呢排會出多左外賣post因為見到疫情之下好多小店都經營得好辛苦。希望可以幫到佢哋渡過今次難關。呢間位於銅鑼灣希雲街嘅囍筷係專係賣台式外賣便當🍱,希望可以比喺銅鑼灣工作同埋居住嘅朋友多個選擇💛🍱鹹水雞時蔬滷肉飯($62)- 鹹水雞嘅調味都相當唔錯,時蔬既款式都幾多嘅都幾新鮮,滷肉飯就好入味整體成個飯都好夠飽都幾好味😋🍱古早味雞絲滷肉飯便當($58)- 古早味雞絲同鹹水雞嘅味道有少少分別嘅,咁就相對冇咁重口味啦咁都唔錯嘅。咁整體來講都係好夠飽性價比都幾高 💛🐓鹽酥雞 ($15)- 跟餐加$15一份鹽酥雞咁份量都幾多,味道好入味都算係香脆嘅雖然外賣係會有少少🤏冧左 🥤囍之綠妍 - 佢本身唔算太甜茶味都幾夠都幾清新🥤台式冬瓜茶 - 同出面嘅冬瓜茶都大同小異都幾好飲囍筷 (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖

🥤囍之綠妍 - 佢本身唔算太甜茶味都幾夠都幾清新

🥤台式冬瓜茶 - 同出面嘅冬瓜茶都大同小異都幾好飲

囍筷 (銅鑼灣)

銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖

2020-07-29
5 分钟 (外卖自取)
2020-07-29 367 浏览
嗰日啱啱放工喺銅鑼灣經過見到呢間主打古早味便當嘅囍筷,依家夜晚不設堂食,咁就諗住買便當返屋企食啦 ~我就嗌左兩個便當再加啲配菜便當套餐均附飲品,每日精選配菜三款,正常來講就會有糖心蛋,但係我買便當嘅時候好似就咁啱唔夠糖心蛋,俾咗燉蛋我,個燉蛋好滑,就算我後尾翻叮之後都唔會老!至於當日精選配菜就有白菜仔加木耳紅蘿蔔等。L4 古早味雞絲滷肉飯便當 $58 (5/5)佢哋將豬肉切成一條條再煮成滷肉,大部份嘅肉都係半肥瘦,肥膏入口即溶,有油脂香味。佢哋嘅雞絲應該係人手手絲嘅,每條雞肉都好大條,唔使驚佢真係得啲雞絲仔,佢哋便當出手好重,包保啖啖都有餸L10 台式紅燒牛肉飯便當 $62 (4.5/5)呢一個便當入面嘅紅燒牛肉簡直冇得頂,足足俾咗三大嚿牛肉,出手絕對唔孤寒,又大件又厚,食落去好腍,一啲都唔韌唔鞋,仲好Juicy另外我都推介你哋試佢哋嘅冬瓜茶,清清甜甜,好消暑。同埋佢哋嘅小食都好好味!特別係台灣腸同埋焢肉

L4 古早味雞絲滷肉飯便當 $58 (5/5)

L10 台式紅燒牛肉飯便當 $62 (4.5/5)

2020-07-27 250 浏览
🔎 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖*📍 囍筷.古早味雞絲蔥油拌麵($56)最近都主要叫外賣,平日係銅鑼灣已經見呢間店長期排長龍,今日早少少即刻要試試.同朋友都不約而同揀咗呢個拌麵,油香好足,好吸引.蔥油味道圍繞整個麵底,非常喜歡.鹽酥雞($36)溏心蛋($8)蒜香雞翼($28)古早味香腸($28) 另外,我地仲叫咗唔同嘅小食.雞翼唔算好特別,但D蒜好足,所以好香口.溏心蛋時間剛剛好,口感一流.而香腸味道非常有台灣嘅感覺,真係好想快D去台灣!而我最重點推介係鹽酥雞,好好味,夠哂脆,而肉質又非常鬆軟.#entrycausewaybay
🔎 銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖*
📍 囍筷

古早味雞絲蔥油拌麵($56)

鹽酥雞($36)
溏心蛋($8)
蒜香雞翼($28)
古早味香腸($28)
而我最重點推介係鹽酥雞,好好味,夠哂脆,而肉質又非常鬆軟.

