2022-09-24 99 浏览
旺中嘅圓仔記主打自家制芋圓,但我就中意食佢嘅餃子,比以前少咗啲款,剩返落嚟嘅都係經典款式。餃子有6隻$38,及8隻$45 選擇,煎餃湯餃同價, 湯餃會是昆布湯底。餃子選擇有5款: 韭菜豬肉、芫荽豬肉、椰菜豬肉、泡菜豬肉(+$4)、紫菜豬肉 (+$4)芫荽豬肉餃   韭菜豬肉餃餃子即叫即煎,等左10分鐘就可以拎。拎上手熱辣辣,皮吾算厚,2款餃子咬落去都好多汁,非常足料,芫荽/韭菜同豬肉比例差吾多各半,重芫荽/韭菜味,口感都好好。

2022-09-21
2022-09-13 123 浏览
點解我會話係台灣店中,搵到韓國嘅味道呢?係因為有次我想睇下有咩食,開頭以為得台灣甜品,點知原來佢仲有魚糕!魚糕!係我不嬲都好愛嘅嘢食!其實姐係魚旦...但唔同架,佢嘅湯,都好好飲!係香港已經好難搵番韓國嘅味道...但竟然比我係呢到搵到!佢仲專登用紙杯放好。因為有兩大串,份量十足!佢湯底嘅海帶胡椒味勁重!同係韓國嘅味道好近似!魚糕索哂湯嘅味。超彈牙!我一個人都食咗兩杯...仲飲哂d湯!我相信如果係冬天,再配埋呢個魚糕,真心不得了!值得介紹!台灣台入面嘅臥虎藏龍!

2022-09-08 103 浏览
喺旺中見到間新開嘅芋圓店,好多款式好吸引,差唔多乜組合都有,我哋好煩咁揀咗好耐都諗唔到食邊個,老闆娘仲幫手揀添。芋圓豆腐花啲芋圓好食,好煙靭,唔會太硬或者淋晒,而且真係好香芋頭味。豆腐花好滑,仲好香豆味添。估唔到抹茶芋圓真係好抹茶,平時好多芋圓地瓜圓或者唔同味嘅芋圓都好,食落去都係一樣味。呢度芋圓好食在,真係有唔同口味,紫薯、芋頭、地瓜、抹茶都好食。價錢唔貴又好食,仲係即叫即整,好多唔同組合配搭下次可以再食。

芋圓豆腐花

2022-05-20
有個朋友都好鐘意食芋圓,介紹左2間好好食既芋圓店俾我🥺。呢次去開旺角就黎圓仔記試下😋。去到發現唔止有芋圓賣,仲有手抓餅、餃子、撈麵etc.😍,全部都係我鐘意食既野🤣。不過因為lunch都食飽左所以淨係叫左芋圓外賣返屋企食😝。下午茶時間去到無人,叫完都好快拎得。🔅招牌包心三色芋圓 ($45)第一次食梗係叫個最出名既包心三色芋圓!芋泥幾香牛奶味,芋圓好煙韌彈牙,口感一流,又唔會韌到成舊膠咁🤣。雖然三色芋圓味道分別不太大,不過口感上佢既芋圓比起鮮芋仙更出色👍🏻。有芋圓又有芋泥,加埋仙草,呢碗真係無得輸😍。🔅雙Q三色芋圓 ($30)有滿滿既寒天同珍珠,加埋芋圓,啱晒煙韌控😍。加埋仙草就一百分😝 💛。💬圓仔記原本係網店,做到開埋實體舖就知有幾受歡迎😚。試完覺得真係幾出色,下次試埋芋圓控再比較下😌。

招牌包心三色芋圓
🔅招牌包心三色芋圓 ($45)

雙Q三色芋圓
🔅雙Q三色芋圓 ($30)

雙Q三色芋圓
2022-09-04 64 浏览
一直都想試呢間旺角芋圓小店!主打手工芋圓甜品,款式多,亦有台式鹹食例如手抓餅。期間限定的咖啡芋圓一定要試!咖啡啫喱、咖啡芋圓、三色芋圓、豆腐花 $43咖啡芋圓第一次食!咖啡味好出,好好食有驚喜,喜歡咖啡一定要試🤩招牌三色芋圓都出色,煙韌軟糯,口感good! 地瓜味道最出,芋頭同紫薯味道比較淡。咖啡啫喱的咖啡味最濃,細細粒爽彈,正過珍珠。本身係配愛玉凍但好想食豆腐花所以特別轉,豆腐花好滑,索哂咖啡汁好正,但略嫌豆腐花太少同比較碎薄,如果豆腐花多啲會更balance,個人覺得整體偏甜咗啲。

