👩🏻‍🍳Idiots推介水滾茶靚 每枱都有辣椒油同醋 好方便😗小二好好禮貌 飲茶嚟講服務唔錯👍❤️‍🔥竹炭熔岩流奶皇包 $26淨係個名同賣相已經好吸引 (流奶😹😹)咬開個黑包😆就食到熱辣辣嘅流沙奶皇仲有啲蛋黃碎 絕對係必食!🤤❤️‍🔥蔥花炸兩腸粉 $26大大條油炸鬼 冇油膱味內脆外軟 冇得輸👍❤️‍🔥瑤柱杞子燒賣皇 $33雖然唔係好食得出瑤柱香但啖啖都食到蝦 而且啲蝦好新鮮爽脆 大食夾抵件😆❤️‍🔥粟米煎牛餅$28喜惶主打牛肉世家 又點可以唔試下牛肉點心?牛餅煎得金黃香脆 炸粉唔會過厚 牛肉唔會過老 加粟米幾fresh🤤❤️‍🔥海苔香煎蘿蔔糕 $23比起一般蘿蔔糕加咗海苔 心思+1有預先落咗甜醬 而且每件都已經切好 好細心🥰食落唔粉又唔會過淋 有唔少火腿粒 幾足料~🌟小籠包包皮😆好薄~idiot小心翼翼咁夾…但都穿咗🥹湯汁都算多 不過不失咁啦~🌟酸菜魚 $38見佢張宣傳圖幾吸引就加單但原來好細兜 雖然魚片好爽 但總共得5塊 份量略少~
👩🏻‍🍳Idiots推介
水滾茶靚 每枱都有辣椒油同醋 好方便😗
小二好好禮貌 飲茶嚟講服務唔錯👍

❤️‍🔥竹炭熔岩流奶皇包 $26
淨係個名同賣相已經好吸引 (流奶😹😹)
咬開個黑包😆就食到熱辣辣嘅流沙奶皇

❤️‍🔥瑤柱杞子燒賣皇 $33
雖然唔係好食得出瑤柱香
但啖啖都食到蝦 而且啲蝦好新鮮爽脆 大食夾抵件😆

❤️‍🔥粟米煎牛餅$28
喜惶主打牛肉世家 又點可以唔試下牛肉點心?

❤️‍🔥海苔香煎蘿蔔糕 $23
比起一般蘿蔔糕加咗海苔 心思+1
有預先落咗甜醬 而且每件都已經切好 好細心🥰
食落唔粉又唔會過淋 有唔少火腿粒 幾足料~

🌟小籠包
包皮😆好薄~idiot小心翼翼咁夾…但都穿咗🥹
湯汁都算多 不過不失咁啦~

🌟酸菜魚 $38
見佢張宣傳圖幾吸引就加單
但原來好細兜 雖然魚片好爽 但總共得5塊 份量略少~
2023-05-03
2023-08-02 686 浏览
多年前食過尼間,依稀記得不差既。主打新鮮牛肉點心🐮。店內分上下2層⬆️⬇️環境比較狹窄,座位唔寬敞。不過上菜速度算快,加上有位職員服務態度好周到,經常幫我地加水。當時我地都好餓,所以叫左好多嘢食😂▪️酥皮焗叉燒包酥皮❓一啲都唔酥波🫣包表面好甜,有啲似食緊波蘿包禁。包皮唔厚,但有啲乾。內裡好空洞,有少少叉燒餡(有啲孤寒🌬️)▪️晶瑩鮮蝦餃🦐皮算薄,蝦餃大小正常,唔算飽滿。蝦唔大隻同唔多(得1隻),但都彈牙既🦷▪️名醬蒸美國鳳爪🐥鳳爪蒸得唔冧。醬汁唔濃郁,偏淡。個樣好似掛滿汁禁,但係一啲都唔入味。▪️蔥花炸兩腸粉粉皮好薄,口感有啲啤(粉漿稀❓)油炸鬼一啲都唔香脆,好乾同好鬼硬‼️正常人咬到咀嚼肌好酸,朋友牙痛係食唔到添🙄▪️別不同糯米雞好大隻❗️一睇就覺得好有飽腹感🤰🏼。撥開糯米有冬菇,雞肉,鹹蛋黃,餡料豐富❕糯米軟硬度岩岩好,味道鹹淡適中。🤟🏻覺得比以前真係難食左,定係無叫到牛肉點心既關係呢⁉️唔計炸兩同鳳爪,其他點心味道都好普通。不過應該無下次啦🤣

