2023-05-01 500 浏览
睇到好多youtuber 推介大埔大元街街市既Goldy Café 唐源, 咁就去試下啦. 雖然間café 隱藏係街市內, 但地點都不是十分難揾. 去到都差不多3點, 因為要留肚吃晩餐, 所以只叫咗人人讚好的黑松露炒蛋牛角包, 仲有叫咗忌廉芝士三文魚BAGEL試下, 配Espresso 同Flat White. 可能因為好多人都話黑松露炒蛋牛角包好香好吃, 所以冇大驚喜, 但係佢個BAGEL 就比想像中好食. 脆脆既BAGEL 配蕃茄生菜, 鮮脆鮮脆, 好夾呀, 而且用了陳醋做底, 咁個味道更提升很多. 雖然冇比想像中平, 但都可接受, 有機會會試下佢既其他野.

可能因為好多人都話黑松露炒蛋牛角包好香好吃, 所以冇大驚喜
, 但係佢個BAGEL 就比想像中好食
. 脆脆既BAGEL 配蕃茄生菜, 鮮脆鮮脆, 好夾呀
, 而且用了陳醋做底, 咁個味道更提升很多

雖然冇比想像中平, 但都可接受, 有機會會試下佢既其他野.
2023-04-25
2023-04-22 490 浏览
住大埔咁耐,多數食茶餐廳早餐,好少機會食到呢d 既早餐,質素幾好,不過咁岩冇我想食既salmon bagel. 有機會下次想試下。個早餐價錢包一杯咖啡,我選左flat white, 味道正常。
2023-04-09 502 浏览
這餐厅曾經是我喜愛的食肆.  但最近兩星期的食物卻令我們非常失望.一星期前我叫了白酒忌廉燴雞. 只有三小件雞塊.  其餘是薯仔.  雞肉十分乾鞋.  味道亦很普通.昨天,我叫了鱼柳義粉($98). 鱼是廉价的雪藏龍利柳, 竟然只有约1/3小片.  義粉亦太油膩。吃後我肚谷着微痛。 我同行者叫了牛肩飯($128)。 雖然牛肉份量不少, 但肉質非常乾硬黏牙,。相當難食。雖然整個午市套餐份量不錯, 但主菜質素不合格。以此質素,我們不会再光顧.希望餐厅可以改善質素。

希望餐厅可以改善質素。
题外话/补充资料: 以下"抵食"一項只给两分,主要因為質素差而致不抵食。
2023-04-08
2023-04-04 1625 浏览
藏身於街市之中嘅cafe附近都幾多街坊支持🤩Weekday ~1點到等左20分鐘左右唔算好耐但要聞住街市🙈Lunch set 有餐湯同飲品是日餐湯係蘑菇湯🍄調味偏鹹同黑椒味太重😳個人偏好蘑菇唔好打得太碎但起碼唔係稀(飲完好似飽左一半其實)🤣餐包就似ciabattaChicken Fricassee法式白酒忌廉燴雞其實係我造訪呢到嘅主因🤣曾經係ghent 食到一道waterzooi 驚為天人之後無喺其他地方見到過🥲但佢睇相有7成似!🤩食落果然好相似🥲🥲個湯/汁稠啲同埋帶酸無ghent嘅咁充滿雞嘅精華🤣份量都好多有3塊雞扒,肉質偏嚡😟會跟飯/麵包(烘牛油baguette - 個人建議係將餐湯嘅包留低,或者揀飯🙈因為toasted buttered baguette 完全承載唔到個包但本身入面仲有好好食勁甜勁淋嘅烤薯仔🤩🤩🤩同埋蔬菜Mocha ok 好飲見到隔離熱飲嘅拉花好靚,有龍貓!🥰Overall 係抵食有誠意嘅平民西餐(尤其lunch set)味道就slightly above cafe avg🙈不過就憑佢令我回味返waterzooi 已經值得推薦🥲
藏身於街市之中嘅cafe

