2023-02-20 1510 浏览
經朋友預訂一試,298一位仲要買三送一。野食唔算多,但基本都有,有長腳蟹,青口,好大嘅斑魚,但無龍蝦。牛扒羊架都有,但唔算太出色。焦糖布甸甜品唔錯,拎出黎仲熱熱地,另外有格仔餅,可以即刻整返個雪糕係上面加埋朱古力醬等配料DIY都過隱。呢個價錢,同朋友有個地方傾下野都抵返。
經朋友預訂一試,298一位仲要買三送一。

呢個價錢,同朋友有個地方傾下野都抵返。
2023-02-18
2019-12-14 2578 浏览
平時喜歡同朋友食呢間自助餐,因為奧爾加好鍾意食三文魚,呢間餐廳會有大量三文魚刺身供量,我次次都食足三大碟先心滿意足。三文魚都算新鮮,口感唔錯。另外我好鍾意個甜品bar, cup cakes 同Chocolate fountain 係小妹專攻既地方喜歡呢度肥美既刺身焗蟹肉都幾好食。天婦羅即炸,好新鮮。

喜歡呢度肥美既刺身
焗蟹肉都幾好食。天婦羅即炸,好新鮮。
2018-02-06 6645 浏览
係一間好平嘅自助餐,但係入面嘢食嘅種類唔算太多,不過都有和牛、龍蝦、刺身等 仲有大約八種的熟食,味道都算正常。$178可以食3小時,時間真係好多可以慢慢食,最好食係水果,佢嘅西瓜同蜜瓜超級甜,如果你想平平哋食個自助餐可以嚟呢一間
1K
2018-01-01 6415 浏览
因家𥚃有好幾位成員都是國泰員工,所以每年都有幾次在這間餐廳吃自助餐作為家庭聚會,但就從來沒有為意餐廳原來名為 Lion Rock Cafe! 只是今次為了寫食評,才細心望望餐廳的名字!今晩是大除夕,我們一家十多囗,便在這𥚃慶祝2018的來臨。魚生壽司區雖然款式不算多,但基本普及的刺身和壽司都有提供。海鮮區有蟹腳、青口、翡翠螺和蝦。新鮮沙律吧有十多種配料和多種醤汁,可自行配搭。沙律和蕎麥麵有四款已調了醬料的沙律和蕎麥麵。熱食區有炒飯、時蔬、薯角。粉麵區是越南的扎肉金邊湯粉。燒牛肉燒牛肉鮮嫩,顏色嫩紅,配合燒汁和芥末更好味。亞洲美食區有印度咖哩、泰式魚餅、炸廣島蠔、香葉包雞、紅酒燴牛肉、蒸魚等。湯兩款湯,分別是忌廉湯和羅宋湯。雪糕是 Dryers有四款口味。朱古力噴泉和水果區甜品區有多款甜品,甜品大部分有2018朱古力字様,為迎接新年的小意思!總括而言,食物種纇及款式雖不算豐富,但用$238 享用一個大除夕的自助晚餐,算是十分超值。

今晩是大除夕,我們一家十多囗,便在這𥚃慶祝2018的來臨。

魚生壽司

雖然款式不算多,但基本普及的刺身壽司都有提供。

海鮮區

有蟹腳、青口、翡翠螺和蝦。

新鮮沙律吧

有十多種配料和多種醤汁,可自行配搭。

沙律和蕎麥麵

有四款已調了醬料的沙律和蕎麥麵。

熱食區

有炒飯、時蔬、薯角。

粉麵區

是越南的扎肉金邊湯粉。

燒牛肉

燒牛肉鮮嫩,顏色嫩紅,配合燒汁和芥末更好味。

亞洲美食區

兩款湯,分別是忌廉湯和羅宋湯。

雪糕

是 Dryers有四款口味。

朱古力噴泉和水果區

甜品

有多款甜品甜品大部分有2018朱古力字様,為迎接新年的小意思!

