餐厅: 唐述
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2025-06-29 452 浏览
適逢好閨蜜升職,我哋就嚟咗呢間位於IFC 3樓嘅高級中菜唐述食晚飯✨一入去首先經過一條好有氣派,充滿宮廷氣息嘅走廊,大家一定要喺彩色花卉屏風前面嘅杏啡色梳化坐低打卡,做一晚貴婦👸🏻首先要讚吓服務,一開始有位男侍應見我拎住一個小蛋糕已經主動話幫我放入雪櫃,我話個蛋糕唔打算係餐廳食,臨走前我自己都唔記得咗拎🫢佢即刻衝出黎提我👍🏻👍🏻而且其他侍應成餐飯都好主動添茶,而且主動幫我哋影相世味人生 Degustation Menu甜椒醬蟶子皇一打開嘅煙燻效果已經好吸引眼球,香甜帶辣嘅椒醬完全滲透鮮嫩去蟶子,口感滑順,比平時嘅豉汁有驚喜前菜三弄🍅🦐百香梅茄,三絲海蜇,20年古越龍山花雕浸鮮蝦百香梅茄搭配熱情果同柚子醬,清新酸甜又入味;三絲海蜇好脆嫩;蝦肉肉質極鮮嫩,有濃濃嘅花雕酒香杏汁肆菓燉螺頭湯🤍四果即係冬瓜、西瓜、蜜瓜同木瓜,全部切成球體色彩繽紛,生磨杏汁濃郁又芳香,但又冇掩蓋螺頭湯嘅鮮甜味,湯底口感濃厚,非常滋潤蟬衣玉帶以芋頭泥包裹帶子,再加上麵包糠去炸;外皮又薄又酥脆而且有芋香,入面嘅珍寶帶子保持非常鮮嫩珍寶珠清甜雪葩做成珍寶珠形狀,作為間場清一清味蕾海苔蔥燒銀鱈魚呢道菜外觀別出心裁,銀鱈魚

世味人生 Degustation Menu
甜椒醬蟶子皇

前菜三弄🍅🦐
百香梅茄,三絲海蜇,20年古越龍山花雕浸鮮蝦

杏汁肆菓燉螺頭湯🤍

蟬衣玉帶

珍寶珠
清甜雪葩做成珍寶珠形狀,作為間場清一清味蕾

海苔蔥燒銀鱈魚
呢道菜外觀別出心裁,銀鱈魚擺放喺一個好似銀枕頭嘅碟上,魚肉肉質白嫩細膩,炸皮充滿海苔香氣,非常鬆化,完全唔使沾醬汁食已經足夠濃味
蔥段先切到又細又長再攞去酥炸,好神奇已經食唔到蔥嘅口感,反而好似一絲絲嘅脆薯條

荷香子薑欖豉醬蒸雞🍗
雞肉鮮嫩多汁,配合子薑嘅微辣同欖豉獨特鹹香

魚香手工寬麵
寬麵條手工製作,口感較厚實,因為本身麵條係冇味嘅,所以會配搭一個濃郁調味嘅魚香醬,茄子嘅甜味同魚香醬嘅酸辣平衡得幾好

香芒雪燕烏豆花🥭
烏豆花滑嫩,黑豆味濃郁,搭配當造香甜嘅芒果,雪燕令呢個甜品更矜貴,亦都提升咗質感,好鍾意呢啲清新消暑,完全唔會飽膩嘅甜品

2025-06-22 859 浏览
位於中環ifc的「唐述 Chinesology」主打新派中菜,用餐區更設落地玻璃,可以一邊品嚐美食,一邊欣賞維港美景,餐廳環境更加一流,典雅的中式大宅加上雲石餐桌,加上設計別出心裁的中式餐具、處處都是打卡位✨今日和朋友週末來品嚐,必食之選超抵食既Weekend Brunch|粵韻飄香週末早午餐 $ 648就可以品嚐前菜5款、湯品、主菜、無限量追加12款點心及9款甜品,真係超級抵食,食物質素不容置疑,望住無敵海景嘆吓茶,品嚐美食,渡過一個悠悠閒閒的週末👍✨前菜|五代同堂 蔥油帶子、20年古越、龍山浸鮑魚、柑橘梅子番茄、慢煮泡椒蟶子皇、鴛鴦簥頭✨湯品|花膠螺頭姬松茸燉竹絲雞✨主菜 |金栗炆龍蝦或蔥香焗鱈魚🫖無限量點心 柑橘蝦餃、魚子燒賣、海苔小籠包翠玉菓子、西班牙黑毛豬酥、脆皮蝦春卷椒鹽脆豆腐、香脆蝦多士、珍珠雞陳皮魚蓉粥、XO醬炒腸粉、銀芽雞絲兩面王🍯 無限量甜品貴妃玉露、陳皮紅豆沙、熱情果凍糕懷舊白糖糕、即焗蛋撻、奶黃千層糕薑汁糕、微甜薏米糕、脆皮炸鮮奶