份量都好多
有3塊雞扒,肉質偏嚡😟
但本身入面仲有好好食勁甜勁淋嘅烤薯仔🤩🤩🤩同埋蔬菜

Mocha ok 好飲
見到隔離熱飲嘅拉花好靚,有龍貓!🥰

不過就憑佢令我回味返waterzooi 已經值得推薦🥲
法式白酒忌廉燴雞
本來見到個玫瑰拉花都覺得幾靚啵,有心去整出嚟,點知一飲個味道又苦又怪,應該係咖啡豆問題。我地點左兩個餐同款同一様野加多杯頻果汁,餐既沙律嚟咗一份,我都冇乜特別留意,隔多一陣其中一碟嘅意粉都嚟啦,然後食到一半。。。我同朋友講係咪漏咗單?然後我去問當中有一位女店員:(我哋嗌咗兩個餐剩係得一個嚟咗會唔會漏咗單?)佢唔友善嘅眼神反應,就係好不屑感覺,回應:(煮緊㗎啦,然後就轉身走咗去)因為我嘅位置係望到廚房出菜位,完全見唔到有人煮緊嘢?我話正常一樣嘅嘢,通常都會同步出餐,點會分開就知應該落漏咗,跟住我就直接再搵另一個應該係負責資深一啲嘅男店員,我問佢我哋係咪漏咗單點解第一個餐兩杯咖啡一個果汁?佢話張單入邊剩係得一個餐問我哋攞咗啲乜嘢?我話唔需要啦你哋留咗單應該直接講點解你個同事可以咁冇禮貌,之後我就出咗去點咗個冬甩,食完之後覺得成件事都係一個災難,嗰個冬甩麵粉係未解凍好有個雪藏味,小朋友見到都唔夠膽食。。。成個過程成班店員好似覺得自己冇乜問題咁,我真係覺得好莫名其妙?先唔好講個食物有幾咁。。。就是說個服務已經好有問題,從接order - 到出餐已經溜單 - 然後第二個電源望都唔望睇都冇睇就話煮
我話正常一樣嘅嘢,通常都會同步出餐,點會分開就知應該落漏咗,跟住我就直接再搵另一個應該係負責資深一啲嘅男店員,我問佢我哋係咪漏咗單點解第一個餐兩杯咖啡一個果汁?佢話張單入邊剩係得一個餐問我哋攞咗啲乜嘢?我話唔需要啦你哋留咗單應該直接講點解你個同事可以咁冇禮貌,之後我就出咗去點咗個冬甩,食完之後覺得成件事都係一個災難,嗰個冬甩麵粉係未解凍好有個雪藏味,小朋友見到都唔夠膽食。。。成個過程成班店員好似覺得自己冇乜問題咁,我真係覺得好莫名其妙?先唔好講個食物有幾咁。。。就是說個服務已經好有問題,從接order - 到出餐已經溜單 - 然後第二個電源望都唔望睇都冇睇就話煮緊,仲要態度好差?
2023-03-22 487 浏览
外區人來到大埔,多會去大埔墟街市熟食中心搵食。其實大元街市也有好幾家餐廳,當中人氣最旺的就要數這家Goldy Cafe。我去年也曾慕名而來,但等候時間過長而放棄了。是日再來一遍,候位食客不及之前多,等了15分鐘左右便有位可入座。店舖環境開揚,採光度足,光猛整潔。店內座位不多,這也是造成候位時間長的原因之一。和朋友各點了一份set lunch,價錢分別為$98及$128,可選沙律或餐湯,配一份主食及普通熱飲/果汁。先上餐湯及餐包,忌廉湯的濃稠度恰好,餐包微暖軟熟,蘸湯來吃沒那麼乾身。穀飼安格斯牛里脊併牛肉飯,份量不多,牛肉與飯的份量幾乎是50/50。牛里脊肉色澤粉嫩,質感軟嫩,面層的蔥油加強香氣。飯粒吸入牛油香與蔥油,味道惹味!椰菜波波好爽甜!帕馬森芝士焗魚柳伴義大利米型麵,魚柳焗得外層香脆魚肉嫩滑,並充滿芝士香氣!米型麵的口感豐富有趣,雖然米型麵細細粒,加入了雜菜與菇菌,又吸滿醬汁,都足夠令人飽肚!加$30追加蛋糕,可在蛋糕櫃選喜歡的口味,有不少選擇啊!紅絲絨蛋糕,質感厚實,果味濃郁,不會太甜膩,味道不錯,惟未有那種絲絨般輕盈又滑順的口感。點了杯Mocha,拉花竟然是我喜歡我卡通角色之

