🇭🇰 懲 罰 時 間....ヾ(๑╹◡╹)ノ”.黑咕嚕 $38朱古力雪糕x咖啡果凍x可可球推薦分數:◆◆◆◆◆本以為會很甜,結果沒有呢~ 咖啡愛好者(非研究者也!)表示果凍很好吃,帶點咖啡甘味,甜苦適中,口感也剛好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 朱古力蛋糕x可可球的配搭普通但百吃不厭,有種童年回憶的味道呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).芒果達人 $40芒果雪糕x鮮芒果x芒果布甸x西米露推薦分數:◆◆◆◆◇西米露是煙韌有嘴嚼感(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 芒果布甸也是比較實淨一點的,沒有水汪汪的。芒果粒的數量也不少,不過幾粒偏酸的,有一點點扣分。芒果雪糕就普通現成的味道,沒甚麼特。整體來說就是口感很豐富的甜點嘛(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🇭🇰 懲 罰 時 間....ヾ(๑╹◡╹)ノ”

黑咕嚕 $38
朱古力雪糕x咖啡果凍x可可球
推薦分數:◆◆◆◆◆

芒果達人 $40
芒果雪糕x鮮芒果x芒果布甸x西米露
推薦分數:◆◆◆◆◇
2019-09-11 271 浏览
九龍城的地方比較偏遠旁邊暫時未有地鐵😌但係充滿着好多唔同嘅好嘢食 今日就同朋友食完晚飯嚟咗呢間甜品舖食甜品。甜品質素幾高有驚喜首先我哋叫咗芒果達人$38 芒果西米露配上芒果布甸 芒果控必試另外亦都叫咗一個小紅帽 $38值得一提係西柚啫喱 食落去幾清新配上雲呢拿雪糕另外面頭上面仲有士多啤梨醬 加上西瓜哈密瓜等等新鮮雜果 能夠滿足到大家食甜品嘅願望 另外呢度嘅甜品取名都非常有趣 加上營業時間至凌晨一點至兩點。食夜晚夜左都唔使怕冇得食
九龍城的地方比較偏遠
旁邊暫時未有地鐵😌但係充滿着好多唔同嘅好嘢食 今日就同朋友食完晚飯嚟咗呢間甜品舖食甜品甜品質素幾高有驚喜

另外亦都叫咗一個小紅帽 $38
值得一提係西柚啫喱 食落去幾清新配上雲呢拿雪糕
2019-08-14 154 浏览
照例食完飯去繼續食甜品。喺隨便搵嘅呢間甜品店,冇想到嘅好食嘅。芒果達人,白雪腐竹薏米,紅綠花點咗呢三個同朋友一齊食。我好中意紅綠花,因為呢款裡邊有好多料,一次可以食到小丸子,豆花,蜜豆同埋一個好大個綠茶味雪糕,小丸子超好食,口感超好好煙韌,一齊一啖落去,超好味 !朋友中意芒果達人,呢款料都有好多,椰汁底加西米,芒果肉同埋芒果雪糕。芒果味好香。白雪腐皮薏米我哋兩個都唔係好中意,麻麻得。
2019-06-06 160 浏览
呢個甜品叫榴槤黑森林,真係超級好食。雪糕球下面其實夾住一層好厚嘅榴槤肉, 就係黃色凸出嚟嗰一嚿。啲榴槤肉打成榴蓮蓉,好新鮮,好match個雪糕,食到好滿足。對鍾意榴槤嘅人,真係好recommend呢個。另外叫咗一個喳咋西米露,凍食。西米露煮得幾好,唔會一pat pat。中間重滲入咗少少紫米,咬落去啵啵聲,好正。唯一要留意嘅係,一定要食咗中式糖水,先至食西式甜品。因為調返轉嘅話,中式糖水感覺就會太淡。整體而言感覺好好,老闆好友善,第時再經過都會再食。

整體而言感覺好好,老闆好友善,第時再經過都會再食。
  • 榴槤黑森林
2019-03-14 163 浏览
天氣冷冷就同左朋友去左九龍城附近打邊爐, 食完之後見仲早就諗住搵間甜品店HEA下, 而最後就揀左呢間嚐樂.桑寄生蓮子蛋茶 - 色澤較黑有亮澤嘅糖水, 食落唔會太甜, 而且仲有陣陣藥材味, 而隻蛋我覺硬左小小, 但整體味道都OK.
天氣冷冷就同左朋友去左九龍城附近打邊爐,

食完之後見仲早就諗住搵間甜品店HEA下,

而最後就揀左呢間嚐樂.

