🎑 第一次喺餐廳望住維港靚靚夜景🌃打日式高質邊爐!🇯🇵👀😋 我哋嗰日放工之後相約8:00食飯,咁啱啲嘢食一嚟到,就已經有得睇幻彩詠香江!😙 餐廳出面仲有個露台,我哋梗係即刻出去睇下!🤪 眼前對岸高聳入雲嘅高樓大廈🏙️,配合繽紛多彩的燈光,全部都變得十分震撼壯觀! 我哋嗌咗:🔸美人鍋(和牛、鹿児島天然豚肉、黒薩摩走地雞肉)🔸彩色蔬菜盅🌈🔸雜炊烏冬我哋最初仲想嗌多啲嘢食㗎,點知食吓食吓都覺得好足夠,有飽腹感,所以最後就放棄了!🤰🏻🤰🏻美人鍋嘅湯底完全不需要任何多餘的調味,就咁飲已經覺得好香濃,充滿鮮味!佢本身已經係用咗長時間熬煮嘅超濃滑雞湯,質感好特別,有少少似布甸🍮嘅樣子,會喺個鍋入面融化🫠。店員介紹嗰陣叫佢做「嫩滑抖動的固體高湯」,聽落都已經非常特別!我哋揀咗和牛、鹿児島天然豚肉、黒薩摩走地雞肉,三款肉🥩都想試下!我鍾意食和牛,但朋友食完覺得豚肉出色啲!哈哈,好彩揀三款肉多啲選擇,啱曬我哋呢啲肉食控各取所需!😝我地仲可以食到好多蔬菜🥬,選擇超多,堆砌到好似一座彩色小山咁!😋😋😋雜炊烏冬嘅烏冬口感同平時我食開嗰款唔同,每一條都比較扁身,份量都ok㗎。仲有啲紫菜絲同飯素比我哋撈烏冬食!😗😗😗
🎑 第一次喺餐廳望住維港靚靚夜景🌃打日式高質邊爐!🇯🇵👀😋

我哋嗌咗:
🔸美人鍋(和牛、鹿児島天然豚肉、黒薩摩走地雞肉)
🔸彩色蔬菜盅🌈
🔸雜炊烏冬

溫泉蛋仲正,如果早啲嗌嘅話我哋可以蘸埋和牛片嚟食啊!🥺🥺🥺

整體而言好高質!!!😎😎😎

2023-10-09 235 浏览
之前晚餐嚟食過串燒覺得唔錯,今次想試吓午餐😃美人框飯御膳💲198框飯揀咗 蟹肉三文魚籽&蒲燒饅魚主食就揀咗 天婦羅大蝦天婦羅個粉漿好特別,外面有啲一粒粒,之前未食過呢款炸漿,幾好味😋飯有兩款餸,感覺好豐富,味道唔錯👍🏻雖然唔係坐近海景位置,不過遠望住個海景飲嘢!好舒服🤭
之前晚餐嚟食過串燒覺得唔錯,今次想試吓午餐😃

美人框飯御膳💲198
框飯揀咗 蟹肉三文魚籽&蒲燒饅魚
主食就揀咗 天婦羅

飯有兩款餸,感覺好豐富,味道唔錯👍🏻
雖然唔係坐近海景位置,不過遠望住個海景飲嘢!好舒服🤭
午餐
2023-10-05 188 浏览
#蒸魚腩爸媽好介紹 💖🤩塚田農場😍😋(尖沙咀)📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE202號舖🔗https://s.openrice.com/QrbS052u800~uIAvzAw💠 炭燒黑薩摩走地雞御膳🐔🔥 +Ice Yuzu Tea🥃 (Set)🐔 炭燒黑薩摩走地雞外皮焦脆,微微焦香,熱辣辣🔥滋滋聲上菜,份量足夠,好正👍🏻😋😋😍沙律同三文魚粒好新鮮🥗炸蓮藕好脆😊天婦羅蝦🍤秋葵、蕃薯🍠同埋翠玉瓜都好出色,唔會太油膩🤗🤗麵豉湯夠哂濃郁😌😋冰凍🥶柚子茶甜度啱啱好,好消暑💖💖💠 醬油拉麵🍜配南蠻炸雞🐔+Coffee ☕️(Set)呢碗醬油拉麵唔會太鹹,濃郁可口😋醬油拉麵中帶有濃郁的雞肉精華,大大隻雞脾🍗大大碗,一啖雞脾一啖拉麵😍我幾乎飲哂啲湯😂😂🤩🤤🤤🩷🐔南蠻炸雞外層金黃脆脆,入口好多汁,雞肉嫩滑但又唔油膩,配埋啲特調南蠻他他醬🥰好好味😋!凍咖啡自己調配味道👅香滑又香醇☕️🍴 餐廳環境好開揚又舒適,靠窗嘅枱望到哂180度靚海景,一邊食住美食,一邊嘆住野飲,好chill好寫意💖服務態度好好👍🏻🤗上菜速度快!#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommy
#蒸魚腩爸媽好介紹