#entrycausewaybay
2020-07-26 142 浏览
疫情期間無餐廳做堂食,係網上見到有人推介佢就買左個外賣一試。今次食左牛肉麵加台式奶茶。👍🏻👍🏻雖然牛肉麵咁啱無左正常既刀削麵,用左黃色既油面,但湯底唔錯,牛肉都好有咬口!Staff態度好好

Staff態度好好
2020-07-24 194 浏览
香港台灣食店多,但有做台式便當就較少見,朋友推介下黎到銅鑼灣一間唔算好起眼嘅台式小店。店員係台灣人,非常友善。小店店舖唔大,主要做外賣生意,啱晒而家疫情下買返屋企慢慢嘆。簡單的台式拼盤便當,酥炸香脆的鹽酥雞,台式香腸等配上茄子,白菜同滷水豆腐和雞蛋等配菜,再加上不油膩的肉臊飯,材料豐富,配上飲品才五六十蚊。屋企人邊吃邊大嗌好好味,好有台式正宗風味。總結,味道非常好,而且肯定物有所值,港島區平民恩物,一定會再黎食!

屋企人邊吃邊大嗌好好味,好有台式正宗風味。

• 鹽酥雞
2020-07-19 2634 浏览
疫情持續,近排都減少咗外出用膳,不過有時唔想餐餐煮,所以間中都會選擇買外賣回家,今日就幫襯咗一間主打台灣菜嘅本地小店「囍筷」。餐廳位於禮頓道希雲大廈地下,店內佈置簡約,以外賣為主,不過亦設有兩張高腳櫈,可供客人作堂食之用。 先去櫃位研究一下餐牌,食物以台式便當為主,另外亦有小吃和台式飲品等供應。我哋揀咗兩個飯、一個拌麵同兩款小食,所有飯類便當都會附送紙包裝飲品、三款每日精選配菜及半隻滷蛋。招牌滷肉飯便當 ($56),便當附有白飯、三款是日配菜,包括小棠菜、茄子、滷豆腐及半隻滷蛋,用料非常豐富。滷肉呈條狀,大半都肥瘦相間, 就算是瘦肉都帶點肥膏;肥膏入口即溶,瘦肉有嚼頭,香口而不過鹹。米飯煙韌,粒粒分明,就算吸了滷肉汁也不會糊掉,好吃。至於台式紅燒牛肉飯 ($62)  用料同之前嗰款便當大致相同,不過滷肉就換成紅燒牛肉。牛肉大件厚切,望上去頗堅挺,但原來食落肉質好腍,細緻鬆化,不嚡不韌。飯粒圓潤,帶點硬度,煙韌好吃;而滷蛋亦滷得很入味,入口帶蛋黃香。古早味雞絲蔥油拌麵 ($56),麵條分量頗多,面頭鋪滿雞絲,中間更夾雜著不少大豆芽同芹菜,用料十足。雞絲應該係用咗雞髀肉,食落非常嫩滑,口感
古早味雞絲蔥油拌麵 ($56),麵條分量頗多,面頭鋪滿雞絲,中間更夾雜著不少大豆芽同芹菜,用料十足。雞絲應該係用咗雞髀肉,食落非常嫩滑,口感極佳。拌麵水準亦不俗,麵條軟硬適中,有點彈牙,撈埋蔥油一齊食,好香好惹味。
至於兩款小食就揀咗鹹水雞時蔬 ($48)  同椒鹽蒜香雞翼。鹹水雞用料不賴,雞肉很嫩滑,肉感不足,而且醃得好入味,入口鹹鮮得來更帶點微辣,惹味非常。配料下得很豪爽,味道亦不俗,尤其是黑木耳,質感很爽脆。
椒鹽蒜香雞翼 ($28)  雞翼一客有 3 隻,雖然隔咗一段時間先食,但吃起來仍然很香口,雞肉入味,唔乾身,夠 Juicy,蒜味突出。

