2021-08-03 280 浏览
係呢到仲可以搵到好多失傳左嘅味道,而其中一個就係鳳凰奶糊。雖然話係香港傳統嘅糖水,但係我咁大個女都係第一次食🥣鳳凰奶糊 $24由濃濃啲吉士包住生雞蛋,食之前攪勻再食,令成碗糖水口感變得更加黏稠順滑😋一嚟到就聞到超級香嘅吉士味,好香奶味同蛋香,成碗糖水帶微暖雖然好香,但係其實食落係冇咩味,係要自己加啲糖先會有啲甜味😆食落又唔係幾食得到吉士味,質地似平時用生粉開出黎啲汁嘅透明texture,有啲似奶皇包嘅餡我自己就覺得麻麻地😂不過作為懷舊甜品同舊式香港味道,點都要體驗一次,認識下我地消失緊嘅飲食文化

🥣鳳凰奶糊 $24
一嚟到就聞到超級香嘅吉士味,好香奶味同蛋香,成碗糖水帶微暖

2021-07-30 460 浏览
有大叔 feel 的懷舊格局,另一角度睇是比較殘舊,死氣沉沉,不見得清潔幹淨,連在坐的食客都比較成熟,好或是不好真係見人見智。以前來吃超厚咸牛肉旦三文治烘底,非常懷念,今次帶外國人來吃兼打咭,比佢見識一下地道的冰室風味體驗,但是......食物質素與外觀的震撼程度同以前有些分別,假如其他地區也有開設同樣賣點的食店的話,而又乾淨企理,這處的特色將會蕩然無存。價錢偏貴就算把啦!以消費者角度,食物質素=價錢,但今次 (ー_ー)!!

牛腩麵
咸牛肉旦三文治
2021-07-28
$53 (早餐)
咸牛肉旦三文治
2021-07-30 295 浏览
首先,我想講兩個餐都好重味,夠咸,幾岩我食。如果其他人食,可能清淡d更好,因為似醃過一樣。火腿奄列配餐包,真係好大份,保守估計需要5隻雞蛋,火腿份量也不少,蛋白質好豐富,健身人士食最好不過。另外,雞翼簡水麵都好彈牙,雞翼就一般。反而條菜新鮮d,我就叫咗阿華田脆脆,真係好正,完全真材實料,好想再飲啊😍😍
  • 阿華田脆脆
  • 火腿小奄列
2021-07-29 206 浏览
由細到大都好鍾意食嘉樂早餐,不過自從呢幾年出名之後就好少去食,食個茶記唔想排隊😢今日嗌外賣返嚟,水準依舊,火腿奄列都係好大份,雞翼都好好食嘅,不過樣樣都要散叫真係貴咗啲😢其實荃灣都好多茶餐廳選擇啦,下次都係試吓其他先!
其實荃灣都好多茶餐廳選擇啦,下次都係試吓其他先!
2021-07-27
$60 (早餐)
  • 火腿小奄列
  • 豉油王雞翼
  • 奶茶
2021-07-15 314 浏览
嘉樂冰廳咸牛超厚蛋治🥪真係抵食夾大件之選!!睇睇塊蛋成吋幾厚!誇張到呢!真係一口都咬唔哂嫁!呢咸牛配上蛋食茄係禁咸~禁厚來講蛋汁就無咩嫁啦不過蛋都算軟滑啦~一件三文治加禁凍檸茶又搞搭一餐😋
嘉樂冰廳
咸牛超厚蛋治🥪
真係抵食夾大件之選!!
睇睇塊蛋成吋幾厚!誇張到呢!
真係一口都咬唔哂嫁!
呢咸牛配上蛋食茄係禁咸~
禁厚來講蛋汁就無咩嫁啦
不過蛋都算軟滑啦~
一件三文治加禁凍檸茶又搞搭一餐😋
2021-07-13 299 浏览
行開荃灣想食港式早餐,醒起係街市附近嘅嘉樂冰廳,就即刻同朋友起程。當日應該係閒日關係,一入到去就有位坐,只不過需要搭枱坐(如果擔心疫情及衛生問題就要考慮下啦) 場內都係好標準舊式香港冰室嘅設計,唔算好大。同朋友各自叫左兩碗公仔麵,再加左半份脆爆華田西多😽☺️聽個名都知邪惡!豬扒麵不過不失,不過特別在係分碟上,煎得香口之餘又唔怕個湯整淋哂🤣🤣個華田西多士就真係無得彈啦!好彩叫左半份,食落就知半份其實都好多!華田脆脆同西多味道好夾,記住要搽多啲脆脆一齊食😽中午食完,飽到下午茶都無食到,大件夾抵食!幾好 可以一試✅✅
場內都係好標準舊式香港冰室嘅設計,唔算好大。

