2020-12-11 451 浏览
💫壹窩煱💫今次已經係第二次食 上次食完之後同朋友都念念不忘 今次原班人馬再黎🤣雞煲夠大份又多肉 好夠味🤤食物都好新鮮👍🏻響鈴新鮮炸起 熱辣辣好脆好鬆軟 店員同我地講可以唔洗煮即食😆牛都好靚 唔會過肥過瘦🥩食物雖然逐碟計 但價錢都唔貴 人均食左$250💰個個捧腹而回🤰🏻而且係間裝修有花心思既黃店👍🏻店員都好黃😏絕對係香港人既邊爐之選👍🏻👍🏻👍🏻不過餐廳唔係好大 最好book左枱先黎 咁就唔驚黎到冇位😉
💫壹窩煱💫
雞煲夠大份又多肉 好夠味🤤
食物都好新鮮👍🏻
牛都好靚 唔會過肥過瘦🥩
不過餐廳唔係好大 最好book左枱先黎 咁就唔驚黎到冇位😉

2020-10-20 513 浏览
因為疫情關係真係好耐好耐冇食過打邊爐 朋友突然之間話想打邊爐🍴 我見呢排疫情緩和咗少少 尋晚就揀咗呢一間黃店火鍋試吓💛 估唔到係好好食🥰除左堂食 外賣有優惠 我見佢地都做左好多單外賣😆1️⃣手切肥牛🐮(小 )$198好嫩有口感 入口軟綿 肥瘦適中 我同朋友都話好味😋2️⃣麻辣雞煲 半隻🐤 好似$138-味道非常濃郁 鐘意重口味既一定鐘意3️⃣手打四寶丸 🍡$98-有手打墨丸蝦丸鯪魚同牛丸 手打牛丸最好味 因為我唔鐘意食鯪魚 所以下次都係直接叫手打牛丸😂4️⃣油麥菜 🥬 $29呢間火鍋店真心推介 尤其是牛肉 💛❤️一試難忘我下次一定想試埋有個花膠雞煲 我見隔離枱食緊好似真係好好味😛

1️⃣手切肥牛🐮(小 )$198

4️⃣油麥菜 🥬 $29

呢間火鍋店真心推介 尤其是牛肉
💛❤️一試難忘

2020-09-07 503 浏览
因為限聚令關係,只可以兩個人去食。所以點了一個沒有太多湯料的湯底 - 胡椒豬肚湯底。這個湯底胡椒味足夠,很好喝。另外,叫了以下配料:本地手切牛肉(小_ – 好有牛味,有咬口,手打流沙墨魚丸 – 用咸旦做流沙,個人覺得好好食手打鮮牛丸 – 這個略咸桶蠔 – 大隻,新鮮黑栢葉 – 有咬口菜苗, 白菜仔- 嫩口整體食物水準高,值得去食。
本地手切牛肉(小_ – 好有牛味,有咬口,
手打流沙墨魚丸 – 用咸旦做流沙,個人覺得好好食
手打鮮牛丸 – 這個略咸
桶蠔 – 大隻,新鮮
黑栢葉 – 有咬口
菜苗, 白菜仔- 嫩口
整體食物水準高,值得去食。
手切本地牛(小)
黑栢葉
手打鮮牛丸
桶蠔
2020-09-06
手切本地牛(小)
黑栢葉
桶蠔
2020-07-21 424 浏览
疫情下,無得出街食,已經食到唔知食乜,好想打邊爐,又冇時間去街市迫餐死,好彩仲有呢間火鍋到會👍🏼👍🏼👍🏼食物新鮮,今日叫左個醉雞湯底😋😋一打開已經聞到超香,試咗啖湯👍🏼👍🏼超讚完全唔係外面溝水冇味嘅湯,就算外賣湯底裏面啲雞拎到番屋企都仲好夠滑唔會"鞋口",仲有個牛肉同手打牛丸非常新鮮口感好嫩滑👍🏼👍🏼其他食物都好新鮮😁😁我最鍾意就係個韭菜餃口感好正皮薄餡料好多,仲有個"泡椒鳳爪"簡直食唔停😍😍😍😍下次一定要試埋嗰濃湯花膠雞煲先得
韭菜餃
  • 新鮮牛肉
  • 新鮮蝦滑
  • 醉雞鍋
2020-06-14 537 浏览
女仕們要補充骨膠原,見到有花膠雞湯,即刻心心眼,要立刻下單嘗試。一大煲雞湯,滿滿的油脂,味道濃郁,雞胸肉不會好嫩,但可接受。豉油配料充足,青蔥,生蒜,炸蒜,辣椒籽。竹庶水太甜,可以選擇其他飲品。特別推介桶蠔,滾完之後仲係大大粒,無偷工減料。自創炸魚皮,皮薄香口。響鈴加落湯浸一浸,又脆又好味。韮菜餃皮薄多餡,圓碌碌,脹卜卜。手打流沙墨魚丸,內有黃金咸蛋黃,吃的時候要小心燙口。整體食物新鮮,店舖內牆身有塗鴉設計,感覺舒服。