💖🤩塚田農場😍😋(尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE202號舖

沙律同三文魚粒好新鮮🥗炸蓮藕好脆😊
冰凍🥶柚子茶甜度啱啱好,好消暑💖💖

💠 醬油拉麵🍜配南蠻炸雞🐔+Coffee ☕️(Set)
凍咖啡自己調配味道👅香滑又香醇☕️

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
好多年前食過海港城呢間𝕤𝕙𝕒𝕓𝕦 𝕤𝕙𝕒𝕓𝕦店🍲難忘嘅除咗有擺盤充滿儀式感嘅日式鍋物 仲有維港靚景ヾ(*'▽'*)今次趁住有藍天白雲再訪 試埋其他主食~♥ 美人寿司御膳 $①⑨⑧沙律 // 麵豉湯 // 天婦羅 // 漬物 // 九貫壽司 // 飲品以熟食壽司為主 味道正常發揮 但擺盤實在美(✿゚▽゚)最鍾意件腐皮壽司 餡料滿滿 口感滿足~天婦羅炸蝦好吃 炸衣有啲彩色脆米 蝦身爽口彈牙.♥ 雞腿雞白湯醬油拉麵御膳 $①②⑧居然有雞腿拉麵🍗肉質軟稔 可以輕易拆肉 但又唔會太霉 麵質煙韌有咬口 雞湯濃厚清甜 唔會太油膩 湯底係意外收穫!

♥ 美人寿司御膳 $①⑨⑧

♥ 雞腿雞白湯醬油拉麵御膳 $①②⑧

雞白湯醬油拉麵
二訪塚田,之前嚟食過lunch~今次就同屋企人食dinner~嚟望住維港夜景chill下兼食下火鍋🍲🌃「✨美人鍋:和牛+鹿兒島天然豬肉」佢哋呢個雞白湯底真係超級香濃❤️就算refill都係繼續比濃濃嘅雞白湯~絕對感受到佢有幾美人,滿滿嘅膠原蛋白!牛同豬質素都高質,非常嫩滑🌟仲有大量嘅新鮮野菜,配埋個湯頭濃郁而不鹹~咁我哋有追加埋「🐔黑薩摩地雞」~唔係滑雞,質地反而彈牙有咬口,而且充滿雞香味👍🏻而最後食得唔好嘥,最緊要識得追加埋「雜炊」~碗粥吸收晒所有精華,又甜又好味😋-「✨美人生春卷&蟹肉梳乎厘玉子燒」生春卷有四款選擇,樣樣都想試的話可以點「盛合」,一次過有三款~我地點左「🥑海老牛油果/ 🧀️鰻魚忌廉芝士/ 🐟吞拿魚長芋」每一款會跟唔同嘅醬汁,各有各特色~鰻魚芝士味濃,吞拿魚新鮮,海老牛油果清新~款款都咁好食😋!至於🐣蟹肉梳乎厘玉子燒,一嚟到見到佢勁動L同彈彈,已經好吸引~好香蛋味,而且入面係勁嫩滑,配上蟹肉好夾又好食😋

