2020-09-23 404 浏览
見仲有少少時間,又想食越南野,search到將軍澳中心有What The Pho,一於獨自一人去食下生牛肉湯河先☺️湯頭鮮味,生牛肉分量充足,食極都仲有!本身唔鍾意食芽菜,試咗幾條,味道冇乜特別,不過切得好靚仔咁啦~😆 午餐配熱檸茶,個茶底麻麻地,有啲苦澀。不過之前去越南旅行,佢哋啲檸茶都係唔好飲,識飲檸茶一定飲香港嘅!☺️☺️☺️室內環境好好,限最令之下所有人都坐得好鬆動。我坐梳化位,每個位後面仲有箍臣,格局都唔錯!望到枱面張野先知係LUBUDS集團旗下,食物質素不嬲都有保證,價錢偏貴不過affordable!

2020-09-22
2020-08-27 389 浏览
外賣叫的是「生牛肉河粉」餸跟湯分開所以跟外賣需時拿回家,上菜和起筷有時間差應該無關但回去發現是熟牛肉收據上寫「生熟牛肉河粉」一片生牛肉都沒有不清楚到底是落錯單還是生牛肉overdone
外賣叫的是「生牛肉河粉」
餸跟湯分開所以跟外賣需時拿回家,上菜和起筷有時間差應該無關
但回去發現是熟牛肉
收據上寫「生熟牛肉河粉」
一片生牛肉都沒有

不清楚到底是落錯單還是生牛肉overdone
外卖自取
2020-07-31 629 浏览
上星期夜晚經過見到好多人買外賣,今日下午咁岩要過黎買啲野,就試下喺到叫啲外賣返屋企我地叫左個香茅雞翼拼扎肉撈檬👇🏻香茅雞翼脆卜卜,扎肉味道都ok,唔錯唔錯😋另外仲叫左兩個下午茶餐👇🏻順化鮮茄牛腩飯🍚牛腩炆得好‘林’,冇羶味,鮮茄汁唔錯撈飯一流咖哩牛腩飯🍚咖哩牛腩都幾入味,咖哩汁我覺得比較辣🌶,啲飯比較爛另外餐飲我地叫熱檸茶,唔好飲,凍飲要加$5或者加$12或以上轉特飲不過下午茶最平都要$52,份量又吾係太多,價錢略貴

我地叫左個香茅雞翼拼扎肉撈檬👇🏻

香茅雞翼脆卜卜,扎肉味道都ok,唔錯唔錯😋

另外仲叫左兩個下午茶餐👇🏻

順化鮮茄牛腩飯🍚
牛腩炆得好‘林’,冇羶味,鮮茄汁唔錯撈飯一流

咖哩牛腩飯🍚
咖哩牛腩都幾入味,咖哩汁我覺得比較辣🌶,啲飯比較爛

不過下午茶最平都要$52,份量又吾係太多,價錢略貴

外卖自取
2020-06-12 737 浏览
今日去左將軍澳中心做嘢,入咗去呢間越南餐廳食午餐,下午2點半餐廳入邊唔算多人,只有五枱客左右。疫情關係,每張枱都會有塊透明膠板阻隔住!餐廳都幾細心,每人會提供一個透明膠袋仔,用途係俾我哋裝起個口罩。我哋兩個人點左兩個餐,咖喱雞飯咖喱味道唔錯,幾香!雞肉可能放得太耐,唔係太滑火車頭湯河個河粉味道幾好,湯底唔會太咸但好有鮮味,有牛腩、牛筋、牛丸、生牛肉、牛柏葉😍啱晒我口味!生牛肉口感好鮮嫩!值得推介👍🏻
今日去左將軍澳中心做嘢,
入咗去呢間越南餐廳食午餐,
下午2點半餐廳入邊唔算多人,
只有五枱客左右。
疫情關係,每張枱都會有塊透明膠板阻隔住!
餐廳都幾細心,每人會提供一個透明膠袋仔,
用途係俾我哋裝起個口罩。

