2022-12-01 45 浏览
荃灣廣場好多好野食,見呢間waiwaiwai咁多人幫襯都估到實好味😋果然真係冇失望🥰佢唔單只裝修靚,食物都好用製作😚❤️鮮蝦青木瓜沙律🥗$78朋友話想食啲菜,咁我地就叫咗個沙律。好𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡呀,仲有4粒蝦仁咁多,好爽口🤩❤️青咖喱雞$88青咖喱雞 好正呀🫶🏼勁好食🤤🤤好多雞,大大舊,辣辣地,好有泰式風味,我最鍾意。❤️泰式金菠蘿海鮮炒飯$98呢個炒飯好好食😋又靚原隻菠蘿上碟,打卡一流而且仲有少少菠蘿可以刮埋出嚟食好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲好甜呢個飯加埋我地叫嘅青咖喱雞一齊食勁夾🤭🤭🤭芭堤雅的天空$28我朋友叫咗杯芭堤雅的天空,好靚呀!🤩我就叫咗杯熱帶百香果蘇打($𝟐𝟒),少甜少冰。我覺得好啱飲😋 好滿意~
荃灣廣場好多好野食,
見呢間waiwaiwai咁多人幫襯都估到實好味😋
果然真係冇失望🥰
佢唔單只裝修靚,食物都好用製作😚

❤️鮮蝦青木瓜沙律🥗$78
朋友話想食啲菜,咁我地就叫咗個沙律。
好𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡呀,仲有4粒蝦仁咁多,好爽口🤩

❤️青咖喱雞$88
青咖喱雞 好正呀🫶🏼勁好食🤤🤤
好多雞,大大舊,辣辣地,好有泰式風味,我最鍾意。

❤️泰式金菠蘿海鮮炒飯$98
呢個炒飯好好食😋又靚
原隻菠蘿上碟,打卡一流
而且仲有少少菠蘿可以刮埋出嚟食
好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲好甜
呢個飯加埋我地叫嘅青咖喱雞一齊食勁夾🤭🤭🤭

芭堤雅的天空$28
我朋友叫咗杯芭堤雅的天空,好靚呀!🤩

我就叫咗杯熱帶百香果蘇打($𝟐𝟒),少甜少冰。
我覺得好啱飲😋 好滿意~
2022-11-30 61 浏览
餐廳晚市超滿座好彩有預先book位先唔洗等牆上掛住畫作都係香港舊電影場景🎥仲有幅打卡牆📸枱面都係粉紅色🎀食到心情好好🥰.🌟紅咖哩慢煮牛肋骨 $188呢碟要等20min係值得等有成條牛骨‼️份量好足已經起晒肉出黎💯牛肋肉厚切💝肉質超軟腍❤️‍🔥一咬即化👏🏻連住少少軟骨部分滿滿骨膠原🤩係有幾塊連住骨部分嘅位有筋比較韌咖哩好香 微辣🍛仲配有豆角 茄子🍆 好足料.🌟圍威喂! 炒金邊粉 $98金邊粉用蛋整成網型包住🍳好靚💕有兩隻蝦 幾彈牙🍤仲有雞肉 份量都好多👍🏻金邊粉炒到乾身配有酸辣汁 辣粉 🌶️花生碎🥜比你跟住自己口味撈加埋醬汁就唔會乾加埋韭黃 芽菜好爽口 口感好豐富💓.🌟手工薄餅 $35薄餅沾咖哩食一流😜如果冇咁油膩就更好喇🥰.🌟金桔話梅梳打 $28咸咸酸酸好解膩又解渴🍹 .📍圍威喂 (荃灣廣場)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
餐廳晚市超滿座

