2022-08-03 77 浏览
旺角中心真係好多嘢食( ˶ˊᵕˋ)飲完廢水 食埋章魚小丸子 就緊係要食糖水作結!見到呢間 @mryuen_taro 就主打自家制芋圓 仲有好多唔同口味🤎😆🍡 招牌包心三色芋圓 $45第一次試嘅話 我會建議試呢個🙌🏽有芋泥 芋圓 包心芋圓 同仙草一次滿足曬全部願望(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🫶🏻芋圓煙煙韌韌 好有咬口🫶🏻包心芋圓見佢咁大粒 就知幾足餡!入面勁多芋泥!🫶🏻芋泥微甜又綿滑 平時麻麻芋泥嘅我都覺得好食‪‪(∩´∀`∩)♡另外仲試過咖啡芋圓~淡淡咖啡味 好香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)咖啡迷唔可以錯過❤️‍🔥整體唔會話好甜 份量又多 性價比高!啱曬我呢啲唔鍾意食太甜嘅人(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)👅味道:5/5💰性價比:5/5👀回頭率:5/5
旺角中心真係好多嘢食( ˶ˊᵕˋ)
飲完廢水 食埋章魚小丸子 就緊係要食糖水作結!

🍡 招牌包心三色芋圓 $45
第一次試嘅話 我會建議試呢個🙌🏽
有芋泥 芋圓 包心芋圓 同仙草
一次滿足曬全部願望(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
🫶🏻芋圓煙煙韌韌 好有咬口
🫶🏻包心芋圓見佢咁大粒 就知幾足餡!入面勁多芋泥!

另外仲試過咖啡芋圓~
淡淡咖啡味 好香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
咖啡迷唔可以錯過❤️‍🔥

👅味道:5/5
💰性價比:5/5
👀回頭率:5/5
2022-07-30 37 浏览
終於都食到尼間芋圓,同期望中嘅味道一樣,完全唔會因為期望過高而失望‼️十分推薦🛎🪧特色雙重芋泥三色芋圓 💰38入面有🥄 荔枝椰果:少甜,但係同其他一齊食就綜合左佢嘅甜味。🥄珍珠: super Q彈🥄地瓜包心芋泥球:好大一粒,咬開入面好足料🥄三色芋圓:蕃薯芋圓,芋頭芋圓,紫薯芋圓全部都QQQQQQ彈,食落去好有滿足感🥄芋泥球:有兩球,係綿滑,又唔會過甜🤤建議20分鐘內就要食啦,無錯過美味時間😍💰38咁足料,超級抵食,未試過嘅朋友仔真系要快啲試下啦😋😋圓仔記仲有手抓餅,餃子,芋泥三文治尼啲,好多選擇😍😍平價之餘,食物嘅質素又唔會低😆

🪧特色雙重芋泥三色芋圓 💰38

入面有
🥄 荔枝椰果:少甜,但係同其他一齊食就綜合左佢嘅甜味。
🥄珍珠: super Q彈
🥄地瓜包心芋泥球:好大一粒,咬開入面好足料

💰38咁足料,超級抵食,未試過嘅朋友仔真系要快啲試下啦😋😋

外卖自取
小店位於旺中2樓,係手工芋圓專賣店😋標榜X糯米粉X防腐劑,即食/生賣都有,仲有特別口味:綠茶🍵、焙茶、黑芝麻、朱古力🍫。⚠️芋泥控注意️😍‼️💜 地瓜包心芋泥💜 厚芋泥肉鬆三文治🥪💜 芋泥球💜 秘製芋泥肉鬆手抓餅-💕 招牌包心三色芋圓 $45(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球👅好味指數:8/10一個招牌試2款芋泥😚 芋泥球甜度適中,食落口感綿密又有顆粒感😍一次過食成球芋泥真係勁滿足🥹🥰❗️ 巨型地瓜包心芋泥,望望下有啲似炸紫芋圓😂,芋圓有淡淡地瓜味,食落好煙韌Q彈😍咬開滿滿既芋泥餡,味道配合得剛好☺️,而糖水底都唔會太甜,配埋滑嘟嘟既仙草,好消暑🥰。-環境:/10服務:7/10好味指數:8/10回頭率:7.5/10

