2024-10-03 188 浏览
係附近返夜校放工經常都要搵地方食dinner再上堂見到呢間餐廳好似坐得幾舒服main menu 價錢合理就試試佢啦.受佢店名驅使試左個酸菜魚一人餐 $88 (7.5/10)對我黎講太辣啦🥹同埋唔夠酸,想食d 酸菜唔小心食左d 辣青椒🥶有d 唔太handle 到😂不過魚係滑,份量都唔少.另外朋友叫左個醉雞一人餐 $78 (8.5/10)佢呢個好好味wor!!!雞滑又係脾位勁多肉,入味!正.一邊食一邊聽到店員同d 客吹水寒暄覺得好warm有小店feel!同埋我朋友打左個乞嗤成行鼻涕跌咗出嚟個店員見到都極主動又快咁比左疊紙巾佢加分!.應該會encore😊
係附近返夜校
放工經常都要搵地方食dinner再上堂
見到呢間餐廳好似坐得幾舒服main menu 價錢合理
就試試佢啦
受佢店名驅使
試左個酸菜魚一人餐 $88 (7.5/10)
對我黎講太辣啦🥹
同埋唔夠酸,想食d 酸菜唔小心食左d 辣青椒🥶
有d 唔太handle 到😂
不過魚係滑,份量都唔少
另外朋友叫左個醉雞一人餐 $78 (8.5/10)
佢呢個好好味wor!!!
雞滑又係脾位
勁多肉,入味!正
一邊食一邊聽到店員同d 客吹水寒暄
覺得好warm
有小店feel!
加分!
2024-10-02
醉雞一人餐
  • 四季八仙醉雞
2024-09-22 177 浏览
這間我在偶然間路過幫襯的冰室,午市精選套餐有多款選擇,而我這天吃的「四季八仙醉雞」($60)配米線水準不錯,值得再次幫襯。這「四季八仙醉雞米線」的醉雞份量十足,黃皮白肉的醉雞,配以豔紅的杞子,加上另以大碗裝載,份量同樣不少,並有青菜點綴的白滑米線,顏色悅目吸引。醉雞的酒味不算很濃,但卻挺合我的胃口,軟滑的雞皮,軟熟的雞肉,配以滑捋捋的米線,挺好吃的,加上青菜青蔥,感覺健康,也好味道。餐飲我就選了特別的「菠蘿梳打水」(原價$25,餐飲價+$10)佐餐,微甜的味道,多汁的菠蘿,冰涼解渴,暢快怡神。這天的午餐雖然簡單,我都幾滿意呢!
這天的午餐雖然簡單,我都幾滿意呢!
午餐
  • 四季八仙醉雞米線
星期二下午茶時間,同埋兩個朋友一齊嚟食嘢。入邊人流都有一半滿。全部卡位坐得都算舒服。燈光正常冷氣充。佢原本係一間茶餐廳加埋酸菜魚,所以叫自己做四季酸菜魚冰室其實嚟之前感覺個名都有少少怪怪地。入到嚟聽到每個人大部份都係嗌酸菜魚水煮魚。所以我哋都嗌咗一個水煮魚水煮牛肉同埋一個酸菜魚。水煮魚嚟到超級油勁辣入邊冇咩材料,其實佢賣$59係好平,但係主要嘅成本就去咗租金同埋人工。食材佔一成都冇,真係好失望,食完好似冇食過嘢一樣。真係唔建議大家嚟食,,性價比非常之低。
2024-07-11
2024-06-09 352 浏览
行開附近做嘢,見到依間幾特別嘅冰室,下午茶有個擔擔麵?又有個有👍🏻推介嘅排骨,就試吓佢啦,落咗單職員表示要等一下因為即炸,等咗約10分鐘 食物上檯,擔擔麵,本身都唔會有期望,因為佢哋唔係上海舖,預咗味道一般,正如所料,味道比較淡口,麵都可以嘅,排骨(豬扒)上檯時上面有薑蓉,豬扒咬落去熱辣辣,鬆軟,味道比較淡,但比較油,食畢後碟底一片油,飲品係凍齋啡走甜,一如大部分茶記,充其量叫黑水⋯⋯嗯,整體而言可以嘅,但就依個食物就唔會回頭,我明白川式店走去叫上海野,我自己抵死,但話晒係佢店家推介,但只做到“濃油” ,但味淡⋯你都推介真係佩服🤦🏻‍♂️。係我唔識欣賞,抱歉🙇🏻‍♂️戴返頭盔先,我覺得好唔好食≠你覺得好唔好食,好唔好食因人而異。整體來講偏淡嘅 上海排骨擔擔麵(店舖推介)碟底一片油~
整體來講偏淡嘅 上海排骨擔擔麵(店舖推介)
碟底一片油~
2024-03-15 387 浏览
真心推介 我記得嗰日好凍我諗住要食早餐但係個時間好尷尬 因為我係11點35分係門口仲心思思想搵火腿通粉食🥲 我企左門口好耐 個叔叔就話入嚟食常餐後來只好嗌沙嗲牛肉通粉 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)啲牛肉好腍,個沙嗲汁甜又帶有少辣佢個沙嗲汁唔係現成玻璃甖嗰啲,食得出係自己調教個通粉如果係坑通會更好食😭 點解會話佢有誠意? 係因為佢個多士唔係普通白包 😂佢仲要上埋牛油先出餐🥹我個人覺得好細心我咁大個女都未試過有間係會上埋牛油 🧈 依家有機會,我一定會試吓佢個火腿通(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 九龍區 $52我覺得係抵比😛
真心推介
我記得嗰日好凍我諗住要食早餐
但係個時間好尷尬 因為我係11點35分係門口
仲心思思想搵火腿通粉食🥲
我企左門口好耐 個叔叔就話入嚟食常餐