薄餅沾咖哩食一流😜
如果冇咁油膩就更好喇🥰
🌟金桔話梅梳打 $28
咸咸酸酸好解膩又解渴🍹
📍圍威喂 (荃灣廣場)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
圍威喂! 炒金邊粉
  • 炒金邊粉
  • 圍威喂!炒金邊粉
2022-11-27 36 浏览
叫左個二人餐,一上個通菜,暖暖哋唔係熱既,跟著個所謂沙律,我同女朋友食兩啖就冇食,跟著牛肉串就普普通通啦,最後個咖喱雞等左勁耐,期間不停聽到入面廚房係咁叫,話冧檔,最後終於上個咖喱雞,以為佢岩岩煮好上菜會熱辣辣,點知都係暖暖哋,唔知佢地點可以做到?得個珍珠奶茶係好飲,我真係反白眼,依間野真係冇下次,黑名單
2022-11-27
1K
2022-11-22 1100 浏览
😍朋友仔帶咗我去一間好🈶️趣嘅餐廳🍴一聽餐廳個名已經覺得好啱一班朋友黎聚會嚕🥳🥳🍴餐廳裝修夠曬光亮❤而且仲坐得幾舒服🥳今次佢哋呢度嘅串燒都好🈶️驚喜呀😍特別係「沙嗲牛柳串」呀🔥一邊同朋友吹下水🉐️一邊食住串燒做小食🍡感覺真係好chill呀🥳🥳🥳🍱圍威喂拼盤 $138🌈呢個包羅萬有嘅拼盤🥳啱晒我哋呢啲乜都想試嘅為食貓嚕😍🈶️春卷🧈魚餅🐠蝦餅🦐單骨雞翼🐔而且件件都即叫即炸🔥上枱嗰陣全部都係熱辣辣🔥我最鍾意嘅就係春卷同埋蝦餅❤春卷炸🉐️啱啱好唔會太燶而且個春卷皮仲好薄🤏蝦餅就夠晒彈牙添👍🍍泰式金菠蘿海鮮炒飯 $98🌈源哥菠蘿上嘅菠蘿海鮮炒飯夠晒傳統味道😍好鍾意食菠蘿炒飯裏面嘅肉鬆同埋提子乾🍇而且份量都唔細份添🥳好食又抵食呀🥳🍡沙嗲牛柳串 $48🌈呢個牛柳串嫩滑到不得了🔥加埋佢哋自家製嘅醬汁✅仲好惹味添😍食過返尋味👍🦐香茅飄香軟殼蝦 $34🌈呢個可以香茅飄香軟殼蟹🦐燒好咗之後我連佢個蝦頭都食埋🥳味道充満住香茅獨有嘅香味🔥超正喔🥳

🍱圍威喂拼盤 $138

🍍泰式金菠蘿海鮮炒飯 $98

🍡沙嗲牛柳串 $48

🦐香茅飄香軟殼蝦 $34

• 沙嗲牛柳串
之前已經分享過Lee間圍威喂係出色嘅,上次我係午餐時段去,今次就係晚飯時段又再去啦,原來晚市係有好多抵食套餐選擇㗎,今次我就選擇左二人晚餐A套餐$344,份量好多,又抵又好食🤤◽️圍威喂拼盤呢個拼盤入邊有魚餅、蝦餅、單骨雞翼同埋春卷,每樣都整得好乾身,好脆口♥️♥️當中我最鍾意食嘅係蝦餅,外皮酥脆,肉質超彈牙🤤好好食🫶🏻◽️香辣豬肉生菜包生菜非常乾淨,新鮮🥬豬肉炒到好香😋因為包住生菜所以唔會覺得好鹹,好清新嘅一道菜◽️泰式青咖喱雞偏奶香甜味嘅青咖哩🤤好香香草味,雞肉都好嫩滑👍🏻唔錯◽️手工薄餅好食😽酥脆,有咬口,沾埋咖喱食,一流👍🏻◽️馬拉盞炒通菜Lee個菜炒到超惹味🥰馬拉盞,個鹹香味好正♥️大推👍🏻👍🏻👍🏻◽️圍威喂!炒金邊粉呢個擺盤好有心思,金邊粉上邊鋪左一塊好大塊嘅蛋皮,仲要介咗花紋,好有心思,啲蝦好大隻,肉質爽口,金邊粉都炒得唔錯👍🏻◽️青檸梳打清甜解渴👍🏻淡淡青檸味◽️星空梳打 +$16望落去好靚,好似有個星海咁,最上邊係紫藍色,最底層就係橙黃色,飲落去好清新會有啲青檸檸檬味,同時亦都有蝶豆花嘅香味👍🏻好飲

