2021-12-28 160 浏览
差不多4點多,本想吃鮮XX可惜這個時間也是很多人想了想之前也想試一試這家店的甜品就襯著今次試試到店是先order俾錢,後入坐門口有貼牌子說明,但牌子擺放位置不太明顯要細心才會留意到餐牌有不同選擇有溫的有凍的點餐後服務員提供了一個牌子甜品準備好後服務員會看牌子上你的甜品今日天氣冷選了熱食招牌燒仙草(芋泥、芋圓、珍珠、紅豆)仙草是有點水配料都差不多填滿整碗(芋泥、芋圓、珍珠、紅豆)配料都沒有甜味,整碗都甜度是不算太甜熱食可選熱或是溫的服務員也很細心提供兩隻湯匙
差不多4點多,本想吃鮮XX
可惜這個時間也是很多人
想了想之前也想試一試這家店的甜品
就襯著今次試試

到店是先order俾錢,後入坐
門口有貼牌子說明,但牌子擺放位置不太明顯
要細心才會留意到
餐牌有不同選擇有溫的有凍的

點餐後服務員提供了一個牌子
甜品準備好後服務員會看牌子上你的甜品

今日天氣冷選了熱食
招牌燒仙草(芋泥、芋圓、珍珠、紅豆)
仙草是有點水
配料都差不多填滿整碗(芋泥、芋圓、珍珠、紅豆)
配料都沒有甜味,整碗都甜度是不算太甜
熱食可選熱或是溫的
服務員也很細心提供兩隻湯匙

2021-12-27
行到攰想坐下抖下,路過見到呢間芋都幾多人食,就一於入去坐低試下啦!🍴五式牛奶冰 任選五種配料 (芋圓,芋泥,紅豆,嫩仙草,布丁) $55一上枱都幾大碗,配料都幾多,可以兩個人share食。芋圓都幾煙韌,芋泥好濃芋頭味,紅豆用糖水浸過都幾甜,仙草好滑,有少少草藥味,布丁都好滑,但冇乜味,牛奶冰有少少失望,唔係棉花冰,係普通碎冰質感,牛奶味好淡🤣🤣但加咗煉奶都ok!推薦指數: 7/10都OK,幾好坐,價錢都抵食,份量好多,兩個人share都夠!

推薦指數: 7/10
2021-12-14 130 浏览
雖然已經踏入12月,,但香港嘅天氣真係好異常,仍然22度….. 喺尖沙咀行到熱熱地,見到台式飲品店,好難忍得住口呀。店舖位於尖沙咀嘅金馬倫道,店面唔算起眼,都係以黑白色為主體。嚐仙以芋泥等為招牌菜,點可以唔食佢先今次叫咗杯芋泥西米露鮮奶,半甜少冰。🥤芋泥西米露鮮奶($33)果然係招牌嘅手工芋泥,絕對唔會令人失望。加埋西米露,一次過食到兩種唔同嘅口感,配上鮮奶,三種唔同嘅食材完全唔會打交,絕對夾到。鐘意芋泥同西米露嘅朋友一定唔可以錯過😋

今次叫咗杯芋泥西米露鮮奶,半甜少冰。
芋泥西米露鮮奶

🥤芋泥西米露鮮奶($33)
果然係招牌嘅手工芋泥,絕對唔會令人失望。
2021-12-02
$40 (其他)
2021-12-08 150 浏览
本身諗住食隔離街嗰間好出名嘅糖水舖點知九點都未到已經折咗龍然後OpenRice到呢間 嚐仙雖然舖頭細細 但都間左好多位我哋一行三人就坐咗喺吧枱度 應該係相對舒適嘅位置 其他人就坐得比較迫我就叫咗五式牛奶冰可以任選五款配料 舖頭叫得做嚐仙梗係要食下佢啲仙草啦 除咗仙草我仲揀咗布丁,芋泥,小丸子同埋芋圓係碗冰上面淋上煉奶係成碗野嘅精髓啲芋圓同小丸子 好彈牙 恰到好處嘅軟硬度 啲仙草同布甸都唔會太碎太散唯一冇咁好嘅就係啲冰底好快就變晒水
本身諗住食隔離街嗰間好出名嘅糖水
我就叫咗五式牛奶冰
可以任選五款配料