想乖乖地留喺屋企抗疫,但又想食到平靚正嘅台式便當,嚟呢度買外賣絕對係個唔錯嘅選擇!
外卖自取
2020-07-19 193 浏览
前排工作關係响銅鑼灣,朋友介紹有間叫囍筷的台灣便當小食店幾好食,於是經開順便買兩個外賣便當,估唔到真係好有驚喜!😍呢間小店只有幾個堂食bar枱位,主打做外賣,咁啱我又想食台灣嘢就即管去試下,我同朋友叫左鹽酥雞便當同埋台式紅燒牛肉飯便當。講真兩個飯都好食過好多台灣餐廳。😆個鹽酥雞便當入面啲鹽酥雞超有台灣風味,而且又有糖心蛋,飯係配滷肉飯,配菜又有西蘭花同埋超好味嘅台式茄子。😋台式紅燒牛肉飯入面嘅牛肉就炆得好冧而且個牛味好重,食得出台灣滷汁喺入面,真係食過返尋味。😋最後想提滷肉飯,因為佢d肉唔係一粒粒肉碎而係五花腩切細而成,五花腩亦都係入曬滷水味,令我食個飯食得好開胃,所以去開銅鑼灣,可以試下囍筷。除便堂小食外,當然唔少得台式飲品,我哋配咗四季春和台式奶式,好有茶味亦唔過甜。👍
外卖自取
2020-07-13 448 浏览
良心小店💛其實唔係第一次食🤣今次都仲係保持一貫水準😋個人認為野食大份夾抵食,整體味道同外貌都唔差。另外,店員好好禮貌🥰。⚠️注意:不論堂食定外賣,食物都係用外賣兜裝..🥢紅燒牛肉麵便當 牛肉麵重左少少八角味😂湯同麵分開上,幾好,麵唔會林晒🥰有3舊牛腩(硬左少少)但整體都幾好,微辣,唔會太咸🤩🤩.🥢古早味雞絲滷肉飯便當望落去好似幾好食,之後食滷肉好香五香味,茄子夠味好餸飯🤩.🥢紅燒牛肉飯便當材料豐富足料,醬汁多但唔會太鹹,有溏心蛋、小唐菜和茄子做配菜,牛肉入味但有啲硬,茄子非常入味,溏心蛋唔會過熟,整體黎講值得再食。👍🏿👍🏿👍🏿.🥢古早味雞絲蔥油拌麵材料足,口感一流😍用特製醬汁拌麵剛好適中,入口充滿蔥油味道😋.🥢台灣香腸香口,唔會林晒(台灣既味道)🤣.🥢炸豆腐外脆內軟(入面好多汁)🤩🤩🤩加醬汁同酸菜😆.🥢蒜香雞翼依幾樣野食入面,蒜香雞翼較為遜色🐣(面頭淡淡既蒜鹽味,入面實左少少,不過個皮都脆既)可能因為我外賣既關係?😅如果堂食可以一試🙂🍹冬瓜茶:個人怕飲品太甜,叫左微糖(店員盡做😍)又真係微糖得黎唔會無味😍.🍹蜂蜜綠茶蜂蜜同綠茶既份量啱啱好,鐘意佢唔太甜🍵.🔖堂食得2個位,外賣可以打定電話
良心小店💛
⚠️注意:不論堂食定外賣,食物都係用外賣兜裝.
🥢紅燒牛肉麵便當

🥢古早味雞絲滷肉飯便當
望落去好似幾好食,之後食滷肉好香五香味,茄子夠味好餸飯🤩

🥢紅燒牛肉飯便當

🥢古早味雞絲蔥油拌麵

🥢台灣香腸
香口,唔會林晒(台灣既味道)🤣

🥢炸豆腐
外脆內軟(入面好多汁)🤩🤩🤩加醬汁同酸菜😆

🥢蒜香雞翼

🍹蜂蜜綠茶
蜂蜜同綠茶既份量啱啱好,鐘意佢唔太甜🍵
🔖堂食得2個位,外賣可以打定電話預時間去拎💛👍🏿
2020-07-05
學生最愛-極高性價比良心台式午餐~~~今天放假和大舊去了銅鑼灣行街 行完之後我們便沿着銅鑼灣走到快到天后的禮頓道附近覓食 想當年讀書的時候 這一帶是我們經常去的地方 常常一到週末就去中央圖書館讀書的我們 午餐的時候很喜歡到禮頓道這邊吃飯 雖然已離開校園數年 但再次來臨此地 這條街依然是有很多美食 而這一間良心小店囍筷 我們之前也沒有吃過 所以今天就選擇了他做午餐落腳地😊~~~由於東西看着不太貴所以坐低之後我們完全沒有看價錢 邊叫了一堆食物 包括有滷肉飯便當 炸花枝丸 炸豆腐 鹽水雞時蔬 古早味香腸 古早味青菜 巨峰多多和蜂蜜綠茶等 當我們拿出三張$100 準備付款的時候 店員卻告知我們一共只需要$148 😱😱😱原來他們有很多優惠 叫便當可以以優惠價追加飲品和小食 難怪這麼便宜 性價比高到令人難以置信~~~坐了一會兒之後 食物便陸續送到 雖然很便宜但份量全部都很多 尤其是滷肉飯便當 一個便當根本就夠兩個人吃 而味道亦是非常不錯 便當裏面有滷肉 糖心蛋 茄子 豆腐 蔬菜等等超級豐富 如果當年我們經常在這一帶讀書的時候 便有這間店 我們一定會經常來吃😁~~~除了滷肉飯之外 鹽水雞時蔬 和炸花
學生最愛-極高性價比良心台式午餐
~~~
除了滷肉飯之外 鹽水雞時蔬 和炸花枝丸亦是好味得不得了 鹽水雞有鹽水味得黎 又唔會太咸 花枝丸的椒鹽則非常惹味 炸豆腐好脆好嫩 台式香腸蜜滋滋的 很香甜
~~~
而他們的蜂蜜綠茶更是沒有落糖 只用蜂蜜來作甜味 非常健康 😊我和大舊都非常喜歡
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
囍筷 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖
2020-07-11 119 浏览
行過銅鑼灣禮頓道,聞到香味,原來呢度有間台灣便當外賣店。 見到價錢好抵,一個餐50幾蚊,追加小食有半價,決定買外賣返屋企嘆。店子雖小,但店員友善,都幾多人幫襯。店內有幾個座位,但多數都有人用緊,所以都係主打外賣。雞絲滷肉飯便當($58), 份量不少,裏面有雞肉絲,滷肉,豆腐,半隻蛋,仲有小棠菜同茄子,營養都幾均衡。雞翼便當($56) 雞翼炸到脆卜卜,同樣有好多配菜。另外叫咗一啲小食,有古早味香腸,炸豆腐,沙茶雞中翼,口味正宗,食得好開心。飲品點咗珍珠奶茶與冬瓜茶,珍珠奶茶的茶底好香,珍珠好彈牙,煙煙靭靭。冬瓜茶就夠清新解渴,水準幾高。