⚠️芋泥控注意️😍‼️

好味指數:8/10
回頭率:7.5/10
2022-07-29
招牌包心三色芋圓
今次又黎食我最愛既芋圓, 因為去到都已經9點幾, 所以好多野都賣曬, 不過好彩都食到我想食既果款😍仙草珍珠綠茶焙茶芋圓🍡($32)呢兩隻味道既芋圓比較少見, 所以對於我呢個芋圓控黎講係相當吸引😍 不過因為珍珠賣曬, 所以換左椰果俾我地, 但係因為椰果本身比較甜都好怕會蓋過左本身芋圓既味, 但係出奇地焙茶既味係超突出, 茶味好香好濃, 相比之下綠茶味相對偏淡😋 另外仲加左三色芋圓(+$6) 味道以蕃薯最出色, 其他兩款都係偏淡, 仙草既味都好濃味, 唔似平日食開冇味果啲🥰呢度除左芋圓之外仲有好多其他台式甜味, 小食都有, 見有人買咗手抓餅都好似好正😍

仙草珍珠綠茶焙茶芋圓🍡($32)

2022-07-27
$36 (宵夜)
  • 仙草珍珠綠茶焙茶芋圓
2022-07-28 36 浏览
旺角中心已成為一個美食Corner, 上到二樓見到呢間台式小店,企滿好多食客,原來主打台式芋圓 同小食。行到攰攰地,搵啲甜吃補充一下。店內 同 商場都有小角落可以歇下腳即叫即製.好有效率「雙Q三色芋圓」三種顏色嘅芋圓拼埋一齊好靚好鍾意煙煙靭靭嘅口感,再加埋珍珠.寒天晶球少少爽口,口感Q彈。裡面好足料,食一碗已有飽肚感。糖水本身唔太甜,同芋圓一齊實在太Match.下次可以外賣幾款返屋企,同家人開心Share

旺角中心已成為一個美食Corner,
上到二樓見到呢間台式小店,企滿好多食客,
原來主打台式芋圓 同小食。

行到攰攰地,搵啲甜吃補充一下。
店內 同 商場都有小角落可以歇下腳

即叫即製.好有效率

「雙Q三色芋圓」

三種顏色嘅芋圓拼埋一齊好靚

好鍾意煙煙靭靭嘅口感,
再加埋珍珠.寒天晶球少少爽口,口感Q彈。

裡面好足料,食一碗已有飽肚感。

糖水本身唔太甜,同芋圓一齊實在太Match.

下次可以外賣幾款返屋企,同家人開心Share
2022-07-28
下午茶
  • 雙Q三色芋圓
眾所周知旺中美食唔少今次肥妹就去左圓仔記主打手工芋圓,純手工製作無添加防腐劑!👍🏻除左常見地瓜圓、紫薯圓同芋圓外仲有綠茶、焙茶,芝麻同朱古力味芋圓添 非常特別😍😍而且仲有手抓餅同手工餃子等等—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 招牌包心三色芋圓 $45(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)三色芋圓好煙韌Q彈,仙草滑溜仲有個心心地瓜圓添!!芋泥球係新鮮手打,味道香甜加上芋頭粒粒,軟綿之餘增添口感而地瓜包心芋泥十分出色👍🏻外層薄薄番薯圓包住綿密芋泥啖啖芋泥,好滿足🥰🫶🏻
眾所周知旺中美食唔少
今次肥妹就去左圓仔記
主打手工芋圓,純手工製作
無添加防腐劑!👍🏻
除左常見地瓜圓、紫薯圓同芋圓外
仲有綠茶、焙茶,芝麻同朱古力味芋圓添
非常特別😍😍
而且仲有手抓餅同手工餃子等等

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 招牌包心三色芋圓 $45
(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)
三色芋圓好煙韌Q彈,仙草滑溜
仲有個心心地瓜圓添!!
芋泥球係新鮮手打,味道香甜
加上芋頭粒粒,軟綿之餘增添口感
而地瓜包心芋泥十分出色👍🏻
外層薄薄番薯圓包住綿密芋泥
啖啖芋泥,好滿足🥰🫶🏻