2017-12-31
2017-12-20 3345 浏览
自助午餐味道好正,尤其甜品清甜----日式寒天雪果(荔枝味)&桂花榚&豆腐牛乳布甸彈牙味美;日本壽司較少選擇, 但有魚生可以選擇;熱食選擇少但量足;環境寧靜舒適。
熱食選擇少但量足;環境寧靜舒適。
仲要識人先訂到位。價錢黎講真係抵嘅二百蚊有buffet食,確係ok嘅。不過都算有少量海鮮嘅,可惜我唔太啱。熱葷有泰國食品,,蝦餅同春半4唔錯。壽司都有3,4款沙津加生果湯幾入味甜品最有驚喜,雖然種類真係唔多,但係味道真係唔錯。少有嘅麵包布甸都有。朱古力噴泉啱晒小朋友玩。甜品again青咖哩飯,好在唔太辣雪糕正呀,2隻味都係mu favour 各式沙律,正嘅。仲有幾款汁選擇,而且沙律選擇亦多 凍意粉亦好入味,又係值得推薦
仲要識人先訂到位。

熱葷有泰國食品,,蝦餅同春半4唔錯。
熟食,仲有泰式食品

壽司都有3,4款

沙津加生果

湯幾入味

朱古力噴泉啱晒小朋友玩。

甜品again

青咖哩飯,好在唔太辣

雪糕正呀,2隻味都係mu favour

各式沙津

各式沙津
2017-05-28 2898 浏览
今日喺機緣巧合之下去到國泰城,離開之前見canteen仲開,於是決定食埋晚餐先走人。最後決定叫一碟兩餸飯,餐牌寫住$29,我揀咗南瓜雞肉同埋餐肉炒蛋,少飯。原來少飯仲可以減一蚊,即係埋單$28有兩個餸南瓜份量出奇咁多大大嚿南瓜一共有最少五件,而且南瓜汁都算濃厚,午餐肉炒蛋佢將午餐肉切粒,切粒呢個point我個人係好鐘意 (本人係好鍾意食啲一粒粒嘅嘢)個餐係包熱飲同埋餐湯,本來我係同姐姐講唔需要飲品,但係姐姐話:「要啦包埋架,唔好浪費啦。」咁於是我就揀咗要中湯,姐姐仲好細心同我講叫我小心熱,而且佢仲同我講咗一句唔好意思呀,啲湯冇乜渣要你飲清湯。」大公司嘅canteen竟然有個咁好人嘅姐姐,我好surprise淨係呢個姐姐嘅,細心服務態度我已經會比一個笑臉,再加上食物同價錢絕對成正比,今餐嘅笑臉走唔甩啦。

2017-05-04 1763 浏览
今日送朋友去到國泰城返工,朋友話既然一場嚟到,不如食埋下午茶先走啦。原來只要你有朋友帶,比埋身份證登記,就可以入去國泰城。入到嚟正好係下午茶時段,我叫左一份奶油多配雪菜肉絲粉(佢係有兩種粉喺裡面,分別係粉絲和米粉),仲可以免費配上凍蜂蜜綠茶,盛惠$26。件奶油多相當大件,高度就有我隻手指公咁長。份量睇起上嚟,$26係好恰當。奶油多嘅牛油同練奶份量分配得好好,我食晒成件都無練奶剩下。多士邊我切嘅時候係覺得好硬,根本切唔開,但原來食落口係好脆,白色麵包嗰部分雖然唔熱,但都好軟身。而碗雪菜粉,雪菜份量好足夠,肉絲無雪菜咁多,不過都好夠食。碗內嘅粉有兩種,粉絲爽口,米粉亦夠滑,一碗粉有兩種口感,幾得意。最後,餐飲綠茶亦都好大杯,甜度適中,係我知自己一定飲唔晒,所以先叫姐姐比半杯我就夠啦。鐘意食都要記得惜食

