2020-05-27 59 浏览
假日陪老豆出旺角睇空氣清新機,睇完肚仔餓,老豆話炒返兩味食下好喎,咁我呢d 乖女緊要識做啦! 近近地去左喜記路邊雞尋找美食。入到去座得幾舒服冷氣充足,睇完餐牌老豆話想食蠔,我就叫左以下幾樣野食:薑蔥焗桶蠔煲 ~ 桶蠔大大隻超飽滿,咬落去好juice ,豉椒炒蟶子皇 ~ 用豉椒炒,蟶子吸收哂d 香濃味道火喉岩岩好。喜記小炒王 ~ 夠哂鑊氣,蒜芯夠爽甜,又多什錦配搭腰果,蝦乾,炸魚仔和 魷魚仔咁材料夠哂豐富。豉油王炒麵 ~ 炒得夠乾身,一d都唔油,抵讚。老豆話呢到味道幾好,話下次帶媽咪和個孫來再食過喎。

薑蔥焗桶蠔煲 ~ 桶蠔大大隻超飽滿,咬落去好juice ,

豉油王炒麵 ~ 炒得夠乾身,一d都唔油,抵讚。

老豆話呢到味道幾好,話下次帶媽咪和個孫來再食過喎。
2019-02-13 819 浏览
我們11人訂了位,己經訂有菜單,但臨時多了1位小孩,要加多$300元,已經覺得好計較,因為我們不是弟一次光顧,職員解釋加餸,你話呢!但新年期間也不想掃興,就算,味道很差,魚是腥,湯過 咸,服務員要叫才來招呼,又趕住收工,不停催 速未食完打包,不會再有下次。洗手間很 污糟,沒有去水。
2019-02-11
2019-01-29 641 浏览
大食仔私心推介又黎,今次係位於旺角既一間小菜館,「喜記路邊雞」係大食仔覺得香港其中一間最高質既大排檔之一,每次黎都必叫椒鹽豆腐,今次人多加左幾樣,豬手、鹽水鴨、金銀蛋覓菜、咕嚕肉,聽落都夠曬豐富!先黎既係豬手同豆腐,椒鹽豆腐一如以往,漿薄夠脆!送住啤酒,真係PERFECT MATCH!沙薑豬手係前菜,凍食好爽好入味。鹽水鴨係招牌野,肉質較為實,鴨味濃咕嚕肉精彩,走油走到脆一脆,回返咕嚕汁,可以送2碗飯!總括黎講,小菜最緊要有獲氣,呢間大食仔翻兜再翻兜呀!
先黎既係豬手同豆腐,
沙薑豬手係前菜,凍食好爽好入味。
鹽水鴨係招牌野,肉質較為實,鴨味濃
咕嚕肉精彩,走油走到脆一脆,回返咕嚕汁,可以送2碗飯!
總括黎講,小菜最緊要有獲氣,呢間大食仔翻兜再翻兜呀!
2017-09-30 1495 浏览
之前食過幾次,十分欣賞路邊雞用新鮮雞,好有雞味,但今次買了一隻外賣,發現完全唔係路邊雞,用左冰鮮雞充當新鮮雞,也太勉強吧!之前係老闆娘話佢地日日用新鮮雞造!真係好失望,都二百幾一隻!
真係好失望,都二百幾一隻!
外卖自取
2017-06-16 1274 浏览
我第一次去這間地处砵蘭街街边小厨,吃到这种风味,实在令我喜出望外,第一道菜有着前所未有的滋味,就是其招牌路边雞,人地話雞有雞味,的确是鸡的味道,而且是最顶级的..真可谓是极品,果然不单雞味,而且非常嫰滑,让整盘菜更显出奥妙。 第二道菜粉葛鯪鱼煲豬踭,湯味濃沃,不单浓烈的鱼味,加上豬横脷,粉腸熬出的湯汁,味道十分的柔和,能将鯪鱼本身的甜美滋味,趁托得更加出色,让砂锅呈现绝妙滋味。 第三道菜为莧菜及象拨蚌仔,不用置疑都是高水準之作,精彩的是继续來的高湯煎焗大花蝦,帶着高汤焦掉发出的香味,不用沾酱了,高汤渗入皮之后,适度的焦黄确实让味道更香,不过应该还不止这样,每吃一隻都有新的口感,感受新的味道,内馅柔润的好像要化掉一样,每嚼一口嘴里就溢满了鲜汁,轻轻的刺激着舌头,乍看之下,这些煎大蝦好像没有什么特别,其实里头下了不少让人吃起来回味无穷的功夫。继而上桌的是祘蓉粉絲聖子王及油盐水花甲,這二味海鮮功夫也不用花巧,只要新鲜就是了。而主菜凊蒸花英班帶着蒸汽上桌,看着其帶小小沙皮,就知這条海鱼有一定质素。在这样的场合竟然能完成这样美味的实验,真令人不可思议..

在这样的场合竟然能完成这样美味的实验,真令人不可思议..
2017-06-09
2017-02-24 1101 浏览
今日過左旺角搵食,本身有目標食邊間既,但搵極都搵唔到,放棄之際抬頭見到呢間路邊雞。之前喺九龍城食過一間路邊雞,雖然半隻都成百蚊,但印象中唔錯幾好味。唔知係咪同一間,所以入去叫餸食飯。當然有叫佢地照牌菜 路邊雞。但一上枱大家都面有難色,因為隻雞瘦到眼見都係得d骨,食落更加唔使講,肉少骨多,味道亦比我上次食的啖味。我唔知道路邊雞係咪真係甘樣樣,但成舊水食呢隻雞的話,我絕對覺得唔抵。最後唔飽埋單走人過海食宵夜先飽。