✨前菜|五代同堂

✨湯品|花膠螺頭姬松茸燉竹絲雞

✨主菜 |金栗炆龍蝦或蔥香焗鱈魚

🫖無限量點心
柑橘蝦餃、魚子燒賣、海苔小籠包
翠玉菓子、西班牙黑毛豬酥、脆皮蝦春卷
椒鹽脆豆腐、香脆蝦多士、珍珠雞
陳皮魚蓉粥、XO醬炒腸粉、銀芽雞絲兩面王

🍯 無限量甜品
貴妃玉露、陳皮紅豆沙、熱情果凍糕
懷舊白糖糕、即焗蛋撻、奶黃千層糕
薑汁糕、微甜薏米糕、脆皮炸鮮奶
  • 柑橘蝦餃
  • 椒鹽脆豆腐
  • 貴妃玉露
最近喺中環IFC嘅「唐述」食咗個世味人生套餐,記得之前食過lunch之後,一直好想食晚餐,試過搞局但又唔係好多人有興趣,近來朋友話有個新餐推薦,就兩個人簡單約去試下。夜晚嘅海境係另一種美,維港的夜景而且舒適環境,以呢個陣容$1388一位,同之前食lunch差唔多,怪不得朋友會推薦。頭盤「甜椒醬蟶子皇」好清新,上枱就有無盡的仙氣,蟶子夠肥美,甜椒醬帶點微辣同酸甜,食落好開胃。之後嘅「前菜三弄」更加搶眼,百香梅茄酸酸甜甜,蕃茄仔軟好入口;三絲海蜇爽脆過癮,鹹鹹地得黎唔會太重口味,20年花雕浸鮮蝦酒香濃到化,蝦肉彈牙,回味無窮。湯品「杏汁肆菓燉螺頭湯」好養生,杏汁嘅清甜同螺頭嘅鮮味混搭得天衣無縫,飲落暖笠笠,胃同心都好暖,而且杏汁好濃,愛杏汁的一定會喜歡。第一個主菜「蟬衣玉帶」係香煎大帶子配勁多嘅酥脆芋絲,帶子煎得外焦內嫩,外面的脆芋絲,一起放入口口感有兩層。中場嘅「珍寶珠」係一道自製雪葩,清涼解膩,啱晒畀味蕾一個小休息,酸完之後好似無食過野咁。「海苔蔥燒銀鱈魚」同樣幾好,鱈魚外酥內軟,海苔同蔥花嘅香氣令魚肉加咗好多分,最重要好熱,外層炸完好香脆。「荷香子薑欖豉醬蒸雞」又係另一個亮點,雞肉嫩

