餐厅: 喜記蟹將軍
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-10-19 530 浏览
想吃避風塘炒蟹就一定想起這店,味道使人難忘,耐不耐就想吃的。餐前小食來個花生脆口,鹹鹹的使人停不了口。避風塘炒辣蟹,這個不能錯過,蟹肉夠多夠結實,肉鮮甜美,炸蒜是靈魂,每次吃都會吃不停,跟飯或麵一起吃簡直是絕配,香辣味美,還有店員會幫忙拆肉,真的喜歡這服務。喜記椒鹽富貴蝦,這個不得了,首先店員會幫手拆殼這個很抵讚,肉質彈牙鮮嫩,味道鮮美無比,食材很新鮮,大廚功力深厚做到火喉剛好。豉椒炒蜆,蜆肉粒粒飽滿,最重要是全部我吃到的都沒有沙粒,味道鮮甜,而且帶豉椒香味及少許辣味使人增加食慾,這個炒得很夠火喉。金銀蛋浸時蔬,大廚用了膏湯來製作,菠菜軟滑可口,店家弄走了菠菜的金屬味道使我十分喜歡,皮蛋及鹹蛋也是上好貨色。最後來一個番薯糖水,這個薑未夠濃,甜度適中,很有效解寒的感覺。味道: 值得推介環境: 舒適衛生: 整潔服務: 無得彈,有拆殼服務價錢: 超值
餐前小食來個花生脆口,鹹鹹的使人停不了口。

味道: 值得推介
環境: 舒適
衛生: 整潔
服務: 無得彈,有拆殼服務
價錢: 超值
2024-11-05 0 浏览
一班朋友黎到尖沙咀食飯,經過門口聞到好香~ 唔覺意就入咗黎😂🦀 避風塘炒辣蟹黎到喜記當然要食避風塘炒辣蟹,最開心係同班朋友用手拎住黎食,感受住果份地道的風味。店內用上肉質豐滿的花蟹,每一口蟹肉都浸透了濃郁的味道。搭配特製的蒜蓉和辣椒同炸蒜片,蟹嘅鮮甜與調味料的辛香完美結合,肉質鮮嫩多汁,口感層次豐富🐟 椒鹽九肚魚另外,朋友最鍾意食九肚魚,勝在夠滑口。而呢度嘅九肚魚油炸後,外層金黃酥脆,裡面卻保持著鮮嫩的口感。脆而不膩🦪 蒜蓉粉絲蒸蟶子王蟶子王大大隻,肉質鮮甜鮮嫩,加埋蒜蓉清蒸後保留原汁原味同時粉絲吸收咗蟶子的鮮味和蒜蓉的香氣,彈牙口感極佳。食嘅時候加多小小醬油,提鮮百倍。🍜 蟹油炒麵使用新鮮的蟹肉和蟹油,將炒麵的味道提升到另一個層次。麵條炒至金黃酥脆,吸收了蟹油的鮮香,讓人垂涎欲滴。每一口都充滿蟹肉的鮮甜,色香味俱全