2021-07-12
2021-07-07 301 浏览
星期日去食,已經冇咗之前嘅排長龍。點了煎豬扒米粉、雞翼米粉、火腿蛋奄烈、凍咖啡。個煎豬扒唔錯,湯底亦好味。而雞翼變得太細隻,完全冇咗以前肥美新鮮脹卜卜嘅感覺,冇咗特色而變得普通。如果淨食收$27/4隻,份量真係太過少。同行朋友見到雞翼太少,都唔忍心食我一隻😅。火腿比以前份量少咗同切幼左,冇咗以前嘅特色,啲蛋亦都唔滑。曾經係招牌菜,但係水準都要好好檢討。我問朋友杯奶茶如何,佢話都好過大家樂嘅。😔😔咁寫係希望餐廳負責人見到加以改善,希望佢可以繼續做落去。
咁寫係希望餐廳負責人見到加以改善,希望佢可以繼續做落去。
2021-07-05 199 浏览
每次星期六日去都要排十人以上所以我都係閒日先嚟再次回味⭐️豉油王雞翼肥美,入味之餘肉質算滑有配泰式辣醬就無試⭐️蛋牛治超厚嘅蛋漿大大份,睇過報導講係會用幾種蛋再加花奶每一份都有成4隻蛋! 仲係即叫即整, 如果係蛋控就會好開心,不過我個人覺得普通茶餐廳質素⭐️炸鮮蝦雲吞呢樣嘢出邊好似好難食到,算係炸得幾脆點泰式辣醬都幾惹味奶茶都ok嘅我就冇特別影啦不過其實餐廳嘅環境一般,又比較迫同埋好大機會要同人搭檯
每次星期六日去都要排十人以上
所以我都係閒日先嚟再次回味

⭐️豉油王雞翼
肥美,入味之餘肉質算滑
有配泰式辣醬就無試

⭐️蛋牛治
超厚嘅蛋漿大大份,睇過報導講係會用幾種蛋再加花奶
每一份都有成4隻蛋! 仲係即叫即整,
如果係蛋控就會好開心,不過我個人覺得普通茶餐廳質素

⭐️炸鮮蝦雲吞
呢樣嘢出邊好似好難食到,算係炸得幾脆
點泰式辣醬都幾惹味

奶茶都ok嘅我就冇特別影啦

不過其實餐廳嘅環境一般,又比較迫同埋好大機會要同人搭檯
2021-01-08
🇭🇰嘉樂冰廳·我哋嗰日約咗朋友仔去荃灣西嗰邊玩 所以就嚟咗呢度食早餐 佢啲嘢超級大份 係比佢餐牌既相望落再大份啲😂😂·火腿小奄列$33嚟到呢度梗係要嗌呢個咁大份嘅奄列啦😈我唔知大家睇相唔睇到佢有幾大份 佢係有兩隻手板咁大 超誇張 懷疑入面有10隻雞蛋 我地4個人食都夠曬😂😂不過我覺得佢無我想像中咁好食 佢個蛋其實炒得唔錯既 唔會老曬 但係佢個蛋味比較淡 所以食落無超幸福個個感覺🤭🤣·酥炸鮮蝦/菜肉雲吞10粒$39 l 豉油王雞翼6隻$39 l 脆爆華田西多$36我自己反而鍾意佢地其他嘢食多啲 佢個雲吞炸得超好 出邊係勁脆 而且入邊餡料都好足 配埋泰式辣醬超好食😋之後佢個雞翼又係超大隻 啖啖肉 而且滷到入晒味 佢除咗豉油之外仲有好香既麻油味 所以好惹味🤤之後個華田西多都唔錯嘅 又係即嗌即整 不過我自己都係鍾意陳新記個個多啲 我覺得呢個個蛋味可以再重啲😌😌··📍荃灣新村街40B號地舖
🇭🇰嘉樂冰廳

脆爆華田西多

📍荃灣新村街40B號地舖
酥炸鮮蝦/菜肉雲吞
脆爆華田西多
是日食雞翼牛筋米, 華田西多, 華田奶昔, 谷咕。 野食正常, 西多新鮮炸起係幾好食。但建議2人食既話叫半份就好, 全份係有d漏。米粉一如既住要3催4請先到, 雞翼差左, 牛筋唔淋, 味道係ok.但係! 放餐阿姐你自己戴手套, 好似好衛生咁, 但係你執完地下既垃圾,同一對手走去徒手拎面包放上奄列面, 有冇搞錯?另一個收銀阿姐一樣, 戴手套, 但收完銀紙銀仔, 走去拎餐具俾客。小店唔夠人手, 理解。出餐慢, 理解。但呢d完全唔係你污糟既藉口!

