2024-02-01 26 浏览
-🇹🇭堅泰 📍旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA25A號舖🍝堅泰即炒Pad Thai(豬頸肉) hkd 50大大碗pad thai!!😍兩個人分都夠食嗌左豬頸肉 食落幾淋身 調味好夠!不過要盡快食 擺耐左會痴埋一舊好難夾到🤣🍌堅泰榛子香蕉煎餅 hkd 32推介!! 佢同平時食開個隻有少少唔同表皮四邊都係脆身 食落中間就係軟心榛子醬味甜而不膩!好香新鮮重香蕉味🍌不過都係要襯熱食🫶🏻🌶️泰式鳳爪 hkd 42鳳爪唔算超大隻 但調味同碗菜都夾得好好有洋蔥、蔥、辣椒🌶️等做調味酸辣口感震懾味蕾 個人覺得係偏辣味多啲 但唔會話辣到流鼻水個隻😏係會越食越上癮hehe🍹龍眼茶 hkd 10有好多龍眼肉係底 飲埋成杯仲可以食埋啲龍眼肉添🤓唔會死甜個隻 係幾清香清甜口味!飲唔到好甜嘅朋友仔都可以試嗌呢杯!🕰️營業時間星期一至四 12:15-21:15星期五至日 12:45-21:45公眾假期 12:45-21:45公眾假期前夕 12:15-21:15#堅泰#旺角#旺角中心#旺中美食 #香港美食#香港小食#香港泰式煎餅 #泰式奶茶 #泰式 #泰式料理 #泰式鳳爪#龍眼冰 #旺角美食 #香港好去處 #

🇹🇭堅泰
📍旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA25A號舖

🍝堅泰即炒Pad Thai(豬頸肉) hkd 50
大大碗pad thai!!😍兩個人分都夠食
嗌左豬頸肉 食落幾淋身 調味好夠!
不過要盡快食 擺耐左會痴埋一舊好難夾到🤣

🍌堅泰榛子香蕉煎餅 hkd 32
推介!! 佢同平時食開個隻有少少唔同
表皮四邊都係脆身 食落中間就係軟心榛子醬味
甜而不膩!好香新鮮重香蕉味🍌
不過都係要襯熱食🫶🏻

🌶️泰式鳳爪 hkd 42
鳳爪唔算超大隻 但調味同碗菜都夾得好好
有洋蔥、蔥、辣椒🌶️等做調味
係會越食越上癮hehe

🍹龍眼茶 hkd 10
有好多龍眼肉係底 飲埋成杯仲可以食埋啲龍眼肉添🤓
唔會死甜個隻 係幾清香清甜口味!
飲唔到好甜嘅朋友仔都可以試嗌呢杯!