二訪塚田,之前嚟食過lunch~
今次就同屋企人食dinner~
嚟望住維港夜景chill下兼食下火鍋🍲🌃

「✨美人鍋:和牛+鹿兒島天然豬肉」
佢哋呢個雞白湯底真係超級香濃❤️
就算refill都係繼續比濃濃嘅雞白湯~
絕對感受到佢有幾美人,滿滿嘅膠原蛋白!
牛同豬質素都高質,非常嫩滑🌟
仲有大量嘅新鮮野菜,配埋個湯頭濃郁而不鹹~
咁我哋有追加埋「🐔黑薩摩地雞」~
唔係滑雞,質地反而彈牙有咬口,而且充滿雞香味👍🏻
而最後食得唔好嘥,最緊要識得追加埋「雜炊」~
碗粥吸收晒所有精華,又甜又好味😋

「✨美人生春卷&蟹肉梳乎厘玉子燒」
每一款會跟唔同嘅醬汁,各有各特色~
鰻魚芝士味濃,吞拿魚新鮮,海老牛油果清新~
款款都咁好食😋!
好香蛋味,而且入面係勁嫩滑,配上蟹肉好夾又好食😋

• 美人鍋
  • 美人卷盛合
  • 梳乎厘玉子燒
今晚嚟到呢間餐廳食晚飯真心有驚喜。餐廳全部落地玻璃,望住中環無敵靚景。餐廳有分內外二部份。餐廳有個露台可以行出去,坐喺度食嘢,望住對面中環個夜景,五星級的享受😎😍。餐廳除咗靚景之外,食物都唔錯,我哋朝早以下食品: ❤️海蝦羽衣甘藍沙律係一道清新爽口嘅沙律。新鮮嘅海蝦同羽衣甘藍搭配一齊,令味道更加豐富。海蝦鮮甜多汁,羽衣甘藍脆口爽脆,配上特製嘅沙律醬,味道鮮美而且健康。❤️三文魚牛油果美人卷係一道精緻嘅壽司卷。新鮮嘅三文魚片包裹住牛油果同其他配料,卷成美麗嘅卷壽司。三文魚鮮嫩滑順,牛油果帶嚟一種濃郁嘅奶油口感,兩者結合得恰到好處,帶嚟一種口感豐富嘅享受。❤️三文魚親子鹽昆布炒飯係一道豐盛嘅主菜。炒飯以炒熟嘅米飯為基礎,加入新鮮嘅三文魚切粒同親子醬,再撒上鹽昆布提味。三文魚肉質鮮嫩,與米飯完美結合,鹽昆布增添咗香脆嘅口感。呢道炒飯味道豐富,營養均衡,絕對係一道美味又飽足嘅餸菜。❤️明太子年糕薄餅係一道創意嘅小食。薄餅採用傳統嘅年糕製作,再加入醇厚嘅明太子醬,經過烘烤至金黃酥脆。明太子醬帶嚟一種鮮辣嘅風味,與年糕的嚼勁相互襯托。呢道小食既美味又有趣,適合作為開胃小吃或下午茶嘅選擇。

餐廳除咗靚景之外,食物都唔錯,我哋朝早以下食品:

❤️海蝦羽衣甘藍沙律

❤️三文魚牛油果美人卷

❤️三文魚親子鹽昆布炒飯

❤️明太子年糕薄餅
  • 雙拼年糕薄餅
  • 海老牛油果美人卷
2023-09-26 184 浏览
梳乎釐玉子燒 - 蟹肉 睇到網上大部分人都會嗌依個平平無奇嘅梳乎蛋 即刻嗌嚟試下 嘩!依個蛋顛覆咗我對蛋嘅想像 個蛋完美咁吸收左蟹汁嘅味道 而且最底層仲有D蟹肉 梳乎蛋好厚 軟硬適中 將我的味蕾推上到最高層次 係頂級嘅享受· 三文魚牛油果美人卷 相比梳乎蛋 依個真係輸咗 本來想像係都幾大嘅一條 結果上枱時小小一條 三文魚味道不太岀 反而最岀眾的是中間的草 完全把三文魚和下面牛油果的味道覆蓋了 好普通· 美人涮鍋 (和牛+豚肉)依個顏值的確係無可挑剔 但…味道就特別清淡 嗯 就係日本清湯鍋嘅味道 湯底好淡 飲起上嚟都幾舒服嗌咗和牛+豚肉拼盤 肉質係ok嘅 只係那些菜..有點兒多 成個嘅感覺太健康了 哈哈哈哈· 培茶雪糕 最近超喜歡培茶的製品🤎所以這個培茶雪糕真的不可不吃!培茶味道濃郁🤎還有那個櫻花造型的脆脆 真的特別可愛· 玉子布甸 這個真的推薦!布甸超級滑 加上面層的脆脆焦糖 嘩!又是味蕾的一種享受😋飲品方面買一送一橙梳打 荔枝梳打 很一般的味道整體嚟說 我絕對會為咗個梳乎蛋再去食多10次🤣
梳乎釐玉子燒 - 蟹肉

