2022-10-10 25 浏览
每逢做節,屋企成家人都會出去訂枱食飯,家姐今次揀咗近佢屋企附近嘅餐廳食做節飯,但意想不到的是這一間原來是冰室,會有烤魚雞煲作為晚市,讓人喜出望外原來有好多東西都要在電話上預訂,尤其是海鮮類!因為我哋屋企人比較喜歡吃辣,就選擇左這一間比較懷舊傳統嘅模式👍🏻點左份(原條烤魚煲)可以麻辣或走辣,烤魚既肉質鮮美同彈牙👍🏻再叫埋小食係艷影蝦球,炸到脆卜卜,咬落去卜卜聲🤭好正而電話預訂既有花雕梭子蟹,啤酒蝦,蟶子皇,鮑魚、每樣黎到都係好新鮮,仲識得郁,鮑魚仲好活潑咁想離開個殼🤣再叫多份品豚肉片已經好夠食🤤基本上整間餐廳都有好多好食既野,晚市會比較特別啲,有雞煲同烤魚揀!只係海鮮要打電話預訂👍🏻
再叫埋小食係艷影蝦球,炸到脆卜卜,咬落去卜卜聲🤭好正

2022-10-07 53 浏览
同同事去食下午茶,第一時間諗起間四喜冰室,都有啲耐冇去食,係附近返工行過去都算快,加上餐廳都好多選擇👍🏻我地四個人就二話不說去左,好彩下午茶時段唔係話太多人,等左幾分鐘就可以座我同同事就叫左泡菜雞扒小窩烏冬,夠抵食都係$58,泡菜配雞扒,雞扒肉質好滑,配搭泡菜會開胃好多🤤另外兩個同事叫海鮮冬陰功湯河都係$58,好鬼抵食🤣海鮮好入味加上冬陰功湯底夠辣👍🏻價錢非常合理,好多款食物揀,佢地晚市都好抵食,下次就會去試啦😌

2022-10-07 44 浏览
假日訓到好晏先起身,落街睇下附近有咩餐廳好食,行左好幾條街,同男朋友見到懷舊冰室就入去食,間餐廳叫四喜冰室🤔裝修好懷舊風,座位好寬闊,同埋假日中午時段唔算好多人,夠晒舒服😌我就叫左全日餐,泡菜雞扒小窩烏冬+枝裝維他奶,好懷舊風味🤭 泡菜加上雞扒個口味好夾同埋份量都係岩岩好👍🏻男朋友都叫左全日餐🤭特製咖喱豬扒飯+枝裝維他奶,佢呢個咖喱豬扒食落好開胃,唔太辣,豬扒炸得好爽口如果平日去既話都會比較多人,假日去會冇咁多人迫,同埋佢全日餐都好多野揀,唔洗怕冇咁多選擇👍🏻

2022-10-06 25 浏览
剛剛轉換新環境返工,約埋其他同事一齊外出食𝘁𝗲𝗮,剛好經過四喜冰室,見到幾快送餐既感覺就同同事一齊入去食,下午茶時間真係會好多人等,冰室都係方便首選!就近九龍灣地鐵站附近都好方便👍🏻下午茶餐當然要叫生炸大雞髀再配支裝四季春茶啦!解油膩感🤘🏻仲要即叫即炸,等15分鐘左右架同事就叫左全日餐既叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 再加樽裝維他奶,佢呢個餐好快到👍🏻又醫到飽肚感最緊要係可以一個鐘頭內完成晒🤤簡直係方便快速,下次再試埋第二啲下午茶餐先🤭