🕰️營業時間
星期一至四 12:15-21:15
星期五至日 12:45-21:45
公眾假期 12:45-21:45
公眾假期前夕 12:15-21:15

#堅泰#旺角#旺角中心#旺中美食 #香港美食#香港小食#香港泰式煎餅 #泰式奶茶 #泰式 #泰式料理 #泰式鳳爪#龍眼冰 #旺角美食 #香港好去處 #美食天堂 #旺中美食天地
2024-01-30 16 浏览
第一次食香蕉煎餅係個男人整嘅,好好味。但係第二次食係個女人整,塊餅皮攤得唔均勻,搞到勁厚。香蕉亦都鋪得唔均勻,成塊餅剩係得一邊有香蕉餡,另一邊就冇香蕉餡。仲要切得勁大舊,好漏,全部都係皮。個女人態度麻麻。
香蕉煎餅
旺角中心近年已經成為繼葵涌廣場後另一個集街頭小食與購物於一身的商場,當中有不少小食店臥虎藏龍,除了日式手卷、港式雞蛋仔、台式飲品之外連泰國菜亦可以於堅泰品嘗得到。與其他人小食店一樣堅泰以外賣為主,但店內亦有一兩個立食位置,麻雀雖小,五臟俱全,泰式鳳爪、生菜包、青木瓜沙律、青咖喱雞或豬頸肉飯、芒果糯米飯等應有盡有。堅泰炒金邊粉 ($50) 即點即炒鑊氣十足,配料方面可以選擇蝦、豬頸肉或雞肉,豬頸肉焦香爽嫩。金邊粉亦保持彈性,羅望子醬酸辣惹味,加上花生碎、芽菜等配料口感豐富。泰式奶茶 (free)套餐均會附送一杯細凍龍眼茶或泰式奶茶,泰式奶茶口感香滑味道正宗而甜度稍高。堅泰榛子香蕉煎餅 ($32)招牌香蕉煎餅分別有朱古力香蕉煎餅、阿華田脆脆香蕉煎餅、花生榛子香蕉煎餅、肉鬆香蕉煎餅等六款口味,即點即煎香氣撲鼻。煎餅餅皮香脆之餘略帶煙韌,內餡香蕉蓉加熱後更加香甜濃郁,配上榛子朱古力醬及煉奶實在令人欲罷不能。

堅泰炒金邊粉 ($50)
堅泰炒金邊粉

泰式奶茶 (free)
泰式奶茶 (細)

堅泰榛子香蕉煎餅 ($32)
2024-01-20 41 浏览
榛子醬香蕉煎餅煎餅給我留下了深刻的印象我立刻被它的外觀所吸引。外層金黃酥脆,看起來非常誘人。我迫不及待地咬下一口,立刻感受到它的口感脆脆地,外層酥脆,內層柔軟。最令我驚喜的是煎餅中間的夾心。裡面夾著新鮮的香蕉,這個搭配非常出色。香蕉的甜味和煎餅的酥脆相得益彰,讓整個口感更豐富。每一口咬下去,都能感受到香蕉的鮮甜和煎餅的口感,讓人愛不釋手。不過,我希望榛子醬的味道能更加突出一些。雖然煎餅中夾著榛子醬,但是榛子醬的味道相對比較輕,並沒有像預期的那麼濃郁。我希望能夠更加明顯地品味到榛子的香氣和濃郁的堅果味道。總的來說,泰國榛子醬香蕉煎餅是一道不錯的甜點。它的口感脆脆地,中間的夾心香蕉給它增添了豐富的味道。雖然榛子醬的味道稍嫌輕淡,但整體來說這道煎餅還是非常好吃的。
榛子醬香蕉煎餅
煎餅給我留下了深刻的印象

2024-01-19
宵夜
2024-01-13 30 浏览
好耐無去旺角中心行街,原來而家二樓已經變左美食街,化身掃街小天堂行左轉,都系想食泰國菜,叫左一個主食、一個甜品同一杯泰式奶茶都唔過$100堅泰即炒Pad Thai $50可以簡豬、雞or海鮮,雞肉粒粒幾嫩口Pad Thai 甜甜地好好味,小店炒得有鑊氣堅泰榛子香蕉煎餅$32食泰國野唔食得得香蕉煎餅都有得叫即叫即煎要D時間,不過熱辣辣都淋埋醬食系爽咖泰式奶茶$10跟餐送龍眼冰,大食妹想邪惡少少,加$10轉奶茶系得ge

