係巷仔入面新開既茶餐廳式小廚,中午特登去試一試。有午餐,常餐等等,不過黎試食就緊係試下廚房野。一個叫左咸魚雞粒炒飯,另外一個叫左乾炒牛河。以午餐黎講份量都好足,乾炒牛河唔會太油,又唔會太濕,味道唔會過份太重手,連配料都非常充足。咸魚雞粒炒飯都可以食到啖啖咸魚香,同埋d 雞粒份量都唔少,加埋少少生菜搭夠。野飲叫左茶走,係稍為澀味既茶底,未算好滑,不過以茶餐廳黎講,絕對收貨。坐位都好闊落,地方乾淨企理。部份待應應該係新黎既,睇得出比較生手。
一個叫左咸魚雞粒炒飯,另外一個叫左乾炒牛河。

2023-10-04
  • 乾炒牛河
大埔開咗間新式大排檔,等我試吓佢咩料先。。。佢哋嘅菜單好豐富,有好多經典嘅茶餐廳招牌菜。我首先叫咗一份菠蘿咕嚕肉,呢個係一道好受歡迎嘅菜式。啲咕嚕肉整得剛剛好,外脆內嫩,配埋醬汁香氣四溢,令人回味無窮🤤🤤除咗咕嚕肉之外,椒鹽瀨尿蝦同埋德國豬手,我都極度推介!識食嘅我梗係唔會食冰鮮瀨尿蝦啦,呢到一食就食得出係用新鮮游水瀨尿蝦,啲肉特別鮮甜,連啲辣椒同埋炸蒜我都拎晒嚟撈飯啊!德國豬手都勁好食,用嚟送啤酒一流,啲皮燒得外脆內軟,一切開,啲肉汁流晒出嚟🤤🤤拍得住我之前喺德國食嘅正宗德國豬手!最後,我要講下呢間大排檔嘅服務。佢哋非常細心地為客人提供服務,即時上菜,確保客人嘅需求得到滿足。搞咩啊?唔係大排檔嚟嘅咩?😋😛

• 菠蘿咕嚕肉
  • 德國鹹豬手