後來只好嗌沙嗲牛肉通粉 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
啲牛肉好腍,個沙嗲汁甜又帶有少辣
佢個沙嗲汁唔係現成玻璃甖嗰啲,食得出係自己調教
個通粉如果係坑通會更好食😭

點解會話佢有誠意?
係因為佢個多士唔係普通白包 😂
佢仲要上埋牛油先出餐🥹我個人覺得好細心
我咁大個女都未試過有間係會上埋牛油 🧈

依家有機會,我一定會試吓佢個火腿通(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
九龍區 $52我覺得係抵比😛
2024-02-25 346 浏览
【124】用家自費分享!Walk in 唔使等,九成滿。8️⃣0️⃣CP值,上次去完覺得好食,再去試其他嘢,2023/11/29/三/12:46,平日午餐時段,一人埋單免加一共$63。大街地舖,加上老細(估係老細)又在店門前招手,應該好易見到,今次多咗人,所以覺得店舖細咗,要比人搭枱,平時好唔鐘意搭枱,算啦,老細好好禮貌問聲,ok啦,招呼正常,一樣落單快,上菜快,味道好,價錢經濟,會再去。8️⃣5️⃣午餐水煑牛肉餐$60,跟1個飯,個人覺得真心正。5️⃣0️⃣跟餐另加$3凍檸茶,今次好似多咗茶味。
【124】用家自費分享!
Walk in 唔使等,九成滿。
8️⃣5️⃣
午餐水煑牛肉餐$60,跟1個飯,個人覺得真心正。

5️⃣0️⃣跟餐另加$3凍檸茶,今次好似多咗茶味。

2024-02-25 118 浏览
【120】用家自費分享!Walk In 唔使等,約三成滿。8️⃣0️⃣CP值,2023/11/21/二/16:32,平日下午茶時段,一人埋單免加一共$88。地舖,都算易搵,路經有伙記招手就入咗去,裝修正常,光猛企理,位係窄小小,感覺算乾淨,招呼正常,落單快,上餐快,味道好,會再去試其他嘢。8️⃣0️⃣下午茶餐酸菜魚餐$59,跟1碗飯,好味,魚量及配菜都多。5️⃣0️⃣跟餐另加$3凍檸茶,茶味唔夠。7️⃣0️⃣流心西多士$26,好脆好香,好味。
【120】用家自費分享!
Walk In 唔使等,約三成滿。

5️⃣0️⃣跟餐另加$3凍檸茶,茶味唔夠。
7️⃣0️⃣流心西多士$26,好脆好香,好味。

2024-01-13 330 浏览
不嬲鍾意食辣嘢既我,俾門口川式午餐吸引住😊歌樂山辣子雞肉+擔擔面+飲品見個餐好似幾抵咁,同埋都多人食,就試一試佢😉可能真係大忙啦,店員落錯單兩次🥹嘢食終於都嚟到,賣相尚算吸引,有辣椒、青椒、洋蔥,上面仲有黃金豆👍🏻雞肉炸到好脆口,好乾身,雞皮比例偏多,多炸粉,所以食落去卜卜脆😊味道食唔出辣嘅感覺擔擔面顏色吸引,麵條軟硬適中,味道清淡,非常養生☺️熱奶茶,都幾滑有茶味(其實我叫咗熱檸水😌)
不嬲鍾意食辣嘢既我,俾門口川式午餐吸引住😊

