Intro: 北角喺渣華道附近真係多野食,呢一日假日嘅下晝就去左呢到搵食,就試左呢到嘅西餐,大部分都係$100內,仲有凍飲同沙律,呢次就試左佢地嘅烤春雞同牛頸脊飯~___________________🍽 醬燒德國烤春雞配黑松露野菌意大利飯💰 78(須加一)⭐️ 8.5/10🍽 日式鹽燒牛頸脊配黑松露野菌意大利飯💰 98(須加一)⭐️ 7.5/10✍🏻 大約有半隻烤春雞,燒得幾靚又有少少燒焦嘅皮,再加埋甜甜嘅醬幾高質;✍🏻 腳部份嘅肉質比較滑溜,而雞胸就較鞋口;✍🏻 至於牛頸脊就有部分夠冧但有部分會硬,勝在份量多。✍🏻 一定要將飯撈得均衡,咁樣每啖都可以食到平均黑松露嘅味道;✍🏻 黑松露飯唔會冧同唔會硬,時間岩岩好,黑松露味唔會過鹹岩岩好;✍🏻 有菇類又有車厘茄,配料正常;🍽 沙律及飲品(玫瑰普洱茶、熱情果汁)💰 免費加配 ⭐️ 7.5/10✍🏻 沙律菜正常,仲有落到黑醋汁;✍🏻 玫瑰普洱茶嘅茶包好靚,偏香唔會帶甜,仲可以加左幾次水都唔會淡;✍🏻 熱情果汁偏酸,但飲落幾開胃。___________________🏠 夏娃 Eve bistro📍 北角和富道118號康華大廈地下C1號舖⭐️ 8/
Intro:
🍽 醬燒德國烤春雞配黑松露野菌意大利飯
💰 78(須加一)⭐️ 8.5/10
🍽 日式鹽燒牛頸脊配黑松露野菌意大利飯
💰 98(須加一)⭐️ 7.5/10
✍🏻 腳部份嘅肉質比較滑溜,而雞胸就較鞋口;
✍🏻 至於牛頸脊就有部分夠冧但有部分會硬,勝在份量多。
✍🏻 有菇類又有車厘茄,配料正常;

🍽 沙律及飲品(玫瑰普洱茶、熱情果汁)
💰 免費加配 ⭐️ 7.5/10
✍🏻 沙律菜正常,仲有落到黑醋汁;
✍🏻 熱情果汁偏酸,但飲落幾開胃。
🏠 夏娃 Eve bistro
📍 北角和富道118號康華大廈地下C1號舖
⭐️ 8/10
2023-08-23 289 浏览
工作關係揸咗架車過北角,想搵個停車場都難,唯有泊喺和富道街邊⋯食咁耐擔心咁耐😅(下次都係盡量搵停車場泊)😑泊好架車發現成條街都係餐廳,所以隨便搵咗呢間食西餐。叫咗個二人餐,有煙三文魚卷配哈密瓜蘋果沙律、餐湯、德國咸豬手配酸椰菜薯角、煎帶子配蟹子海鮮龍蝦汁意粉,跟餐仲有個窩夫雪糕,再另外order左個招牌美國牛護心。個咸豬手好好味唔會太咸,個皮好鬆脆,肉質又好嫩😚 最驚喜係個美國牛護心,煮得啱啱好,唔會太熟或太生,個sauce同個肉又好match🤤

