(非会员)
2007-06-25 16 浏览
上星期與家人到德福食飯, 到處都爆哂棚, 唯獨而間只係等一陣就有位, 於是本著唔想等的心態試試. 雖然已看過openrice講離島嗰間的食評全部劣評, 但諗住可能間間唔同, 惦知食到把幾火! 不但止啲waiter/ waitress 服務態度差, 個經理的服務態度仲惡劣.叫佢俾熱水和涷水各一杯, 佢就話俾兩杯暖水你. 咁都得! 連麥記的服務都好過佢. menu 的款式又少又貴, 食越南嘢最常見的檬粉, 湯河都只得2-3款.如果想轉炒河到湯河又要加錢,但嗰碟炒河已經買緊$60碟. 啲服務員放錯食物, 一聲sorry 都冇,就一手取走啲食物. 唔怪得知,咁多劣評,而且看來間間都係咁差.
2007-05-12 10 浏览
今晚與友人來此店試下.叫咗墨魚餅,軟殼蟹沙律,蒸粉卷,煙肉香蒜焗大頭蝦和香露大頭蝦伴脆餅.食物質素與其他食客所說的一樣,唔得,價錢貴!應該係食過嘅其中一間最差的餐廳!!
2007-03-22 3 浏览
Dinner with my family today.Ate fried cuttlefish cake(Not bad), Spring Roll(Too hard), Beef Tong Hor(OK la), Steamed Rolls (OK la but so tiny), Pineapple fried rice (OK la), Green Curry Vegetables (OK la)The food is OK, but quantity and price isn't on scale.But the waitress who always stand besides us, makes me feel pressure...They care abt me too much, makes us feel so unnatural. I havent finished my "tong hor" , they wanted to get the bowl back...
Dinner with my family today.

跟太太同媽咪食lunch。選擇嚟呢度,似乎有D唔對路wor..越式拼盤係小弟食過最差嘅 --- 蝦片係"透風"ge;春卷似乎係响超市買返嚟後叮番熱ge;粉包係超級袖珍型,入面冇落沙葛粒,完全唔得...豬肉撈檬,味道普通過普通;魚露味道淡出個鳥來...墨魚棒--- 一D墨魚味都冇,乜嚟gar ?越式雞絲炒飯--- 少少加辣就叫越式? 開玩笑la...好在炒得幾乾身,食得落口,已經算係咁la...可以講係全港最劣嘅越南菜館之一...

豬肉撈檬,味道普通過普通;魚露味道淡出個鳥來...

墨魚棒--- 一D墨魚味都冇,乜嚟gar ?

可以講係全港最劣嘅越南菜館之一...
2007-02-19 1 浏览
點解?金邊粉,一碗四十幾蚊,唔係話好豐富,好清淡。我咁大個人,食咁多次金邊粉,價錢同個質素偏差得最大的,都係呢一次~椰王焗飯,廿幾蚊,頂.....個size 細都你唔信,等如酒樓兩珍珠雞咁大....兩個人,每人半碗仔就ko 了...佢d 野本身唔係唔好味,而係咁的價錢,得咁o既份量,同埋咁o既質數,係嚴重唔抵!
點解?

金邊粉,一碗四十幾蚊,唔係話好豐富,好清淡。

椰王焗飯,廿幾蚊,頂.....
個size 細都你唔信,等如酒樓兩珍珠雞咁大....
兩個人,每人半碗仔就ko 了...

2007-02-14
辦年貨後,吃個下午茶時為2時35分,問門口的姐姐有無下午茶吃她冷冷言答兩點半至有喎第一印象已差但老媽子想食越南菜,無法喇全店的員工似機械人之餘,簡直似唔想做咁!!服務唔掂!食物方面,唔知係唔係將貨就價,份量好細春卷湯粉-湯粉極少豬扒撈檬-檬粉一餅餅味道又唔得食到一肚氣,無下次!
辦年貨後,吃個下午茶
時為2時35分,問門口的姐姐有無下午茶吃
她冷冷言答兩點半至有喎
第一印象已差
但老媽子想食越南菜,無法喇

全店的員工似機械人之餘,簡直似唔想做咁!!
服務唔掂!

食物方面,唔知係唔係將貨就價,份量好細
春卷湯粉-湯粉極少
豬扒撈檬-檬粉一餅餅
味道又唔得

食到一肚氣,無下次!
以上說話, 出自此食店一名侍應。革命尚未成功, 同志仍需努力。出得街食, 不求低收, 只求力保不失。唔想之後幾日白過, 唯有選擇生牛肉湯河。點了一碗小份量的牛頸脊湯河, 椰重青咖哩焗牛柳粒飯, 以及扎肉粉卷。落單後, 我的湯河先到, 前後不用兩分鐘。試一口湯, 一般偏低水平而已。河粉粗身, 猶幸較薄, 可接受。半生熟狀態的牛肉片, 帶少量肥肉, 味道都唔錯。食到一半, 個卷到左。請refer下面南瓜兄食評照片上之小食, 內部結構如下: 扎肉細舊得可憐, 一隻蝦仲要係開邊先捲的, 加上大量檬粉, 蘿蔔細絲, 大大棵邊位發黃的菜, 同埋薄荷葉。"加工蝦" 係我十分討厭之食材, 不過費事令到佢散, 迫於無奈食埋。蝦及扎肉都好重加工味, 不過因為我喜歡吃檬粉同酸酸的汁, 加上蝦及扎肉的用量十分"精緻", 此小食都不致難吃。焗飯只用半個椰皇做容器, 底層為炒飯, 鋪上幾粒加工牛肉, 以及一pat嘔物狀的汁... 份量係粗魯d講句: "乞兒得可憐"。試左一口, 嘔汁樣係衰d, 不過椰香味幾香。炒飯及加工牛肉水準均為不及格。要catch侍應們的attention係有d難度的。當我叫埋單之時, 揮手足
以上說話, 出自此食店一名侍應