「荷香子薑欖豉醬蒸雞」又係另一個亮點,雞肉嫩滑多汁,薑同豆豉嘅味道好香,子薑同欖豉個配搭係幾好。

「魚香手功寛麵」將川味同手工寬麵結合,茄子軟糯入味,微辣嘅醬汁好惹味,麵條又彈牙,食到我哋一啖接一啖。

甜品「香芒雪燕烏豆花」豆花滑溜得來唔會太甜,芒果香甜,特別甜品上的雪燕清新,食完清爽又滿足。

比上次lunch 今次唐述晚餐真是一個視覺同味覺嘅雙重享受!無敵海景同靚裝修畀環境加分,精緻菜式兩次都俾到驚喜我。
2025-06-10 1525 浏览
最近畀身邊嘅朋友燒著左 book左ifc嘅唐述 食左一餐可能係暫時食過最貴嘅中菜 用9道菜細味人生甜酸苦辣甜椒醬蟶子皇好少食蟶子做嘅冷盤 落左乾冰 一放上枱個賣相好豪華 大廚好細心將蟶子皇切段方便食用 配上微辣開胃嘅甜椒醬為今餐打開序幕前菜三弄:百香梅茄、三絲海蜇、20年古越龍山花雕浸鮮蝦三個前菜味道各具特色,個人最深刻係百香梅茄,食到淡淡嘅百香果味,酸酸甜甜幾開胃;平日食開嘅花雕蝦通常都係熟蝦,第一次食到用剌身浸,20年嘅花雕果然係比一般香淳;三絲海蜇則屬於正常發揮杏汁肆菓燉螺頭湯食完冷盤係時候暖下個胃 睇到menu勁好奇會用上邊四款蔬果入饡除左冬瓜同南瓜,勁驚喜第一次飲湯會落西瓜同蜜瓜,但配杏汁螺頭又出奇地夾,有一刻差d傻傻分唔清係飲緊湯定食緊糖水,係當晚其中一樣我最鐘意既一道菜蟬衣玉帶將原粒帶子酥炸,再配上濃郁既醬汁,保留到帶子既鮮嫩珍寶珠清新小品用黎清一清味蕾,好香番石榴味,味道有少少似食緊雪芭海苔蔥燒銀鳕魚銀鳕魚外皮包左脆皮炸香,外脆內嫩,做法有d似椒鹽豆腐最鐘意面頭既炸京蔥,好甜荷香子薑欖豉醬蒸雞食完兩個炸物就食返蒸點,不過小妹本身唔太鐘意食欖豉醬,所以覺得味道中規中矩魚香

甜椒醬蟶子皇

前菜三弄:百香梅茄、三絲海蜇、20年古越龍山花雕浸鮮蝦

杏汁肆菓燉螺頭湯

蟬衣玉帶
將原粒帶子酥炸,再配上濃郁既醬汁,保留到帶子既鮮嫩

珍寶珠
清新小品用黎清一清味蕾,好香番石榴味,味道有少少似食緊雪芭

海苔蔥燒銀鳕魚
銀鳕魚外皮包左脆皮炸香,外脆內嫩,做法有d似椒鹽豆腐
最鐘意面頭既炸京蔥,好甜

荷香子薑欖豉醬蒸雞

魚香手功寬麵
用上魚香茄子既醬配上手功寬麵,麵質唔錯有d似食緊意大利闊麵,好fusion既一道麵食,個人幾鐘意

香芒雪燕烏豆花
最後一道甜品,以酸酸甜甜嘅芒果配搭滑溜既雪燕同烏豆花作結
2025-06-07 1542 浏览
今次來到位於IFC嘅唐述食精緻中菜!餐廳主打有創意玩味嘅中菜!店內裝修奢華有氣派,坐近窗邊嘅位置仲可以望到海景添~🌟世味人生套餐🌟✨餐前小食調味腰果~✨甜椒醬蟶子皇第一次凍食蟶子,味道微甜微辣~✨前菜三弄有百香梅茄、三絲海蜇及20年古越龍山花雕浸鮮蝦,十分醒胃~✨杏汁肆果燉螺頭湯螺頭湯加咗果物同埋杏仁汁,湯底嘅鮮甜更加突出~✨蟬衣玉帶外層嘅炸粉做到好薄,就好似蟬衣一樣!內裡嘅帶子鮮甜彈牙~✨珍寶珠係石榴味嘅雪葩加桃膠,比人清一清味蕾再繼續細味之後嘅菜式~✨海苔蔥燒銀鱈魚銀鱈魚係用海苔粉包住再拎去炸,外皮香脆,魚肉保持嫩滑,帶有海苔嘅香味!表層灑滿咗脆脆嘅炸京蔥,口感豐富~✨荷香子薑欖豉醬蒸雞雞肉嫩滑入味,底層仲有軟腍嘅節瓜,味道有驚喜~✨魚香手功寛麵秘製嘅魚香肉碎配搭Q彈可口嘅手功寛麵,滋味十足~✨香芒雪燕烏豆花香滑嘅淺藍色豆花配搭香芒同雪燕,係一款充滿夏日氣息嘅甜品~