▪️酥皮焗叉燒包
▪️晶瑩鮮蝦餃🦐
▪️名醬蒸美國鳳爪🐥
▪️蔥花炸兩腸粉
▪️別不同糯米雞
2023-03-30
我大概食過哩間點心十次左右,見過一次漏單,客人發火走,上次到自己,等佢15分鐘第一次追佢地仲求9其hea我話要點心係等10 分鐘左右,但遲過我入坐啲人已經有,再過5分鐘我問多次,佢先問廚房,入面大大聲講冇單,啲嘢好食都唔會再去!佢以前都好多人排隊,搞下搞下,冇人排都知咩事啦!希望佢地反省一下,唔係良心小店大L曬架,啲伙記全部hi囗hi面,提提大家,有個測試佢地會唔會漏單方法,就係叫桂花糕,如果桂花糕都冇,肯肯定漏
2023-07-09 580 浏览
食過幾次 越做越差 衛生唔太好 洗餐具嘅時候 有2條頭髮碎 唔知邊度黎。。燒賣有酸味 完全入唔到口 逐粒逐粒試都有 最後冇食到 食完個口仲有酸味 飲咗勁多水。。想知嗰啲燒賣放咗幾耐 同個侍應講 佢話同返個師傅講就完了 一句唔好意思到冇 冇下次了
2023-07-06 503 浏览
旺角牛肉做主題高質點心專門店今次去到旺角食一間點心餐廳,成日聽人講課呢間點心好高質原來系真唔錯,餐廳分兩層佢哋主打係牛肉點心, 今次我哋嗌咗非常多點心! 包括有粟米煎牛肉餅 | $28🌽🐂🥠看著很多油,不過雲吞皮都幾脆,蕎麥甜,牛肉都算有味道,也不會太鹹,比較像一般的牛肉球饅頭。| 乾蒸牛肉 | $32🐂🥟其實和牛肉餅的牛肉差不多。| 晶瑩鮮蝦餃| $35🦐🥟 乾蒸牛肉肉質好嫩滑,燒賣皮唔厚,而陳皮山竹牛球,利用陳皮突顯牛肉既鮮味芥末沙汁三文魚春捲($32)👍🏻如果喜歡食點心嘅你都可以試下!溫馨提示:下午去會比較少人唔使同人逼整體評分:7.3/10味道:7.3/10服務:7.1/10環境:7/10人均消費:$300-400地址:喜惶點心專門店旺角通菜街17號地下

旺角牛肉做主題高質點心專門店

人均消費:$300-400
地址:喜惶點心專門店
旺角通菜街17號地下
2023-07-01 509 浏览
鬧市飲夜茶,其實都係晚餐時段,唔使等位,但keep住有人嚟;都唔係第一次嚟,諗起飲茶,都會嚟,就腳又好食!。1️⃣瑤柱杞子燒賣皇$352️⃣魚肚四寶滑雞扎$353️⃣蔥花炸兩腸粉$284️⃣酥皮焗叉燒包$325️⃣金湯酸菜魚$38➡️茶介$6/ 位。📍 喜惶點心專門店 (旺角)旺角通菜街17號地下。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑。#香港小店 #hkshop #hkfoodie #hkblogger #香港人美食地圖 #旺角美食 #mongkokfood #相機食先 #食好西 #點心

