2017-02-10 500 浏览
又嚟囍鍋食夜晚嘅打邊爐啦!雖然佢個價錢真喺唔平,但嚟過一次 之後真喺覺得呢到D嘢好食。所以都 喺忍唔住再嚟啦!今次同朋友叫佢D 套餐,有好款唔同嘅嘢食,有刺身、 海鮮、打邊料生料等等。總之就好多 嘢啦!由餐前小食開始已經喺正,個蛋散大 到你唔信。之後D海鮮、同肥牛就唔洗講喺新鮮好味,入口即溶而且鮮甜。最後個甜點呢,今次叫左薑汁千層粒。 薑味濃,我覺得好食過上次嘅馬拉糕!好啦,等下個月出糧再嚟啦XD
又嚟囍鍋食夜晚嘅打邊爐啦!

好啦,等下個月出糧再嚟啦XD
2017-02-09
2017-02-10 368 浏览
之前喺囍鍋食個夜晚,個蒸氣火鍋真係幾得意同唔錯。但就未試過佢唔午市,佢午市原來喺同普通飲茶一樣,今日就嚟試一試啦。 睇返點心紙,佢嘢食就唔算特別多,不過就 有特定嘢食下。好似個荷香籠仔蒜蓉肉蟹蒸 飯,我哋叫左一籠嚟食。一些碟,比想象中大份,幾個人分嚟食都可 以食到你好飽。最屈機喺,個蟹佔左成籠起 碼三分之一,你都咪話唔足料。起碼我覺得 呢籠錢係抵俾既~ 至於其他甜心就中規中矩啦,我覺得佢D包 喺唔錯嘅,可能我本身自己中意食包啦XD哈 哈!

2017-02-06
1K
2017-02-06 4222 浏览
今晚到尖沙咀新蒲点, 天文台 8 號, 喜鍋蒸氣石鍋專門店, 大厦有停車場, 又近漆咸道, 交通方便. 店內裝修靚, 坐得闊落, 環境舒適, 夠光猛。侍應招呼安排妥善.我們選擇蒸氣火鍋, 因為吃得健康, 原因是:   1) 食品可自行調味, 鹹淡自己控制.2) 食物少煎炸, 吃得會健康.3) 食材新鮮, 更有粥做底.  大家不會吃滯.有散點餐牌, 也有套餐餐牌! 一齊細心看:比較之下, 我們決定了 蒸氣鍋超值套餐, 很豐富, 每位 398, 有小食, 刺身, 粥底, 海鮮, 啤酒汽水任飲.  啊啊 !!侍應首先問我們喜愛的飲品, 我們點了啤酒, 氣水.再有效率地送來所選食物, 並在鍋底放入米, 南瓜和肉排.   那草帽在爐上蓋著.冷盤送來:  三文魚刺身每人兩片, 厚切大大片, 油脂分佈平均 , 很鮮美。小吃有炸墨魚餅, 也是每人兩件. 炸得很香口, 又熱又彈牙.  加点酸甜醬, tasty.侍應又替我們把食物放進窩內, 先是  中蝦,  大大隻, 每人兩隻.电爐旁設有計時器方便時間計算,  大蝦蒸得剛剛好, 侍應來幫我們拿起草帽, 煙霧彌漫, 熱騰騰的海鮮就出現在眼前,蝦肉鮮甜爽口,
店內裝修靚, 坐得闊落, 環境舒適, 夠光猛。
侍應招呼安排妥善.
我們選擇蒸氣火鍋, 因為吃得健康, 原因是:

1) 食品可自行調味, 鹹淡自己控制.

2) 食物少煎炸, 吃得會健康.

3) 食材新鮮, 更有粥做底.  大家不會吃滯.

有散點餐牌, 也有套餐餐牌! 一齊細心看:
侍應首先問我們喜愛的飲品, 我們點了啤酒, 氣水.
冷盤送來:  三文魚刺身

每人兩片, 厚切大大片, 油脂分佈平均 , 很鮮美。
蝦肉鮮甜爽口, 又大隻. We like.
刀貝, 每人一個, 好鮮甜, 肉質佳.
元貝, 蒜茸粉絲放上, 尺碼中等,  肉質好, 入口爽滑, 蒜蓉粉絲調味適中.
蟶子, 尺碼大, 肉厚, 味鮮美.
肥牛片, 很快熟, 新鮮上乘, 含少脂肪, 牛肉味濃, 口感軟棉.
四寶丸, 品質一般, 尺碼中等.   (忘記拍照片)

吃罷以上海鮮肉食, 隨着侍應生把下層的南瓜排骨粥分給我們, 粥煲得好滑又綿, 入口感覺海鮮精華味道, 鮮甜不錯.
餐後甜品, 我們点了薑汁千層榚, 每人一件, 又熱又軟, 薑汁味重而不太甜.
總括是理想的一個晚餐.  感覺吃得健康.  食物組合很好.
2017-01-27 664 浏览
年尾團年飯想食蒸氣鍋,一行人六位大人加一位bb。普通酒樓食座位淺窄,環境又嘈又會趕客,真係想靜靜地食下野同屋企人傾計都唔得。問下朋友有冇介紹先知道尖沙咀囍鍋合我要求,唔理咁多訂左位先! 成晚七點食到十點, 冇俾人趕可以同家人傾計傾到夠。海鮮夠新鮮好食,有蟲草花蒸鮑魚,開邊南非龍蝦,薑蔥美國石蠔,聖子皇,串中蝦,澳洲和牛片,蒸新鮮雞。但最驚喜係手剁梅菜豬肉丸同鯪魚肉丸,推介一定要試!! 最後梗係食埋個精華甜粥,夠哂飽肚!味道方邊個個唔同,但餐飯就合哂成家人唔同既口味同大家都好滿意,仲話下次可以再食,最緊要地方夠大,有bb都唔怕麻煩。

2017-01-26
庆祝纪念