2017-02-16 2355 浏览
聽人講2舊水入去可以食晚餐重要自助餐,因為識人就去試下,佢既種類可能無4,5星酒店咁多,但比上不足比下有魚生任食,雖然都係三文魚, 吞拿魚,但都夠啦有湯有意粉有鮮有蟹腳有牛扒。有desert有雪糕。
2017-02-11
2016-12-04 4515 浏览
參觀完國泰場,是日行程的 Part 2 開始了。Part 2 是什麼? 是到《國泰城》complex 內的 《Headland Hotel》食自助餐。而我們就到了一樓的《Lion Rock Café》享用一個豐富的 lunch buffet。 聽第二次來的朋友說,昔日安排的自助餐,位於酒店的頂樓,可以欣賞飛機的升降。但是次我們在平台層的《Lion Rock Café》,環境也算是舒適,而我們每人平均都是$150左右,運用性價比這一個道理,不需要要求到好好似5星級酒店咁。 《Headland Hotel》始終是一間酒店,而 Cathay Pacific 的 Catering 服務也算是數一數二的好食。所以,酒店提供的食品不算是太差。此外,因為我們是日夠多人,一團50幾個人,所以餐廳方面一定會準備得比較充足,食物也會比較新鮮。 未埋位,我已經偷步去了取食物的地方拍照,眼前的壽司,看起來非常之新鮮,目測的第一感覺是不錯的。 沙律類的食品,選擇雖然不多,但感覺足夠。 Cold meat 雖只有幾款,但作為一個午市的自助餐,也是一個足夠的選擇。 另外,有好幾款炸點,及燒烤類食品,不過,我覺

沙律類的食品,選擇雖然不多,但感覺足夠。

另外,有好幾款炸點,及燒烤類食品,不過,我覺得大都是乾掙掙的食品,我表示了零興趣。

主食及而有點吸引,有汁有味的東西,伴飯伴麵,或就咁食,都味道不錯。當中的咖喱,更加可以說是美味。鴨胸,日式雞扒同牛腩,更加是令我有少少衝動去加碗仔白飯。

麻雀雖小,自助餐雖簡單,但也有足夠的甜品同水果供應。甜品我沒有食了,但西瓜、蜜瓜同品密瓜就有食。始終是夏天,吃清涼一點更是開心。

一開頭,我並不是食刺身壽司,而是食沙律。新鮮菜,香口的芝士,更香口的 blue cheese,造就了一碟美味的純菜沙律。

魚生、壽司,肉嫩,鮮味十足,作為頭盤輕食,非常之好。

之後的我就主攻肉類的主食,上碟的狀態不太好看就沒有拍下照片了。而飯後,來了一杯濃濃的咖啡,味道甘香,又夠濃,啱我口味。

《Lion Rock Cafe》,平平地,為員工而設,讓他們招呼親朋戚友,是一個既寧靜又舒適的地方。
午餐
2016-10-11 2682 浏览
 識人好過識字, 朋友係國泰做, 多得佢先知E道原來都有酒店, 仲要佢做東, 有D唔好意思,但一於有大食大, 多謝老細!!!一入酒店就見到架飛機, 大到你唔信仲要見到機艙tim, 不枉此行$178, Wow~唔怪得咁好請我黎食, 咁平, (^~^)18:00到, 無人, 心諗係咪中左伏, 行左buffet 枱影下相先海鮮, 得三種, 蝦, 蟹腳同青口, 好彩都有蟹腳, 我的至愛, (^.^)魚生都係三種, 我淨係食三文魚, 厚切, Good!!!沙津枱, 好多菜, 適合健康人士, 但唔岩我e d食肉獸即切牛肉, 自助餐必備, Good!!!即煮意粉, 仲有舊大芝士, 正Pancake + 雪糕=肥死鳥甜品唔算多,但賣相OK吸引我唔客氣啦$28大大杯生啤, 可一不可再.總括而言, 唔洗錢食得特別開心, 多謝老細. 雖然唔算係好多野食,仲有D遠, 但絶對值得一試, 咁ge 價錢真係唔知邊度有, 好似話淨係招待員工, 幾時都話識人好過識字, 再一次多謝老細無私分享