◽️圍威喂拼盤

◽️香辣豬肉生菜包

◽️泰式青咖喱雞
偏奶香甜味嘅青咖哩🤤好香香草味,雞肉都好嫩滑👍🏻唔錯

◽️手工薄餅
好食😽酥脆,有咬口,沾埋咖喱食,一流👍🏻

◽️馬拉盞炒通菜

◽️圍威喂!炒金邊粉

◽️青檸梳打
清甜解渴👍🏻淡淡青檸味

◽️星空梳打 +$16
2022-11-18 46 浏览
未食過咁差嘅馬來西亞菜 炒金邊粉勁干勁少 冇味 又冇料頭 蛋芽菜札肉乜都冇 得兩隻凍嘅蝦!炒河粉都係勁干 芽菜生嘅 河粉勁硬 牛肉全部係筋 兩碟都係成舊水 人頭至少百幾二百 又唔平又難食 以後一定唔會再去!
2022-11-18
上次仲黎荃灣廣場已經book mark左尼間餐廳。餐廳以東南亞特色料理為主,就連環境都充滿東南亞兼森林風,另外佢個名都好易記「圍威喂」。我地揀左二人晚餐set,咁就可以食齊我地必食既菜式。 ⦁ 圍威喂拼盤最鍾意食拼盤,乜都有D又唔洗浪費。尼個拼盤已經有晒我鍾意食既春卷、蝦餅、魚餅和單骨雞翼。😋全部都好香好脆。 ⦁ 泰式無骨鳳爪沙律本身想啦「香辣豬肉生菜包」,結果賣晒,唯有轉泰式鳳爪。味道酸甜帶微辣,食落幾開胃。⦁ 泰式青咖喱雞青咖哩濃濃椰香味,不過辣度偏辣。而入面既雞肉基本上冇乜骨,食落超方便。揀左配份手工薄餅而捨棄白飯,我覺得酥皮薄餅酥脆香口,細份都有成4塊。 ⦁ 圍威喂!炒金邊粉可以因應自己喜好去調配醬汁,再去撈金邊粉,食落唔會好黏稠,超級爽口彈牙! ⦁ 馬拉盞炒通菜炒香既蝦米🦐同洋蔥,味道好香,用左馬拉盞去炒,更加味濃唔咸。 ⦁ 青檸梳打青檸味濃得黎唔會好酸,亦唔會死甜。