🦀 避風塘炒辣蟹

🐟 椒鹽九肚魚

🦪 蒜蓉粉絲蒸蟶子王

🍜 蟹油炒麵
2024-10-31
2024-11-05 0 浏览
約左三五知己一齊食飯,約咗尖沙咀夠方便前菜🌟花生🥜夠脆口,唔停辣酒煮花螺🌟吱吱渣渣咁上枱,急不及待立刻行動😆螺肉煙靭軟綿,酒味夠晒突出。正椒鹽雙拼🌟九肚魚嫩滑小細骨,無腥味又唔會散晒,鮮魷夠爽口。彈牙。2者一齊食。絕無貪心金銀蛋莧菜🌟鹹蛋皮蛋肉碎多,莧菜清甜,一流避風塘炒蟹😍主角出現,中辣程度辣得好,蟹肉店員幫忙拆肉,十分細心,蟹肉新鮮,真係要搵多日再食過😆番薯糖水⭐️⭐️蕃薯好甜,太耐無食手,薑味重,如果再熱啲啲我更like整體好食,辣蟹食過翻尋味
約左三五知己一齊食飯,約咗尖沙咀夠方便
前菜🌟花生🥜夠脆口,唔停
金銀蛋莧菜🌟鹹蛋皮蛋肉碎多,莧菜清甜,一流
整體好食,辣蟹食過翻尋味
  • 喜記正宗炒辣蟹
約咗同樣忙到排滿日程表嘅閨蜜見面~當然要食好料❤️既然約咗喺尖沙咀行街街~就順道入美麗華商場用餐啦~大家不約而同想食海鮮🦀🦐見到呢間連平日都幾乎滿座嘅餐館係主打蟹料理~就馬上入座啦👯‍♀️被安排咗入座卡位~坐得好舒服可以邊食邊傾近況呢🤗🤗.✨避風塘肉蟹 $788可自選辣度~我哋揀咗小辣🌶️肉蟹大大隻非常吸睛🤩🤩被滿滿香口炸蒜、辣椒乾、大葱圍繞住~令惹味指數大大提升!!店員仲好細心幫忙拆掉堅硬蟹殼~使我哋毫不費力就品嚐到啖啖肉嘅蟹鉗✌🏻✌🏻蟹肉極肥厚鮮味🦀尤其蟹蓋內嘅蟹膏特別滋味出眾!.✨喜記椒鹽富貴蝦 $488望到巨大版嘅富貴蝦實在令人嘩一聲❗❗一啖咬落去~紮實鮮甜嘅蝦肉+甘甜濃厚嘅蝦膏~加上椒鹽香口製法~使人驚豔👏🏻👏🏻.✨豉椒炒蜆 $108蜆肉肥美又飽滿~一啲沙都無👍🏻炒得夠鑊氣之餘~配上惹味嘅豉椒汁料~令人一隻接一隻放入口😋😋.✨金銀蛋浸時蔬 $98鮮嫰翠綠嘅時令菠菜食落無渣😚配襯埋肉碎、金銀蛋等配料&上湯~十分好味道🫶🏻🫶🏻.✨招牌蟹油炒麵 $88炒得油而不膩🤝🏻的確係好考功架!麵條夠乾身卻吸收均勻醬油及蟹油!值得一試🥰.✨茶芥 $10@位✨花生小食 $15@碟✨加一服務費
✨避風塘肉蟹 $788
✨茶芥 $10@位
✨花生小食 $15@碟
✨加一服務費
2024-10-31 0 浏览
呢間餐廳就算我之前未食過,都聽過佢個名,算係出名嘅餐廳。最近終於約埋班fd一齊食,始終蟹大大隻,再叫幾個餸,一齊食爽好多黎到門口見到原黎咁多明星幫襯過,唔怪得咁出名啦清酒鮑魚好爽口,淡淡嘅酒香味乾鍋花菜好惹味,食到熱辣辣爆香咗嘅味道椒鹽雙拼一次過滿足我地嘅願望,又有鮮魷又有九肚魚👏豉椒炒青口啖啖肉啊黎到呢度主角炒蟹必點啦,賣相超級吸引,超多炸蒜相當吸引。食蟹最怕剝殼,喺呢度完全唔洗擔心,因為服務員超專業迅速幫大家處理埋,一大隻蟹鉗一啖肉食曬,真係超級爽咁多炸蒜唔好嘥,即刻點返個招牌蟹油炒麵,本身已經好香,食到一半加入炸蒜撈一撈,即刻解鎖隱藏食法,諗返起都流口水總結:如果想好舒服咁食蟹,黎呢間冇錯,大大隻蟹仲要有人剝埋殼,良好體驗,其他各款小菜都唔錯,三五知己一齊黎食都係一個好選擇
黎到門口見到原黎咁多明星幫襯過,唔怪得咁出名啦