🌟世味人生套餐🌟

✨餐前小食
調味腰果~

✨甜椒醬蟶子皇
第一次凍食蟶子,味道微甜微辣~

✨前菜三弄
有百香梅茄、三絲海蜇及20年古越龍山花雕浸鮮蝦,十分醒胃~

✨杏汁肆果燉螺頭湯
螺頭湯加咗果物同埋杏仁汁,湯底嘅鮮甜更加突出~

✨蟬衣玉帶
外層嘅炸粉做到好薄,就好似蟬衣一樣!內裡嘅帶子鮮甜彈牙~

✨珍寶珠
係石榴味嘅雪葩加桃膠,比人清一清味蕾再繼續細味之後嘅菜式~

✨海苔蔥燒銀鱈魚

✨荷香子薑欖豉醬蒸雞
雞肉嫩滑入味,底層仲有軟腍嘅節瓜,味道有驚喜~

✨魚香手功寛麵
秘製嘅魚香肉碎配搭Q彈可口嘅手功寛麵,滋味十足~

✨香芒雪燕烏豆花
香滑嘅淺藍色豆花配搭香芒同雪燕,係一款充滿夏日氣息嘅甜品

好朋友係加拿大返來,太耐無見,揀左間環境舒適的中菜餐廳比朋友回味下。餐廳樓底高,又有落地玻璃,見到摩天輪架🎡!Weekend brunch 粵韻飄香週末早午餐 $648/位,包含前菜、湯品、主菜、無限量點心及甜品。朋友好刷得,所以任食點心真係好岩朋友~前菜:蔥油帶子、古越龍山浸鮑魚、梅子番茄、蟶子皇、簥頭。每樣都精緻有特色,好滿意👍🐤湯品:花膠螺頭竹絲雞湯,非常足聊,老火湯非常甜同滋補。🦞主菜:揀左金栗炆龍蝦 /同 蔥香焗鱈魚。龍蝦肉非常彈牙非常推薦。今日第二個重點就係無限量點心!朋友非常食得,所以我地叫左大部分既點心來試。⭐咸點方面最最推介脆皮蝦春卷、陳皮魚蓉粥。脆皮蝦春卷即叫即炸,每口都係彈牙既蝦肉。魚蓉粥每啖粥皆有魚蓉,香甜好味,食不停口。⭐無限量甜品:最鍾意貴妃玉露及陳皮紅豆沙。貴妃玉露有啲似芒果西米露,但以西柚和碌柚製成,味道酸甜,但甜而不膩。陳皮紅豆沙起沙感十足,淡淡嘅陳皮味簡直畫龍點晴想得閑試下高級點心真係可以來呢度體驗下。

餐廳樓底高,又有落地玻璃,見到摩天輪架🎡!

朋友好刷得,所以任食點心真係好岩朋友~

🐤湯品:花膠螺頭竹絲雞湯,非常足聊,老火湯非常甜同滋補。

魚蓉粥每啖粥皆有魚蓉,香甜好味,食不停口。

想得閑試下高級點心真係可以來呢度體驗下。
上星期同朋友一齊去ifc嘅唐述試咗呢個世味人生Menu,overall experience真係一流!🍴每道菜都係chef嘅精心傑作,食材新鮮、口味層次豐富,從海鮮到甜品都無得挑剔。特別鍾意醉虎蝦同煎帶子,味道同presentation都係top level!侍應態度親切專業,落單快又有耐性解答問題,感覺賓至如歸。ifc嘅高級氛圍配上唐述嘅雅緻裝潢,坐喺度食飯好放鬆,IG打卡位多到數唔晒!
世味人生Menu有9道菜1. 甜椒醬蟶子王
開胃菜登場!冰鎮蟶子王同甜椒嘅組合,口感清新彈牙,蟶子肉鮮甜帶微辣,啖啖都感受到廚師嘅心思。2. 前菜三弄:百香梅茄
蕃茄配百香果同柑橘汁,酸甜平衡得嚟超驚喜!蕃茄juicy到爆,頂部嘅百香果汁增添了一些tropical vibes!3. 前菜三弄:三絲海蜇
冰鎮海蜇,爽脆得來又有嚼勁,調味清而不淡,啖啖都感受到海鮮嘅鮮味。完美開啟呢餐!4. 前菜三弄:醉虎蝦(20年花雕酒)
醉虎蝦用20年花雕酒焗,酒香濃郁入味,蝦肉鮮嫩!5. 杏汁肆菓燉螺頭湯
冬瓜、木瓜、蜜瓜同西瓜四種瓜燉配海螺,湯底濃郁滑口,瓜類軟糯同海螺嘅鮮味完美融合。養生又美味。6.