2022-10-06 25 浏览
約左成班舊同事去食飯,其中一個同事話有間冰室食烤魚煲好正,叫四喜冰室,係九龍灣近工業區個邊,地方好寬闊,見佢有埋雞煲食,好多選擇👍🏻飲品都好多口味,茶類會比較多👍🏻晚市都有好多人食,等左10分鐘,好快入座同事即時叫左個原條烤魚煲 $328 有得揀麻辣或者走辣🌶️,我地當然揀麻辣啦🤭魚肉好彈牙好入味另外之前電話度預訂左啤酒蝦同埋鮑魚,呢兩樣menu上都冇架,都係同事之前落埋我地先有得食,兩樣都好新鮮,蝦🦐仲彈下彈下,佢地都係時價黎再叫埋小食,醉香雞中翼 $68,好香既酒味,雞都好滑🤤叫埋五丸拼盤 $68、炸魚皮 $32、魚片頭 $32,係當成打邊爐咁,呢一餐食到好滿足👍🏻平均一人消費都係百零蚊,好抵食
再叫埋小食,醉香雞中翼 $68,好香既酒味,雞都好滑🤤
2022-10-05 19 浏览
今晚同老公想食雞煲,專登去咗九龍灣食四喜冰室,因為上網見到有其他人推介有海鮮同埋雞煲食,所以專登去打電話預約咗啤酒蝦!晚市麻辣雞煲半份 $188因為我哋想食嘅搭配所以雞煲淨係叫咗本分,因為佢哋本分嘅雞煲都非常多雞肉,食晒啲雞肉之後仲可以唔要個雞煲湯底食其他配料!佢嘅雞煲湯底非常之香濃,尤其是係佢嘅麻辣味!尚品豚肉片 $88我哋今次就加咗豚肉片,因為覺得豚肉片肥瘦均勻,放埋入個雞煲湯底度打邊爐食就非常之入味🤤🤤啤酒蝦(時價)另外因為之前有朋友介紹過佢哋嘅啤酒蝦,所以今次打電話叫定左一啲啤酒蝦,佢哋都好新鮮,而且每隻蝦都好大隻㗎!醉香雞中翼 $68另外仲叫咗個雞翼做小食,因為突然間好想食雞翼,佢哋會醃製得好入味,而且好有淡淡的酒香味❤️❤️四喜拼盤 $128咁我仲叫多咗個拼盤小食,之前有四款唔同嘅小食分別有雲耳,雞翼,節瓜同埋牛舌🤤每一款小食都有少少可以試吓,而且佢嘅醬汁都非常開胃!

晚市麻辣雞煲半份 $188

尚品豚肉片 $88

啤酒蝦(時價)

醉香雞中翼 $68

四喜拼盤 $128

2022-10-05 17 浏览
今日同同事午餐搵嘢食,我哋又去咗成日都鍾意食嘅四起冰室食午餐,呢度嘅常餐真係非常抵食,份量好多之餘而且佢嚟得好快又好食😋今次我叫咗一個常餐沙嗲牛肉公仔麵,我今次揀咗配牛乳炒滑蛋同埋牛油方包,佢哋嘅常餐都係$50有找,而且佢嘅份量都係正常,所以比起其他餐廳都算抵食👍🏻👍🏻同事就叫咗一個卡邦尼意粉,都係$60左右,而且佢嘅質素都係非常之高,非常值得推介。這個意粉的粉質煮得剛剛好,加上他的白汁非常入味,整個意粉都好食!
2022-10-03 36 浏览
今日同男朋友行完九龍灣之後,就諗住搵個茶餐廳食個快快趣嘅晚餐,我哋見到一間裝修都幾靚嘅冰室!入到去佢哋嘅店員都非常友善和親切,加上佢哋嘅服務態度非常良好💯泡菜雞扒小窩烏冬 $58今天我哋兩個叫嘅菜式都係全日Menu,我就叫咗個自己最鍾意嘅泡菜雞扒湯烏冬,自己平時喺屋企都好鍾意煮泡菜湯,呢度嘅泡菜湯都非常濃郁,加埋落烏冬一齊食,烏冬都非常之入味!秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52男朋友我就叫咗個蔥油雞扒炒蛋飯,佢哋嘅蔥油非常邪惡但係真係非常之香,加個蔥油落去個雞扒炒蛋飯度,令到成個炒蛋飯變得更香!而且佢嘅炒飯抄到粒粒分明非常乾身😋