清酒鮑魚好爽口,淡淡嘅酒香味

乾鍋花菜好惹味,食到熱辣辣爆香咗嘅味道

椒鹽雙拼一次過滿足我地嘅願望,又有鮮魷又有九肚魚👏

豉椒炒青口啖啖肉啊

2024-10-28 0 浏览
天氣入秋 又係食蟹好時機🦀尖沙咀美麗華嘅喜記蟹將軍 位置方便 而且裝修寬敞 同朋友都覺得坐得舒服✨ꕥ 喜記炒辣蟹有人幫手拆蟹實在太幸福啦🙂‍↕️呢度嘅職員會將成隻蟹拆開 剝殼 客人只需坐喺度等食🦀蟹肉肥美 鍾意香口嘅一定要配埋蒜一齊食 好惹味ꕥ 喜記椒鹽富貴蝦同樣係職員幫手拆開 對於處女座嘅我嚟講絕對係福音😂富貴蝦超厚肉 肉質結實爽彈 ꕥ 金銀蛋浸時蔬揀咗莧菜 更易索湯汁 充滿鮮味🥬鹹蛋同皮蛋唔會切得太細碎 有口感 最鍾意食皮蛋😛ꕥ 豉椒炒蜆一上枱已經香噴噴 濃郁豉椒香味撲鼻而來 炒蜆完全吸收精華 味道濃郁但又唔會過鹹🥢ꕥ 招牌蟹油炒麵炒得乾身 入口唔會太油膩✨都好大碟 同朋友share啱晒

ꕥ 喜記炒辣蟹

ꕥ 喜記椒鹽富貴蝦

ꕥ 金銀蛋浸時蔬

ꕥ 豉椒炒蜆

ꕥ 招牌蟹油炒麵
炒得乾身 入口唔會太油膩✨都好大碟 同朋友share啱晒

2024-10-23 296 浏览
我真係好鍾意食海鮮🙈呢排見到個個都去食蟹,搞到我都忍唔住,約咗朋友去喜記蟹將軍拆返餐!呢度裝修設計幾有格調,而且職員嘅服務都好好呢👍🏻必點招牌喜記炒辣蟹,以濃郁炸蒜作調味,蟹吸收了蒜的精華,香口無比🤤職員會協助將蟹拆開,食用方便。二人分享小size剛剛好。喜記椒鹽富貴蝦是職員推薦,超大一隻,肉質飽滿,咬下去全是滿足!炒蜆算是蠻大隻,選擇豉椒炒,比較港式地道,十分惹味。金銀蛋浸時蔬,外面現在比較少吃到,金銀蛋即是鹹蛋和皮蛋,浸在湯汁令莧菜吃起來味道更有層次。最後還有一個蟹油炒麵,麵條是幼的,以蟹油和醬油,加青蔥和芽菜一起炒成🍝
炒蜆算是蠻大隻,選擇豉椒炒,比較港式地道,十分惹味。
2024-10-14 784 浏览
踏入10月又係食蟹的季節,未食大閘蟹,食咗炒蟹先啦!坐下後就有鹹脆花生作小食和濃郁的茶。🌷避風塘炒辣蟹我鍾意食蟹,但怕麻煩要拆蟹。而呢度有店員帶上手套幫你拆蟹,食得開心,方便衞生👍🏻。食蟹肉時一定一定要拌炸蒜食,香脆可口,辣味十足。🌷喜記椒鹽富貴蝦店員又會帶上手套幫你拆蝦,食用時十分方便👍🏻。富貴蝦啖啖肉,椒鹽冇蓋過蝦的鮮味,蝦肉爽彈易咬開。🌷金銀蛋浸時蔬菠菜嫩滑冇苦味,鹹蛋略鹹。🌷招牌蟹油炒麵蟹油炒麵,食完個嘴冇油笠笠,炒麵焦香帶辣。蝦蟹有專人拆,服務點會唔好,店員不時同你換碟,最後仲送滋潤的蕃薯糖水😍。而家係大眾點評留言,再出示俾店員睇,仲有飲品送呀!
踏入10月又係食蟹的季節,未食大閘蟹,食咗炒蟹先啦!
坐下後就有鹹脆花生作小食和濃郁的茶。
🌷避風塘炒辣蟹
我鍾意食蟹,但怕麻煩要拆蟹。
而呢度有店員帶上手套幫你拆蟹,食得開心,方便衞生👍🏻。
食蟹肉時一定一定要拌炸蒜食,香脆可口,辣味十足。
🌷喜記椒鹽富貴蝦
店員又會帶上手套幫你拆蝦,食用時十分方便👍🏻。
富貴蝦啖啖肉,椒鹽冇蓋過蝦的鮮味,蝦肉爽彈易咬開。
🌷金銀蛋浸時蔬
菠菜嫩滑冇苦味,鹹蛋略鹹。
🌷招牌蟹油炒麵
蟹油炒麵,食完個嘴冇油笠笠,炒麵焦香帶辣。

