2017-02-23 1056 浏览
中午,兒子說想我買外買醫肚,平時就比較少買盅頭飯,經過太安樓,順便買了兩個飯回家,我選了排骨盅頭飯,順便叫服務員少放的醬油,回家開來吃,飯還保持熱溫,排骨還行,入了味
2015-09-28 1469 浏览
平時路過都無諗過要幫襯,一間外賣點心舖整嘅點心可以好得去邊?只是因為放工晏咗無得去Apita買sushi, 唯有去太安樓𥄫𥄫有咩食。路過唐記見成9點幾仲有人幫襯,就過去睇下有乜啱!最後買了2只菜肉包,價錢只係$12。回家試試竟有驚喜!包身鬆軟、肉饀十分鮮味!抵食!一定會再返去試試其他點心!
2015-08-23 1171 浏览
是晚自己一個人食飯, 去到西灣河經過唐記包點, 諗住自己一個人食飯無乜所謂, 叫左個土魷肉餅飯同燒賣, 諗住醫飽個肚就算. 點知返到屋企, 打開個飯盒, 聞到都幾香. 食落口原來D飯好爽口, 一D都唔會淋pat pat. 我自己認為, 如果一碟點心/飯不停翻蒸又翻蒸, 一定會蒸到好淋, 水汪汪咁. 點知呢間唐記包點有驚喜. 個肉餅飯D肉餅都好爽口, 而且唔似有好多味精, 幾香口, 而份量都足夠. 而個燒賣都唔錯, 好多料, 一樣爽口. 價錢每樣都係十幾廿蚊, 好抵食!見到佢個餐牌仲有久違了的鵪春蛋燒賣, 下次要試下!

見到佢個餐牌仲有久違了的鵪春蛋燒賣, 下次要試下!
2015-08-20
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2014-11-07 1032 浏览
星期日中午,唔想出街食,連妝都懶得化,所以求其落街買外賣,今次試唐記,都唔錯。我初頭諗住D中式蒸包,拎到返屋企唔知會唔會吸晒D水蒸氣淋晒,但係又無喎,打開嘅時候仍然保持原狀。以下是二人份量:叉燒包 - 都幾大個,個皮好軟,內有很多叉燒奶皇包 - 比叉燒包細少少,奶皇幾香滑蝦餃 -以外賣黎講算係高質數,皮薄而且軟身。章魚肉餅飯 - $22咁大盒真係超抵,而且係好味,塊肉餅好厚,有爽口的馬蹄喺入面,肉餅下面仲有菜。雞扎 - 平時的雞扎多數有件火腿喺入面,佢無,但係有件豬腸,仲有件唔淋嘅芋頭,我覺得雞扎麻麻地,不推介。鮮竹卷 - 吸晒D汁,好味!
。以下是二人份量:
叉燒包
叉燒包 - 都幾大個,個皮好軟,內有很多叉燒
奶皇包
奶皇包 - 比叉燒包細少少,奶皇幾香滑
蝦餃
蝦餃 -以外賣黎講算係高質數,皮薄而且軟身。
章魚肉餅飯
雞扎
雞扎 - 平時的雞扎多數有件火腿喺入面,佢無,但係有件豬腸
,仲有件唔淋嘅芋頭,我覺得雞扎麻麻地,不推介。
鮮竹卷
鮮竹卷 - 吸晒D汁,好味!