泡菜雞扒小窩烏冬 $58

秘製蔥油雞扒炒蛋飯 $52

2022-10-03 24 浏览
今日同朋友一齊去左九龍灣行街,出返嚟之後我哋行過一間茶餐廳見到佢有雞煲食,睇落佢哋嘅雞煲都好豐富仲有其他嘢叫,我哋就入去食!晚市麻辣雞煲全份 $268我哋今次我好肚餓而且人多,我哋就決定嗌左全份嘅麻辣雞煲,雞煲嚟到之後都非常之香,我哋好快就開始食啲雞。雞肉嘅份量真係都幾多,而且麻辣嘅味道都好惹味😋四喜極品牛 $288但係我哋仲想食其他配料就叫咗一份牛肉,呢個牛肉質量都非常之高,牛肉片嘅說返分布得非常平均,而且肥瘦適中,食起上嚟都食到有牛肉味👍🏻尚品豚肉片 $88除咗牛肉我哋都加咗一份豚肉片,佢的肥瘦程度亦係非常適中,而且非常之惹味,加埋雞煲嘅湯底汁,好食!餃子拼盤 $32除咗肉之外我哋都仲叫咗一個餃子拼盤,呢個餃子拼盤真係非常驚喜到我哋,因為佢嘅份量真係好多,但係佢嘅餃子都非常好食皮薄餡料非常多💯鮑魚,啤酒蝦(時價)我哋最後都叫咗鮑魚同埋啤酒蝦,因為我哋都想食下啲海鮮,而且咁岩撞正季節有靚嘅鮑魚可以食,佢嘅鮑魚同埋其他海鮮都係時價,非常新鮮👍🏻

晚市麻辣雞煲全份 $268

我哋今次我好肚餓而且人多,我哋就決定嗌左全份嘅麻辣雞煲雞煲嚟到之後都非常之香,我哋好快就開始食啲雞。雞肉嘅份量真係都幾多,而且麻辣嘅味道都好惹味😋

四喜極品牛 $288

尚品豚肉片 $88

餃子拼盤 $32

鮑魚,啤酒蝦(時價)

2022-09-30 30 浏览
今日朋友收工喺九龍灣附近搵晚餐,見到有一間冰室有烤魚煲食,我哋心思思就入去試吓,估唔到佢哋嘅茶餐廳都有幾多嘢食!原條烤魚煲 $328由於今日我哋都好想食麻辣嘢,我哋就叫咗麻辣,但係可以叫唔辣。佢係原條烤魚咁樣上嚟,賣相非常吸引,而且好似烤得非常靚!炸魚皮 $32,尚品豚肉片 $88佢烤魚煲仲可以額外加配料,我哋就加咗炸魚皮同埋一個豚肉片,炸魚皮就咁食都非常脆口,加埋落個烤魚放到更加正!另外將豚肉片加落去個烤魚煲,都令到啲豚肉片非常入味。花雕梭蟹(時價),蟶子皇(時價)另外佢原來都有啲唔同嘅海鮮可以叫,今次我哋食到後尾個老闆同我哋講今日有啲靚海鮮,之後佢問我哋要唔要食,我哋就食咗兩款!不過佢話最好你嘅時候都打電話預訂咁確保會有得食!醉香雞中翼 $68另外我哋都叫咗一份醉香雞翼做小食,佢嘅雞翼醃得非常之入味,可以食得出有酒嘅香味!

原條烤魚煲 $328

炸魚皮 $32,尚品豚肉片 $88

花雕梭蟹(時價),蟶子皇(時價)

醉香雞中翼 $68

2022-09-30 23 浏览
今日出咗九龍灣做嘢,趕時間食個快靚正嘅午餐,我哋就去咗一間裝修幾靚嘅冰室,入到去店員都非常親切,睇得出佢哋午市時間非常之忙碌!但係佢哋嘅食物都非常有水準👍🏻我今次就叫咗個全日Menu都有嘅芝士牛肉菠蘿包漢堡,呢一個菠蘿包,佢唔係普通漢堡包,令到成個漢堡包嘅口感非常特別,鍾意食菠蘿包嘅人可以嚟試吓,佢除咗有菠蘿包脆皮嘅口感之外,因為多咗芝士同埋牛肉令到成個層次都非常豐富!另外朋友就叫咗個鹹蛋肉餅籠仔蒸飯,係呢一個鹹蛋肉餅龍仔蒸飯亦都非常特別,佢真係會成個蒸籠拎出嚟俾你,你見到個飯嘅時候仲係熱辣辣非常新鮮👍🏻