而家係大眾點評留言,再出示俾店員睇,仲有飲品送呀!
2024-10-14 649 浏览
一行三人叫了一個4-6人套餐食,因為其中一個家人不能吃蒽,吃了會引起身體不適,所以落單的時候特別強調全部餸菜都不能放蒽,旦係最後上菜時都有兩道菜又放生蒽,一個係蟹黃饅頭,另一道餸係蔥油大閘蟹,蟹黃饅頭,好快更換,最離譜係蔥油大閘蟹,向侍應反映大閘蟹放了蔥油可否更換,個侍應都好快取走以為是更換,之後送上回來的大閘蟹只是掃走之前大閘蟹上的部分蔥油,再次提示侍應不能有蔥油,家人吃後會身體不適,可否去更換,侍應之後拿走,等大概10分鐘之後再送上一碟大閘蟹,旦不是新鮮蒸好出籠嘅大閘蟹,蟹腳蟹身都是冷冰冰的,即係代表之前的大閘蟹在開水龍頭衝擊之下再送上枱時已經變得冰冷,之後向男經理投訴大閘蟹有問題,個經理仲擘大眼講大話係大閘蟹蒸好送上枱蟹腳好快就會變凍,這樣的大話都可以講得出,之後再三強調可否更換,到最後更換上枱都只是將之前的大閘蟹重新入蒸籠再蒸熱之後送上枱面,係因為食落去味道總有蔥油的味道,向經理再次投訴,之後經理仲強調已經是重新更換新鮮清蒸大閘蟹上枱,之後未等食完其他餸菜,已經埋單走人了。
2024-10-13
庆祝纪念
生日
  • 喜記正宗炒辣蟹
  • 白菜豬肺湯
2024-10-13 928 浏览
最近去咗尖沙咀嘅喜记蟹将军,整体感觉几好!环境舒服,服务员又友善,真系令人开心。首先食咗**干锅花菜**,脆脆地,辣味啱啱好,食到停唔到!接住嚟嘅**清酒鲜鲍鱼**,新鲜得嚟清酒味香再嚟嘅**豉椒炒青口**,新鲜好味,保持住海鲜嘅鲜味。本身系叫豉椒炒蚬,不过佢哋错咗 我哋有佢转咗依道菜做青口**椒盐双拼**(鲜鱿同九肚鱼)都好味,椒盐味啱啱好然后食招牌**蟹油炒面**,面条吸晒蟹油香味,食到好满足!最后嘅**喜记正宗炒蟹(小份)**,蟹肉鲜嫩,可以揾店员帮你打开蟹肉 但小份对我嚟讲真系有啲不够。总括来讲,喜记蟹将军食物和服务都几好,下次一定再嚟食下其他菜式!
最近去咗尖沙咀嘅喜记蟹将军,整体感觉几好!
环境舒服,服务员又友善,真系令人开心。
首先食咗**干锅花菜**,脆脆地,辣味啱啱好,
食到停唔到!接住嚟嘅**清酒鲜鲍鱼**,新鲜得嚟清酒味香

**椒盐双拼**(鲜鱿同九肚鱼)都好味,椒盐味啱
啱好

然后食招牌**蟹油炒面**,面条吸晒蟹油香味,食到好满足!