要catch侍應們的attention係有d難度的。當我叫埋單之時, 揮手足足分幾鐘。盛惠$106.7, 我付了$110, 平常的話一個幾毫我係會由得佢的, 基於我唔多滿意此餐廳, 所以我堅持等我應找到的錢。在收銀處談天說地的兩位女侍應見狀,就拎住$3.3 過來, 同我講"唔使找錢喇可?"。They don't deserve a tip! 最後梗係連3毫子都拎埋走。

黑店。
2006-10-05 32 浏览
周末夜的德福,任何一個角落也水洩不通,連新開的H記,空間太細照入去逼,自己囉黎.試聽中的DJ Shadow新碟,未跳track已忍不住場內的壓逼感,掉低耳筒走人.唔講商場人流,德福一二期任何一間食店,門口永遠有幾十人圍住等入座.這是甚麼世界?漫無目的四圍數"籌",越南菜的"嚐越",似乎去得比較快.好,就等呢間,果真不消一會,兩個人,話咁快有位.身為好好集團下的餐廳,有幾"好"?大家心中有數.年前好好粥麵,已略略領教過.吃越南菜,生牛河的水準,可話係餐廳之其中一個指標.一人一碗細size,牛肉自稱用西冷部份,上桌半生熟,湯底的熱力,剛好逐漸將牛肉灼熟.不過我都係愛吃帶點生,牛肉質地嫩滑,有牛肉味,看看河粉,竟然不是用PHO的幼身河粉,粗身同廣東河粉無異,湯底加舊蘿蔔,只係用來掩飾技窮湯底罷了.水晶扎肉米卷,此店的米卷太實死,沒有米香,餡料用的蝦,非新鮮貨色.點上魚露也不能起死回生,其後個三味濱海更令人洩氣,一夾即散的濱海,咁大個人都係第一次見.最後的牛油雞翼,也炸得很脆口,充滿牛油香,不過已無法挽回先前的失準.服務還算不錯,也能做到有求必應,有個侍應一不小心,將水杯打瀉,搞到靚女朋友一褲

服務還算不錯,也能做到有求必應,有個侍應一不小心,將水杯打瀉,搞到靚女朋友一褲都係,幾個人走來"耍淋",令到大小姐脾氣,突然消失.

兩個人埋單.計埋加一小費$230,牌面不算貴,但如斯的水準,實在不能有下一次.

地鐵沿線集團式,真係無間得.
2K
2006-08-05 2 浏览
呢間0野0係九龍灣德福二期開0左無耐, 日日lunch hour 長龍得好緊要, 今日難得入到去! 同朋友一人一個set lunch, 我0個個係生牛肉湯河+ 蒸粉卷+ 牛肉酸湯; 朋友0既就係咖喱牛腩飯+ 春卷+ 牛肉酸湯.我碗河粉真係... serve 我0個陣碗0野已經索晒d 湯發大晒, 好似食糊仔咁0既口感, 仲要唔係咁熱, 幾失敗; 好彩牛肉味道唔錯. 蒸粉卷十足飲茶食點心, 正唔正宗我唔識, 只係覺得幾好食. 牛肉酸湯真係勁酸, 個人唔多鍾意, 又或者只係唔對自己口味啦.一向咀刁0既朋友竟然勁讚個咖喱飯好食! 佢個春卷都ok, 唔多脆, 少少過油, 不過overall 味道唔錯.環境ok, 都ok 乾淨, 不過個地下超slippery, 好似有層油0係面咁...? Service 就真係... d waiters / waitresses 好唔得醒目, 做0野慢, 黑面, 埋單仲幾乎找少0左$20, 好彩我0地睇清楚先拎change.上次仲好笑, 我一個人想0黎食, 點知正值peak hour 無位, 門口個著suit 女人淨係講0左"唔好意思, 暫時無位", 完

上次仲好笑, 我一個人想0黎食, 點知正值peak hour 無位, 門口個著suit 女人淨係講0左"唔好意思, 暫時無位", 完全無intention 俾張飛我等位, 咁我唯有企0係度望實佢等佢follow up, 點知佢俾0既反應係一個莫名其妙0既眼神, 同埋一句"Er... 要唔要俾張飛你呀?" 真係唔知好嬲定好笑. 當時真係好想dut 佢一句"唔使喇, 我過隔0黎食小籠包算喇."

見佢新開張, 都係諗住試0下, 而家真係試過就算. 下次都係過隔0黎食小籠包算喇.