豉油配料充足,青蔥,生蒜,炸蒜,辣椒籽。

竹庶水太甜,可以選擇其他飲品。
特別推介桶蠔,滾完之後仲係大大粒,無偷工減料。
自創炸魚皮,皮薄香口。
響鈴加落湯浸一浸,又脆又好味。
韮菜餃皮薄多餡,圓碌碌,脹卜卜。
手打流沙墨魚丸,內有黃金咸蛋黃,吃的時候要小心燙口。

整體食物新鮮,店舖內牆身有塗鴉設計,感覺舒服。

2020-06-10
2020-02-01 842 浏览
年初八,要同朋友食開年飯,咁當然要promote下yellow challenge啦!當街頭人人帶住口罩,人人去撲口罩的時候,餐廳都八成滿,唔容易。老板成身black bloc咁款,好有手足feel wor!老板又會成日主動同客人吹下水,噓寒問暖,都幾親切因為筆者少食牛,所以就無嗌牛肉,反而點咗羊肉同脆肉鯇,質素ok嘅點咗好多奇奇怪怪嘅食物,但都有D驚喜響鈴脆卜卜,卷咗好多層,好有層次感,浸咗落湯拎出嚟,都仲脆脆地黃金炸魚片頭,好好味,外皮脆,入面一層層,無腥味,蘸泰式辣醬食一流流沙墨魚丸,墨魚胶包住咸蛋黃,好有創意,新奇又好味仲有仲有,老板得意之作,鮮炸魚皮,又薄又脆又大大塊,老板話唔俾浸落湯食,唔係佢會嬲wor黄店賣的除了食物/貨物,最大的賣點卻是人情味和品德。這是一兜西洋菜,平時可能不會覺得有咩特別,但當香港淪為一個第三世界都不如的地方,人人要搶購屯積白米菜肉,一斤豆苗賣80蚊的時候,老板仍然俾咁大盤菜,沒有偷功减料,這就是真誠,這就是良心...有飲有食,埋單6佰,不算便宜,但香港人如果用錢,能够實踐畢生所有心願。 我們願意給林奠特首十億元,不知她那鐵石心腸肯不肯心軟?p.s當大