🍱餐廳:喜記蟹將軍 (尖沙咀)🍽️類別:中菜💯回頭率:7/10 分享一下最近吃過頗高質的大閘蟹專門店 - 位於美麗華廣場的喜記蟹將軍。 .是次到訪品嚐了他們的最新套餐 - 二人大閘蟹餐 .▪️蟹粉拌饅頭▪️杏汁白肺湯 ▪️清蒸大閘蟹兩隻▪️牛油鹽燒大閘蟹兩隻 ▪️蟹粉扒西蘭花▪️避風塘牛仔粒 ▪️蟹粉撈麵 ▪️薑茶湯圓 .在小編心中獨占纏頭的是牛油鹽燒大閘蟹,蟹殼和蟹肉的鹽味深深滲透,散發出濃郁的咸香,卻不會過於死鹹。餐廳採用的是公蟹,蟹膏質地結實,口感濃郁,膏香四溢。 緊隨其後的是避風塘牛仔粒,這道菜帶來意想不到的驚喜。蒜粒炸至甘口焦香,外脆內嫩,咸甜香辣的味道恰到好處,與軟嫩的牛柳粒形成強烈對比,口感層次分明,讓人一口接一口,回味無窮。 蟹粉拌饅頭亦讓人印象深刻,饅頭炸至金黃色,外皮香脆,內裡軟熟,搭配微咸的蟹膏,味道富有層次感。作為結尾的薑茶湯圓解膩度超高。湯圓香氣濃郁,薑味十足,恰到好處的辛辣感為整頓餐點畫上完美的句號。 杏汁白肺湯、蟹粉撈麵和蟹粉扒西蘭花不過不失👍🏻餐廳的裝潢以橙紅、金,白和黑為主調,展現出精緻而高貴的氛圍,非常適合商務午餐或家庭聚會。😍整體評分 味道:🌟🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟
🍱餐廳:喜記蟹將軍 (尖沙咀)
🍽️類別:中菜

清蒸大閘蟹兩隻+  牛油鹽燒大閘蟹兩隻

避風塘牛仔粒

蟹粉拌饅頭

薑茶湯圓

杏汁白肺湯、蟹粉撈麵和蟹粉扒西蘭花不過不失
杏汁白肺湯

杏汁白肺湯
蟹粉撈麵
蟹粉扒西蘭花
2024-09-28 1702 浏览
秋天將至,約埋三五知己食蟹係件開心事。今日約左朋友仔到尖沙咀美麗華廣場食蟹。 我地將近八點到,餐廳好旺人呢。坐底之後點左肉蟹(小份)清酒鮮鮑魚、豉椒炒青口、椒鹽雙拼、乾鍋花菜以及招牌蟹油炒麵。最先黎既係清酒鮮鮑魚,又幾彈牙bor,爽口得黎又有鮮味,酒味唔會蓋過鮑味。豉椒炒青口係出色既,十分惹味,香噴噴,配埋椒鹽雙拼真係想爬多2啖飯啊!個人呢,最鐘意係椒鹽鮮魷,蘸埋汁口感一流。肉蟹到啦,都好大隻,我地請侍應幫忙剪開佢,蟹肉有鮮味,配埋金蒜寧舍香口,啖啖肉好滿足。炒麵同埋花菜都好食,主要係炒得好。建議炒麵配埋金蒜食!會推薦比尖沙咀鐘意食蟹既朋友呢~

炒麵同埋花菜都好食,主要係炒得好。建議炒麵配埋金蒜食!

會推薦比尖沙咀鐘意食蟹既朋友呢~

2024-09-27 1528 浏览
終於到了每年一度大閘蟹的季節,相約朋友到尖沙咀這一間專門食蟹的餐廳,知道他們剛剛推出了大閘蟹套餐,年紀問題已經不嚮往任食大閘蟹的我們寧願選擇貴精不貴多大閘蟹套餐性價比高,而且份量之多,到最尾我們也吃不完蟹粉拌饅頭及杏汁白肺湯,滿滿的蟹膏醬汁配合饅頭帶出了香甜味道,就像是一道非常開胃的餐前小吃,白肺湯的味道溫和厚實,入口非常舒適清蒸大閘蟹,剛好兩隻也是乸,大閘蟹大細適中,最重要的蟹膏不少,入口飽滿,膏味濃郁,細心品嚐非常滿足蟹粉撈麵及蟹粉拌西蘭花,蟹粉的味道非常濃郁,配搭爽脆的西蘭花以及拉麵非常合適避風塘牛仔粒,每一粒牛仔粒都沾滿了各種蒜蓉及香料,大排檔的鑊氣級數,非常惹味的一道小菜牛油鹽燒大閘蟹,加了調味的大閘蟹,味道換來了另一種層次,這次是公,流質的蟹膏帶有淡淡的牛油香氣,非常配搭

