之後我們在用餐期間,服務員把他們從其他餐枱上收回來的吉碟和骨碟很方便地放在我們旁邊的枱上,連拿回廚房的時間也省卻了。這一點真的不能接受,感覺上連大排檔或茶餐廳都不如,沒有想像過在尖沙咀新港中心,收費不是普通的餐廳來說竟然有這樣的服務作業。其他的都不想多說了,感覺上再說的話有點浪費我的時間,簡單一句,我是真的想吃好西,吃飽的是

。如果去這裏食飯只能滿足打咭部份,那我會用可憐去形容自己。

另外服務方面真的強差人意

其他的都不想多說了,感覺上再說的話有點浪費我的時間,簡單一句,我是真的想吃好西,吃飽的是一肚氣,不會再去。🥱

2021-10-16
2021-11-11 2911 浏览
🫖🥢唐宮小聚既點心實在太精緻啦😍仲要唔會淨係得個樣,味道都好ok😋而家仲有會員優惠,即時入會埋單扣減$50✅「得意小豬」- 草莓乳酪凍,可愛又好味😍😍「沙田乳鴿」- 嫩滑多汁,必食!「和牛啤梨」- 黑椒和牛鹹水角,辣辣地,造型特別🍐「焗鮑魚酥」- 原隻鮑魚好矜貴🤩「松露紅菇」- 好香黑松露味呀🍄「炒蝦腸粉」- XO醬炒,好惹味🤤「椰皇燉雞」- 清甜可口,秋冬要進補下🍂📍尖沙咀新港中心3樓

「得意小豬」- 草莓乳酪凍,可愛又好味😍😍

「沙田乳鴿」- 嫩滑多汁,必食!

「和牛啤梨」- 黑椒和牛鹹水角,辣辣地,造型特別🍐

「焗鮑魚酥」- 原隻鮑魚好矜貴🤩

「松露紅菇」- 好香黑松露味呀🍄

「炒蝦腸粉」- XO醬炒,好惹味🤤

「椰皇燉雞」- 清甜可口,秋冬要進補下🍂

📍尖沙咀新港中心3樓
午餐
  • 得意小豬
  • 椰皇燉雞
2021-11-11 1603 浏览
今日同為食小妹嚟呢度嘆過靚茶🫖,點心好精緻,好適合打卡,我哋點咗七樣嘢:🌟鮑魚酥~原隻鮑魚配上香脆撻底。👍🏻🌟松露紅菇~外表100%似菇🍄,咬落去有少少黑松露味,加上雜菌,幾惹味。👍🏻🌟和牛啤梨~外皮似咸水角皮,饀料有用黑椒同洋蔥炒過既和牛肉碎,份量唔多。👍🏻🌟沙田乳鴿~熱辣辣咁上碟,油香十足,肉質嫩滑。👍🏻🌟椰子雞湯~原個椰皇咁上,湯底清甜,雞肉較結實,唔油膩。👍🏻🌟炒蝦腸粉~用咗XO醬炒,好入味,好辣,好有獲氣。👍🏻🌟小豬草莓布丁~外型可愛,唔捨得食,草莓加乳酪做既。👍🏻兩個人埋單合共$379,即時入會可以用$50 Coupon,仲可以用優惠價叫指定點心!🤓

🌟鮑魚酥~
原隻鮑魚配上香脆撻底。👍🏻

🌟松露紅菇~

🌟和牛啤梨~

🌟沙田乳鴿~
熱辣辣咁上碟,油香十足,肉質嫩滑。👍🏻

🌟椰子雞湯~
原個椰皇咁上,湯底清甜,雞肉較結實,唔油膩。👍🏻

🌟炒蝦腸粉~
用咗XO醬炒,好入味,好辣,好有獲氣。👍🏻

🌟小豬草莓布丁~
外型可愛,唔捨得食,草莓加乳酪做既。👍🏻

2021-11-10
2021-11-08 1746 浏览
約左朋友係尖沙咀行街,行到咁上下肚餓搵食,上左新港中心3樓本身想去酒樓飲下午茶,貪佢平又多花款,但知客姐姐話已經截左單,鼎泰豐又早排食過,於是就轉去唐宮啦。由於抱住想飲茶既心態,覺得唐宮既點心款式比較少,可能商場唔想大家賣既野差唔多。不過唐宮出名係精緻。我地點左兩個涼菜,一個係鴨舌,一個係豬手鴨舌就一般,反而豬手就俾到驚喜。平時唔太愛食呢D既我,今次對豬手係無反感仲爭住食。佢個醬汁真係做得幾好。之後叫左乳鴿,一個海鮮粥,水煮魚春卷乳鴿做得非常好,係招牌菜。海鮮粥就樣樣都有D,都幾鮮甜。水煮魚春卷就幾特別,我唔食太辣既人都覺得OK而且好脆。食完正經野就叫侍應上堆個甜品呢隻豬仔真係幾得意,味道就一般。打下卡係OK既整體而言菜式味道都好好,環境都幾乾淨同舒適。
鼎泰豐又早排食過,於是就轉去唐宮啦。

由於抱住想飲茶既心態,覺得唐宮既點心款式比較少,
可能商場唔想大家賣既野差唔多。不過唐宮出名係精緻。
我地點左兩個涼菜,一個係鴨舌,一個係豬手

鴨舌就一般,反而豬手就俾到驚喜。平時唔太愛食呢D既我,
今次對豬手係無反感仲爭住食。佢個醬汁真係做得幾好。

之後叫左乳鴿,一個海鮮粥,水煮魚春卷

乳鴿做得非常好,係招牌菜。
海鮮粥就樣樣都有D,都幾鮮甜。
水煮魚春卷就幾特別,我唔食太辣既人都覺得OK而且好脆。

食完正經野就叫侍應上堆個甜品

呢隻豬仔真係幾得意,味道就一般。
打下卡係OK既

整體而言菜式味道都好好,環境都幾乾淨同舒適。
题外话/补充资料: 我地張枱就比較迫,下次坐都係坐入邊好D,坐走廊位係感覺細D
2021-10-23
2021-10-28 2115 浏览
承蒙朋友仔既愛戴相約出黎食個晚飯約左係方便既location tst最終定左係新港唐宮.我地book 左8:30就哂所有人放工時間去到基本都唔算多人位置亦相對坐得舒服.我地就嗌左1. 原味& 麻辣乳鴒2. 醉大閘蟹 & 炒大閘蟹年糕3. 麻辣鴨舌4. 炸蝦多士5. 紅油炒手6. 鮑魚so7. 唔記得咩既啤梨外型咸水角8. 唔知咩既茄子外型蟹肉咩咩角9. 肉鬆手抓餅.係 真係好多4個人食飽到嘔我淨係點名覺得好好食架先.首先係隻原味乳鴿超好食 熱辣辣又比埋手套你好體貼味道又唔會太咸or 無味外皮脆肉又juicygood.個麻辣鴨舌好入味唔會麻辣分開既感覺鴨舌lun lun 下慢慢趙喜歡.大閘蟹我無食醉大閘蟹但聽朋友講酒味香濃而且尚算有糕係唔錯ge.鮑魚so 仲有d 類似菌類既係底個撻底似似地豬古力味反而味道又幾fit幾夾喜新鮮不妨try 下.其他就normal 啦都幾好食朋友一齊食咩都好啦.btw 因為朋友請ge 一餐就無問價錢喇開心生日飯本集。完
承蒙朋友仔既愛戴
相約出黎食個晚飯