2023-08-15 261 浏览
是夜朋友帶我來到呢間西餐廳,餐廳不算交通方便,出咗地鐵站仲要行5-8分鐘先到,但餐廳都尚算舒適。我哋點咗幾款熱門的招牌菜式再share~招牌西班牙脆乳豬,酸椰菜,燒薯角 $208上枱時油香十足,微脆的乳豬皮是正的,但味道無上枱時咁濃郁,乳豬肉質不過不失,亦不覺得焗到好乾柴嚡口嘅,惟調味偏淡。招牌德國脆皮咸豬手,酸椰菜,燒薯角 $168我好鍾意咸豬手係皮脆肉嫩的,呢間都整得不俗的,而且豬手都幾大隻,切開之後每人分量都食得幾多,香口惹味。而旁邊的酸椰菜能一解豬手的油膩,仲好醒胃,果然同咸豬手係perfect match添!傳統西班牙海鮮焗飯 $268海鮮焗飯的賣相好吸引,絕對會「相機食先」,而且海鮮有中蝦、青口、帶子、蜆等,分量都幾多,仲鋪滿整個焗飯上面,差啲連焗飯都睇唔到!味道卻與賣相有點差距,焗飯雖然有調味,惟海鮮味不太濃,有少少落差感。整體而言,其實餐廳唔係唔好食,但係又不算好食到好有印象,事後諗番食咗啲咩好味的菜式,真係無乜印象,睇番相簿先記得,但想再重申,絕非唔好食的,性價比其實都OK的!

招牌西班牙脆乳豬,酸椰菜,燒薯角 $208

招牌德國脆皮咸豬手,酸椰菜,燒薯角 $168

傳統西班牙海鮮焗飯 $268

2022-10-11
2023-08-04 275 浏览
夏娃已經係我第四次幫襯,係一家性價比高嘅德國餐廳。⭐️ 日式芝麻雞翼 佢哋嘅日式芝麻雞翼唔錯,芝麻味道好香,雖然雞翼嘅大小偏細,但肉質都算唔錯,符合一般嘅水平。⭐️ 烤德國春雞配西班牙海鮮炒飯$268招牌菜之一。 上桌就畀人驚喜,紅色嘅小蕃茄、黃色底嘅海鮮炒飯、咖啡色嘅春雞肉同綠色嘅配菜,整體色調鬼火咁靚! 烤春雞很嫩滑多汁,份量也很多,吃起來很香,飯的口感較軟,視個人口味而定,喜歡吃較軟且多汁的飯的人可能會喜歡。⭐️ Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse 500 ML、 TAP3 Mein Alkoholfrei 500 ML佢哋仲提供埋德國啤酒,係我第一次嘗試德國啤酒,覺得這款啤酒好易入口,食完其他食物後飲起嚟好舒服。 Schneider Weisse Tap 5 有些許菠蘿味道🍄 總結總括來講令人驚喜,環境氛圍輕鬆舒適,非常適合安靜地坐下來聊天。 性價比好高,份量十足,值得再次幫襯。📍夏娃 Eve Bistro北角和富道118號康華大廈地下C1號舖Shop C1, G/F, Conwell Mansion, 118 Wharf Road,
夏娃已經係我第四次幫襯,係一家性價比高嘅德國餐廳。

⭐️ 日式芝麻雞翼

⭐️ 烤德國春雞配西班牙海鮮炒飯$268

🍄 總結

📍夏娃 Eve Bistro
北角和富道118號康華大廈地下C1號舖
Shop C1, G/F, Conwell Mansion, 118 Wharf Road, North Point
港鐵北角站 A1 出口, 步行約4分鐘
✨ 夏娃(ू•‧̫•ू⑅) ⁡🎀 <慢煮美國頂級牛護心扒> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶牛護心肉肉質軟諗幾重牛肉味略帶油脂 無筋薄薄一片好易入口慢煮方法健康⁡🎀 <刺身帶子配海鮮龍蝦汁意大利麵> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶刺身帶子有三粒幾鮮甜龍蝦汁幾濃郁 再加少少蟹籽整體味道蠻不錯⁡🎀 <煙三文魚伴蜜糖芥末多士> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/ 𝟷𝟶多士和三文魚常常都是早餐的配搭菜式蜜糖芥末醬味道不算很出但點一份作為小食過過口癮也不錯⁡整體評分:😋味道: 8/10💰價錢: 2人人均約$280*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 夏娃 📍北角和富道118號康華大廈地下C1號舖⁡⁡⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨ 夏娃(ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <慢煮美國頂級牛護心扒>