歌樂山辣子雞肉+擔擔面+飲品

見個餐好似幾抵咁,同埋都多人食,就試一試佢😉
可能真係大忙啦,店員落錯單兩次🥹

擔擔面顏色吸引,麵條軟硬適中,味道清淡,非常養生☺️

熱奶茶,都幾滑有茶味(其實我叫咗熱檸水😌)

2023-11-13 377 浏览
經常在外奔波勞碌,自然亦會到處用膳,今日在佐敦下班;佐敦有很多大大小小的食店,總有一間合你心意,走了兩個街角,看到這家店,店名打著酸菜魚,小弟亦是酸菜魚迷一名,自然就要試試,一進店內,茶餐廳的格局,再看看四周,大半數的客人都是吃酸菜魚客飯的,我也不客氣,點了一客酸菜魚餐和口水雞餐,再點了一個小食:陳醋拍青瓜;大概十分鐘左右,所有食品陸陸續續送上,青瓜好爽甜,味道尚可,口水雞麻辣味十足,酸菜魚湯夠酸,魚夠滑,份量亦剛剛好,絕對足夠一個人享用,大讚👍🏼
陳醋拍青瓜
口水雞餐
酸菜魚餐
2023-08-04
口水雞餐
酸菜魚餐
2023-10-29 319 浏览
去開九龍公園附近,知道有唔少好嘅餐廳隱藏喺橫街,一於嚟尋下寶。遠遠就畀四季川菜魚冰室嘅招牌吸引住,我心諗酸菜魚同冰室有乜關係呢?同茶餐廳有咩分別呀?😁😁😆叫咗兩個一人晚餐,四季老壇酸菜魚同成都老城口水雞。可以選白飯或者擔擔麵,轉擔擔麵係唔使加錢嘅,估唔到個擔擔面好足料,好味過出面一啲專係食擔擔麵嘅餐廳喎😋😋🤪酸菜魚係用黑魚片去整,好滑好好食,魚片剛剛熟,酸菜味道好好,唔會過酸,大小軟硬都適中,同湯底好夾🥰🥰😁口水雞屬於小辣程度,香口微麻,雞肉嫩滑,雞肉剛剛好熟,好滑溜,淨係啲汁都可以撈麵嚟食🤗🤗👍👍🏻

2023-10-24 236 浏览
小編今日去開佐敦做野,就搵下附近有咩食🌝睇左一秒個餐牌店員已經好熱情地招呼小編入去🤣所以諗左一秒就入左去了🤣🐟 酸菜魚米線 $78因為佢既店名,所以就選擇左食酸菜魚🤓果然係推薦,啲魚肉份量都幾多,而且好滑😍配菜有娃娃菜、芽菜同蓮藕,仲有少少寬粉😝個酸菜魚湯底都幾正宗,比較食得出麻味😆不過都略嫌少少太油了🙈但上菜時間都好快🫶🏻配左米線,基本上都冇乜點食😹 超級大碗!🥛 凍奶茶 跟餐加$3奶茶就一般😶 比較淡~熱飲lunch唔洗加錢😳
小編今日去開佐敦做野,就搵下附近有咩食🌝
睇左一秒個餐牌店員已經好熱情地招呼小編入去🤣
所以諗左一秒就入左去了🤣

🐟 酸菜魚米線 $78
因為佢既店名,所以就選擇左食酸菜魚🤓
果然係推薦,啲魚肉份量都幾多,而且好滑😍
配菜有娃娃菜、芽菜同蓮藕,仲有少少寬粉😝
個酸菜魚湯底都幾正宗,比較食得出麻味😆
不過都略嫌少少太油了🙈
但上菜時間都好快🫶🏻
配左米線,基本上都冇乜點食😹 超級大碗!

🥛 凍奶茶 跟餐加$3
奶茶就一般😶 比較淡~
熱飲lunch唔洗加錢😳
2023-10-12 220 浏览
簡簡單單一個午餐,餐牌寫住一個午餐,配飲品及羅宋湯先來飲品,然後再來午餐,等咗幾分鐘,都未見有紅湯,就問一問職員🙋🏻‍♂️:唔該仲爭一個羅宋湯🤷🏻‍♀️:你唔早啲講,個湯送晒啦,下次補返俾你啦1. 個湯係我俾錢買,一個$55嘅午餐係包含一個正餐,一個湯,一杯飲品,絕對唔存在「送」2. 態度惡劣,你提供唔到產品,竟然要怪罪於食客3. 如果下次我真係嚟,你係咪真係會補返俾我?咁樣嘅服務態度,絕對唔會再有下一次
簡簡單單一個午餐,餐牌寫住一個午餐,配飲品及羅宋湯

🙋🏻‍♂️:唔該仲爭一個羅宋湯
🤷🏻‍♀️:你唔早啲講,個湯送晒啦,下次補返俾你啦

2. 態度惡劣,你提供唔到產品,竟然要怪罪於食客
3. 如果下次我真係嚟,你係咪真係會補返俾我?