點咗好多奇奇怪怪嘅食物,但都有D驚喜

流沙墨魚丸,墨魚胶包住咸蛋黃,好有創意,新奇又好味

p.s當大家要求全面封關,隔絕武漢sars時,林奠女士表示唔應該歧視大陸人。當數以千百計老人家凌晨冒冷輪候口罩都買不到時,林奠女士堅持守住自由市場經濟,强調csi口罩只供公務員內部使用,但同時又有好多不該使用這批口罩的人戴着csi口罩在wechat/微博打卡炫耀。香港人巳經把駡人的說話都用到詞窮,絕望的我們只能用盡餘力去反抗!
2020-01-31
  • 流沙墨魚丸
  • 鮮炸魚皮
2020-01-20 526 浏览
本來9:15pm到,見到餐廳貼左10點後8折,決定返屋企等多45分鐘。叫左個大既雞蟹煲,蟹鮮甜肉爽,雞煲個汁夠濃。前菜:酸薑皮蛋,一般,普通。本地牛肉(大碟),切得好薄同十分嚡口,打邊爐的牛肉好重要,所以有啲失望。魷魚新鮮,好味。依個叫俾屋企人食既脆骨腩。鵝腸好香好粉,叫左2碟。餐廳見我地有個小朋友,俾左個柑佢,食左咁多野都係$1000,算好平,但食物質素就一般啦。值得一提既係,餐廳有好濃厚既人情味,差唔多全場都係熟客,大家都食得好開心,好熱鬧。

叫左個大既雞蟹煲,蟹鮮甜肉爽,雞煲個汁夠濃。

前菜:酸薑皮蛋,一般,普通。

魷魚新鮮,好味。

依個叫俾屋企人食既脆骨腩。

鵝腸好香好粉,叫左2碟。

聖誕其間 朋友聚會找火煱店有一定難度地點方便的大集團 想都不用想朋友選了長沙灣的小店壹窩鍋距離地鐵站大概五分鐘路程環境方面坐得算舒服闊落=咸菜楜椒豬肚雞鍋=雖然上鍋低有點慢大概等了個二十分鐘但豬肚洗得挺乾淨 雞也很嫩滑每人都飲了一碗湯才開始火煱=手切本地肥牛=色澤紅潤 紋絡分佈平均 有口感而且多汁 牛味亦算濃=手打流沙墨魚丸=以手打九的質感來說不錯 彈牙有口感=黃金炸魚皮=蛋黄不會太干太濕 魚皮炸得脆脆的放落湯有‘噝啦噝啦’的聲音又脆又新鮮
聖誕其間 朋友聚會找火煱店有一定難度

咸菜楜椒豬肚雞鍋
手切本地肥牛
黃金炸魚皮
2019-12-19 626 浏览
潮式獅蚶本人第一次食獅蚶,味道好鮮,係蛋白質極高補品,但本身唔太鍾意種質感。芥末牛柳粒雖然賣相一般,但味道非常好,牛的肉質軟嫩剛好,芥末味有點攻鼻又不致太辣。手打蟹籽蝦滑蝦滑好新鮮,而且蟹籽本身打得好均勻,每一啖都有齊鮮蝦同蟹籽既口感。首創即炸魚皮此乃必點項目,一放入口有令人嘩然既感覺,魚皮好薄好鬆脆,好易入口。除左打邊爐亦有小食,而且菜式多又新鮮,環境闊落,不會與鄰座太近,係一個適合同朋友高談闊論既好地方
潮式獅蚶

芥末牛柳粒

手打蟹籽蝦滑

首創即炸魚皮

• 首創即炸魚皮
2019-04-29 2209 浏览
適合一大班人聚餐香港人好鍾意打邊爐,貪佢烚下烚下既時候又可以傾吓計,呢間餐廳係唔係位於熱門嘅最腳地,但係亦都唔難搵,同埋佢啲嘢食特別係海鮮真係好新鮮。其實打邊爐來講都冇技巧可言,最緊要係湯底正埋嘢食新鮮。湯底方面就不過不失,但佢啲海鮮就真係正。我哋叫咗蟶子、扇貝、花甲同埋魚,基本上所有海鮮類都冇令人失望,啲花甲吐沙吐得好乾淨,蟶子都洗得乾淨。環境方面,雖然佢唔同連鎖打邊爐集團咁坐得舒服,但地方都尚算闊落同埋乾淨,至少我都見唔到有垃圾係地下,所以都坐得舒適。
適合一大班人聚餐