雞翼便當($56) 雞翼炸到脆卜卜,同樣有好多配菜。

• 古早味香腸
  • 冬瓜茶
2020-07-10 117 浏览
近來發現多了很多新開的外賣店,而質素亦十分之高,令外賣從此變得不再平凡😍😍從前是叫捱飯盒,現在卻使我變得很期待😈😈招牌滷肉飯便當~招牌的確唔同點,特別好食‼️豬腩肉的肥瘦比例剛好,係有肉的唔會只得肥膏,甜甜地,很可口,不錯👍🏻吖媽炸雞腿便當~本身是鹵水的,但現在轉了炸雞肶,本以為是細細肶果種,但原來是巨肶🤣再加上其他配菜,真的大滿足😋😋囍筷鹽酥雞便當~鹽酥雞量很多,香脆又多肉汁,正😋古早味香腸~份量較少,但好好味,不夠吃🤣🤣🤣木魚炸豆腐~芡汁是靈魂的主打,伴上豆腐超好吃😍酥炸鴻禧菇~這個份量不少,做下午茶一流👍🏻囍筷鹽酥雞~台式炸雞,真的是我的至愛,香酥鬆脆又多汁😈

囍筷鹽酥雞便當~鹽酥雞量很多,香脆又多肉汁,正😋

古早味香腸~份量較少,但好好味,不夠吃🤣🤣🤣

木魚炸豆腐~芡汁是靈魂的主打,伴上豆腐超好吃😍

酥炸鴻禧菇~這個份量不少,做下午茶一流👍🏻

囍筷鹽酥雞~台式炸雞,真的是我的至愛,香酥鬆脆又多汁😈
收工第一時間去買呢間便當🍱😋,同事推薦,真係幾正喎😋😋👍🏻👍🏻!(因為大家都知我每日都整便當俾老公,有時都想試吓食人哋整嘅便當🤣🤣)店員服務相當有禮貌,好有台灣殷勤有禮感覺!等待期間在牆上看到食客留言,原來大家都覺得很好吃,連小朋友都覺得好好吃😋!📍L4古早味雞絲滷肉飯便當🍱($58)📍L10台式紅燒牛肉飯便當🍱($62)📍囍筷鹽酥雞($36/ 套餐50%off)📍鹹水雞時蔬($48 / 套餐50%off)📍白桃烏龍(+$8)📍蜂蜜綠茶(+$8)💎便當套餐🍱均附飲品,每日精選配菜三款及溏心蛋半隻。便當的雞絲、滷肉和紅燒牛肉都好濃郁入味,軟硬適中,肉量大方闊綽👍🏻👍🏻😋!💎 囍筷鹽酥雞🍗,老公大讚好吃😋😋!調味惹味可口,即叫即炸十分酥脆👍🏻!鹹水雞時蔬🐓,一樣好吃👍🏻!💎飲品🍹🍸,冰冰涼涼,低糖健康👍🏻👍🏻