💖 夏娃
📍北角和富道118號康華大廈地下C1號舖

• 慢煮美國頂級牛護心扒
2023-06-16 360 浏览
聽聞依間餐廳特色既所有醬汁材料都係慢慢調配出來匈牙利燉牛肉湯,材料多多,真係食到一粒粒好分明既牛肉蒜香白酒煮蜆,好似有D水果酸味,好濃沃,食食下又有Bbq既味道,建議用手食,先飲汁後食肉,招牌美國牛護心,香味好熟悉,食落有好多層次,肉質爽口,配埋薯蓉有種粉粉的感覺,建議食時撈埋D汁一齊食香燒法色大羊架配黑松露薯蓉,配蒜蓉燒汁炒時菜,肉質嫩滑,一D都冇羊騷味意大利菠菜雲吞配香草拿破里汁,酸酸的,好開胃,個雲吞皮充滿濃厚芝士,芝士控一定要trytry佢
聽聞依間餐廳特色既所有醬汁材料都係慢慢調配出來
匈牙利燉牛肉湯,材料多多,真係食到一粒粒好分明既牛肉
2023-06-10 296 浏览
性價比幾高既西餐廳,所有食物來到的時候都好熱,特別是羊架,生熟程度啱啱好,而且調味適中,價錢唔貴,會再一次為了羊架而過來。其他食物,例如沙律,前菜,甜品都做得好出色。每樣菜式都令我有一個驚喜嘅感覺,而且成餐飯價錢都好平,兩個人埋單五百幾,性價比好高。所有餐具都好乾淨,喺呢度食飯嘅感覺好舒適,而且裝修都好唔錯。其次所有的職員的服務態度很好,會耐心向客人介紹食物,而且,會介紹當天新鮮的美食,一定會再來

2023-06-09 222 浏览
If you're a fan of truffles, you won't be disappointed with this delicious dish. The black truffle pasta is a true standout, with a rich and earthy flavor that is perfectly balanced by the creamy texture of the pasta. The truffle flavor is not overpowering, but instead adds a depth of flavor that is truly satisfying.The addition of the onion rings is a stroke of genius, adding a delightful crunch that perfectly complements the pasta. The onion rings are cooked to perfection - crispy on the outsi

The addition of the onion rings is a stroke of genius, adding a delightful crunch that perfectly complements the pasta. The onion rings are cooked to perfection - crispy on the outside and tender on the inside. They add a touch of sweetness to the dish, which helps to balance out the richness of the truffle sauce.

The presentation of the dish is also noteworthy - it's beautifully plated and looks almost too good to eat. The pasta is perfectly arranged on the plate, with the onion rings artfully arranged on top.

Overall, the black truffle pasta and onion rings is a must-try for anyone who appreciates good food. It's a dish that is both comforting and indulgent, with flavors that are perfectly balanced and textures that are spot-on. Whether you're looking for a special meal to share with someone special or simply want to treat yourself to something delicious, this dish is definitely worth trying.

One thing to note is that this dish is quite rich, so it's best enjoyed in moderation. But if you're a truffle lover, you won't be able to resist the allure of this decadent and delicious dish.
2023-05-05 461 浏览
朋友陪我第一次嚟食德國餐廳,唔小心行過咗,不過位置唔算難搵。充滿期待地,我睇完餐牌仲讀埋酒牌。心諗既然要試德國菜,我哋就揀咗兩款地道嘢一齊食。🍅湯隨餐奉送細碗不過飲落似係全鮮茄,好味🐽招牌德國咸豬手配薯條酸椰菜$168第一次食咸豬手,不油膩,好大份,薯條好好食唔使點茄汁,酸椰菜醒神開胃🐮傳統德國牛唇沙律配黑醋汁$58第一次食,口感Q彈可以再試🍺Benediktiner Weissbier 500ML$58咁樣介紹嘅:喝下帶有豐富的焦糖及蜂蜜的香味(54% ALC)第一次飲德國啤酒,我覺得呢款啤酒容易入口,蜂蜜夾麥味適中,食完豬手薯條飲幾舒服最後食剩咗半隻手要打包盒,半杯啤酒飲唔晒,唔想製造更多廚餘,我哋都放棄咗杯餐飲洛神甜莓茶。短短時間翻桌率次數頗密,肯定咗自己嘅眼光同友人嘅信任,埋單無收加一抵讚。