一入酒店就見到架飛機, 大到你唔信
仲要見到機艙tim, 不枉此行
海鮮, 蝦同蟹腳
刺身
魚生都係三種, 我淨係食三文魚, 厚切, Good!!!
沙津枱
沙津枱, 好多菜, 適合健康人士, 但唔岩我e d食肉獸
即切牛肉
即切牛肉, 自助餐必備, Good!!!
即煮意粉
即煮意粉, 仲有舊大芝士, 正
Pancake
Pancake + 雪糕=肥死鳥
甜品
甜品唔算多,但賣相OK吸引
是日晚餐
我唔客氣啦
大大杯生啤
$28大大杯生啤, 可一不可再.
2016-10-11
海鮮, 蝦同蟹腳
沙津枱
即切牛肉
即煮意粉
Pancake
大大杯生啤
2016-06-25 3299 浏览
今日去國泰城Headland 既Catalina's 食Curry Friday Lunch Buffet. 上星期五full 晒 book 唔到, 今個星期終於去到!原來有個好靚既view!準時12點開餐, 野食唔多,就係係晒呢張枱上面,但所以野都幾好食Nyonya Chicken Curry娘惹咖哩, 馬拉風味黃咖哩。 不是太辣,雞肉滑!牛肉/雞肉 Satay燒我外脆内滑,旁邊仲有兜沙嗲醬任加,個醬好濃,充滿花生, 超級好味。 食左4串Seafood Curry都係黃咖哩,味道同娘惹咖哩差唔多,有蝦, 魷魚仲有魚塊揀。 蝦爽口,魚塊又滑,配埋咖哩好好食牛curry因為唔食牛,所以無食到泰式咖哩紅咖哩比較辣少少, 而豬肉都比較鞋。 咖哩汁ok, 但肉就鞋左d右邊咖哩角入面無肉,係薯蓉,好有咖哩味,旁邊有yogurt sause, 個sauce 無乜汁,點完都唔覺。左邊係煩似蔬菜天婦羅。 入面有洋蔥,菜蘿蔔絲等。 開頭以為只係一舊炸粉, 但原來食落材料都多幾個, 味道係蘿蔔味重, 最後encore多2舊。羊肉curry紅咖哩,羊肉都淋,但始終有d 騷食咖哩點可以無包!有3種比你揀
原來有個好靚既view!
Nyonya Chicken Curry
娘惹咖哩, 馬拉風味黃咖哩。 不是太辣,雞肉滑!
牛肉/雞肉 Satay
燒我外脆内滑,旁邊仲有兜沙嗲醬任加
,個醬好濃,充滿花生, 超級好味。 食左4串
Seafood Curry
牛curry
因為唔食牛,所以無食到
泰式咖哩
右邊咖哩角
羊肉curry
紅咖哩,羊肉都淋,但始終有d 騷
食咖哩點可以無包!有3種比你揀,我最中意食roti!!! 食左6塊。 就甘食又得, 點咖哩仲好食!同場仲有飯,但我中意食roti 加咖哩多d
甜品

仲有生果同沙律,但食到唔記得影

208 買一送一, 記得雙數人數去食,甘就104蚊一位呀~抵

• 串燒
2016-06-04 2389 浏览
今日lunch 去左國泰城間Headland 酒店食buffet, 主題係鐵板燒,點知中晒伏話晒都酒店,d 櫈真係好canteen....其實個buffet 都算多野食,,但係。。。以下呢個就係主題既鐵板燒:我地expect 係有一堆海鮮/肉放係前面比你揀要邊款,之後即場燒比你。 但原來鐵板放題就係得牛肉,三文魚,同d 豆。 仲要一早燒好放係度, 我覺得同其他熱食無咩分別而且d 牛絕對唔係promotion 張相甘厚切,真身只係牛肉片甘薄,真係中晒伏buffet 算多野食,但絕對唔配鐵板燒主題lor
話晒都酒店,d 櫈真係好canteen....
其實個buffet 都算多野食,,但係。。。
以下呢個就係主題既鐵板燒:

buffet 算多野食,但絕對唔配鐵板燒主題lor
2015-06-13 3506 浏览
今次由靚女空姐吹雞搞旅遊網友聚會,好難得咁多旅遊谷友聚首一堂,大家旨在見見面,吹吹水,計劃一下旅遊大計咁。呢次約會已經籌備左一個多月,多得有靚女空姐朋友一早訂定位,我地先可以以$198食到晚餐自助餐仲要係星期六晚添,咁嘅價錢,又有咁好環境,坐得舒服又唔限時間,我話呢個員工優惠真係造福好多親朋戚友呀。我地一行22人相約在國泰城Headland Hotel一樓嘅Lion Rock Café開餐,其實只要有機場巴士E線就可以在國泰城門口落車,行幾步就到啦,十分方便。我18:10就到左啦,呢度環境好舒服優閒,兩邊落地玻璃好開揚,全場約有140個位,當晚已經FULLY BOOKED,我地分別坐在3張長枱,朋友陸陸續續到來啦,我地開始各自搵食啦,先來一杯咖啡先,呢度有咖啡同茶包自助任添,由咖啡機即磨的咖啡好香濃。再沖定杯檸檬紅茶清清腸胃先。沙律吧蔬菜好新鮮,仲有燒過嘅青紅黃椒增添色彩同香味,吧枱有多款沙律醬任君選擇,仲有沙律吧度有芝士比你自己切任你食同配有克力架餅乾,我好欣賞呢度嘅沙律吧、好豐富呀、好REFRESH我嘅味雷接住就係食佢嘅剌身啦,有三文魚、立魚、吞拿魚,不過佢存放得唔係咁好,好易就出
接住就係食佢嘅剌身啦,有三文魚、立魚、吞拿魚,不過佢存放得唔係咁好,好易就出晒水,好彩食完無肚痛啫,仲有瀨尿蝦、腐皮壽司,都算合格啦
再嚟就食扇貝、翡翠螺。螺夠晒大隻好彈牙,但略嫌淡口啲
終於等到長腳蟹出現啦,好似曇花一現咁,好快就比人搶晒,好彩臨尾搶返幾隻腳返嚟咋,放定係枱面嘅蟹剪終於可以出場啦
蟹腳好鮮甜
呢度熟食都有大約10幾款,我攞左啲春卷、咖哩汁點薄餅、薯仔、咖哩雞、腸仔、墨魚波波、蒸魚...
甜品有朱古力蛋糕、士多啤梨慕絲、芝士蛋糕、玻璃樽仔戴住芒果布甸都好好食,第一輪好快就搶晒,等左好耐先有第二輪可以攞到嚟食。生果都好租好新鮮
雪糕要排長龍先攞到,但都算幾好啦,有幾款味道比你自己載,再加埋啲杏片PERFECT
题外话/补充资料: 其實今時今日用呢個價錢食到餐自助餐,真係算唔話得架啦,食物質數唔會差得去邊,款式都夠食,基本上都無咩可以咋型,只係嫌佢添加食物比較慢,好似長腳蟹咁只係一個鐘頭先拎一盤出嚟,唔夠一分鐘就比人搶晒,比得咁孤寒不如唔好比啦。仲有排隊自己添雪糕果度真係幾費時,排晒長龍咁,建議佢不如佢揾個人快快手幫人添好過啦。 雖然咁多不滿,但如果問我下次嚟唔嚟,我都會係再嚟嘅,因為價錢實在太吸引啦
2015-05-30
2015-04-18 1964 浏览
有幸這天來到這員工餐廳嘆自助晚餐,逛完東涌outlets,再到這兒拍照,然後再大飽口福,樂極。雖看食物種類不是勁多,但總算超值。有長腳蟹,味道很鮮甜,手快有手慢冇,扇貝也很鮮甜,只是個子小了一點。我們四人共嘗一碟,很滿足也。沙津和水果都很新鮮,且供應充足。還有很肥美的三文魚,濃郁的三文魚香和鮮嫩的肉質,不得不追加一碟。熟食最為深刻是紫菜湯,很多紫菜少肉,很健康。喚起兒時常吃的家常湯,當然她不及自家制,朋友也評她有點過咸。最正的不過是甜品,多款雪糕任君選擇,麵包布丁和芝士蛋糕都很出色,配上自己沖的即磨咖啡,極品享受。
Long leg crabs and scallops
Salad and fruits

Desserts with aroma of freshly ground coffee
2015-04-03