侍應態度親切專業,落單快又有耐性解答問題,感覺賓至如歸。

世味人生Menu有9道菜

1. 甜椒醬蟶子王

2. 前菜三弄:百香梅茄

3. 前菜三弄:三絲海蜇

4. 前菜三弄:醉虎蝦(20年花雕酒)
醉虎蝦用20年花雕酒焗,酒香濃郁入味,蝦肉鮮嫩!

5. 杏汁肆菓燉螺頭湯

6. 蟬衣玉帶
煎帶子配脆芋頭,表面金黃香脆,內裡鮮嫩多汁,芋頭嘅香氣提升咗整道菜嘅層次。

7. 珍寶珠
自家製雪葩,清新解膩,入口即融,味道清新到想多試幾款!中間休息嘅perfect choice,顏值同口感兼得。❄️

8. 海苔蔥燒銀鱈魚
炸鱈魚柳外脆內嫩,配上雜蔥提味,魚肉鮮甜不油膩。每咬一口都係滿足感爆棚,廚師手藝實在太強!🐟

9. 荷香子薑欖豉醬蒸雞
蒸走地雞配嫩薑同毛豆,雞肉juicy,薑味清新去腥,毛豆加咗天然甜味。家常味昇華到high-end級數!🐔

10. 魚香手功寛麵
滷茄子同手工麵嘅組合,麵條彈牙入味,茄子吸滿醬汁軟糯香濃。簡單食材做出咁高質感,廚師真係有心機!🍆

11. 香芒雪燕烏豆花
收尾嘅中式黑豆豆腐花配芒果同雪燕,豆腐滑溜,芒果鮮甜。完美ending!
2025-07-07 0 浏览
朋友睇完黑白大廚即刻拉我黎唐述,話要重新演繹中菜。佢地夜晚個menu叫世味人生,聽落幾有詩意。 頭盤-甜椒醬蟶子皇,甜椒酸甜味比較突出,蟶子爽口彈牙,幾開胃。特別一提上菜係乾冰底,好夢幻! 前菜-百香梅茄,三絲海蜇,古越龍山花雕浸鮮蝦。梅子做成啫喱狀酸酸甜甜,配埋蕃茄仔好清新 ; 三絲海皙爽脆過癮,鹹香又惹味。花雕酒浸鮮蝦好香,加上少少麻辣,蝦肉又彈牙,令人回味無窮。 湯品-杏汁肆菓燉螺頭湯。好少有杏汁既湯品,杏汁清甜,飲到好香既肉味加螺頭鮮味。杏汁香濃,令人眼前一亮。 蟬衣玉帶-係酥炸帶子配蠔汁。帶子外皮炸到香脆而內里夠曬鮮滑,認真唔錯。 珍寶珠-係一道自製雪葩,清涼解膩,吃完又可以繼續吃main啦。 海苔蔥燒銀鱈魚-大愛!用海苔包住銀鱈魚,再拿去炸,面頭仲加左大量炸蔥香到不得了。銀鱈魚非常嫩滑,配上海苔既鮮味同埋炸蔥既香味,真係超好食。 荷香子藍欖豉醬蒸雞-雞肉好滑而多汁,子薑同豆豉味道好香,仲有淡淡既荷葉味,幾有層次。 魚香手功寬麵-以西式方式演繹魚香茄子麵,微辣醬汁好惹味,麵條又彈牙,唔錯。 香芒雪燕烏豆花-豆花夠滑,芒果香甜,雪燕清新,食完清爽又滿足。 整體黎講餐點好有心思,