1️⃣瑤柱杞子燒賣皇$35

4️⃣酥皮焗叉燒包$32

5️⃣金湯酸菜魚$38
金湯酸菜魚

➡️茶介$6/ 位

📍 喜惶點心專門店 (旺角)
旺角通菜街17號地下

魚肚四寶滑雞扎
蔥花炸兩腸粉
金湯酸菜魚
2023-06-14 480 浏览
第一次食,諗住同屋企人試,直升機咁,伏伏聲,第一 侍應招呼態度極差,叫加水,佢你會定格望主你,唔覆機,再問佢先講,先講多人叫佢要慢慢黎,唔洗定晒格阿?第二,牛肉世家?咁你果啲牛肉就真係同出面果啲冇分別,係得牛腸叫做蒸得好啲,其他就真係極普通。第三,我係牛拍葉度搵到條勁攣嘅毛,可能個師父係緬甸人,啲毛勁攣,我俾返佢睇,佢問我:你想換野定取消,笑左。。梗係取消啦,重點食得落。老實講,其實真係冇諗到咁差,重要掛起咁大個名話牛肉世家差,伏,劣
第一次食,諗住同屋企人試,直升機咁,伏伏聲,
老實講,其實真係冇諗到咁差,重要掛起咁大個名話牛肉世家
差,伏,劣
2023-06-04 389 浏览
野食同普通酒樓一樣。但佢地為左做多幾枱生意。食到30分鐘左右就趕你走,但我枱面仲有幾粒點心未食完。已經唔係第一次。但絕對係最後一次!食到一肚氣。隔離兩枱仲未食曬,都比人明示催食快d 。職員既藉口係話等位既客人鬧,狂催,其實係講大話。
野食同普通酒樓一樣。
已經唔係第一次。但絕對係最後一次!食到一肚氣。
隔離兩枱仲未食曬,都比人明示催食快d 。
職員既藉口係話等位既客人鬧,狂催,其實係講大話。

2023-05-08 443 浏览
放假同屋企人飲茶呢間唔錯 可以再黎👍🏻🦐晶瑩鮮蝦餃 $35- 粒粒重的的- 每粒餃入面都有2大嚿蝦肉- 豬肉佔啲啲 only -無喧賓奪主- 餃皮煙韌,少少黏住啲肉。。WHICH IS我覺得 G00D,唔會一夾起就皮肉分離- 我覺得佢個名應該加個『皇』字- 出面得粒骰咁細,就叫自己做蝦餃皇 😳- 呢度$35/4粒,足料喎⭐️瑤柱杞子燒賣皇 $33- 蝦🦐大粒蝦、爽- 豬肉🐖唔豬臊、爽- 皮無蒸到爛- 有啲店家會為咗令粒燒賣爽口,勁用梳打粉醃肉🫨- 但呢間OKAY,無梘水味、無乸脷但OMG。。以家睇返張相先見到原來瑤柱一直PO係面頭的唔怪得我開均2粒都搵唔到瑤柱肉仔☘️葱花炸腸粉- 巧多醬呀! 醬王表示超級開心仔。- 炸兩,夠脆,我like啲啲硬口- 外層腸粉滑,但唔夠熱,未到凍- 咁多醬嘅情況下,都食到輕微米香👍🏻- 腸粉皮唔是薄zitzit透燈,實在咬到腸粉先叫炸兩嘛- 葱花味無,應該純粹令倜名望落長啲😂
放假同屋企人飲茶
呢間唔錯 可以再黎👍🏻

🦐晶瑩鮮蝦餃 $35

- 粒粒重的的
- 每粒餃入面都有2大嚿蝦肉
- 豬肉佔啲啲 only -無喧賓奪主
- 我覺得佢個名應該加個『皇』字
- 出面得粒骰咁細,就叫自己做蝦餃皇 😳
- 呢度$35/4粒,足料喎

⭐️瑤柱杞子燒賣皇 $33

- 蝦🦐大粒蝦、爽
- 豬肉🐖唔豬臊、爽
- 皮無蒸到爛
- 有啲店家會為咗令粒燒賣爽口,勁用梳打粉醃肉🫨
- 但呢間OKAY,無梘水味、無乸脷

但OMG。。以家睇返張相
先見到原來瑤柱一直PO係面頭的
唔怪得我開均2粒都搵唔到瑤柱肉仔

☘️葱花炸腸粉

- 巧多醬呀! 醬王表示超級開心仔。
- 炸兩,夠脆,我like啲啲硬口
- 外層腸粉滑,但唔夠熱,未到凍
- 咁多醬嘅情況下,都食到輕微米香👍🏻
- 腸粉皮唔是薄zitzit透燈,實在咬到腸粉先叫炸兩嘛
- 葱花味無,應該純粹令倜名望落長啲😂
-> 服務👎👎👎👎👎我哋兩個人一入去,店員就叫我哋上樓上,上到樓上,店員又叫我哋落返樓下。ok 冇問題,都算啦,最多都係覺得佢地做嘢隨便,上下層嘅店員缺乏溝通啦。🙂之後店員安排我哋坐一張四人檯,然後我哋就同店員講得兩個人可以收走其他餐具,個女店員呆咗陣啦,然後大概係要我哋搭檯定店,不過佢溝通的好唔清楚,冇明確指示,咁我哋兩個就繼續坐喺到等佢安排咯,然後個男店員就行過嚟,質問語氣咁話「你哋係四個人啊?」,一共講咗三次,態度勁衰,勁冇禮貌,好串(質問我哋唔係四個人憑咩坐喺到)💢💢唔好講佢地餐廳哋也好唔好食,但店員的服務態度同質素真係令人冇辦法食得開心💢💢
-> 服務👎👎👎👎👎