餐湯及餐包
穀飼安格斯牛里脊併牛肉飯
帕馬森芝士焗魚柳伴義大利米型麵

紅絲絨蛋糕

點了杯Mocha,拉花竟然是我喜歡我卡通角色之一 - 龍貓
朋友那杯咖啡的玫瑰🌹拉花也很美!Mocha的可可香氣與咖啡味道平衡,口感順滑。

食物及飲品的味道幾好,花15分鐘時間候位是可以接受的。若然像店舖初開業那時等位那麼久,就不覺得食物好味到值得等那麼久!
2023-01-21
午餐
穀飼安格斯牛里脊併牛肉飯
帕馬森芝士焗魚柳伴義大利米型麵
以為街市就冇咩好食咩❓NO NO NO❗以為街市整係得腸粉食❓NO NO NO❗係大元邨街市就有間精緻既西餐館由前酒店總廚主理👍🦭直接一句:「​前五星級酒店總廚主理,無得輸」!今次肥豹試左🦭1. The Big Breakfast + Sausages咁個breakfast就有兩隻太陽蛋、薯仔、茄汁焗豆、炒蘑菇同車里茄。全部配料都水準在水平上,隻蛋煎得靚、菇又juicy。特別提一提個薯仔,因為佢係有皮薯仔,所以就好睇你挑唔挑剔啦🦭最正既呢其實係條腸❗油脂分佈得好好,而且肉汁都好多,一咬落去啲汁係個口到爆曬💦正👍👍2. 牛角包本來唔諗住特別講,因為味道上唔係話好出色,但因為個量實在好驚人,肥豹係要食到拎走個包😂所以就拎出黎同大家分享下。重點係跟餐送的❗CP值好高👍3. 雜菌燴意大利飯同為燴飯,有睇肥豹之前post就知燴飯重點在於耐性。呢間燴飯感受到個廚師既心思❤️對於香港人黎講,燴飯既米一般都硬架啦,但佢就係香港人同正宗燴飯之間拎左個平衡。所以作為香港人既肥豹,今次就食得相對舒服啦🦭豹言豹語:放心街市既食肆好有規劃,啲餐廳係泊曬一邊。乾貨濕貨分得好開,乾淨企理,絕對顛覆左大家對街市既印象❗
以為街市就冇咩好食咩❓NO NO NO❗
以為街市整係得腸粉食❓NO NO NO❗
係大元邨街市就有間精緻既西餐館由前酒店總廚主理👍

🦭直接一句:「​前五星級酒店總廚主理,無得輸」!

今次肥豹試左🦭

2. 牛角包

3. 雜菌燴意大利飯

豹言豹語:
放心街市既食肆好有規劃,啲餐廳係泊曬一邊。乾貨濕貨分得好開,乾淨企理,絕對顛覆左大家對街市既印象❗重點係有大埔友見過法國國際美食協會主席係到食飯❗咁你就知有幾出名👅
  • The  Big  Breakfast
2022-12-10 958 浏览
一直都聽聞於大元邨街市內開了一家別緻的西餐館,雖然環境聽起來格格不入,但餐廳內部的擺設及裝潢的確有進入到另一個空間的感覺呢✨餐廳定價都較進取,午市套餐定價$98或$128,我們兩種價位的套餐各點了一位。先來餐包及餐湯,餐包是意大利軟包,麵包是室溫的,單吃會偏乾一點,未知預先烘熱會不會好一點,但我們將麵包蘸了餐湯南瓜湯吃也不錯😋再來是比吉打魚柳伴義大利米型麵,擺盤十分精緻,上方有兩大塊炸魚,外脆內軟,裡面的魚肉竟能保持了juicy的口感!!下方的米型麵混合了不同的蔬菜及雜菌,令口感更豐富。起初看上去覺得份量不多,想不到也挺飽肚的🤭再來點了傳統燉牛肋肉,配一碗白飯。牛肋肉全部都燉得非常軟淋,輕輕用牙一咬便能撕開。醬汁是蕃茄汁,醬汁較稀有點作像羅宋湯的感覺,加上大量的蔬菜一同燉煮,有紅蘿蔔及甜椒等,非常下飯🤤