舖頭叫得做嚐仙
梗係要食下佢啲仙草啦
除咗仙草我仲揀咗布丁,芋泥,小丸子同埋芋圓
係碗冰上面淋上煉奶係成碗野嘅精髓
啲芋圓同小丸子 好彈牙
恰到好處嘅軟硬度
啲仙草同布甸都唔會太碎太散
唯一冇咁好嘅就係啲冰底好快就變晒水
五色牛奶冰
2021-12-03 168 浏览
🍧 雙芋仙草奶凍 $45呢款係我至愛❤️,入邊勁多料,黑糖珍珠、三色芋圓、紅豆、仙草同芋泥球、係冰底黎,仲有配左一小杯花奶比你淋上去,芋圓口感好煙韌Q彈,食落有小小芋頭味同會食到啲芋頭肉,珍珠就偏淋左啲,不過黑糖味幾香,仙草非常軟滑,紅豆沙沙地又甜甜地。由於成碗都吾太甜,主要既甜味都係靠紅豆帶出,而我最鐘意既係佢既芋泥球🤤,啲芋泥好綿密又有好香既芋頭味,成碗既配搭豐富得黎味道好夾🍧 招牌燒仙草 $48呢款可以簡常溫或凍,個底鋪左紅豆,主要係食仙草,而配料同上邊果碗一樣,係冇左冰同奶,所以吾特別講,鐘意食仙草既,可以叫呢碗🏡環境: 有食過元朗店同尖沙咀店,尖沙咀店勁逼🗿,超級吾建議大家係尖沙咀食❗️相反元朗店寛敝舒服好多,仲有室外位個境又靚d

🍧 雙芋仙草奶凍 $45

🍧 招牌燒仙草 $48

以前好鍾意食鮮X仙,聽妹妹講呢間仲好食就嗌左兩個雙芋仙草奶凍,一個就加左小丸子同芝麻湯圓,另一個加左花生😍😍佢既芋泥做得幾好,夠滑但又唔會甜!仙草好好食,唔係一般個d即食仙草,帶少少咸又甘甘地,好食!!!芋圓我自己就覺得正常發揮冇話好驚豔,小丸子煙韌有口咬!珍珠都好食~我好鍾意飲花生湯,呢間d花生煲得夠淋,好食,最驚喜係個芝麻湯圓,最初以為係超市個隻,但食落勁香既芝麻而且一d都唔甜,好好食!!!!🥰🥰
以前好鍾意食鮮X仙,聽妹妹講呢間仲好食
  • 雙芋仙草奶凍
2021-11-11 315 浏览
【尖沙咀•嚐仙 】—————————————————————————岀街食飽都要食甜品係常識 女人有第二個胃㗎嘛☺️附近個間食過幾次 今次就第一次食#嚐仙 排隊等咗陣就入得 不過店鋪好細 肥多啲都入唔到🌟五式牛奶冰HKD55 要比個讚先👍🏻因爲係有得「自選」㗎🤩芋泥。芋圓。地瓜泥。布丁。黑糖凍。仙草。紅豆。綠豆。珍珠。薏仁。紅腰豆。花生。小丸子選擇係有好多 實有你啱食 唔使次次食芋頭🙈同朋友開心share食 (🎬影片在最後)揀了布丁。黑糖凍。紅豆。珍珠。芋圓話說要分享隔離枱小情侶嘅對話亦都係我同朋友講過嘅說話 聽到佢講都笑👧🏻嘩 乜咁大兜㗎 你叫我點樣一個人食(佢發現我同朋友係兩份食一兜)👧🏻其實我真心覺得好食過XXX店囉(我同朋友都笑 因為我哋都咁樣覺得)整體2個女仔食好夠 份量唔細味道都好好 又唔會得成堆冰係到 最緊要口味有得揀 呢個真係好緊要 仲要係幾好食👍🏻唯一唔好嘅地方就係地方太細 真係肥啲都入唔到服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰人均消費 HKD28✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 嚐仙📮 🔹尖沙咀金馬倫道19A號地舖 🔹 銅鑼灣波斯富街84號地下F號舖
【尖沙咀•嚐仙 】
—————————————————————————

岀街食飽都要食甜品係常識 女人有第二個胃㗎嘛☺️

附近個間食過幾次 今次就第一次食#嚐仙
排隊等咗陣就入得 不過店鋪好細 肥多啲都入唔到

🌟五式牛奶冰HKD55
要比個讚先👍🏻因爲係有得「自選」㗎🤩
芋泥。芋圓。地瓜泥。布丁。黑糖凍。仙草。
紅豆。綠豆。珍珠。薏仁。紅腰豆。花生。小丸子

選擇係有好多 實有你啱食 唔使次次食芋頭🙈
同朋友開心share食 (🎬影片在最後)
揀了布丁。黑糖凍。紅豆。珍珠。芋圓

話說要分享隔離枱小情侶嘅對話
亦都係我同朋友講過嘅說話 聽到佢講都笑
👧🏻嘩 乜咁大兜㗎 你叫我點樣一個人食
(佢發現我同朋友係兩份食一兜)
👧🏻其實我真心覺得好食過XXX店囉
(我同朋友都笑 因為我哋都咁樣覺得)