2022-09-29 25 浏览
今日同同事搵午餐食,我哋最後去食成日都去食嘅四喜冰室,因為呢一間茶餐廳都非常之抵食,佢好大份得來而且價錢唔係好貴。💯鮮茄焗厚切豬扒飯 $58,今次我就叫咗自己最鍾意食嘅鮮茄焗豬扒飯,焗豬扒飯通常都係即叫即焗所以等嘅時間都會比較耐少少,但係等耐少少都係值得嘅,因為佢嘅焗豬扒飯真係非常之惹味!而且佢嘅厚切豬扒真係好好食😋🥗韓式燒雞髀田園沙律 $60,另外朋友就叫咗一個沙律然後我哋一齊食,因為佢啲嘢食真係好大份,所以我同同事通常會share一個沙律一齊食,感覺冇咁罪惡咁!
2022-09-29 19 浏览
今日同個fd食lunch都冇乜時間,就去揾左間茶餐廳食常餐,呢間茶餐廳原來都有好多野食,好似有雞煲個d,今日我哋就晏晝揀咗兩個全日餐嚟食,朋友就識做一個卡邦尼意粉,我就叫咗個常餐叉燒意粉!卡邦尼意粉 $58佢呢度嘅卡邦尼意粉真係平靚正,佢價錢唔貴之餘,佢嘅份量都好多,食晒之後都非常之飽!佢嘅汁不多不少剛剛好,成個意粉都非常有味!叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 $46平時去茶餐廳都好鍾意食常餐,常餐除咗有叉燒意粉之外仲會跟一個火腿煎蛋牛油方包。佢嘅常餐叉燒意粉都非常之好食,叉燒肥瘦適中,而且份量都唔少!而且佢嘅火腿煎蛋撈埋一齊食個牛油方包好食😋

卡邦尼意粉 $58

叉燒湯意粉、火腿煎蛋、牛油方包 $46

2022-09-28 19 浏览
今晚出左九龍灣行街,突然之間好想食魚,見到有間茶餐廳有烤魚煲,就決定入去食!除左條魚,佢都有好多野食,咁好彩個晚就有得叫梭子蟹和蟶子皇,平時就最好打電話預訂。呢個原條烤魚真係幾正,成條魚上真係好大條,呢個烤魚煲係可以揀麻辣/ 走辣的,我哋就揀左有少麻辣,令到魚好香好惹味!我地仲叫左d烤魚配料,有加左一個炸魚皮和餃子拼盤,個餃子拼盤份量真係太有驚喜,令我哋都好飽!炸魚皮就一樣炸到脆卜卜🤤令到我哋嘅胃口大開。仲加個小食蕃茄油醋小雲耳!我地今次好彩去到仲有花雕梭子蟹和蟶子皇,老細就話係時價,平時都唔係成日有,所以最好打定電話去訂👍🏻

2022-09-28 17 浏览
今日放lunch同同事食個快靚正嘅午餐,我哋見到四喜冰室,餐廳入面都幾乾淨和整潔,我哋就入左去食。今次我同同事都係叫左全日meun入面嘅野,好多野食都好吸引!今次我叫左鮮茄焗厚切豬扒飯,佢嘅份量係茶餐廳份量,非常之大,食曬之後都好飽!佢即叫即焗,如果想叫焗飯就要早啲決定落餐,不過等得黎都好值得!焗飯既質地偏少少硬身,芝士溶化係飯到,簡直係天作之合!另外個同事就叫特製咖喱豬扒飯,咖哩豬扒飯都係茶餐廳必有嘅餐單之一,佢仲係好大塊豬扒,而且咖哩都好濃味。