期間限定的咖啡芋圓一定要試!
咖啡啫喱、咖啡芋圓、三色芋圓、豆腐花 $43

2022-08-14
見到間舖頭都知, 呢度專賣芋圓同芋頭產品。見佢咁專一當然要試下佢!叫咗個佢特別推介嘅炸包心芋圓球。首先要讚既係佢哋跟 order 即叫即炸, 好不客氣咁叫我等 10 分鐘返嚟攞。美食係值得等待嘅😬😬💛炸包心芋泥球 - $28 三粒啱啱炸起嘅芋泥球外皮酥脆但唔太油膩。薄薄一層煙韌嘅芋圓, 包住入面嘅芋蓉餡料非常香同幼滑。三種唔同 texture 同味道加埋一齊都幾正!直情可以改名做芋香炸彈!喺香港地, 小店要做得咁專門其實好困難, 仲要係良心小店就更加要多多支持啦係咪先~ 下次過嚟試埋佢個炸芋圓配煉奶先🤤

炸包心芋泥球

💛炸包心芋泥球 - $28 三粒

下次過嚟試埋佢個炸芋圓配煉奶先🤤

炸包心芋泥球
2022-08-27 71 浏览
💜招牌包心三色芋圓✅ 仙草✅ 地瓜包心芋泥 x2✅ 三色芋圓(地瓜 紫薯 芋頭)✅ 芋泥球先講仙草部分 佢係滑到好似啫喱咁又唔會太甘 或者好多糖水咁感覺好清熱解毒👏🏻👏🏻芋圓有哂三種唔同味 實在太好唔使諗食邊隻好 因為一碗有哂好啱選擇困難嘅人😂😂個人認為最濃係 芋頭同紫薯地瓜就冇佢地咁強勁口感係有咬口得黎唔會過硬另外見到有焙茶圓 綠茶圓但胃口冇咁大 所以下次再食過😂😂芋泥球有驚喜😍😍😍除咗有綿密芋頭蓉外仲有大粒芋頭 💜💜💜香濃芋頭味 夠滑但唔滯地瓜包心芋泥 就係地瓜粉團包住芋泥可能因為芋頭實在太靚太濃所以唔係太食到地瓜味💜但整體而言 芋頭控一定要黎同埋我鐘意佢唔係太甜食得出食材嘅原味💜
💜招牌包心三色芋圓

✅ 仙草

✅ 地瓜包心芋泥 x2

✅ 三色芋圓
(地瓜 紫薯 芋頭)

✅ 芋泥球

💜但整體而言 芋頭控一定要黎
同埋我鐘意佢唔係太甜
食得出食材嘅原味💜
2022-08-19 67 浏览
呢日經過旺中突然想食芋圓,見到呢間圓仔記充滿香港特色就支持一下!.🌟招牌包心三色芋圓 $45好多不同款式的配搭,jo見招牌包心三色芋圓最豐富(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)又係招牌就點了呢個!.好大粒芋圓😍入面仲有芋頭超級正,一碗有齊四款芋圓大滿足🥰q彈煙煙韌韌配上黑糖糖水和仙草相當好味😋仲有芋泥綿綿香滑,食一碗已經好飽🤣.我見仲有手抓餅和餃子等其他小食,下次要試下今次太飽了😝

🌟招牌包心三色芋圓 $45

我見仲有手抓餅和餃子等其他小食,下次要試下今次太飽了😝
  • 招牌包心三色芋圓
小編由佢ig shop時已經買過自己係屋企煮黎食架la~當然要去門市現場食下啦🍠招牌包心三色芋圓 $45(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)仙草做底係完美~地瓜包心芋泥味濃 有咬口 大滿足三色芋圓係蕃薯 芋頭 紫薯 做到煙un 有口感 芋泥球夠綿密 甜度適中食完都仲可以再買生芋圓返屋企煮😆📍圓仔記📌旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
小編由佢ig shop時已經買過自己係屋企煮黎食架la~
當然要去門市現場食下啦

🍠招牌包心三色芋圓 $45
(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)
仙草做底係完美~
地瓜包心芋泥味濃 有咬口 大滿足
三色芋圓係蕃薯 芋頭 紫薯 做到煙un 有口感
芋泥球夠綿密 甜度適中
食完都仲可以再買生芋圓返屋企煮😆

📍圓仔記
📌旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
外卖自取
旺中係呢幾年由年輕人潮流聖地慢慢轉變為一個掃街天堂,特別係而家天時暑熱🌞大家都想留係冷氣地方多過出去曬,今日就幫襯咗圓仔記食涼浸浸既仙草芋圓😍呢間良心小店門面都好簡約,主要放咗圖文並茂既菜單吸引客人目光,另外旁邊仲有幅霓虹光管既圖案牆,幾有意思影相又靚😚圓仔記係2020年9月成立網店,1年後就開埋呢間實體店,最近仲就快2️⃣週年添,呢度除咗招牌既芋圓糖水之外仲有唔少鹹點,好似餃子、手抓餅同湯麵咁,食正餐連甜品都可以一間搞掂哂📙今日食咗呢碗仙草珍珠綠茶焙茶味芋圓($32) ,睇落去其貌不揚咁🙈但其實每樣材料都食得出好真材實料好夠味,茶味芋圓咬落茶味爆發好香濃🍵珍珠口感都幾煙韌,仙草涼透心,夏天食完成個人下哂火,最鍾意佢地用既糖水甜度都唔高😋健康得黎可以focus係返主角芋圓既真味