整體2個女仔食好夠 份量唔細

🔹 元朗元龍街9號形點1期1樓1091號舖
🔹 荃灣西樓角路1號新領域廣場1樓101號舖
2021-11-07
五式牛奶冰
大家如果去開尖沙咀都知夜晚要坐低食碗糖水真係好難🥲周圍都勁多人, 尤其係鮮芋仙, 基本上每次都話堂食截咗單🥲 因為食唔到鮮芋仙, 經過見到呢間嚐仙, 一於入嚟試吓見佢都幾多選擇:嗰日想食熱野所以叫咗招牌豆花 ($48)面頭有一球芋泥, 同埋豆腐花入面都好多材料, 有紅豆, 芋圓, 珍珠, 非常豐富💓我覺得唔會太甜, 口感豐富, 幾滿足唔錯男朋友叫咗雙芋仙草奶凍 ($45)個賣相吸引好多😍 但係其實啲材料都差唔多, 我個碗同佢嘅分別就係佢嗰碗係凍嘅, 同埋豆腐花變咗仙草, 其他配料完全一樣, 不過佢嗰碗糖水就真係甜好多, 我就比較鍾意食自己嗰碗☺️同埋佢有一樽仔鮮奶油, 我以為係鮮奶, 試咗少少, 估唔到係咸嘅😳 雖然同想像中有出入, 但係出奇地覺得好味💓💓 最後我加咗好多鮮奶油去自己個碗度🤣🤣都幾夾✨整體來講我覺得唔錯, 我食之前都有睇吓其他食評, 見到大家嘅評語好極端, 有啲話好好味, 有啲話超難食🧐 所以食之前都唔知會好唔好食, 不過我嗰日嘅體驗唔錯, 我覺得可以再去👍🏻

見佢都幾多選擇:

嗰日想食熱野所以叫咗招牌豆花 ($48)

面頭有一球芋泥, 同埋豆腐花
入面都好多材料, 有紅豆, 芋圓, 珍珠, 非常豐富💓
我覺得唔會太甜, 口感豐富, 幾滿足唔錯
招牌豆花

男朋友叫咗雙芋仙草奶凍 ($45)

雙芋仙草奶凍

雙芋仙草奶凍
2021-11-04 246 浏览
正餐食完炸雞 我個腦一直都諗緊要食冰凍甜品作結 路過嚐鮮 之前食過佢地荃灣分店 覺得OK 所以今日就再幫襯喇 點知中大伏入去前要排一條長長既人龍 排到出街外 店鋪因左邊位置預留賣外賣既地方 讓食客往隔離店門口排 人地既店員都即刻企出黎 眼神十分不友善 店家應該要善用返自己店鋪既位置 可考慮派飛以減少聚集既人流入到去被安排最近門口既位置 與排隊人龍好貼近 感覺好唔自在 叫左一碗雙芋豆花 顧名思義 有芋圓及芋泥 可惜兩者都無芋頭香 而且十分冰凍 導致要花啲牙力先咬得開 珍珠亦都有呢個情況 而豆花則無滑嫩既口感 起晒粒粒 完全無豆香味 最正常已經係紅豆加上佢地既擺盤感覺隨心 睇落好雜亂 不論味道 賣相 服務 坐位舒適度都差荃灣店一大截 唔會想再光顧

台灣過江龍~芋泥控表示極度失望🥲😮‍💨〰️〰️〰️〰️〰️👅✨黑糖凍有配埋紅豆 珍珠同芋圓,食落都幾煙韌有咬口👍🏻但地瓜泥口感唔夠綿滑,而且整體味道亦較淡~✨重點黎啦‼️🙂佢個牛奶冰一上枱我仲心諗💭好正wo大大碗仲勁多芋泥,點知😃原來芋泥既作用係用嚟遮住舊冰🤷🏻‍♂️薄到不如唔好比~芋頭味又淡,啲冰仲要勁硬,食到中至尾段啲煉奶亦唔夠~所以最後係齋食冰!好無奈==你改名叫「紅豆珍珠牛奶冰」都冇咁嬲🙄✨整體味道非常一般,環境好細,坐得亦唔舒服,伏過一次就夠😮‍💨~🍴黃金地瓜泥黑糖凍 $𝟺𝟻🍴芋泥牛奶冰 $𝟹𝟽
台灣過江龍~芋泥控表示極度失望🥲😮‍💨
〰️〰️〰️〰️〰️
👅