比吉打魚柳伴義大利米型麵

傳統燉牛肋肉

Earl Grey Tea
比吉打魚柳伴義大利米型麵
傳統燉牛肋肉
Earl Grey Tea
2022-12-06 728 浏览
我下午茶時候去,叫cake set,食物係ok的。但我由入門口開始就感受到一個殺氣, 股殺氣係來自一位金色短頭髮嘅男侍應,由帶位,點餐,到埋單,佢都完全係一副“唔願做“嘅嘴臉,充滿悔氣,連帶住口罩都feel到,可想然知有幾嚴重。我一個人去食,所以佢收起我對面位嘅果份餐具,收野嗰個樣,我可以用“兇神惡實“來形容, 佢一手扯走咗張餐紙,收起嘅餐具又pat入櫃…… 究竟係咪有人得罪左佢?其實其他員工服務態度都好好,又有笑容,但就係佢一個令呢間餐廳大大扣分,老闆唔該正視一下呢位員工嘅服務態度。

ʕ•ﻌ•ʔ Classic Croque Monsieur $68法式傳統火腿芝士三文治中間夾住芝士同火腿🍖 面頭仲有非常吸睛既太陽蛋🍳同半溶芝士🧀 真係望到都流哂口水🤤 烘得香脆既酸種麵包配埋蛋汁同濃郁既芝士真係難以抗拒😎 而且份量仲好慷慨添🤍Classic croque monsieur was burgundy Ham with gruyee cheese filled in sourdough Sandwiches🥪 The highlight was the served over melted cheese & Béchamel Sauce with fried egg🤩 It’s super rich, eggy and cheesy🤤 The portion size was generous too😍 Nice!✨評分: 9/10🌟ʕ•ﻌ•ʔ Oolong Tea Chiffon Cake $48烏龍茶戚風食落偏乾身唔夠鬆軟 同想像中比較遜色🥹 不過茶味濃郁 清新得黎又有啲甘醇 好有烏龍茶既特色🫖 如果改善蛋糕體既問題一定出色好多😆Oolong tea chiffon
評分: 9/10🌟

Oolong tea chiffon cake was much drier and harder than I expected🥲 while oolong tea had both of the delicate fragrance of green tea and the mellowness of black tea☕️ It’ll be divine if there’s any improvement in chiffon cake🍰
評分: 7/10🌟

ʕ•ﻌ•ʔ Matcha Latte +$20
一見到個拉花真係心心眼咗 係可愛既貓貓🐈 而且抹茶既色澤睇落唔錯🤣 點知飲咗一啖既我就好似坐緊過山車咁 前一秒超開心 下一秒超失望😟 因為茶味淡到好似水咁 傷心😫
Omg! Latte art was super duper cute😻 It had a great colour and looked pretty nice🍵 while the matcha flavour was quite plain🫠 I was just like riding a roller coaster🎢 that I was super happy when I saw it and I was just disappointed after I tasted it🤢
評分: 5/10🌟
—————————————————————————————
唐源 (大埔)
大埔汀角路10號大元街市地下412及416號鋪

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff大埔

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #唐源 #大元邨 #香港美食 #大埔美食 #大埔cafe #美食攝影 #美食推介 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Oolong Tea Chiffon Cake
Oolong Tea Chiffon Cake
2022-10-28 896 浏览
星期日下午,沒有吃午飯,老公提議直接去食下午茶。我們在大元邨附近,記得開了一間Cafe在大元街市裏,但每次經過Cafe門口都有很多人等着,今次打算一試。我先去取票,眼見Cafe前只有兩三人在等,以為會很快。但真想不到,我們最後差不多等了一個鐘才可以入座。服務員在我等了半個小時後已跟我說有一枱差不多了,已經吃完,但因為遲遲都未走,所以一直都未能安排入座。原來Cafe真的不大,而客人大多都會坐很久才離開,所以Cafe外往往都有不少人在等候。我和老公各自選定食物,他點了蘋果酥和伯爵茶,而我點了當日的特別下午茶餐,牛角酥窩夫和 Flat White。老公說蘋果酥一般,而我的窩夫上面有肉腸和沙律菜,樣子頗吸引,牛角酥幾好吃;而咖啡也不錯。
蘋果酥
伯爵茶和蘋果酥
牛角酥窩夫
Flat White
题外话/补充资料: 整體來說,如果不用等這麼久,下午茶也不錯,價錢都合理,服務員有禮貌。
2022-10-09
牛角酥窩夫
Flat White
2022-10-14 516 浏览
以為開喺街市嘅cafe會抵食啲點知一上菜真係呆咗,份量似已經畀人食咗一半雞胸係薄切,係7仔賣嘅雞胸份量1/3牛油果我諗半隻都冇連雞蛋都冇完整一粒😧菜都只係得幾條味道不過不失,擺盤又唔係靚我本身都唔算大食,但百幾蚊食個咁普通嘅沙律,仲要再收加一,呢個份量真係不如出去食文青cafe下午茶時間去食,原來tea set 係食cake 唯有嗌lunch menu, 如果係lunch 去食真係唔夠攝牙罅,食完仲會肚餓環境正常,有落地玻璃採光好,但望出去都係屋邨景冇乜特別真係唔知呢間嘢定位係畀邊個食師奶會嫌貴,後生都唔會專登入嚟
以為開喺街市嘅cafe會抵食啲
點知一上菜真係呆咗,份量似已經畀人食咗一半
雞胸係薄切,係7仔賣嘅雞胸份量1/3
牛油果我諗半隻都冇
連雞蛋都冇完整一粒😧
菜都只係得幾條
味道不過不失,擺盤又唔係靚