📍L4古早味雞絲滷肉飯便當🍱($58)
📍L10台式紅燒牛肉飯便當🍱($62)
📍囍筷鹽酥雞($36/ 套餐50%off)
📍鹹水雞時蔬($48 / 套餐50%off)
📍白桃烏龍(+$8)
📍蜂蜜綠茶(+$8)

💎飲品🍹🍸,冰冰涼涼,低糖健康👍🏻👍🏻

• 古早味雞絲滷肉飯便當
2020-07-07 67 浏览
This newly opened small shop located in the dining street of cwb, where all the good food and restaurants can be found. We decided to come over to try their take away quality! Ordered their signature Taiwanese beef rice and fried chicken rice set. Both came with a drink, picked tea & milk tea! the interior of the simple is very simple but it’s enough as their menu was filled with options. drinks were delicious and not too sweet’ super big portion with not just chicken but also minced pork meat,
super big portion with not just chicken but also minced pork meat, egg, veggie (eggplants) and tofu! It was super affordable and delicious for its price.
on the other hand, beef also came in a five large pieces which can be separated into two meals of the day lol 😆 again, filled with all the yummy sides and big portion of rice. Loved this shop even though it’s the first time, I’m sure I’ll keep coming back to try their new items next time!
2020-07-06 91 浏览
適逢我老公又返佢娘家探佢阿媽探完之後幫襯呢間💛店專賣台灣菜外賣便當價錢好抵 60蚊左右就已經可以食到個台式大便當!配埋嘢飲!喺銅鑼灣嚟講 簡直係窮人恩物🤣我哋total叫咗三個鹽酥雞餐我同我老公仲有我工人姐姐.都係呢度嘅鹽酥便當忠實fans份量多 配料好食看圖識字你會見到 有大量嘅鹽酥雞炸得好脆 入面係好多嘅雞肉唔會撈埋好多肥肉一齊炸絕對冇呃秤 外脆內軟雞好滑應該有用少少五香粉調味 味道好正🤗🤗半隻鹵水蛋 略嫌熟咗少少 雖然咁樣影響到個蛋黃但係啲蛋白又整到好入味 幾好食有少少肉碎喺底畀個味啲肉碎甜甜地 好想知個汁點整等我可以喺屋企diy最好食嘅就係茄子 辣辣地有少少甜佢整得好似魚香茄子嗰種味同質地但係就唔會有鹹魚味變咗辣辣甜甜咁真係超正撈埋啲飯食唔經唔覺食曬成兜唔記得咗自己減緊肥🤪另外要講一講佢嘅份量真係好大要兩隻手先拎得曬佢成兜嘢飯又多餸又多女仔嚟講食半個已經好飽飲品方面味道當然唔會係出面手調飲品咁多花臣但你都出乎意料幾好飲唔會因為價錢平就會變到冇乜味蒜香雞中翼 雖然味道唔錯但係就真係冇乜驚喜.總括嚟講係銅鑼灣呢個價錢真係冇得輸味道好份量足 有時我老公中午都會走嚟食除咗呢樣 見到入面
適逢我老公又返佢娘家探佢阿媽
探完之後幫襯呢間💛店
專賣台灣菜外賣便當
價錢好抵 60蚊左右就已經可以食到個台式大便當!配埋嘢飲!
喺銅鑼灣嚟講 簡直係窮人恩物🤣
好多同路人嘅心聲 多謝小店嘅默默付出💛
🎀囍筷
🎀銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下2號舖
2020-07-05 63 浏览
成日經過囍筷, 永遠都有人係門等外賣, 睇過佢MENU價錢都好合理, 套餐仲幾抵食, 今日係附近做完野就順手買D野食番去。今日口痕想食D香口野, 叫左幾份小食, 外賣包裝係紙盒仔, 用膠紙封好邊, 穩陣又企理。士林花枝丸 $34花枝丸開左邊, 可以咬到粒粒花枝, 亦好彈牙。囍筷鹽酥雞 $36鹽酥雞份量比想像中多, 有大有細, 炸粉夠薄咬落唔會得層粉, 拎到番屋企都仲係咁香口, 推介!木魚炸豆腐 $30炸得金黃香脆, 仲有精粹係加左佢地自家制既蒜味醬油, 非常之香!椒鹽蒜香雞翼 $28有3隻, 正常SIZE唔會UN吱吱, 而且蒜香味十足!

士林花枝丸 $34
花枝丸開左邊, 可以咬到粒粒花枝, 亦好彈牙。

囍筷鹽酥雞 $36

木魚炸豆腐 $30

椒鹽蒜香雞翼 $28
有3隻, 正常SIZE唔會UN吱吱, 而且蒜香味十足!