桑寄生蓮子蛋茶 - 色澤較黑有亮澤嘅糖水, 食落唔會太甜,

2018-06-19 363 浏览
九龍城大部分甜品店都似中間嗰幾條街,冇意中發現打鼓嶺道轉角位有間小店,近排附近有搭棚,就更加唔顯眼,但呢晚都唔少人幫襯,相信都會幾好味。呢度主打西式啲嘅甜品,有一系列以雪糕為主,再加上布甸/涼粉/啫喱/西米,另有啲係似楊枝甘露嘅糖水,又有啲窩夫類嘅。鐘意抹茶嘅我就揀咗有抹茶雪糕嘅,下面加豆腐布甸,再伴埋紅豆,全部都好啱我口味,紅豆亦都好大粒,正 !另外試下唔係雪糕系列嘅貴妃甘露,一望就覺得佢好足料,柚肉+芒果+西米+椰汁,就好似楊枝甘露嘅多椰汁版,好夠凍,好啱夏天食。

綠子

貴妃金露
2018-06-15
綠子
貴妃金露
2018-04-11 278 浏览
係九龍城食完泰菜, 搵間糖水舖填埋第二個胃是常識吧。呢間糖水小店我黎過好多次,之前都係食凍既特色創意甜品比較多,今日天氣有d 凍就試左佢地既中式糖水。桑寄生蛋茶望同食落都好濃味,有大大隻雞蛋同好多蓮子,圓肉。飲完個人都暖左,個晚仲好訓左。唔知係咪有安神既作用。訓得唔好既朋友都可以試試。桂花馬蹄露成碗都係桂花,望落去都好足料,啖啖都係馬蹄。但唔知係咪主張健康既關係,碗糖水唔係好甜。呢間糖水舖除左特色甜品,中式傳統甜品都做得唔錯,抵我成日黎幫襯支持。
係九龍城食完泰菜, 搵間糖水舖填埋第二個胃是常識吧。

桑寄生蛋茶

桂花馬蹄露

2018-02-14
$30 (宵夜)
2018-03-15 220 浏览
九龍城一間小店,人流唔算多,入面有好多star war同marvel,單車同電單車友有折扣,鍾意佢簡簡單單,坐得舒服,食物衛生好味,鍾意食芒果達人,芒果夠甜,menu入面既甜品配撘都好襯,唔會奇怪。最岩三五知己坐係入面唔洗趕頭趕尾食。
2018-02-28 200 浏览
在九龍城,眾多的甜品鋪中,唔計傳統的,新派來說,嚐樂會是每一次想食下甜點之時,就會想到.可能它的位置比較向內街,所以又唔係真的好多人發現它!!嚐樂我個人就認為雪糕類真的值得推介。呢一次為例:  一個15 +16,很多人都po了水牌啦,所以直接用number方便~  就淺嚐這兩杯小甜品來說,紅豆綠茶基本上是一個非常之穩陣亦都有好多鋪頭可以做得出來的撚手甜品了。若然你問我要改善的地方那就是綠茶的味道可以再濃一點,因為去到後期當綠茶雪糕的份量相對少了(因為融化左之後啦、同埋食咗之後啦)相對甜就會蓋過了綠茶味了。個"藍天"相對就比較有驚喜,各位食家可以的話,就記得每一匙羹都要包括晒咁多層嘅材料一齊食,味道更佳。