2022-08-13
10 分钟 (外卖自取)
2022-08-14 55 浏览
甜品更可配包心芋圓、珍珠、仙草豆腐花等,另外自家製餃子和手抓餅同樣吸引==============================「圓仔記」位於旺角中心,設少量立食位,除了堂食和外賣的芋圓甜品和餃子外,吃貨更可選購小店的生芋圓和生餃子,可買回家自己煮我食完之後都即刻團購買咗不同口味返屋企慢慢食=============================推介招牌包心三色芋圓仔($45)有齊芋泥、兩粒特大包心芋圓芋泥球、三色芋圓、仙草,好足料,大大粒包心芋圓內有綿滑芋泥,口感煙韌,連珍珠既口感都好好個人特別最喜歡焙茶味道同芝麻味道特別濃郁好味==========================自家製芋圓用料講究,可以食出原料的甜香,紫薯圓更重本用上日本紫薯!抹茶焙茶圓的茶香突出,芝麻圓的黑芝麻味亦很濃郁。口感同味道都10分出色==========================後記:不定期有突發團購優惠會有心形、熊仔等不同造型的三色芋圓想食嘅朋友可以留意佢哋嘅社交平台=========================📍地址:圓仔記 Mr. Yuen@mryuen_taro 旺角彌敦道688號
[口感味道十足的芋圓-圓仔記]
芋圓控去到旺角掃街又多個選擇
旺中新開手作芋圓店「圓仔記」
小店其實是 社交平台的實體店
主打手作三色芋圓,
還有特別口味的
抹茶圓、焙茶圓、芝麻圓、咖啡圓、朱古力圓
甜品更可配包心芋圓、珍珠、仙草豆腐花等,
另外自家製餃子和手抓餅同樣吸引

「圓仔記」位於旺角中心,
設少量立食位,
除了堂食和外賣的芋圓甜品和餃子外,
吃貨更可選購小店的生芋圓和生餃子,
可買回家自己煮
我食完之後都即刻團購
買咗不同口味返屋企慢慢食

=============================
推介招牌包心三色芋圓仔($45)
有齊芋泥、兩粒特大包心芋圓芋泥球、
三色芋圓、仙草,好足料,
大大粒包心芋圓內有綿滑芋泥,
口感煙韌,連珍珠既口感都好好
個人特別最喜歡焙茶味道
同芝麻味道特別濃郁好味

==========================
自家製芋圓用料講究,
可以食出原料的甜香,
紫薯圓更重本用上日本紫薯!
抹茶焙茶圓的茶香突出,
芝麻圓的黑芝麻味亦很濃郁。
口感同味道都10分出色

後記:
不定期有突發團購優惠
會有心形、熊仔等不同造型的三色芋圓
想食嘅朋友

價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #photooftheday #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #foodshare #香港地道美食 #sweet #dessert #糖水 #甜品 #中式糖水 #芋圓 #豆花 #圓仔記 #芋圓控 #旺角 #旺角中心
2022-08-06 66 浏览
由網店變旺中實舖 主打不加防腐劑日日新鮮製造望落好似好多料😂但其實係因為個碗好淺哈哈哈🥣 豆腐花珍珠綠茶焙茶芋圓 HKD$32🥣 仙草紅豆三色芋圓 HKD$28🍴三色芋圓包括芋圓、紫薯圓同地瓜圓口感行彈牙路線 但偏粉感三隻味嘅芋圓味道上無大分別😅真係要靠顏色先知道到底食緊咩 評分:5/10🍴 綠茶圓、焙茶圓因為聽落幾有特色 所以本身抱有期望但最後仍然同三色芋圓一樣都係要極度細嚼先食到輕微嘅味道🫣評分:6/10珍珠偏細粒同發漲嘅淋 豆腐花仙草、紅豆正常發揮跟底嘅黑糖汁甜得太over整體嚟講 經過可一試但不需再試😂整體推薦度:5/10==============================📍圓仔記地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖交通:旺角站 D2出口 / 旺角東站B出口
由網店變旺中實舖 主打不加防腐劑日日新鮮製造
望落好似好多料😂但其實係因為個碗好淺哈哈哈