我哋兩個人點左兩個餐,

咖喱雞飯
咖喱味道唔錯,幾香!
雞肉可能放得太耐,唔係太滑

火車頭湯河
啱晒我口味!生牛肉口感好鮮嫩!值得推介👍🏻
2020-06-09
2020-06-05 483 浏览
从名字就知道是越南菜了,里面pho的种类挺多的,环境和服务也都很不错。 有的菜品也有改良很适合外国人的口味。 像番茄牛腩粉就很接地气,汤很浓,味道也很好,女儿能自己吃完一碗。 然后菠萝海鲜炒饭的味道也还可以,这附近的菠萝饭不多,还有几家泰餐也有。再就是春卷米卷,种类也挺多挺丰富的, 我们每次都是点了自己卷,里面的肉碎可以走辣,小朋友吃起来也完全没有问题,纸卷皮上都有抹油不会全部粘在一起,都还是比较常见的越南菜式。
2020-05-22 665 浏览
都有一陣子沒有再光顧這間越南菜館,因為疫症問題,今日經過商場想食越南菜,見餐廳防疫措施都有做足,於是再次品嚐。選了越式燒乳豬,之前食過這裏的乳豬非常出色,皮脆薄肉嫩,但今次略為肥 一些, 但依舊皮脆肉嫩,下次希望改善下把肥膏去除才上枱。火車頭越南河粉,有牛肉牛筋牛肚牛丸 好豐富味道香濃惹味,分量都很足夠。越式蒸粉包配扎肉,扎肉爽口。香芒軟殼蟹紙米卷,蟹味鮮襯埋芒果酸酸甜甜很出色。椰青味道很清甜,另外香芒沙冰可以再加多芒果更好。

越式蒸粉包配扎肉,扎肉爽口

香芒軟殼蟹紙米卷,蟹味鮮襯埋芒果酸酸甜甜很出色。

椰青味道很清甜,另外香芒沙冰可以再加多芒果更好。
2020-05-15 442 浏览
落街諗住求其搵啲野食,見到呢間就入左去食晏就去有lunch set,每個都唔係好貴食越南野就緊係要食生牛肉河啦,嚟到又幾大份,都幾好食嘅媽咪就叫左個香茅豬扒河,趁熱食就幾好食嘅,凍左少少就太油我地再叫左個香芒軟殼蟹紙米卷,勁好食同好抵食,通常其他餐廳都細細嚿,佢就好大嚿,佢嘅芒果就有啲酸,但係夾埋炸左嘅軟殼蟹就好夾唔會太膩,軟殼蟹嚟到都好脆值得再食過
落街諗住求其搵啲野食,見到呢間就入左去食
晏就去有lunch set,每個都唔係好貴
食越南野就緊係要食生牛肉河啦,嚟到又幾大份,都幾好食嘅
媽咪就叫左個香茅豬扒河,趁熱食就幾好食嘅,凍左少少就太油
值得再食過
生牛肉河
香芒軟殼蟹紙米卷
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
2020-01-19 672 浏览
The order process was fast and easy.The "Chicken with Lemongrass in a pot" should really called Potato in Lemongrass in a pot as it had for potato than Chicken... and the chicken had bones - maybe that's acceptable in HK.The beef and flat noodles was good, made better with some of the sauce from the chicken (potato?) curry!Will go back.Cheers
Will go back.
Cheers
2020-01-19
10 分钟 (外卖自取)
2019-11-23 659 浏览
剛好來探望親友,晚飯決定一嚐未試過伊what the pho 此餐廳原來集團形式,過往品嘗過其他類型的餐廳,整體感覺不錯,而這次的越南菜感覺也是不錯。前菜有越式碌林鳳爪,酸辣程度剛剛好很惹味,而且吃下去有像軟骨的感覺,令人吃不停口。鮮蝦柚子沙律,大蝦爽口,味道酸酸甜甜很開胃。新鮮菠蘿海鮮大蝦炒飯,十分足料,味道不錯,飯料又不會太濕或太乾。辣椒膏炒蜆,蜆大大隻,很鮮甜咖哩軟殼蟹跟蒜蓉焗法包,軟殼蟹多又脆,咖哩甜甜的,但略嫌水咗少少。蝦頭油香蒜豬耳扎肉蝦炒金邊粉,足料得來味道又足,金邊粉不會過淋。馬拉盞炒芥蘭和 馬拉盞炒通菜的味道均偏淡,醬料不夠安南燒乳豬,雖然皮脆但偏薄,整體較稔,比不上中式乳豬。而且上枱時不夠熱。椰青糕椰青味濃,但偏甜。