呢間手工芋圓真係旺中掃街發現到嘅驚喜😻店舖細細地唔算好起眼,不過行過都會不停見到有人拎住兜芋圓食,就知一定唔錯👍🏻😆除咗即食嘅芋圓甜品,仲有得賣生嘅可以買返去自己煮又得😎▪️招牌芋圓唔好睇佢賣相一般呀,真係好好食,好足料😍個芋泥又大粒,仲係真材實料🤩佢仲有好多好多其他款式,總會搵到款啱大家食嘅,快啲去試吓啦🤓

▪️招牌芋圓

🔵🟣【 圓仔記 】🟣🔵⋄—————⧫♟⧫—————⋄由網店升級為實體店,「圓仔記」一直精心挑選材料,堅持純人手新鮮製作芋圓,務求令每顆芋圓都Q彈煙韌!🤞🏻店內主打手作三色芋圓,紫薯圓更重本用上日本紫薯,可以食出原料嘅甜香🍠☺️⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🟠招牌包心三色芋圓($45)(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)有齊芋泥、地瓜包心芋泥、三色芋圓同仙草,好大兜,好足料!三色芋圓有唔同造型,心形好靚,好有心思。用料更是講究,紫薯圓重本用上日本紫薯,可以食出原料甜香。食落口感煙韌,Q軟彈牙,好喜歡。⚫️ 豆腐花珍珠綠茶焙茶味芋圓($32)抹茶焙茶圓的茶香突出,也不會過甜。珍珠飽滿有彈性,非常有嚼勁,份量仲好多。豆腐花滑捋捋,食晒成碗非常飽肚。
⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #
🔵🟣【 圓仔記 】🟣🔵

—————⧫♟⧫—————

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🟠招牌包心三色芋圓($45)
(仙草、地瓜包心芋泥x2、三色芋圓、芋泥球)

有齊芋泥、地瓜包心芋泥、三色芋圓同仙草,好大兜,好足料!

食落口感煙韌,Q軟彈牙,好喜歡。

⚫️ 豆腐花珍珠綠茶焙茶味芋圓($32)

抹茶焙茶圓的茶香突出,也不會過甜。

珍珠飽滿有彈性,非常有嚼勁,份量仲好多。

豆腐花滑捋捋,食晒成碗非常飽肚。

⋄
┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami旺角 #ccrreami圓仔記 #圓仔記 #芋圓 #三色芋圓 #招牌三色芋圓 #豆腐花 @mryuen_taro
2022-07-16
2022-07-18 30 浏览
整體嚟今次體驗我覺得呢間店係非常正 都幾滿意 幾次都見到入面嘅衞生情況好好 望落去都好乾淨 跟住服務員嘅態度仲好好 又係咁講笑好幽默 對於芋圓嘅評價就唔使講啦~正到冇得再正呀 呢間店嘅芋頭非常有口感好彈牙 未食之前望落去都已經流曬口水 味道真係好濃又夠軟身相比起圓仔記係正好多 值得去嚐試一下 非常之推薦
相比起圓仔記係正好多
值得去嚐試一下 非常之推薦
2022-07-17 34 浏览
旺角中心新開芋圓專門店✨賣點香港手工製作的芋泥芋圓⭐️無添加,健康之選👍🏻小店招牌的芋圓系列有很多種選擇。☘️每一款也很想吃呢!《招牌包心三色芋圓》$45大大碗的招牌系列,足料豐富,這碗食材包括有:仙草、地瓜包心芋泥、三色芋圓和芋泥球。✨特別推薦地瓜包心芋泥,咬下去,內裏有著綿綿的芋泥,相當有驚喜!👍🏻豐富的台式材料配合黑糖的味道,變得很甜蜜。🌸總結:豐富又足料!還有其他小吃也很吸引!手抓餅也很想吃呢!
旺角中心新開芋圓專門店✨

賣點香港手工製作的芋泥芋圓⭐️

無添加,健康之選👍🏻

小店招牌的芋圓系列有很多種選擇。☘️每一款也很想吃呢!