2023-05-01
  • 竹炭熔岩流奶皇包
2023-04-07 632 浏览
2023.3.6 星期一 7:45pm當時星期一晚,想不到通菜街的餐廳都很多人排隊,剛好這一間有位,之前已經想試試。一進去就見到牛肉世家的牌匾,枱與枱之間都有點窄。••••••••••••••••••••| 粟米煎牛肉餅 | $28🌽🐂🥠看上去很多油,不過雲吞皮都幾脆,粟米甜,牛肉都算有肉味,也不會太鹹,比較像一般的牛肉球質感。| 乾蒸牛肉 | $32🐂🥟其實和牛肉餅的牛肉差不多。| 晶瑩鮮蝦餃 | $35🦐🥟正正常常,蝦肉夠爽,蝦餃皮沒有太厚,夾上來沒有破掉。| 酥皮焗叉燒包 | $29🐖🫓酥皮不鬆脆,甚至有點腍,焗過的包比較像叮完的包。叉燒鹹甜味正常,沒有太多肥肉。| 黑椒牛仔骨 | $38🐂🧅🌶️很濃味亦比較油,味道還可以的,只是筋比較多少許難咬,也有很多骨。| 白豆漿 | $14| 凍檸茶 | $18茶芥 $6/位••••••••••••••••••••點心質素有點普通和比較油膩,幸好價錢平。不過真的有需要改善一下,尤其他們自稱牛肉世家,應該要主力做好牛肉點心吧。
2023.3.6 星期一 7:45pm

一進去就見到牛肉世家的牌匾,枱與枱之間都有點窄。

••••••••••••••••••••
粟米煎牛肉餅
粟米煎牛肉餅
| 粟米煎牛肉餅 | $28
🌽🐂🥠
乾蒸牛肉
| 乾蒸牛肉 | $32
🐂🥟
其實和牛肉餅的牛肉差不多。
晶瑩鮮蝦餃
| 晶瑩鮮蝦餃 | $35
🦐🥟
正正常常,蝦肉夠爽,蝦餃皮沒有太厚,夾上來沒有破掉。
| 酥皮焗叉燒包 | $29