整體黎講餐點好有心思,味道好好,好欣賞佢地用唔同既方式呈現中菜特色,一定再黎支持。
依個晚餐set 幾特別,fusion with 其他配搭, 重新演繹咗啲傳統嘅粵菜👶🏻👶🏻👶🏻👉🏻杏汁肆菓燉螺頭湯❣️❣️❣️香濃嘅杏汁入面係海鮮燉湯,仲有意想不到嘅4果:冬瓜,木瓜,西瓜,蜜瓜, 估唔到口感味道都好夾,非常之清新好味😺👶🏻👶🏻👶🏻👉🏻海苔蔥燒銀鱈魚 ❣️❣️❣️海苔鋪咗喺銀雪魚上面 炸到 表面外脆內嫩滑 加上卜卜脆嘅炸蔥topping,正!😺👉🏻甜椒醬蟶子皇乾冰伴碟襯托出嚟嘅涼菜😺👉🏻前菜三弄: 百香梅茄。 三絲海蜇。20年古越龍山花雕浸鮮蝦🍴 梅子同三色茄子味道好夾😺三絲海蜇,三種口感😺花雕海蝦除左酒味香濃仲有陣陣花椒香氣😺👉🏻蟬衣玉帶 酥炸帶子配小棠菜😺👉🏻珍寶珠 自家製嘅番石榴味雪葩 配上桃膠 ,清一清口味😺👉🏻荷香子薑欖豉醬蒸雞 荷葉上雞,冬瓜,加埋蔥,欖豉醬等大量配料 蒸煮,別有一番風味😺👉🏻魚香手功寬麵 有種中式肉醬千層麵嘅魚香茄子version,幾得意😺😺😺👉🏻香芒雪燕烏豆花黑豆花豆味香濃,同mango都幾夾,上菜後侍應再加左青檸皮,好refreshhh 😺😺😺

👉🏻杏汁肆菓燉螺頭湯❣️❣️❣️

👉🏻海苔蔥燒銀鱈魚 ❣️❣️❣️

👉🏻甜椒醬蟶子皇
乾冰伴碟襯托出嚟嘅涼菜😺

梅子同三色茄子味道好夾😺
三絲海蜇,三種口感😺
花雕海蝦除左酒味香濃仲有陣陣花椒香氣😺

👉🏻蟬衣玉帶
酥炸帶子配小棠菜😺

👉🏻珍寶珠
自家製嘅番石榴味雪葩 配上桃膠 ,清一清口味😺

👉🏻荷香子薑欖豉醬蒸雞

👉🏻魚香手功寬麵
有種中式肉醬千層麵嘅魚香茄子version,幾得意😺😺😺

👉🏻香芒雪燕烏豆花
2025-07-02 0 浏览
中國飲食藝術,是以色、香、味 為烹調的原則,缺一不可。今次介紹嘅餐廳,除了色、香、味之外,再加入了「形」、「念」、「事」、「物」四個原素!「形」重視器皿相與菜式的配合,展示細膩飲食意境「念」以中菜烹調精粹為本,新舊共融帶出新體驗「事」飲食本不僅為果腹,精髓在於享受及交流。「物」精選最上乘之食材,特別重視時節五行的調和,不時不食環境方面餐廳裝修非常華麗,落地玻璃對住維港及AIA摩天輪,環境非常有氣氛食物方面餐廳主要提供新派中菜館,是一間結合傳統中菜和現代烹飪技藝的餐廳。以創新和多樣化的方式重新詮釋經典的中國菜餚,為食客提供獨特的用餐體驗。滕椒蔥油蟶子皇到場都非常震撼,蟶子皇肉質鮮嫩,入口後留下淡淡的麻辣感,這道菜的麻辣恰到好處,既不掩蓋蟶子的鮮美,又增添了口感的豐富度,十分開胃!20年古越龍山花雕鮮鮑魚、梅子蕃茄、海蜇銀花三小碟上盤,鮑魚經20年花雕酒浸泡,鮮香醇厚,入口即化;梅子番茄酸甜適中,增添了清爽感;海蜇銀花脆嫩清爽,口感豐富。綿綿川貝杏汁花膠螺頭燉蜜瓜湯 超大花膠螺頭,湯色清澈,湯中的螺頭片和花膠顯得晶瑩剔透。湯品甜美清香,杏汁的清甜和川貝的藥香融合,花膠和螺頭的嫩滑口感讓人回

「形」重視器皿相與菜式的配合,展示細膩飲食意境
「念」以中菜烹調精粹為本,新舊共融帶出新體驗
「事」飲食本不僅為果腹,精髓在於享受及交流。
「物」精選最上乘之食材,特別重視時節五行的調和,不時不食