三文魚牛油果美人卷

美人涮鍋 (和牛+豚肉)

培茶雪糕

玉子布甸

飲品方面買一送一
橙梳打 荔枝梳打

很一般的味道

整體嚟說 我絕對會為咗個梳乎蛋再去食多10次🤣
2023-09-23 164 浏览
今日去左海港城試下呢間對住成個維港景既塚田農場試下叫左一客炭燒黑蕯摩地雞御膳 $258配有漬物、味噌湯、沙律、天婦羅、日本珍珠米飯呢個餐非常豐富,蕯摩地雞係刺身級既雞,半熟食係最有雞味同口感,加埋炭火燒,超級出色,天婦羅炸得好香脆,有大蝦、秋葵、蕃薯同南瓜午市套餐仲配埋飲品,我揀左橙汁,仲有好多其他選擇最中雪糕 $48今次揀左雲呢拿味,食完個咁豐富既御膳,緊係要配埋甜品啦,賣相又靚又好味Suntory premium malts $58All day buy one get one free對住個咁既海景,嘆杯啤酒 ,簡直Chill爆
今日去左海港城試下呢間對住成個維港景既塚田農場試下

叫左一客炭燒黑蕯摩地雞御膳 $258
配有漬物、味噌湯、沙律、天婦羅、日本珍珠米飯
午市套餐仲配埋飲品,我揀左橙汁,仲有好多其他選擇

最中雪糕 $48

Suntory premium malts $58
All day buy one get one free
對住個咁既海景,嘆杯啤酒 ,簡直Chill爆

2023-09-20 176 浏览
來自日本居酒屋👍海港城:包攬維港靚景一覽無遺🥰今天晚飯到海港城購物👗👕👖見這間日本餐廳👏進入order 了。🌼美人刷鍋和風(澳洲牛肉&鹿兒島天然豚肉壽喜燒)$628:二人份量打卡靚相👍一半係牛肉及一半係豚肉底下全部都係菜嚟嘅。 用生菜墊底托高肉,使人睇落去好似很多食物。😅淨係攞嚟打卡po相絕佳👍面頭薄薄的一層肉沒有其他食物在其中。兩個人應該唔夠食最好另外再加食物啦。😓🌺三文魚牛油果美人卷$68細細卷一啖入口:好味
來自日本居酒屋👍海港城:包攬維港靚景一覽無遺🥰
一半係牛肉及一半係豚肉底下全部都係菜嚟嘅。
🌺三文魚牛油果美人卷$68
細細卷一啖入口:好味

2023-09-19
2023-09-19 101 浏览
今日突然覺得想同麻甩熊慶祝相識紀念日,我地去左尖沙咀呢間超靚海景西日FUSHION 餐廳,呢道真係好浪漫,環境超有情調,都有好多唔同食品款式可以揀,我地就揀左以下幾款…頭盤先黎一個 #吞拿魚長芋美人卷 ,仲有個好似醋汁少少酸既汁,食起黎米紙有少少煙軔,加上入面有菜同日本椎山,非常清爽🌻🌻🌻之後就 #炭燒清酒味噌黑豚里肌肉 ,肉面燒得好香,肉質仲好林又好夠JUICY,真心好好食,好食到好快就食曬喇,真係唔係講笑,如果可以再有多啲就好喇,哈🌻🌻🌻主菜就有 #明太子年糕薄餅 同埋 #三文魚親子鹽昆布炒飯 先講 #薄餅 先,個薄餅底係用薄年糕而烤製而成,食起黎好香米味,好香脆,配起上面烤過既明太子變得幾香,食起黎都幾特別,我就幾鍾意喇🌻🌻🌻🌻另外一個 #三文魚親子鹽昆布炒飯 ,一黎店員會細心同我地倒一蛋汁,聽住雞蛋係鐵板上「吱吱咋咋」好香,撈埋啲炒飯食更香,好味🌻🌻總結呢道環境超正,除左拍拖仲可以同朋友飲酒傾計,真係唔錯,而且每個份量都少少地,可以一次試唔同野食都唔錯———塚田農場 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖———#飲食 #食 #吃貨 #先食奇兵 #C