大閘蟹套餐性價比高,而且份量之多,到最尾我們也吃不完

2024-09-21 1151 浏览
🍊Tangerine‘s visit🍊—————————————————————🍜 Hee Kee Crab General (Tsim Sha Tsui)Shop 268-270, 2/F, Mira Place 2, 118-130 Nathan Road, Tsim Sha TsuiTel:+852 2366 7565—————————————————————I recently enjoyed a menu with my friend featuring the famed Chinese mitten crab, and it was a delightful experience. 🌟蟹粉拌饅頭🌟The crab sauce mixed with fried buns was a great start, offering a soft texture that paired well with rich crab flavors.🌟杏汁白肺湯🌟This soup was a standout, not only tasty but also refreshing and
🍊Tangerine‘s visit🍊
—————————————————————
Tel:+852 2366 7565
—————————————————————

🌟蟹粉拌饅頭🌟

🌟杏汁白肺湯🌟
This soup was a standout, not only tasty but also refreshing and beneficial for lung health, making it a comforting addition to the meal.
🌟蟹粉扒西蘭花🌟
This dish featured crab meat on broccoli, which was a good balance of flavors, though it could have used a touch more seasoning.

🌟牛油鹽燒大閘蟹🌟
The butter and salt grilled crab had a nice char and flavor, though it was a bit on the rich side.

🌟清蒸大閘蟹🌟
The steamed crab was perfectly cooked, allowing the natural sweetness of the crab to shine through.

🌟避風塘牛仔粒
The stir-fried beef was well-executed, with a nice crunch and a satisfying amount of spice.

🌟姜茶湯丸
Finally, the ginger tea with glutinous rice balls was a warm and sweet finish, perfect for wrapping up the meal.

Overall, this menu offered a well-rounded experience with a variety of textures and flavors, making it a great choice for crab lovers.

😋Overall Rating
Food:🌟🌟🌟🌟🌟
Environment:🌟🌟🌟🌟🌟
Staff:🌟🌟🌟🌟
CP Rate:🌟🌟🌟🌟
2024-09-10 857 浏览
同同事行完Donki, 諗住附近搵間坐得舒服D既餐廳開餐, 就簡左呢間<蟹將軍>位置絕對係靜中帶旺,商場係正旺區但人流比較少,餐廳乾淨闊落,侍應都幾好服務。清酒鮮鮑魚賣相唔錯, 好大隻, 清新彈牙,酒味輕微刺激味蕾,唔會太咸或太重酒味。前菜黎講, 唔錯。豉椒炒蜆炒得夠香上台有陣豉椒香散發出黎。D蜆肉大粒飽滿鮮甜,醬汁惹味香濃,唔會過咸之餘仍然食到蜆鮮味, 肉鮮甜而加上炒香了的豉椒味道,真係次次食小炒都必點。椒鹽九肚魚九肚魚口感係一種滑潺潺? 滑嘟嘟? 唔識點型容,總之就係滑。哈哈上台熱辣辣,夠香脆,脆漿唔厚,明顯食到外脆內軟口感,雪白既魚肉真係好滑好滑。蟹將軍既椒鹽九肚魚真係好出色,我個人覺得比佢招牌炒蟹仲出色。避風塘炒蟹(少辣)我地幾個都唔算食得辣, 而且海鮮好似唔應該叫太辣, 蓋過左蟹既鮮甜味就唔好啦。所以我地叫個少辣。上台擺盤都好打卡, 因為會砌返個大既蟹型出黎,個蟹鉗好大隻侍應都好細心比我地影完相先幫忙折拆個蟹鉗出黎。蟹肉結實,食到蒜香蔥香,好有水準既招牌菜。招牌蟹油炒麵個人覺得個麵硬左DD, 不過炒得幾香,唔會太油淋淋,撈埋避風塘炒蟹D金蒜,一絕。

清酒鮮鮑魚

豉椒炒蜆

椒鹽九肚魚

避風塘炒蟹(少辣)

招牌蟹油炒麵