🍅湯隨餐奉送
細碗不過飲落似係全鮮茄,好味

🐽招牌德國咸豬手配薯條酸椰菜$168

🐮傳統德國牛唇沙律配黑醋汁$58
第一次食,口感Q彈可以再試

咁樣介紹嘅:
喝下帶有豐富的焦糖及蜂蜜的香味(54% ALC)

Benediktiner  Weissbier  500ML
鮮蕃茄湯
招牌德國咸豬手配薯條酸椰菜
傳統德國牛唇沙律配黑醋汁
2023-05-05
鮮蕃茄湯
招牌德國咸豬手配薯條酸椰菜
傳統德國牛唇沙律配黑醋汁
  • Benedictiner  Weissber  500ML
  • 鮮茄湯
2023-04-19 354 浏览
香煎鵝肝伴芒果蘋果沙沙多士($138)😋😋😋😋😋鵝肝的油脂滲入多士十分香脆,清新的芒果蘋果在中和油膩感。煎輕帶子配海鮮龍蝦汁意大利飯($138)😋😋😋可能放涼了,龍蝦汁有色味卻不太足。招牌德國脆咸豬手酸椰菜燒薯角($168)😋😋😋😋外脆內嫩。環境:餐廳不大,位置上應該做街坊生意較多。總結:意料之外的驚喜,沒中級西餐廳的環境,卻有中級餐廳的水準。價格合宜,分量十足,值得一去再去。
香煎鵝肝伴芒果蘋果沙沙多士($138)😋😋😋😋😋
鵝肝的油脂滲入多士十分香脆,清新的芒果蘋果在中和油膩感。

煎輕帶子配海鮮龍蝦汁意大利飯($138)😋😋😋
可能放涼了,龍蝦汁有色味卻不太足。

招牌德國脆咸豬手酸椰菜燒薯角($168)😋😋😋😋
外脆內嫩。

環境:
餐廳不大,位置上應該做街坊生意較多。

總結:
2023-03-15 575 浏览
位於巷仔入邊嘅一間小店,環境方面唔會太大要求,可能係地點既關係,價錢並唔算太貴,但食物質素令我地有驚喜。我地叫左個二人餐,是日餐湯係蘑菇湯,唔係出面普通果d忌廉湯得一兩片無辜做樣果d, 係真係將蘑菇打成蓉既湯,都幾足料,沙律就中規中矩,無咩特別。比較有驚喜既係主菜,德國咸豬手熱辣辣,個皮脆卜卜,煎帶子意粉都好足料,帶子煎到有焦香,上菜時熱辣辣,唔似出面cafe只係暖, 甜品就比較普通。雖然唔係每樣食物都超好味,但佢地既主菜係有驚喜,都比好多cafe出色,係會令人再去既餐廳

2023-02-26 594 浏览
嗰日過開海諗住搵間靚西餐食下搵吓搵吓就搵左夏娃呢間餐廳其實佢食物我覺得OK不過坐得真係好唔舒服好迫冷氣好凍 全間餐廳得兩個侍應想落單都好似叫天不應叫地不聞講返食物先呢個沙律係好味嘅黑醋配落水果再加埋火腿度甜鹹味好適中好開胃作為一個前菜好出色西班牙乳豬好鬆脆味道唔錯簡單得來好味炸牛扒比較遜色啲牛肉整體上冇乜味一咬落去全口都係油益味感覺上好似飲緊千年油唔會再翻叫張二人枱逼到飛起基本上嗌咗三個菜係夾硬塞咗喺張枱上面用餐感覺非常麻麻同埋有種好似急急腳想逼你走嘅感覺不過因為真係太迫冷氣太凍我哋兩個食完都即刻走坐得太唔舒服不易久留!
嗰日過開海

用餐感覺非常麻麻

同埋有種好似急急腳想逼你走嘅感覺
不過因為真係太迫冷氣太凍
我哋兩個食完都即刻走

坐得太唔舒服不易久留!