🍴黃金地瓜泥黑糖凍 $𝟺𝟻
🍴芋泥牛奶冰 $𝟹𝟽
2021-10-24 218 浏览
食芋圓嘅T Fresh一直都係on my list ,好想去試吓星期5晚上9:00要等咗差唔多半個鐘先有位。佢係幾逼嫁,所以其實你坐底都唔會食咁耐,而係佢煮得耐~只係今日特別凍,就叫左佢個招牌燒仙草,有曬:芋圓、珍珠、紅豆,上到黎就有小小disappointed ,佢有d太稀,而且又好甜,同埋佢唔夠熱 :\ 同expectation 真係唔同。不過佢d芋圓、珍珠都幾煙靭ge, 我覺得呢到會加番分。可能食凍ge 會好d!

今日特別凍,就叫左佢個招牌燒仙草,有曬:芋圓、珍珠、紅豆,

尖沙咀嘅刎鮮芋仙長期都咁多人,但今日真係好想食甜品,就去咗呢一間又係食芋圓嘅T Fresh去試吓疫情期間依然有好多人等位,好在佢係收11點,所以9:00佢都仲可以排一陣隊。星期五嘅晚上都等咗差唔多半個鐘先入位。店面好細,座位好迫,不過我覺得點解要等咁耐嘅原因最主要都係因為唔夠人手。我見個個都推薦食佢個招牌,雙芋仙草奶凍,我都叫咗一個唔執輸。份量都幾多,芋圓、珍珠、紅豆都幾清甜,煙靭。口感都幾彈,最緊要係夠大粒。我覺得都食得過~

我覺得都食得過~
2021-09-28 303 浏览
今日收工之後,約咗朋友👯‍♀️👯‍♂️係尖沙咀附近,順便就食埋個甜品。講到甜品,芋圓都係數一數二熱門🤣,今次去試嚐仙,依間餐廳係第一次食,餐廳內用座位有啲迫🤭,數量唔算多。食客要自行去收銀處買完,店員會提供數字牌,最後會送到枱上。-🍴五式牛奶冰🍧($55) - 剉冰送到過嚟嘅時候,會附有一小杯煉奶。牛奶冰有多款配料選擇🤩,依款冰品可以選擇5款配料,而也米😍揀咗芋圓、布丁、嫩仙草、紅豆同花生。紅豆同花生都好淋😋,紅豆甜甜哋,而花生反而唔甜,食落似冇糖。芋圓有三種顏色,每一種都煙韌😚,仲會食到蕃薯或者芋頭味。而冰底真係有牛奶味,原本就已經甜甜哋,也米😍覺得啱啱好,不過鐘意甜嘅朋友可以落埋提供嘅煉奶,加重奶香🥛。
2021-09-28
2021-09-25 246 浏览
行過見好多人排隊就入去一試, 餐牌吸引 所以點左個五式豆花,但實際上枱有點失望,可能搬盆問題,味道還可以,不過好難會再來,因為落差太大了。希望附近可以找到更出色的再分享。
2021-09-23 156 浏览
同朋友飯聚後意猶未盡,還想找個地方坐下,原先想去的甜品舖要排過百個籌,只好轉地方。行行下見到這間甜品舖,眼見都有不少人排隊,食物款式也很接近,就抱着試吓心態去試*黃金地瓜鮮草奶凍材料有地瓜泥,芋圓、珍珠、紅豆。地瓜泥味道清甜,但不算很滑。芋圓煙韌,但味道偏淡。珍珠口感Q彈,最欣賞是夠大粒。整個甜品最吸引就是跟杯奶給你打卡用。*雙芋仙草奶凍材料有芋泥、芋圓、珍珠、紅豆。芋泥夠綿滑,仙草質地太軟。刨冰太水令整個點品都水汪汪,使其他材料都變得很淡味。結論店舖太細,用餐空間狹窄,食物不過不失,抱住沒期望的心態會開心些,有選擇應該不會再來。

*黃金地瓜鮮草奶凍

*雙芋仙草奶凍