⦁ 圍威喂拼盤

⦁ 泰式無骨鳳爪沙律

⦁ 泰式青咖喱雞

⦁ 圍威喂!炒金邊粉

⦁ 馬拉盞炒通菜

⦁ 青檸梳打
青檸味濃得黎唔會好酸,亦唔會死甜。

2022-11-16
2022-10-15 104 浏览
之前同老公係度食過一次晚餐,野食都ok諗住帶埋小朋友過來食,叫左兩個泰國船河麵,一個春卷同埋兩杯飲品,11:52落單 等到12:11分都未到,(杯飲品都未有)跟住就問下大概幾耐到,佢話仲有三分鐘。好啦,碗麵嚟到。大概12:30到,個春卷仲未到,因為趕住要走,就問下大概有幾耐到。先唔好講食物嘅質素,吹左兩次食物,見到六七個侍應喺個門面度走來走去,每次問親佢都好冇耐性咁。如果晏晝大家真係趕時間,千奇吾好簡依間。
之前同老公係度食過一次晚餐,野食都ok
跟住就問下大概幾耐到,佢話仲有三分鐘。
如果晏晝大家真係趕時間,千奇吾好簡依間。
2022-10-09 102 浏览
週末唔煮飯出街搵食,之前經過見到呢間好似好正咁,於是11:30就落去試吓,我哋係第一個入到去,所以位置任揀,我哋揀咗梳化卡位,坐得舒服雖然假日,一樣有set lunch餐,我哋要咗一個海南雞喇沙餐,加$18玩一碗迷你肉骨茶,半價換黑糖珍珠鮮奶!喇沙雖然好香,但喺油同湯各一半,豆卜吸收晒喇沙啲油份,一口咬落去成口都係油好難受,太多油的關係所以只食咗三份一就食唔落去啦!跟餐嘅海南雞師傅好醒目地俾咗雞髀我,雞俾肉滑滑,挽回不少分數!迷你肉骨茶一上枱已經聞到超級香嘅藥材味,急不及待飲一啖湯,同喺星加坡飲的差唔多味道偏甜,好飲,但可能因為太早嘅關係,排骨仲未煮淋比較硬咁唔好彩師傅俾咗塊三份一肥肉嘅排骨比我,所以只是咬咗少少就食唔落口啦,硬得來太肥!再用半價加特飲,我用咗一杯黑糖珍珠鮮奶,鮮奶除了沒有甜味之外,黑糖珍珠真係超級香黑糖味,之後額外叫店員攞咗少少黑糖俾我加入去,味道先至正常返!
2022-10-09
2022-10-03 1615 浏览
雖然是假日,又碰上消費卷派發的日子,但偏偏這間位於荃灣廣場內的東南式特色料理餐並不爆場假日午餐MENU$18 肉骨茶只售$18 ,所份量不能要求太多,雖然藥材香味濃郁,但喝下去的材料卻不太濃,反而有點兒甜材料還有豆卜,肉和一條生菜肉不太嚡,有肉味不羶豆卜也吸收了其精華,只是湯有點偏甜凍檸檬茶$5也彼特別加了青檸,別具一番風味反之星空蘇打$16攪拌中星空完成卻令人很失望,有點不太冰凍,不夠蘇打不夠氣,不太甜像是一杯疏了氣的芬達很少地方有椰菜花飯,所以忍不住點了冬蔭功蝦粒臘腸炒無米飯$78椰菜花飯炒得太濕了,沒有蛋香蝦是打水蝦,雖有彈牙但沒蝦味冬蔭公應有的酸、香、辣都沒有只能說有椰菜花飯食很難得還有一重點,飯是不太熱娘惹喇沙湯麵$73麵是油麵底,不是太爽但也不太爛配料還有魚片,蝦,蛋半隻,豆卜,白魚蛋和炸魚蛋較突出的是蝦,有蝦味魚蛋也有點彈牙湯底味道較淡,但也有鮮味,椰味也有點,辣味欠奉,不太野味。總括而言,味道不太吸引
假日午餐MENU
$18 肉骨茶
只售$18 ,所份量不能要求太多,
雖然藥材香味濃郁,但喝下去的材料卻不太濃,反而有點兒甜
材料還有豆卜,肉和一條生菜
肉骨茶
肉不太嚡,有肉味不羶
肉骨茶

豆卜也吸收了其精華,只是湯有點偏甜
凍檸檬茶$5也彼特別
巴打檸檬茶(凍)
加了青檸,別具一番風味
反之星空蘇打$16

攪拌中

星空完成
星空梳打
卻令人很失望,有點不太冰凍,不夠蘇打不夠氣,不太甜

像是一杯疏了氣的芬達
很少地方有椰菜花飯,所以忍不住點了
冬蔭功蝦粒臘腸炒無米飯$78

冬蔭功蝦粒臘腸炒無米飯
椰菜花飯炒得太濕了,沒有蛋香
蝦是打水蝦,雖有彈牙但沒蝦味
冬蔭公應有的酸、香、辣都沒有
只能說有椰菜花飯食很難得
還有一重點,飯是不太熱
娘惹喇沙湯麵$73

娘惹喇沙湯麵
麵是油麵底,不是太爽但也不太爛
配料還有魚片,蝦,蛋半隻,豆卜,白魚蛋和炸魚蛋

較突出的是蝦,有蝦味
魚蛋也有點彈牙
湯底味道較淡,但也有鮮味,椰味也有點,
辣味欠奉,不太野味。
總括而言,味道不太吸引
2022-10-01
2022-09-24 65 浏览
每次行荃灣廣場都會比Lee間餐廳個名吸引住,覺得幾玩味,同朋友講左好幾次,終於真係去食啦🤤入到去個裝修唔知點解有種韓式澡堂咁既Feel 😗可能係因為藍色格仔磚牆🤣牆上仲掛左好多香港特色畫作(好多都係香港電影主題)大家有機會可以望下😊都幾特別👍◽經典檳城炒粿條$80炒得好夠鑊氣好香,又唔會油🤤蝦都算幾大隻爽口,份量亦唔錯👍好出色😋◽是諗但泰式珍珠奶茶 +$14完全係Cha Tra Mue奶茶🤣好飲