堅泰即炒Pad Thai $50
可以簡豬、雞or海鮮,雞肉粒粒幾嫩口
Pad Thai 甜甜地好好味,小店炒得有鑊氣

堅泰榛子香蕉煎餅$32
食泰國野唔食得得香蕉煎餅都有得叫
即叫即煎要D時間,不過熱辣辣都淋埋醬食系爽咖

泰式奶茶$10
跟餐送龍眼冰,大食妹想邪惡少少,加$10轉奶茶系得ge
外卖自取
2024年既第一篇post決定俾近排食過最有記憶點既甜品.每次見到香蕉煎餅都毫無抵抗力今次輪到寵幸旺中嘅香蕉煎餅講到係真泰國人大廚等我試下係咪真係咁好食__________________________🔹花生榛子香蕉煎餅 $34👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌘Keto friendly: ❌自從元朗香蕉仔執左,香港都無食過一間好食不過今次呢個真心有驚喜!.個煎餅係即叫即煎上手好熱辣辣,仲好香榛子同香蕉味話說我買完之後影相,督左一下已經feel 到好脆奈何老公無黎到,想拎返去一齊share 我按捺住自己想偷食既慾望真係搭左成個鐘車先返到屋企食埋咸野先食呢個期待已久嘅甜品.真心驚喜,放入口仲!係!酥!脆!架食到少少一層層既口感仲要一啲都唔油膩.香蕉經過加熱,令甜度更高加埋邪惡到爆既榛子醬同花生碎Omg,我同老公基本上係爭住食.🔹 生菜包 $48👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️調味啱啱好,微辣得黎幾惹味同埋好貼心咁除左原本生菜包個幾片生菜之外另外分開左一包生菜.生菜新鮮爽脆同埋最緊要鯨水鯨得夠乾唔會因為放耐左出晒水.🔹 芒果糯米飯 $38👰🏻:🌕🌕🌕🌔🌑🤵🏻
2024年既第一篇post

🔹花生榛子香蕉煎餅 $34

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌘
Keto friendly: ❌
自從元朗香蕉仔執左,香港都無食過一間好食
不過今次呢個真心有驚喜!
個煎餅係即叫即煎
上手好熱辣辣,仲好香榛子同香蕉味
話說我買完之後影相,督左一下已經feel 到好脆
奈何老公無黎到,想拎返去一齊share
我按捺住自己想偷食既慾望
真係搭左成個鐘車先返到屋企
食埋咸野先食呢個期待已久嘅甜品
真心驚喜,放入口仲!係!酥!脆!架
食到少少一層層既口感
仲要一啲都唔油膩

香蕉經過加熱,令甜度更高
加埋邪惡到爆既榛子醬同花生碎
Omg,我同老公基本上係爭住食
🔹 生菜包 $48

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
調味啱啱好,微辣得黎幾惹味
同埋好貼心咁除左原本生菜包個幾片生菜之外

開胃之選
🔹 烤豬頸肉金邊粉 $50

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
即叫即炒,好有鑊氣
豬頸肉有先煎到脆邊,口感脆脆的,好食
外賣會幫你剪左盒既角仔梳氣
雖然係小事,不過唔係間間餐廳記得
叫金邊粉仲送左杯泰式奶茶🥤
要讚一讚小店
全部味道都好正宗
同埋最緊要係即叫即整得黎
出餐速度都好快下!
  • 香蕉煎餅
自從好多出名嘅小食店開咗喺旺中,去多咗旺中食嘢。雲雲小食入面,搵到一間泰式、仲有即炒嘅粉麵餐廳!💁🏻‍♂️📌堅泰炒金邊粉 $50睇住即炒,熱度非常好!配料好多,蛋、豆乾、牙菜、蝦、花生碎、椰菜、蔥等等,口感味道都豐富!個粉算唔錯,少少煙韌,唔會過腍。😌📌龍眼茶 (套餐)甜度不錯,幾清新,唔會死甜!🤤📌自家椰汁西米糕 $15/2件上面一層鹹鹹甜甜嘅椰漿,配下層煙韌西米。🤓📌 ‘’堅泰‘’榛子香蕉煎餅 $32外皮幾脆,餅邊仲有少少脆脆!內里夾住香甜、半熔嘅香蕉,口感有強對比!再加上滿滿嘅榛子醬!😜