《招牌包心三色芋圓》$45

豐富的台式材料配合黑糖的味道,變得很甜蜜。🌸

總結:豐富又足料!

還有其他小吃也很吸引!手抓餅也很想吃呢!
呢排天氣咁熱,一去旺角就忍唔住入咗去旺中掃街。竟然俾我發現原來開咗一間芋圓專門店,仲要係仲要前身係好受歡迎嘅網店,夏天流流食一碗冰凍芋圓甜品,簡直係透心涼。舖頭將芋圓用好多唔同嘅方式演繹,為芋圓呢種單一食物帶黎驚喜💗重點推介🔥 👍 招牌包心三色芋圓 $45呢一款絕對係舖頭嘅招牌,可以試到幾款唔同款式嘅芋圓,入面有仙草、地瓜包心芋泥球、三色芋圓、芋泥球。特別推介地瓜包心芋泥球,大大一粒,外層係地瓜芋圓,包住芋泥餡料,咬落去好有層次感,都充滿台式風味。另外芋泥球都好有驚喜,除咗芋頭泥之外,仲有一粒粒嘅芋頭粒,令成個口感唔會單一。👍 炸芋圓配煉奶 $28炸饅頭配煉奶就食得多,炸芋圓就真係第一次試。店家即叫即炸,熱辣辣新鮮送上。炸完嘅芋圓外層脆皮,入面口感依然煙靭。配埋煉奶,令成個配搭好新穎,就好似有咬口超彈牙版嘅炸饅頭咁。📍圓仔記 旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖

重點推介🔥
👍 招牌包心三色芋圓 $45

👍 炸芋圓配煉奶 $28

📍圓仔記
旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
2022-07-08 56 浏览
上次就試左出名既芋圓今次就試食都有推介既手抓餅特製芋泥肉鬆手抓餅望落應該好燒餅咁點知食落覺得好脆有D厚度配上肉鬆就脆加鬆軟增加口感👍🏻食到第二啖就開始食到芋泥都係無加甜淡淡的結: 不錯算係 店中既1凍1熱既推介之一#特製芋泥肉鬆手抓餅#圓仔記
上次就試左出名既芋圓

淡淡的

結: 不錯算係 店中既1凍1熱既推介之一

#特製芋泥肉鬆手抓餅
#圓仔記
今次要介紹嘅係有良心食肆💛圓仔記💛上次試過佢地嘅手工桂花三色圓真係好食到連花瓣我都食埋。唔會太甜仲會桂花嘅香,三色圓又QQ 煙煙韌韌😍今次試左佢地個店主推介韓式手抓餅,店主問我地要咩醬嘅時候推介我地好多人都食千島醬😍估唔到千島醬同泡菜手抓餅咁夾架😍😍我地仲食左八隻煎餃,今次試左泡菜同韭菜煎餃,煎得比我自己整嘅好食😂最重要嘅係佢有派 Day@Collar 嘅橫幅😍真係要特登去幫襯丫好味指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢地個IG 係@mryuen_taro 圓仔記 旺角中心2樓SB05鋪#collar #day #mryuen #圓仔記 #hk #foodiegram #良心小店 #旺角黃店 #旺角美食
今次要介紹嘅係有良心食肆💛圓仔記💛

• 招牌包心三色芋圓
  • 養生桂花三色芋圓
  • 韓式手抓餅配千島醬
2022-06-17 50 浏览
呢一間喺旺角中心嘅芋圓甜品店🍮真係超級抵食🤑上次就嗌咗個特色雙重芋泥三色芋圓仔💕配料勁豐富:番薯包心芋泥球、三色芋圓、珍珠、芋泥同荔枝椰果 最正係個包心芋圓 勁大粒 咬開爆曬餡!
2022-06-17 56 浏览
芋圓就食得多 但係呢一間嘅芋圓相當之特別!佢有抹茶🍵朱古力🍫同焙茶☕️食落好煙韌有咬口~兩款嘅茶味都幾濃郁🤎朱古力味都好出❣️三色芋圓就係番薯🍠紫薯同芋頭 全部都唔錯!