環境方面

食物方面

滕椒蔥油蟶子皇

20年古越龍山花雕鮮鮑魚、梅子蕃茄、海蜇銀花

綿綿川貝杏汁花膠螺頭燉蜜瓜湯
超大花膠螺頭,湯色清澈,湯中的螺頭片和花膠顯得晶瑩剔透。湯品甜美清香,杏汁的清甜和川貝的藥香融合,花膠和螺頭的嫩滑口感讓人回味無窮。

脆皮海參與麒麟魚
海參外皮酥脆,內部鮮嫩,麒麟魚鮮美多汁,配上秘制醬汁,色澤誘人。

珍寶珠
雪葩口感綿密,冰爽解暑,果香濃郁,每一口都能感受到純天然的水果味道

太子玉枕
豆腐細膩滑口,這道菜品以豐富的口感層次和濃郁的海鮮味取勝,是一道讓人回味無窮的佳餚。

茅台鮮蠔屈雞煲
雞肉鮮嫩,鮮蠔肥美多汁,茅台酒的醇香提升了整道菜的風味,湯底濃郁,滋味無窮。

甘栗珍菌炆飯
這道炆飯香氣四溢,是一道營養豐富且口感極佳的主食,粒粒分明,口感豐富。

萬壽薑茶鴛鴦湯圓
鴛鴦湯圓,2種口味!湯圓糯而不膩,內餡甜美,薑茶溫暖入喉,帶有淡淡的薑香。

整體來說:這些美食各具特色,每一道都讓人垂涎欲滴。食完這間餐廳,你會對中國飲食文化最新定位
國金靚景中菜廳!打卡靚到尖叫中環國金呢間高級中菜廳真係「打卡勝地」冇走雞!一入門就被裝修驚呆,水晶吊燈閃到睜唔開眼,中式木飾配埋現代感設計,高級得來又唔老土。最正係個海景位,落地玻璃直望維港,日頭睇藍天白雲,夜晚睇燈海閃爍,影相根本唔使執相!服務員全程「貼身」照顧,換碟、斟茶快過反手,態度又夠nice,成個體驗好順暢。食物擺盤勁用心,每碟都似藝術品,用矜貴器皿裝住,顏色搭配靚到唔舍得食。人均$1820雖然唔平,但環境同服務絕對值回票價,無論約閨蜜定慶祝special日子,嚟呢度打卡呃like,保證冇人話你輸!
國金靚景中菜廳!打卡靚到尖叫

2025-06-25
2025-06-29 0 浏览
食物很精緻我們點的素食Menu我一道菜都好食,而且食物很精緻好啱打卡人士的我而且可以提供一大束玫瑰花拍照,謝謝男朋友的安排令我可以在高級的餐廳內還滿足滿滿的儀式感而且服務員很細心,很有耐性的,幫我們拍照手工千層酥.紅寶石餃.玉璽翠餃很出色👍🏻雪燕釀竹笙松茸湯好入味👍🏻唐僧咕嚕好特別👍🏻
食物很精緻我們點的素食Menu
而且服務員很細心,很有耐性的,幫我們拍照

手工千層酥.紅寶石餃.玉璽翠餃很出色👍🏻
雪燕釀竹笙松茸湯好入味👍🏻
唐僧咕嚕好特別👍🏻
手工千層酥.紅寶石餃.玉璽翠餃

手工千層酥.紅寶石餃.玉璽翠餃
2025-06-23 248 浏览
這頓中菜盛宴由前菜三弄揭開序幕:百香梅茄酸甜開胃,話梅味道滲入茄子,令人一試難忘;三絲海蜇清新爽口,配上青瓜絲,口感層次豐富;花雕浸鮮蝦則酒香撲鼻,蝦肉彈牙,為整個晚餐定下高水準的基調。主菜「甜椒醬蟶子皇」色澤亮麗,蟶子肉質鮮嫩,甜椒醬帶出海鮮的鮮甜和微甜的層次,令人回味。杏汁肆菓燉螺頭湯湯底香濃,杏仁香氣與螺頭的鮮味交融,滋補又不膩,喝後暖胃舒心。「蟬衣玉帶」和「珍寶珠」賣相精緻,入口鮮美,展現廚師的細膩手藝。海苔蔥燒銀鱈魚則外皮微脆,魚肉油潤細滑,蔥香和海苔的鹹香提升了整體味道。荷香子薑欖豉醬蒸雞以荷葉包裹,雞肉吸收了荷葉和欖豉的香氣,肉質嫩滑,子薑微辣開胃,層次感十足。魚香手功寬麵彈牙入味,麵條掛湯力強,魚香醬汁鹹香微辣,令人一口接一口🤤🤤最後的甜品「香芒雪燕烏豆花」以清新芒果、滑溜雪燕和香濃豆花作結,甜度適中,口感豐富,為整餐劃上完美句號。整體而言,每道菜都展現出廚師的用心和創意,味道層次分明,食材新鮮,無論前菜、主菜還是甜品都令人滿意,是一次難忘的中菜體驗。👍