📌堅泰炒金邊粉 $50

📌龍眼茶 (套餐)
甜度不錯,幾清新,唔會死甜!🤤

📌自家椰汁西米糕 $15/2件

上面一層鹹鹹甜甜嘅椰漿,配下層煙韌西米。🤓

📌 ‘’堅泰‘’榛子香蕉煎餅 $32

2024-01-03
人均$50起|旺角|泰國菜|堅泰來到旺角中心,除了琳琅滿目的小吃外, 發現了一間即叫即製的香蕉煎餅店!兩個人$100可以買到許多快樂!我們分別點了炒金邊粉$50這個即叫即炒的金邊粉實在太幸福了!鋪滿了花生碎、 配搭上好吃的豬肉絲,好吃極了!而且,在這裏山點樣行泰式套餐,都會送上龍眼茶或者凍泰式奶茶,在物價飛漲的香港這裏也太佛心了吧!香蕉煎餅$32太好吃了!親眼目睹餐廳是即叫即制, 看着店員將粉團推成一片片酥皮, 在上面鋪滿香蕉和榛子醬, 你怎能不愛這裏的種種美好呢?自家椰汁西米糕$15兩件我肯定這裏的椰汁糕是自家製作的!不會過分的甜,感覺為了香港人調整過口味。——————為食分界線——————📍堅泰旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA25A號舖人均消費: $50#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港
人均$50起|旺角|泰國菜|堅泰

兩個人$100可以買到許多快樂!
我們分別點了炒金邊粉$50
這個即叫即炒的金邊粉實在太幸福了!
鋪滿了花生碎、 配搭上好吃的豬肉絲,好吃極了!

香蕉煎餅$32
太好吃了!

自家椰汁西米糕$15兩件
我肯定這裏的椰汁糕是自家製作的!
不會過分的甜,感覺為了香港人調整過口味。

——————為食分界線——————
📍堅泰

人均消費: $50
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
有日去左旺中掃街,大家都知旺中多美食嫁啦😋喺呢間堅泰食左幾款小食,其中嘅香蕉煎餅超級好食啊😍完全好有驚喜,可以話好食過我上個月喺泰國食嘅香蕉煎餅,我就揀左榛子味,滿滿嘅榛子醬,一咬落去系脆嫁,入面有軟軟嘅香蕉,外脆內軟,超級正💯嗌香蕉煎餅仲可以+ $10配杯飲品嫁,我緊系配埋泰式奶茶啦🧡系泰式必飲嘅飲品!泰式鳳爪 $42 泰式醬汁超級惹味,仲有D辣味,食得好刺激🤣泰式雞棗4粒 $16 呢款泰式小食,其實系雞肉丸黎,之前食過一次,覺得幾好食,但比較少見估吾到系度竟然會有😍

呢間小店主打泰國菜式🇹🇭, 小食、主菜、甜品、飲品都有, 建議可以叫套餐, 會送凍龍眼茶, 抵食!🥢炒PadThai 泰式地道菜式之一, 即叫即炒有鑊氣!Pad Thai同蝦肉份量好足, 唔會炒得太過油膩或太乾身, 配料豐富, 加埋花生碎, 充滿泰式風味~🍚泰式酸辣肉碎飯肉碎份量好多, 下飯一流~🥢香茅辣肉腸呢個有驚喜🤩!口感彈牙, 有香茅香味🫓榛子香蕉煎餅 煎餅有好多款口味, 即叫即整, 表面煎至香脆, 面層搽滿榛子醬🌰, 香蕉蓉夾餡好香🍌, 同nutella好夾!