15 & 16
2017-12-07
15 & 16
2017-11-11 276 浏览
今晚單車放甜時間 緊係去bike friendly 的甜品🍮鋪啦 踩單車黎9拆 多謝曬你地鼓勵多d人踩單車🚲🚲🚲鋪頭外面有欄杆 正呀 ✌🏻✌🏻 今晚試左2個叫甜品 一個係叫黑子 另一個叫奶茶
2016-12-04 562 浏览
食完晚餐後 一出門口就見到對面有間甜品店我地一班好齊心 一齊舉腳讚成話要食店不大場內只容納到5張枱左右相信店主係好鍾意動漫場內有不是動漫擺設而選擇好似好多,但味道我覺得好相似我就簡左黑炭頭有涼粉,曲奇雪糕,同餅碎曲奇雪糕味道一般天氣雖然涼左 但 涼粉如瑞冰多小小會更好
食完晚餐後 一出門口就見到對面有間甜品
我地一班好齊心 一齊舉腳讚成話要食

店不大
場內只容納到5張枱左右
相信店主係好鍾意動漫
場內有不是動漫擺設
而選擇好似好多,但味道我覺得好相似
我就簡左黑炭頭
有涼粉,曲奇雪糕,同餅碎
曲奇雪糕味道一般
天氣雖然涼左 但 涼粉如瑞冰多小小會更好
2016-12-04 488 浏览
九龍城出名泰國菜外, 還是甜品糖水集中地今晚於九龍城晚飯後, 我們一行四人到對面甜品店再食過店舖位於轉角位, 比較易看見.本來偏愛中式糖水的我, 正打算落單時, 朋友說了一句, 來到這樣多的甜品店就叫西式甜品吧!再翻前幾頁看看, 甜品的配搭又真是比較新穎結果在眾多選擇當中, 我選了20號- 榴槤水晶涼粉榴槤肉混入了榴槤醬, 味道很濃, 很甜而除了'噗' '噗'聲的水晶珠增添口感之外, 原來還有煙靭的小丸子(餐牌沒有寫, 真令人驚喜!)份量剛好, 價錢尚算合理
九龍城出名泰國菜外, 還是甜品糖水集中地

今晚於九龍城晚飯後, 我們一行四人到對面甜品店再食過

店舖位於轉角位, 比較易看見.

再翻前幾頁看看, 甜品的配搭又真是比較新穎
結果在眾多選擇當中, 我選了20號- 榴槤水晶涼粉
榴槤水晶涼粉
榴槤肉混入了榴槤醬, 味道很濃, 很甜

份量剛好, 價錢尚算合理
榴槤水晶涼粉
2016-12-03 346 浏览
九龍塘泰國菜, 糖水店多不勝數, 黎到呢區, 食完晚飯必定食個糖水先離開嚐樂店鋪位於轉角位, 有5-6張檯, 燈光光猛, 甜品選擇方面起碼有27款選擇以上, 作為綠色控既我當然點 04號- 紅綠花(綠茶雪糕/小丸子/豆腐花/甜紅豆), 主題貼切面層綠茶雪糕好大球, 唔會太甜, 當然要配埋紅豆, 但配埋豆腐花個味又夾到, 小丸子口感煙韌

嚐樂店鋪位於轉角位, 有5-6張檯, 燈光光猛,

紅綠花
宵夜
在九龍城吃完泰國菜,窩夫與蝦子餅找地方吃甜品,最後選了嚐樂。嚐樂精選的選擇很多。窩夫與蝦子餅選了黃金島($38),裡面有西柚果凍、鮮芒果和貴妃甘露,貴妃甘露用的是石榴汁,沒想過西柚、芒果和石榴可以走在一起而且很合我來,個人很喜歡石榴的香味,值得一讚的是西米口感非常煙韌,很少地方做得出這樣的水準。傳統糖水方面,窩夫與蝦子餅選了白雪腐竹薏米($22),窩夫一向愛吃腐竹糖水,嚐樂標榜採用樹記腐竹,彷彿有了信心保證。白雪腐竹薏米果然沒有令人失望,黃豆味香濃,還有一塊塊香軟的腐竹,薏米的份量亦很多,誠意推介。
嚐樂精選的選擇很多。
黃金島
白雪腐竹薏米
2016-09-11
$30 (宵夜)
黃金島
白雪腐竹薏米
2016-05-26 556 浏览
不是第一次光顧,這裡的選擇很多,但每次來我都選擇口爽爽。用透明玻璃杯上的甜品,由椰汁西米露、紅豆、椰果組成的口爽爽,份量剛好,不會太甜,很有咬口。下班的晚上,就是來一個簡簡單單的甜品就很滿足了。