鮮蝦柚子沙律,大蝦爽口,味道酸酸甜甜很開胃。

辣椒膏炒蜆,蜆大大隻,很鮮甜

馬拉盞炒芥蘭和 馬拉盞炒通菜的味道均偏淡,醬料不夠

椰青糕椰青味濃,但偏甜。
2019-11-23
2019-10-06 628 浏览
隨著時代變遷,店鋪名稱再不沿用舊式一套,甚麼冰室、酒樓、小店已屢見不鮮,更多的是店鋪名字採同音字命名,這次卻套用在越南餐廳。牛肉牛丸湯河粉.HK$74先端上一豌牛肉湯河粉,再放下一豌三粒濃湯牛丸。牛肉有少少老但湯底的牛味很重,牛丸亦非常juicy,建議可放適量的蔥和芽菜,整體的越式風味更為立體。香芒軟殼蟹米紙卷.HK$84 來到小食時間,除了一般的香茅或牛油雞翼、炸蝦餅、生菜包等,米紙卷亦是普遍的越南小食之一。軟殼蟹素來是我的最愛,當然一試以滿足口腹。芒果+軟殼蟹的口感很特別,帶有新鮮蔬菜味的生菜及蘿蔔,與鮮甜的芒果及香脆的軟殼蟹,味道一流。馬拉盞炒通菜.HK$74惹味的馬拉盞炒通菜,必然是茶餐廳、酒家、東南亞餐廳menu 的菜式之一。用竹籮盛起的通菜,像帶到我去越南,既正宗又不失其地道風味。美味程度可讓我吃下整碟菜。食店的client based 很廣範,有印藉人士、老夫老妻、家庭聚會、小情侶、朋友聚舊等,相信食市有不少捧場客。

牛肉牛丸湯河粉.HK$74

香芒軟殼蟹米紙卷.HK$84

馬拉盞炒通菜.HK$74

2019-08-10
上次光顧,覺得食物不錯,今天再次光顧,由於時間尚早,不用等位。坐下不久,想點菜的時候,侍應走過找出餐單,說自己點吧!選好了找侍應下單,但是侍應不肯下單,最後要門口帶位的幫我。我問荔枝特飲我找不到。他們說荔枝特飲是餐牌沒有的。到了埋單的時候我拿賬單去收銀處。但是有一位侍應大聲跟我說,埋單坐下。這是什麼服務態度,食物再好也不會再光顧

這是什麼服務態度,食物再好也不會再光顧
2019-09-01
  • 入住
2019-08-31 537 浏览
入到嚟見到餐紙,發現呢間what the pho係同「鮨千壽」,「穴」係同一個集團嘅,呢個集團係將軍澳都有好多新開嘅餐廳呢度啲餐檯都係四四方方,所以我哋8個人坐到好長叫咗個燒乳豬,新鮮燒好,個皮脆到不得了乳豬嘅調味有啲中式嘅感覺,鹹香滿滿馬拉盞炒通菜火侯剛好,啲菜keep住綠油油又夠味辣椒膏炒蜆就一般,因為啲蜆肉唔係話好新鮮,不過調味唔會太辣燒豬頸肉嘅份量唔多,但係就配有米粉同生菜醬汁嘅味道酸酸哋幾特別,包住食都幾fresh唔會邪惡海南雞都幾滑,我哋叫咗一隻,但係店員分開咗兩碟俾我哋,方便我哋夾,都幾貼心

呢度啲餐檯都係四四方方,所以我哋8個人坐到好長

叫咗個燒乳豬,新鮮燒好,個皮脆到不得了
乳豬嘅調味有啲中式嘅感覺,鹹香滿滿

馬拉盞炒通菜火侯剛好,啲菜keep住綠油油又夠味

辣椒膏炒蜆就一般,因為啲蜆肉唔係話好新鮮,不過調味唔會太辣

燒豬頸肉嘅份量唔多,但係就配有米粉同生菜
醬汁嘅味道酸酸哋幾特別,包住食都幾fresh唔會邪惡

2019-08-11 1233 浏览
將軍澳中心重新裝修後,大量新食店進駐,其中有家新派越菜《囍越 What The PH》。趁著今日呆呆留左將軍澳,晚上就走去吃一頓好西吧!該店推介都頗吸引,安格斯牛河但好似浪費了安格斯牛... 另外安南燒乳豬似是吸引,下次先試該店以酒樓式點餐紙為主,相對方便。先來一客小食,香芒軟殼蟹米紙卷 $84。賣相一流,大大舊炸得金黃的軟殼蟹,配上大片生菜、蘿蔔絲和芒果片,份外清新、香脆可口炒個馬拉盞炒通菜 $74價格不太廉宜,但值得一讚的是,這個小菜使用大量馬拉盞,令通菜炒得相當入味最重要的是通菜夠爽,不太老。重中之重的火車頭湯濛粉 $84太量牛材料配上少量濛粉,總算滿足嚐牛之人。生熟牛肉切得夠薄,牛腩鬆軟但肥膏較多至於兩粒牛丸和牛筋則爽口彈牙,牛味什重豆芽夠新鮮,浸一陣湯,非常有口感。熟牛肉牛丸湯河粉 $74清清的湯河多好,牛肉份量多,且最過癮之處是三粒彈力十足的牛丸後上原本還想食糖水,最後飽到頂著肚子走臨走前,多點了杯青檸梳打 $36大大杯且青檸味十足,多冰配合今日天氣,爽!為晚餐畫上完美句號