2025-06-23 219 浏览
同老公慶祝周年~佢中意食中菜,簡左一間環境氣氛都好好嘅中菜餐廳慶祝!!今次嘅MENU係《世味人生》甜椒醬蟶子皇💛蟶子皇嘅擺盤好特別,乾冰放係碟下面,白色煙霧係下面漂上黎~超級打卡able!!!佢只係用蟶子皇最好食爽口嘅部分,再用甜椒醬去調味,食落唔單至有蟶子皇鮮味,仲有甜椒香味! 前菜三弄:百香梅茄.三絲海蜇.20年古越龍山花雕浸鮮蝦梅茄有DD酸味,令大家都好開胃~海蜇彈牙爽口!!食完仲好想再食~花雕酒味香濃~鮮蝦夠凍,食落好彈牙!杏汁肆菓燉螺頭湯🍲呢個湯高度推薦!!!!杏汁+螺味都非常濃郁!佢最特別嘅係用左西瓜、冬瓜、密瓜同木瓜去煲!諗唔到呢個配搭原來好夾!蟬衣玉帶🍤餐廳選用極大粒嘅帶子去炸,炸嘅時間剛剛好,帶子外脆內嫩~仲用左鮑魚汁,令你食嘅時候唔會太乾,而且增添風味!!珍寶珠🍧珍寶珠係西柚Sorbet再加桃膠,酸酸甜甜,為呢餐晚餐黎個中場休息海苔蔥燒銀鱈魚🐟銀鱈魚外層粉漿好薄,入層魚肉好厚實,做到外脆內嫩多汁!! 一邊傾計一邊食有時會令食物變凍,但好欣賞餐廳嘅餐碟係Keep住溫度,食到最尾嘅時候,食物都仲係熱,亦都好脆💕💕荷香子薑欖豉醬蒸雞🐔呢款蒸雞有好多心思位,首先佢攞節瓜喺蒸

今次嘅MENU係《世味人生》

甜椒醬蟶子皇💛

前菜三弄:
百香梅茄.三絲海蜇.20年古越龍山花雕浸鮮蝦
梅茄有DD酸味,令大家都好開胃~
海蜇彈牙爽口!!食完仲好想再食~
花雕酒味香濃~鮮蝦夠凍,食落好彈牙!

杏汁肆菓燉螺頭湯🍲

蟬衣玉帶🍤
餐廳選用極大粒嘅帶子去炸,炸嘅時間剛剛好,帶子外脆內嫩~
仲用左鮑魚汁,令你食嘅時候唔會太乾,而且增添風味!!

珍寶珠🍧

海苔蔥燒銀鱈魚🐟
銀鱈魚外層粉漿好薄,入層魚肉好厚實,做到外脆內嫩多汁!!

荷香子薑欖豉醬蒸雞🐔
呢款蒸雞有好多心思位,首先佢攞節瓜喺蒸雞下便,令到雞嘅精華都吸晒落去節瓜入邊!!
因為用荷葉包住煮~食嘅時候仲有淡淡荷葉香味🩷

魚香手功寬麵
手工麵食得出佢係手打嘅~食落有銀度,仲有啲肉碎同汁俾你配埋食,味道都可以😃

香芒雪燕烏豆花
第一次食烏豆花,豆味都幾濃郁,配埋芒果嘅酸酸甜甜,呢一餐晚飯畫上完美句號☺️
2025-06-22 0 浏览
見到個價位仲以為唔錯,點知男服務員態度好差,黑口黑臉,啲湯凍,帶子有沙,凳又污糟,仲俾個電子Menu睇,字又細,後來先見到其他人有紙質menu,使錢買難受,唔會再過嚟幫襯第二次。
2025-06-22