🥢炒PadThai

🍚泰式酸辣肉碎飯
肉碎份量好多, 下飯一流~

🥢香茅辣肉腸
呢個有驚喜🤩!口感彈牙, 有香茅香味

🫓榛子香蕉煎餅
2024-01-06
2023-12-22 156 浏览
#chuchu食在旺角📍 堅泰之前聽朋友話呢間小店堅係由泰國人主理,🐷聽到佢哋都真係用泰文溝通㗎,品質保證!喺旺中行開想食番啲嘢都係個好選擇!—————————————————————❣️ 堅泰棒子香蕉煎餅 $32去親泰國🇹🇭都一定要食嘅嘢!呢到嘅煎餅有好多款口味,🐷揀左招牌堅泰即係Nutella,即叫即整,搽埋滿滿嘅榛子同煉奶!襯熱辣辣新鮮食,表面脆卜卜,好好味!.❣️ 堅泰即炒豬頸肉金邊粉 $50 每次食泰菜都係必食Pad Thai! 賣相好吸引,好有泰風味,加埋豬頸肉都燒到脆卜卜,好有鑊氣,好惹味,唔夠辣旁邊仲有辣椒粉可以自己撈,份量好多滿滿一盒!!.❣️招牌泰式喇沙蝦肉魚蛋米線 $35 超抵食!唔好以為30幾蚊好細碗,佢都係大大碗!有兩粒魚蛋,同埋其他配料!唔係好辣嗰種,甜甜哋!.❣️芒果糯米飯 $38芒果超甜!有大量嘅椰奶淋係圓碌碌嘅糯米飲上面,真係超夾!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8.5/10👍🏻推薦: 8.5/10 —————————————————————🏡地址: 堅泰 (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA2
#chuchu食在旺角
📍 堅泰

❣️ 堅泰棒子香蕉煎餅 $32

❣️ 堅泰即炒豬頸肉金邊粉 $50

❣️招牌泰式喇沙蝦肉魚蛋米線 $35

❣️芒果糯米飯 $38
芒果超甜!有大量嘅椰奶淋係圓碌碌嘅糯米飲上面,真係超夾!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8.5/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: 堅泰 (旺角)
🕑營業時間: 12:15 - 21:15
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2023-12-21
午餐
2023-12-18 75 浏览
旺中不嬲都多嘢食,企係到食泰國嘢超有風味🫶🏻 啲設計加埋大笨象公仔超好ғᴇᴇʟ,就好似置身於泰國咁🇹🇭 大家都排隊,我當然唔執輸派埋一份食吓啦🤞🏻1️⃣ “堅”即炒ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ🔥即炒簡直就係色香味俱全💫 呢個ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ啱哂想去泰國但又飛唔到嘅我🥢 一入入面有超多配料,仲可以自己揀要咩肉添👅2️⃣ 烤豬頸肉撈金邊粉🐖食之前要撈撈佢,因為啲汁喺個底嗰度😌 豬頸肉好好食,仲有椰菜絲同芽菜,一齊食先係最好食😚3️⃣ 花生榛子香蕉煎餅🍌簡直就可以講係ɴᴏ.1 食泰國野點可以唔食‼️ 除咗有好多榛子醬之外,面層仲有勁勁勁多花生碎,每一啖都食到有香蕉、榛子同花生🥜4️⃣ 自家椰汁西米糕🥄可以2個或者4個咁買😆 每個都好重椰汁味🥥仲要勁多西米口感超爽🤙🏻5️⃣ 泰式奶茶🧋泰奶係螞蟻星人最中意飲🐜 一定唔可以少冰少甜,先係最正宗😍㊙️㊙️㊙️餐廳嘅每月活動💢 唔好錯過‼️
旺中不嬲都多嘢食,企係到食泰國嘢超有風味🫶🏻