◽經典檳城炒粿條$80

◽是諗但泰式珍珠奶茶 +$14
完全係Cha Tra Mue奶茶🤣好飲

2022-09-16 81 浏览
Ooo親民東南亞特色餐廳ooO荃灣廣場入面呢間餐廳東南亞食品呢講算唔錯😋價錢質素CP值都幾好。菜式以東南亞口味為主,另有素食及低卡路里的餐單,店內以現代工業風格裝飾,有霓虹燈打卡語牆壁,店內設計黃色為主,幾醒神。OooooO經典檳城炒棵條 $98材料有大蝦、臘腸片,味道跟馬來西亞食的少粿條一樣,真係炒得出那種風味而且不太油😋掛住檳城炒粿條既可以試下。OooooO素菜什菌粉絲煲 $88煲內有好多種類既菜,豆角、粟米芯、西蘭花、豆乾、草菇、什菌仲有大量粉絲,素菜煲算幾好,估唔到有素菜餐,好岩想keep fit 人士。
Ooo親民東南亞特色餐廳ooO

OooooO
經典檳城炒棵條 $98

OooooO
素菜什菌粉絲煲 $88
2022-09-16 98 浏览
夜晚係荃灣諗吾到食咩之後上網搵嘅時候 見到有間餐廳叫圍威喂😂就比佢個名吸引左🫣因為6點左右就去食 所以吾洗排隊等位😛而且個場幾闊落 啲位座位都算多🤣是拉差醬燒豬肋骨伴黑松露薯條豬肋骨燒得好香😍而且燒得好靚 色澤好好又冇燒燶🤩肉好淋身好易切開 咬開☺️黑松露薯條有少少咸 就算冇黑松露嘅位都食到鹽多左啲😂 但黑松露味好香🍟 如果點少少茄汁🥫就平衡返個咸味🧂圍威喂炒金邊粉賣相好靚 有層網狀嘅蛋包住金邊粉😍花生🥜 甜酸醬 辣粉 有用盛器分開裝住所以客人可以隨自己喜好 加調味料吾洗擔心有辣粉 或者花生掂到金邊粉😜味道方面都幾好食😋單骨雞翼雞翼整得好香脆可口 而且有啲腰果做伴碟☺️做小食真係一流🥰薄荷檸檬梳打夏日炎炎 飲杯凍梳打飲料🥤仲要係薄荷同埋檸檬🍋 依啲清涼嘅食材真係好舒服😎總括黎講 食物質素幾好👍🏽經開荃灣可以過去試下🥰
夜晚係荃灣諗吾到食咩

真係好舒服😎

總括黎講 食物質素幾好👍🏽
經開荃灣可以過去試下🥰
2022-09-12 83 浏览
約了家人做節,平時多數多會去酒樓食飯呢日揀選了這間餐廳,整體很不錯的晚餐炸蝦餅,熱辣辣咬落去啖啖蝦肉好好食,每件都幾大個非常厚肉菠蘿炒飯,大大個份量也不少,配有新鮮菠蘿肉大蝦燒菠蘿非常鮮甜馬拉盞炒雜菜甜甜酸酸夠開胃
約了家人做節,平時多數多會去酒樓食飯
呢日揀選了這間餐廳,整體很不錯的晚餐

炸蝦餅,熱辣辣咬落去啖啖蝦肉好好食,
每件都幾大個非常厚肉

菠蘿炒飯,大大個份量也不少,配有新鮮菠蘿肉
大蝦

燒菠蘿非常鮮甜

馬拉盞炒雜菜

甜甜酸酸夠開胃
2022-09-09 91 浏览
去了「圍威喂」吃午餐,「海南雞飯」配油飯及油菜,今次是雞髀一隻,入味厚肉,三個醬汁都正,我最喜歡是黑豉油,好杰身有豉油香。油飯爽身好味,附送的油菜大大碟,加添健康元素。「經典檳城炒粿條」夠鑊氣又惹味,有大大隻蝦仁及臘腸,唔會太油膩。「創意珍多冰」材料充足,椰汁味濃厚。

「創意珍多冰」材料充足,椰汁味濃厚。