該店推介都頗吸引,安格斯牛河

該店以酒樓式點餐紙為主,相對方便。

炒個馬拉盞炒通菜 $74
最重要的是通菜夠爽,不太老。

重中之重的火車頭湯濛粉 $84
至於兩粒牛丸和牛筋則爽口彈牙,牛味什重
豆芽夠新鮮,浸一陣湯,非常有口感。

熟牛肉牛丸湯河粉 $74

原本還想食糖水,最後飽到頂著肚子走

臨走前,多點了杯青檸梳打 $36

2019-08-10
2019-08-07 767 浏览
對上一次來《將軍澳中心》差不多有一個月,記憶中很多食肆都已經改頭換面、所以今次來之前在「開飯網」搜尋一下結果發現這一間可以在(網上訂位)會有九折優惠的(囍越)。。。還記得上一次途經眼見下午茶價錢好像便宜點,今次再訪眼見(下午茶)就好像給個多月前稍為上調、既來之則安之亦已約好老爺所以消費亦不再是大前提之內~裝修設計舒服簡約沒有太於浮誇,不過座位就比較緊貼、下午茶時段由HK$52至HK$78不等,《當中包括冬陰功海鮮湯粉/ 香辣肥牛炒金邊粉/ 燒牛肉拼豬耳扎肉撈檬 /慢煮南乳豬手湯 /順化鮮茄牛肉飯或麵 /香茅雞翼或豬扒配湯粉/飯~》選擇上不多也不少,價錢屬中價、如果以(下午茶)時段內個人就覺得略為稍貴~先講下這一碗慢煮南乳豬手湯河HK$58. 烹煮得非常之腍身入味,河粉比一般更為細滑湯頭亦做得不俗,老爺邊食邊讚~對於自己就喜歡冬陰功那份帶點辣油香勁的湯味HK$78. 整碗冬陰功海鮮河粉材料包括大蝦兩至三隻肉質爽彈,還有幾隻連殼的大蜆、與及幾粒細如手指尾節帶子仔與及幾件魷魚圈,整碗份量也非淺、材料份量算做交,味道上亦算可取~沒有想過下午茶之份量猶如午餐,所以在落單時要上小食木瓜沙律、最終也

沒有想過下午茶之份量猶如午餐,
所以在落單時要上小食木瓜沙律、最終也給要(打包)~

當日其實還有熱奶茶奉送侍應錯單幸而也禮貎地改,
但由於厨娘太多口水花的緣故、所以飲畢以後才發現沒有給予它們來個玉照,敬請原諒~

整體而言飯後感個人覺得如果以下午茶來說價錢方面是略有點偏貴, 但出品以至材料都算交足功課、
☆個人建議如果入座之前可以在手機上加以(訂座), 就像我一樣可以在埋單上(九折優惠)感覺上較為化算點、而且當日下午茶時並沒有加一服務,所以算抵消了較高價錢。☆
利益申報無,以信用卡找數!
2019-07-14 330 浏览
同男友黎到將軍澳行街,而家將軍澳有好多個商場,而且商場入面應有盡有,食、玩又點少得。講到食更有大把選擇,今日就揀左喱間「囍越」 故名思義就係喜愛越南菜,佢個店舖好光鮮、牆既擺設係啲滕帽我地兩個人叫左四樣野食,但都食得晒呀椰青海鮮焗飯同坊間好多店鋪一樣用完整一個椰青上,入面再放入用椰漿煮好既飯,所以成個飯都勁香椰子味青木瓜沙律又一個開胃菜,酸酸meimei咁 喱個沙律無肉既,配上菜、蕃茄仔等等 好味豬頸肉米紙卷食越南野必叫既食物,透明既米紙包住豬頸肉、菜 再加上燒雞醬 食一碟都唔怕咖喱雜菜煲喱個較為普通,性價比亦都唔高,而家咖喱始終要配蒜蓉包先好食

我地兩個人叫左四樣野食,但都食得晒呀

椰青海鮮焗飯

青木瓜沙律

豬頸肉米紙卷
咖喱雜菜煲
喱個較為普通,性價比亦都唔高,而家咖喱始終要配蒜蓉包先好食