主菜就有 #明太子年糕薄餅 同埋 #三文魚親子鹽昆布炒飯

———

塚田農場 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖
———

#飲食 #食 #吃貨 #先食奇兵 #Cineatkp #Foodie #food #eat #HKfoodie #foodiehk #6B29 #hongkong #hk #hkig #hkiger #Youtube #subscribe #尖沙咀 #全海景 #幻彩永香江 #香港夜景 #西日料理 #食好西 #拍拖紀念日 #紀念日
2023-09-17 119 浏览
靠近海邊可以打邊爐又可以打卡嘅餐廳我誠意推介呢間塚田農場比大家!專門食靚豬肉的餐廳原來唔單單有豬肉食一般的日本料理都有得食架!我就見到佢哋又話吞拿魚長芋美人卷用透明嘅咪只包住吞拿魚 若隱若現裏面有生菜同埋其他餡料 加上芝麻香噴噴只要輕輕加上豉油 味道已經好出眾炭燒藤安釀造鹽麴大蒜鹿兒島天然豚里肌肉係呢度嘅主菜 職員都誠意推介比我食本來覺得佢嘅油脂比較多但係後來越食越香口 預先已經剪好一塊塊方便進食豚肉烤得剛剛好呢 最後仲食左個天婦羅蝦加州卷 呢啲傳統嘢最近都好少食但係非常之有質素 蟹籽新鮮脆口而且食得出天婦羅蝦啱啱炸起😋😋正呀!
靠近海邊可以打邊爐又可以打卡嘅餐廳
我誠意推介呢間塚田農場比大家!
專門食靚豬肉的餐廳原來唔單單有豬肉食
一般的日本料理都有得食架!

我就見到佢哋又話吞拿魚長芋美人卷

豚肉烤得剛剛好呢

最後仲食左個天婦羅蝦加州卷
呢啲傳統嘢最近都好少食
但係非常之有質素 蟹籽新鮮脆口
而且食得出天婦羅蝦啱啱炸起😋😋正呀!
2023-08-23
勁好view落地大玻璃海景🏙️今日嚟海港城呢度嘆番個lunch!環境勁大,勁寛敝⛅️美人涮鍋御膳🍲💗叫咗澳洲牛肉&豚肉🐷份量真係勁多!!兩個人食絕對夠哂勁滿足( ´▽`)佢同平時打邊爐有啲唔同肉怖滿咗喺鍋邊,勁震撼😝😝我仲揀咗壽喜燒湯底,食落甜甜地仲配咗烏冬,勁煙韌!Ice Yuzu Tea 🍸飲落係柚子梳打,唔會好甜,超fresh!📍 塚田農場 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖#尖沙咀美食 #打邊爐 #火鍋 #火鍋控 #邊爐控 #牛肉控 #日本菜 #壽喜燒
勁好view落地大玻璃海景🏙️
今日嚟海港城呢度嘆番個lunch!
環境勁大,勁寛敝⛅️

美人涮鍋御膳🍲💗
叫咗澳洲牛肉&豚肉🐷
份量真係勁多!!

兩個人食絕對夠哂勁滿足( ´▽`)
佢同平時打邊爐有啲唔同
肉怖滿咗喺鍋邊,勁震撼😝😝

我仲揀咗壽喜燒湯底,食落甜甜地
仲配咗烏冬,勁煙韌!

