2025-06-29
適逢好閨蜜升職,我哋就嚟咗呢間位於IFC 3樓嘅高級中菜唐述食晚飯✨一入去首先經過一條好有氣派,充滿宮廷氣息嘅走廊,大家一定要喺彩色花卉屏風前面嘅杏啡色梳化坐低打卡,做一晚貴婦👸🏻首先要讚吓服務,一開始有位男侍應見我拎住一個小蛋糕已經主動話幫我放入雪櫃,我話個蛋糕唔打算係餐廳食,臨走前我自己都唔記得咗拎🫢佢即刻衝出黎提我👍🏻👍🏻而且其他侍應成餐飯都好主動添茶,而且主動幫我哋影相世味人生 Degustation Menu甜椒醬蟶子皇一打開嘅煙燻效果已經好吸引眼球,香甜帶辣嘅椒醬完全滲透鮮嫩去蟶子,口感滑順,比平時嘅豉汁有驚喜前菜三弄🍅🦐百香梅茄,三絲海蜇,20年古越龍山花雕浸鮮蝦百香梅茄搭配熱情果同柚子醬,清新酸甜又入味;三絲海蜇好脆嫩;蝦肉肉質極鮮嫩,有濃濃嘅花雕酒香杏汁肆菓燉螺頭湯🤍四果即係冬瓜、西瓜、蜜瓜同木瓜,全部切成球體色彩繽紛,生磨杏汁濃郁又芳香,但又冇掩蓋螺頭湯嘅鮮甜味,湯底口感濃厚,非常滋潤蟬衣玉帶以芋頭泥包裹帶子,再加上麵包糠去炸;外皮又薄又酥脆而且有芋香,入面嘅珍寶帶子保持非常鮮嫩珍寶珠清甜雪葩做成珍寶珠形狀,作為間場清一清味蕾海苔蔥燒銀鱈魚呢道菜外觀別出心裁,銀鱈魚
世味人生 Degustation Menu
甜椒醬蟶子皇
前菜三弄🍅🦐
百香梅茄,三絲海蜇,20年古越龍山花雕浸鮮蝦
杏汁肆菓燉螺頭湯🤍
蟬衣玉帶
珍寶珠
清甜雪葩做成珍寶珠形狀,作為間場清一清味蕾
海苔蔥燒銀鱈魚
呢道菜外觀別出心裁,銀鱈魚擺放喺一個好似銀枕頭嘅碟上,魚肉肉質白嫩細膩,炸皮充滿海苔香氣,非常鬆化,完全唔使沾醬汁食已經足夠濃味
蔥段先切到又細又長再攞去酥炸,好神奇已經食唔到蔥嘅口感,反而好似一絲絲嘅脆薯條
荷香子薑欖豉醬蒸雞🍗
雞肉鮮嫩多汁,配合子薑嘅微辣同欖豉獨特鹹香
魚香手工寬麵
寬麵條手工製作,口感較厚實,因為本身麵條係冇味嘅,所以會配搭一個濃郁調味嘅魚香醬,茄子嘅甜味同魚香醬嘅酸辣平衡得幾好
香芒雪燕烏豆花🥭
烏豆花滑嫩,黑豆味濃郁,搭配當造香甜嘅芒果,雪燕令呢個甜品更矜貴,亦都提升咗質感,好鍾意呢啲清新消暑,完全唔會飽膩嘅甜品