咁樣嘅服務態度,絕對唔會再有下一次
2023-08-04 459 浏览
下午茶抵到爛😍呢個價錢食到川菜邊到搵呀大佬~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️水煮牛肉川式下午茶 $50主菜水煮牛非常足料,辣得嚟又會🤤唔會淨係得個咸味仲有好多配菜,萵筍、芽菜、薯粉仲可以揀配擔擔麵、飯或者重慶酸辣麵我次次食個主菜都夠曬飽🙈超豐富又滿足
下午茶抵到爛😍呢個價錢食到川菜邊到搵呀大佬
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️水煮牛肉川式下午茶 $50
主菜水煮牛非常足料,辣得嚟又會🤤唔會淨係得個咸味
仲有好多配菜,萵筍、芽菜、薯粉
仲可以揀配擔擔麵、飯或者重慶酸辣麵
我次次食個主菜都夠曬飽🙈超豐富又滿足
水煮牛肉川式下午茶
水煮牛肉川式下午茶
2023-04-02 792 浏览
見到有間鋪名說明係專食酸菜魚,咪又去試下味道如何?酸菜魚可跟飯,米線,擔擔麵,紅薯粉,揀湯米線,送上枱魚同米線分開上,看似幾大碗, D魚幾滑吾錯,用好多大豆芽墊底,酸菜吾多酸, 亦不太辣,只係有花椒咬到有D麻😅又食好嗎所以冇左D酸辣感,味雖然OK,魚亦滑但係冇乜魚味...我不知是不是正宗?但係$68包餐飲都算抵😅另外揀咗個家鄉炒米粉食味道都算吾錯😅lunch $57包嘢飲而且呢度仲有普通茶餐廳嘅嘢食選擇,如果你唔啱食川味嘅嘢可以揀返港式😍
見到有間鋪名說明係專食酸菜魚,咪又去試下味道如何?
另外揀咗個家鄉炒米粉食
味道都算吾錯😅
lunch $57包嘢飲
酸菜魚
酸菜魚
2023-01-02 871 浏览
質的追求.味的享受😎茶餐廳都可以咁享受無意中經過,望見入面好大好闊落,座位感覺好舒適,而且餐廳名好特別,咁就一於入去食佢嘅招牌,入到去店員好有禮貌,座位又寬闊,環境乾淨衞生😇—————————-非常抵食的下午茶:四季老壇酸菜魚:配薯粉➕飲品當然就係食佢個招牌菜,竟然有意想不到的驚喜和好味道⋯⋯😋通常下午茶都會細D,但呢到就份量十足,57元一個下午茶酸菜魚🐟薯粉套餐,竟然咁有份量級數,原本以為係D餸會放係薯粉上面,點知原來係一碗好足份量嘅酸菜魚🐟,然後又有一碗好足份量嘅薯粉🍜魚🐟夠滑又多、配料酸菜大豆芽足料又爽口好味😋當然要➕10元配紅豆🫘冰,想不到紅豆冰都咁足份量,而且味道同紅豆🫘都整得好好食🍧👍————————什扒餐:配意大利粉🍝➕飲品朋友外國思想,外國長大,所以就吃什扒餐😁牛扒、豬扒、香腸、雞翼、火腿、配上意大利粉🍝和蔬菜🥬🍅⋯⋯傳統又經典的什扒,也是不錯檸檬茶:配上足片的檸檬🍋濃郁的茶香☕️———————————質的追求.味的享受😎😇茶餐廳都可以咁享受中西合璧都咁得、多國菜的茶餐廳😇其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫.
質的追求.味的享受😎
茶餐廳都可以咁享受

—————————-
非常抵食的下午茶:
四季老壇酸菜魚:
配薯粉➕飲品
當然就係食佢個招牌菜,竟然有意想不到的驚喜和好味道⋯⋯😋
魚🐟夠滑又多、配料酸菜大豆芽足料又爽口好味😋

————————
什扒餐:
配意大利粉🍝➕飲品
朋友外國思想,外國長大,所以就吃什扒餐😁
牛扒、豬扒、香腸、雞翼、火腿、配上意大利粉🍝和蔬菜🥬🍅⋯⋯
傳統又經典的什扒,也是不錯
檸檬茶:
配上足片的檸檬🍋濃郁的茶香☕️

———————————
質的追求.味的享受😎
😇茶餐廳都可以咁享受
中西合璧都咁得、多國菜的茶餐廳😇
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份