Ice Yuzu Tea 🍸
飲落係柚子梳打,唔會好甜,超fresh!

📍 塚田農場 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖

1K
2023-09-05 139 浏览
明天打風,我都要注意安全喔!幸好昨日天氣好好,我來過一間海港城的塚田農場品嚐了高質午餐定食,來餐廳好有驚喜😍 靠窗位置都可眺望整個無敵維港海景🌊景色,定食好精緻! 美人壽司御膳 賣相吸引精緻,可一次過品嚐到不同種類又好吃😋有腐皮壽司,裡面夾帶碎粒三文魚、玉子鰻魚等,又有卷物、天婦羅🍤等等都有水準,吃得出有心思!滑蛋炸豬排定食份量好豐富,炸豬排炸得剛好外脆內軟,肉汁香味俱全,滑蛋配合日本米惹味十足!塚田農場 地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖

滑蛋炸豬排定食

塚田農場
2023-08-31 128 浏览
聽聞海港城開咗間日本過江龍居酒屋, 之前行街經過見到有個靚景, 就搵日約埋朋友去試下啦~呢度環境好靚, 對住個大海景, 如果早d book枱可能會request到窗邊位?! 望住個景食嘢心情都靚d呀!呢個梳乎厘玉子燒-鰻魚($108) 好好食, 同埋都幾大份下佢個外貌同平時食嗰D唔同, 但質感同味道都好好呀😋 高湯味好夠又唔會太咸。啲鰻魚喺最底,餸玉子好味火鍋叫咗澳洲牛同鹿兒島天然豚肉($628),雞湯底,都算係有驚喜呀!個雞湯就咁當湯飲好好味,之後淥埋啲肉同菜仲好味火鍋個賣相幾特別🤣啲牛肉同豬肉個樣唔係話好吸睛嗰種,但食落係好新鮮同好味呀!啲肉好林,有肉汁,同啲湯好夾厚薄度都啱啱好個豬冇膻味,好新鮮,如果肥膏少返啲就完美啦!最估唔到係啲菜淥完係超好味!啲菜好新鮮,同埋全部切到細細塊咁好易煮,同埋好吸到啲湯味,正呀!走嗰時經過見到有人淨係食哂啲肉無食菜,浪費咗咁靚嘅食材
啲鰻魚喺最底,餸玉子好味

個雞湯就咁當湯飲好好味,之後淥埋啲肉同菜仲好味

火鍋個賣相幾特別🤣
啲牛肉同豬肉個樣唔係話好吸睛嗰種,但食落係好新鮮同好味呀!
啲肉好林,有肉汁,同啲湯好夾
厚薄度都啱啱好個豬冇膻味,好新鮮,如果肥膏少返啲就完美啦!
最估唔到係啲菜淥完係超好味!
走嗰時經過見到有人淨係食哂啲肉無食菜,浪費咗咁靚嘅食材
2023-08-25 112 浏览
今天去尖沙咀海港城與同事食lunch,有海景又食得飽飽,平均不用$200,在這個商場而言算是性價比很高!.雞髀醬油拉麵配南蠻炸雞 $138這個拉麵套餐真是抵食,平時一碗沒有什麼材料的拉麵都要接近百元,這個是又有雞髀;又有炸雞小食,又送飲品。而且味道也很不錯,是濃郁的雞白湯拉麵,麵也是比較特別的,更加有口感。值得一讚是流心蛋,溏心是弄得剛剛好,糯柔帶點甜。.尖沙咀超值海景日式午餐美人壽司御膳 $198 見到幾乎每一桌都有人點,應該是熱門菜系吧。的而且確很不錯呢,五顏六色非常精緻;而且套餐好齊全,有天婦羅、沙律、3小碟前菜及雞湯,壽司又很精彩,魚生很新吸叫到我的是七彩粒粒天婦羅蝦,看得出餐廳很用心呢;準備這個set光是擺盤都花不少時間吧。.每個餐都包一杯飲品,我們選了咖啡及菠蘿汁,一邊談天一邊欣賞海景;中午之喜也。

雞髀醬油拉麵配南蠻炸雞 $138

尖沙咀超值海景日式午餐