茶芥 $6/位

••••••••••••••••••••

2023-03-06
2023-03-28 534 浏览
💛喜惶點心專門店 (旺角)🤜🏽蟹肉菜苗燒賣 $29彈牙同普通燒賣冇乜分別😂食唔到蟹味,菜苗係觀感上豐富左🥦.🫶🏻車仔混醬布拉腸粉 $21腸粉嫩滑鮮甜~冇得頂🤤配埋混醬,更惹味😋.👍🏻酥皮焗叉燒包 $26酥皮甜甜地又夠脆~幾過癮😆叉燒餡料唔多,味道中規中矩😂.🫶🏻鮮幔炸雲吞 $26雲吞皮薄而脆⚡️餡料偏細粒,彈牙🤤.👍🏻柴魚花生豬骨粥 $19粥底綿滑濃稠,味道鹹香😋.👍🏻老火湯~青紅蘿蔔豬骨湯 $10👍🏻茶芥 $4(每位)📸13.11.2021.💁🏻‍♀️等左15分鐘左右有位係間速食既茶樓,即係嗱嗱聲食完就要走😂裝修比較舊,位置有啲狹窄,坐得唔太舒服🙌🏻食物質素可接受,買單先知係牛肉專門店🐮🤣下次試埋佢啲牛肉點心先🐄💨
💛喜惶點心專門店 (旺角)
🤜🏽蟹肉菜苗燒賣 $29
彈牙同普通燒賣冇乜分別😂
食唔到蟹味,菜苗係觀感上豐富左🥦
🫶🏻車仔混醬布拉腸粉 $21
腸粉嫩滑鮮甜~冇得頂🤤
配埋混醬,更惹味😋
👍🏻酥皮焗叉燒包 $26
酥皮甜甜地又夠脆~幾過癮😆
叉燒餡料唔多,味道中規中矩😂
🫶🏻鮮幔炸雲吞 $26
雲吞皮薄而脆⚡️
餡料偏細粒,彈牙🤤
👍🏻柴魚花生豬骨粥 $19
粥底綿滑濃稠,味道鹹香😋
👍🏻老火湯~青紅蘿蔔豬骨湯 $10
👍🏻茶芥 $4(每位)
📸13.11.2021
💁🏻‍♀️等左15分鐘左右有位
係間速食既茶樓,即係嗱嗱聲食完就要走😂
裝修比較舊,位置有啲狹窄,坐得唔太舒服🙌🏻
食物質素可接受,買單先知係牛肉專門店🐮🤣
下次試埋佢啲牛肉點心先🐄💨
蟹肉菜苗燒賣
鮮幔炸雲吞
車仔混醬布拉腸粉
柴魚花生豬骨粥
鮮幔炸雲吞
車仔混醬布拉腸粉
2023-03-25 375 浏览
🫖🫖🫖有時唔想去酒樓但又想食到點心,去點心專門店就最岩,依間位於旺角店既點心專門店,成日幫襯,堂食外賣都試過,堂食質素熱度固然好,但外賣攞到返屋企,一樣keep到,直得一讚乾蒸牛肉燒賣王($32) & 陳皮山竹牛肉球($28)餐廳主理人自稱牛肉世家,當然要試哂佢兩款牛肉點心,乾蒸牛肉肉質好嫩滑,燒賣皮唔厚,而陳皮山竹牛球,利用陳皮突顯牛肉既鮮味芥末沙汁三文魚春卷($32)👍🏻👍🏻👍🏻少有芥末醬同三文魚互相配合成為春卷,出奇地好夾,好好味,春卷好脆好熱,不過只有三件喜豆百花釀魚肚($38)蝦滑彈牙,魚肚就好似吸收哂整碟點心既精華,不過就多左少少油份,怕會膩另設外賣一人set,雖然要等大約二十分鐘,但抵食之餘又試到唔同點心,仲可以配埋凍飲奶茶咖啡,係外賣既好選擇👍🏻👍🏻👍🏻
🫖🫖🫖

乾蒸牛肉燒賣王($32) & 陳皮山竹牛肉球($28)

芥末沙汁三文魚春卷($32)👍🏻👍🏻👍🏻

喜豆百花釀魚肚($38)

• 乾蒸牛肉燒賣
  • 芥末沙汁三文魚春卷
乾蒸牛肉燒賣($32)口感好特別,好軟綿好gel(有可能係啲免治牛撻到起膠),牛肉味係有嘅。加少少喼汁吊味更好。脆皮沙嗲牛肉包($30)最後一款上枱,即炸,熱辣辣。包的確係脆卜卜,有少少似炸饅頭,但油咗丁丁。裡面沙嗲牛並唔係牛肉片,係牛肉碎。沙嗲味唔算濃,但夠味的。薑蔥牛柏葉($33)推薦。薑蔥汁夠哂味,牛柏葉索哂啲味,而且牛柏葉煮得好好,有咬口,彈牙,但又軟身。可惜墊底兩件白蘿蔔,有一舊係“腎”嘅。荷葉黑椒牛仔骨飯($52)牛仔骨夠腍(但疑似用咗鬆肉粉),有牛味,唔算太肥,但有兩件骨比較大,冇乜肉食。飯底勉強合格,因為少少偏濕。鮮蝦炸雲吞($29)唔太得,雖然脆卜卜,但好油。中間包嗰隻蝦唔算大隻,亦唔爽口。老火湯(大)胡椒豬肚湯($12)夠哂胡椒味,驅濕驅寒驅風。除咗豬肉、豬肚,仲有用白豆煲,較少見到。$6位茶,冇收加一,只收現金。
乾蒸牛肉燒賣($32)

脆皮沙嗲牛肉包($30)

薑蔥牛柏葉($33)

荷葉黑椒牛仔骨飯($52)

鮮蝦炸雲吞($29)

老火湯(大)胡椒豬肚湯($12)

$6位茶,冇收加一,只收現金。
乾蒸牛肉燒賣
鮮蝦炸雲吞
老火湯(大)胡椒豬肚湯
薑蔥牛柏葉
2023-02-17 475 浏览
見到店內寫住自己吃牛肉世家,身為牛魔王嘅我,即刻忍唔住入去叫了多份關於牛肉嘅餐點,而令人非常驚喜的是,所有牛肉是同一樣味道,入口沒有牛肉的質感,是非常淋的,一點也不像牛肉