🥣 豆腐花珍珠綠茶焙茶芋圓 HKD$32
🥣 仙草紅豆三色芋圓 HKD$28

🍴三色芋圓
包括芋圓、紫薯圓同地瓜圓
口感行彈牙路線 但偏粉感

但最後仍然同三色芋圓一樣
都係要極度細嚼先食到輕微嘅味道🫣
綠茶圓

評分:6/10

珍珠偏細粒同發漲嘅淋 豆腐花仙草、紅豆正常發揮
跟底嘅黑糖汁甜得太over
整體嚟講 經過可一試但不需再試😂

整體推薦度:5/10

📍圓仔記
地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
交通:旺角站 D2出口 / 旺角東站B出口
2022-08-05 47 浏览
甜甜蜜蜜芋圓仙草ꕀꕀ⇢ఌ 圓仔記ꔐ招牌包心三色芋圓 ($45)ꕺ仙草𖢇地瓜༛𖢇包心芋泥球𖢇三色芋圓𖢇芋泥球ꕺ哇ꕀ 滿滿一碗的芋圓仙草✩•‿•底層舖滿仙草ꕀ中間有芋泥球還有我最愛的芋圓ꕀ三色是蕃薯·芋頭·紫薯芋圓是手工製造口感煙韌帶Q彈感最喜歡是芋頭口感ꕀ還能吃到芋頭的顆粒感而包心芋圓是超大一顆ꕀ咬開是滿滿的芋泥餡配上綿密既芋泥球ꕀ芋泥控一定會超滿足仙草是Q嫩口感ꕀ組合一起吃又不會太甜是個吃完會超滿足的甜點°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°作為芋圓控ꕀ超級滿意(ෆ˙ᵕ˙ෆ)好喜歡其中包心芋圓ꕀ很有驚喜而且小店是良心店ꕀ值得支持
甜甜蜜蜜芋圓仙草ꕀꕀ⇢ఌ 圓仔記
ꔐ招牌包心三色芋圓 ($45)
ꕺ仙草𖢇地瓜༛𖢇包心芋泥球𖢇三色芋圓𖢇芋泥球ꕺ

而包心芋圓是超大一顆ꕀ咬開是滿滿的芋泥餡
配上綿密既芋泥球ꕀ芋泥控一定會超滿足

仙草是Q嫩口感ꕀ組合一起吃又不會太甜
是個吃完會超滿足的甜點

作為芋圓控ꕀ超級滿意(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
好喜歡其中包心芋圓ꕀ很有驚喜
而且小店是良心店ꕀ值得支持
2022-08-04 30 浏览
想食芋圓程度係每隔幾日就想食一次🤣🤣🤣今次黎到中學時期最愛去嘅旺中,見到眾多小食當中有一間係賣芋圓,就去左試。💛仙草珍珠綠茶焙茶芋圓 $32呢間小店嘅芋圓係100%手工芋圓 無添加!茶味🍵芋圓我真係第一次試!我真係好鍾意茶味甜品💚🤎竟然會有綠茶芋圓😍😍就諗都唔諗嗌呢款!焙茶味比綠茶味出色,好香好重味!而綠茶是淡淡的!呢款甜品仲有埋珍珠🖤 #煙韌控 的我,成碗都食得津津有味,好幸福🥰★"

💛仙草珍珠綠茶焙茶芋圓 $32

呢間小店嘅芋圓係100%手工芋圓 無添加!

★"
仙草珍珠綠茶焙茶芋圓
愈大愈鍾意掃街,貪佢樣樣都可以試少少可以食到好多款食物。而九龍區如果要話多小食又多平靚正嘢買的話就一定要介紹呢個無人不識嘅【旺角中心】!旺角中心係由我細細個讀中學就開始成日行嘅地方,平時想買飾物內衣配件或者整指甲食嘢呢度都應有盡有。而今日想同大家介紹下就係位於旺國中心一期2樓嘅【圓仔記】。圓仔記主打手工芋圓,台式手抓餅,仲有撈丁餃子等等小食...而我係完全為咗芋圓衝過嚟,叫咗佢哋招牌包心三色芋圓$45試!入面有仙草,地瓜包心芋泥球,三色芋圓,同埋芋泥球入面嘅所有材料都唔會偏甜,食得出真材實料彈牙得嚟又好味,店員提醒如果外賣芋泥球要快啲食或擺入雪櫃!而我由買返到屋企大約45分鐘左右都仲KEEP到,芋泥又綿密又香滑!!撈埋仙草同其他材料真係一個必食推介!大家想食高質芋圓的話一定要去旺中【圓仔記】!

圓仔記主打手工芋圓,台式手抓餅,仲有撈丁餃子等等小食...

入面有仙草,地瓜包心芋泥球,三色芋圓,同埋芋泥球

大家想食高質芋圓的話一定要去旺中【圓仔記】!