2019-04-21
  • 蟶子
  • 扇貝
2019-02-26 1488 浏览
小妹非常為食,最特別鐘意四圍幫襯小店,之前路過係呢間試過火鍋唔錯,啲料好新鮮。上次太飽無試到老細推介嘅燒鱔,今次突登黎試下啲小菜。不過今次人少少,嗌住幾個餸試下先。我本身好鐘意食香口野,不過好少食旬殼魚。今次呢個油浸旬殼外脆內滑,加埋個鼓油,好味好味燒鱔係老細推介嘅,之前食過有啲燒鱔會好大陣泥味,但係呢個又無喎,仲好厚肉叫左6隻椒鹽鮑魚,好乾身,夠辣,好好味(最重要係唔會太咸)蜜椒牛仔粒燒扇貝蒸雞

油浸旬殼

燒鱔

椒鹽鮑魚

叫左6隻椒鹽鮑魚,好乾身,夠辣,好好味
(最重要係唔會太咸)

油浸旬殼
燒鱔
椒鹽鮑魚
2019-02-11 986 浏览
長沙灣都幾多火鍋店,但令人深刻的不得不講呢間壹窩煱😋去到都比較夜 過了晚餐最旺時段所以不用等 就有得坐底等食雞煲很惹味 店主話佢調味左好多次雞肉好滑 蟹糕好多 隻蟹好鮮甜諗起都想食多次。手切牛肉肉味好香 一碟份量好多烚極都仲有😂燒蠔同扇貝嘅蒜蓉牛油好香蠔好肥好大隻扇貝多汁 又唔會硬繃繃 價錢合理 大大隻都係幾十蚊象拔蚌刺身大大盤好爽好甜 基本上都唔洗豉油wasabi 已經好好味啦Feel到好有心機準備 材料都不馬虎幸好人多可以每樣都試下店內有大圓枱 有長枱大大班朋友聚會又得 想人少少都得令人食得好開心的宵夜晚餐下次又有聚會都會考慮黎呢度
長沙灣都幾多火鍋店,
但令人深刻的不得不講呢間壹窩煱😋

去到都比較夜 過了晚餐最旺時段
所以不用等 就有得坐底等食

雞煲很惹味 店主話佢調味左好多次
雞肉好滑 蟹糕好多 隻蟹好鮮甜

諗起都想食多次。

手切牛肉肉味好香 一碟份量好多

下次又有聚會都會考慮黎呢度

2019-02-08
宵夜
2017-11-29 1936 浏览
試過雞煲麻辣啱口味,直落變身加湯打邊爐。朋友聚一聚隊酒有麻甩氣氛,自㩦紅白威士忌。個人超愛小食菠蘿獅蚶炸魚片頭,每次唸起都流口水!老闆成日行埋嚟攪你,小心比佢隊冧!
2017-11-28
  • 炸魚片頭
2017-11-25 1484 浏览
每次去都唔會失望,雞煲、火鍋底同食材水準之上。去咗幾次之後同朋友傾開原來大家都係壹窩鍋常客😆😆👍🏻👍🏻。宜家每次一想打邊,第一下時間就諗起佢,牛同海鮮都好得!除咗食物,老細同夥計都照呼得好好,又好傾😬。
每次去都唔會失望,雞煲火鍋底同食材水準之上。去咗幾次之後同朋友傾開原來大家都係壹窩鍋常客😆😆👍🏻👍🏻。宜家每次一想打邊,第一下時間就諗起佢,牛同海鮮都好得!除咗食物,老細同夥計都照呼得好好,又好傾😬。
2017-11-24 972 浏览
一直係壹窩煱雞煲嘅粉絲,今晚帶咗1班朋友黎試菜,今晚店員推介咸旦羔蟹,一試難忘! 羔蟹充滿整個蟹殼,肉質飽滿蟹肉亦非常好味!加埋咸旦黃,非常香口! 食完又唔覺好油, 超讚!!
咸旦羔蟹
咸旦羔蟹