2023-04-04 229 浏览
我通常去開屋企附近間涼茶鋪 但發覺越嚟越無味 個日大角咀食完飯 喉嚨痛本身都有啲痛 咁啱經過 停低飲杯下返火 老闆話佢嘅林仔涼茶好得 呢個係佢哋幾輩留落嚟既配方 話幫到我喉嚨痛 咁就試吓啦唔知點解又好似真係work喎 飲完第二日無點痛 下次都淨係去返呢間 唔去屋企附近個間啦
我通常去開屋企附近間涼茶鋪 但發覺越嚟越無味

唔知點解又好似真係work喎 飲完第二日無點痛

下次都淨係去返呢間 唔去屋企附近個間啦
  • 林仔涼茶
2023-03-25 169 浏览
呢間小店只係得5花茶同涼茶 一次買左兩大枝番去5花茶超好飲 好飲過咩菊花茶夏枯草 打邊爐襯佢一流 涼茶有回甘 唔會話死苦 一流 非常足料 第二日無咁熱氣 呢間店原來都開左好多年 雖然無恭和堂呢啲開左半個世紀 但佢呢兩款茶絕對有一種承存嘅舊有味道 諗起以前擺街嘅涼茶同飛機欖 經歷過呢個年代嘅人一飲呢度啲涼茶就一定有呢種感受 就好似以前食雲吞麵 間間店都係姓麥一樣 都係嗰種味 一定要好好試下 一定會有同一感受!我見後生多飲5花茶 我見凍熱同價
呢間小店只係得5花茶同涼茶
一次買左兩大枝番去
我見後生多飲5花茶 我見凍熱同價
2022-06-17 252 浏览
平時行過,冇留意呢間舖頭。今日因為等越南包開門,所以過去望吓。成間涼茶舖得兩款涼茶,有一個叫做林仔涼茶,因為好奇係乜嘢,所以就同個店主吹陣水。買咗一支試吓,飲完真係覺得喉嚨舒服好多,又去濕,成個人瞓好咗都精神晒!

2022-06-14
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
2020-02-27 746 浏览
Home office下都要出街撐黃店,呢日就搵左屋企附近,區內惟一一間黃色涼茶舖。店內位於櫸樹街,冇誇張奪目嘅招牌,只係簡單平實地用紅字寫上回甘堂涼茶,一如其產品五花茶+涼茶一樣。因為怕苦,所以問定店員邊隻唔苦,佢推薦我飲五花茶,樽裝$29蚊;杯裝19蚊,貪方便可以揸住飲,就要咗樽裝。估唔到又幾大樽,應該有700ml,飲落口仲暖暖地,微甜,唔係鴻x堂果d溝左糖水既味,係真材實料,仲有少少金銀花+菊花既味道,飲完個口有少少清香。同時,五花茶仲有清熱解毒,預防流行性感冒既功效,呢排食得炸野多,飲完喉嚨立即覺得滋潤返哂,但願可以令我唔好生咁多暗瘡啦
Home office下都要出街撐黃店,
呢日就搵左屋企附近,
區內惟一一間黃色涼茶舖。

店內位於櫸樹街,
冇誇張奪目嘅招牌,
只係簡單平實地用紅字寫上回甘堂涼茶,
一如其產品五花茶+涼茶一樣。

因為怕苦,所以問定店員邊隻唔苦,
佢推薦我飲五花茶,
樽裝$29蚊;杯裝19蚊,
貪方便可以揸住飲,
就要咗樽裝。

估唔到又幾大樽,
應該有700ml,
飲落口仲暖暖地,微甜,
唔係鴻x堂果d溝左糖水既味,
係真材實料,仲有少少金銀花+菊花既味道,
飲完個口有少少清香。

同時,五花茶仲有清熱解毒,
預防流行性感冒既功效,
呢排食得炸野多,
飲完喉嚨立即覺得滋潤返哂,
但願可以令我唔好生咁多暗瘡啦

2017-07-18 685 浏览
途經大角咀櫸樹街,看見有間新開涼茶鋪。本來對新開的鋪頭都冇乜大信心。當天實在太熱,唔飲些解渴的飲品,真的怕中暑。問有什麼飲品能夠止渴消暑,老板說如果想飲冰冷的就飲涼茶或五花茶。佢補充一句,你唔常飲冰冷飲品最好不要。我說冇問題想試五花茶,因一定唔會太難飲。飲後花味十足,清潤唔太甜。正想唔夠喉要多碗。老板說請半碗冰凍涼茶你試試包你說重正。真的冇說錯,入口唔苦兼有回甘味道,真係好正,喉嚨好舒服。老板說如果唔飲開冰冷嘢或年紀比較大,涼茶始終飲溫暖的對身體比較好。冇想過,路過可以試到好像有些百年老店涼茶鋪一樣水準。有過之而無不及。原來開一年多了。
五花茶、涼茶

五花茶、涼茶