環境正常,有落地玻璃採光好,但望出去都係屋邨景冇乜特別

真係唔知呢間嘢定位係畀邊個食
師奶會嫌貴,後生都唔會專登入嚟
慢煮雞胸配牛油果沙律
2022-09-24 602 浏览
這間餐廳系試業的時侯,己經開始支持,一路走下去是見到食物質素保持高質,格局大方,店員勤快。早餐的選擇都好多款式,好多人支持松露炒蛋牛角包。實情是,您坐鄰近都開到香氣,而且性價高,成為top one是有原因的。但我想介紹的是奶油芝士三文魚Bagel,烤脆的bagel, 新鲜的蕃茄生菜,到位的三文魚,配上少量的牛油果,不得了的好味還有陳醋做底,超打卡!新品是tonic coffee,估唔到佢咁貼近咖啡市場,在炎炎晴天,今日想有新試的我,亦是好選擇,不過lemonade base的檸檬味就仍欠些,Good try

還有陳醋做底,超打卡!

2022-09-23
$91 (早餐)
2022-09-23 559 浏览
下午打算和朋友去飲杯咖啡,傾吓計,等咗十分鐘到,侍應話有位,諗住好啦,咁快有位,點知個女侍應話我哋三個人要分開前後枱坐.痴線咩,人哋就係想嚟飲杯嘢,傾吓計,你叫人分開坐???🙄🙄🙄仲同你講唔坐就冇啦,佢哋會繼續比枱其他人坐,唔會幫你留枱,真係想XxY問侯佢😤😤😤!佢跟住叫後面4個人,人哋答佢我同個BB點分開坐呀???如果我哋攞飛等位嗰陣,佢巳經話比我哋聽有機會分開坐,我哋要照等又唔同,但等咗一排先話比我哋聽,就離哂大譜啦!好彩只係等咗十分鐘左右,如果等咗半個鐘,一個鐘先講,就真係xxx😡😠🤬..都唔識做生意嘅!你估全大埔得你一間咖啡店咩,又唔係有啲獨一無二嘅食品!係人都走去第二間啦!咁嘅服務態度,永幫襯!
2022-09-20
下午茶
屋邨街市都有西式cafe?大埔大元邨街市裡就有一間主打法國菜的Goldy Cafe,據說老闆還是前五星酒店總廚呢Goldy Cafe落地大玻璃讓陽光囇進來,使得氛圍很悠閑舒適,不過始終位於街市內的緣故,衛生程度仍有改善空間要留肚在晚一點吃大餐所以我只輕輕點了份沙律和latte,首先杯latte有驚艷到我!雖然轉了skimmed milk但奶香依然十足,口感也很順滑,我最喜歡的是咖啡剛來時還是熱烘烘的,咖啡味更香濃☕️沙律份量不多但擺盤和餐碟都很精緻,真的有吃法國菜的feel~沙律菜、紅菜豆、車厘茄等食材挺新鮮,而且沾上了sweet corn vinegar,酸酸甜甜很清新💦除了堂食我還外賣了他們的牛角包和蘿蔔蛋糕,但只能説非常失望,2款糕餅都追不上堂食食品的水準…ㅇ farmers salad 🌟ㅇ hot latte (skimmed milk) 🌟ㅇ croissant ㅇ carrot cake

hot latte (skimmed milk)

farmers salad

ㅇ farmers salad 🌟
ㅇ hot latte (skimmed milk) 🌟
ㅇ croissant
ㅇ carrot cake
2022-07-23
hot latte (skimmed milk)
farmers salad