2014-11-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
章魚肉餅飯
2014-06-25 593 浏览
是日放工,於唐記包點買了一個奶皇包$5.5、香菇雞肉包$5.5和蕃薯包$5.5回家。奶皇包尚未影相,就即時被細佬狼吞虎嚥地解決了。刻有葉紋的香菇雞肉包是母親大人今早的早餐,味道如何就不得而知了。蕃薯包$5.5包色有點假,淺紫色的,寧願是白包或麥包好了。拿在手裏包蠻有重量,絕非坊間輕飄飄的空氣包也。今日,母親翻熱後,蒸包熱騰騰的,鬆軟非常。撕開兩半一看,嘩,果真是真材實料的蕃薯包,餡料差不多佔了包的一半﹗香軟具彈力的蒸包內,有一大團粗糙綿密、纖維豐富且香甜無比的鮮黃色蕃薯蓉。咬下,香軟蒸包配蕃薯天然微甜,香而不膩,煞是滿足而美味。小結:個人而言,唐記包點可說是包點先生的翻版。前者的點心蒸飯水準不錯,後者的包點則較天然健康。
蕃薯包$5.5包色有點假,淺紫色的,寧願是白包或麥包好了。
拿在手裏包蠻有重量,絕非坊間輕飄飄的空氣包也。
小結:
2014-06-24
外卖自取
$5.5 (下午茶)
2014-06-10 370 浏览
今日收工經過買左2個包($5.5一個,抵食),一個芋頭同一個蕃薯。攞上手,重量十足,一定唔係空心包蕃薯包餡有纖維,甜左少少,但好味,包鬆軟。芋頭蓉香,正!另外收銀姐姐好笑容,下次一定再幫襯,試試其他點心先

蕃薯包餡有纖維,甜左少少,但好味,包鬆軟。芋頭蓉香,正!
另外收銀姐姐好笑容,下次一定再幫襯,試試其他點心先
2014-06-10
  • 蕃薯包
2014-05-21 1244 浏览
是晚,落車時,見到巴士站旁新開了一間「唐記包點」,有不少街坊圍觀,就八卦上前一望。門口收銀阿姐蠻有禮的,細心解答街坊的查詢。店子不大,擺有蒸爐,店內三位阿姐正在忙碌工作。小店除了賣十三款由$4-$6不等的中式包點外,還有六款蒸飯$22、八款由$14-$22的點心及兩款豆漿$8。新張期間,如購買一款包點或食品,只須加$3.5就可換購紙包飲品一盒,優惠如此類推。嘩,小店竟有鵪鶉蛋燒賣出售,一於要試下,再要個章魚肉餅飯,另加一盒凍檸茶,三十九大元而矣﹗「唐記包點」屬連鎖式集團經營,有印有自家品牌的膠袋、飯盒及碗兜。最吸睛的,莫過於那個笑面迎人的外賣仔了,煞是可愛﹗章魚肉餅飯$22一盅蒸飯也幾乎塞得滿滿的一個飯盒,在粒粒分明的白飯上,有一大塊圓形的章魚馬蹄肉餅,再加點椰菜,淋上豉油,就構成健康富足的一餐了。白飯軟硬度適中而乾身,蠻具嚼勁,稍嫌豉油鮮甜味稍遜,且份量下得偏少了。章魚肉餅味鮮多汁具咬口,再混入爽口的馬蹄粒,口感層次豐富,食指大動。鵪鶉蛋燒賣$14/3粒鵪鶉蛋燒賣早已絕跡於中式酒樓了,成為了可遇不可求之點心。曾於老牌酒樓吃過,蒸得一團糟,樣衰兼難吃。想不到,小店之作卻甚有水準,喜出望
章魚肉餅飯$22
鵪鶉蛋燒賣$14/3粒
鵪鶉蛋燒賣早已絕跡於中式酒樓了,成為了可遇不可求之點心。曾於老牌酒樓吃過,蒸得一團糟,樣衰兼難吃。想不到,小店之作卻甚有水準,喜出望外。

鵪鶉蛋燒賣一兜有三粒,以一層薄薄的嫩滑粉皮,包著豬肉餡及鵪鶉蛋,下面則以腐皮墊底。餡料如被上一件薄紗的少女,白晢肌膚若隱若現,煞是誘人。咬下一口,鵪鶉蛋的嫩滑香潤、入口彈牙且蛋味香濃,加上新鮮爽口、甘美豐腴的豬肉餡和鮮蝦餡,膽固醇超標也算是值回票價了﹗
2014-05-13