小店唔夠人手, 理解。
出餐慢, 理解。
但呢d完全唔係你污糟既藉口!
2021-06-06 382 浏览
之前偶爾喺youtube睇到介紹呢間真正老冰室,仍存在嘅鳳凰奶糊,就記起的咁多年嚟都唔記得食呢樣,於是就喺噚日(5-6-2021 Sat)晏晝,同老公睇戲前嚟食.我哋嚟到係full嘅,但啱啱有客人走,只係等執枱,我哋睇完menu,唔見有鳳凰奶糊,但有鳳凰奶昔,我就落單時問重有冇鳳凰奶糊?亞姐答有,咁我哋就要呢兩樣啦,落完單睇睇張單,鳳凰奶糊$24.00.等咗一陣,兩樣嘢都相繼到嚟,嗅到好香吉士味,先整爛鳳凰奶糊上嘅生蛋黃同攪勻,食落,口感係滑,唔太甜,但我覺得唔夠杰身(得應該拍片同段片比較),而且,竟然食到有少少苦味,唔通來自吉士分?味道: 2.8分而鳳凰奶昔?賣$33.00,都算大杯,味道同鳳凰奶糊一樣,但奶昔內仍有啲碎冰,好襟飲.味道: 2.8分試過之後我諗唔使再試,因為令我失望.服務:落完單,亞姐好醒目地,自動拎一隻碗仔同兩隻湯匙嚟.抵食係2.7分上次食評係今年1月26日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%AB%98%E7%B3%96%E6%97%A9%E9%A4%90-e3921200

等咗一陣,兩樣嘢都相繼到嚟,
鳳凰奶糊
嗅到好香吉士味,先整爛鳳凰奶糊上嘅生蛋黃同攪勻,
味道: 2.8分

味道: 2.8分

試過之後我諗唔使再試,因為令我失望.

服務:
落完單,亞姐好醒目地,自動拎一隻碗仔同兩隻湯匙嚟.

抵食係2.7分

2021-06-05
$28.5 (下午茶)
2021-06-01 351 浏览
尋日剛睇完某雜誌介紹的鳯凰奶糊,我專程去荃灣試試。這碗鳳凰奶糊的確是很大碗(隻碗個size等同於雲吞麵碗咁大),顏色深黃色好吸引, 只售$24價錢相當吸引,但食落有點失望!一啲都唔似傳統正宗的鳳凰奶糊,完全欠缺忌廉/鮮奶的味道,也沒有蛋香,好像一碗吉士粉溝滾水的糊狀一樣,十分失望😭我也點了另一招牌菜豉油王雞翼$27 四隻,味道偏鹹肉質較鞋,質素普通。這店不用排隊,上菜時間算快,服務友善,但不會再來!

2021-05-31
2021-06-01 316 浏览
嘉樂冰廳,聽個名都知道有歷史,細細間鋪,所以係荃灣都出名要排隊,十幾年前去食過,已經比個大堆頭奄列嚇親,之後幾次行過都要排隊所以咪唔食囉。今次事隔多年再去,選了5點唔多人又食到下午茶餐的時間,鐘意呢d時間去食野,輕鬆又唔會有太多噪音。今次唔食奄列食豬扒米,塊豬扒真係好得,煎得香脆又唔肥膩,米粉份量大大碗,再加個半份脆脆華田西多士,西多士出名邪惡,而且好難揾到好食的西多士,今次兩個人share食半份,一人一件就唔邪惡啦,真係好好好好食‼值得比like呀。
嘉樂冰廳,聽個名都知道有歷史
,細細間鋪,所以係荃灣都出名要排隊
,十幾年前去食過,已經比個大堆頭奄列嚇親
‼值得比like呀
脆脆華田西多士
脆脆華田西多士
  • 下午茶餐
  • 西多士
  • 阿華田脆脆
2021-05-15 422 浏览
好耐無食過呢間喇,趁今日有時間排下隊食先,由於食飯時間等咗大約15min 就入座睇咗陣menu 樣樣都想食最後叫咗豬扒麵、豉油王雞翼和凍阿華田脆脆豉油王雞翼招牌之一, 雞翼大大隻滷得入味,肉質鮮嫩豬扒麵豬扒肉質鬆軟,炸得香脆,上台時係分開上,店員仲貼心幫你將件豬扒切件凍阿華田脆脆味道唔太甜又唔太淡,而且又有層次,面頭放滿超多脆脆口感變得更豐富

睇咗陣menu 樣樣都想食
最後叫咗豬扒麵、豉油王雞翼和凍阿華田脆脆

豉油王雞翼
招牌之一, 雞翼大大隻
滷得入味,肉質鮮嫩

豬扒麵
豬扒肉質鬆軟,炸得香脆,
上台時係分開上,
店員仲貼心幫你將件豬扒切件

凍阿華田脆脆
味道唔太甜又唔太淡,而且又有層次,
面頭放滿超多脆脆口感變得更豐富

2021-05-08 427 浏览
今日無煮飯,叫個外賣頂下肚。近近地光顧了嘉樂冰廳,吃個輕盈晚餐。鹹牛肉蛋三文治🥪乃出名大大件,勁厚餡的巨型三文治,鹹牛肉厚的接近一吋,但可能外賣關係,需時才送到,牛肉有少許出水,麵包有少許淋身,絕對相信現場吃掉是最美味的。咖喱牛腩撈麵湯底是另上的,牛腩有點過韌,肉身太黏牙隙了😌 而且肥膏也偏多,但咖喱汁味道不錯,不太糊也不太辣,普通不吃辣的人也能接受,下次真的要堂食了!還要試試較出名的酥炸雲吞。