1️⃣ “堅”即炒ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ🔥

可以2個或者4個咁買😆 每個都好重椰汁味🥥

仲要勁多西米口感超爽🤙🏻

5️⃣ 泰式奶茶🧋
泰式奶茶

泰奶係螞蟻星人最中意飲🐜 一定唔可以少冰少甜,先係最正宗😍

㊙️㊙️㊙️
餐廳嘅每月活動💢 唔好錯過‼️
“堅”即炒ᴘᴀᴅ ᴛʜᴀɪ
烤豬頸肉撈金邊粉
花生榛子香蕉煎餅
泰式奶茶
2023-12-18 38 浏览
旺角中心立食區細細間舖估唔到可以咁多款式,又有煎餅又有主食同小食,仲有得完包蝦餅買走,堅係泰廚主理😍泰式套餐 - 堅泰炒金邊粉 $50Pad Thai 可以揀蝦肉/雞肉/豬頸肉,揀咗豬頸肉肥肥地份量又多都幾抵,超香羅望子醬但唔會太甜,調味啱啱好,金邊粉都炒得好香。套餐送飲品泰式奶茶,雖然細細杯,但啱啱好解咗頸渴,又唔會令定價太高都幾好 👍🏻 除咗泰奶仲可以揀龍眼茶秘製沙嗲豬肉丸米線 $35果然係秘製,沙嗲味好香,辣辣地,米線都好滑,豬肉丸肉質結實,都幾juicy泰式雞棗(雞肉丸) $16/四粒 & 泰式魚餅 $16/四塊兩款小食都好驚喜!新鮮炸起金黃色熱辣辣,兩款小食入面入邊都有少少蔬菜粒,點個甜辣醬好正肉鬆香蕉煎餅 $34六款煎餅有五款都係甜嘅,我就試吓鹹嘅肉鬆,都係同一個煎餅底,但上面鋪滿肉鬆,香蕉蓉熱辣辣又甜又腍,個餅夠脆,成個配搭得好好🤤

泰式套餐 - 堅泰炒金邊粉 $50

秘製沙嗲豬肉丸米線 $35

肉鬆香蕉煎餅 $34

2K
🇹🇭泰道地旺角泰開心掃街🥡-好耐都冇掃過街 難得同行朋友都有興趣做一日MK仔女 就帶咗佢去旺角中心呢個立食林立嘅掃街天堂🤣 呢間-🍌榛子香蕉煎餅 $32食泰國街頭小食 除咗芒果糯米飯之外 最鍾意就係食香蕉煎餅 煎餅好香脆配上香蕉嘅夾餡 加埋榛子朱古力醬 唔使講都知好夾啦😎-🍤即炒蝦肉Pad Thai $50炒金邊粉又係另一道Classic嘅餸菜 估唔到呢間小食店廚房細細 都做到即叫即炒 所以好有鑊氣🤪-🐷泰式烤豬頸肉 $68烤豬頸肉都唔錯 外層烤到焦香 而且份量都唔錯 有成七至八片 仲要係厚切 啱晒食肉獸😎-📍堅泰 (旺角)旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA25A號舖-
🇹🇭泰道地旺角泰開心掃街🥡
🍌榛子香蕉煎餅 $32

🍤即炒蝦肉Pad Thai $50

🐷泰式烤豬頸肉 $68

📍堅泰 (旺角)
旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SA25A號舖
旺中而家有好多唔同款式嘅食物應該好多人都知 最近發現新開咗一間叫堅泰嘅泰式餐廳🇹🇭 顧名思義堅係由泰國人主理👩🏼‍🍳即叫即炒pad thai 可以揀豬頸肉/雞肉/🦐 我揀咗豬頸肉 有嚼勁又香口🐷 跟餐有一杯龍眼茶 唔會過甜 值得一讃👍肉碎粉絲沙律 我就轉左撈泰國媽媽麵😛 酸辣豬肉碎好開胃 同mama麵都幾夾 不過應該都係同粉絲更好更索汁🌶️最後就緊係有第二個胃俾甜品😝 有我最愛嘅椰汁西米糕 椰汁同班爛嘅香氣加上啖啖粟米西米 香滑Q彈我至愛☺️仲有我每次去泰國必食嘅香蕉煎餅!呢樣好似唔係成日喺香港啲泰國餐廳見到 而且仲有好多配搭可以揀㖭😗 我就揀咗榛子醬 滿滿🌰同大量🍌蓉 充滿泰國街頭風味🇹🇭