2023-02-10
今日已經係第二次去超級失望首先講吓第一次,其實都係早兩日一入去嘅時間係大概兩點啦星期日睇咗個餐牌叫咗個沙律+蘑菇餐湯+橙汁一杯一嚟個蘑菇餐湯滾熱辣超好飲好濃郁😋跟住就嚟杯橙汁一飲就知道係果汁先生唔緊要😅等咗10分鐘再嚟主菜(蘋果沙律)好吸引㗎好靚仔用心製作一睇就知每塊三文魚都包住沙律菜~三文魚頂部仲有切碎細小嘅蘋果加入芒果汁添⋯⋯好好味💯好圓滿咁離開!服務態度OK啦!的確係性價比好高!叫埋啲friend一定要去試吓今日第二次都係呢啲時間不過就係星期三睇餐牌見到豬肋骨焗意粉就試吓啦+粟米湯餐湯+橙汁首先飲果餐湯已經覺得怪怪地粟米湯裏便唔係剩係得粟米應該仲有第二啲食材橙汁唔使講㗎啦同上次一樣果汁先生啦主菜你都嚇親我👎🏻竟然用錫紙兜😵‍💫佢話焗意粉係咁㗎😵唔知以為叫大家樂外賣~賣相已經非常失望算啦試吓食~🤮點知係超級難食🤧點樣難食~豬肋骨好大浸雪味🤮蕃茄意粉水汪汪😵‍💫唉~本來性價比好高簡直就由高山跌落谷底👎🏻唔會再幫襯👎🏻
今日已經係第二次去超級失望

首先講吓第一次,其實都係早兩日
一入去嘅時間係大概兩點啦星期日
睇咗個餐牌叫咗個沙律+蘑菇餐湯+橙汁一杯
一嚟個蘑菇餐湯滾熱辣超好飲好濃郁😋
跟住就嚟杯橙汁一飲就知道係果汁先生唔緊要😅
等咗10分鐘再嚟主菜(蘋果沙律)
好吸引㗎好靚仔用心製作一睇就知
每塊三文魚都包住沙律菜~
三文魚頂部仲有切碎細小嘅蘋果加入芒果汁添⋯⋯好好味💯
好圓滿咁離開!
服務態度OK啦!
的確係性價比好高!叫埋啲friend一定要去試吓

豬肋骨焗意粉
2023-02-22
豬肋骨焗意粉
2023-02-13 442 浏览
呢間位於天后同北角之間嘅西餐廳嘅Set Lunch真係可以話係價廉物美。Set Lunch頭盤可以揀餐湯或者沙律,我同我同事都無揀沙律揀餐湯。個Main Course我地一個叫了溫泉蛋拌芝士黑松露煙肉野菌長通粉,另一份就叫咗是日廚師精選鹽燒牛頸脊Risotto,我地Share黎食,兩款都好好食。溫泉蛋拌芝士黑松露煙肉野菌長通粉做得好Creamy,黑松露同煙肉嘅香味令到個芝士汁長通粉食落去無咁滯,溘泉蛋做到啱啱好,流心蛋黃有溫度。鹽燒牛頸脊Risotto嘅牛頸脊煙韌含香濃牛肉味,用鹽燒做都唔錯,吊起佢D味。個Risotto都幾好食,唔太乾又唔會太濕。個餐仲包杯野飲,平均每人唔洗$80,真係又抵食又好食。

個餐仲包杯野飲,平均每人唔洗$80,真係又抵食又好食。
2022-11-07 986 浏览
Weekend落北角Happy Hour飲吓野傾吓計,在Openrice Search到呢間餐廳好似唔錯,最精彩莫過於有幾款德國啤酒飲,於是就決定試一試啦。估唔到佢有Bitburger,呢隻喺德國好出名嘅梗係要試吓啦,另一款就試了Schneider Weisse Tap 5,上網見佢呢隻帶少少菠蘿味所以試咗呢一隻。Bitburger入口好爽好甘香,而Schneider Tap 5酒精度好似比一般啤酒高少少,作為手工啤黎講佢嘅味道都幾突出,隻味有少少IPA嘅feel,有菠蘿味嘅回甘所以都真係唔錯。小食我地就叫咗Nachos同炸蟹鉗,佢連3款醬黎點Nachos,幾好食。佢嘅炸蟹鉗都OK,但係都係Nachos好D。